Elektronika

A legjobb WiFi routerek (teszt 2020)

Kiválasztottuk a legjobb WiFi routereket/útválasztókat, amelyek jelenleg a piacon találhatók. Ha stabil és gyors internetkapcsolatot akar, itt talál válaszokat azokra a kérdésekre, amelyek iránt a felhasználók leginkább érdeklődnek.

⭐⭐⭐⭐⭐

legjobb WiFi routerekMilyen paraméterekkel kell a rendelkeznie a lehető legjobb WiFi routernek a stabil WiFi jel biztosításához? Ez a kicsi, nem feltűnő, lapos, antennával ellátott készülék sok háztartásban nélkülözhetetlen. WiFi-n keresztül különféle elektromos eszközök (laptopok, táblagépek, okostelefonok, televíziók, nyomtatók, kamerák, valamint már a hűtőszekrények, robotporszívók vagy mosógépek is) csatlakoztathatók a vezeték nélküli helyi hálózathoz az internet eléréséhez bárhol az otthonában vagy munkahelyén – természetesen, ha a WiFi jel hatótávolságán belül van.

A következő fejezetekben lépésről lépésre áttekintjük a WiFi router/útválasztó kiválasztásának minden fontos szempontját – a kapcsolat sebessége, lefedettség tartománya, frekvencia, biztonság, csatlakozási lehetőségek, valamint az Ön adathasználati követelményei. A termékleírásokban olyan kifejezésekkel találkozhat, amelyek nem egyértelműek a „hétköznapi halandók számára”. Ezért egyértelműen, egyszerűen bemutatjuk ezeket, így alapvető áttekintést kaphat az útmutatónkból, és találhat egy olyan WiFi útválasztót, amellyel elégedett lesz.

A rangsorunkban remek tippeket is találhat, amelybe csak a jó értékelést elnyert és megbízható modellek kerültek. Javasoljuk azonban megtekinteni a WiFi routerek felhasználói recenzióit is, amelyek képet adnak azok reális körülmények közötti használatáról.

A legjobb WiFi routerek

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.ASUS RT-AC86U AC2900
Szabványok: 802.11a/b/g/n/ac
WiFi átvitel sebessége: 2917 Mb/s
WiFi sávok: 2,4 GHz , 5 GHz
Külső antennák száma: 3db
5 out of 5 stars (5 / 5)71000 Ft Alacsony ár
2.TP-Link Archer C6
Szabványok: 802.11a/b/g/n/ac
WiFi átvitel sebessége: 1 000 Mb/s
WiFi sávok: 2,4 GHz , 5 GHz
Külső antennák száma: 4 db
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)12500 Ft Alacsony ár
3.Xiaomi Router 4A Gigabit
Szabványok: 802.11a/b/g
WiFi átvitel sebessége: 1167 Mb/s
WiFi sávok: 2,4 GHz , 5 GHz
Külső antennák száma: 4 db
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)14000 Ft Alacsony ár
4.TP-LINK TL-WR841N
Szabványok: 802.11b/g/n
WiFi átvitel sebessége: 300 Mb/s
WiFi sávok: 2,4 GHz
Külső antennák száma: 2 db
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)6000 Ft Alacsony ár
5.TP-LINK TL-WR940N
Szabványok: 802.11b/g/n
WiFi átvitel sebessége: 450 Mb/s
WiFi sávok: 2,4 GHz
Külső antennák száma: 3 db
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)7000 Ft Alacsony ár
6.Synology RT2600ac
Szabványok: 802.11a/b/g/n/ac
WiFi átvitel sebessége: 2530 Mb/s
WiFi sávok: 2,4 GHz , 5 GHz
Külső antennák száma: 4 db
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)85000 Ft Alacsony ár
7.ASUS RT-AX88U

 Profi 
Szabványok: 802.11a/b/g/n/ac/ax
WiFi átvitel sebessége: 6000 Mb/s
WiFi sávok: 2,4 GHz , 5 GHz
Külső antennák száma: 4 db
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)136000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon WiFi routert

A kiváló minőségű WiFi routernek mindenekelőtt a vezeték nélküli útválasztás a feladata. Tekintet nélkül arra, hogy milyen gyors internettel rendelkezik a szolgáltatótól, éppen a WiFi router gondoskodik az adott térben a terjedéséről. Az internet-kapcsolatokra nagy igény van a mai modern korban. Manapság csak kevesen tudják elképzelni, hogy az összes olyan eszközt és technológiai újítást, amelyek jelenleg WiFi jelet használnak, adatkábellel kelljen csatlakoztatni az útválasztóhoz.

