Háztartás

A legjobb ágyak (recenziók és teszt)

legjobb ágyak A minőségi alvás az egészségünk és nap folyamán nyújtott teljesítményünk alfája és omegája. Éppen ezért tökéletes helyet kell biztosítani az alváshoz, ahonnan reggel kipihenten és energiával feltöltve kel fel. A matracok vagy ágyneműk helyes megválasztása mellett fontos, hogy legyen egy „alap“ alatta, amely megfelel fizikai paramétereinknek, de ízlésünknek is. Miről lesz szó? Bemutatjuk Önöknek a legjobb ágyakat, amelyeken az alvást megszereti.

Az ágy kiválasztása a hálószobába, a szobába vagy a gyerekszobába számos kritériumtól függ. Ami fontos az ágy használatának gyakorisága (minden éjjel, vagy csak a nyaralás alatt a víkendházban?), az egyén súlya és magassága, a hálószoba mérete és a hálószoba berendezési stílusa. Kevesebben gondolnak a matrac és az ágy kompatibilitására, pedig éppen ez a tényező rendkívül fontos a nyugodt alváshoz.

 • Milyen követelményeket támaszt az ágy kialakításával kapcsolatban? Tetszenek Önnek a masszív fa ágyak, vagy inkább előnybe részesíti a kárpitozott ágyakat, amelyek kellemes tapintásúak?
 • Fontos az Ön számára, hogy az ágy tárhellyel is rendelkezzen?
 • Egyedül fog aludni az ágyon, vagy minőségi házastársi ágyat keres?
 • Szeretne ágyat matraccal és ágyráccsal alapáron?
 • Hogyan válassza ki a megfelelő gyermekágyat?

A következő választási útmutatóban tippek és tanácsok gyűjteményét találja, amelyek segítségével pontosan kiszűrheti az ágyat az Ön igényeinek megfelelően. Mivel ez egy domináns bútor, helyénvaló az ágy élettartamával és karbantartásával foglalkozni. Átnéztük az ágyak recenzióit is, és az eredmény egy táblázat, amely a vásárlók körében a legjobban visszhangnak örvendő modelleket tartalmazza. Melyek az előnyeik és mivel arattak győzelmet a konkurencia felett?

A legjobb ágyak

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Boxspring FERATA TV KOMFORT
Méretek (SzéxMéxMa): 140×215×85 cm
5 out of 5 stars (5 / 5)161300 Ft Alacsony ár
2.Dupla ágy ágyráccsal CARISA
Méretek (SzéxMéxMa): 165×216×91 cm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)54500 Ft Alacsony ár
3.Ágy 1S/90 TEYO
Méretek (SzéxMéxMa): 95,5×203×60 cm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)35900 Ft Alacsony ár
4.Ágy NVJ12
Méretek (SzéxMéxMa): 166×205×90 cm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)81900 Ft Alacsony ár
5.Ágy NK278
Méretek (SzéxMéxMa):195x240x83
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)171000 Ft Alacsony ár
6.Franciaágy OREA
Méretek (SzéxMéxMa): 185x216,5x122,2 cm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)290000 Ft Alacsony ár
7.Dupla ágy GABRIELA
Méretek (SzéxMéxMa): 183,6×203,2×90 cm
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)48600 Ft Alacsony ár
8.Ágy MTC3
Méretek (SzéxMéxMa): 166×205×85 cm
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)78100 Ft Alacsony ár

Hogyan válassza ki az ideális ágyat, mely több évig szolgál?

Új ágyat vásárol, és meg kell fontolnia a kínált lehetőségek összes előnyét és hátrányát? A legtöbb vásárlónak van egy elképzelése és ugyanakkor egy költségvetése is, amelybe ideális esetben bele akar férni. Az ágy választását bizonyos mértékben befolyásolja a hálószobabútor és az Ön egyéni ízlése. Míg egyesek nem engednek a természetes fa kellemes érzéséből, mások a modern lakkozott kialakítást keresik.

Tanácsot adunk, hogy az ágy mely tulajdonságaira összpontosítson, hogy tökéletesen ellazulhasson alvás közben, és a legjobbat kapja a befektetéséért.

Válassza ki a megfelelő méretet

Az első feladat az ágy megfelelő mérete.

 • Az ágynak legalább 20 cm-rel hosszabbnak kell lennie, mint a felhasználó testmagassága.
 • A felnőtt ágy standard szélessége 90 cm.

