Kert és műhely

A legjobb napernyők kertbe / erkélyre (recenziók és teszt) 2024

A legjobb napernyők kertbe / erkélyre
Olyan árnyékolót szeretne a kertjébe, amely alkalmazkodik az Ön igényeihez? A napernyők már régóta kedvenc felszereléseink közé tartoznak, amelyek nélkül el sem tudjuk képzelni a nyári pihenést. Praktikusak, vonzó kivitelezésűek és kiváltságuk a rugalmasság. Nem igényelnek bonyolult telepítést. Pontosan oda helyezheti őket, ahol szüksége van rájuk. Nézze meg tippjeinket a legjobb napernyőkre kertbe / erkélyre, amelyek jó benyomásokat és általános elégedettséget okoztak a vásárlóknak.

A napernyő kiválasztásakor elsősorban a térnek kell irányadónak lennie, amelynek része lesz. Ettől függően alakul a maximális átmérője. A modern napernyők különféle formákat, színeket és stílusokat kínálnak. Többféle konstrukciókban kaphatók, és talán a legnagyobb különbségek a kivitelezésben és a felhasznált anyagok minőségében mutatkoznak. Ez utóbbi két tényező az, amely a végső árban tükröződik, és szorosan összefügg a napernyő élettartamával. Végül is egyikünk sem vásárol napernyőt egy nyári szezonra. Mint más kerti felszereléseknél, itt is hangsúlyt kell fektetni a fokozott ellenállóképességre, a stabilitásra, a biztonságra még szeles időben is, és – ami meglehetősen keresett tulajdonság – a napernyő vízállóságára.

Milyen kialakítású legyen egy minőségi kerti napernyő? Milyen felszereltség könnyíti a használatát? Több száz különböző modell van a piacon – az alap napernyőktől a luxus napernyőkig. A még jobb tájékozódás érdekében ajánljuk az napernyő teszteket és recenziókat, ahol olyan márkák modelljeit találja, mint a Rojaplast, a Happy Green vagy a Nabbi. Az érdekes modelleket a figyelmébe ajánljuk közvetlenül a rangsorunkban is. Az alábbi választási útmutató alapvető információkat és értékes tanácsokat nyújt, hogy megkönnyítse a döntéshozatalt, és hogy az összes kulcsfontosságú kiválasztási tényező egy helyen legyen.

A legjobb napernyők kertbe / erkélyre (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Doppler Parasol Active 300 cm
Átmérő: 3 m
Súly: 6,8 kg
Építőanyag: alumínium
5 out of 5 stars (5 / 5)153000 Ft Alacsony ár
2.Happy Green Napernyő
Átmérő: 3 m
Súly: 11 kg
Építőanyag: fém, acél
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)26500 Ft Alacsony ár
3.EDEN szürke alumínium napernyő
Átmérő: 3 m
Súly: 20 kg
Építőanyag: alumínium
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)203000 Ft Alacsony ár
4.SARAGOZZA barna 100% polyamid
Átmérő: 3 m
Súly: 25,5 kg
Építőanyag: alumínium, acél
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)241000 Ft Alacsony ár
5.Happy Green, 230 cm
Átmérő: 2,3 m
Súly: 1,4 kg
Építőanyag: fém
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)5550 Ft Alacsony ár
6.ROJAPLAST Háromszög alakú ponyva 3,6 m
Átmérő: 3,6 m
Súly: 1,3 kg
Építőanyag: poliészter
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)11000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon napernyőt kertbe / erkélyre?

A napernyő szerepe „a napnál is világosabb“! Árnyékot teremteni, és így biztosítani, hogy akkor is kellemesen pihenhessen a kertben, amikor a nap még mindig magasan jár az égen. Nem mindenkinek van elég helye egy pavilon, filagória, pergola építésére vagy egy napellenző felszerelésére. A napernyő egy népszerű megoldás, amelyet ma a kertben használhat, holnap pedig a medence közelében teremthet árnyékot. Könnyű kezelhetősége miatt a nyári kert egyik nélkülözhetetlen eleme.