Hogyan működik a WiFi router? Nézzük leegyszerűsítve – Be van biztosítva az internetkapcsolata egy internetszolgáltatótól, kábel televíziótól vagy telefonos szolgáltatótól. A háztartásába tehát be van vezetve a „kábel” és gyakran vele együtt a modem is. Az internet szó szerint könnyen elérhető, de még valamilyen módon el kell jutnia az elektromos készülékekhez. A vezeték nélküli router/útválasztó (WiFi router) képes vezérelni és terjeszteni az internetes jelet, létrehozva egy otthoni vezeték nélküli hálózatot az eszközök számára, amelyek hozzáférhetnek az internethez a szolgáltatótól.

Hogyan válasszon WiFi routert

Alapvető kérdések a WiFi router kiválasztásakor

Mielőtt továbblépnénk a műszaki jellemzőkre és paraméterekre, érdemes meggondolni:

Mekkora területet kell lefednie az internetjelnek?

A gyártóktól nem fogja megtudni a pontos hatótávolságot, de számoljon vele, hogy minél több akadály (falak formájában) áll a jel terjedésének útjában, annál kisebb a terület. Vigyázzon, ha többszintes házhoz keres routert. Az egész házban történő egyenletes jelhez szükség van a WiFi router helyes elhelyezésére, az antenna beállítására és valószínűleg további beruházásra egy WiFi kiterjesztő formájában.

Hány eszközt szeretne a hálózathoz csatlakoztatni? Kábellel vagy vezeték nélkül (WiFi)?

Minden jó router mindkét csatlakozási lehetőséget kínálja. Az erősebb, nagyobb teljesítményű asztali számítógépeket, valamint az intelligens TV-ket leggyakrabban LAN hálózati kábellel csatlakoztatják az útválasztóhoz. Teljes sebességű internetkapcsolatot kapnak, ingadozások és zavarok nélkül. A WiFi-t használó eszközök esetében teljes mértékben élvezheti a mobilitást, de számítania kell arra, hogy fokozatosan csökken a kapcsolat sebessége (minél távolabb van a routertől, annál gyengébb a jel és annál alacsonyabb az átviteli sebesség), kiesésekkel és ingadozásokkal. A WiFi útválasztók sűrűbb előfordulása esetén (tömbház) kölcsönös zavarhatják egymást, mivel a 2,4 GHz és 5 GHz frekvenciát mindegyik használhatja.

Mi a különbség a modem és a router között?

Ez a két fogalom annyira népszerűvé vált, hogy felcserélhetők. A modem feladata az analóg jel digitálissá konvertálása és fordítva. Ezért a számítógép képes telefonkábel vagy kábel televízió vezetéken keresztül kommunikálni. Egy számítógép csatlakoztatható modemhez, de ha az internetet a szolgáltatótól több eszközön szeretné használni, akkor routerre/útválasztóra van szüksége. A leggyakoribb választás éppen a WiFi router, amely közvetíti a vezeték nélküli adatátvitelt.

Fontos, hogy WiFi hálózatunkat jelszóval védjük?

A Wi-Fi hálózatot bevehetetlenné kell tenni, és nem szabad nem kívánatos látogatókat beengedni. Néhány évvel ezelőtt, amikor az adatcsomagokat havonta kellett megrendelni, voltak olyan helyzetek, amikor egy „ügyes” szomszéd kihasználta a jelszó nélküli hálózatot, letöltött néhány filmet, majd több tízezer forinttal magasabb számlát kapott a tulajdonos a tervezettnél. Annak ellenére, hogy többségünk már korlátlanul otthoni internettel rendelkezik, a kockázat nemcsak a hálózat lelassulása, hanem a személyes és bejelentkezési adatokkal való visszaélés is. A biztonsági szakaszban részletesebben tárgyaljuk az új router titkosítási protokollját.

Miért vásároljon hiteles gyártótól WiFi routert?

A „no-nam – név nélküli” gyártó vonzóan alacsony ára nem feltétlenül jelenti az ideális alkalmazhatóságot a gyakorlatban. A problémák elkerülése érdekében ragaszkodjon a hiteles márkákhoz ebben a szegmensben: TP-Link, Asus, Zyxel, D-Link. Stabil működést kínálnak még nagyobb kihasználtság esetén is, és komplikációk esetén fordulhat a szervizhez vagy az ügyfélszolgálathoz.

