A legjobb légtisztítók (teszt 2019)

legjobb légtisztítók A mai modern világban gyakran van foglalkozva különböző társadalmi betegségekkel, beleértve természetesen a különböző allergiákat. Éppen ezért a legjobb levegőtisztítókra összpontosítottunk, amelyek képesek megszűrni a levegőt a helyiségben, és így akár 99,97%-ban a szennyeződéseket is képesek felfogni. Ez csökkenti a levegő allergéntartalmát, megkönnyítve az allergiás emberek életét.

A piacon nagyszámú modell található különböző gyártóktól, de nem minden tisztító teszi azt, amit valójában tennie kellene. Ráadásul általános, hogy az egyes fajták másképp és más elveken dolgoznak. Némelyik a vírusok és baktériumok eltávolítására szolgál, míg mások a por és atkák likvidálására szolgálnak, és végül a levegőnedvesítők megszabadítják a háztartást a kellemetlen száraz levegőtől, ez attól függ, hogy milyen típusút választ.

Mi összesen 7 tisztítót választottunk ki, amelyeket szeretnénk bemutatni. Reméljük, hogy ez megkönnyíti a választást. A paraméterek közül figyelembe vettük a teljesítményt, a szennyeződések eltávolításának képességét, a zajszintet stb.

A legjobb légtisztítók (teszt 2019)

 TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól) 
#1Rowenta PU4020F1
Intense Pure Air Allergy+

Légtisztító teljesítmény: 170 m3/óra
Ajánlott szobaméret: 35 m2
Maximális zaj: 22-45 dB
Energiafelhasználás: 30 W
Szűrők: Szén, Por, Formaldehid
+ 4 szűrési szint
5 out of 5 stars (5 / 5)70 190 Ft Alacsony ár
#2ROHNSON R-9400 Fresh Air
Légtisztító teljesítmény: 200 m3/óra
Ajánlott szobaméret: 38 m2
Maximális zaj: 29-42 dB
Energiafelhasználás: 50 W
Szűrők: HEPA, Szén, Előszűrő, Formaldehid
+ a szálló por 99,9%-át kiszúri
5 out of 5 stars (5 / 5)32 990 Ft Alacsony ár
#3Philips AC4080
Légtisztító teljesítmény: 167 m3/óra
Ajánlott szobaméret: 43 m2
Maximális zaj: 36 dB
Energiafelhasználás: 60 W
Szűrők: HEPA, Szén, Előszűrő
+ légtisztító 2v1 párásító
5 out of 5 stars (5 / 5)104 890 Ft Alacsony ár
#4Xiaomi Mi légtisztító 2S
Légtisztító teljesítmény: 310 m3/óra
Ajánlott szobaméret: 20-35 m2
Maximális zaj: -
Energiafelhasználás: -
Szűrők: HEPA
+ a szennyező anyagok 99,9%-át
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)51 490 Ft Alacsony ár
#5Dyson Pure Cool
Légtisztító teljesítmény: 434 m3/óra
Ajánlott szobaméret: - m2
Maximális zaj: 35-62 dB
Energiafelhasználás: 56 W
Szűrők: Szén
+ Légtisztító - és ventilátor egyben
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)145 990 Ft Alacsony ár
#6Philips Series 4000i AC4550
Légtisztító teljesítmény: 400 m3/óra
Ajánlott szobaméret: 28-48 m2
Maximális zaj: - dB
Energiafelhasználás: - W
Szűrők: HEPA
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)209 640 Ft Alacsony ár
#7Sencor SHA 8400WH
Légtisztító teljesítmény: 178 m3/óra
Ajánlott szobaméret: 20-40 m2
Maximális zaj:30-50 dB
Energiafelhasználás: 55 W
Szűrők: HEPA, Szén, Előszűrő
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)33 990 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon légtisztítót

Bár a minőségi levegőtisztító minimálisan több tízezer forint beruházást jelent. Másrészt – a belélegzett levegő minőségén takarékoskodni nem okos megoldás. Melyek az eszköz megvásárlásának okai? És hogyan válasszuk ki a megfelelő modellt? Ezt nézzük meg az alábbi utasításban.

legtisztitok Philips

legtisztitok Philips

Mikor kifizetődő légtisztítót vásárolni?

