RECENZIÓ

Xiaomi Mi Body Composition Scale 2 személyi mérleg recenziója

Jó néhány éve már, hogy a klasszikus analóg személyi mérlegek kezdtek eltűnni otthonainkból, és helyüket az akkor „szupermodern“ digitális mérlegek vették át. De ma már a régi digitális mérlegek is inkább a múltat idézik. Vagyis nem, a működési elv nem változott, és nem is szűnt meg az érdeklődésünk e kütyü iránt. Azonban manapság már kevesen elégednek meg egy olyan személyi mérleggel, ami nem tud mást, csak… mérni.

Az okosmérlegek a trend. Olyanok, amelyek sokkal többet mondanak, mint azt, hogy hány kiló. Megmérik a népszerű BMI-t, megbecsülik az izomtömeg, a csontok vagy a víz arányát a testében és így tovább. Csábító lehetőségek mindenkinek, aki sportol, fogyni szeretne, vagy csak érdekli a testalkata.

De hogyan válassza ki a megfelelő személymérleget – olyat, amely nemcsak érdekes lehetőségeket kínál, hanem a valóságnak megfelelő eredményeket is? Az egyik lehetőség a recenziók megtekintése. Például az olyanokat, mint a miénk. És a mai recenzióban megnézzük a Xiaomi márka egyik nagyon népszerű személyi mérlegét. A Xiaomi Mi Body Composition Scale 2 személyi mérleg recenziója vár Önre.

Xiaomi Mi Body Composition Scale 2
Xiaomi Mi Body Composition Scale 2

A személyi mérleget 2,5 hónapig teszteltem.

A Xiaomi márkáról

xiaomi logo A lakosság azon részének, amely legalább egy kicsit jártas a modern trendekben és az elektronikában, talán egyáltalán nem kell bemutatni ezt a márkát. De a többiek számára…

A Xiaomi egy kínai márka. Mondhatnánk, hogy meglehetősen fiatal, de biztosan nem valami zöldfülű. Éppen ellenkezőleg, a Xiaomi márka 11 éves fennállása alatt a mobiltechnológia és egyéb elektronika világelsőjévé emelkedett. Sok hagyományos gyártót is maga mögött hagyott.

A Xiaomi a kezdetektől fogva erősen innovatív márkának tűnt, nagyszerű találmányokkal és lendülettel. Másik erőssége a nagyszerű ár-érték arány. A Xiaomi évek óta képes rendkívül fejlett és kiválóan felszerelt elektronikát kínálni – és gyakran olyan áron, amit sok hagyományos gyártó nem tud elérni. Ez nem csak a mobiltelefonokra, hanem más okosjátékokra is igaz, amelyekből a Xiaomi egy egész seregnyit kínál.

Elektromos rollerek, órák és karkötők, háztartási gépek (különösen robotporszívók) vagy akár személyi mérlegek. A márka ezek közül többet – vagy inkább több sorozatot – kínál. A legkiemelkedőbbek közé tartozik a Xiaomi Mi Smart Scale és a Xiaomi Mi Body Composition.

Ez utóbbi sorozat az, amely nemrég hozott újdonságot a Xiaomi Body Composition Scale 2 mérleg formájában. Ez utóbbi jelenleg az egyik legkelendőbb okosmérleg nemcsak a Xiaomi márkán belül, hanem összességében is. Ez önmagában is ok arra, hogy érdeklődjön iránta.

Kicsomagolás és alapvető bemutatás

A mérleget egy elegáns dobozban kapja, a tartozékok részét csak 4 ceruzaelem (AAA) és használati utasítás képezi. Végül is semmi másra nincs szüksége ahhoz, hogy a mérleg azonnal üzembe álljon. Dizájnját tekintve egy szép darabról van szó. A Xiaomi végül is ritkán marad le ebben a tekintetben. A dizájn jellemzően invenciót és futurisztikus koncepciókat mutat, de minimalizmust is.

Dizájn

A mérleg fehér, négyzet alakú, lekerekített sarkokkal. A felülete edzett üvegből készült. Minden sarkában világosszürke kerék díszíti. Ez azonban nem csak díszítés. Ezek a kerekek fém érzékelő elektródák. Ezeknek köszönhető, hogy a mérleg nem csak a súlyát tudja mérni. Ezért mérlegeléskor a lehető legnagyobb lábfelülettel álljon rájuk.

A mérleg 30 x 30 cm-es, és mindössze 2,5 cm magas. Ezért valóban rendkívül helytakarékos, és könnyen becsúsztathatja egy nagyon alacsony kanapé, ágy alá vagy bárhová. Súlya 1,7 kg.

Xiaomi Mi Body Composition Scale 2 - Design
Xiaomi Mi Body Composition Scale 2 – Design

Kijelző

A kijelző „láthatatlan“ – vagy nem látható az értékek megjelenítéséig. Ezek ezután jól olvashatóak. A Xiaomi azonban várhatóan nem azt az utat választotta, hogy a lehető legtöbb információt próbálja a kijelzőn elhelyezni, épp ellenkezőleg. Ez a kijelző csak az alapvető értékeket mutatja. Az információs erő középpontjában tehát a Mi Fit (Zepp Life) mobilalkalmazás áll – Android/iOS. A mérleget tehát párosítani kell egy mobiltelefonnal.

Ezzel eljutottunk egy bizonyos fontos tényhez. A mérleg a mobilalkalmazással való kapcsolat nélkül eléggé használhatatlan. Illetve a képességeinek alig 10%-át tudja kihasználni. Ezt vásárlás előtt figyelembe kell venni, egyesek számára ez hátrányt jelenthet. De a Xiaomiban már vannak ilyenek. Végül is – ez a márka elsősorban mobiltelefon-gyártó, így eljárásai üzleti szempontból is ésszerűek.