A következő választási útmutatóban bővebben beszélünk a napernyők közötti különbségekről, paramétereikről és a kialakítási lehetőségekről. Tanácsot adunk, hogyan válasszon napernyőt a kertbe, ahol domináns darab lehet, de az erkélyre is, ahol egy kicsit találékonyabbnak kell lennie, és stabil helyet kell találnia, hogy ne repüljön el a szomszédok felé, vagy ne veszélyeztesse a járókelőket szeles időben.

napernyő a kertben

Hol lesz elhelyezve a napernyő?

Napernyőt keres a teraszra, a kerti pihenőhely mellé, a medencéhez vagy egy napernyőt egy kis erkélyre? A konstrukció alakja és mérete az elhelyezésétől függ. Mérlegelje előre, hogy a napernyő mekkora árnyékot fog létrehozni, és vegye figyelembe, hogy az árnyék napközben kissé változik és eltolódik. Ezért ideális választás az állítható magasságú és dőlésszögű napernyő, amely minden körülmények között megfelelő védelmet nyújt a nap ellen.

Napernyő mérete

A helyszíntől függően nagyon gyorsan kiválaszthatja a napernyő kívánt méretét.

A kisebb, kb. 180-230 cm átmérőjű „kalapos“ napernyők alacsony árukkal vonzanak, és könnyen mozgathatók egyik helyről a másikra (könnyebb a konstrukció és a talp is). 2-3 embernek biztosítanak árnyékot egy kisebb asztal körül. Az erkélyeken klasszikus napernyőket is láthatunk (javasoljuk, hogy szilárdan rögzítse ezeket az erkély korlátjához).

A legkelendőbb napernyők évek óta a 270-350 cm átmérőjű, stílusos „családi“ modellek. A nagyméretű napernyők árnyékot vethetnek a teljes kerti bútor készletre.

Napernyő alakja

A hagyományos napernyők eredeti koncepciójuk szerint nagy esernyők. Megegyezett az alakjuk, és a nyitó- és összecsukómechanizmusuk. A legjobbak kisebb eltérésekkel, változásokkal mindmáig fennmaradtak. A modern napernyőknek is része a „kalap“, a láb (rúd) és a talp (alap).

A napernyő kalapjának alakja leggyakrabban kerek, félkör alakú (erkélyre alkalmas), négyzet, téglalap vagy hatszögletű. Nem lehet pontosan meghatározni, hogy melyik forma a legjobb. Magát a formát elsősorban a személyes preferenciák és a kert stílusa alapján választja ki.

A klasszikus vidéki kertekben szépen mutat egy hagyományos kerek napernyő lágy színekben (de a csíkos is), a kerületén fodrokkal. Egy modern kert már modern napernyőt kíván, éles vonalakkal (pl. négyzet, hatszög), minimalista dizájnnal és a hideg tónusok túlsúlyával.

Napernyő konstrukciója – típus és anyag

A konstrukció szempontjából a legfontosabb szempont a kulcselemek praktikussága és tartóssága. Érdeklődjön a konstrukció kialakítása (lábak elhelyezése, keresztrudak/bordák száma) és a fő anyag iránt.

⏩ Középső vagy oldalsó láb?

Az olyan napernyő, amelynek a fő lába középen van, nem szorul különösebb bemutatásra. Egy esernyőre hasonlít, és megfelelő telepítés esetén nincsenek stabilitási problémái.

A napernyők azonban „anatómiájukban“ is némi fejlődésen mentek keresztül, és ma már a legkeresettebbek az oldal lábas napernyők közé tartoznak. Más néven függő napernyőnek vagy lámpa alakú napernyőnek is nevezik ezeket. A napernyő fő rúdja oldalirányban van a kalap (tető) szerkezetétől, nem megy át rajta. A kalap ezután szabadon lóg az állvány tetejéről, és oldalirányba dönthető – vízszintesen és függőlegesen is, akár a tengelye körül is. A döntő szempontok a stabilitás, a biztonság és a tökéletes egyensúly. A legjobb napernyők megfelelnek ezeknek a feladatoknak. Óvakodjon azonban a gyanúsan olcsó függő napernyőktől. Már az első széllökés esetén általában felborulnak.