A levegőtisztító minden bizonnyal nem szükséges mindenki számára. De mikor érdemes megvásárolni?

 • Forgalmas épületekben, frekventált utcákban, stb. lakik
 • Tudja, hogy a régió / térség levegőminősége nem jó
 • Allergiás a porra, penészgombára stb.
 • Van egy kisgyermeke, aki érzékeny a porra vagy a levegőben lévő egyéb szennyeződésekre

Mit képes a levegőtisztító a levegőből eltávolítani?

A levegőtisztítók a szűrő segítségével eltávolítják a levegőből a különböző szennyeződéseket. Mindenekelőtt port, allergéneket, gombaspórákat vagy akár vegyi anyagokat, füstgázokat és így tovább. Néhány légtisztító megtisztítja a levegőt a szagoktól is, ami hasznos lehet egy olyan házban, ahol a dohányosok és a nemdohányzók is élnek.

Alternatívák

A légtisztítók mellett más berendezések is vannak a háztartás levegőjének módosítására. Egyes eszközök bizonyos mértékig összetéveszthetők velük, de ez hiba. Mindegyiknek teljesen más hatása van a levegőre.

 • Levegőmosók és párásítók – Mindkét készülék párologtatja a vizet a térbe, hogy növelje a helyiség páratartalmát. A túl száraz levegő kiszárítja és irritálja a nyálkahártyát, több port tartalmaz, és egyéb negatív hatásokat okoz, különösen az allergiás és érzékeny emberek számára. A száraz levegő sok háztartásban gondot okoz, különösen télen, a fűtési szezon alatt.
 • Ionizátor – A készülék negatív ionokat bocsát ki a térbe, amely semlegesíti a pozitív töltésű allergének és egyéb szennyeződések hatásait. Egyes tisztítók ionizációs funkciókkal is rendelkezhetnek.

Szűrők típusai

A tisztítók különböző típusú szűrőket használhatnak. Melyek az egyes lehetőségek előnyei és hátrányai?

 • Vízszűrő – A levegőtisztítás hatékonysága nem haladja meg a 70%-ot, de a tisztító a levegőt párásíthatja is, ami a másik oldalon előny (ha párásítást igényel). Ez a szűrő típus a legjobban kiszűri a port, de általában nem távolítja el a szagokat. Ha tisztítót szeretne, és ugyanakkor otthon a száraz levegőtől szenved, jó választás. Ha Ön inkább aggódik az allergiák vagy a szagok miatt, válasszon más lehetőséget.
 • HEPA szűrők – A HEPA nagyon hatékony szűrők, amelyeket különböző készülékekben használnak – pl. porszívókban. Ez az opció minden bizonnyal előnyös lehet az allergiában szenvedők számára, mert a legelőnyösebb az Ő szempontjukból. A HEPA szűrő több mint 99%-os hatékonyságot biztosít a por, allergének, vírusok, gombák, valamint a füst vagy a pollen tekintetében. De ezek zajosabbak lehetnek, és a szűrőt rendszeresen cserélni kell.
 • Elektrosztatikus elvRendkívül hatékony megoldás, különösen por, allergének és penészgomba ellen. Sajnos a szagokat nem távolítja el. Előnye azonban az alacsony költség (a szűrőt nem kell cserélni, csak tisztítani kell) és teljesen csendes működés. Ideális hálószobában.
 • Szénszűrő – Szüksége van a háztartásában a szagok és a füst eltávolítására? Akkor a szénszűrő az egyértelmű választás. Sajnos, semmi mással (por, allergén) igazán jól – nem tud megbirkózni. De facto úgy működik, mint egy szagelszívó.
 • Fotokatalitikus elv – UV-alapú kémiai folyamatokat használja. Ideális a levegőben lévő kémiai és mérgező anyagok, de vírusok vagy baktériumok ellen is. Működése karbantartásmentes és ingyenes. A hátránya a magasabb ózontermelés.
 • TSS – Egy érdekes megoldás, amely nagyon csendes és hatékony. Elpusztítja a baktériumokat, vírusokat, allergéneket vagy gombákat, sőt a szagokkal is elbánik. A hátránya a magasabb beszerzési és működési költségek.

