Háztartás

A legjobb törölközők és fürdőlepedők (recenziók és teszt) 2024

legjobb törölközők és fürdőlepedőkHogyan válasszuk ki a legjobb törölközőket és fürdőlepedőket? A fürdőszoba elengedhetetlen részét képezik, és mivel mindennap érintkezünk ezekkel, érdemes elegendő időt szánni a kiválasztásukra. A törülközők és fürdőlepedők közvetlenül érintkeznek a bőrrel, ezért természetes, hogy szeretnénk, ha puhák, nedvszívóak, selymesek lennének, de egyben meleg érzetet is adnának. Minden törölköző vagy fürdőlepedő elsőre vonzónak tűnik. Az igazság azonban gyakran csak több tucat mosás és rendszeres használat után derül ki. Egy olyan törölközőt, amely évekig megőrzi puhaságát, nem jönnek ki a szálai és még mindig gyönyörűen pihe-puha, öröm használni!

Azonban biztosan egyetért velünk abban, hogy nem minden törölköző rendelkezik ezekkel az előnyökkel. Egyesek nem túl nedvszívóak, mások kemények és karcolnak, megint mások kellemetlenül műnek érezhetők a testen. Még mindig érvényes, hogy a legjobb törölközők és fürdőlepedők azok, amelyek pamutból készülnek? Mit mond a törülköző leírásában szereplő grammarány? Milyen méreteket használjon a fürdőszobában? Az alábbi választási útmutatóból minden lényegeset megtudhat.

Feltérképeztük a választékot, megnéztük a különféle lehetőségeket, és átnéztük a törölközők és fürdőlepedők recenzióit is. Ezekben olyan márkák kedvenceire bukkantunk, mint a Dormeo, Bonami, 4home. Ha a jelenlegi törölközői már a legjobb éveiket maguk mögött tudhatják, vagy ha új felszerelést keres, és olyan minőségre vágyik, amihez nem fér kétség, inspirálódjon az alábbi rangsorból. Kiváló eladásokkal és elégedett felhasználói véleményekkel rendelkező termékeket talál benne.

A legjobb törölközők és fürdőlepedők (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr
1.Dormeo Whipstitch törölköző II
✔️ 100% pamut
✔️ Hipoallergén
✔️ 60°C-on mosható
5 out of 5 stars (5 / 5)4050 Ft-ig Alacsony ár
2.Bonami Selection
✔️ 100% pamut, 500 g/m2
✔️ Kiváló nedvszívó képességgel
✔️ Teljes készlet
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)11500 Ft-ig Alacsony ár
3.4Home Bamboo Premium
✔️ Extra lágyság
✔️ Antibakteriális tulajdonságok
✔️ 70 % bambusz + 30 % pamut
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)6550 Ft-ig Alacsony ár
4.Bonami Selection Portofino
✔️ Rendkívül erősek és nedvszívóak
✔️ 100% pamut, 500 g/m2
✔️ Széles színválaszték
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)11000 Ft-ig Alacsony ár
5.DecoKing Marina Ecru
✔️ Elegáns megjelenés, kellemes tapintású
✔️ 100% pamut, 525 g/m2
✔️ Teljes készlet
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)19500 Ft-ig Alacsony ár
6.Dormeo Dalia törölköző
✔️ Gyönyörű design
✔️ Lágyság és minőség
✔️ 3 szín és minta
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)6000 FT-ig Alacsony ár

Hogyan válasszunk törölközőt és fürdőlepedőt?

A törölközők és fürdőlepedők kínálata hatalmas, és a választás nem biztos, hogy könnyű. Különösen akkor, ha minden törölköző – anyagtól függetlenül – top tulajdonságokkal büszkélkedhet. Gyakran saját bőrünkön kell megtapasztalnunk a nedvszívó képességet, a puhaságot és a meleg érzetet. Ha gyorsan tájékozódnia kell, a következő felosztások, tippek és tanácsok pontosan azokat az információkat nyújtják, amelyeket a törölközőkről és fürdőlepedőkről előzetesen tudnia kell.

Alapvető kérdések vásárlás előtt

 • Új törölközőt, fürdőlepedőt vagy törölköző és fürdőlepedő szettet tervez vásárolni a fürdőszobába?

A szettek költséghatékonyabbak, mint a szoliterek, ugyanakkor az egyes darabok tökéletesen illeszkednek egymáshoz.

 • Szüksége van törölközőkre a mindennapi használathoz, és nem zavarja a nagyobb térfogatuk és súlyuk? Vagy olyan törölközőt keres, amely utazáshoz, strandoláshoz vagy kempingezéshez alkalmas, amely könnyebb, kevesebb helyet foglal, extra gyorsan szárad – még ha ez a kicsit a kényelem rovására is megy?

