Háztartás Háztartási gépek

A legjobb asztali mosogatógépek (recenziók és teszt) 2024

legjobb asztali mosogatógépek
Egy kis konyhában minden centiméter számít, és egy nagy mosogatógép gyakran csak vágyálom marad. De ennek nem kell örökké tartania. Tekintse meg a legjobb asztali mosogatógépeket, amelyek érdekes módon töltik be a piaci rést, és mentesítik Önt a kézi mosogatástól.

Az asztali mosogatógépeket elsősorban kisebb méret és kisebb kapacitás jellemzi. Ezek modern kialakítású elektromos készülékek, amelyek funkcionalitás és technológia tekintetében nem maradnak el a klasszikus méretű mosogatógépektől, ahogyan azokat általában a konyhákból ismerjük. Elsősorban a kisebb létszámú háztartásokba vagy kisebb helyiségekbe (kis konyha, víkendház) tervezték ezeket. Hasznosságuk azoknak az időseknek is tetszeni fog, akiknek problémáik vannak az ízületeikkel, a finommotorikájukkal, és akik számára az edények mosogatása ésszerűtlen teherré vált.

Az asztali mosogatógépek kapacitása, azaz az egy ciklusra beléjük férő edények mennyisége 2 és 8 teríték között mozog, a kínálat túlnyomó többsége 6 teríték behelyezésére alkalmas. A mosogatógépek világában egy terítéknek egy személy edényeit tekintik – azaz egy mélytányért, egy sekély tányért, egy desszertes tányért, egy csészét (poharat) és a hozzá tartozó evőeszközöket.

Asztali mosogatógép vásárlásán gondolkodik, és szeretne alapvető információkat kapni? A választási útmutatóban talál néhány kulcsfontosságút. Végigvezetjük a vásárlási döntésen, hogy könnyedén eligazodhasson a kínálatban. Ne hagyja figyelmen kívül a magasan értékelt és legkelendőbb modellek rangsorát. Különösen az asztali mosogatógépek tesztjeit és recenzióit használtuk fel az összeállításhoz, amelyekben Ön is megtalálhatja az első kézből származó véleményeket, és leegyszerűsítheti a választást.

A legjobb asztali mosogatógépek (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Klarstein Amazonia 6
Terítékek száma: 6
5 out of 5 stars (5 / 5)116000 Ft Alacsony ár
2.CANDY CDCP 8S
Terítékek száma: 8
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)117000 Ft Alacsony ár
3.HYUNDAI DTC657DW8F
Terítékek száma: 6
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)92700 Ft Alacsony ár
4.MIDEA MFD42S100BLU-CZ
Terítékek száma: 2
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)84000 Ft Alacsony ár
5.ETA 138490000F
Terítékek száma: 6
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)99900 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon asztali mosogatógépet

Hogyan válasszon az elvárásainak megfelelő asztali mosogatógépet? Ha eddig még csak nem is hallott erről a lehetőségről, itt az ideje egy rövid bemutatásnak, hogy világos képet kapjon arról, hogy ez a készülék ideális megoldás-e az Ön számára.

Hogyan működik az asztali mosogatógép?

A legtöbb esetben az asztali mosogatógép egy elektromos készülék, amelyet vízellátáshoz és lefolyóhoz kell csatlakoztatni. Ugyanazon az elven működik, mint egy hagyományos mosogatógép. Elhelyezhető a konyhapulton, egy alsó konyhaszekrényben (például a mosogató alatt) vagy egy mélyebb polcon – nincs szükség beépítésre. Egyre népszerűbbek a beépíthető asztali mosogatógépek is, amikor a mosogatógép kompakt méretét már a konyha felújításakor figyelembe veszik.

