Háztartás

A legjobb konyhai mosogatók (recenziók és teszt) 2024

 legjobb konyhai mosogatók
A konyhai mosogató minden konyha elengedhetetlen része. Bár lehet, hogy van a konyhájában mosogatógép, egyszerűen akkor is szüksége van egy mosogatóra, hogy leöblítse az élelmiszert, és a kis mennyiségű edényt gyorsan elmosogassa. A konyhai mosogató széles választékában valószínűleg mindenki megtalálja a kedvencét – legyen szó kompakt, egyszerű rozsdamentes acél mosogatóról – tálcáról, vagy egy luxus kerámia mosogatóról csepegtető résszel. A gazdag szortimentből ezért választottunk ki tippeket a legjobb konyhai mosogatókra, amelyek mögött bizonyított márkák állnak, és mosogatóik a legkeresettebbek közé tartoznak.

A konyhai mosogató kiválasztásakor több fontos tényezőt kell figyelembe venni. Ezek közé tartozik mindenekelőtt:

 • a mosogató beszerelésének helye és módja a konyhai egységbe,
 • mérete az Ön igényeinek megfelelően (pl. család létszáma, főzés gyakorisága),
 • anyag és az ahhoz kapcsolódó ár, élettartam és karbantartás,
 • és nem utolsó sorban a konyha kialakítása és stílusa.

Ezért a következő választási útmutatóban közelebbről megvizsgáljuk a kiválasztás alapvető szempontjait. Ha a mosogatók kínálata lenyűgözi sokszínűségével, ne habozzon, és vegye igénybe a konyhai mosogató teszteket és recenziókat. Biztosak vagyunk benne, hogy a kedvencek között olyan ismert márkák is megtalálhatók lesznek, mint a Blanco, a Franke, az Alveus és a Sinks. Ha már belekezdett a konyha felújításába, vagy a konyha komplett új realizációja vár Önre, ne feledje, hogy annak berendezéseit és felszereltségét hosszú évekig fogja használni, ezért helyénvaló a magasabb minőségre hangsúlyt fektetni. Senki sem szeretné, hogy az új konyhai mosogatón néhány hónap múlva megjelennének az első karcolások vagy ételfoltok.

A legjobb konyhai mosogatók (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Franke OID 611-78
Típus: Tectonite
Teljes méretek: 78 × 50 × 18 cm
5 out of 5 stars (5 / 5)55600 Ft Alacsony ár
2.Teka Stone 50 B-TG 1B 1D-CA
Típus: Gránit
Teljes méretek: 86 × 51 × 20 cm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)50400 Ft Alacsony ár
3.Blanco LEGRA XL 6S-SG-AL Gránit
Típus: Gránit
Teljes méretek: 86 × 50 × 19 cm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)73900 Ft Alacsony ár
4.Blanco CLASSIC 45S-SG-AN
Típus: Gránit
Teljes méretek: 78 × 51 × 19 cm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)53400 Ft Alacsony ár
5.SINKS OKIO 650 V 0,6 mm matt
Típus: Rozsdamentes acél
Teljes méretek: 65 × 50 × 16 cm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)24800 Ft Alacsony ár
6.Blanco SONA 6S-SG-AL Gránit
Típus: Gránit
Teljes méretek: 100 × 50 × 19 cm
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)103900 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon konyhai mosogatót

Milyen kialakítású legyen egy minőségi konyhai mosogató? A rozsdamentes acél, a gránit vagy a kerámia jobb? Mi a különbség a 21000 forintos mosogató és a 70000 forintnál drágább mosogató között? A konyha felszereltsége több alapelemet tartalmaz – a főzőlaptól a páraelszívón, a hűtőszekrényen át a mosogatóig. A kialakítását érdemes alaposan átgondolni, hogy hosszú ideig elégedett legyen a mosogató használatával. Tehát hogyan kezdjen hozzá?

