RECENZIÓ

Az iRobot Braava Jet M6 takarító robot/robotmop recenziója

Mivel a robotporszívók már eléggé elterjedtek, a robotmopok is egyre népszerűbbek az otthonokban. Ezek olyan szerkentyűk, amelyeket a kemény padlók, például parketta, linóleum, csempe, vinyl, úszó padló és más típusú padlók tulajdonosai értékelni fognak. Ha egy hagyományos robotporszívó használható rajtuk, akkor megvan a lehetőség, hogy egy mop is kiválóan tisztítja és fényesíti ezeket. És ez ígéretesen hangzik.

Mai recenziónkban ezért az egyik nagyon érdekes és keresett aktuális modellt, az iRobot Braava Jet M6 robotmopot vesszük szemügyre. Ez egy fejlett segédeszköz, amely a legigényesebb vásárlóknak is meg kellene, hogy feleljen. Ezt bizonyítja a nem éppen jelentéktelen ár. De vajon ez a mop megállja a helyét és kellőképpen igazolja exisztenciáját és vételárát? Ezt próbáljuk majd kideríteni.

Az iRobot Braava Jet M6 robotmopot 2 héten keresztül teszteltük, és itt vannak a megállapításaink.

Kölcsönzött iRobot Braava Jet M6 felülvizsgálatra
Kölcsönzött iRobot Braava Jet M6 felülvizsgálatra

Az iRobot márkáról

Logo iRobotAz amerikai iRobot márka nem ismeretlen újonc. Ez egy jelentős, a robotikával foglalkozó vállalat, és néhány alkotását katonai vagy mentési műveletekben vetették be. A felmosás és a porszívózás tehát gyerekjáték lehet az ilyen márkájú robotok számára. És valószínűleg tényleg így van. Legalábbis ezt feltételezhetjük abból a tényből, hogy az iRobot robotporszívók és mopok a legnépszerűbbek és a legjobban értékeltek közé tartoznak világszerte.

Külön említést érdemel a vezető Roomba robotporszívó sorozat, amelynek i7 és i7+ modelljei jelenleg a legnagyobb sikernek örvendenek. Bizonyára nem ezek a legolcsóbb robotszívók – de valószínűleg a legfejlettebbek, legkifinomultabbak közé tartoznak. Ezzel párhuzamosan létezik egy sorozat, a Braava, amely kifejezetten a robotmopokra összpontosít.

Mit tud az iRobot Braava Jet M6 és ki fogja értékelni a segítségét?

Az iRobot Braava Jet M6 robotmop, ahogyan arra valószínűleg számítani is lehet, elsősorban felmosni tudja a padlót – de száraz söprés funkciót is kínál, valamint egy speciális, korlátozott lokális takarításra tervezett funkciót (SPOT).

Nagyon fontos tény, hogy ez a mop „okos“. Ez azt jelenti, hogy teljes mértékben integrálható az intelligens otthonok egyik elemeként, amelyet egy mobilalkalmazáson keresztül lehet vezérelni. De ez még nem minden. Ez az eszköz leginkább a Roomba i7 sorozatú robotporszívóival (szintén i7+ vagy S9) együtt használható, amelyekkel képes kommunikálni és összehangolni a takarítást. A gyakorlatban ez például azt jelenti, hogy a Roomba robotporszívó tökéletesen felporszívózza a padlót. Ezután következik a Braava mop, amely felmossa és fényesti azt. Tökéletes és funkcionális együttműködés.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a Braava Jet M6 mop használhatatlan, ha nincs Roomba porszívója. A mop funkcióját mindenképpen betölti. Az igényes vásárlók és a Roomba porszívó tulajdonosok azonban minden bizonnyal örülni fognak az együttműködés lehetőségének.

A mopot tehát – mint már említettük – kemény padlókra tervezték. Nagyon fejlett és kifinomult navigációs rendszerekkel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik számára, hogy a térben tájékozódjon, és biztosítsa a teljes és tökéletes tisztítást.

Kinek fog tetszeni ez a mop? Tehát – bárkinek, aki azt szeretné, hogy otthonában mindig tiszta padló legyen, anélkül, hogy jelentős erőfeszítéseket kellene tennie. Érdekes lehet például a háziállat-tulajdonosok vagy a kisgyermekes szülők számára is. A mopot jellemzően otthonokba és lakásokba tervezték, de semmi sem zárja ki a kereskedelmi vagy egyéb helyiségekben, munkahelyeken stb. való használatát.

iRobot Braava Jet M6

Csomagolás és kinézet

A Braava mopot egy töltőalappal, egy flakon tisztítószerrel, amelyet a víztartályba kell tölteni, és egy 4 darabos törlőkendő-készlettel (kettő eldobható nedves tisztításhoz, egy eldobható száraz tisztításhoz és két mosható párna) együtt kapja meg. Természetesen van magyar nyelvű kézikönyv is. A csomag tehát mindent tartalmaz, amire szüksége van, de hiába várná a túlzott tartozékokat és a bónuszokat.

Maga a mop nagyon elegáns dizájnú, valamint kellemesen gazdaságos, 270 x 252 x 90 mm-es méretekkel rendelkezik. A 2,2 kg-os súlya öröm a robot kezelése során.

Becsomagolt iRobot Braava Jet M6
Becsomagolt iRobot Braava Jet M6

Paraméterek

Térjünk rá a fő paraméterekre. A Braava mopot olyan területek tisztítására tervezték, amelyek maximális mérete körülbelül 90 négyzetméter. Ezeket elméletileg egy menetben képes kezelni (hacsak nincsenek küszöbök vagy magasabb listák, lásd alább). Ehhez egy kiváló minőségű, 1775 mAh kapacitású Li-Ion akkumulátorral és egy 445 ml-es a nedves törléshez szükséges víztartállyal van felszerelve.

