Háztartási kisgépek

A legjobb forrólevegős fritőzök (teszt 2024)

legjobb forrólevegős fritőzökMiben különböznek a legjobb forró levegős fritőzök elődeiktől? A fritőzök több fontos változáson mentek keresztül az elmúlt időszakban. Erőfeszítés és a főzőlap mellett eltöltött hosszú percek nélkül ropogós krumplit és rántott szeleteket varázsolnak, de már nem kell hozzá néhány liter olaj. Alacsonyabb kalóriatartalommal készítik el a kedvenc ételeket, így egyáltalán nem kell lelkiismeret-furdalástól szenvednie, ha teli rakja a tányérját.

Az igazság az, hogy bár a fritőzök a múltban a legnépszerűbb konyhai eszközök közé tartoztak, de valahogy nem illettek be az egészséges táplálkozás trendjébe. A háztartásokból a multifunkciós edények, lassúfőző edények és párolóedények, valamint velük együtt az egészségesebb ételkészítési módszerek szorították ki őket. Természetesen nem tagadhatjuk minőségüket, de nem is állíthatjuk, hogy a fritőzés ünnepli a visszatérését, és hogy minden táplálkozási szakember csak tévedett. Időről időre azonban senkinek sem árt egy szaftos rántott szelet ropogós hármas panírban. Az fritőz gyártók ezért kitalálták, hogyan csökkenthetik le a fritőzben használt olaj mennyiségét egy evőkanálnyira! Ugyanakkor kibővítették a modern forrólevegős fritőzök képességeit a sütésre, a grillezésre és a párolásra zsír felhasználata nélkül.

Választási útmutatónkban hozzávetőlegesen bemutatjuk az alapvető fritőz típusokat, azok előnyeit, hátrányait és konyhai felhasználását. Átnéztük a forrólevegős fritőz teszteket és recenziókat, és ennek eredménye az érdekes modellek rangsora, amelyek a szakértők és a valós felhasználók figyelmét leginkább felkeltették. Olvasson tovább, és sok tanácsot és információt tud meg, amelyek segítségével könnyebben orientálódik akár pár perc alatt!

A legjobb forrólevegős fritőzök

RendelésTermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
TIPCosori Premium CP158
Teljesítmény: 1 700 W
Hőmérséklet beállítás:: 2,2 kg / 5,5 L
Élelmiszerkapacitás: - °C

+ Amazon Bestseller
+ RedDot Design Award (2019)
⭐ 100 %72000 Ft Alacsony ár
1.TESLA AirCook & Grill QG800
Teljesítmény: 1800 W
Hőmérséklet beállítás:: 12 L
Élelmiszerkapacitás: 65 - 200 °C

+ forró levegős sütő, rotációs grill, sütő, gyümölcsszárító és még sok más
+ vezérlési lehetőség Android/iOS angol nyelvű alkalmazás segítségével
+ 360°-os sütés nyárson
+ forgatható kosár az étel ideális sütéséhez
⭐ 100 %90 000 Ft Alacsony ár
2.Cosori Dual Blaze
Teljesítmény: 1700 W
Hőmérséklet beállítás:: 6,4 L
Élelmiszerkapacitás: -

+ 12 előre beállított programmal
+ Sütésgyorsító 360 ThermoIQTM technológiával
⭐ 99 %100000 Ft Alacsony ár
3.Klarstein VitAir Turbo
Teljesítmény: 1400 W
Hőmérséklet beállítás:: az edény űrtartalma 9 l
Élelmiszerkapacitás: 50 - 230 °C
⭐ 98 %65000 Ft Alacsony ár
4.Tefal EY201815 Easy Fry Classique
Teljesítmény: 1500 W
Hőmérséklet beállítás:: az edény űrtartalma 4 l
Élelmiszerkapacitás: 80 - 200 °C
⭐ 97 %40000 Ft Alacsony ár
5. Xiaomi Smart Air Fryer Pro 4L EU
Teljesítmény: 1600 W
Hőmérséklet beállítás:: az edény űrtartalma 4 l
Élelmiszerkapacitás: max. 200 °C
⭐ 95 %39 000 Ft Alacsony ár
6.Siguro AF-G25 Easy Fry
Teljesítmény: 1500 W
Hőmérséklet beállítás:: az edény űrtartalma 4,7 l
Élelmiszerkapacitás max. 200 °C
⭐ 92 %28500 Ft Alacsony ár

