Sport és outdoor

A legjobb túracipők (teszt 2019)

legjobb túracipők Mindenki számára, aki komolyan akar túrázni és meg akarja ismerni természetünk szépségeit, a minőségi trekking cipő a felszerelésének szerves része. Ha helyesen választja meg, akkor nemcsak kényelemmel fogja jutalmazni, hanem növeli lépéseinek stabilitását és biztonságát is. A következő útmutatóban többet meg fog tudni arról, hogyan lehet orientálódni a változatos kínálatban, és ezzel egyidejűleg tippeket fogunk adni a legjobb trekking cipőkhöz, különféle környezetekbe, és az Önök különféle igényeihez is. Nagy a különbség, hogy alkalmankénti tavaszi-nyári természetjáró, aki aszfaltozott utakon sétál, és más követelmények támaszt a cipővel szemben akkor, ha inkább a többnapos igényes túrázást részesíti előnyben, ahol a lába viszi Önt, akadályoktól függetlenül.

Nem mondhatjuk egyértelműen, hogy csak egy konkrét pár a legjobb, amit az üzletek kínálatában megtalálhat. Számos tényező befolyásolja – a túra hossza, az útvonal nehézsége, az évszak, a teher súlya, fizikai képességei és kitartása. Minden túracipőben azonban kell lenni valami közösnek – sehol nem nyomnak, és tökéletesen illeszkednek a lábon. Sokkal jobban, mint bármikor, ajánljuk az online véleményeket és túracipő recenziókat. Szeretné tudni, milyen lehetőségei vannak? A cipő melyik változatát válassza a túra jellege szerint? Hogyan válassza ki a megfelelő méretű túracipőt?

A legjobb túracipők (teszt 2019)

Hogyan válasszon trekking cipőt?

Cipőt mindig azzal a szándékkal vásárolunk, hogy gyalogolni, sétálni fogunk benne. Logikus, egyértelmű, de néha mégis szert teszünk néhány pár olyan cipőre, amely csak csendben várja valahol hátul a szekrényben, hogy eljöjjön az ideje. Ez nem történhet meg trekking cipő kiválasztásakor. Milyen cipőt vásároljon túrázáshoz, hogy tökéletesen megfeleljen a célnak?

A természetben való vándorláskor már biztosan rájött, hogy a gyaloglás nem mindig a klasszikus értelemben vett gyaloglás. Különböző igényei vannak a cipővel kapcsolatban, ha nedves terepen sétál, mások, ha teljesen telerakott hátikosarat vagy hátizsákot cipel, és instabil felületeken ballag. Példából sok van. Ezért lépésről lépésre együtt áttekintjük az összes fontos témakört, hogy a végén pontosan tudja, melyik típusú túracipő ideális az Ön számára.

Milyen túrákat tervez?

Egynapos kirándulások + jobb időjárás esetén tavasztól őszig: A legtöbb alkalmi turista nem gondolkodik a cipőről. Jól illeszkedő sportcipőt viselnek, amelyben biztos, hogy a lába egész nap nem fog fájni. Még akkor is, ha elázik, általában a cipő reggelre kiszárad. A nem igényes túrákhoz azonban alacsony trekking cipők vannak kialakítva, amelyeknek a talpa megerősített, mégis elég rugalmas és így jobban alkalmazkodik a természetben lévő kis akadályok leküzdéséhez. Nem csúsznak annyira, mint a klasszikus sportcipők, és légáteresztő képességük kiváló.

Több napos túrázás a hegyekben: Különböző időjárási viszonyokra és a terepen számos zökkenőre tehetnek szert. Ezért a legjobb választás a boka trekking cipő. Ezek valamivel nehezebb, robusztusabb cipők, vízálló vagy vízhatlan kivitelben készültek. Kiváló a nedvesség- és kopásállóságuk. Téli túrák esetén fontolja meg a meleg változat választását.

Kihívó hegyvidéki terep leküzdése + hegymászás: Kiváló minőségű trekking cipőre lesz szüksége a stabilitás biztosításához még olyan terepen is, ahol elveszítheti az egyensúlyát. Ezek magasabb bokacipők, extra erős talppal. Ezekben nehéz aszfalton járni. A sziklák mászásakor, a magasság leküzdésekor, a hóban mászva azonban megmutatják minőségüket. Úgy vannak kialakítva, hogy csúszásgátlókat lehessen rájuk felfogatni.