Csatlakozási sebesség és frekvenciasáv

Ön egyike azoknak, akik az internetet normál szörfözésre és levelezésre használja? Vagy magasabb követelményei vannak, például különböző játékok játszása és videók streamingelése? Több olyan készüléket tervez a hálózathoz csatlakoztatni, amelynek stabil jelre van szüksége interferencia nélkül?

Ha azt akarja, hogy a WiFi jel teljes mértékben kielégítse az Ön igényeit, figyeljen különösen a csatlakozási sebességre és a frekvenciasávra. Többet mondanak ezekről az úgynevezett WiFi router szabványok.

 • ⏩ Első generáció – 802.11a – WiFi 1: Elavult technológia, amellyel valószínűleg már nem találkozik. Megfelelő volt az egyszerű webhelyek böngészésére és az e-mailek küldésére. Ez a szabvány 2 Mb/s sebességet kínált, és a 2,4 GHz-es sávban működött.
 • ⏩ Második generáció – 802.11b – WiFi 2: Egy másik szabvány, amely a múlthoz tartozik, de egyszerű alap útválasztókban használatos. Elméletileg 11 Mb/s csatlakozási sebességet biztosít, és a 2,4 GHz-es sávban működik. Alkalmas azoknak az igénytelen felhasználóknak, akik csak az internetet e-mailek küldésére használják, és nincs szükségük több eszköz csatlakoztatására egyszerre.
 • ⏩ Harmadik generáció – 802.11g – WiFi 3: A harmadik szabványt a leggyakrabban az általános internet-felhasználó használja, aki a weboldalakat böngészi, e-mailben kommunikál, és időről időre filmeket néz online (a HD videókat egyetlen eszközön várakozás nélkül képes kezelni). Teoretikusan a csatlakozási sebesség 54 Mb/s, a 802.11g szabvány 2,4 GHz-es sávban és 802,11 g/a az 5 GHz-es sávban működik.
 • ⏩ Negyedik generáció – 802.11n – WiFi 4: Ez a szabvány megfelelő paramétereket és felhasználhatóságot nyújt igényesebb felhasználók számára, akik például több modern technológiával és intelligens eszközökkel / készülékekkel rendelkeznek háztartásukban. Elméletileg a sebesség körülbelül 600 Mb/s, mindkét frekvenciasávban (2,4 GHz és 5 GHz) működik, és lehetővé teszi a felhasználó számára nagyfelbontású filmek nézését, online játékok lejátszását és további adatok letöltését rövidebb idő alatt.
 • ⏩ Ötödik generáció – 802.11ac – WiFi 5: Az egyik legújabb szabvány, amely mindkét frekvenciasávban teoretikusan a sebességet akár 3 Gb/s-ig biztosítja. Bár az ilyen felszereléssel rendelkező routerek ára lecsökkent, mert azaz igazság, hogy kevés ember rendelkezik otthon olyan internettel, hogy meg tudja mutatni lehetőségeit.

Tudta ezt?

📌 Nem érdemes olyan routert vásárolni, amelynél a WiFi átviteli sebessége alacsonyabb, mint az internet sebessége a szolgáltatótól! Ha 300 Mb/s internetkapcsolat van, akkor az útválasztónak legalább 300 Mb/s átviteli sebességgel kell rendelkeznie.

📌 Gyakran találkozik olyan szabvány jelöléssel, mint a 802.11 a / b / g / n. A gyártó csak arról tájékoztatja a felhasználót, hogy a router támogatja a legújabb és az összes korábbi szabványt.

2,4 GHz vagy 5 GHz frekvenciasáv?

A régebbi routerek 2,4 GHz-es frekvencián működnek. Ez a sávszélesség azonban már nagyon leterhelt, és kevesebb csatornával rendelkezik (ezt WiFi kompatibilis konyhai eszközök, vezeték nélküli egerek és billentyűzetek stb. is használják). Ha olyan helyen lakik, ahol sok útválasztó található (például tömbházban), akkor ez a frekvencia már valószínűleg foglalt lesz, és a kapcsolat sebessége ingadozik. A 2,4 GHz-es sáv előnye azonban továbbra is, hogy képes átjutni szilárd akadályokon.

A modern routerekben mindkét frekvenciasáv megtalálható – 2,4 GHz és 5 GHz. Az 5 GHz-es sáv jelentősen több csatornát tartalmaz, tipikusan alacsonyabb terheléssel, stabilabb csatlakozással, és ideális igényes tevékenységekhez (nagyobb adatátvitel, videók, játékok). Az egyetlen hátránya, hogy néhány régebbi eszköz nem támogatja ezt a sávot.

