Kert és műhely

A legjobb hegesztő inverterek (recenziók és teszt 2024)

hegesztő inverterek A hegesztő azon berendezések közé tartozik, amely tapasztalt mesteremberek és szerelők kezébe való. Legyen óvatos a munkavégzés során, és mindenekelőtt tudja, hogyan kell dolgozni ezzel a géppel és a hegeszteni tervezett anyagokkal. Időről időre azonban jól jön az otthoni hobbimesterek számára is, ha már nem szeretne hegesztőt kölcsönkérni egy szomszédtól vagy sógortól, akkor nézze meg az alábbi rangsort, amelyben tippeket talál a legjobb hegesztő inverterekre, melyeket számos elégedett vélemény kísér.

Mivel ez nem teljesen elterjedt berendezés a műhelyekben, célszerű tájékozódni a fő paraméterekről, típusokról és technológiákról. A víz / fűtésszerelő a polifúziós hegesztők kínálatában fog keresni. Ha nem akar külön fizetni az elektronikáért, és nem bánja a nagyobb súlyt, vásárolhat statikus hegesztő transzformátort is. Az elmúlt években azonban ebben a szegmensben is számos innováció/újítás érkezett, és manapság a legkelendőbbek közé tartoznak a hegesztő inverterek, amelyek a nehéz hagyományos hegesztőkkel ellentétben számos hasznos és biztonsági funkcióval vannak ellátva. Az alacsony súlyuk is hozzájárul népszerűségükhöz, így alkalmasak magasban történő hegesztésre is, vagy bárhol, ahol mozgásban kell lennie.

Hol kezdjük? Honnan induljunk ki? Hogyan válasszuk ki a legjobb kialakítást, és ugyanakkor ne érjük el a legmagasabb árszintet? Választási útmutatónkban számos fontos információt és tippet talál, amelyek megismertetik Önt a modern hegesztőgépek működésével és funkcióival. Figyelmünket a hegesztő inverterek tesztjeire és recenzióira összpontosítottuk, amelyek a legnagyobb kategóriát képviselik. Az eredmény egy táblázat, ahol olyan termékeket talál, amelyek több ezer ezermestert győztek meg minőségükkel, és nagyon jó ár / teljesítmény arányukkal vonzóak.

A legjobb hegesztő inverterek (teszt 2024)

TermékÉrtékelés
1.IWELD Gorilla Pocketpower 1705 out of 5 stars (5 / 5)
2.IWELD GORILLA POCKETMIG 205 ALUFLUX5 out of 5 stars (5 / 5)
3.IWELD Gorilla Microflux 131 Nogas 5 out of 5 stars (5 / 5)
4.IWELD Pocketmig 185 AluFlux 5 out of 5 stars (5 / 5)
5.IWELD Gorilla Pocketpower 1905 out of 5 stars (5 / 5)
6.Scheppach WSE 9004.9 out of 5 stars (4,9 / 5)
7.Omicron GAMA 166 4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)

Hogyan válasszon hegesztő invertert

Az egyre kedvezőbb ár miatt a hegesztő inverter népszerű és viszonylag jól kihasználható berendezéssé válik nemcsak a szakmai műhelyek, hanem a hétköznapi „ezermesterek“ számára is. Nem kell túl sokat gondolkodni az okokon – a ház körül több található belőlük. Biztosan értékelni fogja, hogy lehetősége van bármikor megjavítani a sérült hegesztési varratot, vagy megcsinálni bármit az elképzeléseinek megfelelően.

 • Megrepedt a korlát? Sérült a csepegtető rendszer fémtartója? Hegesztenie kell egy darab fémlemezt egy régi kilyukadt tartályhoz? Meg szeretné javítani az autón a korrózió által okozott károkat? Ideje vásárolni egy hegesztő invertert!

Minőségi hegesztővel és a munkafolyamat ismeretében teljes mértékben kiaknázhatja annak lehetőségeit. Vizsgáljuk meg közelebbről a hegesztő kiválasztásával kapcsolatos fogalmakat. Nem fog hiányozni az árkategóriákra való felosztás vagy az ellenőrzött gyártók listája sem, amelyek ajánlatában valóban sikeres termékeket talál elfogadható áron.

Hogyan válasszon hegesztő invertert

A hegesztők alapvető típusai

Több száz különböző hegesztőt talál a piacon. A legfontosabb az, hogy hegesztőt a cél és a felhasználás szempontjából válasszunk. Nem mindegyik univerzális, és mindegyik típus valami másban jeleskedik. Vegye figyelembe az anyag vastagságát és típusát, és hajrá.

