Sport és outdoor

A legjobb hálózsákok (teszt 2020)

legjobb hálózsákok A hálózsák minden utazó, turista vagy kerékpáros alapvető felszerelése. Ez nem csak egy zsák, amely kényelmet biztosít nekünk a sátorban vagy a szabadban. Különösen a hideg éjszakákon egy jó hálózsák élet és halál kérdése lehet. Ezért fontos a megfelelő választás. Ami azt illeti – nyáron a kempingben – valószínűleg egy átlagos, olcsó termékkel is megelégszik – de ha Ön egy igényesebb utazó, aki a hazáját vagy a külföldi országok szépségeit fedezi fel saját szakállára, akkor biztos a legjobb hálózsákot keresi. Olyat, amely biztonságban és melegben tartja Önt még a fagyos és vad hegyekben is.

A hálózsákok áttekintésében hat modellt választunk különböző árszinteken és különböző célokra. Vannak, amelyekkel nyugodtan elindulhat a hideg hónapokban nehéz körülmények közé minden aggodalom nélkül, némelyek pedig éppen elegendőek az átlagos szezon kirándulásokhoz. Mivel a hálózsákok választéka ma óriási, és nem könnyű eligazodni a változatokban, típusokban és paraméterekben, ezért mi is készítettünk egy vásárlási útmutatót, ami segít Önnek az igényeinek megfelelő kiválasztásában.

El kell döntenie, hogy a maximális kényelmet, a minimális súlyt vagy akár az univerzális használhatóságot helyezi előnybe. Azt is tudnia kell, hogy hogyan kell kiválasztani egy hálózsákot az Ön testalkata és igényei szerint; anyag, ár és egyéb tényezők alapján.

A legjobb hálózsákok a teszt és a vélemények alapján

TermékÉrtékelésÁr (-tól)
#1Husky Anapurna
Komfort hőmérséklet: -12 °C
Hőmérsékleti limit: -19 °C
Extrém hőmérséklet: -28 °C
Tömeg: 2360 g
Max. magasság: 195 cm
Forma: Múmia
5 out of 5 stars (5 / 5)32500 Ft Alacsony ár
#2Trimm Balance
Komfort hőmérséklet: -2 °C
Hőmérsékleti limit: -8 °C
Extrém hőmérséklet: -25 °C
Tömeg: 1550 g
Max. magasság: 195 cm
Forma: Múmia
5 out of 5 stars (5 / 5)18100 Ft Alacsony ár
#3Coleman Biker
Komfort hőmérséklet: 14 °C
Hőmérsékleti limit: 10 °C
Extrém hőmérséklet: -2 °C
Tömeg: 990 g
Max. magasság: 195 cm
Forma: Múmia
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)12400 Ft Alacsony ár
#4Vango Planet Volt
Komfort hőmérséklet: 11 °C
Hőmérsékleti limit: 7 °C
Extrém hőmérséklet: -6 °C
Tömeg: 900 g
Max. magasság: 190 cm
Forma: Múmia
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)15300 Ft Alacsony ár
#5Trimm Traper
Komfort hőmérséklet: 0 °C
Hőmérsékleti limit: -6 °C
Extrém hőmérséklet: -23 °C
Tömeg: 1650 g
Max. magasság: 185 cm
Forma: Múmia
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)15000 Ft Alacsony ár
#6Coleman Fision 100
Komfort hőmérséklet: 9 °C
Hőmérsékleti limit: 6 °C
Extrém hőmérséklet: -8 °C
Tömeg: 1250 g
Max. magasság: 190 cm
Forma: Múmia
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)18100 Ft Alacsony ár
#7Husky Mantilla
Komfort hőmérséklet: 5 °C
Hőmérsékleti limit: 0 °C
Extrém hőmérséklet: -5 °C
Tömeg: 1680 g
Max. magasság: 195 cm
Forma: Múmia
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)15900 Ft Alacsony ár

Hogyan válassza ki a helyesen a hálózsákot?

