15 kiváló recept Klarstein, Delimano, Tefal és más forrólevegős fritőzhöz

Szeretné a lehető legtöbbet kihozni a forró levegős fritőzből? A következő receptek ideálisak a forró levegős fritőzökhöz. Ezek érdekes előételek és főételek, amelyeket egy ilyen praktikus konyhai készülék rövid idő alatt és kivételesen finoman készíthet el. Függetlenül attól, hogy Klarstein, Delimano vagy Tefal márkájú forrólevegős fritőzzel rendelkezik, itt az ideje elkezdeni egészségesebben főzni, és a jó ételeket minimális erőfeszítéssel még jobbá tenni.

Receptek forrólevegős fritőzhöz

Forrólevegős fritőz és a tapasztalataim

Bevallom, hogy az első hetek a forrólevegős fritőzömmel, amelyet váratlan születésnapi ajándékként kaptam, nem voltak ideálisak. Nem tudtam, hogyan kell használni, és mivel a rántott szelet és a hasábburgonya nálunk mindig néhány centiméternyi olajban készültek egy serpenyőben, nem hittem abban, hogy ugyanolyan ízletes ételeket képes készíteni, vagy kihasználhatom akár sütemények, pizzák, fasírtok, krokettek és még sok remek recept elkészítésére. Szerencsére, még mielőtt végleg betettem volna a spájzba a használaton kívüli rizsfőző mellé, meghallgattam a barátnőm ajánlásait és kipróbáltam az általa ajánlott recepteket.

A forrólevegős fritőz ugyanis nem klasszikus kialakítású fritőz. Néhány liter olaj helyett csak 1 evőkanál olajat használ, a többiről a forró levegő egyenletes áramlása gondoskodik. Elvileg kompakt forrólevegős sütőnek tekinthető, de azzal a különbséggel, hogy kisebb térfogatban melegíti a levegőt, folyamatosan cirkulálja, és ennek eredményeként gyorsabban működik, mintha a tepsit egy szokásos sütőbe tenné. Ráadásul gazdaságosabb.

Habár igaz, hogy az olaj nélküli hasábburgonya íze kissé eltér az “olajba merülve” készült ízétől, de ha egészségének és vonalainak jót akar tenni, és nem akarja kihagyni kedvenc ételeit, akkor biztosan nem fogja megbánni, hogy forrólevegős fritőzt vásárolt. Saját tapasztalat alapján megerősíthetem, hogy az ilyen fritőzben készült csirke szárnyak, combok és húsgolyók még jobbak, lédúsabbak és ízletesebbek.

15 ízletes recept forrólevegős fritőzben történő főzéshez

Vessünk egy pillantást a receptekre együtt, ahol váratlan változatosságot talál – nemcsak hús- és burgonyaételeket, hanem édes előételeket, zöldség- és gombavariációkat is.

Hogyan készítsünk hasábburgonyát (szinte) olaj nélkül?

✅ Hozzávalók:

  • burgonya (0,5-1 kg, a fritőz méretétől függően)
  • 1-2 EK olaj

Elkészítés:

Tisztítsa meg a burgonyát a héjától, és vágja körülbelül 1 cm vastag hasábokra. 30 percre tegye hideg vízbe. Öntse le a vizet, száraz törlővel szárítsa meg a krumplit, helyezze át egy tálba, ahol sózza meg és keverje össze egy evőkanál olajjal. Forrólevegős fritőzben két szakaszban süsse. Az első fázis körülbelül 18 percig zajlik 140 ° C hőmérsékleten (belseje fő meg), és 5 percenként vegye le a kosarat, és rázza meg a krumplit. 18 perc elteltével emelje a hőmérsékletet 180 ° C-ra, és további 12 percig süsse aranysárgára.

Amerikai burgonya

✅ Hozzávalók:

  • 7 közepes méretű burgonya
  • 1 EK olívaolaj
  • 50 g finomra reszelt parmezán sajt
  • 1 TK fokhagymapor
  • ½ TK só
  • ½ TK őrölt köménymag

Elkészítés:

Vagy tisztítsa meg a burgonyát, vagy hagyja héjastól (különösen, ha korai krumpli). Alaposan öblítse le víz alatt és vágja félholdakra. Minél vékonyabbak a holdak, annál gyorsabb az elkészítés, de nem kell teljesen vékony szeleteket készíteni. Egy tálban keverje össze a burgonyát az olajjal és a finomra reszelt parmezánnal. Külön egy kis tálban keverje össze a fokhagymaport, a köményt és a sót, és ezzel a keverékkel egyenletesen szórja meg a burgonyát. 180 ° C-ra melegített fritőzben süsse, rendszeresen 5 percenkénti rázással forgassa meg, és akkor fejezze be, amikor szép aranyszínűek lesznek.