Ez az alapszabály érvényes – minél nehezebb a terep és minél nagyobb terhet cipel, annál erősebbnek kell lennie a cipőknek, kiváló vízállósággal, vastagabb mintázatú talppal.

túracipők

Túracipők felosztása

A túracipők néhány kategóriába sorolhatók:

 • Nyitott felépítésű szandál – ideális nem igényes nyári túrázáshoz a jól ismert utakon, jó időben. A nyitott kivitel ellenére a formázott talp elegendő támogatást nyújt a láb számára. Vigyázzon azonban az ujjaira és a kavicsokra. Nem alkalmas nehéz terepen és többnapos túrákhoz. Kiváló pótlábbeli a fáradt lábak számára.
 • Hálós és perforált cipő – átmenetet képez a szandál és az alacsony trekking cipő között. A cipők jó légáteresztő képességgel bírnak, a lábak nem izzadnak, a lábujj része be van takarva, így nem kell harcolnia kövekkel és kavicsokkal. Nagyon népszerű a folyók vagy tavak gázolására, mivel képesek gyorsan kiszáradni.
 • Alacsony trekking cipő – ez a túracipő különösen népszerű típusa, amelyet általában nem csak a természetjáró séták során, hanem a városban is láthat. Nagyon vonzó dizájnnal rendelkeznek és széles körű a felhasználásuk. Természetesen akkor, ha nem túl igényes túrára készül szép időben. A mechanikai sérüléseknek ellenállnak, a talpa puha és tapadó.
 • Közepes trekking cipő – olyan kialakítású, amely közvetlenül a boka fölé nyúlik, és az ilyen típusú cipő még a bonyolult mozgások esetén is biztosítja a láb stabilitását. A talp általában egy kicsit keményebb és vízálló kivitelezésű. A cipő alacsonyabb súlyú, így még hosszabb trekking során sem fáradnak el a lábak.
 • Magas trekking cipők – ebben a kategóriában a kiváló minőségű bőrcipők dominálnak. A felső rész úgy van kialakítva, hogy ellenálljon a mechanikai sérüléseknek és a víznek is. A talp nehezebb, durva mintázattal rendelkezik, aminek köszönhetően még a legigényesebb helyzetekben is támogatást nyújt.
 • Téli túracipő – a cipő teljes kivitele a hideg igényes körülményekhez igazodik. A talp vastag, kevésbé rugalmas, csúszásgátlók rögzítésének lehetőségével. A felsőrész kiválóan ellenáll a kopásnak és a nedvességnek. Természetesen meleg béléssel rendelkezik.

Külső anyag: Textil vagy bőr?

 • Bőr

A bőr cipőt a durva bánásmóddal szembeni nagy ellenállás jellemzi. Ha úgy dönt, hogy trekking cipőt vásárol ebben a kivitelben, biztos lehet benne, hogy hosszú élettartamú lesz, de az alap a rendszeres és alapos ápolás viasz alapú védő termékek és balzsamok formájában. Kisebb hátrány az alacsonyabb légáteresztő képesség és valamivel nagyobb súly. Minden túra után a cipőt alaposan meg kell szárítani.

 • Membránnal ellátott bőr

Ha olyan trekking cipőre van szüksége, amely kiváló vízhatlan képességgel rendelkezik membránnal ellátott bőrt válasszon.  Kiváló minőségű lábbeli, amely még a legigényesebb körülmények között sem okoz csalódást. Ügyeljen arra, hogy a membrán funkcióját alaposan karbantartsa.

 • Szintetikus anyagok és textíliák

Az alacsony súly és a nagy légáteresztő képesség, ezek a legcsábítóbb tulajdonságai számos legeladottabb trekking cipőnek, amelynek felső része modern szintetikus anyagokból áll. Viszonylag jól ellenállnak a mechanikai hatásoknak. Hogy a víz a felületéről leperegjen, és ne szivárogjon bele, rendszeresen impregnálni kell őket, vagy szintetikus + membrán kombinációjú cipőt kell vásárolni.

