RECENZIÓ

Lauben Slow Cooker 3500SB recenziója – személyes tapasztalat a lassú főzőedénnyel

A lassú főzőedények a divatos konyhai eszközök közé tartoznak, amelyek népszerűsége hazánkban egyre nő, különösen az elmúlt évtized óta. Az 1990-es évekkel véget ért azaz időszak, amikor a világot az instant ételek, a gyorsételek és az iparilag leginkább feldolgozott termékek nyűgözték le – egészségünket tekintve szerencsére. Az emberek pedig ma már hajlandóak több figyelmet és időt szánni az ételekre és a főzésre.

A lassú főzőedény a gondos, lassú és tisztességes otthoni főzés előnyeit kínálja. Ugyanakkor abszolút minimális munkát igényel. Bár a lassú főzőedényben való főzés hosszú időt vesz igénybe, kevésbé igényes vagy fáradságos/megerőltető – éppen ellenkezőleg, ez az egyik legegyszerűbb módszer. Az eredmények lenyűgözőek lehetnek. Ha lassú főzőedény vásárlásán gondolkodik, inspirációt találhat a Lauben Slow Cooker 3500SB recenziójából.

Ez egy népszerű és innovatív német gyártótól származó lassú főzőedény, amely teljesen megváltoztathatja (és mindenekelőtt jobbra) a főzési és étkezési szokásait. Milyen lehetőségeket kínál? Hogyan lehet vele dolgozni? És van-e valamilyen hiányossága vagy hibája, amire figyelni kell? Mindezt ma megtudhatja.

Lauben Slow Cooker 3500SB - általános nézet
Lauben Slow Cooker 3500SB – általános nézet

A Lauben márka német precizitása és innovációja

A Lauben egy olyan márka, amely csak 2019-ben jelent meg a piacunkon, de máris jelentős sikernek örvend. Inkább egy szerényebb gyártóról van szó. A termékportfólió elsősorban a modern és egészségesebb főzési módszerekre és az innovatív, komfortos konyhai (de takarítási) segédeszközökre koncentrál.

A Lauben kínál például rizsfőzőket vagy multifunkciós edényeket. A sous-vide főzéshez is kaphat komplex felszerelést. Ez a világhírű modern módszer a nagyon alacsony (és nagyon pontosan meghatározott) hőmérsékleten, vákuumban történő főzés. Ez tehát egy olyan módszer, amely közel áll a lassú főzéshez, de sokkal precízebb és igényesebb megoldás.

Sous-vide vs. lassú főzőedény

A sous-vide egy professzionális módszer, és a jó éttermek vagy ínyencek és a haladó otthoni szakácsok ügye. A lassú főzőedény egyszerűbb, otthonosabb és rusztikusabb megoldást kínál. A sous-vide előnye a tökéletes eredmény és az étel kiváló eltarthatósága, de a tápanyagok, a lédússág és az autentikus ízek megőrzése is (a vákuumnak és az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően). Másrészt viszont jelentős munka- és időigénye van (a főzés akár 72 órát vagy még többet is igénybe vehet).

A lassú főzőedény általában 4-12 óra között főz. A Lauben főzőedénynél az alapértelmezett főzési idő 6 órára van beállítva (természetesen ez módosítható). A főzőedény abszolút minimális munkát jelent, hiszen a „bográcsos főzés” módszerével (vagy ha jobban tetszik „eintopf”) is lehet főzni, ahol egyszerűen csak az összes hozzávalót együtt beletesszük a főzőedénybe, és hagyjuk dolgozni. A hozzávalók egy részét később is hozzáadhatja (ha rövid főzési időre van szükségük, vagy ha frissebben szeretné ezeket megőrizni).

Mit lehet főzni a Lauben lassú főzőedényben?

A lassú főzőedények – és így a Lauben lassú főzőedény is – általában főtt és párolt gazdag ételek készítésére alkalmasak pörkölt vagy gulyás formájában. A főzőedényben lassan főzött zöldséglevesek és húslevesek vagy mártások is elkészíthetők. Vadast vagy más hagyományos cseh specialitásokat is készíthet benne. Olyan finomságokhoz is alkalmas, mint a tépett hús.

A lehetőségek és variációk valóban óriásiak (az interneten több ezer receptet találhat a lassú főzőedényben készíthető ételekhez), és azaz előnye, hogy még egy átlagos vagy átlag alatti főzőtudással rendelkező személy is főzhet lassú főzőedényben, és az eredmény valószínűleg mégis jó lesz.

