Sport és outdoor

A legjobb sátrak (recenziók és teszt) 2024

legjobb sátrak Előnyben részesíti a kalandos szállást a szállodák kényelmével szemben? A sátorozás magával hozza a sok mókát, a természet közelségét, és nagyon romantikus is lehet. Ezért nem lehet csodálkozni azon, hogy világszerte élvezik ezt a szállás módot az utazók, a turisták, de még a gyermekes családok is.

És még nem is beszéltünk a hatalmas pénzügyi megtakarításról. Végtére is, néhány tízezerért vásárolhat sátrat, és ha jól választ, több tíz – akár több száz éjszakára – előre fizetett szállása van. Cikkünkben megtudja, hogyan juthat a legjobb sátorhoz a pénzéért, ami lehetővé teszi, hogy sok rendkívüli pillanatot töltsön el a kirándulások, a vakáció vagy más utazások során.

Nem könnyű kiválasztani az optimális terméket, mivel különféle fajtájú, típusú és variációjú sátrak vannak. A sátrak áttekintésében bemutatunk Önnek hat különböző modellt, amelyek közül választhat. Csak kiváló minőségű és kipróbált darabokat választottunk. Ha egyik sem tetszik meg Önnek, legalább ihletet merít.

A teszt végén vásárlási útmutatót is talál. Ez alapvető információkkal látja el Önt az aktuális kínálatban való orientációhoz. Átfogó képet kap a sátrak fontos paramétereiről és típusairól és azok lehetőségeiről. A sátor nemcsak pénzügyi befektetés – hanem a természeti hatások elleni védelmet is biztosítania kell. A helytelen választás következménye sokkal rosszabb, mint az hogy pénzt dobott ki.

A legjobb sátrak (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
Családi sátor 4+ személynek
#1Coleman TRAILBLAZER 5+
Max. személyek száma: 5
Vízoszlop nyomás:3000 mm
Vízszint magassága: - mm
Tömeg: 10,4 kg
Méret - kibontva: 190x500x280 cm
+ 3 bejárat
5 out of 5 stars (5 / 5)98000 Ft Alacsony ár
#2FERRINO Tenere 4
Max. személyek száma: 4
Vízoszlop nyomás: 3000 mm
Vízszint magassága: - mm
Tömeg: 6 kg
Méret - kibontva: 240x220x280 cm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)118000 Ft Alacsony ár
#3Coleman Hayden 4
Max. személyek száma: 4
Vízoszlop nyomás: 3 000 mm
Vízszint magassága: 10 000 mm
Tömeg: 6,9 kg
Méret - kibontva: 145x375x260 cm
+ Vízálló
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)59300 Ft Alacsony ár
#4Coleman BlackOut 4
Max. személyek száma: 4
Vízoszlop nyomás: 4500 mm
Vízszint magassága: 10000 mm
Tömeg: 6,6 kg
Méret - kibontva: 260x335x130 cm
+ előszobával
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)59000 Ft Alacsony ár
Túrasátor
#1Husky Breaker 3 classic
Max. személyek száma: 3
Forma: Iglu
Vízoszlop nyomás: 3 000 mm
Vízszint magassága: 5 000 mm
Tömeg: 3,5 kg
Méret - kibontva: 130x185x300 cm
+ Vízálló
5 out of 5 stars (5 / 5)27000 Ft Alacsony ár
#2FERRINO Sling 2
Max. személyek száma: 2
Forma: Iglu
Vízoszlop nyomás: 2000 mm
Vízszint magassága: - mm
Tömeg: 1,7 kg
Méret - kibontva: (50+220)x120x100 cm
+ Ultrakönnyű
5 out of 5 stars (5 / 5)96000 Ft Alacsony ár
#3Husky Briton 2 classic
Max. személyek száma: 2
Forma: Iglu
Vízoszlop nyomás: 3 000 mm
Vízszint magassága: 6 000 mm
Tömeg: 2,9 kg
Méret - kibontva: 120x290x145 cm
+ Vízálló
5 out of 5 stars (5 / 5)27000 Ft Alacsony ár
#4Crossroad MISTRAL 3
Max. személyek száma: 3
Vízoszlop nyomás: 3000 mm
Vízszint magassága: - mm
Tömeg: 5 kg
Méret - kibontva: 210x380x130 cm
+ bogárháló a hálófülke bejáratánál
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)22500 Ft Alacsony ár
#5Cattaro Zagor
Max. személyek száma: 2
Forma: A
Vízoszlop nyomás: 1 500 mm
Vízszint magassága: 5 000 mm
Tömeg: 1,3 kg
Méret - kibontva: 100x200x120 cm
4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)9600 Ft Alacsony ár

Hogyan válassza ki a sátrat?