Vélemények a forró levegős sütőkről szerkesztőségünkben

Hogyan válasszon forrólevegős fritőzt

Szereti a hasábburgonyát, de keresi a serpenyőben sütés helyettesítőjét? Van egy nagyszerű tippünk az Ön számára! A forró levegős fritőz segítségével ugyanolyan ízletes, de lényegesen kevesebb kalóriatartalmú finomságokat (kb. csak 3% zsír) készíthet, és sok időt spórolhat meg, amelyet egyébként eltöltene egy serpenyő mellett fröccsenő olajjal. Hogyan működik ez a konyhai készülék? És mit kell tudnia, ha kedveli ezen fritőzök valamelyikét?

A fritőzök alapvető típusai

A több száz különböző fritőz között két különböző „technológia“ tűnik ki – az egyik klasszikus, amelyben az ételeket közvetlenül olajba süti, a másik egészségesebb, ahol a forró levegő és a minimális mennyiségű olaj (ha egyáltalán szükséges) cirkulációja gondoskodik az ételről.

Klasszikus fritőzök

A klasszikus fritőzök (vagy akár fritőz edények), ahogyan már évek óta ismerjük ezeket, nagyobb mennyiségű olajjal dolgoznak. Az olajat adott hőmérsékletre (például 160-200 ° C-ra) melegíti, majd az előkészített ételt a forró olajba kell tenni. Választhat kisebb modellek közül, amelyek nem sok helyet foglalnak el a konyhapulton, és 2 adag ételt készítenek egyszerre, de nagyobb családi fritőzöket is, amelyek nagyobb mennyiségű olajjal egyszerre több kilogramm hasábburgonyát képesek elkészíteni. Első pillantásra főként méretükben és a kezelőelemek számában különböznek egymástól, de a legfontosabb különbségek éppen belsejükben van:

 • Fritőzök rejtett fűtőtesttel – A fűtőtest a sütőedény alja alatt van elrejtve. Hevítésével a hő átterjed a sütőedény aljára és falaira. Kihasználhatja a tartály teljes terét, ugyanakkor energiaigényesebb készülékről van szó, mivel először a falakat kell felmelegíteni, és csak ezután melegítik az olajat. Ezenkívül maga a sütőedény karbantartása is nehezebb lehet, mivel általában a készülék szerves részét képezi.
 • Fritőzök merülő fűtőtesttel – Ahogy a neve is mutatja, a fűtőtest merülő spirál formájában van, amely a fritőz kosárral együtt a fő serpenyőbe van helyezve. Az előző típushoz képest gazdaságosabb készülék, mert az olajat közvetlenül melegíti. A sütőedényt eltávolíthatja, és könnyen megtisztíthatja az olajsütő alapzatán kívül.
 • Rotációs fritőzök – A magas olajfogyasztás csökkentése érdekében egyes modellekben ferde aljat találhat. A fritőz kosár az olajsütőben szintén meg van döntve és forog. Így az étel rendszeres időközönként érintkezik a forró olajjal, anélkül, hogy nagy mennyiségű olajat használna. Sőt – az ételek íze és ropogóssága még jobb a korábbi fritőz edényekhez képest.

Forrólevegős fritőzök

A következő sorokat a forrólevegős fritőzökre fordítjuk, amelyek ebben a készülékkategóriában kis forradalmat jelentettek, és az eddigi egészségtelen ételkészítésből kihozta a maximális lehetőséget, miközben megőrizte a kivételes ízt.

Hogyan válasszon forrólevegős fritőzt

Hogyan működik a forrólevegős fritőz?