Melyik típust válasszuk? Ha van hely a kertben vagy a teraszon, akkor az oldal lábas napernyő jobb kihasználhatóságot, több lehetőséget és nagyobb esztétikai vonzerőt kínál.

⏩ Fa vagy fém napernyő konstrukció?

A napernyő konstrukciója fémből, fából, illetve kis mértékben műanyagból vagy üvegszálból készül. Javasoljuk, hogy figyelmét a fém és fa napernyőkre összpontosítsa.

A fémből készültek alumíniumból (könnyebbek, de drágábbak) vagy acélból készülnek, és mindamellett a hosszabb élettartam érdekében korróziógátló kezeléssel vagy speciális porbevonattal kell ellátni ezeket.

Ha a fa konstrukciójú napernyőket szereti, akkor válasszon tartós, jó kültéri tartóssággal rendelkező faanyagokat, például paliszander fát, teakfát, tölgyet.

fém napernyő

Nyitómechanizmus

Tegye fel a kezét mindenki, akinek a rugós nyitás már becsípte a kezén a bőrt! Ha ezt ismeri, akkor a hagyományos rugós dugattyút nem kell különösebben bemutatni. Kisebb átmérőjű klasszikus napernyőkön használják. A kezelhetőség és a napernyő tető átmérője miatt vannak bizonyos korlátai. Általában legfeljebb 230 cm átmérőjű modelleken van jelen. Bár a napernyő néhány másodperc alatt kinyílik, a tényleges kifeszítés kellő erőt igényel, és az olcsó napernyők egyik legkockázatosabb komponense közé tartozik (ha a „kapocs“ csak műanyag, akkor a benyomáskor megrepedhet).

A nagyobb napernyők és az oldal lábas napernyők nyitása kényelmesebb és kevésbé fáradságos. Ezeket kurbli/hajtókar vagy csigával és súllyal ellátott kötélrendszer működteti.

Napernyő rögzítés, napernyőtalp

Jó tudni, hogy a napernyő árában nem kell, hogy benne legyen a talp. Ha külön vásárolja meg, kiválaszthatja az Önnek megfelelő kialakítást, vagy rögzítheti a napernyőt a korláthoz vagy a talajba.

Az alap (talp) lehet műanyag, és a stabilitás növelése érdekében homokkal vagy vízzel tölthető fel. A beton-, csempe- és kőalapok szintén népszerűek. Az átmérő növekedésével az alap súlyának is növekednie kell, átlagosan 12 kg-ot minden méter átmérő után (egy 300 cm átmérőjű napernyőt egy kb. 36 kg súlyú alap stabilan tarthat).

Ezen a ponton a vásárlóknak meg kell fontolniuk, hogy mennyit terveznek manipulálni a napernyővel. Egy nehéz alapot egyik helyről a másikra cipelni nem éppen kellemes része a kerti pihenésnek. A nagyméretű napernyők nem is rendelkeznek nehéz talppal. Az állvány fém keresztlábán előre elkészített nyílások vannak a sík betonfelülethez való rögzítéshez.

A huzat keresett tulajdonságai

Bézs, szürke, antracit vagy csíkos napernyő? Bizonyára tudja, hogy a világos színű szövetek kevésbé hajlamosak a kifakulásra, és kevésbé vonzzák a hőt. Ezeket a szabályokat a napernyő színének kiválasztásakor is alkalmazhatja.

Bár a huzat színe fontos, nem szabad, hogy ez legyen az egyetlen kritérium. A napernyő fedelének huzatára jobb minőségű anyagokat használnak, amelyek nagyobb szálsűrűséggel és színtartóssággal rendelkeznek. Ezek általában szintetikus szövetek, amelyeket speciálisan impregnálhatnak a vízzel szembeni fokozott ellenállás érdekében. A teflon hozzáadása viszont nagyobb ellenállást biztosít a szennyeződésekkel és a penészedéssel szemben. Ezenkívül az UV-védelemmel ellátott napernyők nagyobb védelmet nyújtanak a napfény negatív hatásai ellen.

Mi érdekelheti még a huzat és a fedél kialakításában?