új wifi router

WiFi router biztonsága

Ha nem szeretné, hogy a nem kívánt vendégek adatokat gyűjtsenek, vagy érzékeny információkat érjenek el, akkor titkosítási protokollal rendelkező WiFi routerre van szüksége. Ez a legtöbb útválasztóban megtalálható, de fontos az általa kínált védelem mértéke.

 • WEP titkosítási protokoll – a legrégebbi protokoll, amelyet még a kevésbé ügyes hacker is feltörhet. Nem megfelelő biztonság.
 • WPA titkosítási protokoll – az eredeti WEP protokoll feltörése után jött létre, de hírneve már a háttérbe került. Egy ilyen biztonsági rendszerrel ellátott rendszerbe is be lehet hatolni, csak ehhez több erőfeszítésre van szükség.
 • WPA2 titkosítási protokoll – az útválasztó biztonságának jelenleg a legjobb módja, amely még nem volt fel törve.

Jel lefedettség tartomány

WiFi routert keres egy kisebb lakásba? Vagy egy olyan eszközre van szüksége, amely a kétszintes családi házat stabilan lefedi jellel, és ideális, ha van jel a kertben is? Hány falon kell áthaladnia a jelnek?

Térjünk át most a gyakorlati oldalához. Számítsa ki, hogy hány eszközzel rendelkezik a háztartásában, amelyet adatkábel segítségével csatlakoztathat az útválasztóhoz, és hány további fog vezeték nélküli kapcsolatot használni.

Hogyan lehet erősíteni a WiFi jelet és javítani a lefedettséget?

Tehát „toljuk“ a jelet néhány falon keresztül, hogy a háztartás minden tagja elégedett legyen. A beépített antennákkal ellátott WiFi útválasztók kisebb lakásokhoz megfelelőek, ahol elegendő a jelet a nappaliból a hálószobába és a konyhába juttatni. Nagyobb háztartások esetében jobb, ha külső antennákkal rendelkező útválasztót vásárol, amelyeket különböző irányba állíthat, és jelentősen javíthatja a jel minőségét. A következőket találhatja:

 • Többirányú antennák – Leginkább kihasználja ezeket, ha a routert az otthona közepére helyezi. Az ilyen antennából származó jel egyenletesen terjed minden irányba, és 360 °-ban lefedi a környékét.
 • Irányított antennák – Alkalmas olyan helyzetekre, amikor stabil és erős jelet kell kapnia egy távoli eszközhöz, amelynek helyzetét nem fogja változtatni. Az irányított antenna a jelet nagyobb távolságba is továbbítja, de csak egy irányba.
 • Szektor antennák – Az ilyen típusú antennák nagyobb területet fedhetnek le, és meghatározzák azokat az irányokat, ahova a jelet nem kell továbbítani (pl. a szomszédos lakás irányába). A terjedési szöget 30-tól 180 °-ig be tudja állítani.

📌 Az utóbbi évek érdekessége a Beamforming néven ismert technológia. Ez lehetővé teszi a router számára a csatlakoztatott eszközök felismerését és a jelátvitel növelését az irányukba.

Mire szolgálnak a csatlakozók a WiFi routeren?

A minőségi WiFi routereken számos port található, amelyek további közvetlenül csatlakoztatott eszközök kapcsolatát teszi lehetővé. Általában 5 port van a RJ-45 csatlakozóhoz. Az egyik ebből a WAN (Wide Area Network – az útválasztó csatlakoztatása a modemhez vagy az internethez), a fennmaradó 4 pedig a LAN (Local Area Network – az eszközök csatlakoztatása az útválasztóhoz) jelöléssel rendelkezik. Lehet még itt USB2.0 vagy USB3.0 port is (pl. külső tároló csatlakoztatásához, amelyhez a helyi hálózat minden eszközének hozzáférést kell biztosítani), valamint a legkorszerűbb útválasztó GLAN porttal rendelkezik – akár 1 Gb/s adatátviteli sebességgel.

wifi routerek teszt

WiFi routerek ára

Mennyibe kerül egy jó minőségi router? A háztartásának növekvő négyzetméterével vagy azon eszközök számával, amelyek a router jelét veszik, ennek a praktikus eszköznek az ára is természetesen növekszik.