Lauben Slow Cooker 3500SB - három részből áll
Lauben Slow Cooker 3500SB – három részből áll

Azonban szem előtt kell tartania, hogy a lassú főzőedényben készült ételek specifikusak/különlegesek. Egy lassú főzőedényben főzött vadasnak jelentősen más lesz az íze, mint a hagyományos módszerrel elkészítettnek. A lassú főzőedényben nem lehet sült vagy rántott ételt készíteni. De facto posírozáson – „főzésen” – esnek át, melynek során a hőmérsékletet a forráspont alatt kell tartani.

Az összetevők így jobban megőrzik autentikus ízüket és zamatosságukat. A lassú főzőedényben való főzés azonban némileg speciális megközelítést igényel. Például a víz/folyadék mennyiségét helyesen kell megbecsülni. A lassú főzőedényben főzünk vagy párolunk, így a folyadéknak mindig jelen kell lennie, de nehezebb lehet megbecsülni a mennyiséget.

Előfordulhat, hogy az eredmény hígabb lesz, mert nincs annyi párolgás, mint a normál főzésnél. Hasonlóképpen a lassú főzőedényben nehezebb a sűrítés is. Rántást és habarást ideális esetben nem használnak, bár ez is lehetséges. Emellett legtöbbször ez a főzési mód másfajta bánásmódot igényel a fűszerekkel és a sóval. Ez azonban nem olyan nagy tudomány, mint amilyennek látszik. Néhány étel elkészítése után ránézésre tudni fogja mennyi az elég. Ráadásul egy lassú főzőedény zseniális dolog, ha szeret kísérletezni. Talán elnézőbb a hibákkal szemben, mint bármely más főzési módszer.

Vannak-e előnyei és haszna a Lauben edényben való főzésnek?

A lassú főzőedény nagyon egyszerűvé és szinte erőfeszítés nélkülivé teszi a főzést. Csak aprítsa fel a hozzávalókat (durvára), tegye ezeket az edénybe, és hagyja a sorsukra. Egészben is főzhet benne húst.

Nagy előnye, hogy a lassú főzőedényben még a gyenge minőségű, olcsó és másodrangú vagy alsóbbrendű húsok is kibontakoztathatják potenciáljukat, és finomsággá válhatnak. A rágós húsok a hosszú ideig tartó párolástól tökéletesen megpuhulnak, míg az úgynevezett „zsíros” részek, amelyeket nem mindenki szeret, kifőnek. Így a húst de facto nem kell letisztítani sem.

Nem kell kevergetni az ételt a lassú főzőedényben, és soha nem fog leégni (ha a megfelelő minimális folyadék és hozzávalók mennyisége be van tartva).

Az ételt hagyhatja főni éjszakára, vagy amikor éppen dolgozik, vagy bárhol máshol van. Ez egy biztonságos módszer, nem kell őrizni az edényt. A Lauben főzőedényt 3-16 órás főzési időre lehet beállítani. Ez idő alatt nem kell semmivel sem foglalkoznia. Ráadásul az edény csodálatosan szigetel, így a főzés befejezése után is nagyon sokáig ízletes marad az étel. Egy másik lehetőség a Keep Warm funkció bekapcsolása – vagyis a hőmérséklet fenntartása. Ez a funkció akár 6 órán keresztül tálalási hőmérsékleten tartja az ételt.

A Lauben edény akár 16 órás késleltetett indítást is kínál. Ez azt jelenti, hogy megfelelő időben elindítja magát, így például a munkából hazaérkezve már friss étel áll rendelkezésére.

Lauben Slow Cooker 3500SB - a kijelző könnyen leolvasható, a kezelés intuitív
Lauben Slow Cooker 3500SB – a kijelző könnyen leolvasható, a kezelés intuitív

Ami szintén nagyszerű, hogy ezzel a főzőedénnyel csak a minimális edényt fogja összepiszkolni. Általában csak magát a belső kerámiatálat (amely kivehető és mosogatógépben mosható), a vágódeszkát és a kést.

Ha rövidebb főzési időt és a hús intenzívebb állagát és ízét szeretné elérni, akkor a serpenyőben előbb megpiríthatja. Így az eredmény közelebb kerül a klasszikus gulyás- vagy sült hús receptekhez. Idővel azonban rájöhet, hogy e lépés nélkül is finom, egészségesebb és sok szempontból kényelmesebb az eredmény.