  • Ha romantikus, fodros napernyőt szeretne, válasszon olyan modellt, amely megerősített fodrokkal rendelkezik. Szépen megtartják az alakjukat (még akkor is, ha a napernyő meg van döntve), és nem repülnek ide-oda.
  • A levehető huzat jelentősen megkönnyíti a napernyő karbantartását (akár por, rovarok vagy madárürülék miatt). Ezenkívül a huzat összehajtható és biztonságosan elpakolható a téli tárolás előtt, anélkül, hogy a tél folyamán megsérülne.
  • Hallott már a LED világítással ellátott napernyőkről? A bordák belső oldalán LED lámpák vagy szalagok vannak felszerelve. A napernyő tetején elhelyezett napelemmel működik, amelyet napközben a napfény tölt fel.

fából készült esernyő

Napernyők ára

A napernyő ára számos változót tükröz. Mérete, konstrukció típusa, anyagminősége és általános tartóssága. Ha olyan napernyőre van szüksége, amely több éven át megbízhatóan, a minőség rovása nélkül szolgálja Önt, fizessen többet a prémium kivitelezésért. Választását megerősítheti a rendelkezésre álló vélemények és felhasználói értékelések elolvasásával.

✅ Napernyők 14000 forintig

A legolcsóbb napernyők már 3500 – 4550 forintért is megvásárolhatók, de méretük és kihasználhatóságuk is ennek megfelelő. Ezek a körülbelül 180 cm átmérőjű modellek általában talp nélkül készülnek, és még hajlékony csuklóval sem rendelkeznek. Az ár emelkedésével azonban ebben a kategóriában is találhat néhány népszerű napernyőt, középső rúddal és akár 3 m átmérővel, és a tető állíthatóságának lehetőségével. A Rojaplast, a Fieldmann és a V-Garden napernyők nagyon szépen ki vannak dolgozva.

✅ Napernyők 14000 és 28000 forint között

Egy olyan kategória, amely érdekes ár/minőség arányú modelleket hoz. A napernyő ára még nem olyan magas, hogy a családi költségvetésben mérlegelni kelljen a vásárlást. A típusok, méretek és színek széles választéka, amely hagyományos és a modern stílus kedvelőinek egyaránt tetszeni fog. Nem hiányoznak a divatos oldal lábas napernyők sem. A felhasznált anyagok jobb minősége és tartóssága, nyitás kurbli/hajtókar vagy csigával ellátott kötél segítségével. Figyelmébe ajánljuk a Happy Green, NABBI, Rojaplast, VeGA, Hecht napernyőket.

✅ Napernyők 28000 forinttól

Ettől az ártól kezdve találja meg a jelenleg legkelendőbb családi napernyőket modern kialakításban, a nagy stabilitásra, az anyagok tartósságára és a könnyű kezelhetőségre helyezve a hangsúlyt. Csodálatos színválasztékra számíthat, amelyben könnyen találhat a kertje stílusához illő napernyőt. Már több szezon óta a NABBI, a Rojaplast, a Doppler és a Happy Green napernyők a legkelendőbbek.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Doppler Parasol Active 300 cm
Átmérő: 3 m
Súly: 6,8 kg
Építőanyag: alumínium
5 out of 5 stars (5 / 5)153000 Ft Alacsony ár
2.Happy Green Napernyő
Átmérő: 3 m
Súly: 11 kg
Építőanyag: fém, acél
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)26500 Ft Alacsony ár
3.EDEN szürke alumínium napernyő
Átmérő: 3 m
Súly: 20 kg
Építőanyag: alumínium
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)203000 Ft Alacsony ár
4.SARAGOZZA barna 100% polyamid
Átmérő: 3 m
Súly: 25,5 kg
Építőanyag: alumínium, acél
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)241000 Ft Alacsony ár
5.Happy Green, 230 cm
Átmérő: 2,3 m
Súly: 1,4 kg
Építőanyag: fém
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)5550 Ft Alacsony ár
6.ROJAPLAST Háromszög alakú ponyva 3,6 m
Átmérő: 3,6 m
Súly: 1,3 kg
Építőanyag: poliészter
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)11000 Ft Alacsony ár