A robotot közvetlenül a testén található vezérlőgombokkal lehet irányítani, de ideális esetben érdemes letölteni az iRobot Home alkalmazást. Ez lehetővé teszi, hogy kommunikáljon a robottal, és teljesen más szinten dolgozzon.Ha különböző beállítási és navigációs újdonságokat szeretne kipróbálni, ne habozzon letölteni az alkalmazást.

A robot nagyon csendes működéssel örvendezteti meg, 50 dB körüli hangerővel, ami egy porszívótól (még egy robotporszívótól is) valóban nagyon jó, és tesztünk csak megerősíti ezt.

Az alkalmazás, amely az összes iRobot robotot vezérli, beleértve a Braava Jet M6-ot is
Az alkalmazás, amely az összes iRobot robotot vezérli, beleértve a Braava Jet M6-ot is

Funkciók

Milyen funkciókat kínál az iRobot Braava Jet M6? Először is, ez a nedves és száraz tisztítás. Ezután következik a SPOT helyi tisztítás vagy a Keep Out Zones funkció – ez utóbbi lehetővé teszi, hogy egy térképen meghatározza azokat a zónákat, amelyeket a robotnak el kell kerülnie. A Precision Jet Spray (precíziós sugárpermet) szintén mindenképpen említést érdemel. A nedves felmosáshoz a fúvóka az érzékelők alapján pontosan adagolja a vizet, és intelligens módon képes elkerülni például a bútorokra való ráfröccsenést. Nem működik 100%-ban, de mindenképpen egy okos funkció.

Navigáció

A Braava robotmop a kifinomult iAdapt 3.0 navigációt használja. Az első néhány takarítás során intelligens feltérképezést végez, majd fokozatosan ellenőrzi és tökéletesen megjegyzi a teljes teret (különösen az elején a robot elveszettnek és a mozgása zavarosnak tűnhet, de idővel csiszolódik). Érzékelőinek köszönhetően hatékonyan elkerüli a különböző váratlan akadályokat, például a kihúzott székeket, a padlón hagyott tárgyakat stb. Arra azonban számítson, hogy időről időre beleütközik dolgokba.

Az akadállyal való esetleges ütközés ellen ütéscsillapító ütközők védik. Természetesen van érzékelő a lépcsőn és más magaslatokon történő leesés ellen. Alacsony magasságának köszönhetően a Braava mop az ágy és a kanapé alá is bejut, és nagyon pontosan tud felmosni mindenféle sarkok, szélek és élek mentén is.

A Braava Jet M6 rendelkezik egy olyan funkcióval is, amely megakadályozza, hogy a szőnyegre kerüljön. Ez mindenképpen jó ötlet, mert senki sem akarja, hogy a szőnyegje vizes legyen. A gyakorlatban azonban előfordul, hogy a mop még az alacsony küszöbök és szegélylécek formájában lévő kis emelkedőkön is megakad. Ez talán a legnagyobb hátránya (vagy inkább hiányossága), ami ahhoz vezet, hogy a mopot kézzel kell áthelyezni.

Ha van robotporszívója, meglepődhet, hogyan működik a robotmop. Nem egyenes vonalakban vagy egyenletesen fut a padlón, hanem hűen másolja a kézben tartott mopot. Tehát oda-vissza megy egy kis területen, hogy aztán továbbmenjen. Ez persze azért jobb, mert egy helyen többször is áthalad, és így sokkal jobban meg tudja tisztítani a padlót, mint például egy moppal kombinált robotporszívó.

VIDEÓ

Nézze meg, hogyan dolgozik az iRobot Braava Jet M6 robotmop.

Összesített értékelés

Az iRobot Braava Jet M6 mop egy nagyon okos, kifinomult és praktikus háztartási segédeszköz. Ugyanakkor a teljesítménye is meglepő. Ez nem csak egy játék, amit a látogatók előtt mutogathat. Tényleg sikerül feltakarítania a gyakran meglepően nagy szennyeződéseket, csodálatra méltó pontossággal és kitartással végezve azt.

A mop híres akkumulátor üzemidővel, amely akár két órán át is tarthat, és nagyon csendes működésével örvendeztet meg. Akkor tudja a legtöbbet kihozni belőle, ha a mobilalkalmazáson keresztül vezérli. Talán az egyetlen negatívum az alacsony képesség a magaslatok (listák, küszöbök, …) leküzdésére. Ez a hiányosság elég súlyosnak tekinthető, persze nem biztos, hogy mindenkit zavar – de mindenképpen figyelembe kell vennie, mielőtt megvásárolja ezt a készüléket. Összességében azonban örülünk, sőt lelkesedünk a készülék okosságától és teljesítményétől.

Előnyök

 • Intelligens navigáció
 • Kemény padlók precíz tisztítása (jobb, mint a moppal kombinált robotporszívók tisztítása)
 • Intelligens és hasznos funkciók
 • Száraz és nedves tisztítás
 • Hosszú akkumulátor üzemidő
 • Elegáns design
 • Kis méret és súly
 • Kapcsolat az alkalmazással
 • Kapcsolat Roomba porszívókkal
 • Cseh nyelven kommunikál

Hátrányok

 • Magasabb ár
 • Probléma a küszöbökkel és a listákkal
 • Voltak időszakos problémák a töltőállomásra való visszatéréssel (egy felosztott lakásban teszteltük)