A legtöbb egyszemélyes ágy mérete 90 × 200 cm, tehát a kétszemélyes ágyak (házastársi ágyak) esetében ez logikusan 180 × 200 cm. A legtöbb matracot is ezekben az alapméretekben gyártják (és a lepedők is ugyanarra a méretre vannak beállítva). Bár választhat egy kisebb kétszemélyes ágyat, 160 × 200 cm, de a két 80 × 200 méretű matrac nem biztos, hogy olcsóbb lesz. A kevésbé szabványos méretű matracok és az ágyrácsok általában ugyanolyan drágák, ha akár nem drágábbak is, mint az alapméretűek.

Mennyi helyet tud biztosítani a hálószobában az ágy számára? Néha lehetőségünk van egy nagy ágy megvásárlására, máskor számolni kell minden extra centiméterrel. De ne kössön olyan kompromisszumot, amely nem növeli az éjszakai kényelmet. A 140 × 200 cm-es ágy nem tekinthető teljes méretű kétszemélyes ágynak. Inkább egy színvonalon felüli nagy egyszemélyes ágy, amelyen alkalmanként két ember is elalszik.

hogyan válasszon ágyat

Mekkora legyen az ágy magassága?

Az ágy magassága egy felnőtt számára körülbelül 40-50 cm. Ha az ágy nyugdíjas számára van, magasságának 55 és 62 cm között kell lennie. A babaágyak esetében az ágyrácsot alacsonyabbra is lehet helyezni. Azonban nem lehet alacsonyabban, mint 30 cm. Alacsonyan a földhöz közel hidegebb lehet, ugyanakkor a por jobban kavarog a földön, amelyet aztán az alvó gyermek belélegezne.

Ágyak méret szerint

 • Egyszemélyes ágy – 80 × 200 cm, 90 x 200 cm ágy – alkalmas felnőtteknek, de tinédzsereknek és gyermekeknek is (egy bizonyos életkorig védő oldalakkal).
 • Másfél személyes ágy – 120 × 200 cm, 140 × 200 cm ágy – alkalmas egy felnőtt számára (+ két ember alkalmankénti alvására). Az ágy alkalmas például diákszobába, albérletbe, víkendházba vagy vendégszobába.
 • Duplaágy – 160 × 200 cm, 180 × 200 cm, 200 × 200 cm ágy (átlag feletti kialakítás esetében 200 × 220 cm is) – két felnőtt számára alkalmas teljes értékű használatra.
 • Gyermekágy – 60 × 120 cm, 70 x 140 cm, 80 × 160 cm, 80 × 180 cm ágy – alkalmas egy gyermek számára, és még ebben az esetben is érvényes, hogy az ágynak legalább 20 cm-rel hosszabbnak kell lenni, mint a gyermek testmagassága.

Ágyak konstrukció szerint

 • Klasszikus fix ágy – Ez egy fém, fa vagy forgácslap váz (vagy anyagok kombinációja + kárpitozás), amely egész nap és éjjel is stabil helyet foglal el a szobában.
 • Felcsukható ágy – Ez egy úgynevezett szekrényágy. Egy ilyen kialakítás nem egy szűk helyen bizonyult megoldásnak. Precíz kidolgozást igényel, és hangsúlyt kell fektetni egy minőségi rugós vagy hidraulikus mechanizmusra, amely pár másodperc alatt biztosítja a lehajtását és felhajtását is.
 • Széthúzható ágy – A nap folyamán elegáns kétszemélyes kanapé formájában használható, és egyszemélyes ágyként szolgál, extra puha háttámlával. Szükség esetén, a „háttámla“ hátrahajtásával rövid idő alatt kétszemélyes ággyá alakítható. 120 – 140 × 200 cm méretű ágy kerül kialakításra. Alkalmas vendégszobába, víkendházba vagy diákszobába.
 • Emeletes ágyak – Népszerű megoldás gyermekszobákba. Az emeletes ágy lehet két egyforma méretű ágy egymás felett, vagy kombinációja egy egyszemélyes ágynak a felső részen és egy másfél személyes ágynak az alsó részen.
 • Pótággyal ellátott ágyak – Az egyszemélyes ágy tárolójában szabad hely helyett szinte azonos méretű kihúzható ágy található. Ha gyermekének barátai vagy nyaralók gyakran alszanak Önöknél, ez érdekes alternatíva lehet. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy ahogy a felső matrac nem lélegzik alulról, a másik matrac is be van helyezve a tárhelybe. Ne felejtse el gyakran szellőztetni az ágyat.

minőségi ágy

Az ágy fő anyaga

⏩ Tömörfa ágyak

Ezek az ágyak jó hírnévnek örvendenek sok fogyasztó körében. Fából, leggyakrabban erdeifenyőből, borovi fenyőből, tölgyből és bükkből készülnek. Különösen a bükk és a tölgy ágyakat jellemzi a nagy tartósság, de a nagy súly is. Kiváltságuk a gyönyörű természetes megjelenés.