Megtalálta a megfelelő hálózsákot a mi válogatásunkban? Akár igen, akár nem – ha nem tartja magát tapasztaltnak a szabadtéri tevékenységek és felszereltség terén, akkor ne hagyja ki az útmutatót. Ez segít megérteni a hálózsák kiválasztásakor a legfontosabb paraméterek jelentését és a típusok és modellek közötti különbségek jobb felismerését. Ennek köszönhetően az Ön igényeihez és testalkatához való hálózsákot választhat.

Hálózsák típusa

Először a hálózsákok alapvető felosztását tekintjük át általános céljuk szerint. Számos opcióval találkozhat.
hálózsákok

Nyári hálózsákok

Ezek nagyon könnyű hálózsákok, amelyeket a legmelegebb hónapokban (június, július, augusztus) használnak. Használhatja őket sátras kempingezéshez vagy a szabadban való alváshoz, vagy például a nyaralókban és hasonló helyeken is. A súlyuk általában nem haladja meg az 1 kg-ot. Komfortosak körülbelül 15-5 ° hőmérsékletben.

Téli hálózsákok

Természetesen ezeknél a hálózsákoknál a legmagasabb igény a maximális hőszigeteléssel szemben van. A téli hálózsákok ezért a legnehezebbek és a legterjedelmesebbek. Gyakran háromrétegűek, nagyon alacsony hőmérsékletre megfelelőek (a hőmérséklet határértéke -5 és -20 ° C között van). Ezek a modellek általában valamivel drágábbak, mint a többi, és nem alkalmasak melegebb időszakokban való használatra.

Három évszakos hálózsákok

A három évszakos típus nagyon népszerű a sokoldalúsága miatt. Ezeknek a modelleknek a tömege jellemzően 1,2-1,8 kg, és használhatók tavasztól őszig. A három évszakos hálózsákok maximális (extrém) hőmérséklet értéke, melyben megfelelően használhatók körülbelül -10 ° C és -25 ° C között van. Ez a fajta kompromisszumos megoldást jelent a nyári és a téli típus között a lehető legsokoldalúbb felhasználhatósággal.

Speciális változatok

Más típusú hálózsákokkal is találkozhat. Például ultrakönnyű és „kerékpáros“, ahol a hangsúly a minimális méretekre és a súlyra vonatkozik. Ezek a hálózsákok meleg nyári éjszakákban használhatók, és többnyire olcsók.

Egy másik lehetőség az expedíciós hálózsákok, amelyek az előzővel ellentétben a legdrágábbak és a legjobb minőségűek, valamint a legtartósabb anyagokból készültek. Ezeknek a hálózsákoknak meg kell állni a helyüket az igazán drasztikus körülmények között, akár erős fagyokban is.

legjobb hálózsákok

Hőmérséklet meghatározása

Felülvizsgálatunk során sokszor találkozhatott a „hőmérséklet-meghatározás” és a limit, a komfort vagy az extrém hőmérséklet-értékek kifejezéssel. De mit fejeznek ki valójában ezek az értékek? Az európai szabvány szerint a hőszigetelési tulajdonságokra vonatkozó információ.

Komfort hőmérséklet

Ez az adat a kevésbé tapasztalt és mindennapi hálózsák-használók számára a legfontosabb, akik nem próbálják feszegetni a korlátokat, és kényelmesen akarnak aludni anélkül, hogy fáznának vagy melegük legyen. A komfort hőmérséklet az alsó (azaz a legalacsonyabb) érték az adott hálózsák modellben történő kényelmes és biztonságos éjszakai alváshoz (pl. háton fekvő helyzetben is). Ezt az értéket azonban egy átlagos férfi vagy női testalkatra számítják ki, így a valóságban változhat.

