Háztartás Konyhai felszerelés

A legjobb mokka kannák (recenziók és teszt)

Mokka kanna, mokka kávéfőző vagy akár a jól ismert kotyogó – ezúttal egy nagyon praktikus és megfizethető eszközről lesz szó a zamatos kávé elkészítéséhez, amely nagyon hasonlít az eszpresszó kávéfőzőből származó eredetihez. Bár első pillantásra úgy tűnik, hogy az összes mokka kanna sok szempontból hasonló, mégis vannak olyan különbségek, amelyek megkülönböztetik a minőséget az átlagtól. Azt a feladatot tűztük ki magunk elé, hogy kiválasszuk a legjobb mokka kannákat, amelyben finom kávét készíthetünk, szinte olyat, mint egy igazi olasz kávézóban.

Ha nem tudja elképzelni a napját egy csésze kávé nélkül, akkor lehetséges, hogy egyszer eljön, azaz idő, amikor már nem lesz elégedett egy közönséges leöntött török kávéval. Elegendő a helyi kávézó rendszeres látogatása, hogy megérezze a minőségi kávé ízét és illatát. A piacon több száz és ezer különféle konstrukciójú kávéfőző található – a praktikus kapszulástól kezdve az univerzális automatán át egészen az igényeseknek szánt karos kávéfőzőkig. Ezen gépek ára változatos ugyanúgy, mint a felszereltségük, funkcióik és kiváló kávékészítésüknek a képessége is. Közülük azonban a magyarok figyelmét felkeltették az érdekes mokka kannák is, amelyek gőznyomás alatt készítik el a kávét, és az áruk olyan alacsony, hogy bárki megengedheti magának az illatos kávé okozta örömöt. Olaszországban szinte minden családban van ilyen egyszerű kanna. És nem csak egy darab!

Választási útmutatónkban elmondunk minden fontos dolgot, amelyet tudnia kell a mokka kannákról. Érdekelheti a méretük, az egyidejűleg elkészíthető csésze kávé száma, a felhasznált anyag, a saját fűtőelem jelenléte, a különböző típusú főzőlapokon történő használhatósága, valamint a mokka kávéskanna gondozásának módja, hogy hosszú évekig a lehető legjobb eredménnyel szolgálhassanak. Több tucat mokka kanna recenziót átnéztünk, így csak a minőségi és a fogyasztók által tesztelt modellek kerültek be a következő táblázatba.

A legjobb mokka kannák

TermékInfoÉrtékelés
1.Bialetti Moka Express 3
✅ A Bialetti Moka Express alumíniumból készült, fogantyúja műanyag. Az alumínium edények nem éppen népszerűek, de ebben az esetben azonban ez nem így van.
✅ Alkalmas - 3 csésze kávé elkészítésére
✅ Anyag - alumínium, műanyag
📌 7100 Ft-tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
2.Bialetti Moka Express 6
✅ Szilikon fogantyú és rozsdamentes acél bélés
✅ Hat adag olasz eszpresszót főzhetsz vele
✅ A indukciós főzőlap kivételével bármilyen tűzhelyen használható
✅ Forrázás elleni védelem
📌 10000 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
3.Bialetti Moka Induction 4
✅ A Bialetti Moka Induction alsó tartálya polírozott rozsdamentes acélból készül. A felső tartály élelmiszeripari alumíniumból készül . A kényelmes fogantyú hőálló műanyagból készül .
✅ Alkalmas - 4 csésze
✅ Anyaga - alumínium, rozsdamentes acél 18/10, műanyag
📌 12600 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
4.Tescoma PALOMA
✅ Klasszikus kávéfőző tradicionális eszpresszó kávé főzéséhez. Az egészségre nem káros alumíniumból készült, amely alkalmas az élelmiszerekkel történő érintkezésre is (EN601), nyele hőálló műanyagból készült.
✅ Gáz-, villany- és üvegkerámia tűzhelyeken is használható
✅ 3 éves garancia
📌 13100 Ft-tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
5.Moka Kaffia 3
✅ Ideális friss, erős kávé elkészítéséhez, amely reggel lábara állítja
✅ Térfogat - kb. 124,8 ml (a szelep alatt mérve)
✅ Anyag - alumínium, műanyag
📌 3500 Ft-tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
6.Pezzetti Steelexpress 6
✅ Vázának anyaga - rozsdamentes acél
✅ Gyorsan és egyszerűen készíthetsz vele 6 csésze kávét
✅ A köv. típusú tűzhelyen vagy főzőlapon használható: gáz, áram, üvegkerámia és indukció
📌 9900 Ft-tól
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Alacsony ár

Hogyan válasszon mokka kávéskannát

Hihetetlenül hangzik, de majdnem 90 év telt el az első Alfonso Bialetti mokka kávéfőző szabadalmaztatása óta. Ez alatt az idő alatt ez a szofisztikált eszköz legendává vált. Előnyei az alacsony ár, az egyszerű kezelés, és mindenekelőtt, hogy – drága kávéfőző nélkül is el tudja érni az eszpresszó ízét. Miért van ez így? Milyen elv alapján működik a kávéskanna? Hogyan ízlik belőle a kávé? A következő bekezdésekben megpróbáljuk bemutatni az összes fontos részletet. Nem hiányoznak az árkülönbségek vagy márkák sem, melyek kínálatában megtalálja a jelenlegi legnépszerűbb mokka kannákat.

Hogyan működik a mokka kanna (kotyogós kávéfőző)?

Kezdjük szépen az alapoktól. Minden mokka kávéfőző három alapvető részből áll. Alsó részén van egy tartály a víz számára, középen egy tartály a frissen őrölt kávé számára, a felső részen pedig egy gyűjtőedény a kávé számára. Mindhárom részt keskeny cső köti össze. A mokka kanna a vízgőz elvén működik. A melegítés során vízgőz keletkezik, amely kb. 1,5-2 bar nyomáson a forró vizet átnyomja a friss kávétartályon. A kapott kész kávéital a vékony csövön és a szűrőrendszeren át a felső tartályba kerül, ahol lehűl.

Kávéfőzőkben (automata és karos) 8-15 bar nyomást alkalmaznak a kávé kivonására. Bár a mokka kannából származó kávé nem tökéletes (alacsonyabb nyomáson van készítve),sokkal finomabb és lágyabb, mint a közönséges leöntött kávé. Az olaszok így készített kávét isznak, főleg reggel, mivel ez egy töményebb, erősebb kávé. És tökéletes egy reggeli kávé szertartáshoz!

Alumínium vagy rozsdamentes acél mokka kanna?

Az eredeti mokka kannák alumíniumból készültek. A nemzeti fémnek nyilvánított bauxitot Mussolini idején Olaszországban nagy mennyiségben bányászták. Abban az időben gyakorlatilag minden edény ebből készült. Az alumínium a mai napig megmaradt. Ne aggódjon, nem arról az alumíniumról van szó, melyet a régi időkben használtak a vitatott alumínium evőeszközökhöz. Jelenleg ez már egy egészségbarát élelmiszeripari minőségű alumínium, amely kiváló hőeloszlást biztosít, és többszöri felhasználás után érdekes belső színt – patinát – szerez. Minél hosszabb ideig használják, annál jobban érzi a kávé illatát belőle. Az alumínium mokka kannák választéka széles, és nemcsak különböző méretek, hanem dizájn közül is választhat. Van azonban egy apró hibája – az alumínium használható mind a gáztűzhelyen, mind közvetlenül az elektromos főzőlapon, de indukciós főzőlapon nem használható.

De semmi probléma, vannak még rozsdamentes acél mokka kannák is. Érdekes, modern kinézetűek, gyönyörűen fényesek és kitűnően tisztán tarthatók. És ami a legjobb – használhatja őket indukciós főzőlapon is. Csak a választék valamivel gyengébb.

Válasszon megfelelő méretet

Pontosan ez a legfontosabb feladata a kotyogós kávéfőző kiválasztásakor. Megtalálni a megfelelő méretet, amelyet Ön otthon a leginkább kihasznál!

Tudnia kell egy alapvető információt – a mokka kanna kávé tartályának mindig tele kell lennie. Ha 4 kávé kapacitású mokka kannát választ, akkor nem készíthet benne csak egy csésze kávét reggel. A tartályt meg kell tölteni a pereméig őrölt kávéval. A termékleírások elsőként kiemelik, hogy hány csésze kávét készít a mokka kávéfőző egyszerre.

A 100 ml hasznos térfogatú mokka kanna egyszerre 2 csésze kávét készít egyszerre, 150 ml-es térfogatú 3 csészét, 200 ml-es 4 csészét és 300 ml-es, legfeljebb 6 csésze kávét készíthet egyszerre. Hogyan lehet megoldani, ha időnként több mint két csésze kávéra van szükség reggel? Az olaszok otthon több, különböző térfogatú mokka kannával rendelkeznek. Javasoljuk, hogy kezdje az alapmodellel, és ha kicsinek bizonyul, könnyen vásárolhat egy másik, nagyobb családi modellt.

A melegítés módja

A legtöbb mokka kanna nem elektromos. Helyezze a kannát közvetlenül a tűzhelyre vagy a főzőlapra, és a kávé néhány percen belül készen áll a csészékbe öntésre. Ez egy viszonylag egyszerű eszköz, amelyben nincs olyan extra alkatrész vagy elektronika, amely elromolhatna. Csak arra kell figyelni, hogy tartsa be a maximálisan megengedett vízmennyiséget, és kávéfőzés közben a mokka kanna közelében legyen. Ha a megengedett határérték fölé tölti, vagy megfeledkezik a bekapcsolt tűzhelyről, a kényes biztonsági szelepe megsérülhet.

Elektromos mokka kannák is kaphatók. Önállóan működnek a hálózatra csatlakoztatás után. Saját fűtőelemük van. Ezek drágább darabok, de vannak, akik kedvelik. Alkalmasak munkába vagy irodába, ha nincs egy nagy kávéfőző a konyhában. Utazásokhoz, nyaralásokhoz vagy kempingekbe is praktikusak.

Milyen gyakran kell cserélni a tömítést?

A mokka kanna része egy tömítés, amely fontos szerepet játszik funkcionalitásában. Ez egy olyan alkatrész, amely kopásnak van kitéve, és a használat gyakoriságától függően a tömítést egy-két évente egyszer ki kell cserélni. A kopását meg tudja állapítani arról, ha teljesen megbarnul, vagy egyes helyeken elkezd szétmálni. Ezért előre győződjön meg arról, hogy a kiszemelt modellhez könnyen beszerezhető-e egy kompatibilis tömítés. Ha a figyelmét pl. a Bialetti vagy a Tescoma márkájú mokka kannákra összpontosítja a következő években biztos lehet a megbízható működésben.

Hogyan kell tisztítani a mokka kannát?

Teljesen egyszerűen! Csak annyit kell tennie, hogy szétszereli a kannát, és alaposan leöblíti tiszta, meleg folyó víz alatt. Mosogatószer, durva szivacs és súrolópárna használata nem megfelelő. Tisztítsa meg a tömítéseket, a szűrőket és ügyeljen arra, hogy a kávézacc ne kerüljön a meghúzás menetébe. Igaz, hogy minél régebbi a mokka kanna, annál jobb a kávé. A belső felületén lévő finom patina (elszíneződés) nem akadály.

Mokka kannák ára

Vonzza Önt, hogy kipróbálja a mokka kávéfőzőben történő kávéfőzés szertartását? Látta az ismerősöknél a mokka kannát, és meglepetésére a kávé nagyon ízlett belőle? Akkor segít Önnek a mokka kannák következő árkategóriákra felosztása is.

✅ Mokka kannák 3500 forintig

Ezek a mokka kannák alapvető modelljei, amelyeket nem igényes használatra terveztek. Térfogatuk általában kisebb, két ember számára készíthetnek kávét egyszerre. Az anyag felhasználást az alumínium uralja, a kinézet átlagos. Néhány olcsó mokka kanna esetében viszonylag rövid idő után már probléma lehet a tömítéssel.

✅ Mokka kannák 10500 forintig

A közép árkategória már nagyobb választékot és számos érdekes alternatívát kínál. Ha 3500-10500 forintot szán egy mokka kannára, akkor nemcsak különböző méretek közül választhat, hanem a mokka kannát a konyhában lévő konyhai eszközökhöz is hangolhatja. A termék kivitelezésének minősége, színe és tartóssága növekszik. Ez az árkategória magába foglalja a legtöbb legeladottabb mokka kannát.

✅ Mokka kannák 10500 forinttól

A 10500 forintos ártól minőségi és dizájnilag jól kivitelezett darabokat talál, amelyek még az igényes fogyasztóknak is tetszeni fognak. Ezek márkás mokka kannák, kiváló értékelésekkel, teszt győztesekkel és fogyasztói összehasonlításokkal. A tűzhelyre való klasszikus modellek mellett ezt a kategóriát az elektromos mokka kannák is uralják.

Videó

A legjobb mokka kanna márkák

Ha a mokka kannát, akkor a jó nevű márkától. Három legnépszerűbb gyártót választottunk ki, akiknek termékei nem okoznak csalódást.

💙 Bialetti mokka kanna

Térjünk vissza oda, ahol az egész elkezdődött. 1933-as évet írtunk, amikor az olasz Alfonso Bialetti szabadalmaztatta az első mokka kannát. Csaknem 90 év alatt a Bialetti márka nagy utat tett meg, és csak a mi piacunkon több mint 100 sikeres modellt talál minden méretben, valamint érdekes dizájnokat. Itt nem csak a klasszikus mokka kannákat találja meg, hanem a különböző színű gyönyörű modelleket és a felületi anyagok nem hagyományos kombinációit is. Röviden és egyszerűen esztétikusak, stílusosak és a funkcionalitásuk megfelelő.

A legeladottabb mokka kannák tipikus jellemzője egy szakállas kisember képe, amelynek ujja felfelé mutat. Nem hiába, mert ez a múlt század egyik legsikeresebb ikonikus olasz dizájnja. A Bialetti mokka kanna biztos jó vásár. Ezek a részletekig kidolgozott termékek, számos elégedett értékeléssel és globális eladással. Ha szeretne valami extra dolgot, nézze meg a Bialetti Brikka mokka kannát. Tartalmaz egy szabadalmaztatott szelepet, amely finom kávéhabot is képes előállítani.

💙 Tescoma mokka kanna

A cseh Tescoma márka nem kísérletezik a mokka kanna kinézetével. Kínálatában megtalálhatók a klasszikus alumínium kávéfőzők, valamint néhány figyelemfelkeltő piros vagy elegáns fehér alapzatú darab. Az ár elfogadható, és a legtöbb mokka kávéfőzőt 5250 -10500 forintos áron értékesítik.

💙 Banquet mokka kanna

Hasonlóképpen van ezzel a háztartási cikkek ismert márkája is – a Banquet. Ajánlata különösen az igénytelen vásárlók, vagy azok számára szól, akik megfizethető modellen szeretnék kipróbálni a mokkakávét, amely nem terheli a pénzügyi költségvetést. Számos, legfeljebb 3500 forintos árral rendelkező modell már régóta az eladási lista élen van.

Gyakran ismételt kérdések – GYIK/FAQ

Hogyan készítsünk kávét a mokka kannában?

A mokka kannába kerülő kávé közepes vagy durván őrölt legyen. Nem szabad túl finomra őrölni, különben részecskéi a szűrőkön keresztül behatolnak a kávéba. Töltsön őrölt kávét a kávétartályba. Ne nyomja meg erősen, csak enyhén szórja bele és simítsa el a jelig. Az ínyenceknek szokása forró vizet önteni a víztartályba. Ez megakadályozza a kávé leégését, amely akkor fordulhat elő, ha a vizet hosszú ideig melegíti. Ugyanakkor felgyorsítja a kávéfőzési időt. Helyezze a mokka kannát a tűzhelyre (vagy csatlakoztassa a hálózathoz), és várja meg, amíg a kávé a vékony csövön át átbugyog a felső gyűjtőedénybe.

Mikor érdemes mokka kannát vásárolni? Milyen előnyei vannak?

A mokka kanna gondoskodik a kávé érdekes ízéről. Megfizethető, könnyen használható és tisztán tartható. Ha szereti az erős eszpresszó-szerű ízt, akkor nem kell kételkednie. A kotyogó tetszeni fog Önnek. Ezen túlmenően, még gyakori hordozás esetén sem érzékeny a károsodásra. Elviheti munkába vagy nyaralásra is.

Mokka kanna vs. French press: Mi a különbség?

A különbség a konstrukcióban és a kávé elkészítési módjában van. Már tudunk valamit a mokka kannáról, most bemutatjuk röviden a French press-t. A French press üvegből és fémből készült tartály, amelyet dugattyúval ellátott fedél egészít ki. A tartályt először forró vízzel felmelegítik, kiöntik a vizet, majd gyorsan közepesen durvára őrölt kávét öntenek bele. Azonnal öntsön rá megfelelő mennyiségű 97 ° C hőmérsékletű vizet (120 ml víz megy 7 g kávéhoz). Zárja le a fedelet, hagyja 5 percig ázni, és nyomja meg a dugattyút, amely az üledéket lefelé nyomja, és a tiszta kávéitalt felfelé szűri. Alapvető előnyök? Nem kell bekapcsolni a tűzhelyet, és kisebb mennyiségű kávét is tehet a french press-be. Elvileg egy kávézacctól megtisztított török kávé. A mokka kannából származó kávé azonban töményebb, illatában és ízében gazdagabb.

Létezik utazó mokka kanna is?

Igen, ezek főleg elektromos mokka kannák. Akkor nem kell gondolkodnia azon sem, hogy tűzhely vagy főzőlap elérhető-e ott, ahová tart.

Mi az eredete a kotyogó szónak?

A kotyogó, azaz buborékolni magyar eredetű szó. Pontosan ez a hang jellemzi a kávéfőzőben történő kávéfőzést.

TermékInfoÉrtékelés
1.Bialetti Moka Express 3
✅ A Bialetti Moka Express alumíniumból készült, fogantyúja műanyag. Az alumínium edények nem éppen népszerűek, de ebben az esetben azonban ez nem így van.
✅ Alkalmas - 3 csésze kávé elkészítésére
✅ Anyag - alumínium, műanyag
📌 7100 Ft-tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
2.Bialetti Moka Express 6
✅ Szilikon fogantyú és rozsdamentes acél bélés
✅ Hat adag olasz eszpresszót főzhetsz vele
✅ A indukciós főzőlap kivételével bármilyen tűzhelyen használható
✅ Forrázás elleni védelem
📌 10000 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
3.Bialetti Moka Induction 4
✅ A Bialetti Moka Induction alsó tartálya polírozott rozsdamentes acélból készül. A felső tartály élelmiszeripari alumíniumból készül . A kényelmes fogantyú hőálló műanyagból készül .
✅ Alkalmas - 4 csésze
✅ Anyaga - alumínium, rozsdamentes acél 18/10, műanyag
📌 12600 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
4.Tescoma PALOMA
✅ Klasszikus kávéfőző tradicionális eszpresszó kávé főzéséhez. Az egészségre nem káros alumíniumból készült, amely alkalmas az élelmiszerekkel történő érintkezésre is (EN601), nyele hőálló műanyagból készült.
✅ Gáz-, villany- és üvegkerámia tűzhelyeken is használható
✅ 3 éves garancia
📌 13100 Ft-tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
5.Moka Kaffia 3
✅ Ideális friss, erős kávé elkészítéséhez, amely reggel lábara állítja
✅ Térfogat - kb. 124,8 ml (a szelep alatt mérve)
✅ Anyag - alumínium, műanyag
📌 3500 Ft-tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
6.Pezzetti Steelexpress 6
✅ Vázának anyaga - rozsdamentes acél
✅ Gyorsan és egyszerűen készíthetsz vele 6 csésze kávét
✅ A köv. típusú tűzhelyen vagy főzőlapon használható: gáz, áram, üvegkerámia és indukció
📌 9900 Ft-tól
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Alacsony ár

Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új mokka kanna kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb mokka kannát.