Ha tömörfa ágyat szeretne vásárolni, keressen kiváló recenziókkal rendelkező gyártót. A minőségi mutató a magasabb ár, a fa megmunkálása és a luxus kinézet. Gyakran ezeket az ágyakat méretre készítik – pontosan az Ön igényeinek megfelelően.

⏩ Fém ágyak

A fém ágy könnyeddé, jól szellőztethetővé teszi a hálószobát, ugyanakkor számos érdekes dizájn kombinációt és különböző színeket tesz lehetővé. Könnyen karbantarthatók (csak rendszeresen törölje le a port az ágykeretről). Érdekes fonott kosarakat tárolhat az ágy alatt.

A fém ágyak esetében azonban két ellentéttel találkozhat. Erős és stabil szerkezetek vasból és ötvözeteiből, vagy akár már ránézésre is könnyebb alumíniumcsövekből készült fémágyak, amelyek néhány hónapos használat után kellemetlenül nyikoroghatnak.

⏩ Ágyak forgácslapból

Néhány ágy első ránézésre úgy néz ki, mintha fából lenne. Ha azonban jól megnézi, könnyen rájön, hogy forgácslapról van szó, amely viszonylag elterjedt bútoranyag, és a bútorok ára a népszerű árak felé tolódik. A forgácslapokat dekoráció borítja, amely híven utánozza a fa jellegzetességeit, erezetét. Tehát a vásárlót kicsit félrevezethetik az üzletekben, de ne féljen megkérdezni a részleteket.

A teherbírás is indikátor lehet. Forgácslap ágy esetén számoljon fekhelyenként kb. 90 – 100 kg teherbírással, míg tömörfa esetében a teherbírás meghaladhatja a 150 kg-ot is.

⏩ Kárpitozott ágyak

Nevezhetjük ezeket az előző három típus felépítményének is. Minden kárpitozott ágy alapvetően szilárd konstrukciót rejt. Ez készülhet tömörfából, forgácslapból vagy fémprofilokból. Bár nem látja a konstrukciót, ez befolyásolja az ágy élettartamát, súlyát és teherbírását. Ezért a kárpitozott ágy kiválasztásakor érdeklődjön a benne elrejtett anyag iránt, hogy az ágy a lehető legtovább kielégítse igényeit.

A kárpitozáshoz kiváló minőségű, magas gramázsú és kopásállósággal rendelkező bútorszöveteket lehet használni, valamint textilbőrt vagy bőrt (hasonlóan a kanapékhoz). Az ágykeret és a fejtámla kellemes puha kárpitozása az esztétikai látványossággal együtt biztosította, hogy a kárpitozott ágyak jelenleg a legkeresettebbek közé tartoznak. Ügyeljen azonban a kisebb buktatókra – por, haj és állati szőr ráragad a kárpitra – időről időre porszívózást, de mélytisztítást is igényelnek.

⏩ Raklapágyak

Szereti az egyediséget, és olyan otthont szeretne, ahol a kreativitás az első? Ha igen, akkor a raklapágyak Ön számára vonzóak lehetnek. Hogyan kell csinálni? Csak néhány raklapra, festékre, lakkra, szögekre és az idejéből néhány órára van szüksége. Az eredmény kellemesen meglepő lehet. Ugyanakkor jó, ha tudja, hogy a nem megmunkált raklapok tele vannak forgácsokkal, és az ágy alá a hozzáférés korlátozott lesz. Azok tapasztalatai alapján, akik ezt kipróbálták Ön előtt – készüljön fel a porral, és néha a pókokkal való egyenlőtlen harcra.

Videó

Ágy tartozékok, kiegészítők

Az ágyra pillantva nem csak a keretet látja. Éppen a tartozék, a kiegészítő, amely felkelti a figyelmét.

