Háztartás Konyhai felszerelés

A legjobb sonkakészítők (teszt 2024) + házi sonka RECEPT

legjobb sonkakészítőkHa Ön azok közé tartozik, akik még átélték a disznóöléseket, akkor a házi sonka előállítása ismerős lesz. Kiváló minőségű friss sertéshúsra és nyomódugattyús tartályra volt szükség, amelynek köszönhetően a sonka a főzés során összeállt és kívánt alakot öltött. Ha otthon kényelmesen el akarja készíteni a házi sonkát, hívjon segítségül egy praktikus sonkakészítőt. Hogyan működik? Mit kell tudni vásárlás előtt? És mely modellek minősülnek a legjobb sonkakészítőknek?

Minden kérdésre alapos választ talál a következő sorokban. Utánanézünk, hogy milyen típusú sonkák léteznek, bemutatjuk az alapeljárást és az évek óta bevált házi sonka receptet a sonkakészítő segítségével. Hogyan válasszunk sonkakészítőt? Fontos a méret, az anyag, a márkanév? Néhány perc múlva a következő sorok elolvasása után egyértelművé válik.

A hasznos információk és tippek mellett a sonkakészítők recenzióira is összpontosítottunk. Kiváló minősítésű termékeket kerestünk, amelyek várhatóan még az ismételt használat mellett sem okoznak csalódást. Az eredmény egy érdekes tippeket tartalmazó táblázat, amely mindig többet kínálnak, mint a konkurencia.

A legjobb sonkakészítők

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Tescoma PRESTO
Átmérő: 11 cm
Magasság: 17 cm
Térfogat: -
5 out of 5 stars (5 / 5)10750 Ft Alacsony ár
2.Toro Sonkakészítő
Átmérő: 10 cm
Magasság: 16,7 cm
Térfogat: 1,3 l
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)8700 Ft Alacsony ár
3.ORION Sonkakészítő
Átmérő: 10 cm
Magasság: 20 cm
Térfogat: 1 - 1,2 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)7100 Ft Alacsony ár
4.Banquet Akcent
Átmérő: 10 cm
Magasság: 19,5 cm
Térfogat: 1,3 l
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)10500 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon sonkakészítőt

A sonkakészítő vásárlásához a nosztalgia és a házi finomságok finom ízének emlékei vezetnek. Mások a konyhában akarnak kísérletezni, és ellenőrizni szeretnék a gyakran fogyasztott ételek összetételét. Nem kell mondani – az üzletek pultjaiban néhány sonka minősége alacsony. A tiszta húst ismeretlen összetevők, keményítők, sűrítőanyagok, aromák, tartósítószerek és nagy mennyiségű nátrium-nitrit só váltotta fel.

Sonkakészítő segítségével lehetősége van finom sonkát készíteni, amely esetében pontosan ismeri annak összetételét és az előállítás dátumát. Az elkészítés nem titok és nem is nehéz eljárás. Ennek alapja a minőségi hús, étkezési só, kevés cukor és, ha változtatni szeretne, használjon néhány fűszert, amelyek kivételes különbséget adnak neki.

Hogyan válasszon sonkakészítőt

Mi a sonka? Jellemzői és elkészítési módjai

A sonka egy húskészítmény sertés-, marha-, borjúhúsból, de akár csirke- vagy pulykahúsból is. Háromféleképpen készül – füstölés, szárítás és párolás (főzés). Boltjainkban a párolt sonka dominál. A füstölt sonka a legaromásabb.

Például a fekete-erdei sonkát (tipikus sötétvörös színű sonkát) 25 ° C hőmérsékleten füstölik fenyőfa forgáccsal és fenyőtobozzal. A második fázisban további 3 hétig 15 ° C-on szárítják. A sonka ízét nemcsak a hús minősége, hanem az alkalmazott só típusa, a sózás hossza (néha három nap), a hőmérséklet és a páratartalom, amelyen szárították vagy füstölték is befolyásolja. A jól ismert prágai sonka olyan típusú sonka, amelyet fokozatosan mindhárom módon készítenek. Először szárítják, majd a forrófüsttel füstölik bükkfán, és csak az utolsó szakaszban főzik.

A sonka, amelyet otthon is elkészíthet, leggyakrabban párolással készül. Felhasználhatósági ideje néhány nap, és azonnali fogyasztásra szolgál. Az ízesített, apróra vágott húst egy tartályba rakják és dugattyúval összepréselik, amely hőkezelés során megőrzi alakját. Nem közvetlenül a vízben van főzve, a víz csak egy „közeg“, amely biztosítja a 70-80 ° C állandó hőmérsékletet a sonka körül. Ez azt jelenti, hogy minden íz és tápanyag megmarad a sonkában.

Milyen hús a legjobb a házi sonkához?

