Háztartás

A legjobb légtisztítók (recenziók és teszt) 2024

legjobb légtisztítók A mai modern világban gyakran van foglalkozva különböző társadalmi betegségekkel, beleértve természetesen a különböző allergiákat. Éppen ezért a legjobb levegőtisztítókra összpontosítottunk, amelyek képesek megszűrni a levegőt a helyiségben, és így akár 99,97%-ban a szennyeződéseket is képesek felfogni. Ez csökkenti a levegő allergéntartalmát, megkönnyítve az allergiás emberek életét.

A piacon nagyszámú modell található különböző gyártóktól, de nem minden tisztító teszi azt, amit valójában tennie kellene. Ráadásul általános, hogy az egyes fajták másképp és más elveken dolgoznak. Némelyik a vírusok és baktériumok eltávolítására szolgál, míg mások a por és atkák likvidálására szolgálnak, és végül a levegőnedvesítők megszabadítják a háztartást a kellemetlen száraz levegőtől, ez attól függ, hogy milyen típusút választ.

Mi összesen 7 tisztítót választottunk ki, amelyeket szeretnénk bemutatni. Reméljük, hogy ez megkönnyíti a választást. A paraméterek közül figyelembe vettük a teljesítményt, a szennyeződések eltávolításának képességét, a zajszintet stb.

A legjobb légtisztítók (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
#1Xiaomi Mi Air Purifier Pro H
Légtisztító teljesítmény: 600 m3/óra
Ajánlott szobaméret: 200 m2
Maximális zaj: 34-64 dB
Energiafelhasználás: 70 W
Szűrők: HEPA
+ funkciók: légminőség érzékelő
5 out of 5 stars (5 / 5)102000 Ft Alacsony ár
#2Rohnson R-9450 Steril Air UVC + ION
Légtisztító teljesítmény: 280 m3/óra
Ajánlott szobaméret: 50 m2
Maximális zaj: 29-48 dB
Energiafelhasználás: 50 W
Szűrők: HEPA, Katalitikus, Formaldehid
+ funkciók: légminőség érzékelő
5 out of 5 stars (5 / 5)44500 Ft Alacsony ár
#3Rowenta QU5030F0 Eclipse 2v1
Légtisztító teljesítmény: 120 m3/óra
Ajánlott szobaméret: 48 m2
Maximális zaj: 60 dB
Energiafelhasználás: 33 W
Szűrők: Előszűrő, Nagy sűrűségű részecskeszűrő
+ légtisztító és 2in1 ventilátor
5 out of 5 stars (5 / 5)130000 Ft Alacsony ár
#4Proscenic A8
Légtisztító teljesítmény: 220 m3/óra
Ajánlott szobaméret: 30 m2
Maximális zaj: 24-55 dB
Energiafelhasználás: 50 W
Szűrők: HEPA, Szén, Por, Előszűrő, Formaldehid, bio-silver stone , Ion kazetta
+ az Alexával és a Google hangsegéddel is együttműködik
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)44000 Ft Alacsony ár
#5Dyson Purifier Hot + Cool™
Légtisztító teljesítmény: 1 044 m3/óra
Ajánlott szobaméret: 70 m2
Maximális zaj: 62 dB
Energiafelhasználás: 40 W
Szűrők: HEPA, Szén
+ 2v1 Fűt és hűsít
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)280000 Ft Alacsony ár
#6Philips Series 2000 AC2959/53
Légtisztító teljesítmény: 330 m3/óra
Ajánlott szobaméret: 39 m2
Maximális zaj: 65 dB
Energiafelhasználás: 46 W
Szűrők: HEPA
+ 4 mód
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)137000 Ft Alacsony ár
#7Concept CA1030 Perfect Air Smart
Légtisztító teljesítmény: 200 m3/óra
Ajánlott szobaméret: 35 m2
Maximális zaj: 30-55 dB
Energiafelhasználás: 55 W
Szűrők: HEPA, Por, Ion kazetta
+ Gondoskodik a baktériumok, vírusok és allergének 99,9%-nak eltávolításáról
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)60 000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon légtisztítót

Bár a minőségi levegőtisztító minimálisan több tízezer forint beruházást jelent. Másrészt – a belélegzett levegő minőségén takarékoskodni nem okos megoldás. Melyek az eszköz megvásárlásának okai? És hogyan válasszuk ki a megfelelő modellt? Ezt nézzük meg az alábbi utasításban.

legtisztitok Philips
legtisztitok Philips

Mikor kifizetődő légtisztítót vásárolni?