Sajtos burgonyakrokett

✅ Hozzávalók:

  • 600 g burgonya
  • 200 g kemény sajt egészben
  • 1 tojás
  • szelet vaj (1-2 cm)
  • 100 g sima liszt
  • 1 csésze zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál növényi olaj

Elkészítés:

A burgonyát tisztítsa meg, vágja apróra, és sós vízben főzze meg. Főzés után öntse le a vizet, és villával nyomkodja össze (vagy “pürésítse” burgonyanyomóval), adjon hozzá a vajat, keverje össze és hagyja kissé kihűlni. Közben vágja a sajtot kockákra, szélessége kb. 1,5 cm. A langyos burgonyához adjon lisztet és tojást. Egy sima burgonyatésztává gyúrja. Ha nagyon ragacsos, adjon hozzá még egy kis lisztet, vagy öblítse le a kezét hideg vízzel, és gyorsan dolgozzon vele. Körülbelül egy evőkanálnyit vegyen a tésztából, közepébe tegyen sajtot, és formázzon kerek kroketteket. Keverje össze a zsemlemorzsát 2 evőkanál olajjal, és forgassa bele a kroketteket. 200 ° C-on süsse aranysárgára.

krokett recept

Karfiolfasírt

✅ Hozzávalók:

  • ½ nagy karfiol (vagy 1 kisebb karfiol)
  • 1 tojás
  • 100 gramm cheddar
  • 100 g parmezán
  • egy csokor metélőhagyma
  • 1 kisebb csésze zsemlemorzsa
  • 2 EK növényi olaj
  • őrölt feketebors

Elkészítés:

A karfiolrózsákat forró sós vízben főzze puhára. Ha lecsepegtette a karfiolt villával nyomkodja össze vagy mixelje össze. Adja hozzá a reszelt cheddart, a parmezánt, a tojást, a sót, a fekete borsot, az apróra vágott metélőhagymát és alaposan keverje össze. A masszából vegyen egy nagy kanállal, és formázzon belőle hosszúkás hengereket. Adjon olajat a morzsához, keverje össze és forgassa bele ebbe a keverékbe a hengereket. A fritőzt 200 ° C-ra melegítse, és kb. 7-10 perc alatt süsse aranybarnára. Tálalja ketchuppal vagy tejfölös mártogatóssal. A fasírtok akkor is kiválóak, ha brokkolit használ karfiol helyett.

Töltött portobello gomba

✅ Hozzávalók:

  • 4 db portobello gomba
  • 100 g szalonna
  • 150 g brindza
  • 1 tojás
  • 1 hagyma
  • őrölt feketebors

Elkészítés:

Tisztítsa meg a portobello gombát, válassza le a szárakat, kissé sózza meg. Vágja darabokra a hagymát és a szalonnát, keverje össze a brindzával és a tojással, enyhén ízesítse és töltse meg a portobellokat a keverékkel. Helyezze egy 180 ° C-ra melegített fritőzbe, és 15-20 percig süsse (a kalapok méretétől függően).

Pácolt csirkeszárny

✅ Hozzávalók:

  • 1 kg csirkeszárny (használhat csirkecombot is)
  • 2 EK szójaszósz
  • 4 EK növényi olaj
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál reszelt friss gyömbér
  • ½ lime leve
  • csomó zöldhagyma (apróra vágva)
  • szezámmag

Elkészítés:

Mossa le a csirkét folyó víz alatt és sózza meg. A fennmaradó összetevőkből (a szezámmag kivételével) készítsen egy “pácot”. Vastagon kenje meg a csirkehús tetejét, hagyja állni egy órán át, majd tegye kb. 20 percre forrólevegős fritőzbe 200 ° C hőmérsékleten. Késsel vagy húshőmérővel ellenőrizze, hogy átsült-e a csontig. Sütés után azonnal szórja meg szezámmaggal.

csirkeszárny recept

Csirkemell mézzel és dijoni mustárral

✅ Hozzávalók:

  • 2 csirkemell szelet
  • őrölt feketebors
  • 3 EK méz
  • 3 EK dijoni mustár

Elkészítés:

Kivételesen ez egy egyszerű recept, de annál finomabb ízű! Sózza, fűszerezze a csirkemelleket, és helyezze kb. 15-20 percre 200 ° C-ra melegített fritőzbe. Egy kis tálban keverje össze a mézet a mustárral, és a megsült szeleteket azonnal dörzsölje be vele, hogy a méz és a mustár mélyebben behatolhasson a hús szerkezetébe. Remekül passzol amerikai burgonyához, zöldségsalátához és szeletelés után tortillába.