Hogyan válasszon konyhai mosogatót
Egyes mosogató, felülről történő telepítéssel

Megfelelő hely a konyhai mosogató számára

Általában a mosogató helyét már előre meghatározzák a víz- és hulladékcsatlakozások. Ha ki szeretné cserélni a mosogatót a meglévő konyhában, nyugodtan hagyja ki ezt a részt. Vegye figyelembe a konyhaszekrény méreteit, az eredeti nyílást, a csaptelep kialakítását és az előnyben részesített anyagot. Ha azonban bútorozatlan tér áll a rendelkezésére, egyedülálló lehetősége van a konyha elrendezésének kialakítására, hogy a lehető legjobban ki tudja használni a benne rejlő lehetőségeket.

A mosogatózónát, amelynek központja a konyhai mosogató és a mosogatógép, ideális esetben az egyik oldalon lévő tároló zóna (hűtőszekrény, élelmiszerszekrény) és a másik oldalon lévő főzőzóna között kell elhelyezni. Természetesen – rengeteg előkészítési hellyel mindkét oldalon.

A kisebb konyhák tulajdonosainak gyakran kompromisszumokat kell kötniük a tervezés során. Mivel azonban a mosogató kínálat típusban és méretben változatos, szűkös körülmények között is képesek lesznek megtalálni az ideális megoldást.

A következő kérdésekből indulhat ki:

 • Mennyi helyet foglalhat el a konyhában a mosogató? Ne próbáljon nagy mosogatót elhelyezni egy kis konyhában – ez megzavarja a konyha általános esztétikáját, és elveszi a helyet a munkafelülettől. Éppen ellenkezőleg – egy nagy konyhában a tökéletes felszereltséggel rendelkező mosogató is stílusos domináns elemmé válhat.
 • Milyen gyakran főz? Ettől függ az élelmiszerek tisztítása vagy egy kis mosogatás a nap folyamán. Ha a konyhájában él, és sok időt tölt otthon, akkor vásároljon olyan mosogatót, amelyben a családi ebéd után akár a nagy edényeket és tepsiket is könnyen leöblíthet.
 • Mosogatógépet is tervez a konyhába? Ebben az esetben nem kell domináns dupla mosogatót vásárolnia, elegendő az egyes mosogató. A mosogatógép mentesít a kézi mosogatástól.
 • Gondolt már arra, hogyan használja ki a mosogató alatti teret? A legtöbb háztartásban a szekrény, amely felett a mosogató található, részben kihasználatlan hely. A helykihasználás érdekében fontolóra veheti a konyhai mosogató központ kialakítását is – ez egy mosogató, csaptelep és egy válogatott hulladékgyűjtő kombinációja (alternatívaként hulladék aprítógépet is használnak).
 • Milyen stílusban van berendezve a konyhája? A réz- és kerámiamosogatók tökéletesek a rusztikus és vintage konyhákhoz, míg a gránit-, kompozit-, rozsdamentes acél- és üvegmosogatók a legjobbak a modern konyhákba.

A konyhai mosogatók alapkonstrukciói

A választék lehető leggyorsabb szűkítése érdekében kezdje a preferált mosogató konstrukcióval (vagy típussal is).

 • Egyszerű mosogató (vagy egyes mosogató) – Kerek, négyzet vagy téglalap alakú mosogató, melynek alapja a tálca. Csak a szükséges helyet foglalja el. Népszerű megoldás modern, tiszta koncepciókhoz.
 • Egyes mosogató csepegtetővel – A tálcát egy tároló hely egészíti ki, amely ugyanakkora területet foglal el, mint maga a tálca, vagy ez a rész viszonylag kisebb. Ez a legkeresettebb konyhai mosogató típus.
 • Egyes mosogató további tálcával – A fő tálca mellett van egy kisebb tálca, amelyet zöldségek és húsok öblítésére használnak.
 • Egyes mosogató további tálcával és csepegtetővel – Gazdagon felszerelt konstrukció, amely ötvözi az előző két modell előnyeit.
 • Dupla mosogató – Két külön mosogató (egyforma nagy tálca), amelyek egy egységet alkotnak. Nagy családok számára megfelelő megoldás.
 • Dupla mosogató csepegtetővel – Az előző konstrukciót tároló hely egészíti ki. Nagy és domináns konyhai mosogató.
 • Sarokmosogató – Különböző méretben és kivitelben kapható. A helytakarékos és kevésbé feltűnő modellektől olyan megoldásig, amely két egyforma nagy tálcát és még egy tároló helyet is ötvöz.
minőségi konyhai mosogató
Egyes mosogató, alulról történő telepítéssel

