RECENZIÓ

Őszinte vélemény a Cosori Dual Blaze Smart forrólevegős fritőz használatáról tesztelés után

Az elmúlt évtizedek számos innovatív újítást hoztak a konyhákba. Olyan készülékek kaptak helyet, amelyeket korábban el se tudtunk volna képzelni vagy amikről korábban álmodni sem mertünk volna. Rizsfőzők, háztartási kontaktgrillek, lassúfőzők, vákuumozó gépek és sous-vide eszközök és egy sor más készülék foglalta el méltó helyét a magyar konyhákban.

Többek között a forrólevegős fritőz, amely lehetővé teszi a magyar háztartásokban is, hogy az emberek könnyebben, kényelmesebben és nem utolsó sorban egészségesebben készítsék el kedvenc ételeiket. Ebben a cikkben egy innovatív forrólevegős sütőt mutatunk be, amit volt szerencsénk kipróbálni és letesztelni, hogy a lehető leghitelesebb tapasztalatokat oszthassuk meg.A Cosori Dual Blaze Smart őszinte kritikája várja Önt – egy intelligens többfunkciós fritőz, amelyhez kétségtelenül számos érdekes felhasználási lehetőséget találhat. De vajon tényleg megéri a befektetést, és meg tudja-e védeni a helyét a konyhapulton? Derítsük ki!

Cosori Dual Blaze Forrólevegős Sütő
Cosori Dual Blaze Forrólevegős Sütő

Cosori – a modern „fritőzés“ szakértője

A Cosori márka hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, amit jól mutat a közel 20 ezres Facebook csoport is). Termékpalettáján a különböző méretű, színű és funkciójú forrólevegős sütők széles választéka megtalálható.Az USA-ban már régóta piacvezető, stabil pozícióval rendelkezik. Számos rangos díjjal is büszkélkedhet. Többek között a Red Dot Design Award és a German Design díjjal. A Cosori a Levoit márkával együtt a 2012-ben alapított Vesync vállalathoz tartozik. A maximális életkomfortot biztosító intelligens készülékekre összpontosít.

cosori logo

A különböző modellek jellemzői

A Cosori márka a Smart, Premium, Pro, Lite, Steel és Dual Blaze Smart forrólevegős edények/fritőzök sorozatát kínálja Magyarországon. A Cosori Pro egyfajta kezdő modell, amely kisebb méretű, 4,7 literes űrtartalmú kosárral rendelkezik. Azok pedig, akik akár 3-4 főre is kényelmesen szeretnének ételt készíteni forrólevegős sütőben, nyugodt szívvel választhatják a már 5 divatos színben elérhető Premium modellt vagy az alul és felül is fűtőszállal rendelkező Dual Blaze forrólevegős sütőt.

A Cosori a prémium minőség útját járja az igényes ügyfelek számára. A márka nagy hangsúlyt fektet a csúcsminőségű, modern dizájnra – ezt bizonyítják a fent említett, kifejezetten a designért elnyert díjak is. A Cosori készülékek egy dizájnos, stílusos konyha díszei lehetnek. Ugyanakkor a legjobb paramétereket és funkciókat is nyújtják.

Hogyan működik a forrólevegős “fritőzés”?

A forrólevegős fritőzök már meglehetősen bevett dolognak számítanak. Az emberek gyakran jobban kedvelik, mint a hagyományos fritőzöket. Ropogós hasábburgonya, rántott szeletek és más finomságok készíthetőek benne – minimális zsiradékkal vagy anélkül.

Egy ilyen fritőz használatával tehát pénzt takaríthat meg (az olaj végül is nem ingyen van), de emellett lehetőséget ad arra is, hogy a különböző finomságokat diétás és zsírszegény formában élvezhesse. A fritőzök a modern sütőkhöz hasonlóan a forró levegő keringetését használják ki. Akkor miért is ne tegye a hasábburgonyát egyenesen a sütőbe? A sütő felmelegítése néhány adag hasábburgonya elkészítéséhez gazdaságtalan, lassú és kevésbé kényelmes is. A fritőzök gyorsan működnek, és kifejezetten az ilyen típusú ételek elkészítéséhez tervezték.

A Cosori forrólevegős sütő a speciális Quick Heat technológiának hála, gyors hatásmechanizmussal, 360 fokban forró levegőt forgat az étel körül, így biztosítva a ropogós állagot és a gyorsabb sütés-főzést. Használata során azt tapasztalhatjuk, hogy 1,5-szer gyorsabban elkészülnek az ételek, mint egy hagyományos sütőben. A kis hely és a forró levegő keringése miatt a sütés nagyon egyenletes és intenzív, de ettől lesznek az ételek kívül ropogósak, belül puhák.

Cosori Dual Blaze
Cosori Dual Blaze

Két fűtőelem és egyenletes sütés

Sok forrólevegős fritőz meglehetősen egyszerű készülék. A Cosori Dual Blaze Smart azonban sokkal tovább megy.

A Cosori Dual Blaze Smart két fűtőelemmel rendelkezik – egy alsó és egy felső fűtőelemmel. Ezek egy speciális, szabadalmaztatott Thermo IQ 360° Heat Circulation technológiát használnak. Ahogy a neve is mutatja, ez egy intelligens algoritmus, amely nemcsak a hő teljes és egyenletes cirkulációját biztosítja a főzőedény teljes térfogatában, hanem automatikusan szabályozza és fenntartja az állandó hőmérsékletet.