Ünnepi lazac

✅ Hozzávalók:

  • 2 db lazac (350–400 g)
  • 2 EK olívaolaj
  • őrölt feketebors
  • 1 EK mustár
  • 1 EK nádcukor (vagy méz)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ½ TK szárított kakukkfű

Elkészítés:

Szárítsa meg a lazacot törlőkendővel, sózza és ízesítse. Egy tálban keverjen össze mustárt, nádcukrot, egy gerezd összezúzott fokhagymát és kakukkfüvet az olajjal. Hozzáadhat 1 evőkanál zúzott kesudiót is. Ezt a pácot egyenletesen vigye fel a lazac tetejére. Helyezze a fritőzkosárba, és kb. 10 percig süsse 200 ° C-on.

Garnélák sonkába csomagolva

Hozzávalók:

  • hámozott és megtisztított garnélarák
  • ugyanannyi vékonyra szeletelt sonka

Elkészítés:

Minden garnélát csomagoljon egy szelet sonkába. Javaslom a sonkaszeleteket felére vagy harmadára osztani, és minden garnélát a fejétől a farkáig betekerni. Az így csomagolt terméket tegye hűtőbe 30 percre. Hagyja a fritőzt 200 ° C-ra felmelegedni, és 6-8 percig süsse a garnélarákot.

garnélarák recept

Gyógynövényes steak

Hozzávalók:

  • 50 g olvasztott vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 EK apróra vágott petrezselyem
  • 1 EK apróra vágott snidling
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 teáskanál rozmaring
  • 300 g hús (2 steak)
  • fekete bors

Elkészítés:

Az olvasztott vajban keverje össze a fokhagymát, valamint az összes többi fűszert és gyógynövényt. Kenje meg a keverékkel a steak mindkét oldalát, és hagyja legalább egy órán át pácolódni. Helyezze 200 ° C-ra melegített fritőzbe, és 15 percig süsse, ill. még tovább, a sütési fokozattól függően.

Fantasztikus húsgolyók

✅ Hozzávalók:

  • 600 g darált sertéshús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 hagyma
  • 2 tojás
  • ½ TK őrölt gyömbér
  • ½ csésze zsemlemorzsa
  • fekete bors

Elkészítés:

A 2 gerezd fokhagymát és a hagymát reszelje finomra, és a keverje a húshoz. Fokozatosan adja hozzá a tojást, a zsemlemorzsát, a sót, a fűszereket és a gyömbért. Ebből a keverékből formáljon pingponglabda méretű (kb. 3,5-4 cm átmérőjű) golyókat, és 180 ° C-ra melegített fritőzben kb. 8-10 perc alatt süsse meg.

Szalonnába göngyölt roppanós spárga mártogatóssal

✅ Hozzávalók:

  • zöld spárga
  • szalonna
  • fokhagyma
  • gyors mártogatóshoz: 200 ml főzőtejszín, 150 g sajt, 1 tojássárgája, szerecsendió, só

Elkészítés:

Mossa meg a zöld spárgát, vágja le a fás végeit és mérsékelten sós vízben főzze meg. Főzés után szárítsa meg, kenje meg zúzott fokhagymával, és tekerje be szalonnába. Tegye a fritőzbe, és főzze 180-200 ° C-on körülbelül 8-10 percig. Közben készítse el a gyors mártogatóst: Tegyen tejszínt, finomra reszelt sajtot és tojássárgáját a serpenyőbe. Állandó keverés mellett hagyja feloldódni. Melegítés után a mártás szép krémes állagúvá válik. Fűszerezze sóval és szerecsendióval.

spárga és szalonna recept

Szokatlan avokádó

✅ Hozzávalók:

  • avokádó
  • sima liszt
  • zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál szárított fokhagymapor
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 2 tojás

Elkészítés:

Vágja az avokádót kb. 1-1,5 cm vastagra, forgassa lisztbe, majd felvert tojásba, végül fokhagymaporral és őrölt pirospaprikával kevert zsemlemorzsába. Fritőzben 200 ° C-on 10 percig süsse. A cukkini korongokat is hasonló módon készítheti el.