A konyhai munkalapba történő beszerelés módjai

A konyhai mosogató beszerelésének módját több szempontból is meg kell vizsgálnia. Egyáltalán alkalmas-e az adott beszerelés a konyhai munkalap anyagához nézve? Nem okozza-e a nedvesedését? Szeretné, ha a mosogató kevésbé lenne feltűnő, vagy éppen ellenkezőleg – tetszik Önnek, ha a konyha koncepciójában elismert? Nem zavarja Önt a mosogató kerülete körüli kissé megemelt él?

A mosogató konyhai munkalapba történő beszerelésének alábbi módjai vannak:

 • Felülről telepítés – A mosogatók leggyakoribb telepítési módja. A mérés után lyukat vágnak a konyhai munkalapba, amelyen keresztül mosogató be van szerelve. Szélei a teljes kerületen kiállnak (elvileg a mosogatót tartják), így a mosogató kissé kiáll a konyhai munkalap felületén (milliméteres különbség). A biztosítócsavarok mellett szilikont is használnak a szereléshez, amely megakadályozza a víz befolyását a mosogató alá. Általában ez megfelelő módszer bármilyen típusú munkalaphoz, beleértve a forgácslapot is.
 • Alulról telepítés – Modern, esztétikus, tökéletesen tiszta, de a telepítésre nézve igényesebb alternatíva. A mosogató a munkalapon lévő lyuk alá kerül – alulról rögzítve. A munkalapon mindig tökéletes rend lesz. A legkisebb morzsákat is egy mozdulattal besöpörheti a tálcába. A munkalapnak azonban kőből (mesterséges, természetes) vagy kompozitból kell készülnie. A forgácslapot veszélyeztethetné a nedvesség.
 • Munkalapszintű beszerelés – Olyan módszer, amely esetében hornyot marnak a mosogató lyuk teljes kerületén. Nagy pontosságot igényel. A mosogató ekkor tökéletesen illeszkedik a munkalaphoz. Ez a telepítési módszer azonban szintén nem alkalmas forgácslaphoz (az anyag kitörne).
 • Teljes területi telepítés – A mosogató és a környező területek (tároló + csepegtető) olyan nagyok, hogy helyettesíthetik a munkalapot a széltől a falig (pl. a mosogató 60 cm mély). Nem igényel bonyolult vágást a munkalapban. A modernitás és az esztétika szempontjából azonban ez nem keresett megoldás.
konyhai mosogató típusok
Egyes mosogató csepegtetővel, felülről történő telepítéssel

A konyhai mosogatók gyártásához használt anyagok

Térjünk át a következő fontos pontra, ez pedig a mosogató anyaga. Ez nem csak az általános megjelenést határozza meg, hanem a tartósságát, a karbantartási követelményeket, a mechanikai és termikus sérülésekre való hajlamot is. Melyik mosogató illik legjobban a konyhájába?

⏩ Rozsdamentes acél konyhai mosogatók

Az évek óta bizonyított klasszikus anyagnak hű rajongói vannak, ezt bizonyítja a rozsdamentes acél mosogatók jó eladottsága is. Itt megfizethető, de drágább, prémium modelleket is talál, amelyek fényesek, vastagabb acélból készülnek. Előnyük a sokoldalúságuk – szinte bármilyen belső térbe illenek.

Színállósággal rendelkeznek, ellenállnak a vegyi sérüléseknek, és a rozsdamentes acél felülete elég sima, így a baktériumok nem szaporodnak rajta.

Értékelni fogja az alacsony karbantartási igényeket is. Ha törődik azzal, hogy a vízcseppeket azonnali letörölje, elkerülheti a kicsapódó kalciumfoltokat, és sokáig élvezheti a magas fényét.

