Gyors navigáció
Forrólevegős fritőz és a tapasztalataim
Bevallom, hogy az első hetek a forrólevegős fritőzömmel, amelyet váratlan születésnapi ajándékként kaptam, nem voltak ideálisak. Nem tudtam, hogyan kell használni, és mivel a rántott szelet és a hasábburgonya nálunk mindig néhány centiméternyi olajban készültek egy serpenyőben, nem hittem abban, hogy ugyanolyan ízletes ételeket képes készíteni, vagy kihasználhatom akár sütemények, pizzák, fasírtok, krokettek és még sok remek recept elkészítésére. Szerencsére, még mielőtt végleg betettem volna a spájzba a használaton kívüli rizsfőző mellé, meghallgattam a barátnőm ajánlásait és kipróbáltam az általa ajánlott recepteket.
A forrólevegős fritőz ugyanis nem klasszikus kialakítású fritőz. Néhány liter olaj helyett csak 1 evőkanál olajat használ, a többiről a forró levegő egyenletes áramlása gondoskodik. Elvileg kompakt forrólevegős sütőnek tekinthető, de azzal a különbséggel, hogy kisebb térfogatban melegíti a levegőt, folyamatosan cirkulálja, és ennek eredményeként gyorsabban működik, mintha a tepsit egy szokásos sütőbe tenné. Ráadásul gazdaságosabb.
Habár igaz, hogy az olaj nélküli hasábburgonya íze kissé eltér az „olajba merülve“ készült ízétől, de ha egészségének és vonalainak jót akar tenni, és nem akarja kihagyni kedvenc ételeit, akkor biztosan nem fogja megbánni, hogy forrólevegős fritőzt vásárolt. Saját tapasztalat alapján megerősíthetem, hogy az ilyen fritőzben készült csirke szárnyak, combok és húsgolyók még jobbak, lédúsabbak és ízletesebbek.
15 ízletes recept forrólevegős fritőzben történő főzéshez
Vessünk egy pillantást a receptekre együtt, ahol váratlan változatosságot talál – nemcsak hús- és burgonyaételeket, hanem édes előételeket, zöldség- és gombavariációkat is.
Hogyan készítsünk hasábburgonyát (szinte) olaj nélkül?
✅ Hozzávalók:
- burgonya (0,5-1 kg, a fritőz méretétől függően)
- 1-2 EK olaj
- só
Elkészítés:
Tisztítsa meg a burgonyát a héjától, és vágja körülbelül 1 cm vastag hasábokra. 30 percre tegye hideg vízbe. Öntse le a vizet, száraz törlővel szárítsa meg a krumplit, helyezze át egy tálba, ahol sózza meg és keverje össze egy evőkanál olajjal. Forrólevegős fritőzben két szakaszban süsse. Az első fázis körülbelül 18 percig zajlik 140 ° C hőmérsékleten (belseje fő meg), és 5 percenként vegye le a kosarat, és rázza meg a krumplit. 18 perc elteltével emelje a hőmérsékletet 180 ° C-ra, és további 12 percig süsse aranysárgára.
Amerikai burgonya
✅ Hozzávalók:
- 7 közepes méretű burgonya
- 1 EK olívaolaj
- 50 g finomra reszelt parmezán sajt
- 1 TK fokhagymapor
- ½ TK só
- ½ TK őrölt köménymag
Elkészítés:
Vagy tisztítsa meg a burgonyát, vagy hagyja héjastól (különösen, ha korai krumpli). Alaposan öblítse le víz alatt és vágja félholdakra. Minél vékonyabbak a holdak, annál gyorsabb az elkészítés, de nem kell teljesen vékony szeleteket készíteni. Egy tálban keverje össze a burgonyát az olajjal és a finomra reszelt parmezánnal. Külön egy kis tálban keverje össze a fokhagymaport, a köményt és a sót, és ezzel a keverékkel egyenletesen szórja meg a burgonyát. 180 ° C-ra melegített fritőzben süsse, rendszeresen 5 percenkénti rázással forgassa meg, és akkor fejezze be, amikor szép aranyszínűek lesznek.