Milyen sátrat vásároljon a nyaraláshoz, hogy biztonságban érezze magát az időjárás viszontagságaival szemben és a legjobb minőséget kapja a pénzéért?

A következő útmutatóban megpróbálunk Önnek az ideális változat kiválasztásában segíteni. Megmutatjuk a jelenleg elérhető opciókat, és tájékoztatjuk Önt arról, hogy mely tényezőkre koncentráljon.

A konstrukciók típusai

Először is nézzük meg a sátor alakját. Számos változat létezik, és mindegyiknek van előnye és hátránya.

A-sátrak

Ez a fajta sátor már a múlté – bár hazánkban meg nem olyan régóta. A klasszikus A-sátor egyrétegű ponyvából és két támasztórúdból állt; cövekekkel és kábelekkel rögzítve. Ma már csak katonai kiárusításokon vagy bazárokban vásárolhatja meg ezt a típust.

Kupola

A mai trend egy kupola sátor. Ez egy nagyon praktikus megoldás. A konstrukcióját leggyakrabban két rúd alkotja, amelyek a tetején keresztezik egymást. Ez a rendszer nagyon stabil, és gyakran nincs szükség további rögzítésre. A stabilitás mellett előnyös a nagyon gyors és egyszerű bontás és felverhetőség. A kupola sátorhoz gyakran tartozik praktikus előtér is.

Geodéziai típus

Ebben az esetben de facto a kupola stabilabb változatáról van szó. Valójában a szerkezet tartórúdjai több ponton metszik egymást, és így a sátrak még erősebb szélnek és szélsőségesebb körülmények is ellenállnak.

Alagút típus

Az alagút típusú sátrak hazánkban nem éppen népszerűek, de sok külföldi országban ez a változat nagyon népszerű. Előnye a belső tér kiváló kihasználhatósága és a téglalap alakjának köszönhetően minimális helyigény. Azonban a hátránya az alacsonyabb stabilitás (különösen az oldalszélben), és a sátrat mindig rögzíteni kell.

sátrak

A sátrak típusai használatuk szerint

A sátrak másik fontos felosztása a használatuk szerint van. A sátor típusa azonnal elárulja annak lehetőségeit, és könnyedén felismerheti, hogy megfelelő modell-e az Ön igényeinek.

Túrasátor

Ez a típus a leguniverzálisabb változat. A hangsúlyt az alacsonyabb súlyra és az összecsukhatóságra helyezik, így nem számíthat túl nagy kényelemre. A túrasátrakat általában 2-3-ra; legfeljebb 4 személyre tervezték. Könnyen szétbonthatók és összecsomagolhatók, és különböző alkalmakra (kirándulások, túrázás, kerékpározás, csónakázás stb.) használhatók. Általában képesnek ellenállni még zordabb körülményeknek is.

Családi sátrak

Családi típus esetén a tér elsődleges szerepet játszik. Ezek a sátrak többnyire 4-5 fő számára készültek, és általában elegendő helyet biztosítanak a csomagok tárolására is. Rendelkeznek egy praktikus előtérrel, ahova kényelmesen elbújhat a rossz időjárás elől, és gyakran vannak külön hálórészek is. Ezek a sátrak azonban nem a szélsőséges időjárási körülményekre vannak tervezve.

Expedíciós sátrak

Az expedíciós modellek esetében a kényelem mellékes, fontos, hogy maximálisan biztonságos és ellenálló legyen. A megbízhatóság, a stabilitás elengedhetetlen, de az összecsukhatóság, az alacsony súly és a gyors bontás és felállítás szintén fontos. Ezek a sátrak hosszú és igényes túraútvonalak, alpesi túrázás, expedíciós hadjáratok és hasonlók számára készültek. Ezeknek a sátraknak az ára magasabb, mert a kivételesen jó minőség elengedhetetlen.