Válasszon otthoni használatra a legjobb minőségű, 100% pamutból készült, legalább 500 g/m2 grammarányú törölközőket és fürdőlepedőket. Strandoláshoz vagy kempingezéshez a kisebb grammarányú vagy mikroszálas anyagból készült könnyű törülközők alkalmasak. Ezek könnyűek, nagy nedvszívó képességűek és néhány perc alatt megszáradnak a napon.

 • Az egyszerű fehér törölközőket részesíti előnyben, vagy inkább a színes és mintás darabokat kedveli?

A fehér törölközők klasszikusnak számítanak, amelyekhez csak egy jó minőségű mosóporra van szüksége ahhoz, hogy sokáig gyönyörűen fehérek és bolyhosak maradjanak. A színes törölközők (különösen a sötétebb árnyalatok) idővel kifakulhatnak, és nagyobb kopást mutathatnak. Kompromisszumot jelentenek a finomabb pasztell árnyalatok, amelyeket könnyű tisztán tartani, és éppen a megfelelő hangulatot kölcsönözik a fürdőszobának.

törölközők

Törölközők és fürdőlepedők – a leggyakoribb méretek és felhasználásuk

A fürdőszobai alapfelszereltségben 50 × 90 cm vagy 50 × 100 cm méretű arc- és kéztörölközőket találunk. Ha gyakran fogad vendégeket, vagy ha inkább külön arctörölközőt szeretne, akkor kisebb méretű, kb. 30 × 50 cm vagy 30 × 60 cm méretű törölközők is megfelelnek. A külön arctörülköző hasznos, ha gyakrabban kényezteti magát különféle kozmetikai eljárásokkal (könnyebb mosás, gyorsabb száradás), vagy egyszerűen nem szeretné a kezét és az érzékeny arcbőrt egy törülközővel szárítani.

A fürdőlepedők esetében különböző méretek is rendelkezésre állnak: 50 × 100 cm, 60 × 120 cm és a legnépszerűbb méret 70 × 140 cm. Ez utóbbi a legalkalmasabb egy felnőtt ember testének szárítására. A kisebb törülközőkbe nem biztos, hogy be tudja csavarni magát, de a nedves/ vizes hajra teljesen elegendőek.

A strandtörülközők egyértelmű helyet foglalnak el a kínálatban – nemcsak az úszás/fürdés utáni szárítkozásra, hanem fekvőalátétként is szeretnénk használni ezeket. Méretük ezért nagyobb, például 80 × 170 cm, 80 × 200 cm, 100 × 150 cm, 100 × 180 cm vagy 150-180 cm átmérőjű kerek strandtörülközők.

Népszerű anyagok – előnyeik és hátrányaik

Az anyag határozza meg, hogy az új törülközők és fürdőlepedők mennyi ideig őrzik meg minőségüket, kinézetüket és azt, hogy mennyire érzi magát kényelmesen, amikor érintkezik velük. A pamut egy alapanyag, amely tagadhatatlan tulajdonságokkal rendelkezik, de a bambusz, a vászon, a modális és a könnyű szintetikus anyagok is lenyűgözőek lehetnek. Tekintsük át röviden tulajdonságaikat, előnyeiket és hátrányaikat.

⏩Pamut

A pamut fürdőlepedőket és törölközőket az első számú választásnak tartjuk, amellyel kapcsolatban senkinek sem lesznek kétségei. Természetes anyagként a pamut nagy nedvszívó képességgel rendelkezik, rendkívül puha és kellemes tapintású. A testtel érintkezve nem okoz irritációt, és ha a szálak elég sűrűk, kellemesen meleg érzést kelt. Megfelelő karbantartás mellett hosszú élettartamot és színtartósságot biztosítanak.

Nem minden pamut egyforma. Lehet 1750 forintért pamut törölközőt venni, de lehet tízszer ennyiért is. Nemcsak a híres grammarány a döntő, hanem a pamut eredete és a feldolgozás módja is. A legjobb minőségű törölközők és fürdőlepedők egyiptomi pamutból készülnek, amely természetesen hosszú szálakkal rendelkezik, rendkívül nagy nedvszívó képességgel. Csodálatosan puha tapintású. Nem fogja megbánni a Pima pamut törölköző választását sem. Ez az USA délnyugati részén termesztett gyapotfajta hosszú és nagyon finom szálakkal és fényűző megjelenéssel rendelkezik.