Leggyakrabban a sertéscombot használják a házi sonka előállításához. Ha zsírosabb változatot szeretne, hozzáadhat sertéslapocká vagy oldalast. Finom csirkehúsból vagy pulykahúsból is készíthet delikát sonkákat. Ha tudja, hogyan kell, készíthet sonkát marhahúsból vagy finom nyúlhúsból, akkor kulináris élményt szerezhet legalábbis a családjának.

Tippünk: Tudja, hogy a sonkakészítőben pástétomot, löncshúst vagy tejfölös krumplit is készíthet?

Mi az a sonkakészítő és hogyan működik?

Annak ellenére, hogy maga a név is félrevezető, a sonkakészítő/sonkafőző nem főz. Önmagában nem elektromos készülék. Alapvetően egy henger alakú tartály (vagy négyzet alakú), amely nyomódugattyúval van ellátva. A nyomódugattyú nyomást gyakorol a húskeverékre, leggyakrabban 5-10 kg erővel. Ezért áll össze a hús szerkezete úgy, hogy a sonka lehűlés után tökéletesen megtartja az alakját, és szétesés nélkül szeletelhető.

A megtöltött és lezárt sonkakészítőt egy fazék vízbe (vízfürdőbe) helyezzük, ahol a sonkát 1,5–2 órán át 70–80 ° C hőmérsékleten főzzük. A választás során ezért fontos, hogy olyan modellt válasszon, amely belefér a fazekába. Ugyanakkor ne felejtse el alaposan megfontolni, hogy mennyi sonkát fogyasztanak el otthon néhány nap alatt.

Sonkakészítő és anyag

Milyen anyagból kellene készülnie a sonkakészítőnek? Ideális esetben olyanból, amely egyenletesen képes vezetni a hőt, könnyen tisztán tartható és tartós. Otthoni használatra a következő három anyag dominál:

 • Műanyag – A műanyag sonkakészítők olcsóbbak. Hőálló és egészségbarát anyagból készülnek. A kiváltságuk a szinte tökéletesen sima felület, ami azt jelenti, hogy nem kell főzőzacskót használni sonka készítésekor. Lehűtés után a sonka egyszerűen kicsúszik a tartályból. Hátránya a leesés esetén bekövetkező károsodás nagyobb veszélye és az ezzel járó rövidebb élettartam.
 • Rozsdamentes acél – A népszerűségi listán az első helyeket foglalják el, és különösen a minőségi sonkakészítők esetében található. Az élelmiszeripari rozsdamentes acél kiemelkedően tartós, ellenálló és jó hőeloszlást biztosító anyag. A földre esés nem nagyon veszélyezteti. Használat után a legtöbb rozsdamentes acél sonkakészítőt a mosogatógépbe is beteheti. Hátránya azonban a sonka nagyobb tapadása az edény falaihoz. Ebben az esetben már ajánlott műanyag főzőzacskókat használni. Ha azonban a műanyagban való főzés ellenzője, akkor Önnek nem fog tetszeni egy ilyen megoldás.
 • Alumínium – Habár a múltbeli hibák miatt nem szerzett hízelgő hírnevet (alumínium evőeszközök), mai formájában az alumínium a konyhai eszközök esetében szívesen látott anyag. A gyártók gyors és extra egyenletes hővezető képességüket használják ki, alacsony súlyukkal kombinálva. Ezért gyakran talál az éttermekben nagyobb sonkakészítőket alumíniumból. Az alumínium emberi egészségre gyakorolt ​​hatásával kapcsolatos kétségek elkerülése érdekében nem hiányzik a biztonságos felületkezelés.

Milyen méretű sonkakészítőt vásároljon?

A 100 % húsból és tartósítószerek nélkül készített házi sonka eltarthatósága általában csak néhány nap.

Ezért a sonkakészítőben egyszerre 0,5–2 kg sonkát készíthet. Az üzemekben használt sonkakészítőkben akár 3 kg-ot is lehet készíteni. Válassza ki a sonkakészítő méretét a várható fogyasztás és felhasználás szerint. Nem kell nagy sonkakészítőt vásárolni, ha kevesen élnek egy háztartásban. Éppen ellenkezőleg, ha nagyobb családi ünnepekre szeretne készíteni házi sonkát, akkor inkább vásároljon egy nagyobb sonkakészítőt. A legjobb sonkakészítők felszereltségében található egy praktikusan redukció. Segítségével szükség szerint csökkentheti és növelheti a belső térfogatot.

A sonkakészítők alapformái

A boltban vásárolt sonka leggyakrabban kerek vagy négyzet alakú. Ilyenek lehetnek az otthoni használatra szánt sonkakészítők tartályai is.