✅ WiFi routerek 7500 Ft-ig

Alap modellek, amelyeket elsősorban azoknak az igénytelen felhasználóknak terveztek, akik nem akarnak több eszközt csatlakoztatni a vezeték nélküli hálózathoz. A teoretikus átviteli sebesség általában 150 Mb / s-ig terjed, megfelel a 802.11b / g / n szabványoknak és a 2,4 GHz-es sávban működik. A felszereltségében 1-2 antenna van.

✅ WiFi routerek 15000 Ft-ig

Nagyon jó ár / érték arány. Ez az a kategória, amelyben az átlagos felhasználók számára a legkelendőbb WiFi útválasztók találhatók. Legfeljebb 300 Mb/s teoretikus sebességet kínálnak, nemcsak a 802.11b / g / n szabványok, de a 802.11ac is megtalálható köztük, valamint WiFi jelet biztosítanak mind a 2,4 GHz, mind az 5 GHz frekvenciasávban. Nagyobb számú antennával tökéletesen lefedheti a nagyobb családi házat és a kertet is.

✅ WiFi routerek 15000 Ft-tól

Tele van otthona intelligens eszközökkel? Szüksége van a legjobb paraméterekre, a legnagyobb sebességre, lehetőségre az eszközök rangsorolására? Akkor válassza a leggazdagabb router kategóriát, ahol széles választékot talál neves gyártóktól. Jobban, mint valaha, összpontosítson a WiFi router recenziókra és tesztekre, amelyek segítenek képbe kerülni a fejlett technológiákban és azok gyakorlati alkalmazásában.

A legjobb WiFi router márkák

Sok órát is igénybe vehet a modellek százai és ezrei közötti orientáció. Ezért elkészítettük azon márkák listáját, amelyek jó hírnevet képviselnek ebben a szegmensben.

 • TP Link – Több, mint 200 különféle modell azt mutatja, hogy ez a gyártó egyszerűen tudja, hogyan kell kifejleszteni a minőségi WiFi útválasztókat. Kiváló ár / minőség arány, elégedett recenziók.
 • Asus – A széles árkategória megoldást kínál az igénytelen felhasználók számára, de azok számára is, akik a legmagasabb minőséget keresik. Vezető helyet foglalnak el a WiFi router értékelésekben és szakértői tesztekben (német PCMagazin, PCgo stb.).
 • Strong – Paraméterek szempontjából jól felszerelt modellek, amelyek kedvező árának örülhet.
 • Xiaomi – Néhány router, amelyek hasonlóan, mint más Xiaomi termékek, kellemesen meglephetik Önt.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.ASUS RT-AC86U AC2900
Szabványok: 802.11a/b/g/n/ac
WiFi átvitel sebessége: 2917 Mb/s
WiFi sávok: 2,4 GHz , 5 GHz
Külső antennák száma: 3db
5 out of 5 stars (5 / 5)71000 Ft Alacsony ár
2.TP-Link Archer C6
Szabványok: 802.11a/b/g/n/ac
WiFi átvitel sebessége: 1 000 Mb/s
WiFi sávok: 2,4 GHz , 5 GHz
Külső antennák száma: 4 db
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)12500 Ft Alacsony ár
3.Xiaomi Router 4A Gigabit
Szabványok: 802.11a/b/g
WiFi átvitel sebessége: 1167 Mb/s
WiFi sávok: 2,4 GHz , 5 GHz
Külső antennák száma: 4 db
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)14000 Ft Alacsony ár
4.TP-LINK TL-WR841N
Szabványok: 802.11b/g/n
WiFi átvitel sebessége: 300 Mb/s
WiFi sávok: 2,4 GHz
Külső antennák száma: 2 db
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)6000 Ft Alacsony ár
5.TP-LINK TL-WR940N
Szabványok: 802.11b/g/n
WiFi átvitel sebessége: 450 Mb/s
WiFi sávok: 2,4 GHz
Külső antennák száma: 3 db
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)7000 Ft Alacsony ár
6.Synology RT2600ac
Szabványok: 802.11a/b/g/n/ac
WiFi átvitel sebessége: 2530 Mb/s
WiFi sávok: 2,4 GHz , 5 GHz
Külső antennák száma: 4 db
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)85000 Ft Alacsony ár
7.ASUS RT-AX88U

 Profi 
Szabványok: 802.11a/b/g/n/ac/ax
WiFi átvitel sebessége: 6000 Mb/s
WiFi sávok: 2,4 GHz , 5 GHz
Külső antennák száma: 4 db
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)136000 Ft Alacsony ár
Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új WiFi router kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Talán az Ön véleménye segít másoknak a legjobb WiFi fouter kiválasztásában a piacon.