A konstrukció magában foglal egy teljesen nyitható ajtót (felülről lefelé), egy kihúzható kosarat az edények elhelyezésére szolgáló elemekkel, egy mechanikus gombokkal, kerekekkel vagy érintőkijelzővel ellátott kezelőpanelt. Mint a bevezetőben jeleztük – különösen alkalmas kisebb konyhákba, valamint egyedülállók vagy párok számára. Ahhoz, hogy valóban hatékony készülék legyen, fontos, hogy kihasználja a mosogatógép kapacitását. Ha egy egyedül élő személynek egy átlagos méretű mosogatógépet kellene megtöltenie (10 vagy több terítékre), ez valószínűleg több napot venne igénybe – ami sem higiéniai szempontból, sem és az otthoni edények elérhetősége szempontjából se nem higiénikus, se nem praktikus.

Ezért a jól ismert készülékgyártók (Klarstein, Beko, Bosch) nem féltek olyan asztali mosogatógépeket piacra dobni, amelyek gondoskodnak az edények tisztaságáról a felhasználó helyett.

Jó tudni, hogy a legkisebb asztali mosogatógépeket (2-4 terítékre) nem feltétlenül kell csatlakoztatni a vízellátáshoz és a lefolyóhoz. A víz feltöltése és leeresztése kézzel történik, például hangjelzésre. Ezek továbbra is elektromos készülékek, de például kempingben, lakókocsiban is használhatja ezeket.

asztali mosogatógépek

Asztali mosogatógép mérete

Mivel Önt valószínűleg szó szerint a centiméterek érdeklik, amikor asztali mosogatógépet választ, először a méreteit – szélességét, mélységét és magasságát – nézze meg. Egyes modelleket úgy terveztek, hogy dizájnjuk kiegészítse a modern vagy retro konyhai koncepciót. Az asztali mosogatógép elhelyezésének helyén legyen könnyen hozzáférhető elektromos csatlakozó, valamint vízelvezető és vízellátás csatlakozó. Ezért általában a konyhapulton vannak a mosogató mellett, vagy akár a mosogató alatti szekrényben.

A paramétereket elnézve egy hagyományos mosogatógép félméretű változatát képzelheti el. Ez körülbelül 55 cm szélességet, 50 cm mélységet és 40-43 cm magasságot jelent. Még slim asztali mosogatógépek is kaphatók, amelyek kb. 42 cm szélesek. Amit az egyik dimenzióban elvettek, azt hozzáadták a magassághoz, amely így akár 60 cm is lehet. Amint láthatja, a méretekben is érdekes eltérések vannak, és lehetősége van arra, hogy megtalálja a konyhájához illő kialakítást.

Asztali mosogatógép kapacitása

A méretekhez szorosan kapcsolódik a mosogatógép kapacitása. A legtöbb modell 5-6 teríték befogadására alkalmas. Egyes mosogatógépek azonban kisebbek – 2-3 teríték számára, míg mások 8 teríték behelyezésére alkalmas tároló hellyel lepnek meg. Amikor terítékről beszélünk, akkor egy mélytányérra, egy sekély tányérra, egy desszertes tányérra, egy csészére (pohár) és a hozzá tartozó evőeszközökre gondolunk.

Ne feledje, hogy a nagy edények és serpenyők mosogatásához nem az asztali mosogatógép a legjobb választás. Ha a nagyobb edényekhez van szüksége segítségre, gondolja át, hogy van-e hely a konyhájában egy teljes magasságú slim mosogatógép – méretek körülbelül 45 × 55 × 80 cm – elhelyezésére. Kapacitása 9-10 teríték befogadására alkalmas, és alul általában még néhány edény is elfér.

Villamosenergia- és vízfogyasztás

Ebben az esetben is igaz, hogy egy asztali mosogatógép kevesebb vizet használ, mint kézi mosogatás estén? Igen, a mosogatógépben való mosogatás még mindig gazdaságosabb. Míg egy kézi mosogatás esetében egy adott mennyiségű edényhez körülbelül 30 liter vizet használna fel a mosogatóban, addig egy asztali mosogatógép átlagosan 6-9 liter vizet használ fel mosogatási ciklusonként. Amellett, hogy több tíz liter vizet takarít meg, időt nyer, amelyet kellemesebb tevékenységekre fordíthat, mint például a mosogató mellett állni a piszkos tányérokkal.