A forrólevegős fritőz nagy mennyiségű forró olaj helyett forró levegőt használ. A forró levegő a fűtőtesttől ventilátor segítségével egyenletesen áramlik át a sütőedény teljes térfogatán, és ennek köszönhetően nemcsak megsütni, hanem grillezni és párolni is képes az ételt. Magához a sütéshez a fritőznek csak egy teáskanál olajra van szüksége, néha még a hús saját leve vagy a pác is elegendő.

A forrólevegős fritőzben történő sütés nemcsak egészségesebb, hanem gyorsabb és gazdaságosabb is. Könnyebb felmelegíteni a levegőt, mint néhány liter olajat! Ezenkívül a forrólevegős fritőz multifunkcionalitásával vonzó lehet. Nemcsak hasábburgonyát és ropogós csirkecombokat, hanem sült buktát, pizzát, párolt zöldségeket, rizottót, kását és gyors gyümölcsös süteményeket is képes elkészíteni.

Ezen a kategórián belül leggyakrabban dinamikus és statikus fritőzökkel találkozhat. A dinamikusak drágábbak és az ételkészítés során meg is keveri az ételt.

A forrólevegős fritőz fő tulajdonságai

Fritőz mérete

Megfelelő méret kiválasztásakor kövesse a két változót – a konyhapulton vagy a szekrényben az olajsütő számára fenntartható helyet, valamint az étel mennyiségét, amelyet egyszerre akar elkészíteni. Ha több tagból álló háztartásra főz, akkor természetesen nagyobb fritőzhöz ragaszkodik, de akkor is vonzó lehet az Ön számára, ha forrólevegős fritőzt a sütő és egyéb konyhai készülékek helyettesítésére vásárolja (pl. egy kisebb albérletben lévő konyhába). Az olajsütő térfogata átlagosan 1,5 l és 6 l között mozog, találkozhat azonban átlag feletti térfogattal, akár 9 literessel is. A fritőzök leírásaiban gyakran talál információt arról, hogy a fritőz milyen mennyiségű hasábburgonyát tud elkészíteni egyszerre.

Fritőz teljesítménye

A forrólevegős fritőzök nem feltétlenül olyan nagy teljesítményűek, mint elődeik. Az olaj felmelegítése helyett csak a levegőt melegítik, és bár drágábbak, az energiafogyasztáson spórolhat használatuk során. Azonban biztosan nem szabad 1000 W-nál alacsonyabb teljesítményű fritőzt vásárolni. A fejlettebb modellek lehetőséget nyújtanak a teljesítmény szabályozására, tehát a sütési hőmérséklet szükség szerinti beállítására.

Élelmiszer-tartályok

A kisebb fritőzök egy fritőzkosárral rendelkeznek. A nagyobb fritőzök esetében már külön élelmiszertartályok állnak rendelkezésre (akár egymás mellett, akár egymás felett), így külön elkészítheti a húst és a köretet. Az ízek és aromák kissé összekeverednek, de egyetlen hasábburgonyát sem nyom szét a hús.

Hőmérséklet-szabályozás

Megfizethetetlen felszereltség a különféle ételek készítésekor! A fritőz hőmérsékletét a forgatógombbal vagy a digitális kijelzőn állíthatja be. A hőmérséklet-tartomány megközelítőleg 50 – 220 ° C. Éppen a hőmérséklet-szabályozásnak köszönhetően különféle ételeket készíthet a fritőzben, és mindig pontosan az elvárt eredménnyel. A forrólevegős fritőz így játszva helyettesíti a kompakt légkeveréses sütőt.