Töltött batyuk leveles tésztából

Hozzávalók:

  • leveles tészta
  • édes töltelékek: eperlekvár + csokoládé darabok; banán karikák + csokoládé darabok; pillecukor + csokoládé darabok vagy apró gyümölcs
  • sós töltelékek: kolbászkarikák + ketchup + reszelt sajt; mozzarella + spenótlevél; darab szalonna + kéksajt
  • tojás a megkenéshez

Elkészítés:

Teljesen egyszerű és egyben zseniális recept, amelybe úgymond beleteheti: “Amit talál a házban”! A leveles tésztából két fajta alakú – négyzet alakú vagy félhold alakú – batyukat készíthet. Először a leveles tésztát nyújtsa ki vékony lappá. Ha négyzet alakú batyuk mellett dönt, vágja a tésztát körülbelül 8 x 8 cm-es négyzetekre. Helyezze a tölteléket közepére, és illessze össze az összes ellentétes csúcsokat középen, és nyomja meg, hogy a tészta ne váljon szét. Félhold esetén vágjon ki egy kört a tésztából (kb. 8 cm átmérőjű), az egyik felére tegye a tölteléket, a másikat takarja le és villával nyomkodja meg az ívet. A töltelék édes és sós is lehet. Az alap az, hogy a batyuk szorosan zárva legyenek, és a forró töltelék ne szivárogjon ki belőlük. A tetejét kenje meg felvert tojással, és néhány helyen villával szúrja meg. A fritőzben a leveles tésztát 180-200 ° C-on körülbelül 10 percig süsse.

Édes francia pirítós a fritőzből

✅ Hozzávalók:

  • pirítós kenyér (vagy szendvics, régebbi kifli félbevágva)
  • 2 tojás
  • 1 habtejszín
  • 200 ml teljes tej
  • 3 EK kristálycukor
  • 1 teáskanál fahéjas cukor
  • ½ teáskanál vanília kivonat

Elkészítés:

Vágja ketté a pirítóst, így kisebb téglalapokat hozhat létre, amelyeket könnyebben be tud helyezni a frtitőzkosárba. Keverje össze az összes többi hozzávalót egy tálban. Gyorsan mártsa bele a péksüteménydarabokat ebbe az édes keverékbe. 180 ° C-on kb. 6-8 percig süsse. A kosarat nem kell nagyon megrakni, jobb, ha többször tölti fel, a sütés nagyon gyors. Szórja meg az édes ropogós pirítósokat porcukorral, főzzön kávét, és kezdődhet a szép reggel.

Tippek minőségi fritőzökhöz

Új és nagyobb teljesítményű forrólevegős fritőzt keres? A legnépszerűbbek a Klarsten VitAir Turbo, a Delimano Air Fryer. A receptek közvetlenül megtalálhatók a használati utasításban, vagy szabadon elérhetők az interneten, akár letölthetők PDF prospektusok, e-könyvek formájában, ill. a legjobbakat vizuálisan vonzó videók formájában is fel vannak dolgozva. Személy szerint legszívesebben inspirálódom a forrólevegős fritőz külföldi receptjei között (keressen rá a “Air fryer recipes” kifejezésre), ahol több száz ötletet talál, és úgy gondolom, hogy a forrólevegős fritőze nem fog beporosodni.

 TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól) 
1.Delimano Air Fryer Deluxe
Teljesítmény: 1500 W
Hőmérséklet beállítás:: 800 g krumplit és 500 g sztéket
Élelmiszerkapacitás: 80 - 200 °C
5 out of 5 stars (5 / 5)35000 Ft Alacsony ár
2.Klarstein VitAir Turbo
Teljesítmény: 1400 W
Hőmérséklet beállítás:: az edény űrtartalma 9 l
Élelmiszerkapacitás: 50 - 230 °C
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)42000 Ft Alacsony ár
3.Tefal FZ760030 Actifry Genius
Teljesítmény: 1350 W
Hőmérséklet beállítás:: 1,2 kg
Élelmiszerkapacitás: 70 - 220 °C
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)50000 Ft Alacsony ár
4.Tefal EY201815 Easy Fry Classique
Teljesítmény: 1500 W
Hőmérséklet beállítás:: az edény űrtartalma 4 l
Élelmiszerkapacitás: 80 - 200 °C
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)34000 Ft Alacsony ár
5.SENCOR SFR 3220WH
Teljesítmény: 1500 W
Hőmérséklet beállítás:: az edény űrtartalma 2,6 l
Élelmiszerkapacitás: 80 - 200 °C
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)26000 Ft Alacsony ár
6.TRISTAR FR-6980
Teljesítmény: 1000 W
Hőmérséklet beállítás:: az edény űrtartalma 2 l
Élelmiszerkapacitás 80 - 200 °C
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)17000 Ft Alacsony ár

Útmutatónkban további tanácsokat, tippeket és információkat találhat a forrólevegős fritőzökről:

Hogyan válasszon forrólevegős fritőzt

Ha Ön is a nem hagyományos, de lényegesen egészségesebb sütésre esküszik, akkor örülünk, ha az alábbi kommentárokban megosztja kedvenc forrólevegős fritőz receptjeit.