Sajtos burgonyakrokett
✅ Hozzávalók:
- 600 g burgonya
- 200 g kemény sajt egészben
- 1 tojás
- szelet vaj (1-2 cm)
- 100 g sima liszt
- só
- 1 csésze zsemlemorzsa
- 2 evőkanál növényi olaj
Elkészítés:
A burgonyát tisztítsa meg, vágja apróra, és sós vízben főzze meg. Főzés után öntse le a vizet, és villával nyomkodja össze (vagy „pürésítse“ burgonyanyomóval), adjon hozzá a vajat, keverje össze és hagyja kissé kihűlni. Közben vágja a sajtot kockákra, szélessége kb. 1,5 cm. A langyos burgonyához adjon lisztet és tojást. Egy sima burgonyatésztává gyúrja. Ha nagyon ragacsos, adjon hozzá még egy kis lisztet, vagy öblítse le a kezét hideg vízzel, és gyorsan dolgozzon vele. Körülbelül egy evőkanálnyit vegyen a tésztából, közepébe tegyen sajtot, és formázzon kerek kroketteket. Keverje össze a zsemlemorzsát 2 evőkanál olajjal, és forgassa bele a kroketteket. 200 ° C-on süsse aranysárgára.
Karfiolfasírt
✅ Hozzávalók:
- ½ nagy karfiol (vagy 1 kisebb karfiol)
- 1 tojás
- 100 gramm cheddar
- 100 g parmezán
- egy csokor metélőhagyma
- 1 kisebb csésze zsemlemorzsa
- 2 EK növényi olaj
- só
- őrölt feketebors
Elkészítés:
A karfiolrózsákat forró sós vízben főzze puhára. Ha lecsepegtette a karfiolt villával nyomkodja össze vagy mixelje össze. Adja hozzá a reszelt cheddart, a parmezánt, a tojást, a sót, a fekete borsot, az apróra vágott metélőhagymát és alaposan keverje össze. A masszából vegyen egy nagy kanállal, és formázzon belőle hosszúkás hengereket. Adjon olajat a morzsához, keverje össze és forgassa bele ebbe a keverékbe a hengereket. A fritőzt 200 ° C-ra melegítse, és kb. 7-10 perc alatt süsse aranybarnára. Tálalja ketchuppal vagy tejfölös mártogatóssal. A fasírtok akkor is kiválóak, ha brokkolit használ karfiol helyett.
Töltött portobello gomba
✅ Hozzávalók:
- 4 db portobello gomba
- 100 g szalonna
- 150 g brindza
- 1 tojás
- 1 hagyma
- só
- őrölt feketebors
Elkészítés:
Tisztítsa meg a portobello gombát, válassza le a szárakat, kissé sózza meg. Vágja darabokra a hagymát és a szalonnát, keverje össze a brindzával és a tojással, enyhén ízesítse és töltse meg a portobellokat a keverékkel. Helyezze egy 180 ° C-ra melegített fritőzbe, és 15-20 percig süsse (a kalapok méretétől függően).
Pácolt csirkeszárny
✅ Hozzávalók:
- 1 kg csirkeszárny (használhat csirkecombot is)
- 2 EK szójaszósz
- 4 EK növényi olaj
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál reszelt friss gyömbér
- ½ lime leve
- só
- csomó zöldhagyma (apróra vágva)
- szezámmag
Elkészítés:
Mossa le a csirkét folyó víz alatt és sózza meg. A fennmaradó összetevőkből (a szezámmag kivételével) készítsen egy „pácot“. Vastagon kenje meg a csirkehús tetejét, hagyja állni egy órán át, majd tegye kb. 20 percre forrólevegős fritőzbe 200 ° C hőmérsékleten. Késsel vagy húshőmérővel ellenőrizze, hogy átsült-e a csontig. Sütés után azonnal szórja meg szezámmaggal.
Csirkemell mézzel és dijoni mustárral
✅ Hozzávalók:
- 2 csirkemell szelet
- só
- őrölt feketebors
- 3 EK méz
- 3 EK dijoni mustár
Elkészítés:
Kivételesen ez egy egyszerű recept, de annál finomabb ízű! Sózza, fűszerezze a csirkemelleket, és helyezze kb. 15-20 percre 200 ° C-ra melegített fritőzbe. Egy kis tálban keverje össze a mézet a mustárral, és a megsült szeleteket azonnal dörzsölje be vele, hogy a méz és a mustár mélyebben behatolhasson a hús szerkezetébe. Remekül passzol amerikai burgonyához, zöldségsalátához és szeletelés után tortillába.
Ünnepi lazac
✅ Hozzávalók:
- 2 db lazac (350–400 g)
- 2 EK olívaolaj
- só
- őrölt feketebors
- 1 EK mustár
- 1 EK nádcukor (vagy méz)
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ TK szárított kakukkfű
Elkészítés:
Szárítsa meg a lazacot törlőkendővel, sózza és ízesítse. Egy tálban keverjen össze mustárt, nádcukrot, egy gerezd összezúzott fokhagymát és kakukkfüvet az olajjal. Hozzáadhat 1 evőkanál zúzott kesudiót is. Ezt a pácot egyenletesen vigye fel a lazac tetejére. Helyezze a fritőzkosárba, és kb. 10 percig süsse 200 ° C-on.