Fritőz tisztítása

A teljesítmény és a kapacitás mellett a fritőz tisztításának módja is nagyon fontos, hogy elégedett legyen a használatával. Az olcsó fritőzök nem szedhetők szét, ami hosszabb ideig tartó tisztítást igényel, amely során óvatosan kell eljárni. Amint szétszerelhető a fritőz, könnyedén elmoshatja a belső edényt víz alatt vagy akár a mosogatógépben is.

sütés

Kiegészítő funkciók és hasznos felszereltség

 • Indikátorok – Azt jelzi, hogy a beállított program használatra kész vagy befejeződött.
 • Időzítő – Elég néhány kísérlet, és egyszerűen megfigyelheti, hogy mennyi időre van szüksége a fritőznek csirke, burgonya vagy pizza sütéséhez. Az időzítő segítségével megteremtheti az ételek elkészítésének irányítását. A beállított idő elteltével a fritőz automatikusan kikapcsol.
 • Vezérlés – Egyszerű, intuitív és praktikus. A fritőzt a forgatógombokkal vagy a nyomógombokkal vezérelheti, és a beállított értékek megjelennek a kijelzőn.
 • Előre beállított programok – A minőségi fritőz képes sütni, grillezni, párolni. A program felszereltségben megtalálhatók az előre beállított idők és hőmérsékletek a konkrét összetevők bizonyos típusaihoz és mennyiségéhez (további információk és receptek a forrólevegős fritőz használati utasításában találhatók).
 • Biztonsági elemek – Túlmelegedés elleni védelem, a külső burkolat és a fogantyú izolálása a hő hatása ellen, az alapzat aljának csúszásgátló kivitelezése.

Forrólevegős fritőzök ára

A forrólevegős fritőzzel rendelkező felhasználók tapasztalata egyértelműen a javukra mutat. A kérdés azonban az: Mennyit érdemes befektetni egy ilyen típusú készülékbe? Mindamellett – ez nem nélkülözhetetlen, de másrészt a megfelelően megválasztott forrólevegős fritőz a főzés, az ízek és a kombinációk teljesen új dimenzióját hozza a konyhába.

✅ Forrólevegős fritőzök 20000 Ft-ig

Akár 20000 forintos áron talál főleg kisebb térfogatú forrólevegős fritőzöket, amelyek könnyen kezelhetők és nem feltűnő dizájnnal rendelkeznek. Alkalmasak kisebb háztartásokba, és a legtöbbjük karbantartása is könnyű.

✅ Forrólevegős fritőzök 40000 Ft-ig

20000–40000 Ft áron vásárolhatja meg a legnépszerűbb és legkeresettebb forrólevegős fritőzöket. Méretük, belső kapacitásuk és program felszereltségük az árral együtt növekszik. A multifunkcionális segítő szerepét egyesre teljesítik.

✅ Forrólevegős fritőzök 40000 Ft-tól

Neves márkák által bemutatott több prémium modell különösen az igényes fogyasztókat vonzza, akik nemcsak a teljesítményt és a funkcionalitást, hanem a kivételes dizájnt is értékelik.

Videó

A legjobb forrólevegős fritőz márkák

Megtaláltuk a kedvenceinket a forrólevegős fritőz tesztekben és a felhasználói recenziókban. A következő márkák és a nagyon népszerű modelljei már régóta az élmezőnyben vannak.

 • Delimano – Olyan márka, amelyet nem kell bemutatni a hatalmas televíziós reklám miatt. Biztosan látta már a Delimano serpenyők és edények reklámjait. Érdekesek azonban a nyomástartó és a többfunkciós edények is, valamint az Air Fryer forrólevegős fritőz, amely jelenleg a legeladottabb Magyarországon.
 • Klarstein – A német márka kínálatában részletig kidolgozott, modern kivitelezésű, kiváló teljesítményű és különböző térfogatú fritőzök találhatók. A dizájnjuk és funkcionalitásuk miatt az igényes fogyasztók számára is vonzóvá válnak.
 • Tefal – A konyhai segítők népszerű márkája a klasszikus fritőzök széles választéka lenyűgöző, amelyeket kiváló minőségű, magasabb színvonalú forrólevegős fritőzök egészítenek ki.
 • Sencor – Az első pillantásra érdekes Sencor forrólevegős fritőzök egészséges alternatívát jelentenek a klasszikus fritőzök, sütők és mikrohullámú sütők helyett.
 • Domo – Következő nagyon jól eladott digitális forrólevegős fritőzök megbízható légkeringéssel. Kiválóan illeszkedik a modern konyhákba.
 • Nedis – Megfizethető, legfeljebb 3 liter belső térfogattal rendelkező forrólevegős fritőzök.

