Háztartás

A legjobb olívaolajok – recenziók és teszt 2024

egjobb olívaolajok

Az olívaolajok széles választékában való eligazodás kihívást jelent, amelyhez jó tanácsokat adhatunk. Hogyan válassza ki a legjobb olívaolajat? Összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek ideális társaivá válhatnak az ízletes otthoni főzéshez. A kedvencek rangsorolása mellett hasznos tippeket is talál, amelyek eligazítják az olívaolajok sokszínű világában.

Az olívaolajokat folyékony aranyként emlegetik, ízük pedig a mediterrán konyha elengedhetetlen része. Azonban, mint az élelmiszeriparban gyakran, itt is hatalmas minőségi különbségek lehetnek. Ezek nemcsak az olívaolaj árában, hanem az ízében és általános előnyében is megmutatkoznak. A minőségi olívaolaj előállításához ugyanis nemcsak kiváló minőségű olajbogyókra van szükség, hanem a gyártási folyamat pontos betartására is. Még egy apró hiányosság vagy következetlenség is elronthatja még a legjobb olajbogyó-termést is.

Mire kell figyelni olívaolaj vásárlásakor, és milyen részleteket nem szabad figyelmen kívül hagyni a címkén? Ezekre a kérdésekre a következő sorokban találja meg a választ. Ha minőségi olívaolajjal szeretne dolgozni, keresse az aktuális olívaolaj teszteket és recenziókat. Ezekből megtudhatja, hogy a kapható termékek közül melyiknek milyen az íze és mennyire felel meg a címkén szereplő szuperlatívuszoknak.

A legjobb olívaolajok (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.ACAIA - Premium BIO Extra szűz olívaolaj
✔️ A legmagasabb BIO minőség
✔️ Kézi szedés olajbogyó
✔️ Antioxidánsok forrása
⭐ 100 %7000 Ft Alacsony ár
2.GRIZLY Extra szűz olívaolaj
✔️ Az extra szűz olívaolaj a Koroneiki olajbogyóból készül
✔️ Enyhén kesernyés íze van
✔️ 1000 ml
⭐ 98 %5300 Ft Alacsony ár
3.BrainMax Pure Extra szűz olívaolaj Hojiblanca
✔️ A BIO extra szűz olívaolaj
✔️ Első osztályú olajként számos nemzetközi díjat nyert
✔️ Hideg és meleg ételek készítésére egyaránt alkalmas
⭐ 96 %5450 Ft Alacsony ár
4.BrainMax Pure Oliva olaj Picual, BIO
✔️ A Picual olajbogyó olívaolaja tartalmazza a legtöbb olajsavat a fajták közül
✔️ Ezt a olívaolajat enyhén csípős íz jellemzi
✔️ Hideg és meleg ételek készítésére egyaránt alkalmas
⭐ 94 %5450 Ft Alacsony ár

Hogyan válassza ki a legjobb olívaolajat

Az olívaolaj a mediterrán területeken termesztett olajbogyókból készül. Ezek főként Olaszországban, Görögországban, Spanyolországban és a horvátországi Isztria-félszigeten találhatók. Az olajfa termésének préselésével állítják elő. Mivel többféle olajfa létezik, maguk az olívaolajok is különböző ízűek és minőségűek. A termés minősége mellett azonban az olajbogyó feldolgozásának módja, maga az olaj előállítása és tárolása is nagyban befolyásolja a minőséget.

Az olívaolaj színe az aranysárgától a sárgászöldig terjed, íze enyhén kesernyés. Leggazdagabb felhasználási területe a hideg mediterrán konyha, különösen a saláták készítése. Értékes olajsavat (omega-9), E- és K-vitamint, antioxidánsokat tartalmaz fenolos vegyületek és egyéb biológiailag aktív vegyületek formájában.

Milyen olívaolajat vásároljon, ha a legjobbal szeretné kényeztetni magát?

Válassza ki a megfelelő típusú olívaolajat

Extra szűz olívaolaj, szűz olívaolaj, olívaolaj vagy olívapogácsa-olaj?

  • Az extra szűz olívaolaj (EPOO) az olívaolaj legmagasabb minőségét képviseli hibák és defektusok nélkül. Kizárólag mechanikus eljárással, meghatározott hőmérséklet és idő betartásával állítják elő. A minőséget, a megőrzött vitamin-, ásványi anyag- és antioxidáns-tartalmat figyelembe véve ez egy nagyon kíméletes kivonási módszer. Az extra szűz olaj savtartalma legfeljebb 0,8 % lehet.
  • A szűz olívaolaj nem felel meg az extra szűz olaj minden kritériumának. Közepes minőségű olajnak minősül. Savtartalma 0,8-2 % között mozog.
  • A lampante olívaolajat általában a magasabb minőség szándékával állították elő, de külső tényezők miatt bizonyos szenzorikus hiányosságok alakultak ki, és közvetlen felhasználásra alkalmatlanná vált. Savtartalma meghaladja a 2 %-ot. Későbbi kezeléssel (pl. finomítással) azonban fogyasztásra vagy műszaki/technikai célokra (lámpák töltésére) alkalmas lehet.
  • Az egyszerűen olívaolajnak nevezett olaj a finomított olajokat képviseli. A finomítás az olaj kémiai- és hőkezelését jelenti. A folyamat során az olaj elveszíti természetes tulajdonságainak egy részét. Az olívaolajat leggyakrabban a finomított olívaolaj és egy kis százaléknyi szűz olaj kombinálásával állítják elő. Az olajbogyó íze nem túl szignifikáns.
  • Az olívapogácsa-olaj (az úgynevezett olíva törkölyolaj) olajbogyók első préselésekor keletkező olívapogácsából nyert olaj. Ezután finomítási folyamaton megy keresztül. Íze csak nagyon enyhe, és takarmányozásra, valamint (a kezeléstől függően) kis mértékben főzésre használják. Az EPOO-hoz képest minőségileg alacsony szinten van.

Figyeljen a pontos jelölésre. Az olyan vonzó marketing szavak, mint a „light“ vagy a „tiszta“ gyakran utalnak további kémiai kezelésre.

olívaolaj

Keresse az olajbogyó eredetére vonatkozó információkat

Ha egy palackon az „EU-ból származó olívaolaj-keverék“ kifejezést látja, nézzen körül a pontosabb megjelölés miatt. Mit jelenthet? A gyártó több európai forrásból, különböző termelőktől gyűjtötte az olajat, és kérdéses, hogy ezután mi történt az olajokkal. Lehet, hogy összekeverték, sőt ízesítették is ezeket a kívánt íz elérése érdekében. A bemeneti olajok tehát nem tűntek prémium ízűnek.

Olyan olívaolajat válasszon, amelyen pontosan megtalálható a pontos származási hely – az ország vagy az ország pontos régiója.

Olívaolaj sötét csomagolásban

A minőségi olívaolajokat sötét palackokban vagy dobozokban árulják, amelyek megvédik ezeket a szállítás során a nem kívánt fénytől. A fény felgyorsítja az olívaolajok oxidációját, ezért a műanyag csomagolásban lévő olívaolajok már régen túl vannak a legjobb napjaikon.

Még ha látott is már átlátszó palackokba csomagolt olívaolajat, azok valószínűleg kisebb mintapalackok voltak. A nagyobb, átlátszó üvegben lévő olívaolajat általában még papírcsomagolás vagy ajándékcsomagolás védi, amelyen van egy átlátszó ablak, hogy láthassa az olaj színét.

Az olívaolaj színe nem feltétlenül függ össze a minőségével

Általános vélekedés, hogy a legjobb olívaolajnak szép zöld színe van. Az olaj színe azonban nem mindig függ össze a minőségével. Az olaj színe egyaránt összefügg az előállítás technológiai folyamatával és magával az olajbogyó fajtájával. Így az olívaolaj akkor is lehet ugyanolyan finom, ha aranyszínű.

Érdeklődjön az olívaolaj tárolása iránt

Otthoni környezetben fontos, hogy az olívaolajat sötét, hűvös, napfénytől védett helyen tárolja. A 15-18 °C körüli hőmérséklet az ideális, tehát soha ne a főzőzóna közelében. Az olívaolajokat a boltokban is ilyen körülmények között kell tárolni. Semmiképp se vegyen ablak vagy hőforrás közelében lévő polcra helyezett olajat. Oxidálódott lesz, és elveszítette minden előnyét. Az utcai árustól a nyaralás során vásárolt olívaolaj valószínűleg szintén oxidálódott már.

Online vásárláskor nehéz megállapítani az eladó tárolási körülményeit. Ha jó hírű kiskereskedőről van szó, aki a minőségi olívaolajok értékesítésére összpontosít, akkor ez az elégedett fogyasztói véleményekben is tükröződik.

Ellenőrzött kiskereskedőtől/gyártótól származó olívaolaj

Tucatnyi különböző palack között nehéz megtalálni a kedvencet. Egy jól ismert lánc címkéjét viselő olívaolaj (saját márka) nem lesz csúcsminőségű. Gyakran az alacsony ár a vonzerő, de az olívaolajok esetében ez nem lehet az egyik kiválasztási szempont. A legjobb olívaolajok természetesen többe kerülnek, és tükrözik a termés minőségét, a feldolgozás és a csomagolás módját valamint a helyi termelő tapasztalatit. A valódi, minőségileg feldolgozott olívaolaj a csomagoláson tanúsítvánnyal büszkélkedhet.

Az olívaolaj versenyeken és teszteken elnyert díjakat is fel kell tüntetni a címkén. A legfrissebbek – a szüret évében készültek – sokatmondóak. A korábbi évek díjai már nem biztos, hogy az aktuális szürethez kapcsolódnak.

A szűretlen olívaolaj csak röviddel a betakarítás után rendelkezik ideális tulajdonságokkal

A szűrt vagy a szűretlen olívaolaj jobb? Erre a kérdésre nem igazán van egyértelmű válasz.
A szűretlen olívaolaj megőrzi gazdag polifenol tartalmát, de kis mennyiségű víz és olívapép is marad benne. Ízre fűszeresebb. Hőkezelésre nem alkalmas, csak hidegkonyhákban használják. Ha szűretlen olívaolajat vásárol az extrakció után több mint 4 hónappal, számoljon az olaj víz és részecskék jelenléte miatti romlásával. Ezért szűretlen EPOO-t közvetlenül a gyártótól vagy olyan kiskereskedőtől vásároljon, aki garantálja a frissességét.

A szűrés eltávolítja az olívaolajból a szennyeződéseket és a vízmaradványokat. A szűrt olívaolaj gyönyörűen átlátszó, tiszta és az eltarthatósági ideje meghosszabbodik. A szűrési folyamatot azonban a lehető legkíméletesebben kell elvégezni az értékes tápanyagok megőrzése érdekében.

olívaolaj a konyhában

Olívaolajok ára

Az olívaolaj ára gyakran a minőség, az eredet és az előállító/gyártó presztízsének mutatója. Ha Ön a minőségi élelmiszereket részesíti előnyben, nyilvánvaló, hogy az olívaolaj kiválasztásakor a magasabb árkategóriákban fog keresni.

✅Olívaolajok 2100 forintig

Az alap árkategóriában többnyire alacsonyabb minőségű olívaolajokat talál – olajkeverékeket, finomított olajokat, olívapogácsa-olajokat vagy szupermarketek saját címkéje alatt forgalmazott olajokat. Az ínyenceket nem nyűgözik le ezek, és még azokat sem, akik megpróbálják beépíteni az olívaolajat a főzésbe.

✅Olívaolajok 7000 forintig

Ezt a kategóriát a jelenleg legkelendőbb, jó ár/érték arányú olívaolajok képviselik. Itt számos neves gyártótól származó olívaolajokat talál. Javasoljuk, hogy összpontosítson az olajbogyó pontos eredetét feltüntető, tanúsítványokkal rendelkező termékekre és a lehető legkíméletesebb kezelésre, amely számos előnyt megőriz.

✅Olívaolajok 7000 forinttól

Ha már teljesen átadta magát az olívaolaj és a mediterrán konyha varázsának, valószínűleg már nem elégszik meg az átlagos tulajdonságokkal / közepes minőséggel, és a legjobb minőséget keresi. Az igényes fogyasztók élvezni fogják a bevált gyártóktól származó, drágább olívaolajokat, amelyek ínycsiklandó ínyencélményt nyújtanak. Ezek a hidegen sajtolt extra szűz olívaolajok.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.ACAIA - Premium BIO Extra szűz olívaolaj
✔️ A legmagasabb BIO minőség
✔️ Kézi szedés olajbogyó
✔️ Antioxidánsok forrása
⭐ 100 %7000 Ft Alacsony ár
2.GRIZLY Extra szűz olívaolaj
✔️ Az extra szűz olívaolaj a Koroneiki olajbogyóból készül
✔️ Enyhén kesernyés íze van
✔️ 1000 ml
⭐ 98 %5300 Ft Alacsony ár
3.BrainMax Pure Extra szűz olívaolaj Hojiblanca
✔️ A BIO extra szűz olívaolaj
✔️ Első osztályú olajként számos nemzetközi díjat nyert
✔️ Hideg és meleg ételek készítésére egyaránt alkalmas
⭐ 96 %5450 Ft Alacsony ár
4.BrainMax Pure Oliva olaj Picual, BIO
✔️ A Picual olajbogyó olívaolaja tartalmazza a legtöbb olajsavat a fajták közül
✔️ Ezt a olívaolajat enyhén csípős íz jellemzi
✔️ Hideg és meleg ételek készítésére egyaránt alkalmas
⭐ 94 %5450 Ft Alacsony ár