Ha a gyapot eredetét keresi, akkor az Afrika, Ausztrália, Közép- és Dél-Amerika szubtrópusi régióiból származó pamut általában jó hírnévre tett szert. Az Ázsiából (Kína, Pakisztán, India) származó pamut inkább az alacsony ára, mint a minősége miatt vonzó.

⏩Bambusz

Hallotta már a bambuszt és pamutot kombináló törölközők dicséretét? A bambusz törölközők és fürdőlepedők (30-70% bambusz) meglepően puhák és rendkívül tartósak. A bambuszszálak nedvszívó képessége állítólag négyszer nagyobb, mint a pamuté.
A bambusz természetes anyag, amely antibakteriális, gombaölő és szagtalanító hatással rendelkezik. Ha nem rendelkezik ablakon keresztül szellőztethető fürdőszobával, válasszon jó minőségű bambusz törölköző és fürdőlepedő szettet. Gyorsabban megszáradnak, és nem lesz áporodott szaguk. Az allergiások és ekcémások is értékelni fogják előnyeiket.

A bambuszszálat a strandtörülközőkben is széles körben használják. Amellett, hogy gyorsan száradnak, UV-stabilitásukkal is meggyőzik, ami azt jelenti, hogy egy gyönyörű, színes törölköző sokáig olyan lesz, mintha új lenne.

⏩Lenvászon

A lenvászon törülközők és fürdőlepedők jellemzően sima vagy gofriszerű megjelenésűek, kiemelkedő csomók nélkül, ami azt a benyomást keltheti, hogy nem elég nedvszívóak. Ez azonban csak a látszat! Számos olyan előny miatt vonzók, amelyeket nem lehet letagadni. Rendkívül népszerűek a szauna világban.

A lenvászon egy természetes anyag, amely nagy tartóssággal, szilárdsággal és ellenálló képességgel rendelkezik. Kétszer olyan jól szívja fel a nedvességet, mint a pamut. Természetes módon antiallergén, antiszeptikus és mi több, antisztatikus, ami különösen azoknak fog tetszeni, akiknek a bőre a szintetikus anyagokkal való érintkezésre irritációval és bőrpírral reagál.

A lenvászon törölközők mosás után keményebbnek tűnnek és gyűröttek maradnak. Ezért találkozhat lenvászon és pamut kombinációival (50% és 50%), amelyek melegebb megjelenést és meglepően kellemes kényelmet biztosítanak.

⏩Modális

A modális egy tölgycellulózból készült viszkóz szál. Ennek a természetes anyagnak a tulajdonságai közé tartozik a puhaság, a simaság és a tartósság.

Olyan termékeknél használják, amelyek várhatóan gyakori használat mellett sem lyukadnak ki. A modális nem szöszösödik, nem megy össze és nem veszíti el a színét a mosás során. Ha melegítőnadrágokon vagy fürdőlepedőkön használják, azt mondják róla, hogy rendkívüli meleg érzetet kelt.

A legtöbb esetben pamuttal kombinálják, így a törölközők és fürdőlepedők sima, gyönyörűen fényes és kivételesen puha tapintásúak lesznek.

⏩Szintetikus szálak

Szintetikus szálakat is használnak törölközők és fürdőlepedők készítéséhez – főként poliésztert és mikroszálat. Egyesek szeretik, mások egyenesen elutasítják ezeket. A fürdőszobában való napi használatra a fent említett természetes anyagok azonban alkalmasabbak.

Vannak azonban felhasználási lehetőségeik. Egy nehezebb pamut törülköző gyakran egy egész hátizsákot is elfoglalhat. Egy könnyű törölköző, amely néhány perc alatt megszárad, és összehajtogatva sem foglal sok helyet, alkalmasabb kempingezéshez, strandoláshoz vagy tóparti fürdőzéshez. A szintetikus törölközők különféle színekben, mintákkal és motívumokkal kaphatók. Ezáltal könnyen kitűnnek és felismerhetők a tömegben.

Óvakodjon a szintetikus + pamut kombinációktól. Ezek nagyon puha tapintásúak, finomak és jó árral vonzanak. A bőrrel való közvetlen érintkezés nem mindenkinek felel meg. Ha nem szereti a szintetikus anyagokat az ágyneműjén, pizsamáján vagy köntösén, ne nyúljon értük a fürdőszobában sem.

törölközők és fürdőlepedők

Törülközők és fürdőlepedők grammaránya

A törölközők grammaránya szorosan összefügg a súlyukkal. A feldolgozási sűrűséget fejezi ki (mennyi fonalat használtak fel egy adott területre), és grammban adják meg a szövet négyzetméterére vetítve. Közvetlenül összefügg a törölközők és fürdőlepedők minőségével és tartósságával. Minél alacsonyabb a grammsúly, annál könnyebb a törölköző, annál kevésbé nedvszívó, annál kevésbé kelt meleg érzetet és annál hajlamosabb a gyengébb vagy kopottas részek kialakulására. Ahogy nő a grammarány értéke, úgy javulnak ezek a tulajdonságok és csökkennek a hiányosságok. Milyen értékekre kell figyelni?

