Uncategorized

Hogyan válasszon megfelelő festékkazettát a tintasugaras nyomtatóhoz vagy tonerkazettát?

A napi szintű nyomtatás sok költséggel járhat. Egyszer dokumentumok tucatjait nyomtatja a munkájához, máskor a gyermek iskolai szemináriumához. Nem csoda, hogy a nyomtató ismét olyan oldalakat áraszt ki magából, amelyeken nem sok minden látszik. A festékkazettából ismét villámgyorsan kifogyott a festék és az operációs rendszer figyelmeztet a csere szükségességére. Lehet, hogy ilyenkor döbbenünk rá, hogy a megfelelő terméket választottuk-e az előző cserénél és vajon volna-e rá mód, hogy sokkal olcsóbban- de ugyanolyan minőségben – nyomtassuk ki a dokumentumokat. Ilyenkor kényelmesen foglaljon helyet a számítógépe előtt és olvasson el mindent arról, amit a tintasugaras nyomtató festékkazettáinak cseréjéről tudni érdemes. Eláruljuk Önnek, hogy hogyan takaríthat meg vele pénzt!

tonerkazettát

Festékkazetta vs. tonerkazetta: Miben különböznek egymástól?

Még mielőtt hozzálátna a tintasugaras nyomtató legelőnyösebb festékkazettájának a keresésébe, előszöris tisztázza az egyes fogalmakat. Illetve tisztázza a festék- és tonerkazetták közötti különbséget.

A toner fekete színű vagy színes por, amelyek a lézeres nyomtatókban vagy fénymásolókban töltik be szerepüket a nyomtatásnál. A festékkazettákat pedig a tintasugaras nyomtatókban használják.

Amennyiben még mindig nem világos a különbség, elmondhatjuk, hogy a tintasugaras nyomtatóba festékkazetta való, míg a lézeres nyomtatóba tonerkazetta.

Milyen elven működik a tintasugaras nyomtató?

A tintasugaras nyomtató a CMYK betűkkel jelölt négy alapvető színből minden színárnyalatot képes előállítani. Ez általában a „kulcsfontosságú“ fekete (black) , az azúr (cyan), a bíbor (magenta) és a sárga (yellow) színekből áll. Ennek köszönhetően aránylag pontos színhűséggel és kiváló minőségben nyomtathatók ki fényképek és színes ábrák.

A fenti színek mindegyike saját kazettában (cartridge) van elhelyezve. A tinta nyomtatásnál a kazettából a tintasugaras nyomtatófejbe kerül, amely a színt miniatűr cseppek formájában – fokozatosan, sorról sorra haladva – a papírra juttatja.

Egyes nyomtatóknál a színek külön kazettákban vannak, míg más nyomtatók rekeszekre osztott kazettákat használnak. Az első megoldás (külön kazetták) előnye, hogy gyakran elegendő egyetlen kazettának a cseréje, mert a többiben elegendő mennyiségű szín van. Ha viszont a rekeszekre osztott kazettában csak egyetlen szín is elfogy, az egész kazettát ki kell cserélni.

Hogyan válasszuk ki a helyes festékkazettát?

A festékkazettát keresheti a nyomtatóban lévő kazetta kódszáma alapján (írja be az internetes böngésző vagy a webshopja keresőmezőjébe), de keresheti a nyomtató márkája és típusa szerint is.

Ha nem biztos a nyomtatója jelölésében, keresse meg a nyomtató dobozán, kézikönyvében, vagy a vásárlási számlán. Ha a kazetta keresésénél nem szeretne megtévedni, a nyomtató típusjelölését gondosan adja meg. Két különböző modellsorozat pl. akár egyetlen számban különbözhet egymástól. Lásd a következő csomagolást a HP márkájú nyomtatók esetében:

  • A Cartridge HP 652 multipack  jelölésű tintapatronok a HP Deskjet Ink Advantage 1115, 2135, 3635, 3835, 4535, 4675-ös sorozatú nyomtatókhoz megfelelők.
  • A Cartridge HP 655 multipack  jelölésű tintapatronok a HP Deskjet Ink Advantage 3525, 5525, 6525, 4615, 4625-ös sorozatú nyomtatókhoz megfelelők.

Az eredeti és a kompatibilis kazetták közötti különbség

A festékkazetták választéka szélesebb, mint a nyomtatók kínálata. Ennek egyszerű az oka – egyes kazetták a gyártótól származnak (eredeti kazetták), míg a többit utángyártók, azaz alternatív gyártók készítik.

Egyes nyomtatók ú.n. tartályos rendszerűek. A kazetták helyett tartályokkal vannak felszerelve, amelyekbe a tintát bele kell önteni. Ezeknek a nyomtatóknak a beszerzési ára magasabb, de használatukkal a nyomtatás hosszútávon sokkal olcsóbb.

Közben ne feledje, hogy nem elég, ha a ugyanolyan márkájú kazettát vásárol, mint a nyomtató – a konkrét nyomtatómodellhez való kazettát kell vásárolnia, a kazetta eredetére való tekintet nélkül.

Az alapvető különbség az eredeti és az alternatív (kompatibilis) kazetták között az árukban van. A nyomtatás minősége lehet egyforma, de alacsonyabb szintű is. Ezért nagyon fontos, hogy a megbízható gyártók kínálatából válasszunk és kísérjük figyelemmel a felhasználók tapasztalatait.

Tags

Add Comment

Click here to post a comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..