 • Függőleges henger alakú sonkakészítők a legnépszerűbb fajta, és generációk óta ismerték ezeket. A legkisebb méretektől, azaz 0,5 kg-tól kaphatók.
 • Szögletes / téglatest alakú sonkakészítők lenyűgöző négyzet alakú sonkát hoznak létre, de ezek egy kissé drágább darabok a konyhába. Kapacitásuk 1 kg vagy több.
 • Vízszintes henger alakú sonkakészítőknek több dugattyúja van, nagy nyomást gyakorolhatnak, ezért professzionális célokra használják őket. Kapacitásuk nagyobb, 2-3 kg vagy több.

Fontos felszereltség – a hőmérő

A sonka főzésénél fontos az előre meghatározott hőmérséklet fenntartása. Ez a recepttől, de a hús típusától is függ. Általában 70-80 ° C között van. Ezért már sok sonkakészítő alapfelszereltsége egy egyszerű hőmérő szondával. A klip segítségével kívülről rögzítheti ezeket a sonkakészítő külső oldalára vagy az edény falára. Azonban legyen óvatos, csak a víz hőmérsékletét mérik. A sonka közepében azonban más lehet a hőmérséklet. A pontosabb méréseket biztosítanak azok a hőmérők, amelyeket közvetlenül a sonkába szúrhat a speciális dugattyú- / fedélnyíláson keresztül.

Ha olyan sonkakészítőt vásárolt, amelyhez nincs hőmérő, akkor sincs semmi gong. Vásároljon befőző hőmérőt a háztartási boltokban. Befőzéskor is biztosan jól fog jönni. Van elektromos befőző edénye hőmérséklet-szabályozással és időzítővel? Ezekbe belehelyezheti a sonkakészítőt, beállíthatja a hőmérsékletet, az időt és a sonka elkészül ellenőrzés nélkül is.

Videó

Sonkakészítők ára

A sonkakészítő működési elve számunkra már világos. Ez nem egy bonyolult eszköz, amely innovációt igényelne, vagy elavulna a „technológiája“. A múltbeli minőségi sonkakészítők is jól szolgálnak a családokban a mai napig. Ha még nincs ilyen konyhai segítője, akkor a következő árkategóriák is segítenek eligazodni az ár / minőség arányban.

✅ Sonkakészítők 5000 forintig

Az átlagos sonkakészítők közé főleg a kisebb modellek tartoznak, műanyag kivitelben legfeljebb 1 kg kapacitással. Néhány esetben kisebb hiányosságok jelentkezhetnek a dugattyú nyomásával kapcsolatban, vagy hajlamosabbak a megrepedésre. Még ezek között is talál több sikeres darabot alkalmi, nem igényes használatra.

✅ Sonkakészítők 10000 forintig

Az 5 és 10 ezer forint közötti árkategóriában számos jelenleg legeladottabb sonkakészítőt talál. Itt a kiváló minőségű rozsdamentes acél modellek vannak túlsúlyban, amelyek intenzív használattal is képesek megbirkózni.

✅ Sonkakészítők 10000 forinttól

A legtöbb otthoni használatra szánt sonkakészítő nem drágább, mint 10000 forint. Ha egy drágább darabra bukkan, az valamiben kivételes lesz. Ez lehet prémium minőségű anyag, extra erős dugattyú, a hosszú élettartamra fektetett hangsúly vagy nagyobb kapacitás. A henger alakú sonkakészítők mellett több téglatest alakú sonkakészítőt is talál a négyzet / téglalap alakú sonka elkészítéséhez.

A legjobb sonkakészítő márkák

Bár a sonkakészítők teljes kínálata nem terjedelmes, hirtelen úgy érezheti, hogy mindig ugyanazt a terméket nézi kisebb különbségekkel. Ezért jó, ha kéznél van az ismert gyártók listája, akiknek ajánlatában nagyon jó minősítéssel rendelkező sonkakészítőket talál.

 • Tescoma – A Tescoma Presto sonkakészítő hőálló műanyagból (egészségre ártalmatlan) és hőálló szilikonból készül. Térfogata legfeljebb 2 liter, és az egyik legkelendőbb modell.
 • Orion – Az Orion rozsdamentes acél sonkakészítő nagyon pozitív értékeléseket kapott a fogyasztóktól. Kedvező áron vásárolhat sonkakészítőt 1 – 1,2 kg húshoz, hőmérővel, amely pontosan a sonka közepéig ér. Nagyobb méret is elérhető.
 • Banquet – A megfizethető Banquet rozsdamentes acél sonkakészítő hasonló tulajdonságokat és paramétereket kínál.
 • Altom – Rozsdamentes acél sonkakészítő 1,5 liter belső térfogattal, amelyet 6500 forintnál kevesebbért vásárolhat meg.
 • Toro – Egy másik alternatíva, amellyel ízletes házi sonkát készíthet mesterséges adalékanyagok nélkül. Erősebb nyomódugattyú jellemzi.