A levegőtisztító minden bizonnyal nem szükséges mindenki számára. De mikor érdemes megvásárolni?

 • Forgalmas épületekben, frekventált utcákban, stb. lakik
 • Tudja, hogy a régió / térség levegőminősége nem jó
 • Allergiás a porra, penészgombára stb.
 • Van egy kisgyermeke, aki érzékeny a porra vagy a levegőben lévő egyéb szennyeződésekre

Mit képes a levegőtisztító a levegőből eltávolítani?

A levegőtisztítók a szűrő segítségével eltávolítják a levegőből a különböző szennyeződéseket. Mindenekelőtt port, allergéneket, gombaspórákat vagy akár vegyi anyagokat, füstgázokat és így tovább. Néhány légtisztító megtisztítja a levegőt a szagoktól is, ami hasznos lehet egy olyan házban, ahol a dohányosok és a nemdohányzók is élnek.

Alternatívák

A légtisztítók mellett más berendezések is vannak a háztartás levegőjének módosítására. Egyes eszközök bizonyos mértékig összetéveszthetők velük, de ez hiba. Mindegyiknek teljesen más hatása van a levegőre.

 • Levegőmosók és párásítók – Mindkét készülék párologtatja a vizet a térbe, hogy növelje a helyiség páratartalmát. A túl száraz levegő kiszárítja és irritálja a nyálkahártyát, több port tartalmaz, és egyéb negatív hatásokat okoz, különösen az allergiás és érzékeny emberek számára. A száraz levegő sok háztartásban gondot okoz, különösen télen, a fűtési szezon alatt.
 • Ionizátor – A készülék negatív ionokat bocsát ki a térbe, amely semlegesíti a pozitív töltésű allergének és egyéb szennyeződések hatásait. Egyes tisztítók ionizációs funkciókkal is rendelkezhetnek.

Szűrők típusai

A tisztítók különböző típusú szűrőket használhatnak. Melyek az egyes lehetőségek előnyei és hátrányai?

 • Vízszűrő – A levegőtisztítás hatékonysága nem haladja meg a 70%-ot, de a tisztító a levegőt párásíthatja is, ami a másik oldalon előny (ha párásítást igényel). Ez a szűrő típus a legjobban kiszűri a port, de általában nem távolítja el a szagokat. Ha tisztítót szeretne, és ugyanakkor otthon a száraz levegőtől szenved, jó választás. Ha Ön inkább aggódik az allergiák vagy a szagok miatt, válasszon más lehetőséget.
 • HEPA szűrők – A HEPA nagyon hatékony szűrők, amelyeket különböző készülékekben használnak – pl. porszívókban. Ez az opció minden bizonnyal előnyös lehet az allergiában szenvedők számára, mert a legelőnyösebb az Ő szempontjukból. A HEPA szűrő több mint 99%-os hatékonyságot biztosít a por, allergének, vírusok, gombák, valamint a füst vagy a pollen tekintetében. De ezek zajosabbak lehetnek, és a szűrőt rendszeresen cserélni kell.
 • Elektrosztatikus elvRendkívül hatékony megoldás, különösen por, allergének és penészgomba ellen. Sajnos a szagokat nem távolítja el. Előnye azonban az alacsony költség (a szűrőt nem kell cserélni, csak tisztítani kell) és teljesen csendes működés. Ideális hálószobában.
 • Szénszűrő – Szüksége van a háztartásában a szagok és a füst eltávolítására? Akkor a szénszűrő az egyértelmű választás. Sajnos, semmi mással (por, allergén) igazán jól – nem tud megbirkózni. De facto úgy működik, mint egy szagelszívó.
 • Fotokatalitikus elv – UV-alapú kémiai folyamatokat használja. Ideális a levegőben lévő kémiai és mérgező anyagok, de vírusok vagy baktériumok ellen is. Működése karbantartásmentes és ingyenes. A hátránya a magasabb ózontermelés.
 • TSS – Egy érdekes megoldás, amely nagyon csendes és hatékony. Elpusztítja a baktériumokat, vírusokat, allergéneket vagy gombákat, sőt a szagokkal is elbánik. A hátránya a magasabb beszerzési és működési költségek.