Fontos megjegyezni, hogy az egyes tisztítók többszörös szűrést is alkalmazhatnak különböző szűrőtípusokkal. Ezáltal nagyon komplex tisztítási tulajdonságokat biztosítanak a levegőben előforduló nemkívánatos anyagok teljes spektrumára.

allergiák

allergiák

Mire figyeljen a választás során?

Helyiség mérete és teljesítmény

Minden egyes tisztító esetében a teljesítménye meg van adva. De hogyan kell helyesen értelmezni? Ez a teljesítmény azt jelzi, hogy mennyi m3 levegőt képes a szűrő óránként átszűrni. A valójában azonban a levegőt legalább kétszer át kell szűrni a tisztítónak egy óra alatt. Ezért az optimális teljesítményt úgy érjük el, hogy a helyiség térfogatát m3-ben megszorozzuk kettővel. Ha allergiában szenved, szorozza meg a helyiség térfogatát néggyel.

Energiafelvétel

Az energiafelvétel az elektromos energiafogyasztást jelzi. Ez általában nagyon alacsony ezeknél az eszközöknél, ezért nem kell aggódnia, mert a pénztárcája tartalmát nem csökkenti jelentősen, még gyakori használat esetén sem. Az energiafogyasztás leggyakrabban a 25-100 W tartományon belül mozog. A legkisebb tisztítók még gyengébbek lehetnek, de vannak nagyobb fogyasztású modellek is. De még mindig többé-kevésbé egyenértékű egy villanykörte fogyasztásával.

Zajszint

A tisztítók esetében ez a tényező meglehetősen fontos lehet, különösen, ha például egy hálószobában szeretné tisztítani a levegőt. Magasabb zajt okozhatnak bizonyos típusú szűrők (pl. HEPA), de a nagy teljesítmény is. Olyan helyiségbe, ahol alszik, célszerű olyan készüléket választani, amelynek a zajszintje ideálisan kb. 30 dB-ig terjed. 40 dB-ig még mindig olyan zajszintről beszélünk, amely nem okozhat kellemetlenséget a szokásos háztartási használatra. Ugyanakkor jelentősen zajosabb tisztítók is vannak (akár 50 dB-nél is magasabb zajszint).

Súly

A tisztítók többnyire viszonylag kompaktak és könnyen hordozhatók. Így szükség szerint különböző helyiségekben használhatja őket. A legkisebb tisztítók kb. 3 kg, a legnagyobb 10 kg vagy annál nagyobb súllyal rendelkeznek. Az ilyen tisztítók már alkalmasabbak statikus elhelyezésre.

tiszta levegő a hegyekben

tiszta levegő a hegyekben

Funkciók

Milyen funkciókkal rendelkezhetnek a tisztítók?

 • Ionizáció – negatív töltésű ionok kibocsátása (lásd fent).
 • Párásítás – A vízszűrővel rendelkező tisztítók párásítóként is szolgálhatnak.
 • Időzítő – Beállíthatja a tisztító üzemidejét órákban. Egy meghatározott idő után a tisztító leáll.
 • Késleltetett indítás – Ennek segítségével a tisztítót egy tetszés szerinti időpontban üzemeltetheti.
 • Teljesítményvezérlés – Lehetővé teszi a tisztító intenzitásának beállítását.
 • Szűrőcsere jelző – Különösen a HEPA szűrőket kell rendszeresen cserélni, hogy a tisztító hatékonyan működjön. Ezzel a funkcióval rendelkező modellek értesítik Önt, hogy itt az ideje egy új szűrőnek.
 • Levegőminőség-érzékelő – hasznos eszköz, amely visszajelzést ad a helyiség levegőminőségéről, történetesen jelzi szükséges a tisztítás.
 • UV lámpa – A mikrobák, baktériumok és vírusok hatékonyabb ártalmatlanítására szolgáló eszköz.
 • Éjszakai üzemmód – Ekkor csökken a zajszint és kialszanak az egyébként világító fények (indikátorok, kijelző stb.).
Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk az új levegőtisztító kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek. Ezt megteheti alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb levegőtisztítót.

Írja le véleményét

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..