Házi sonka recept sonkakészítővel

Házi sonka recept sonkakészítővel

Az interneten számos recept található finom házi készítésű finomságokhoz. Elmagyarázzuk az alapeljárást és az arányokat, hogy tisztább képet kapjon arról, mire számíthat, és mennyi idő kell a sonka elkészítésére.

Alapanyagok

Először ellenőrizze, hogy a sonkakészítője milyen mennyiségű húsra ajánlott. Ha nincs redukciója, akkor tele kell nyomnia a tartályt, különben a hús nem áll össze. Ha a sonkakészítője 1 kg húsra van, készítsen körülbelül 1,2 kg húst. Inkább többet, mert szeleteléskor inas vagy porcos nyiradékai is lehetnek. A hús legyen jó minőségű és a lehető legfrissebb.

Szüksége lesz asztali sóra, cukorra és vízre is. Később, amikor már az alaptípusú sonkakészítésében profi lesz, hozzáadhat különféle aromás fűszereket, valamint piros befőzött kápia paprikát vagy olajbogyót. Ismertek olyan eljárások is, ahol az úgynevezett gyors só van használva. A són kívül nátrium-nitritet (E250) is tartalmaz, és az összetételében más tartósítószereket is találhat. Az ilyen só meghosszabbítja a sonka eltarthatóságát és gyönyörű rózsaszínű színt kölcsönöz neki. A nátrium-nitritnek azonban nincs jótékony hatása az emberi egészségre, ezért az ilyen só használatát az Ön belátására bízzuk.

Házi sonka készítésének folyamata

Vágja a húst kisebb, kb. 2 cm-es darabokra. Igyekezzen egyforma darabokra vágni, hasonlóan, mint a gulyáshoz. A húsdarabokat helyezze egy szélesebb fenekű tálba. Mielőtt a következő réteget rárakná, sózza meg az előző réteget. 1 kilogramm húshoz legfeljebb 25 gramm sót használjon. Jó előre megmérni a sót, hogy ne sózza túl a sonkát. Végül adjon hozzá egy kávéskanál porcukrot és 1 dcl tiszta vizet. Segítenek, hogy a sonka összeálljon.

 • 1 kg húshoz 25 g konyhasó, 1 kávéskanál porcukor és 1 dcl tiszta víz kell.

Megkezdődik a keverési szakasz. Kb. fél órán át keverje a húst, amíg nem kezdenek a fehérjék kiválasztódni. Ezt onnan fogja felismerni, hogy keze között zsíros anyag jelenik meg. Ha el akarja kerülni a kézi keverést, használhat kis fordulaton konyhai robotgépet is dagasztóhoroggal. Mielőtt befejezné a keverést vegyen ki egy marék húskeveréket, aprítsa fel finomra, majd keverje újra a többihez. A sonkában nem lesznek hézagok, és gyönyörűen összeáll.

Töltse meg a sonkakészítőt hússal. Hűtőszekrényben legalább 48 órán át pihentesse. Ez az a szakasz, amikor a húst maga a só dolgozza fel, és fontos kémiai reakciók mennek végbe benne. Csak a hűtőszekrényben töltött két nap után következik a főzési szakasz.

Sonka főzése és a hőmérséklet ellenőrzése

Alaposan nyomkodja bele a húst a sonkakészítőbe, zárja le a sonkakészítőt a nyomódugattyúval, és tegye egy fazék vízbe. A víz nem kerülhet a sonkakészítőbe. A hőmérőn figyelje a víz hőmérsékletét (kb. 70 – 80 ° C között), ideális esetben egy szonda segítségével közvetlenül a sonka közepén is. Főzés után (1 kg hús kb. 2 óra alatt) vegye ki a sonkakészítőt a vízből, és hagyja kihűlni (pl. hideg vízben). Miután a sonka alaposan kihűlt, vegye ki a kész sonkát a sonkakészítőből.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Tescoma PRESTO
Átmérő: 11 cm
Magasság: 17 cm
Térfogat: -
5 out of 5 stars (5 / 5)10750 Ft Alacsony ár
2.Toro Sonkakészítő
Átmérő: 10 cm
Magasság: 16,7 cm
Térfogat: 1,3 l
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)8700 Ft Alacsony ár
3.ORION Sonkakészítő
Átmérő: 10 cm
Magasság: 20 cm
Térfogat: 1 - 1,2 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)7100 Ft Alacsony ár
4.Banquet Akcent
Átmérő: 10 cm
Magasság: 19,5 cm
Térfogat: 1,3 l
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)10500 Ft Alacsony ár
Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új sonkakészítő kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb sonkakészítőt.