 • Grammarány 400 g/m2-ig – Ezek a könnyű törülközők és fürdőlepedők alkalmasak szórványos / alkalmi használatra (vendégeknek, edzőterembe, utazáshoz).
 • Grammarány 400 – 550 g/m2 között – Ideális ár/minőség arány. A törülközők és fürdőlepedők már elég vastagok és nedvszívók a mindennapi használathoz. Az általános tartósság és a használat érzése magának a fonalnak a minőségétől függ (a pamutfajták között is nagy minőségi különbségek vannak).
 • Grammarány 550 g/m2-től – A legmagasabb minőségű törölközőkre és fürdőlepedőkre jellemző tulajdonság. Gazdagon szőttek, puha és meleg tapintásúak, és megfelelő ápolás mellett több évig úgy néznek ki, mintha újak lennének. Ennek a kényelemnek az „ára“ a hosszabb száradási idő, a nagyobb súly és a hajtogatás utáni nagyobb helyigény.

📌 Ne feledje, hogy a grammarány azt jelzi, hogy mennyi fonalat használtak fel a törölköző vagy fürdőlepedő négyzetméterére. A minőségéről nem mond semmit.

Törülközők és fürdőlepedők megjelenése

A régi törölközőkészlet cseréje egy újra érdekes vizuális változást eredményez a fürdőszobában. Ha szereti a minimalizmust, válasszon fehér, krémszínű vagy természetes, lágy árnyalatokat. Világos, egyszínű fürdőszobákhoz válasszon törölközőket és törölközőkészleteket, mint jellegzetes elemet. Ezek mintájukkal, vagy akár gazdagabb színükkel megragadják a tekintetet. Rendezetten egymásra rakva egy polcon vagy konzolokra akasztva azonnal felhívják magukra a figyelmet.

Hogyan kell ápolni a törölközőket és a fürdőlepedőket? Felejtse el az öblítőt!

 • A törölközőket és fürdőlepedőket mindig a címkén található ajánlások szerint mossa ki. A megengedett maximális hőmérséklet anyagonként eltérő lehet. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb törölköző 40 és 60 °C közötti hőmérsékletet gond nélkül kibír. A magasabb hőmérséklet elpusztítja a baktériumokat és a vírusokat.
 • Mosáskor ne használjon mosógélt vagy öblítőt. Ezek megfojtják és összetapasztják a finom szálakat, és a törölközők ezután elveszítik bolyhosságukat. Hosszabb ideig megtartják a nedvességet, ami problémákat okoz a kiszáradással, és ennek következtében kellemetlenül áporodottá válnak. A legjobb választás a jó minőségű mosópor.
 • Az új törölközőket és fürdőlepedőket az első használat előtt kétszer egymás után mossa ki. Csak az azonos színűeket mossa együtt. A színes törölközők hajlamosak kezdetben a felesleges festékanyagot kiadni a szálakból.
 • A törölközőket és fürdőlepedőket a szárítógépben lehet szárítani. Ha száradás közben illatosítani szeretné ezeket, próbálja ki az alábbi lehetőségek valamelyikét.
 • Úgy tűnik, hogy a törülközők kifakultak vagy szürkék lettek a használat és a gyakori mosás miatt? Adjon a mosáshoz citromsavat vagy ecetet és szódabikarbónát (120 ml ecetet és 50 g szódabikarbónát). A törölközők ragyogóbbak lesznek, és színük élénkebb. További előnye, hogy újra puhák lesznek.

fürdőlepedők

Hová kerüljenek a törölközők és a fürdőlepedők? Ötletek a fürdőszobában való elhelyezéshez

Az arc- és kéztörülközőknek alapvető helyük van közvetlenül a mosdókagyló mellett. Leggyakrabban lazán lógnak a kampókon.

A fürdőlepedők esetében már számos kreatív módja van az elhelyezésüknek vagy a tárolásuknak. A klasszikus, hogy ajtó mögé a fürdőszobaszekrénybe helyezzük el, vagy a fürdőszobában egy nyitott polcon (pl. a kád, a zuhanyzó vagy a mosógép közelében) összehajtogatva.