A Lauben főzőedény High és Low funkciókat kínál különböző teljesítménnyel. Ezek lehetőséget adnak arra, hogy különböző mennyiségű hozzávalókkal jobban kontrollálhassa a főzési időt.

A Lauben lassú főzőedény energiatakarékos?

Ennek a főzőedénynek a maximális bemeneti teljesítménye 200 W. Egy hagyományos sütő bemeneti teljesítménye általában 2000-3000 W vagy annál több. Egy kerámia/indukciós főzőlapon egy kis főzőzóna bemeneti teljesítménye 1200 W körül van, egy nagy főzőzóna bemeneti teljesítménye pedig 2500 W körül van.

A Lauben lassú főzőedény energiafogyasztása tehát többszörösen alacsonyabb. Még hosszú, többórás főzés esetén is valószínűleg gazdaságosabb, mint a hagyományos módszerek. A Lauben lassú főzőedény még a versenytársakkal összehasonlítva is az egyik legtakarékosabb. Másrészt viszont a kisebbek közé tartozik…

Mekkora a Lauben főzőedény kapacitása?

A Lauben Slow Cooker 3500SB kapacitása 3,5 l. Ez tehát egy viszonylag kicsi lassú főzőedény. Ennek ellenére könnyedén elkészíthet benne elegendő ételt a család számára. Ugyanakkor kevesebb helyet foglal, és kisebb konyhákba is elfér. Az 5 vagy 6 literes vagy annál nagyobb űrtartalmú edényekkel nehéz dolga lehet, mivel a nem elegendő hozzávaló használata gyakran a hőmérséklet túllépését és az étel túlfőzését okozza. Szélsőséges esetben akár le is éghet (bár ez nem valószínű, hogy megtörténik). A Lauben edény megfelelő megoldás 2-4 fős háztartások számára, még akkor is, ha szeret egy kicsit hozzáadni.

Lauben Slow Cooker 3500SB - a főzőedény belső része, amelybe a masszív kerámiaedényt helyezik be
Lauben Slow Cooker 3500SB – a főzőedény belső része, amelybe a masszív kerámiaedényt helyezik be

Leéghet az étel?

A Lauben edény kerámiaedénye masszív, ártalmatlan és természetesen tapadásmentes anyagból készül. Normál körülmények között gyakorlatilag lehetetlen, hogy leégjen az étel. Ha túl kevés folyadékot/alapanyagot használ, vagy a főzési idő túl hosszú, könnyen odaragadhat, ami nem mindig közvetlenül káros (pl. gulyás esetén).

A lassú főzőedényben nem kell kevergetni az ételt. A Lauben főzőedény a fejlett SlowHeat technológiát használja, amely nagyon állandó és egyenletes feltételeket biztosít.

Biztonságos a Lauben edény használata?

A Lauben lassú főzőedény szigetelt rozsdamentes acél burkolattal rendelkezik, Cool Touch technológiával, így a felülete nem melegszik fel, és nem égeti meg magát, ha véletlenül hozzáér. Az edény csúszásmentes lábakkal van ellátva, és az én szemszögemből nézve nagyon stabil.

Milyen funkciói vannak a Lauben Slow Cookernek és hogyan vezérelhető?

A Lauben lassú főzőedényt mindössze két gombbal és egy forgatógombbal lehet vezérelni. Egyszerű és éttekinthető LCD kijelzővel van felszerelve, amely a főzési időt mutatja. Két alapvető funkciója van:

  • Low: Főzés alacsonyabb, 90-95°C-os hőmérsékleten, alapértelmezett 6 órás időtartam mellett, amely a forgatógombbal 3-16 órára állítható.
  • High: Főzés magasabb hőmérsékleten 95-99°C-on, alapértelmezett időtartam 4 óra (ismét állítható).

Továbbá a már említett Keep Warm (melegen tartás) funkcióval a tálalási hőmérsékletet akár 6 órán keresztül is megőrzi. És van egy akár 16 órás késleltetett indítás funkciója is.

Összefoglaló és értékelés

A Lauben Slow Cooker 3500SB egy nagyon praktikus kisebb lassú főzőedény, jól átgondolt kialakítással/dizájnnal és nagyon egyszerű, intuitív vezérléssel. Kisebb és közepes létszámú háztartások számára alkalmas. A lassú főzőedény minden előnyét kínálja, és rendkívül hely- és energiatakarékos. Késleltetett indítás funkcióval és Cool Touch égésgátló felülettel is rendelkezik.