túracipők 2

Membrán

Mire gondol a „membrán” szó hallatán? Mi a membrán funkciója? Ez a cipő belső része a felső rész alatt, amely biztosítja a tökéletes légáteresztő képességet és ugyanakkor a magas vízállóságot. Ez biztosítja a magas éghajlati kényelmet. Elvezeti az izzadságot a lábtól, de ugyanakkor nem engedi be a vizet (nemcsak az esőt, hanem a patak vizét sem). Ez nem azt jelenti, hogy nem kell többé gondoskodnia a cipője külsejéről. Megérdemli a védőviaszokat vagy az impregnálást, hogy jobban taszítsa a szennyeződéseket és a vizet, és így meghosszabbítsa a membrán élettartamát. A túracipőben leggyakrabban használt Gore-Tex membrán a minőség szinonimájává vált. Néhány fejlett típusú membrán már hőszigetelést is biztosíthat.

Cipőtalp

A jó talp feladata a csúszás megakadályozása, a lábak védelme a hidegtől, ne engedje be a vizet a cipőbe alulról, és enyhítse az ütődéseket. Bizonyára nem akarja érezni az összes követ az úton. Milyen vastagságú és minta az ideális? Érvényes, hogy minél igényesebb terepre készül, annál vastagabb talpra és agresszívabb talpmintázatra van szüksége. Az egyszerű kigyúrt útvonalra a vékonyabb, rugalmas talp is elegendő. A talpnak jelentős hatása van a cipő súlyára. Ugyanakkor nem kell félnie a masszív talppal ellátott cipőtől sem. A nagyobb súlyt a nagyobb lábvédelem kompenzálja. Ezért a legfontosabb figyelembe venni a túra profilját.

Varratok száma

A varratok számának növekedésével növekszik annak a kockázata, hogy néhány az idővel „megbukik”, és a cipők vízállósága eltűnik. A varratok lehetnek varrva vagy ragasztva. Néhány még esztétikai funkciót is ellát, hogy a cipő jobban nézzen ki. Ha igényes terepre készül, ahol Ön különféle időjárást elcsíphet, válasszon minimális varratokkal rendelkező túracipőt. Csökkenti a kockázatát annak, hogy azokon keresztül a cipőbe szivárogjon a víz.

Megerősített orr

A megerősített orr, leginkább gumi, az alpesi túrázáshoz tervezett cipőkben található. A feladata egyértelmű – megvédeni az ujjait, ha belerúg valamibe és növelni a cipő tartósságát. Ezek a cipők hosszabb élettartamúak.

Csúszásgátlók felfogatása

A magas trekking cipők masszív szilárd talppal lehetővé teszik a félautomata csúszásgátlók rögzítését. Egyes szilárd talpakat még vasazással erősítették meg, a talp egyáltalán nem hajlik. Az elülső és a hátsó részen speciális mélyedéseket tartalmaz a teljes rámás csúszásgátlók rögzítéséhez. Ezek a cipők nehezek és nagyon kemények. Nem szánják egész napos gyaloglásra vagy aszfaltos utakon való gyaloglásra. Ezért mindig a tevékenységnek megfelelő cipőt válasszon, és ha többnapos túrára készül, ahol különböző szituációkat tapasztalhat meg, ne habozzon, és vigyen magával egy másik pár cipőt is – mindegyiket más típusút.

Csúszásgátlók felfogatása

Túracipők / trekking cipők ára

A jó minőségű túracipők sok ember számára a felszerelés legfontosabb része, amelyen nem érdemes spórolni. Az, hogy mennyit invesztál a cipőbe, attól függ, mennyi időt tölt a természetben aktív gyaloglással.

Trekking cipők 9000 Ft-ig

Alacsony áron alap túracipőket talál, leggyakrabban szandálokat vagy alacsony trekking cipőket alkalmi használatra. Ideálisak könnyű útvonalakhoz vagy kirándulásokra várakhoz, műemlékekhez és városokban.

Trekking cipők 21000 Ft-ig

A közép árkategóriában találhatók a legeladottabb trekking cipők számos modellje, amelyek a legjobban szolgálják a természet szerelmeseit. Akár nyáron, akár télen, sokféle típusú cipő található itt, különféle kivitelben. Meglepi Önt a megbízható talp, a kiváló minőségű szintetika és a jó légáteresztő képesség.

