Gyermek áru

A legjobb gyermekágy matracok (recenziók és teszt) 2024

legjobb gyermekágy matracokA baba felszereléséhez hozzátartozik gyermekágy, és annak alapvető alkotóeleme a matrac. Míg gyermekágyat vásárolhat újat, de kölcsönözhet is a barátaitól, nem ajánlott spórolni a gyermekmatracokon, nem ajánlott kölcsönözöttet vagy felajánlottat használni. Mivel tudjuk, hogy a megfelelő matrac elengedhetetlen a baba egészséges fejlődéséhez, összeállítottunk egy rangsort, ahol megtalálja a jelenlegi legjobb gyermekágy matracokat a csecsemő számára, amelyek leginkább meggyőzték a szülőket a kialakításukkal.

Milyen kulcsfontosságú tulajdonságokkal rendelkezzen a minőségi gyermekmatrac? Milyen anyagokra támaszkodhat? Mire figyeljen, ha azt szeretné, hogy a lehető legkevesebb gondja legyen a matrac karbantartásával? Noha a gyermekágy matracot nem használja hosszú évekig, de főleg az első hónapokban ez „alapot jelenthet“ kisbabájának, aki nemcsak az éjszakai alvást tölti itt, hanem néhány nappali alvást is. Ezért fontos figyelembe venni a legkisebb gyermekek sajátos követelményeit, hogy az eltöltött idő valódi hasznot jelentsen számukra, és hogy Önök biztosak legyenek benne, hogy biztonságos helyen pihennek.

A következő választási útmutatóban bemutatjuk a gyermekmatracok alapméreteit, a leggyakrabban használt anyagok tulajdonságait, a karbantartás módját, a légzésfigyelővel használható matrac optimális magasságát. Átnéztük a gyermekmatrac teszteket és recenziókat, amelynek eredménye egy táblázat a népszerű gyártók alábbi ellenőrzött termékeivel.

A legjobb gyermekágy matracok (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelés
1.Dormeo Baby II gyerekmatrac
Anyag: Ecocell®
Méretek: 60 × 120 cm, 70 × 140 cm, magasság 10 cm

📌 44000 Ft - tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
2.Candide szezonális
Anyag: Poliuretán hab, Pamut, Poliészter
Méretek: 60 × 120 × 11 cm

📌 31000 Ft - tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
3.Candide Evolutif Fresh
Anyag: Latex, Poliészter, Tencel
Méretek: 60 × 120 × 12 cm

📌 53000 Ft - tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
4.CANDIDE Evolutif probiotikus
Anyag: Latex, Poliészter
Méretek: 70 × 140 × 12 cm

📌 42000 Ft - tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
5.COSING hajdina-hab-kókusz
Anyag: Poliuretán hab, Pamut
Méretek: 60 × 120 × 8 cm

📌 14000 Ft - tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár

Hogyan válasszon gyermekágy matracot

Életünk során többször megváltoztatjuk az ágy és a matrac méretét, és gyermekek esetében ez a növekedéshez kapcsolódó szükséglet. Egy kis csecsemőnek békés, kényelmes és biztonságos alvásra van szüksége a fejlődéséhez. Annak érdekében, hogy ezt bebiztosíthassa számára, több tényezőt is figyelembe kell vennie – különösen a gyermekágy elhelyezkedését és az ágy fekvőfelületét, amellyel szinte közvetlen kapcsolatban lesz. A gyermekmatracnak ezért meg kell felelnie minden fontos kritériumnak, amely befolyásolja az alvás minőségét – optimális keménység, légáteresztő képesség vagy az izzadtság elvezetésének képessége.

Néhány szülő azon a véleményen van, hogy a csecsemő matraca bármilyen lehet. Az első hetekben azonban 12-16 órát tölt a kiságyban, és már ebben az időszakban az alvás nagy hatással van a gerinc megfelelő fejlődésére és a növekedésre. Ebből a szempontból a kisgyermek egészsége és elégedettsége felbecsülhetetlen, és egy átgondolt választás mellett szól. Mire kell összpontosítani, ha gyermekágy matracot vásárol?