Mi mindent fog megtudni?

A mangánacél érzékelők 50 g pontossággal mérnek. Ez önmagában nem csak jó, de még mindig átlagon felüli. A legtöbb mérleg 100 g-os felbontásig képes mérni. Ennek van még egy előnye – a Body Composition Scale 2 100 g-tól mér! A legtöbb mérleg néhány kg-tól felfelé. Konyhai mérlegként valószínűleg nem fog bizonyítani, de nagyon könnyű tárgyakat is mérhet rajta, és még mindig nagy pontossággal. A felső határ 150 kg. Más mértékegységben – például fontban – is mérhet.

És még mi minden? A mérleg ki tudja számolni a BMI-jét, de közvetlenül meg tudja mutatni a testzsír, az izomtömeg vagy a testvíz százalékot is. Még a bazális anyagcserét, illetve a fehérje és a zsigeri zsír vagy a csonttömeg arányát is megbecsüli. Összesen 13 különböző adatot kínál teste állapotáról. Ebben a tekintetben ismét egyértelműen a jelenlegi kínálat átlaga felett van.

A mért adatok alapján a mérleg meghatározza az Ön optimális testsúlyát, testtípusát vagy megbecsüli a testkorát.

Nagyon érdekes funkció az elemzés. Ha egy lábbal áll a mérlegre, nagyon érdekes adatokat kaphat, amelyek segíthetnek az esések és sérülések megelőzésében, vagy megmutatják, hogy milyen irányba kell dolgoznia magán, illetve milyen gyengeségeket érdemes kompenzálni.

Alkalmazás

Természetesen mindezeket a fejlett információkat a már említett Mi Fit (Zepp Life) alkalmazáson keresztül kapja meg a mobiltelefonján. A mérleg akár 16 felhasználó profiljával is képes együttműködni, így még egy nagyon nagy háztartásban is mindenki hozzáférhet a saját mérési adataihoz.

Xiaomi Mi Body Composition Scale 2 - aplikace
Xiaomi Mi Body Composition Scale 2 – aplikace

Bemutató a Zepp Life alkalmazásból, Xiaomi Mi Body Composition Scale 2

Az egyes profilokkal kapcsolatban lenne a legnagyobb fenntartásom. Ugyanis a gyártó tájékoztatása szerint a mérleg képes megkülönböztetni az egyes felhasználókat (súly alapján, valószínűleg a közelben lévő készülék hatótávolsága alapján is bekapcsolt Bluetooth esetén és a mérleg helymeghatározási engedélyt is igényel).

Ha azonban két hasonló súlyú ember van a háztartásban, akkor az adataik átfedik egymást. Vagyis az egyik megméri magát, de a szinkronizálás feltölti az adatokat a másik, azonos súlyú felhasználó telefonjára is. De legalább az egyes mérések törölhetők, így az adatok nem torzulnak.

Eddig a tesztelés során még nem jöttünk rá, hogyan lehet megkülönböztetni ezt a két felhasználót egymástól (abban az esetben, ha mindkét felhasználónak saját telefonja van). Egyébként az alkalmazásban akár 16 profil között is lehet váltani.

Xiaomi Mi Body Composition Scale 2 – a recenzió összefoglalása és értékelése

A Xiaomi Mi Body Composition Scale 2 személyi mérleget körülbelül 8750 forintért lehet beszerezni, tehát egy viszonylag megfizethető árú termékről van szó. Ez azonban azt is jelzi, hogy a mért értékek „orvosi“ pontosságára nem számíthat.

A mérleg által nyújtott információk mindig inkább tájékoztató jellegűek lesznek, segíthet nyomon követni a fogyás vagy a sportolás terén elért haladást. Azonban nem szabad megkérdőjelezhetetlen alapként használni fontos döntésekhez.

Nagyon szimpatikus a sok attraktív érték, amelyet a mérleg mér (vagy becsül), és azok részletes megjelenítése az alkalmazásban, beleértve a statisztikákkal való munka lehetőségét. Ha azonban nem ért a mobiltelefonokhoz, a mérleg nem nyújt semmi lényeges információt (a testsúly mérésén kívül).

Mindenesetre olyan termékről van szó, amely elegáns dizájnt, nagyszerű funkcionális lehetőségeket kínál vonzó alkalmazással, valamint az árnak megfelelő pontosságot. A modern technológia és az okos „játékok“ iránt érdeklődők számára a Xiaomi Mi Body Composition Scale 2 kiváló választás lehet egészen kedvező áron.

Tétovázik, hogy megvásárolja-e vagy sem? Szerintünk mindenképpen vásárolja meg, mert ez egy minőségi termék, amit csak ajánlani tudunk.

⭐⭐⭐⭐⭐

Értékelésünk – 96 %

Xiaomi Mi Body Composition Scale 2
Xiaomi Mi Body Composition Scale 2

Előnyök

  • Alacsony ár (kb. 7000-10500 forint)
  • Mért értékek száma (13 különböző mérési adat)
  • Jó alkalmazás sok érdekes statisztikával (bátran összehasonlíthatja akár a korábbi adatait is)
  • A mérleg minimalista és szép dizájnja
  • Még az alacsony súlyokat is méri 100 grammtól (egyediség a piaci kínálatban)

Hátrányok

  • Két hasonló súlyú ember esetében a két mobiltelefonon lévő információk átfedhetik egymást. Nem jöttünk rá, hogyan lehet ezeket a felhasználókat szétválasztani. Mindkét felhasználó adatai szinkronizálódnak, de az egyes méréseket ki lehet utólag törölni, és csak a sajátját hagyja meg.
  • Mobiltelefon nélkül szinte használhatatlan eszköz (csak a súlyt mutatja a kijelzőn).

Galéria