Trekking cipők 21000 Ft-tól

Az igényes turisták minden bizonnyal a magasabb árkategóriában fognak keresni. Tudják, hogy érdemes fizetni a minőségért. Bőrcipők, márkás membránnal rendelkező cipők széles választékát találja itt. A hangsúly a szilárdságon, a tartósságon, az ellenállóságon, a vízállóságon és az optimális súlyon van.

A legjobb túracipő/trekking cipő márkák

Hogyan tájékozódjon az eladók ajánlatában? A trekking cipők tesztjei, amelyeket külföldi szakmai folyóiratokban tesznek közzé, pl. a TrekkingBike, az Outdoor, az Alpin das BergMagazin, a BergLeben.de, a dTest rendszeresen készít különféle értékeléseket. Melyik márkák dominálnak? Kiválasztottuk az Ön számára a legjobbakat, amelyekben mind a férfiak, mind a nők megtalálják a kedvenceiket.

 • Salomon – a Salomon francia márka túra- és szabadidőcipők széles választékát kínálja. Ha különféle kivitelű, könnyű, tökéletes rugózású és vízhatlan Gore-Tex membránnal rendelkező alacsony trekking cipőt keres, tucatnyi érdekes lehetőséget talál a kínálatában.
 • Columbia – amerikai márka, amely kültéri ruházatból és lábbeliből széles választékot és kedvező árakat kínál a legmodernebb anyagok felhasználásával.
 • Asolo – a trekking cipők nemzetközi tesztjeinek rendszeres nyertese, olyan modelleket állít elő, amelyek kivitele és minősége kielégíti még a legigényesebb vásárlókat is. A legnépszerűbbek a közepes és magas trekking cipők.
 • Adidas – az elmúlt évtized egyik legnépszerűbb márkája, extra minőségű trekking cipőkre is specializálódott. Nem hiányzik a könnyű szigetelő anyag és párnázott talp az egész napos gyaloglás kényelme érdekében.
 • Merrell – egy népszerű amerikai márka több mint 30 éve van a piacon. Talpaik kifejezetten a lábak fáradtságának megakadályozására készültek.
 • KEEN – a Keen márkanév alatt leggyakrabban erős gumi orrú túra szandálokat talál, amelyek megvédik az ujjait, ha belerúg valamibe. A vízi sportot kedvelők kedvencei.
 • Meindl – több mint 300 éves hagyomány, német minőséggel összekötve a világ egyik legjobb bőr trekking cipőjéért felel. Részben kézzel készítettek és hosszú élettartamúak.

Gyakran ismételt kérdések

Mi a különbség a vízálló és a vízhatlan trekking cipők között?

A cipő vízállósága alatt azt lehet érteni, hogy bizonyos mértékben képes ellenállni a víznyomásnak. Általában a vásárláskor a felső rész alapréteggel impregnálva van. A cipő minőségének fenntartása érdekében ezt azonban rendszeresen meg kell újítani.

A jobb tulajdonságokat kínálnak azok a cipők, amelyek a vízhatlan jelzőt viselik. Egyesítik a vízálló anyagot és alatta levő membránt a cipő belsejében. A külső rétegről azonban gondoskodni kell és rendszeresen viaszolni vagy impregnálni kell. Kíváncsi, miért fizetett többet a membránért, ami megvédi a lábát a víztől? Ha a felső anyag magába szívja a vizet, akkor a cipő súlya növekszik, és a membrán légáteresztő képessége nem működik, mivel növekvő nedvesség veszi körül. Lépései nehezebbé válnak, és a lába izzadni kezd. Az impregnálás szintén növeli az ellenálló képességet a szennyeződésekkel szemben és a felület színállóságát is hosszú ideig megőrzi.

túracipők 3

Hogyan kell helyesen karbantartani a túracipőt?

Már az előző kérdésben megkezdtük a trekking cipőkről való gondoskodás szükségességét. Ápoló és impregnáló termékekkel garantálja a cipő hosszú élettartamát. Ne vásároljon pár ezer forintért cipőt, hogy nyár után a kosárba kerüljön. Az impregnálás biztosítja, hogy a környező környezetből származó víz leperegjen, és ne szivárogjon bele. Rendszeres használat esetén a trekking cipőt 2-3 hetente impregnálja. Hogyan csinálja?