Javasoljuk, hogy legalább közepes minőségű anyagot válasszon (az anyag vastagsága 7 mm vagy több), és kerülje az olcsó, vékony (5 mm) és zajos mosogatókat, amelyek élettartama rövid.

⏩ Gránit konyhai mosogatók

Hogyan néz ki a jelenlegi legnépszerűbb konyhai mosogató? Tekintse meg a gránit (fajansz) mosogatók kínálatát. Modernségükkel és megjelenésükkel a modern konyhákba az első számú választásává váltak. Különböző formákban kaphatók, könnyen karbantarthatók, karcállóak és számos vonzó színben megvásárolhatók (tökéletesre hangolhatja a konyhát).

Rövid ideig bírják a hőmérsékletet maximum 280°C-ig. A gyártótól függően találkozhat a szilgránit, fragránit, tegránit, algránit stb. jelöléssel. A hosszú élettartam biztosítása érdekében keressen információt az összetételről – 80%-ban zúzott természetes kőből (vagy kvarc homokból), a fennmaradó 20% kötőanyagból és festékekből kell állnia. Az akril kötőanyag jobb minőségű, mint a poliészter (csökkenti a mosogató törésének kockázatát).

⏩ Kerámia konyhai mosogatók

A kerámia a kiváló tulajdonságokkal rendelkező prémium anyagok közé tartozik a konyhai mosogatók szegmensében. A kerámia konyhai mosogató luxusnak tűnik, és még a legigényesebbeket is megörvendezteti dizájnjával.

Előnyük a magas higiénikusságuk (az anyag kivételesen sima, minimálisan hajlamos a baktériumok lerakódására), az egyszerű tisztítás, a színállóság, még akkor is, ha a szemközti ablakon keresztül ki van téve a napsugárzásnak, a magas ellenállás a forró tárgyakkal való érintkezésnek. Hosszú évekig újnak tűnnek. Nagyon jól ellenállnak a karcolásoknak és ütéseknek, de egy nehéz tárgy beleesése után fennáll a kerámia lepattanás veszélye.

⏩ Kompozit konyhai mosogatók

Kompozit – ez két vagy több különböző tulajdonságú anyag kombinációja, hogy végeredményként egy új anyag jöjjön létre a kívánt tulajdonságokkal. Tehát az egyik mosogató gyártó kompozitja eltérhet a másik kompozitjától. Azokat, amelyeket leggyakrabban mosogatók gyártására használnak, például az autókban is megtalálhatjuk, és sokáig ellenállnak a nagy kopásnak.

A felület üvegszállal történő megerősítése után még nagyobb ellenállást érnek el. Ezek a mosogatók könnyűk, de meglepően erősek. Kinézetük legközelebb áll a gránit mosogatóhoz, és tökéletesen kiegészíti a modern konyhákat. Néhányuk víztaszító kezeléssel és speciális karcolásgátló kezeléssel is el vannak látva. A kompozit előnye, hogy mindenhol homogén.

További anyagok

 • A rozsdamentes acél tálca és a 8 mm vastag edzett üveg kombinációja létrehozza az úgynevezett üveg mosogatót. Előnyük a magas higiénikusság, a hőállóság és a luxus megjelenés. Hátránya a magasabb ár.
 • A réz konyhai mosogató megfelelő hangulatot kölcsönöz a stílusos konyháknak. A réz kivételes ellenálló képességgel és magasabb antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Exkluzív megjelenésükkel (magas fényű vagy kovácsolt réz felület) vonzóak, de vigyázzon a savas folyadékkal való érintkezéssel, ami foltokat okozhat.
rozsdamentes acél dupla mosogató
Modern rozsdamentes acél dupla mosogató

Milyen paramétereket és részleteket kell figyelembe venni?

📌 A konyhai mosogató mélysége

Általában minél mélyebb a mosogató, annál jobb a későbbi használata. Aranystandardnak a 19 – 20 cm mélységet tartják. A körülbelül 16 cm mélységű sekély mosogatók olcsóbbak, de nem férnek bele a nagy edények, és még a nem igényes mosogatás esetén is feleslegesen kifröccsen a víz oldalra. Ha biztos akar lenni abban, hogy egyszerűen kiöblíti az edényeket és a tepsiket, keressen körülbelül 20 cm mélységűt.