Hegesztő transzformátorok

Ezt a típust nem kell bemutatni az idősebb korosztálynak. Alaptípusú hegesztő, további funkciók és elektronika nélkül. Néhány pozitív változáson mentek keresztül, és ma már nem hiányzik belőlük a feszültség egyenirányító, amelynek köszönhetően még kevésbé tapasztalt felhasználók is használhatják ezeket az összes biztonsági szabály betartása mellett.

Ne feledje, hogy ha hálózathoz csatlakozik, elég erős 16A-os megszakítóra van szüksége. Maguk az eszközök a nehezebbek közé tartoznak, körülbelül 15 – 20 kg tömegűek, ezért néha statikus hegesztőként emlegetik őket. Különösen megfelelőek olyan alkalmazásokhoz, ahol minden szükséges dolog kéznél van egy helyen, például egy műhelyben – ami azt jelenti, hogy a hegeszteni való anyagot oda lehet vinni a hegesztőhöz, és nem fordítva. Nem alkalmasak ismételt áthelyezésre/hordozásra. A választás során koncentráljon a ventilátor minőségére és a terhelési paraméterekre. Ez megadja a hegesztés és a hűtés arányosságát. Átlagos hegesztő transzformátorok 10 perces ciklusban 4 perc hegesztésre képesek és 6 perc hűtést igényelnek. A biztonsági biztosíték megvédi a készüléket a túlmelegedéstől, és nem engedi meg a hamarabbi folytatást. A legjobb hegesztő transzformátoroknak ez az arányuk fordított – 6 perc hegesztés + 4 perc hűtés.

Polifúziós hegesztők

Ez egy speciális típusú hegesztőgép, pontos céllal. Alkalmasak különféle műanyagok olvasztására és összekapcsolására. Nem tudnak olyan hőmérsékletet kialakítani, amely a fémek megolvadását okozná. A fűtés-szerelők, a csőszerelők és a vízvezeték-szerelők számára azonban kiváló segítséget nyújtanak.

A polifúziós hegesztő kompakt méretekkel és kis tömeggel rendelkezik. Zárt helyiségekben is dolgozhat vele, ami örvendetes tulajdonság a vízvezetékek vagy csatornák javításakor. A különféle műanyagok miatt a felszereltség széles választékára és a folyamatos hőmérséklet-beállítás lehetőségére figyeljen.

Hegesztő inverterek

A harmadik és egyben jelenleg a legkeresettebb típus a hegesztő inverter (angol inverter – átalakító). Ezek a klasszikus hegesztőgépek miniatúrái, amelyek fejlett elektronikával vannak feldobva. Kitűnnek alacsony súlyukkal, kis méretükkel és nagy hatékonyságukkal.

A hálózati feszültség frekvenciája 50 Hz. Az átalakítók – inverterek segítségével a szükséges 60 – 100 Hz-re növelhetik a feszültség frekvenciáját. A fő előnyök közé tartozik a forrás jellemzőinek viszonylag egyszerű megváltoztatása, és ennek köszönhetően alkalmazkodni lehet a különböző hegesztési módszerekhez (MMA, TIG, MIG / MAG). Sokoldalúságuk növekszik, ezért univerzális gépeknek tekinthetők. Nem csak tapasztalt felhasználók, hanem kezdők számára is alkalmasak. Míg a hegesztő transzformátorok esetében az anyagot a hegesztőhöz kell vinni, addig a könnyű hegesztő invertert a vállára dobja és a létrára is fel tud menni.

hegesztő inverterek 2

Hegesztési technika és a végeredmény

A hegesztési technológia közvetlenül kapcsolódik a hegesztett anyag típusához és a végeredményhez. Ha csak a funkcionalitásról van szó, akkor nem bánja, hogy a varrat kevésbé esztétikus, hegesztési cunder borítja. Vannak azonban helyzetek, amikor még hegesztéskor is formás, nem zavaró varratot és az anyagok összjátékát kell elérnünk. Vizsgáljuk meg a 4 leggyakoribb technológiát és azok különbségeit:

 • MMA – Ez egy bevont elektródával történő hegesztés, amely az acél hegesztése során a legjobban használható. Az elektróda mindent elintéz, ezért nem kell gondoskodnia gázpalackról. Hátránya azonban maga az eredmény kinézete. Hegesztés után a varratot drótkefével kell csiszolni és a lehető legnagyobb mértékben meg kell tisztítani. A hegesztés helyén úgynevezett cunder keletkezik, amely minden erőfeszítés ellenére látható.
 • MIG / MAG – Az angol elnevezés a Metal Inert Gas / Metal Active Gas rövidítése. Ez a módszer kiküszöbölte az MMA hegesztés fő hátrányát – a cundert. A hegesztés során védőgázt használnak, amely megakadályozza annak kialakulását. Kiváló eredményeket ér el vékony pléhek hegesztésekor is. A hátrányok közé tartozik a gázpalack maga után történő húzása, valamint az, hogy szeles időjárásban nem tud kint dolgozni. A szél fújja a védőfilmet, és a hegesztési varraton lesz cunder.
 • FLUX – Ez a MIG-MAG technológia fejlesztése, más néven hegesztés porbeles hegesztőhuzallal. Nincs szükség gázpalackra. A védőgáz hegesztés közben közvetlenül az üreges elektródából elpárolog.
 • TIG – A legújabb hegesztési technológia, amelyet lágy vagy érzékeny fémeknél is alkalmazhat. A hegesztő nem olvadó volfrámelektróddal dolgozik, és mindkét kezét használnia kell. Az egyik kezében égőt, a másikban további anyagot tart, amelytől fokozatosan megolvad. Első pillantásra ez egy munkaigényes tevékenység, amely jelentős készségeket igényel, de az eredmény a legmagasabb minőségű és a legpontosabb a hegesztési módszerek közül.

Hegesztőáram és terhelés

A hegesztő inverterek esetén az egyik legfontosabb paraméter a hegesztőáram (úgynevezett áramtartomány) szabályozásának lehetősége. Ez az anyagtól és annak vastagságától függően változik. Az elegendő hegesztőáram előfeltétele a hegesztés sikeres kialakításának. Normál otthoni használatra átlagosan megfelel a maximum 100 – 120 A hegesztőáram. A modern inverterek hegesztőáramának tartománya azonban az átlagost meghaladó tartományban van, 20 A és 180 A között, ami pozitívan bővíti használhatóságát.

A hegesztő minőségi mutatója az úgynevezett terhelés, amelyet általában százalékban fejeznek ki. A hegesztők esetében 10 perces ciklusokat alkalmaztak, és a százalékos érték azt az időt jelzi, amely alatt folyamatosan hegeszthet 1 ciklusban.

 • Ha a hegesztő leírásából megtudja, hogy a terhelés 40%, ez azt jelenti, hogy 4 percig hegeszthet, és 6 percig tart a hűtés.

Ugyanakkor a terhelés a hegesztőárammal függ össze. Minél nagyobb a hegesztőáram, annál rövidebb a hegesztési idő. A terhelési értéket tehát egy adott áramra adjuk meg (pl. 35% 160 A-nál, 60% 120 A-nál, 100% 95 A-nál). Nem hiányzik a hőmérséklet sem, amelyen a mérés megtörtént. Leggyakrabban ez a hőmérséklet 40 ° C. Ezért feltételezzük, hogy 20 ° C-ig terjedő környezeti hőmérsékleten történő hegesztéskor a hegesztő inverter még gyorsabban lehűl, és rövidebb lesz az állásidő. A gyártók azonban elsősorban a nyári időszakban számolnak a hegesztéssel, amikor a környezeti hőmérséklet is magasabb.

Súly, méret és vezérlés

A hegesztő tényleges súlya főként annak típusától függ. Míg a klasszikus hegesztő transzformátornál legalább 15 kg tömeggel kell számolni, az újabb típusú minőségi hegesztő inverter súlya 5-8 kg lehet. Munka közben minden extra kilogrammot megérez, ezért nem szabad lebecsülni a súlyt, a méreteket és a hordozhatóságot.

A hegesztő elülső paneljén lévő kezelőelemeknek bizonyos ellenálló képességet kell mutatniuk. Mivel kesztyűben dolgozik, mindig jobb, ha azok területileg „jelentősebbek“ és ugyanakkor kellően kontrasztos jelölésekkel rendelkeznek, így egy pillanat alatt láthatja, hogy melyik módot választja.

A hegesztő inverterek hasznos funkciói

A hegesztő inverterek beépített funkciói megkönnyítik a munkát, és segítségükkel jobb eredményt érhet el. Ma már ezekből rengeteg van. Kiválasztjuk közülük a leggyakoribbakat, amelyek a már említett technológiákkal kapcsolatosak.