Az asztali mosogatógép azonban elektromos készülékként elektromos áramot használ a működéséhez. Fel kell melegítenie a vizet, szabályozni kell a ciklusokat és a vízelosztást, gondoskodni kell az edények szárításáról.

Ha van néhány kedvence kiszemelve, nézze meg a működésükkel kapcsolatos alapvető paramétereket és értékeket. Minden fontos dolog megtalálható a készülék energiacímkéjén. Vannak adatok, amelyek megmondják, hogy milyen az:

 • energiahatékonysági osztály (A-G osztály)
 • energiafogyasztás 100 ciklusonként az ECO programban (kWh-ban kifejezve)
 • névleges kapacitás (standard terítékek száma az ECO programban)
 • vízfogyasztás (ismét az ECO programban)
 • ECO program időtartama
 • a levegőben terjedő akusztikus zajkibocsátás (decibelben).

Az alapértékek összehasonlításával elég gyorsan kiderül, hogy melyik modell előnyösebb az Ön számára. Jó tudni, hogy 2021 márciusában megváltoztak az energiacímkék, és az eredeti A+++-tól D-ig terjedő osztályok helyébe a jobb áttekinthetőség érdekében egy új, A-tól G-ig terjedő skála lépett.

(A+++ lett az új A, A++ lett a B, A+ lett a C, stb. Így sok készüléket „visszaminősítettek“ az új energiacímkét tekintve, és csak a legjobb termékek büszkélkedhetnek A-val).

konyhaedenyek

Programválaszték

Az asztali mosogatógépek nem szűkölködnek a programlehetőségekben, amelyek közül választhat – például az edények szennyezettsége alapján. Leggyakrabban hat programmal rendelkezik, amely a következő programokat tartalmazza:

 • normál program, intenzív program nagyon szennyezett edényekhez, gazdaságos ECO program, gyorsprogram enyhén szennyezett edényekhez, üvegprogram, öntisztító program

A mosogatási ciklus hossza és minősége a kiválasztott programmal függ össze, ami közvetlenül tükröződik az áram- és vízfogyasztásban, valamint magának a ciklusnak az időtartamában.

Vezérlőelemek

A modern dizájnnal rendelkező készülékek rajongója vagy inkább az egyszerű és könnyen érthető gombokat kedveli? Ha az asztali mosogatógépeket nézzük, nem az egységesség uralkodik – épp ellenkezőleg. A különböző formákat, színeket és dizájnokat különböző kialakítású vezérlőpanelek egészítik ki.

Az érintőpanelek a drágább és fényűzőbb modelleken találhatók. A kis kijelzőn ekkor megjelenik, hogy melyik programot választotta ki, és mennyi idő van még hátra.

A gombokkal és programválasztó tárcsával ellátott klasszikus panelek nagyon népszerűek azok körében, akik nem nagyon azonosulnak a modern kialakítással, dizájnnal. Ha például egy idős szülőnek vásárol asztali mosogatógépet, kérdezze meg előre, hogy milyen vezérlést szeretne. Ha a mosogatógép megkönnyíti az életet, akkor a használatának is ugyanolyan egyszerűnek kell lennie.

Hasznos funkciók és felszereltség

 • Túlfolyás elleni védelem – Alapvető biztonsági elem, amely megakadályozza, hogy a víz túlcsorduljon a mosogatógépből.
 • Késleltetett indítás – Ezt a funkciót akkor érdemes használni, ha a mosogatógép indításának késleltetésére van szüksége – akár 24 órával.
 • Programvégi hangjelzés – Egy rövid hang jelzi a mosogatási ciklus végét, hasonlóan a mosógéphez.
 • Fényesítő és só alacsony szintjének jelzője – Ez leggyakrabban egy fényjelző, amely jelzi, hogy a tisztítószert újra kell töltenie.
 • Gyermekzár – Ez a funkció lezárja a kezelőpanelt és az ajtót, hogy megakadályozza, hogy egy gyermek beavatkozzon a mosogatógép működésébe.
 • Töltésérzékelő – A mosogatógép felméri, hogy mennyire van tele, és ennek megfelelően állítja be a működését (ciklusidő, vízfogyasztás).