 • Tárhely és hozzáférési lehetőségek – Ha a tárhelyekkel rendelkező ágyakat választja, vegye figyelembe különösen a nyitási módot. Az ágyak bal és jobb oldalról vagy a végéről nyílnak.
 • Baldachin (királyi mennyezet) – A baldachinos ágyak stílusosan felöltöztetik a hálószobát. Ez lehet egy egyszerű favázas konstrukció, amelyre felfüggeszthet lámpákat, de a légies függönyökkel együtt az elegancia ismertetőjegye is lehet.
 • Ágyvég/fejvég – A rögzített (szilárd vagy kárpitozott) fejtámla megakadályozza a párna elcsúszását, és egyúttal kiegészíti az ágy teljes látványát és stabilitását.
 • Éjjeliszekrények és rakodóhelyek – A fa és kárpitozott ágyak praktikus éjjeliszekrényeket tartalmazhatnak, amelyek ugyanolyan stílusúak, mint maga az ágy. Leggyakrabban egy kiterjesztett fejléc rögzíti őket.

Ágyak ára

Mennyit fizet egy jó minőségű ágyért? A végső árat számos tényező befolyásolja, különösen a felhasznált anyag és az ágy mérete.

✅ Ágyak 70000 forintig

Az alap árkategóriát a különféle méretű egyszemélyes ágyak uralják. A gyermekágyaktól kezdve a normál felnőtt méretig. Választhat kanapékat, forgácslapokból készült ágyakat és alapvető masszív ágyakat. A duplaágyak egy kisebb csoportját is megtalálja itt, de figyelembe kell venni, hogy ezek egyszerű konstrukciók, ágyrács és matracok nélkül.

✅ Ágyak 140000 forintig

A közép árkategóriában az ágyak választéka már növekszik, és megtalálja a jelenleg legkelendőbb ágyak minden fajtáját. Míg az egyszemélyes ágyak esetében már magasabb minőségről beszélhetünk, a házastársi ágyak felszereltségüket tekintve a középosztályhoz tartoznak. Leginkább a figyelmet az érdekes kárpitozott konstrukciók hívják fel, amelyek tökéletesen kiegészítik a modern belső teret.

✅ Ágyak 140000 forinttól

Ha kompromisszumok nélküli minőségre vágyik, akkor a magasabb árcédulával rendelkező ágyak ajánlata lesz vonzó az Ön számára. Mit talál itt? Mindenekelőtt hatalmas kínálatot méret, anyag, kivitel és felszereltség szempontjából. A forgácslap visszahúzódik, amelyet felváltanak a minőségi fém ágyak, masszív ágyak és olyan ágyak, amelyek látványukkal a luxus ágyakhoz hasonlítanak, melyeket a filmekből ismer. Ez az ajánlat vonzó lesz az igényes fogyasztók számára is, akik az ágyat hosszú évekig tartó befektetésnek tekintik.

kárpitozott ágy

Gyakran ismételt kérdések – GYIK/FAQ

Ágy idősek számára: Milyen legyen a magassága?

Az ágy az idősek számára általában magasabb, kb. 55 cm és több. Figyelembe van véve az egyszerű lefekvés és az ágyról való felkelés. A mélyülés nagyon problémás az ízületek és a mozgásszervi megbetegedések esetén. Ugyanakkor válaszon megfelelő keménységű matracot. Ne legyen túl puha vagy túl kemény. A közepes keménységű, megerősített szélű zónákra osztott matrac lesz a megfelelő választás. Az ágyból való felkeléskor a matrac széle nem hajlik meg, és az idős ember nem üti meg magát az ágy szélében.

Jobb, ha lábakon áll az ágy?

Az éjszaka folyamán egy felnőtt 1,5 liter izzadságot izzad ki, amelynek nagy része a matracba szívódik. A lábakon lévő ágy esetében a levegő áramlása könnyebb a matrac alsó részének közvetlen közelében. A matrac lélegezhet, nedvesség nem halmozódik fel benne, és higiénikusabb környezetben alszik. A kárpitozott ágyak gyakori betegsége éppen a tárhely bepállása. Ha attól tart, hogy a por felhalmozódik az ágy alatt, keressen elég magas rést, a portörléshez, porszívózáshoz, vagy küldje be egy sétára az ágy alá a robotporszívót..

Hova kell helyezni az ágyat?

Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. Ez a szoba elrendezésétől függ. Azonban mindig jobb, ha a fejvég a falnál van, és a franciaágy balról és jobbról is elérhető. Ne helyezze az ágyat a radiátor mellé. A meleg levegő kiszárítja a nyálkahártyát, és növeli a felső légúti fertőzés kockázatát. Ugyanakkor nem ajánlott az ágyat közvetlenül az ablak alá helyezni. Szellőztetéskor a kintről a por és számos pollenallergén a párnára és a paplanokra kerül.

baldachinos ágy

Luxus ágyak: Mivel tűnnek ki és mi az extra bennük?

A luxus ágyakért általában többet fizetünk. Fényűző lehet a kivitelezés, a kárpitozás, az ágy konstrukciójához használt prémium anyagok, amelyek meghosszabbítják az élettartamát, ugyanakkor növelik a teherbírását. Első pillantásra egyértelmű, hogy „Ágy Úr“-ral van dolga. Az USA-ban megkapták a Boxspring elnevezést is (magas, gazdagon kárpitozott franciaágy három matraccal).

De van egy másik oldala is. A luxus ágyak olyan kivitelezésűek, amelyek a szokásosnál nagyobb kényelmet nyújtanak az alváshoz. Ebben az esetben elsősorban fejlett ágyrács és matrac pozicionáló rendszerrel van felszerelve, amelyet távirányítóval vezérelhet. Egy pillanat alatt az ágy kényelmes „fotellé” változik. Így bármilyen helyzetben (párna nélkül) támaszt nyújt a gerincnek, és kiváló ergonómiával és csendes működéssel rendelkezik. Néhány ágy még beépített masszázsrendszerrel is rendelkezik. Az így felszerelt ágy ára meghaladja a több százezer forintot.

Hogyan válassza ki a gyerekágyat?

A gyermekágy kiválasztásakor a szülők több dilemmával is szembesülhetnek. Szükségem van egy állítható magasságú ágyrácsra és leengedhető oldalrácsra? Használom az integrált pelenkázót? Jobb egy kerekes vagy kerék nélküli gyerekágy? Biztonságosak-e a kiságyon használt festékek és lakkok? Ehhez a kiterjedt témához külön útmutatót készítettünk, Hogyan válasszon gyerekágyat + Tippek a legjobb gyerekágyakhoz a piacon.

Megéri matraccal és ágyráccsal ellátott ágyat vásárolni?

Ágyráccsal rendelkező ágy vásárlása előnyös lehet. Különösen, ha a rácson nem spóroltak, és az ágy ára magában foglal például egy lamellás ágyrácsot. Időt takarít meg, nem kell keresnie az ágy méretének megfelelő rácsot. Az ágy árában szereplő matrac mindig kicsit lutri. Ritkán találkozik olyan matraccal, amely minden tulajdonságában megfelel Önnek. Ezért jobb, ha külön választ matracot, így teljes mértékben figyelembe veheti annak keménységét, ortopédiai tulajdonságait, zónáit, anyagát és magasságát.

Szintén érdekelheti Önt:

 • A legjobb ágyneműk – Hogyan válasszon az anyag szerint
 • A legjobb Dormeo párnák
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Boxspring FERATA TV KOMFORT
Méretek (SzéxMéxMa): 140×215×85 cm
5 out of 5 stars (5 / 5)161300 Ft Alacsony ár
2.Dupla ágy ágyráccsal CARISA
Méretek (SzéxMéxMa): 165×216×91 cm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)54500 Ft Alacsony ár
3.Ágy 1S/90 TEYO
Méretek (SzéxMéxMa): 95,5×203×60 cm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)35900 Ft Alacsony ár
4.Ágy NVJ12
Méretek (SzéxMéxMa): 166×205×90 cm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)81900 Ft Alacsony ár
5.Ágy NK278
Méretek (SzéxMéxMa):195x240x83
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)171000 Ft Alacsony ár
6.Franciaágy OREA
Méretek (SzéxMéxMa): 185x216,5x122,2 cm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)290000 Ft Alacsony ár
7.Dupla ágy GABRIELA
Méretek (SzéxMéxMa): 183,6×203,2×90 cm
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)48600 Ft Alacsony ár
8.Ágy MTC3
Méretek (SzéxMéxMa): 166×205×85 cm
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)78100 Ft Alacsony ár

Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új ágy kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb ágyat.