 • Megjegyzés: A konyhai mosogató kiválasztásakor mindig vegye figyelembe a szekrény méreteit, amely fölé a mosogató telepítésre kerül. Fontos figyelemmel kísérni a szekrény szélességét, különösen akkor, ha nagyobb családi dupla mosogatóval szemez, amely alsó átnyúlásával jelentősen befolyásolja az alsó szekrény területét.

📌 A mosogató szerelési magassága

Milyen magasságra szerelhető a konyhai mosogató? E kérdés esetében általában nem kísérleteznek, és a mosogató egyvonalban van felszerelve a munkalappal – azaz 84-86 cm magasságban. Egy ilyen elhelyezés alkalmas akár 170 cm magasságú emberek számára.

Ha azonban egyedi konyhabútort szeretne készítetni méretre, és ugyanakkor figyelembe kívánja venni saját specifikus igényeit, akkor a konyhai mosogató zónát magasabbra is helyezheti. A 180 cm magasságú embereknél célszerű a mosogatót körülbelül 90 cm magasságba, a 190 cm magasságúak esetében pedig körülbelül 95 cm magasságba helyezni (azonban itt kössön kompromisszumot, és vegye figyelembe, hogy a háztartás minden tagja jó hozzáférhessen a mosogatóhoz).

Próbálja ki például az ideális elhelyezést egy konyhai stúdióban. Ha a tenyerét a mosogató aljára tudja tenni meggörnyedés nélkül, akkor a mosogató az optimális magasságban van.

📌 A csaptelep helye

A konyhai mosogató elengedhetetlen része a konyhai csaptelep. Számos megoldás létezik – például falra szerelt csaptelepek, amelyeket a szomszédos falra szerelnek fel, munkalapra szerelt konyhai csapok, de olyan konyhai csapok is, amelyek a konyhai mosogatóra vannak felszerelve.

Vásárlás előtt érdeklődjön erről a fontos részletről, és tájékozódjon arról, hogy a mosogatón előre elkészített lyuknak milyen átmérője van, ill. hogy melyik oldalon helyezkedik el és egyáltalán jelen van-e a mosogatón, vagy feltételezzük, hogy a konyhai csaptelep teljesen kívül van a konyhai mosogató konstrukcióján.

📌 A mosogató balos / jobbos / univerzális orientációja

„Rendeltem egy mosogatót, és csak a kicsomagolás után tudtam meg, hogy a fordítottat vettem!“ Az ilyen tévedés a konyhai befejező munkálatok késedelmével együtt egyre gyakoribb, mint gondolná. Különösen akkor, ha hagyja magát megtéveszteni egy fénykép alapján a webshopban, és kevésbé figyel arra, hogy melyik változatot teszi valójában a kosárba.

Nemcsak, hogy nem találja el a csapot, de több tíz centiméterrel a hulladéklefolyót is elkerüli. Mindig ügyeljen arra, hogy a mosogató megfelelő orientációját válassza. Különösen a rakodófelülettel rendelkező modellekre vonatkozik.

 • Ha a mosogató jobbos, az azt jelenti, hogy a tálca a jobb oldalon van, a csepegtető a bal oldalon.
 • Ha a mosogató balos, a tálca logikusan a bal oldalon, a jobb oldalon pedig a csepegtető található.

Viszont meglehetősen népszerűek az univerzális konyhai mosogatók is (balos / jobbos jelöléssel ellátott), amelyeket tetszés szerint telepíthet mindkét oldalra. Sarokmosogató, kerek mosogató, egyszerű egyes mosogató és dupla mosogató (csepegtető nélkül) csak egy módon szerelhető fel.

Videó

Konyhai mosogatók ára

Mennyit fizet például egy minőségi gránit konyhai mosogatóért?