Az ára nagyon barátságos. A Lauben lassú főzőedény e recenzió megírásának időpontjában 23990 Ft-ba kerül.

Összességében semmi komoly hiba nincs ebben a főzőedényben.

A megvásárlását ezért AJÁNLJUK.

Hogyan teszteltük a Lauben lassú főzőedényt? Csirkehúsleves a lassú főzőedényből

A lassú főzőedény egyenesen arra ösztönöz, hogy kipróbáljak néhány lassan elkészülő, mégis egyszerű ételt. Így esett a választásom a csirkehúslevesre.

Tisztított és feldarabolt zöldségek a csirkehúsleveshez
Tisztított és feldarabolt zöldségek a csirkehúsleveshez

A csirkehúsleves alapanyagait használtam: sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, póréhagyma, fokhagymagerezd, vöröshagyma, valamint fűszerek – babérlevél, egész bors, só – és csirkecsontok.

A lassú főzőedény összességében elég gyorsan megtelik, így inkább egy kétfős - háromfős családnak vagy két felnőttnek és két gyermeknek való
A lassú főzőedény összességében elég gyorsan megtelik, így inkább egy kétfős – háromfős családnak vagy két felnőttnek és két gyermeknek való

Az összes hozzávalót beletettem a lassú főzőedénybe, és csordultig felöntöttem vízzel. A víz nem bugyogott az edényben, így tényleg szinte színültig lehet önteni, és a víz nem fog kifolyni.

Lauben Slow Cooker 3500SB - a kezelőelemek részletei és a jellegzetes kijelző
Lauben Slow Cooker 3500SB – a kezelőelemek részletei és a jellegzetes kijelző

A 4 órás intervallumot egyszerűen a magasabb High (magasabb 95-99°C-os hőmérsékleten főzés) fokozatra állítottam, és hagytam, hogy a lassú főzőedény tegye a dolgát. Főzés közben ne emelje fel a fedelet. Minden egyes alkalommal, amikor felemeli, 20 perccel lassítja a főzést. Eleinte a fedél bepárásodik, így igazából nem lát bele rendesen, de 1-2 óra elteltével a bepárásodás megszűnik.

Lauben Slow Cooker 3500SB - húsleves 4 óra főzés után
Lauben Slow Cooker 3500SB – húsleves 4 óra főzés után

A húsleves 4 óra főzés után így néz ki. Észrevehető a húsleves gyönyörű sötét színe. És még csak meg sem pirítottam előtte a zöldségeket a sütőben, ahogy azt gyakran javasolják az íz és a szín érdekében.

Ezután már csak le kell szűrni, vagy le kell szedni a habot (sokkal kevesebb képződik, mint a fazékban főzésnél), és már fogyasztható is. Nekem még volt egy kis időm, ezért a főzési időhöz még 2 órát hozzáadtam. A húsleves így összesen 6 órán át készült.

Lauben Slow Cooker 3500SB - a húsleves megfelelő színe 6 óra főzés után
Lauben Slow Cooker 3500SB – a húsleves megfelelő színe 6 óra főzés után

A húsleves 6 óra főzés után a Lauben Slow Cooker 3500SB lassú főzőedényben. A teljes főzési idő alatt egyáltalán nem kell aggódnia a húsleves miatt.

Könnyedén eltávolítottam a habot. Nekem úgy tűnt, hogy minél tovább főzi a húslevest, annál kevesebb lesz belőle.

Leszűröm a húslevest, és már lehet is tálalni.

Lauben Slow Cooker 3500SB - kész húsleves
Lauben Slow Cooker 3500SB – kész húsleves

Az eredmény egy gyönyörűen tiszta, gazdag ízű húsleves. Adjon hozzá például tésztát (a zavarosodás elkerülése érdekében külön főzze meg), és máris fogyasztható.

Rendkívül elégedett vagyok az eredménnyel és a lassú főzőedényben történő főzéssel összességében. Alapvetően csak előkészíti a hozzávalókat, a főzést pedig rábízza. A húsleves esetében nem kell figyelni a főzési folyamatot (alapvetően nem áll fenn a víz elpárolgásának veszélye).

Fotógaléria