Fontos megjegyezni, hogy az egyes tisztítók többszörös szűrést is alkalmazhatnak különböző szűrőtípusokkal. Ezáltal nagyon komplex tisztítási tulajdonságokat biztosítanak a levegőben előforduló nemkívánatos anyagok teljes spektrumára.

allergiák
allergiák

Mire figyeljen a választás során?

Helyiség mérete és teljesítmény

Minden egyes tisztító esetében a teljesítménye meg van adva. De hogyan kell helyesen értelmezni? Ez a teljesítmény azt jelzi, hogy mennyi m3 levegőt képes a szűrő óránként átszűrni. A valójában azonban a levegőt legalább kétszer át kell szűrni a tisztítónak egy óra alatt. Ezért az optimális teljesítményt úgy érjük el, hogy a helyiség térfogatát m3-ben megszorozzuk kettővel. Ha allergiában szenved, szorozza meg a helyiség térfogatát néggyel.

Energiafelvétel

Az energiafelvétel az elektromos energiafogyasztást jelzi. Ez általában nagyon alacsony ezeknél az eszközöknél, ezért nem kell aggódnia, mert a pénztárcája tartalmát nem csökkenti jelentősen, még gyakori használat esetén sem. Az energiafogyasztás leggyakrabban a 25-100 W tartományon belül mozog. A legkisebb tisztítók még gyengébbek lehetnek, de vannak nagyobb fogyasztású modellek is. De még mindig többé-kevésbé egyenértékű egy villanykörte fogyasztásával.

Zajszint

A tisztítók esetében ez a tényező meglehetősen fontos lehet, különösen, ha például egy hálószobában szeretné tisztítani a levegőt. Magasabb zajt okozhatnak bizonyos típusú szűrők (pl. HEPA), de a nagy teljesítmény is. Olyan helyiségbe, ahol alszik, célszerű olyan készüléket választani, amelynek a zajszintje ideálisan kb. 30 dB-ig terjed. 40 dB-ig még mindig olyan zajszintről beszélünk, amely nem okozhat kellemetlenséget a szokásos háztartási használatra. Ugyanakkor jelentősen zajosabb tisztítók is vannak (akár 50 dB-nél is magasabb zajszint).

Súly

A tisztítók többnyire viszonylag kompaktak és könnyen hordozhatók. Így szükség szerint különböző helyiségekben használhatja őket. A legkisebb tisztítók kb. 3 kg, a legnagyobb 10 kg vagy annál nagyobb súllyal rendelkeznek. Az ilyen tisztítók már alkalmasabbak statikus elhelyezésre.

tiszta levegő a hegyekben
tiszta levegő a hegyekben

Funkciók

Milyen funkciókkal rendelkezhetnek a tisztítók?

 • Ionizáció – negatív töltésű ionok kibocsátása (lásd fent).
 • Párásítás – A vízszűrővel rendelkező tisztítók párásítóként is szolgálhatnak.
 • Időzítő – Beállíthatja a tisztító üzemidejét órákban. Egy meghatározott idő után a tisztító leáll.
 • Késleltetett indítás – Ennek segítségével a tisztítót egy tetszés szerinti időpontban üzemeltetheti.
 • Teljesítményvezérlés – Lehetővé teszi a tisztító intenzitásának beállítását.
 • Szűrőcsere jelző – Különösen a HEPA szűrőket kell rendszeresen cserélni, hogy a tisztító hatékonyan működjön. Ezzel a funkcióval rendelkező modellek értesítik Önt, hogy itt az ideje egy új szűrőnek.
 • Levegőminőség-érzékelő – hasznos eszköz, amely visszajelzést ad a helyiség levegőminőségéről, történetesen jelzi szükséges a tisztítás.
 • UV lámpa – A mikrobák, baktériumok és vírusok hatékonyabb ártalmatlanítására szolgáló eszköz.
 • Éjszakai üzemmód – Ekkor csökken a zajszint és kialszanak az egyébként világító fények (indikátorok, kijelző stb.).
Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk az új levegőtisztító kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek. Ezt megteheti alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb levegőtisztítót.