Hogyan válasszon gyermekágy matracot

Válassza ki a megfelelő méretű matracot az ágyhoz

A gyermekágy méretei általában 120 × 60 cm vagy 140 × 70 cm. Ezekben a méretekben értékesítik az első gyermekmatracok többségét, és a választék több mint érdekes. Az ajánlatban talál kisebb méreteket is, amelyeket bölcsőkhöz terveztek – azaz 80 × 40 cm (ill. 85 × 45 cm). Különösen az utóbbi években ezek a figyelem középpontjába kerültek, különösen függesztett kivitelben vagy szemet gyönyörködtető baldachinnal.

A gyermekágy matracot mindig úgy kell kiválasztani, hogy az kitöltse az ágyrács teljes belső felületét. A matracnak bele kell illeszkednie a gyermekágyba, anélkül, hogy nagy hézagok/rések maradnának. Ha a matrac kicsi, akkor a kiságyban veszélyes hézagok vannak, amelyekbe a csecsemőnek beszorulhat a keze vagy a lába.

Milyen vastag legyen a gyermekmatrac?

A gyermekmatrac nem lehet túl alacsony, de szükségtelenül magas sem. A 8 – 12 cm vastag matracok elegendő támaszt biztosítanak a csecsemők számára.

Ha légzésfigyelőt kíván használni, számoljon azzal, hogy minél vastagabb a matrac, annál rosszabb a válasz, a késleltetett az észlelés és annál nagyobb a téves riasztások kockázata. Ez az egyik oka annak, hogy gyártóik gyakran kijelentik, hogy a kiságyba ne helyezzen 10 cm-nél magasabb matracot.

A matrac megfelelő keménysége

A többzónás matracok nagyon népszerűek a felnőttek körében. Ezek azonban a törékeny gyermek test esetében nem jelentenek extra hatást. A kisbabának egyenletes és kiegyensúlyozott támaszra van szüksége a matrac minden részén. Az első hónapok után, amikor legtöbbször egy helyen feküdt, gyorsan oldalra gördül.

Jobb egy puha gyermekmatracot vásárolni, vagy inkább merev, keményebb matracot választani? Mindkét lehetőség hoz némi negatívumot. A túl puha matrac nem nyújt támaszt a testnek, veszélyezteti a gerinc fejlődését, gyorsan elhasználódik és szó szerint kockázatos, ha hason alszik. A baba feje belesüpped a puha matracba, és megfulladhat. A kemény matrac viszont kényelmetlen. Nyomódást okozhatnak, és a baba gyakran sírva ébred fel.

A közepes keménységű matracok a legjobb választás, különösen, ha ez az első kiságyba való matracról beszélünk. Megfelelő támaszt nyújtanak az alakuló testnek, ugyanakkor kellemesek és kényelmesek.

Milyen legyen az első gyermekmatrac anyaga?

Olyan választáshoz érkeztünk, amely összezavarhatja a fejét. A matrac anyaga előre meghatározza annak tartósságát, kényelmét, a nedvesség elvezetésének képességét, és ugyanakkor megfelelő támaszt kell, hogy nyújtson. Habszivacsot, különféle habokat, kókuszrostokat, valamint táskarugókat használnak.