Garnélák sonkába csomagolva
✅ Hozzávalók:
- hámozott és megtisztított garnélarák
- ugyanannyi vékonyra szeletelt sonka
Elkészítés:
Minden garnélát csomagoljon egy szelet sonkába. Javaslom a sonkaszeleteket felére vagy harmadára osztani, és minden garnélát a fejétől a farkáig betekerni. Az így csomagolt terméket tegye hűtőbe 30 percre. Hagyja a fritőzt 200 ° C-ra felmelegedni, és 6-8 percig süsse a garnélarákot.
Gyógynövényes steak
✅ Hozzávalók:
- 50 g olvasztott vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 EK apróra vágott petrezselyem
- 1 EK apróra vágott snidling
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 teáskanál rozmaring
- 300 g hús (2 steak)
- só
- fekete bors
Elkészítés:
Az olvasztott vajban keverje össze a fokhagymát, valamint az összes többi fűszert és gyógynövényt. Kenje meg a keverékkel a steak mindkét oldalát, és hagyja legalább egy órán át pácolódni. Helyezze 200 ° C-ra melegített fritőzbe, és 15 percig süsse, ill. még tovább, a sütési fokozattól függően.
Fantasztikus húsgolyók
✅ Hozzávalók:
- 600 g darált sertéshús
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 hagyma
- 2 tojás
- ½ TK őrölt gyömbér
- ½ csésze zsemlemorzsa
- só
- fekete bors
Elkészítés:
A 2 gerezd fokhagymát és a hagymát reszelje finomra, és a keverje a húshoz. Fokozatosan adja hozzá a tojást, a zsemlemorzsát, a sót, a fűszereket és a gyömbért. Ebből a keverékből formáljon pingponglabda méretű (kb. 3,5-4 cm átmérőjű) golyókat, és 180 ° C-ra melegített fritőzben kb. 8-10 perc alatt süsse meg.
Szalonnába göngyölt roppanós spárga mártogatóssal
✅ Hozzávalók:
- zöld spárga
- szalonna
- fokhagyma
- gyors mártogatóshoz: 200 ml főzőtejszín, 150 g sajt, 1 tojássárgája, szerecsendió, só
Elkészítés:
Mossa meg a zöld spárgát, vágja le a fás végeit és mérsékelten sós vízben főzze meg. Főzés után szárítsa meg, kenje meg zúzott fokhagymával, és tekerje be szalonnába. Tegye a fritőzbe, és főzze 180-200 ° C-on körülbelül 8-10 percig. Közben készítse el a gyors mártogatóst: Tegyen tejszínt, finomra reszelt sajtot és tojássárgáját a serpenyőbe. Állandó keverés mellett hagyja feloldódni. Melegítés után a mártás szép krémes állagúvá válik. Fűszerezze sóval és szerecsendióval.
Szokatlan avokádó
✅ Hozzávalók:
- avokádó
- sima liszt
- zsemlemorzsa
- 1 teáskanál szárított fokhagymapor
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 2 tojás
Elkészítés:
Vágja az avokádót kb. 1-1,5 cm vastagra, forgassa lisztbe, majd felvert tojásba, végül fokhagymaporral és őrölt pirospaprikával kevert zsemlemorzsába. Fritőzben 200 ° C-on 10 percig süsse. A cukkini korongokat is hasonló módon készítheti el.
Töltött batyuk leveles tésztából
✅ Hozzávalók:
- leveles tészta
- édes töltelékek: eperlekvár + csokoládé darabok; banán karikák + csokoládé darabok; pillecukor + csokoládé darabok vagy apró gyümölcs
- sós töltelékek: kolbászkarikák + ketchup + reszelt sajt; mozzarella + spenótlevél; darab szalonna + kéksajt
- tojás a megkenéshez
Elkészítés:
Teljesen egyszerű és egyben zseniális recept, amelybe úgymond beleteheti: „Amit talál a házban“! A leveles tésztából két fajta alakú – négyzet alakú vagy félhold alakú – batyukat készíthet. Először a leveles tésztát nyújtsa ki vékony lappá. Ha négyzet alakú batyuk mellett dönt, vágja a tésztát körülbelül 8 x 8 cm-es négyzetekre. Helyezze a tölteléket közepére, és illessze össze az összes ellentétes csúcsokat középen, és nyomja meg, hogy a tészta ne váljon szét. Félhold esetén vágjon ki egy kört a tésztából (kb. 8 cm átmérőjű), az egyik felére tegye a tölteléket, a másikat takarja le és villával nyomkodja meg az ívet. A töltelék édes és sós is lehet. Az alap az, hogy a batyuk szorosan zárva legyenek, és a forró töltelék ne szivárogjon ki belőlük. A tetejét kenje meg felvert tojással, és néhány helyen villával szúrja meg. A fritőzben a leveles tésztát 180-200 ° C-on körülbelül 10 percig süsse.