Ultrakönnyű és strand sátrak

Ez a fajta egy speciális nagyon könnyű menedékhely, amely inkább a sátor és a szabadég alatti alvás közti lépést jelenti. Ezek egy-két ember számára készültek, és a fő előnyük, hogy maximálisan könnyűek és összecsukhatók. Inkább nyári időben alkalmasak az éjszakázásra.

Túrasátor
Túrasátor

Egyrétegű vs. kétrétegű sátrak

A kétrétegű sátrak ma messze a legkeresettebbek. A tropiko nevű külső réteg az eső behatolásának megakadályozására szolgál, de segít a sátorban a kondenzvíz megjelenésének csökkentésében is. A belső rétegnek kellően lélegzőnek kell lennie ahhoz, hogy a kondenzáció csak a tropikon jöjjön létre.

Az egyponyvás vagy egyrétegű sátrak némileg különlegesek. Lehetnek nagyon olcsó termékek, melyek ideális nyári időjárásra (vagy nagyon régi sátrak) vannak tervezve, vagy éppen ellenkezőleg speciális membránanyagokból készült modern modellek – a különbséget azonnal felismeri az áráról.

Tartó rúd

A sátortartó rudak lamináltból készülhetnek, ami a legolcsóbb, nagyobb súllyal és alacsonyabb ellenállósággal. Laminált rudakkal különösen családi és túrasátraknál találkozhat. Egy másik lehetőség a durawrap rudak lamináltból védő poliészter fóliával. A legdrágább és legjobb minőségűk a dural rudak, amelyeket főleg az expedíciós sátrakban használnak.

Vízoszlop

A vízoszlop nemcsak a sátraknál, hanem más kültéri berendezéseknél is az egyik „legnépszerűbb” paraméter. Sok embert túlságosan befolyásol ez az adat a vásárlás során. Ez jelentős faktor, de nem a legfontosabb tényező.

A vízoszlop egyszerűen a vízállóságot jelenti. A sátrak esetében többnyire két, általában különböző adattal találkozhat. Az egyik a sátor tetejére és a másik a padlójára vonatkozik. A padló vízoszlopa magasabb vagy legalább 3000 mm legyen a normál turisztikai használatra. Az expedíciós sátrak esetében azonban 6-10 000 mm is lehet.

A tető (tropik) vízoszlopa leggyakrabban 1500-3000 mm tartományban van (az expedíciós modelleknél gyakran több). A mi körülményeink között 1500-2000 mm viszonylag elegendő a kevésbé igényes túrázáshoz. Az alacsonyabb értékek azt jelzik, hogy a sátor csak kedvező időjárás esetén megfelelő.

A magas vízoszlop azonban gyakran a sátor légáteresztő képességének rovására megy – és mindig magasabb árat jelent. Tehát döntse el, hogy mit szeretne igazán, ne csak a legmagasabb és csábító számok szerint.

kemping

Mi a fontos még?

  • Bejáratok száma – nagyobb számú bejárat előnyös a szellőzés és a kényelem szempontjából, ha több személy használja a sátrat.
  • Sátor súlya és összecsukhatósága – különösen a gyalogos túrák esetén a sátor minél alacsonyabb súlya fontos tényező. Ezzel ellentétben, ha a sátrat autóval szállítja, a súlytényező nem játszik szerepet, ezért emiatt ne fizessen többet.
  • Méretek és tér – a sátorban legalább 55 cm szélességű helynek kell lenni egy ember számára. A hosszának kb. 20-25 cm-rel hosszabbnak kell lenni, mint a felhasználó testmagassága. A sátor kiválasztásakor ne csak az emberek számát, hanem a poggyász és a személyes tárgyak helyét is figyelembe kell venni.

Egy jó sátorhoz minőségi hálózsák szükséges. Nézze meg a mi választásunkat.

Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalább inspiráltuk az új családi sátor kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek. Ezt megteheti alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon egy minőségi sátort.