  • A habszivacs (PUR hab) már megtalálható az olcsó alapvető gyermekágy matracokban. A hab sűrűsége átlagos vagy akár meglepően jó is lehet. Arra kell azonban számítani, hogy gyorsabban „kifekszik“, és a nedvességet és az izzadáságot is kissé rosszabbul vezeti el.
  • A memóriahab általában nem alkalmas 6 év alatti gyermekek számára. Túlzottan alkalmazkodik a testhez, és nem támogatja az egészséges fejlődést.
  • A hideghab (HR hab) az egyik legjobb anyag, amelyet megtalálhat a gyermekmatracokban. Hosszú élettartammal rendelkezik, rugalmas, ugyanakkor alaktartó, tökéletesen elvezeti a nedvességet és a hőt.
  • A kókuszréteg gyakran kiegészít más uralkodó anyagokat annak érdekében, hogy a matrac antibakteriális és antiallergén tulajdonságokat kapjon. Érdekes újdonság a hajdina réteg is, amely védelmet nyújt a felfekvések ellen.
  • Találkozhat táskarugós gyermekmatracokkal is, vagy olyan matracokkal is, amelyek esetében több mint 2 különböző réteg csatlakozik. Ügyeljen azonban a ragasztók jelenlétére. Gyermekmatracok esetében egyértelműen egészségre nem káros ragasztónak kell lennie. Jobb megoldás az a konstrukció, ahol a rétegek összekapcsolása reteszelő kötéssel valósul meg (= nincs ragasztó).

boldog alvó baba

Matrachuzat – kialakítás, karbantartás és antibakteriális tulajdonságok

Ha praktikusan gondolkodik, olyan matracok közül választ, amelyek levehető huzattal vannak ellátva. Előbb vagy utóbb mindenképpen bekövetkezik egy baleset, ezért biztosnak kell lennie abban, hogy a matracot meg tudja szárítani és higiénikusan kitisztítani. Ez csak akkor lehetséges, ha hozzáfér a matrac testéhez – vagyis miután kicipzározta és levette a huzatot. Ebből természetesen az következik, hogy maga a huzat is mosható min. 60 ° C-on.

Jelenleg nagy hangsúlyt fektetnek magának a huzatnak a kialakítására. Dúsítva lehet aloe verával, bambusszal, ezüst részecskékkel vagy akár mentával is. Szerepük például az atkák, mikrobák elleni küzdelem megerősítése, és ezáltal fokozza a matrac higiéniáját, antibakteriális és egészségbiztonsági tulajdonságait. Ezen kívül elismert gyártók minőségi gyermekmatracai esetében maga a steppelés nemcsak esztétikailag nagyon jól kidolgozott, hanem hiperventilációs képességekkel is bír. Ez azt jelenti, hogy a kisbaba alvás közben még forró nyáron sem izzad, és a matrac gyönyörűen lélegzik.

Ellenőrizze a minőségi tanúsítványokat és referenciákat

Kiságy vásárlás esetén az ár gyakran tartalmazza az alap matracot. Nincs olyan minősége, amely alkalmas lenne a gyermek életének első három évére. Ha a legjobbat szeretné csecsemőjének, keressen olyan matracokat, amelyek megfelelnek a szakmai intézmények szigorú tanúsítványainak. Garanciát kap, hogy az egészségre ártalmatlan, ami jól jelzi a biztonságukat. Az allergének és irritáló anyagok magas előfordulása idején az anyagok biztonságára helyezett hangsúly az első.

Gyermekmatracok ára

A gyermekmatracok ára, hasonlóan a standard méretű felnőtteknek valókhoz, tükrözi a felhasznált anyagok minőségét és tartósságát. A legjobb gyermekágy matracok még pozitív egészségügyi előnyökkel is járnak. Kiváló kényelmet kínálnak, és a karbantartásuk szempontjából sem lehet rájuk semmi panasz. Mennyit fizet egy minőségi gyermekágy matracért?

✅ Gyermekágy matracok 7000 forintig

Az alapár kategóriában az árnak megfelelő minőségű matracokat talál. Leggyakrabban egyetlen habszivacs rétegből készülnek. A huzat valószínűleg levehető, de néhány hónapos használat után szöszök jelenhetnek meg rajta, vagy mosás után megnyúlik. Ne számítson extra bónuszokra. Ezek olyan matracok, amelyek inkább alkalmi alvásra alkalmasak, például egy utazóágyban. Ha a matrac eltörik vagy kifekvődik, használhatja a padlóra alátétként a gyermek játszása során.