Asztali mosogatógépek ára

Mennyit fizet egy jó minőségű asztali mosogatógépért? Az árkülönbségek nem túl elsöprőek a jelenlegi kínálatban, de némi különbség azért érzékelhető.

✅ Asztali mosogatógépek 87500 forintig

Már 87500 forint alatti áron is találhat néhány praktikus segítőt asztali mosogatógépek formájában, akár 6 terítékre is. A külső kialakítás nem hívja fel magára a figyelmet, ezek inkább feltűnésmentes fehér készülékek, átlagos program és funkcionális felszereltséggel a kényelmes használathoz. Javasoljuk, hogy a hasonló modellek összehasonlításakor nézze meg az energiacímkét. Az olyan márkák modelljei, mint a Beko, a Hyundai, a Candy, az ETA jól eladottak.

✅ Asztali mosogatógépek 115500 forintig

Egy kategória, ahol a legkelendőbb asztali mosogatógépeket találja. A kialakítást vizsgálva több különbséget is észrevehet. A beépíthető asztali mosogatógépek és a dizájn-semleges modellek mellett szokatlan formákat és dizájnokat is talál. A szín- és formavilág sokszínűsége megtalálható például a Klarstein márka kínálatában. A kivitelezés minősége, a gazdaságosság és a beépített technológia magasabb szintű.

✅ Asztali mosogatógépek 115500 forinttól

Ha a legjobbat keresi, amit az asztali mosogatógépek kategóriája kínál, akkor olyan márkákat keressen, mint a Bosch, a Klarstein és az Electrolux. Még a „félméretű“ mosogatógépek is ugyanazt a megbízható és gazdaságos működést, precíz kivitelezést és fejlett technológiát kínálják, mint nagyobb testvéreik.

A legjobb asztali mosogatógép márkák

 • Beko – A Beko szabadon álló asztali mosogatógépei jó ár-érték arányt képviselnek. 6 vagy 8 terítékre tervezték. Kiválóan minősített az alacsony zajszint miatt.
 • Klarstein – A jelenleg elérhető asztali mosogatógépek talán legszélesebb választéka különböző méretekben, formákban és stílusokban. Tökéletesen illeszkednek mind a modern, mind a retro konyhákba.
 • Bosch – Magasabb minőségű kivitelezés és ár. A Bosch asztali mosogatógépek alkalmasak szabadonálló vagy beépíthető készülékként egyaránt. Alacsony vízfogyasztás jellemzi ezeket.
 • Candy – Érdekes ezüst és fehér dizájnt és hatékony belső térkihasználást kínálnak a Candy asztali mosogatógépek.
 • ETA – Teljes funkcionális és program felszereltség, 6 teríték befogadására alkalmas, elegáns design.
 • Concept – A precízen kidolgozott Concept mosogatógép a beépíthetőség vagy a konyhapultra helyezés lehetőségét is kínálja. Kihagyhatatlan sötét dizájn.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Klarstein Amazonia 6
Terítékek száma: 6
5 out of 5 stars (5 / 5)116000 Ft Alacsony ár
2.CANDY CDCP 8S
Terítékek száma: 8
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)117000 Ft Alacsony ár
3.HYUNDAI DTC657DW8F
Terítékek száma: 6
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)92700 Ft Alacsony ár
4.MIDEA MFD42S100BLU-CZ
Terítékek száma: 2
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)84000 Ft Alacsony ár
5.ETA 138490000F
Terítékek száma: 6
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)99900 Ft Alacsony ár