Cosori Dual Blaze Forrólevegős Sütő
Cosori Dual Blaze Forrólevegős Sütő

A megfelelő hőmérsékletű forró levegő így az edény minden sarkába eljut. Az étel minden részére egyformán és azonos ideig hat. A sütési folyamat során nem kell rázogatni vagy forgatni az ételt. Nem fog megtörténni, hogy az étel egyes részei megégnek, mások pedig nem sülnek át rendesen.

Ebben a tekintetben a Cosori Dual Blaze Smart nagyon megbízhatóan működik, és meglepően (bár az árához képest nem meglepő módon) kiváló eredményeket kínál. A hasábburgonya és a hús is pontosan úgy néz ki, ahogyan azt az ember elképzeli. Számítson arra, hogy az íz és a textúra különbözni fog az olajban történő klasszikus sütéstől. Sokak számára kellemesebb lesz – ha másért nem is, az égett zsír szúrós szagának hiánya miatt, amely összeegyeztethetetlen a modern főzéssel. A Cosori Dual Blaze Smart omlós, ropogós és ízletes finomságokat készíthet. Ráadásul viszonylag gyorsan és felhasználói segítség nélkül.

Nagy űrtartalom és teljesítmény

Nagy űrtartalom és teljesítmény
Nagy űrtartalom és teljesítmény

A Cosori Dual Blaze Smart súlya alig több mint 6,2 kg, és a mérete 29,7 x 32,7 x 35,2 cm. A belső tartály térfogata lenyűgöző 6,4 liter. Mit jelent ez? Azt, hogy a kosár mérete egyértelműen átlagon felüli kapacitású. Ez az egyik legnagyobb a piacon. A legtöbb ilyen készülék körülbelül három vagy négy literes. Egy egész csirke, egy kiadós adag (vagyis 6-8 adag) rántott szelet vagy hasábburgonya is elfér a Cosori Dual Blaze kosarában.

Nagyszerű választás egy nagyobb család számára, vagy ha sok embert szeretnénk vendégül látni. Teljesítményét tekintve a fritőz 1700 W teljesítményen üzemel, versenytársakhoz képest valamivel takarékosabb. A készülék hatékonyan működik, és az utolsó wattig képes kihasználni az energiát. Nem kell várni a felmelegedésre, és gyorsabban működik, mint a legtöbb versenytárs (és sokkal gyorsabban, mint egy sütő).

Működés vezérlése

A Cosori Dual Blaze Smart dizájnja stílusos és fényűző. A felső részét ergonomikusan döntött, érintésérzékeny kezelőpanel díszíti kijelzővel. Itt találjuk a különböző funkciók angol nyelvű, átlátható felsorolását. Első pillantásra nyilvánvaló, hogy az olajsütő sok mindenre képes. És nem csak a fritőzésről van szó.

A fritőz teste kiváló minőségű anyagból készült. Ez tartós alumínium. Nyilvánvaló, hogy ezt a készüléket nem egy-két évre tervezték, hanem valószínűleg sokkal hosszabb ideig fogja bírni. Még gyakori használat mellett is.

Cosori Dual Blaze
Cosori Dual Blaze

Funkciók és opciók

A sütőhöz hasonlóan a készülék számos sütési funkciót kínál, amelyek különböző intenzitást és a felső, alsó vagy mindkét fűtőelem használatát teszik lehetővé. Ez lehetővé teszi a többféle hőkezelés alkalmazását. Többek között lehet sütés, süteménykészítés, roston sütés vagy gyorssütés.

  • Air Fry – hasábburgonyához, rántott húshoz stb. alkalmas fritőzés funkció.
  • Bake– sütés funkció; különösen péksütemények, desszertek stb. sütéséhez.
  • Broil– ebben az üzemmódban megsüthet például egy egész csirkét.
  • Roast–gyorssütés

Ezenkívül van egy KeepWarm funkció az ételek tálalási hőmérsékleten tartásához és egy Reheat funkció az újramelegítéshez.

A panelen manuálisan is beállíthatja a hőmérsékletet 75°-205°C között, és természetesen van időzítő is – 1-től 60 percig. A panel bal oldalán speciális funkciókat talál az egyes ételekhez. Van üzemmód csirkéhez, steakhez, zöldséghez, hasábburgonyához, sőt még fagyasztott ételekhez és tenger gyümölcseihez is. Összességében az olajsütő 12 funkciót kínál.

Fritőz az intelligens háztartásban

A Cosori Dual Blaze Smartnak van még egy sajátossága. “Smart” üzemmódban is működik, tehát mobiltelefonos alkalmazással távolról is vezérelhető. Az alkalmazásban rengeteg receptet és automatikus programot, valamint egyéb lehetőségeket talál az olajsütővel való munkavégzéshez. Tehát mindenképpen javasoljuk, hogy párosítsa a készüléket a mobiltelefonjával, és így használja. Az alkalmazás kompatibilis az olyan hangalapú asszisztensekkel is, mint az Alexa vagy a Google Assistant.

Tartozékok

A Cosori Dual Blaze Smart kivehető, mosogatógépben mosható, tiszta alumínium kosárral rendelkezik. A tartozékok közé tartozik még 5 nyárs és 1 nyárstartó rács. Egy terjedelmes receptkönyvre is számíthat, amely rengeteg inspirációt kínál.

Tartozékok
Tartozékok

Összefoglalás

A Cosori Dual Blaze Smart kétségtelenül az egyik legjobban felszerelt és legjobb minőségű forrólevegős fritőz.Hatékony és viszonylag gazdaságos működésével, gyönyörű formatervezésével és precíz kivitelezésével, valamint bőséges kapacitásával felhívja magára a figyelmet. A magasabb árat leszámítva aligha van nagyobb hiba ebben a készülékben.

Képgaléria