✅ Konyhai mosogatók 28000 forintig

Már az alap árkategóriában számos népszerű és jól minősítéssel rendelkező rozsdamentes acél konyhai mosogató található a Sinks, Alveus, Blanco márkáktól. Egyesítik a jó megfizethetőséget egy univerzális és jól ismert anyaggal, amely még mindig érvényesül a konyhában. Vigyázzon azonban a vékony pléhekre sekély mélységű tálcával kombinálva.

✅ Konyhai mosogatók 56000 forintig

Kategória, amelyben megtalálja a jelenleg legeladottabb gránit mosogatókat. A figyelmét az Alveus márka (konkrét modellek Niro, Rock, Niagara, Galapagus, Record), a Blanco márka (Nova, Zia, Favos, Legra), Sinsk márka (Frame, Linea) modelljei keltik fel. Optimális ár / minőség arány. Megfelelő gondossággal, akár hosszú élettartam.

✅ Konyhai mosogatók 56000 forinttól

Ha a kiváló minőségre, a csúcsminőségű kivitelezésre, a hosszú élettartamra és a vizuálisan vonzó dizájnra alapoz, keresse a gránit, kerámia, üveg és rozsdamentes acél mosogatók gazdag kínálatát. Időtlen kivitelezést és kiváló funkcionalitást kínálnak. Keresse kedvencét például a Blanco, Franke, Schock, Grohe, Teka, Deante márkák kínálatában.

A legjobb konyhai mosogató márkák

A következő márkák kínálatában megtalálja a legjobb minősítéssel rendelkező, különböző formájú, méretű és anyagú konyhai mosogatókat.

 • Blanco – Jelenleg a legnagyobb kínálat a piacunkon. Vezető pozíció több TOP eladott mosogatóval. A szakértők által ajánlott Blanco gránit konyhai mosogató szerezte meg a legnagyobb népszerűséget.
 • Franke – Ha szereti a minőséget és a precíz dizájnt, fedezze fel a világ egyik legnagyobb mosogatógyártójának kínálatát. Nagyon jó ár / minőség arányú mosogatók, exkluzív modellek is.
 • Alveus – A jól ismert konyhai berendezések márkája tetszetős, különböző árnyalatú gránit mosogatókkal keltheti fel figyelmét, amelyek tökéletesíthetik konyháját.
 • Schock – Kivételes esztétikai kivitelezés, hangsúly a legmodernebb anyagokra, nagy tartósság és élettartam. A Schock gránit mosogatók a magasabb színvonal képviselői közé tartoznak.
 • Sinsk – Megfizethető, de drágább rozsdamentes acél mosogatók széles választéka. A sikeres gránit modellekkel együtt már régóta az értékesítés élén állnak.
 • Teka – A német Teka márkától figyelmébe ajánljuk a precízen megmunkált rozsdamentes acél mosogatókat (mélységük akár 20 cm). Az atipikus és sarokmosogatókból is érdekes kínálat.
 • Deante – A modern gránit egyes mosogató és dupla mosogató tiszta vonalaikkal vonzó lehet az Ön számára. Akár 10 év garancia bizonyos típusokra.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Franke OID 611-78
Típus: Tectonite
Teljes méretek: 78 × 50 × 18 cm
5 out of 5 stars (5 / 5)55600 Ft Alacsony ár
2.Teka Stone 50 B-TG 1B 1D-CA
Típus: Gránit
Teljes méretek: 86 × 51 × 20 cm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)50400 Ft Alacsony ár
3.Blanco LEGRA XL 6S-SG-AL Gránit
Típus: Gránit
Teljes méretek: 86 × 50 × 19 cm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)73900 Ft Alacsony ár
4.Blanco CLASSIC 45S-SG-AN
Típus: Gránit
Teljes méretek: 78 × 51 × 19 cm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)53400 Ft Alacsony ár
5.SINKS OKIO 650 V 0,6 mm matt
Típus: Rozsdamentes acél
Teljes méretek: 65 × 50 × 16 cm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)24800 Ft Alacsony ár
6.Blanco SONA 6S-SG-AL Gránit
Típus: Gránit
Teljes méretek: 100 × 50 × 19 cm
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)103900 Ft Alacsony ár