 • Arc Force (MMA) – A hegesztőáram folyamatos szabályozását biztosítja a lehető legegyenletesebb hegesztési varrat érdekében. Különösen azokban a helyzetekben alkalmazható, amikor nem tudja állandó távolságban tartani az elektródát a hegesztett anyagoktól.
 • Anti Stick (MMA) – Olyan funkció, amely azonnal észleli, hogy az elektróda megtapadhat a hegesztett anyagon. Ebben a pillanatban korlátozza a hegesztőáramot.
 • Hot Start (MMA) – Ez egy áramkör, amely paramétereket állít be az inverter kimenetén, hogy megkönnyítse az ívgyújtást.
 • Short ARC (MIG / MAG), vagy akár rövid ív – A huzalolvadás rövid impulzusokkal / zárlatokkal történik. Ennek a funkciónak a használatával különböző pozíciókban és szögekben hegeszthet. Különösen alkalmas vékony hegesztési varratokhoz és érzékeny anyagokhoz.
 • Spray ARC (MIG / MAG), vagy akár permetezett ív – A huzalolvadás nagyobb áramoknál és feszültségeknél történik, mint a Short Arc esetén. Az olvadt fémcseppek ívben haladnak az alapfémig vagy a kötésig, amelyen dolgoznak. Vastagabb (legalább 3 mm-es) anyagokhoz és lekerekített kötésekhez alkalmas. A hegesztés ugyanis gyorsan túlmelegszik, és a vékony anyagok deformálódnának.
 • Pulse ARC (MIG / MAG) vagy impulzus ív – Ez a Spray ARC mód vezérelt folyamata, amelyben szabályozhatja az anyag olvadási frekvenciáját és sebességét (impulzusok keletkeznek). A hegesztőáram maximális értékénél megolvad a csepp és a hegesztendő anyagra kerül. Olyan vékony anyagok hegesztésére használják (akár 3 mm-ig is), amelyekre egyébként gyorsan hatással lenne a hő.
 • HF (TIG) – Magas frekvenciájú ívgyújtás, anélkül, hogy elektróda érintkezne a hegesztendő anyaggal. Gyakran használják a hegesztés megkezdésekor, a kiindulási helyzettől függetlenül.
 • Lift (TIG) – A technológia lehetővé teszi az elektromos ív meggyújtását akkor is, ha a volfrám elektródát elmozdítja a hegesztendő anyagtól (kb. 2-3 mm). Ily módon csökken az elektróda kopása.
 • Post Gas – Képes beállítani az inert gáz fújás idejét a salakképződés csökkentése érdekében.
 • Slope Down – A funkció lehetővé teszi a hegesztőáram fokozatos csökkenését a hegesztés befejezése után az ibase értékig.
 • SYNERGY – Fejlett technológia, amely lehetővé teszi a hegesztő több funkciójának egyidejű használatát. Több személyes beállítást is elmenthet a gyakran használt technológiai eljárásokhoz.
 • 2T / 4T mód – 2T (kétütemű) módban a gomb megnyomása után működni kezd a hegesztő, miután elengedi, kikapcsol. 4T (négyütemű) módban a hegesztő még az égő gombjának elengedése után is működik és csak a következő megnyomása után kapcsol ki. Különösen alkalmas hosszú hegesztésekhez, hogy az ujja ne fájjon munka közben.
 • Pilot ARC – Vezérelt, gyakran automatikus elektromos ívgyújtás.
 • Bi-Level – Ez a funkció lehetővé teszi a hegesztőáram átkapcsolását, ha két szinten dolgozik. Az első szint az eredetileg beállított áram, a második szint általában alacsonyabb.

legjobb hegesztő inverterek

Hegesztő inverterek ára

A hegesztőgépek széles választéka van a piacon, az alapvető hobbi háztartási készülékektől kezdve a professzionális ipari hegesztőkig, olyan paraméterekkel, amelyek potenciálját normál körülmények között valószínűleg még ügyesebb ezermester sem használná ki. A következő árelosztásban ezért elsősorban a háztartási hegesztőkre összpontosítottunk, amelyek számos javításban, felújításban, vagy egyszerűen abban az esetben segíthetnek, amikor egy fémdarabot fémhez kell összekötni.

✅ Hegesztő inverterek 52500 Ft-ig

Már az alapáron több a konstrukció szempontjából kisebb hegesztő invertert és polifúziós hegesztőt (azaz műanyag hegesztőt) vásárolhat. Kialakításuk miatt alkalmi használatra alkalmasak, nem pedig rendszeres terhelésre. Maximális áram mellett a terhelés körülbelül 30 – 40% (azaz 3-4 perc hegesztés, majd hűtés).