A fürdőlepedők rendezett egymásra rakása fonott kosárban vagy fehérre festett fadobozban (például mediterrán stílusban, ráragasztott kagylókkal) szintén esztétikus benyomást kelt. A rozsdamentes acélból készült teleszkópos akasztórendszerek, akasztószemek vagy egyszerű, tapadókoronggal ellátott kampók szintén népszerűek.

Tippünk fúrás nélkül! Szerezzen be egy könnyű, téglalap alakú fonott kosarat, erős fali tapadókorongokat vagy tapadós kis kampókat. Rögzítse a tapadókorongokat a falra, és akassza rájuk a kosarat úgy, hogy az alja a falhoz érjen. Most már csak töltse meg a kosarat összetekert fürdőlepedőkkel, és pillanatok alatt megoldódik a fürdőlepedők tárolása.

Törölközők és fürdőlepedők ára

Nem szabad túlságosan spórolni azokon a dolgokon, amelyekkel az otthonunkban gyakran érintkezünk. A törölközők és a fürdőlepedők is ebbe a kategóriába tartoznak. Az ár tükrözi a felhasznált anyag típusát és minőségét, a grammarányt és az ebből eredő tulajdonságokat. Mennyit fizet a jó minőségű törölközőkért és a nagyobb grammarányú fürdőlepedőkért?

✅ Törölközők és fürdőlepedők 3500 forintig

Az alap árkategóriában a darabonkénti törölközők vagy párban árult törölközők vannak túlsúlyban, amelyek standard anyagokból (pamut, pamut kombinációk) készülnek. Ne várjon prémium minőséget. Némelyik kellemesen meglepi, másokat néhány hónap után lecserél.

✅ Törölközők és fürdőlepedők 3500 és 10500 forint között

A jelenleg legkelendőbb törölközők és fürdőlepedők. Az anyagok minősége, a grammarány és az általános kivitelezés magasabb színvonalú, és mindennapi használatra alkalmas.

✅ Törölközők és fürdőlepedők 10500 forinttól

Ha már túljutott az előző árkategóriákon, és valamivel magasabb minőséget keres kompromisszumok nélkül, akkor összpontosítsa figyelmét a prémium egyiptomi pamutra vagy a Pima pamutra, esetleg többféle anyag exkluzív kombinációira – pamut + bambusz, pamut + modális, … Költséghatékonyabbak a törölköző / fürdőlepedő szettek.

A legjobb törülköző és fürdőlepedő márkák

 • Dormeo – A Dormeo törölközők és fürdőlepedők kellemes, neutrális megjelenésűek, és minőségi anyagokból készülnek, hangsúlyt fektetve a nedvszívó képességre, az erősségre és a bőrrel érintkezve a kellemes érzésre.
 • Bonami – Törülközők és fürdőlepedők széles választéka különböző árkategóriákban – a megfizethető szettektől az összetéveszthetetlen dizájnnal rendelkező exkluzív darabokig.
 • 4home – Törülközők és fürdőlepedők másik hatalmas választéka egy helyen. Jó ár/minőség arány, változatos színek és méretek, elégedett recenziók. A legkelendőbbek a bambusz és pamut kombinációjából készült törölközők és fürdőlepedők.
TermékInfoÉrtékelésÁr
1.Dormeo Whipstitch törölköző II
✔️ 100% pamut
✔️ Hipoallergén
✔️ 60°C-on mosható
5 out of 5 stars (5 / 5)4050 Ft-ig Alacsony ár
2.Bonami Selection
✔️ 100% pamut, 500 g/m2
✔️ Kiváló nedvszívó képességgel
✔️ Teljes készlet
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)11500 Ft-ig Alacsony ár
3.4Home Bamboo Premium
✔️ Extra lágyság
✔️ Antibakteriális tulajdonságok
✔️ 70 % bambusz + 30 % pamut
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)6550 Ft-ig Alacsony ár
4.Bonami Selection Portofino
✔️ Rendkívül erősek és nedvszívóak
✔️ 100% pamut, 500 g/m2
✔️ Széles színválaszték
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)11000 Ft-ig Alacsony ár
5.DecoKing Marina Ecru
✔️ Elegáns megjelenés, kellemes tapintású
✔️ 100% pamut, 525 g/m2
✔️ Teljes készlet
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)19500 Ft-ig Alacsony ár
6.Dormeo Dalia törölköző
✔️ Gyönyörű design
✔️ Lágyság és minőség
✔️ 3 szín és minta
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)6000 FT-ig Alacsony ár