 1. Tisztítsa meg alaposan a cipőt a portól és más szennyeződésektől.
 2. Hagyja szabadon megszáradni. Ha víz jut a belsejébe, megszabadulhat a felesleges nedvességtől, ha régi újságokkal kitömi, és ráadásul megszáradva szép formát is kap.
 3. Alaposan impregnálja a száraz cipőt, ne hagyjon ki semmilyen felső elemet a cipő külső szerkezetéből. Hagyja szabadon megszáradni.
 4. Ha viaszt választ, vigyen fel egy réteget, dörzsölje szét az egész cipőre, hajszárítóval melegítse fel és hagyja szabadon megszáradni. Ez néhány órát vehet igénybe, ezért ne felejtsen el néhány nappal a túra előtt időt szakítani rá.

Mi a különbség a túrázás és a trekking között?

Túrázás vagy trek? Mindkét szót olyan gyakran használják, hogy a vékony vonal, amely köztük volt mintha eltűnt volna. Az e-boltokban található a „Túracipő“ vagy a „Trekking cipő“ szekció. Ugyanannak lehet tekinteni?

 • A túrázás egy nap folyamán történő szabadtéri tevékenységnek van tekintve, amikor egy ismert környezetben túráz/gyalogol kijelölt túraútvonalak mentén, könnyű „teherrel” – egy hátizsák frissítőkkel és vízzel, térkép, pótruhák,…
 • A trekking egy olyan tevékenység, ahol jelöletlen útvonalakon felmegy a hegyekbe, és néhány napig a hegyekben tartózkodik. Nagyobb terhet szállít – hálózsákot, sátrat, ételt és vizet néhány napra, pótruhákat és cipőket, felszerelést térbeni és az éjszakai tájékozódáshoz.

Ebből következik, hogy a trekking cipők talpa általában robusztusabb és tartósabb, nagyobb terheléshez készült.

Az alap a megfelelő méret: Hogyan próbálja fel a trekking cipőt?

 1. Délután vásároljon és próbáljon trekking cipőt, amikor a lába már kissé duzzadt. Viseljen a túrázáshoz általában használt zoknit.
 2. Ügyeljen arra, hogy elegendő hely legyen nemcsak szélességében, hanem hosszában is. Ha előre tolja az ujjait, akkor a saroknál 0,5-1 cm szabad helynek kell lennie. Ha a cipő szélességben nyom, ne várja el, hogy az idővel kibővül.
 3. Próbálja meg a cipőt úgy, hogy minden részét szorosan meghúzza. Igazítsa meg a nyelvét, figyelje meg, hogy nem nyomja-e valamelyik varrat. Különösen a magas trekking cipőknél a vásárlók alábecsülik a boka körüli kötés és rögzítés meghúzását, és csak a trek során észlelik, hogy ezen a részen a cipő túl szoros vagy fordítva – laza és a lábat nem fixálja.
 4. Próbáljon meg gyalogolni a terepen, főleg egy lejtős platformon mozogni. Egyes üzletekben olyan platform is található, amely szimulálja a felfelé és lefelé történő gyaloglást.
 5. Ha online vásárol cipőt, kövesse a táblázatokat, recenziókat és értékeléseket. Ha van bevált márkája, és elégedett volt vele, ne változtasson. Valójában, minden gyártónál vannak apró különbségek, amelyek a cipő méretével kapcsolatosak. Ha a cipő nem illeszkedik, indoklás nélkül kihasználhatja a 14 napos visszatérítési időszakot, vagy beleegyezik, hogy másik számra cseréljék ki.

Milyen legyen a hegyi trekking cipő?

A hegyi trekking cipők mindenekelőtt stabilak, ellenállnak az ütődéseknek és tökéletes védelmet nyújtanak a láb számára. Magasabbak, a boka fölé nyúlnak. A talp vastagabb, agresszívabb mintázattal. Keresse azokat, amelyek megfelelnek a tökéletes éghajlati kényelemnek – elvezetik az izzadságot a lábtól, de ugyanakkor nem engedik be a vizet a környezetből. Legyen következetes a választásnál. Valószínűleg várják Önt különböző emelkedők és lejtők, de egyik helyzetben sem szabad nyomást vagy fájdalmat éreznie.

Milyen a hegyi túrázáshoz való cipő?

Ezek bőrből készültek, vastag talppal és agresszív mintázattal ellátott bokacipők, amelyeket nehéz körülmények közötti hegyi túrázáshoz használnak.