Gyakran ismételt kérdések – GYIK/FAQ

Klasszikus vagy forrólevegős fritőz?

Dönthet az ár vagy az ételek minősége, valamint a kalóriák mennyisége alapján. A klasszikus fritőz körülbelül felébe kerül, mint az azonos kapacitású forrólevegős fritőz. Ha egy olajjal ellátott serpenyő megbízható helyettesítőjét keresi, akkor vásároljon egy klasszikus fritőzt. Ha csökkenteni akarja az olajfogyasztást, és egyidejűleg a fritőzt multifunkcionális konyhai készülékként akarja használni, amely ellátja a sütő funkcióját, akkor a forrólevegős fritőzzel lesz elégedett.

A forrólevegős fritőz olaj nélkül működik?

A legtöbb esetben igen, de ez az adott modelltől és márkától függ. Néhány csepp, akár egy teáskanál olaj biztosan nem fog ártani, éppen ellenkezőleg. Kihozza természetes ízeket az összetevőkből.

Az olaj nélküli sütés egészségesebb és ízletesebb?

Kétségtelenül egyértelmű, hogy a forrólevegős fritőzben történő sütés egészségesebb. Az elkészített étel azonban természetesen más ízű, mintha olajba merülve sülne. Ennek alapja az, hogy kéznél legyen a jól bevált receptgyűjtemény, amelyek hibátlanul működnek az ilyen típusú fritőzben, és teljes mértékben kihozzák a hús, a zöldség és a burgonya természetes ízeit.

RendelésTermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
TIPCosori Premium CP158
Teljesítmény: 1 700 W
Hőmérséklet beállítás:: 2,2 kg / 5,5 L
Élelmiszerkapacitás: - °C

+ Amazon Bestseller
+ RedDot Design Award (2019)
⭐ 100 %72000 Ft Alacsony ár
1.TESLA AirCook & Grill QG800
Teljesítmény: 1800 W
Hőmérséklet beállítás:: 12 L
Élelmiszerkapacitás: 65 - 200 °C

+ forró levegős sütő, rotációs grill, sütő, gyümölcsszárító és még sok más
+ vezérlési lehetőség Android/iOS angol nyelvű alkalmazás segítségével
+ 360°-os sütés nyárson
+ forgatható kosár az étel ideális sütéséhez
⭐ 100 %90 000 Ft Alacsony ár
2.Cosori Dual Blaze
Teljesítmény: 1700 W
Hőmérséklet beállítás:: 6,4 L
Élelmiszerkapacitás: -

+ 12 előre beállított programmal
+ Sütésgyorsító 360 ThermoIQTM technológiával
⭐ 99 %100000 Ft Alacsony ár
3.Klarstein VitAir Turbo
Teljesítmény: 1400 W
Hőmérséklet beállítás:: az edény űrtartalma 9 l
Élelmiszerkapacitás: 50 - 230 °C
⭐ 98 %65000 Ft Alacsony ár
4.Tefal EY201815 Easy Fry Classique
Teljesítmény: 1500 W
Hőmérséklet beállítás:: az edény űrtartalma 4 l
Élelmiszerkapacitás: 80 - 200 °C
⭐ 97 %40000 Ft Alacsony ár
5. Xiaomi Smart Air Fryer Pro 4L EU
Teljesítmény: 1600 W
Hőmérséklet beállítás:: az edény űrtartalma 4 l
Élelmiszerkapacitás: max. 200 °C
⭐ 95 %39 000 Ft Alacsony ár
6.Siguro AF-G25 Easy Fry
Teljesítmény: 1500 W
Hőmérséklet beállítás:: az edény űrtartalma 4,7 l
Élelmiszerkapacitás max. 200 °C
⭐ 92 %28500 Ft Alacsony ár

Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új forrólevegős fritőz kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb forrólevegős fritőzt.