✅ Gyermekágy matracok 21000 forintig

Ez az a kategória, amelyben megtalálja az aktuálisan legeladottabb gyermekágy matracokat (kisbabák számára). Jó ár / minőség aránynak felelnek meg, és a használat időtartama miatt (kb. 2-3 év, 120 × 60 cm méretűek) ésszerű befektetésnek számítanak a szülők számára. Gyakran két réteg kombinációja – kókusz + minőségi PUR hab, ill. hajdina + PUR hab. Ugyanakkor talál itt jól minősített hideghab matracokat (HR hab) is, amelyek nagyon jó lélegző és nedvességelvezető képességgel együtt megfelelő támaszt nyújtanak a baba testének.

✅ Gyermekágy matracok 21000 forinttól

Ebbe az árkategóriába tartozó matracok megfelelnek azoknak az igényes szülők követelményeinek, akik extra minőséget, prémium anyagokat keresnek, és biztosak akarnak lenni abban, hogy a legjobbat választották kisbabájuknak. A matrac testén kívül nagy hangsúly van fektetve a huzat kialakítására is. Funkcionális antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, védelmet nyújt az atkák ellen. Megfelelő karbantartással és szakszerű tisztítás után több gyermeket is kiszolgálhat. Egyes modellek esetében a gyártók 10 – 12 év garanciát vállalnak.

A legjobb gyermekmatrac márkák

  • Scarlett – A Scarlett márkanév alatt található matracok a szomszédos Cseh Köztársaságban keresettek közé tartoznak, és webáruházainkban érdekes és megfizethető, különböző méretű gyermekmatrac modelleket is talál. Leggyakrabban hőkezelt kókuszrostokat használnak PUR habbal kombinálva. Néhány matrac kétoldalas, a magasabb árkategóriába tartozó matracok a maximális kényelem szempontjából megfelelnek az anatómiai és orvosi matracok szigorú kritériumainak is.
  • Dormeo – Valószínűleg hallott már a Dormeo matracokról. Nagy TV-reklám és számos elégedett felhasználói vélemény kíséri ezeket. A felnőttek ágyába használt standard méretű matracok között talál itt gyermekmatracot is, amelyet kifejezetten a kisgyermekek igényeihez terveztek. Ez egy Baby v2 matrac. Magja 10 cm vastag Ecocell® habból készül, rugalmas 3D sejtszerkezettel. A matrac alkalmazkodik a test alakjához, de még mindig elég merev ahhoz, hogy támaszt nyújtson. Ugyanakkor nem túl kemény, ezért nem nyomja meg a kisbaba testét.
  • Sensillo – A Sensillo márka számos olyan terméket tartalmaz a portfóliójában, amelyek a legkisebbek egyedi igényeinek kielégítését tűzték ki célul. Itt takarókat, fürdőlepedőket, pelenkázókat és egyéb praktikus kiságy felszerelést talál. A Sensillo matracok ötvözik a hagyományos, bevált anyagokat az innovációkkal. Talál PUR habot, kókuszréteget, termoelasztikus habot, hajdina réteget, valamint dúsítást aloe verával. Előnye a magyarországi webáruházakban való kiváló elérhetőség, így lehetőség a kedvező vásárlásra is.
TermékInfoÉrtékelés
1.Dormeo Baby II gyerekmatrac
Anyag: Ecocell®
Méretek: 60 × 120 cm, 70 × 140 cm, magasság 10 cm

📌 44000 Ft - tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
2.Candide szezonális
Anyag: Poliuretán hab, Pamut, Poliészter
Méretek: 60 × 120 × 11 cm

📌 31000 Ft - tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
3.Candide Evolutif Fresh
Anyag: Latex, Poliészter, Tencel
Méretek: 60 × 120 × 12 cm

📌 53000 Ft - tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
4.CANDIDE Evolutif probiotikus
Anyag: Latex, Poliészter
Méretek: 70 × 140 × 12 cm

📌 42000 Ft - tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
5.COSING hajdina-hab-kókusz
Anyag: Poliuretán hab, Pamut
Méretek: 60 × 120 × 8 cm

📌 14000 Ft - tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár