Háztartás

A legjobb rovarcsapdák (recenziók és teszt) 2024

rovarcsapdák Tudta, hogy a szúnyog a szívás előtt módosítja a vért? A szúnyognyál véralvadásgátló hatású anyagokat tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy szükség szerint hígítják a vért, és pontosan annyit isznak a szívókájukkal, amennyit akarnak. Ezek az anyagok irritációt, bőrpírt és duzzanatot is okoznak – ezek a szúnyogcsípésekre jellemző reakciók. Nyáron azonban nemcsak a szúnyogok, hanem más bosszantó rovarok is zavarnak minket, amelyek csípése (akár véletlenül is) nagyon fájdalmas lehet, de az egészségre és az életre is veszélyt jelenthet. Ha a nyári estéket és éjszakákat nemkívánatos társaság nélkül szeretné élvezni, olvassa el a legjobb rovarcsapdákról szóló tippjeinket, amelyek segítenek Önnek e probléma megoldásában.

A rovarcsapdák és a rovarriasztók különböző mechanizmusok alapján működnek. Az alábbi választási útmutatóban bővebben olvashat ezekről a lehetőségekről. Mindenekelőtt azt kell mérlegelnie, hogy a rovarokat csak el akarja űzni a közvetlen környezetéből, vagy egyértelmű célja, hogy minden zümmögő és vérszomjas repülő ellenséget likvidáljon is. Mindkét típus alkalmas kültéri használatra. Ha a rovarok már a lakásban vannak, akkor lényegesen jobb, ha a lehető leghamarabb megszabadulunk a veszélytől egy megfelelő csapda segítségével.

Hogyan válasszunk minőségi rovarriasztót? Mit kell figyelembe venni? Érdekes tippek találhatók a következő rangsorban. A rovarcsapdák és rovarriasztók tesztjei és recenziói segítettek az összeállításban. Megbízható eszközre van szüksége, amely ellátja fő feladatát, megbízhatóan és biztonságosan működik. A jól értékelt rovarcsapdák között nem hiányoznak az olyan márkák, mint a Duramaxx, a Cattara, a G21, az Ardes vagy a Waldbeck.

A legjobb rovarcsapdák (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Duramaxx Mosquito Buster 6000
✔️ Hang-, vegyi- és mérgező anyag nélkül
✔️ Egyszerű rovarölő készülék a belterek védelméhez a zavaró rovarok ellen
✔️ Gyorsan és fájdalommentesen pusztítja el a repülő rovarokat a magasfeszültség
5 out of 5 stars (5 / 5)13000 Ft Alacsony ár
2.Waldbeck Mosquito Ex 9500 LED
✔️ Csak 13 W energiaszükséglet
✔️ LED diódák akár 20 000 óra élettartammal LongLife Technology technológiának köszönhetően
✔️ Kellemesen csöndes működés hála a mágneses transzformátornak
5 out of 5 stars (5 / 5)21500 Ft Alacsony ár
3.DURAMAXX Ex Lantern
✔️ Egyszerű rovarölő lámpa
✔️ Hang, vegyi- és mérgező anyagok nélkül végzi a dolgát
✔️ Gyors és fájdalommentes rovarölés a magasfeszültségű ráccsal való érintkezés által
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)18000 Ft Alacsony ár
4.SENCOR SIK 5000BK
✔️ Rovarcsapda4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)4500 Ft Alacsony ár
5.Cattara PEAR
✔️ Lámpa elektronikus rovarcsapdával
✔️ Fényt használ ultraibolya sugarakkal
✔️ Vonzza a rovarokat, mint például legyek, lepkék, és szúnyogok
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)6500 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon rovarcsapdát

Elég volt a légycsapó lóbálásából, az irritáló kémiai repellens szerek használatából, vagy az asztal közepén álló egyetlen citronella gyertyára való hagyatkozásból. Ha el akarja kerülni a csípős rovarok által hordozott kockázatokat, gondoskodnia kell arról, hogy megfelelő távolságot tartsanak Öntől. Még akkor is, ha másokénál jobban szeretik az Ön vérét, és az elmúlt néhány nyáron Ön volt az érdeklődésük fő tárgya.

A rovarcsípés soha nem jó élmény. A seb fáj, viszket, duzzadt és kipirosodott. Előfordulhat azonban kifejezettebb, akár anafilaxiás sokkig terjedő allergiás reakció is. Az sem kellemes látvány, ha a rovarok egyenesen a grillezett ételek és italos poharak felé tartanak. A rovarok elriasztására és csapdába ejtésére számos módszer létezik. Összefoglaljuk ezeket itt egy helyen, és tanácsokat adunk, hogyan válasszon rovarcsapdát/riasztót!

Hogyan válasszon rovarcsapdát

Rovarcsapdák és rovarriasztók alaptípusai

A következő felosztásban a csapdák és riasztók alaptípusait találja, amelyeket az szerint osztottunk fel, hogy milyen mechanizmussal működnek. Némelyek a rovarokat odacsalogatják és áramütéssel vagy ragasztószalag segítségével pusztítják el, mások biocid párologtatással vagy ultrahangos taszítással.

Rovar ragasztószalag

Alapvető, egyszerű és olcsó megoldás már a közvetlen környezetében lévő rovarok elkapására. Az úgynevezett légyszalag egy olyan szalagból áll, amelyet egy rendkívül hatékony ragasztóval borítottak, amely a szalag letekerése után sem folyik. A rovarok megtapadnak a térben felfüggesztett szalagon, és nincs esélyük a menekülésre.

A szalag élettartama a környezet hőmérsékletétől, páratartalmától, porosságától és huzattól függ. Alkalmas kiegészítő csapdaként vagy kisebb helyiségek (pl. kamra) csapdájaként.

Elektromos szúnyogirtó párologtató

Ez egy kicsi, nem feltűnő elektromos eszköz, amely közvetlenül a konnektorba csatlakoztatható. Hőt termel, amely a behelyezett párnából vagy kis ampullából rovarölő anyagokat párologtat el. Ezek a biocidek ezután egyszerre taszítják és pusztítják el a rovarokat a helyiségben. A párolgás hatékonysága miatt ez inkább egy zárt térben, például egy nappaliban alkalmazható megoldás.

A biocid termékek használata azonban nem minden szempontból biztonságos. Nem tanácsos az elektromos párologtatót túl intenzíven (szellőztetés nélkül) és olyan helyiségekben használni, ahol kisgyermekek, háziállatok vagy légzőszervi betegségben szenvedők tartózkodnak. Ugyanakkor ne feledje, hogy a befektetés nem ér véget az elektromos párologtató megvásárlásával. A cserepárnák/cserebetétek, amelyekből egy szezonban több tucatot is elhasználhat, valamennyibe kerülnek.

Ultrahangos riasztó

Ha olyan megoldást keres, amely teljesen ártalmatlan, szagtalan és vegyszermentes, akkor az ultrahangos riasztókat ajánljuk a figyelmébe. Ez is egy olyan készülék, amelyet a hálózatba kell csatlakoztatni a működéséhez. A kis készülék olyan ultrahangot bocsát ki, amely az ember számára nem hallható, de a rovarokra taszító/riasztó hatással van. Különösen hatásos a nőstény szúnyogok ellen (a párzási időszakban csípnek a legtöbbet). Egyes ultrahangos riasztók változó frekvenciát is használnak, amelyek elriasztják a rágcsálókat (nem alkalmas, ha hörcsögöt vagy tengerimalacot tart otthon).

A hálózathoz csatlakozó modellek mellett vannak olyan medálok is, amelyek ultrahanggal taszítják/riasztják a kullancsokat és más típusú vérszomjas rovarokat. Nemcsak az emberek számára készültek (például túrázáskor a medált a hátizsákra, tornacipőre akaszthatja), hanem kutyák számára is (nyakörvre, hámra helyezik ezeket). Némelyek eldobhatók, és a szemétbe kerülnek, amikor az akkumulátor lemerül. Ezek 6-12 hónapig bírják. Találhat azonban valamivel drágább ultrahangos medálokat is, amelyek USB kábelen keresztül tölthetők, hasonlóan a fitneszkarkötőkhöz. A viselője számára legfeljebb 3 méteres körzetben nyújtanak védelmet.

Gázüzemű riasztó

Praktikus, kábelmentes megoldás, amelyet értékelni fog, ha a természetben, kempingezéssel, vadászattal vagy horgászattal tölti az idejét. A kis szúnyogriasztó egy gázbombával működik (pl. 220 g súlyú). Felmelegít egy párnát, amely egy rendkívül hatékony anyagot párologtat a környezetbe.

Elektromos UV rovarcsapda ráccsal

A rácsos UV rovarcsapdák a legkelendőbb kültéri megoldások közé tartoznak. Alkalmasak a teraszon, pavilonban, a kerti filagória alatt történő használatra, de találhat beltéri és kültéri használatra tervezett modelleket is.

Tartalmaznak egy fluoreszkáló lámpát, amely ultraibolya UV-A fényt bocsát ki, ami nagy vonzerőt jelent a rovarok számára. Paradox módon így több rovar fog Önhöz érkezni, de csak egy célpontjuk lesz. Amikor azonban elérik a fényt, kellemetlen meglepetés éri őket – egy rács, amely elektromos mezőt hoz létre, és azonnal megöli a rovarokat. Az elpusztult rovarok egy gyűjtőtartályba esnek, amelyet időről időre ki kell üríteni. Ezeket a csapdákat úgy tervezték, hogy érintkezés esetén se ember, se állat ne sérüljön meg (műanyag védőrács, csak alacsony feszültség).

Elektromos UV rovarcsapda ragasztólappal

Ezek a csapdák is az UV-A fény elvén működnek, amely ellenállhatatlanul vonzza a repülő rovarokat. Azzal a különbséggel azonban, hogy a rovarokat nem a rácsban lévő áram öli meg, hanem egy speciális, illat és szag nélküli ragasztófóliára tapadnak, ahol hamarosan elpusztulnak.

Hátránya, hogy a ragasztófóliát időről időre ki kell cserélni. Túl poros környezetben a ragasztófólia nem tapad tovább. Számítson arra, hogy a nagyobb rovarok nem pusztulnak el azonnal, és még néhány órán át idegesen zümmöghetnek.

Elektromos szívó UV rovarcsapda

Az UV-csapda kategóriában az utolsó lehetőség az elszívóval felszerelt konstrukció. Az UV-A fény által vonzott rovarokat a szívás segítségével (ventilátor) egy kis gyűjtőtartályba vonzza, ahonnan már nem tudnak elmenekülni, és egy idő után elpusztulnak.

Ez a modell is megköveteli a gyűjtőtartály időnkénti ürítését, és a rovarok zümmögése is zavarhatja Önt.

Elektromos UV rovarcsapda ragasztólappal

Főbb paraméterek és jellemzők

Rovarcsapda hatótávolsága

Ez a paraméter talán a legfontosabb a csapda/riasztó mechanizmusa után. Tudnia kell, hogy négyzetméterben kifejezve mekkora területet fog lefedni a készülék. A hatótávolság értéke 10-20 m2-nél kezdődik (beltéri csapdák) és több száz m2-nél végződik (kültérre tervezve). A növekvő hatótávolság közvetlen összefüggésben van a készülék növekvő árával és méretével.

Elhelyezés/telepítés módja

Egyes rovarcsapdákat / rovarriasztókat a falra helyeznek, másokat „lámpásként“ egy fa áthidalóra lehet akasztani, vagy szabadon elhelyezni egy asztalon vagy egy sátor mellett.

A legtöbb esetben a csapdák elhelyezésére több lehetősége is van. Attól kezdve, hogy biztonságosan áll önmagában, egészen a terasz falára történő végleges telepítésig. Ez attól függ, hogy hol szeretné használni a készüléket. Ha magával kell vinnie a kempingbe vagy a nyaralóba, akkor a végleges telepítés korlátozhatja a használatát.

Tápellátás – hálózat / akkumulátor

A rovarcsapda energiafogyasztása nem magas, átlagosan csak néhány tíz watt. Ha a csapda recenziókban hálózati tápellátású modellt fedezett fel, nem kell aggódnia amiatt, hogy a használata magasabb villanyszámlákban fog tükröződni. A hálózati tápellátású csapdák teljes mértékben függnek a konnektor jelenlététől, de a használat teljes ideje alatt egyenletes teljesítményt biztosítanak. Tehát ha a szabadban, a kertben használja, akkor egy konnektornak elérhető közelségben kell lennie.

A hordozásra (kültéri, kempingezés, horgászat) tervezett csapdák és riasztók egyre gyakrabban használnak beépített akkumulátort, amely USB-kábelen keresztül újratölthető. Érdekelődjön az akkumulátor típusa iránt. A régebbi NiMH típusú akkumulátorok teljesítménye a csökkenő százalékkal csökken. A modern Li-ion akkumulátorok szinte az utolsó százalékig megőrzik kiegyensúlyozott teljesítményüket.

Víz/por elleni védelem

A szabadban elhelyezett rovar- és szúnyogcsapdának bizonyos fokú védelemmel kell rendelkeznie a víz és a részecskék behatolása ellen. A védettségi fokot az IP betűk jelzik, amelyeket egy számpár kísér, például IP44.

Az első szám az idegen testek behatolásával szembeni ellenállást jelzi (0-6), a második szám pedig a víz behatolásával szembeni ellenállást (0-9). Minél magasabbak a számok, annál nagyobb az ellenállás a külső környezettel szemben. A kültéri lámpatestek, valamint az elektromos csapdák és riasztók esetében legalább a minden irányból érkező fröccsenő víz (nyári záporok) elleni védelmet kell elvárni – IPx4, IPx5. Ha a készülék nem rendelkezik védettségi fokozattal, akkor helyezze biztonságos helyre, ahol kicsi az esélye, hogy a víz és a megnövekedett por kárt tehet benne.

Zajszint

Egyes csapdáknak több teljesítményszintjük is van, és ettől függően változik a teljesítményük és a zajszintjük. Normál üzemmódban azonban ezek nagyon halk, nem zavaró készülékek, körülbelül 35 dB-ig. Ezért nem kell aggódnia amiatt, hogy a csapda zümmögése túlzottan zavarja Önt, amikor kint ül.

Dizájn

Ha nem szeretné, hogy a kertjében a rovarcsapda kinézete zavarólag hasson, jó hírünk van az Ön számára. Olyan csapdát is vásárolhat, amely esztétikus lámpáshoz hasonlít. A nagyobb UV rovarcsapdák viszont hasonlítanak egy infravörös világítótesthez, de ezúttal hűvös, kék-ibolya fényt bocsátanak ki.

A dizájnnál és formánál azonban fontosabb a csapdák/riasztók teljesítménye, hatótávolsága és hatékonysága. Ezért mindig a felhasználók által jól értékelt modellt részesítse előnyben, mint egy olyan dizájnterméket, amelyről nincsenek vélemények.

Rovarcsapdák és rovarriasztók ára

Elérkeztünk a választás fontos kérdéséhez – az árhoz. Bár nem javasoljuk, hogy kizárólag az ár alapján válasszon rovar- és szúnyogcsapdát, de nyilvánvaló, hogy ez a tényező kulcsszerepet játszik. Mennyit kell fizetnie egy minőségi csapdáért/riasztóért? Íme, három árkategória és általános jellemzőik.

Rovarcsapdák és rovarriasztók 7000 forintig

A termék- és típus gazdag kategóriába elsősorban a rovar ragasztószalagok, az elektromos párologtatók és több kisebb méretű és teljesítményű, pl. lámpás formájú elektromos rovarcsapda tartozik. Ezek inkább kisebb, legfeljebb kb. 30 m2-es területekre alkalmasak. Ha biocid hatású párologtató vásárlását fontolgatja, vásárlás előtt tájékozódjon a cserepatronok (párnák, hatóanyagot tartalmazó ampullák) áráról.

Rovarcsapdák és rovarriasztók 7000 és 14000 forint között

Egy kategória, amelyben a jelenleg legkelendőbb elektromos riasztókat és csapdákat találja – beltéri és kültéri használatra. A márkák közül a Duramaxx, Waldbeck, Thermacell, Adler márkájú készülékekre hívjuk fel figyelmét. Ezek nagyobb teljesítményű, nagyobb hatótávolságú készülékek, amelyek esetében a biztonságos és problémamentes működésre helyezték a hangsúlyt. Hálózati és akkumulátoros tápellátással egyaránt.

Rovarcsapdák és rovarriasztók 14000 forinttól

A csapdák és riasztók közül a leghatékonyabb eszközök a 14000 forinttól kezdődő árkategóriában találhatók. Kiválóan alkalmasak nagyobb területek lefedésére a szabadban vagy speciális helyiségekben beltéren. Professzionális használatra éttermekben, konyhákban, bárokban és akár csarnokokban is.

A legjobb rovarcsapda és rovarriasztó márkák

Végül bemutatunk egy áttekintés azokról a márkákról, amelyek a legjobban értékelt rovarcsapdákat és rovarriasztókat kínálják.

  • Duramaxx – Népszerű UV-csapdák elektromos ráccsal. Nagyon jó ár/teljesítmény arány. Alacsony fogyasztás, folyamatos működésre is alkalmas.
  • Cattara – Megfizethető és könnyen hordozható UV rovarcsapdák, amelyek fényükkel magukhoz vonzzák a rovarokat. Egyes modellek alkalmasak kültéri tevékenységekhez, újratölthető akkumulátorral és külön világítás funkcióval.
  • G21 – A G21 kínálatában nagyobb teljesítményű készülékek találhatók, amelyek hatótávolsága nagyobb területet fed le. Elégedett felhasználói vélemények.
  • Sencor – Olcsó, könnyű és kompakt UV rovarcsapda, praktikus be- és kikapcsolóval és felakasztási lehetőséggel.
  • Waldbeck – A modern és hatékony UV-csapdák szélesebb választéka. Csendes működés, hosszabb LED élettartam, alacsony energiafogyasztás. A rovarokat minden oldalról vonzza a csapda, ideális elhelyezés a térben lógva.
  • Ardes – Elektromos UV szúnyog- és rovarcsapdák érdekes választéka különböző formákban. 25-80 m2 területet fed le, modelltől függően.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Duramaxx Mosquito Buster 6000
✔️ Hang-, vegyi- és mérgező anyag nélkül
✔️ Egyszerű rovarölő készülék a belterek védelméhez a zavaró rovarok ellen
✔️ Gyorsan és fájdalommentesen pusztítja el a repülő rovarokat a magasfeszültség
5 out of 5 stars (5 / 5)13000 Ft Alacsony ár
2.Waldbeck Mosquito Ex 9500 LED
✔️ Csak 13 W energiaszükséglet
✔️ LED diódák akár 20 000 óra élettartammal LongLife Technology technológiának köszönhetően
✔️ Kellemesen csöndes működés hála a mágneses transzformátornak
5 out of 5 stars (5 / 5)21500 Ft Alacsony ár
3.DURAMAXX Ex Lantern
✔️ Egyszerű rovarölő lámpa
✔️ Hang, vegyi- és mérgező anyagok nélkül végzi a dolgát
✔️ Gyors és fájdalommentes rovarölés a magasfeszültségű ráccsal való érintkezés által
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)18000 Ft Alacsony ár
4.SENCOR SIK 5000BK
✔️ Rovarcsapda4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)4500 Ft Alacsony ár
5.Cattara PEAR
✔️ Lámpa elektronikus rovarcsapdával
✔️ Fényt használ ultraibolya sugarakkal
✔️ Vonzza a rovarokat, mint például legyek, lepkék, és szúnyogok
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)6500 Ft Alacsony ár