✅ Hegesztő inverterek 105000 Ft-ig

A jelenleg legeladottabb hegesztő invertereket otthoni használatra 52500 – 105000 Ft árcédulával rendelkeznek. Ezek olyan jól ismert márkák termékei, amelyek optimális teljesítménnyel, számos hasznos funkcióval és sokoldalúsággal keltik fel a figyelmét. Bár még nem felelnek meg a professzionális hegesztők paramétereinek, azokhoz a berendezésekhez tartoznak a műhelyében, amelyeket ismételten kihasználhat.

✅ Hegesztő inverterek 105000 Ft-tól

A hegesztőgépek túlnyomó többsége 105000 forint és annál magasabb árkategóriába tartozik. Itt az igényes felhasználók is, akik tökéletes teljesítményre, sokféle beállításra, modern technológiákra, fejlett hűtésre és hosszú élettartamra vágynak, megtalálják a kedvükre valót.

A mintegy 350000 forint összegtől már lehet professzionális használatra szánt eszközökről beszélni. A több ezer hegesztőgépet nagy terhelésre gyártanak, és iparban és autóműhelyekben használhatók.

A legjobb hegesztő inverter márkák

Az eladási listákon és a hegesztő inverter tesztekben számos stabil játékost talál. Javasoljuk továbbá a recenziók és felhasználói értékelések áttekintését. Több tucat véleményt találhat az interneten az egyes kiszemelt modellekről. Ha biztosra akar menni, akkor ismert gyártót választ, amely több tucat terméket kínál különféle felszereltségben, valamint a felhasználás célját tekintve is. Ne csábítsa el egy gyanús ajánlat. A költséghatékony „név nélküli“ hegesztő a hipermaket akciójából általában csak kínos eredményt, elégedetlenséget és szinte nullát jelent a garanciális szerviz után.

 • Omicron – A hagyományos cseh márka hegesztői a jól eladott modellekhez tartozik. A háztartási hegesztők és professzionális hegesztőgépek gyártására és értékesítésére is összpontosít. Az előnyök között szerepel a jó megfizethetőség és a megbízható szerviz.
 • Kühtreiber – Bár ennek a márkának a neve más országokba terelné Önt, ismét cseh hegesztő berendezések gyártójáról van szó, amely világszerte jelen van. Gondoskodik arról, hogy minden alkatrész a Cseh Köztársaságban készüljön. A kínálata átlagon felüli. Gyártanak hegesztőket az alaptípusútól a legkorszerűbb berendezésekig az iparban való felhasználásra.
 • Scheppach – A hagyományos német márka a könnyű, kompakt és egyszerűen kezelhető, kedvező áron kapható hegesztő invertereivel hívta fel a figyelmet.
 • Güde – A német gyártó hegesztőgépei nagyon jó minősítést kapnak a szakmai tesztekben ( Heimwerker Praxis, 1,5-ös besorolás a Güde GIS 160 modell esetében). Az ár / teljesítmény arány, valamint az, hogy felhasználóbarát a javukra válik. A tapasztalt hegesztőket nem sérti meg, a kezdőket nem tántorítja el.
 • Tech Solution – A szlovák Tech Solution márka hegesztési, vágási és töltési technológiával foglalkozik. A vásárlók figyelmének középpontjában elsősorban a multifunkcionális hegesztő inverterek állnak, 3 hegesztési módszerrel (MMA, MIG / MAG, TIG), 105000 – 140000 Ft áron.
 • VECTOR WELDING – Ha a hegesztés a legszeretettebb hobbija és esetleg munkája, válasszon a digitális vezérlésű hegesztőgépek kínálatából azzal a lehetőséggel, hogy menthesse a beállított hegesztési paramétereket. A hangsúly egy nagyon precíz és stabil ívre van fektetve.
TermékÉrtékelés
1.IWELD Gorilla Pocketpower 1705 out of 5 stars (5 / 5)
2.IWELD GORILLA POCKETMIG 205 ALUFLUX5 out of 5 stars (5 / 5)
3.IWELD Gorilla Microflux 131 Nogas 5 out of 5 stars (5 / 5)
4.IWELD Pocketmig 185 AluFlux 5 out of 5 stars (5 / 5)
5.IWELD Gorilla Pocketpower 1905 out of 5 stars (5 / 5)
6.Scheppach WSE 9004.9 out of 5 stars (4,9 / 5)
7.Omicron GAMA 166 4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)

Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új hegesztő inverter kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb hegesztő invertert.