Édes francia pirítós a fritőzből
✅ Hozzávalók:
- pirítós kenyér (vagy szendvics, régebbi kifli félbevágva)
- 2 tojás
- 1 habtejszín
- 200 ml teljes tej
- 3 EK kristálycukor
- 1 teáskanál fahéjas cukor
- ½ teáskanál vanília kivonat
Elkészítés:
Vágja ketté a pirítóst, így kisebb téglalapokat hozhat létre, amelyeket könnyebben be tud helyezni a frtitőzkosárba. Keverje össze az összes többi hozzávalót egy tálban. Gyorsan mártsa bele a péksüteménydarabokat ebbe az édes keverékbe. 180 ° C-on kb. 6-8 percig süsse. A kosarat nem kell nagyon megrakni, jobb, ha többször tölti fel, a sütés nagyon gyors. Szórja meg az édes ropogós pirítósokat porcukorral, főzzön kávét, és kezdődhet a szép reggel.
Tippek minőségi fritőzökhöz
Új és nagyobb teljesítményű forrólevegős fritőzt keres? A legnépszerűbbek a Klarsten VitAir Turbo, a Delimano Air Fryer. A receptek közvetlenül megtalálhatók a használati utasításban, vagy szabadon elérhetők az interneten, akár letölthetők PDF prospektusok, e-könyvek formájában, ill. a legjobbakat vizuálisan vonzó videók formájában is fel vannak dolgozva. Személy szerint legszívesebben inspirálódom a forrólevegős fritőz külföldi receptjei között (keressen rá a „Air fryer recipes“ kifejezésre), ahol több száz ötletet talál, és úgy gondolom, hogy a forrólevegős fritőze nem fog beporosodni.
Rendelés | Termék | Info | Értékelés | Ár (-tól) | |
---|---|---|---|---|---|
TIP | Cosori Premium CP158 | Teljesítmény: 1 700 W Hőmérséklet beállítás:: 2,2 kg / 5,5 L Élelmiszerkapacitás: - °C + Amazon Bestseller + RedDot Design Award (2019) | ⭐ 100 % | 72000 Ft | Alacsony ár |
1. | TESLA AirCook & Grill QG800 | Teljesítmény: 1800 W Hőmérséklet beállítás:: 12 L Élelmiszerkapacitás: 65 - 200 °C + forró levegős sütő, rotációs grill, sütő, gyümölcsszárító és még sok más + vezérlési lehetőség Android/iOS angol nyelvű alkalmazás segítségével + 360°-os sütés nyárson + forgatható kosár az étel ideális sütéséhez | ⭐ 100 % | 90 000 Ft | Alacsony ár |
2. | Cosori Dual Blaze | Teljesítmény: 1700 W Hőmérséklet beállítás:: 6,4 L Élelmiszerkapacitás: - + 12 előre beállított programmal + Sütésgyorsító 360 ThermoIQTM technológiával | ⭐ 99 % | 100000 Ft | Alacsony ár |
3. | Klarstein VitAir Turbo | Teljesítmény: 1400 W Hőmérséklet beállítás:: az edény űrtartalma 9 l Élelmiszerkapacitás: 50 - 230 °C | ⭐ 98 % | 65000 Ft | Alacsony ár |
4. | Tefal EY201815 Easy Fry Classique | Teljesítmény: 1500 W Hőmérséklet beállítás:: az edény űrtartalma 4 l Élelmiszerkapacitás: 80 - 200 °C | ⭐ 97 % | 40000 Ft | Alacsony ár |
5. | Xiaomi Smart Air Fryer Pro 4L EU | Teljesítmény: 1600 W Hőmérséklet beállítás:: az edény űrtartalma 4 l Élelmiszerkapacitás: max. 200 °C | ⭐ 95 % | 39 000 Ft | Alacsony ár |
6. | Siguro AF-G25 Easy Fry | Teljesítmény: 1500 W Hőmérséklet beállítás:: az edény űrtartalma 4,7 l Élelmiszerkapacitás max. 200 °C | ⭐ 92 % | 28500 Ft | Alacsony ár |
Útmutatónkban további tanácsokat, tippeket és információkat találhat a forrólevegős fritőzökről:
Hogyan válasszon forrólevegős fritőzt
Ha Ön is a nem hagyományos, de lényegesen egészségesebb sütésre esküszik, akkor örülünk, ha az alábbi kommentárokban megosztja kedvenc forrólevegős fritőz receptjeit.