Limit hőmérséklet

A limit hőmérséklet adat a tapasztalt felhasználók számára jelzi, akik optimálisan fel vannak szerelve és képesek a testhőmérsékletük és a hálózsák tulajdonságainak legjobb kihasználására, az éjszaka túlélését anélkül, hogy megfáznának. Egy tapasztalatlan felhasználó a limit hőmérséklet esetén a hálózsákban jelentős hideget érezhet.

Extrém hőmérséklet

Ez az adat azt a szélső határt jelöli, amelyben a hálózsákot a szabadban lehet használni. Az extrém hőmérsékletben, még a tapasztalt felhasználók számára is, az éjszaka nagy hidegérzéssel és súlyos megfázás rizikójával jár. Egy átlagos felhasználó számára ezen a hőmérsékleten az éjszakázás halált is jelenthet. Ennek eredményeképpen ez az információ általában nem nagyon fontos a kiválasztási folyamatban, és nincs értelme, hogy jelentősen befolyásolja a döntését. Figyelje meg a komfort hőmérsékletet, legfeljebb a limit hőmérsékletet.

Hálózsák alakja

Fontos a hálózsák alakja is. Leggyakrabban egy múmia vagy takaró (pokróc) változattal találkozunk.

  • Múmia alak- ez az alak növeli a szigetelés hatékonyságát. Az összehúzható gallér és a kapucni segít megőrizni a meleget. A „múmia“ hálózsákot nagyon alacsony hőmérsékletben is lehet használni.
  • Takaró – takaró hálózsák több helyet és kényelmet biztosít, de csak kedvező, nyári körülmények között ajánlott a használata. Alakja egy karcsú téglalaphoz hasonlít.

Hálózsák mérete

A kényelmes és hatékony használat érdekében elengedhetetlen a hálózsák megfelelő mérete. A túl tágas hálózsák feleslegesen használja a test melegét a „felfűtéshez”, és fázhat benne hidegebb éjszakákon.

Másrészt a túl keskeny hálózsák csökkenti a termikus komfortot, mivel a szigeteléshez ér és így csökkenti annak hatékonyságát. Nem is beszélve a kényelmetlen érzésről.

A hálózsák hosszának legalább 15-20 cm-el nagyobbnak kell lenni, mint az Ön testmagassága.  A hálózsákok leggyakoribb szélessége vállban 85 cm. De ez nem biztos, hogy megfelel Önnek, ha úgynevezett „nem konfekció“ méretekkel rendelkezik.

Vannak speciális hálózsákok gyerekek és nők számára is, amelyek módosított szabással rendelkeznek és általában extra melegítő lábzsákkal rendelkeznek.

Hálózsák anyaga

hálózsák túrázáshoz A töltőanyag kiválasztása szintén fontos szerepet játszik. Elvben a szintetikus vagy természetes (pehely) szigetelés közül választhat.

Szintetikus töltet

Ezek lehetnek különböző típusú mikroszálak vagy üreges szálak. A szintetikus töltetek ma sokkal gyakoribbak. Egyértelmű előnyük az alacsonyabb ár és a könnyebb karbantartás. A modern szintetikus töltetű hálózsákok versenyezhetnek a pehely zsákokkal. A hátránya ennek a töltetnek a lényegesen nagyobb súlya és összecsomagolva nagyobb helyet foglalnak (kevésbé összenyomható).

Pehely töltet

A természetes pehelyszigetelés kiváló termikus tulajdonságokkal rendelkezik, amelynek csak a legfejlettebb szintetikus töltetek érnek a nyomába. Az alacsony súly is előnyös. A hátrány az igényesebb karbantartás, a magasabb ár és a magasabb vízfelvétel is (több nedvességet szívnak fel, nehezebben száradnak meg). A pehely hálózsák kiválasztásakor fontos, hogy a termék töltete milyen pehely arányú és milyen töltőerővel (CUIN), azaz térkitöltő képességgel rendelkezik (általában 600-800 CUIN tartományban) – minél magasabb az érték, annál jobb a minőség.

Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalább inspiráltuk az új hálózsák kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek. Ezt megteheti alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon egy minőségi hálózsákot.