Autó / Motor

A legjobb autóporszívók (recenziók és teszt) 2024

legjobb autóporszívók
Úgy érzi, hogy autójának a belseje mágnesként vonzza a szennyeződéseket, a koszt és a port? Akkor egy praktikus segítőre lesz szüksége egy porszívó formájában. Hogyan válassza ki a legjobb autóporszívót? Nézze meg tippjeinket, és ismerje meg jellemzőiket és teljesítményüket.

Az autóporszívók lényegében nem mások, mint kézi porszívók, ami azt jelenti, hogy a legtöbb tulajdonságukban megegyeznek. Könnyen hordozhatók, egy kézzel is működtethetők, beépített gyűjtőtartállyal rendelkeznek, és a látható szennyeződések megbízható felporszívózásához szükséges teljesítményt nyújtanak. Felszereltségükben és tápellátásukban különböznek. Az autó tisztításához több réstisztító szívófej tartozékra és legalább egy kárpitos fúvókára lesz szüksége.

A következő „Hogyan válaszon autóporszívót“ című útmutatóban minden oldalról megvizsgáljuk ezt az autó felszerelést, és ráközelítünk a lehetőségekre, hogy áttekintést kaphasson a rendelkezésre álló kínálatról. Javasoljuk, hogy összpontosítson az autóporszívó tesztekre és recenziókra, ahol értékes információkat talál a valós használatról (és teljesítményről). Ezek alapján állítottuk össze az alábbi rangsort is, amely a magasan értékelt autóporszívókat tartalmazza (és nem csak autóban használhatók).

A legjobb autóporszívók (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.CONCEPT VP4353 Wet & Dry Riser extension
✅ Akár 22 perc tisztítás töltésenként
✅ Alkalmas száraz és nedves porszívózásra
✅ Kézi porszívó tartozékok széles választékával
⭐ 100 %27000 Ft Alacsony ár
2.Rowenta AC9736WO Xtouch
✅ Extra könnyű és kompakt kialakítás
✅ Nagyon jó szívóerő
✅ A bizonytalanságok egyszerű kiürítése
⭐ 98 %38000 Ft Alacsony ár
3.BOSCH UniversalVac 18
✅ Ideális a járművek belső terének tisztításához
✅ Egyetlen feltöltéssel a működési ideje – 20 perc
✅ Nagyon jó ergonómia
⭐ 95 %49500 Ft Alacsony ár
4.ETA Rotary 18 V Li-ion 2425
✅ Erőteljes és megbízható porszívó
✅ Feltöltésenként akár 30 percnyi működés
✅ Praktikus kiegészítők
⭐ 93 %35000 Ft Alacsony ár
5.Sthor porszívó kompresszorral 80W
✅ Sthor hordozható porszívó és kompresszor egyben
✅ Hordtáska a kényelmes tároláshoz és szállításhoz
✅ 2 fúvóka a problémamentes porszívózáshoz
⭐ 90 %16000 Ft Alacsony ár

Hogyan válaszon autóporszívót

Ha igyekszik a lehető legtisztábban tartani autója belsejét, nem nélkülözheti a kézi autóporszívót. A hagyományos porszívóval ellentétben ez még a legelérhetetlenebb sarkokba is eljut az Ön segítségével. Márpedig azokból rengeteg van az autóban! Mire kell figyelni az autóporszívó kiválasztásakor? Milyen felszerelésre van szüksége? Mindezt, beleértve az árértékelést és a kedvenc márkák listáját, amelyek kínálatában remek autóporszívók találhatók, az alábbi sorokban találja.

Mi az az autóporszívó? Kinek való?

Ahogy a bevezetőben feltártuk, az autóporszívó gyakran hasonlít a jól ismert háztartási kézi porszívóra. Megfelelő választással egyetlen kis hordozható porszívó hasznos lehet a háztartásban, az autóban, a műhelyben vagy a garázsban is.

  • Az autó karbantartására tervezett porszívó elsősorban könnyen hordozható, súlya nem zavaró, és a kiváló ergonómiájával is elégedett lesz. Ennek köszönhetően a porszívóval még akkor is könnyen manipulálhat, ha a tartályban van már szennyeződés, ami viszont kissé nagyobb súlyt jelent.
  • A második lényeges pont az tápellátás módja. Népszerűek az autós konnektorba csatlakoztatható 12V-os tápellátással rendelkező porszívók, de népszerűek a beépített újratölthető akkumulátorral felszerelt modellek is.
  • A harmadik megfontolandó pont a felszereltség és a tartozékok. Egy minőségi autóporszívó megbirkózik a szőnyegek, kárpitok tisztításával, és a megfelelő tartozékkal a legszűkebb résekbe is befér. Megbízhatóan felporszívózza a port, a morzsákat, még a cipőkön behordott szennyeződéseket is. Bizonyos esetekben még a kiömlött folyadékok felporszívózása sem jelent gondot!

További pontokban az autóporszívók már azonosak a más típusú porszívókkal. Tehát az alkalmazáshoz megfelelő szívóteljesítményt kell nyújtaniuk, rendelkezniük kell szennyeződésgyűjtő tartállyal, egyszerű kezelhetőséggel és természetesen hatékony szűréssel.

Kinek való az autóporszívó? Mindenkinek, aki szereti a tiszta környezetet maga körül, és gyorsan és kényelmesen szeretne megbirkózni az autóban lévő rendetlenséggel. Azok a szülők, akik kisgyermeket visznek az autóban, értékelni fogják, és hosszabb nyaralások alkalmával is jól jöhet. A kutyatulajdonosok kedvenc felszerelése, akik a kutyájukat is magukkal viszik az autóban… Nem kell többé benzinkútra járni a porszívózás miatt, vagy hosszabbítóval ellátott padlóporszívót cipelni az udvarra.

tiszta belső az autóban

Autóporszívók a tápellátás típusa szerint

Az egyik első döntés, amit a választáskor meg kell hoznia, a tápellátás kiválasztása. Választhat az autós aljzathoz csatlakoztatható tápellátással rendelkező és az akkumulátoros (vezeték nélküli) autós porszívók között. Mindegyik típusnak vannak bizonyos előnyei és hátrányai. Mit jó tudni?

Vezetékes autóporszívók – az autós aljzathoz csatlakoztatható tápellátással

Az autós csatlakozóaljzathoz (12V) csatlakoztatható tápellátással rendelkező autóporszívó az autó akkumulátorából veszi az energiát. Kábelen keresztül csatlakozik az autóaljzathoz. Bár a kábel egyrészt korlátozó tényező, jó hír, hogy átlagos hossza akár 5 méter is lehet, ami elegendő a legtöbb típusú személygépkocsi porszívózásához.

A legtöbb esetben egy ilyen típusú porszívó kisebb méretű és alacsonyabb súlyú (nincs benne akkumulátor). A teljes üzemidő alatt képes egyenletes teljesítményt nyújtani, amikor csak rendet kell tennie autójában.

Előzetesen alaposan mérlegelni kell a járműben lévő akkumulátor aktuális állapotát. Ha az akkumulátor több éves, és időről időre a startolásnál problémákkal küzd, a porszívó rendszeres használata nem növeli az élettartamát, és a lemerüléséhez vezethet. Az üresjáratban történő porszívózás ismét nem gazdaságos és semmiképpen sem környezetbarát.

Ráadásul – az ilyen típusú porszívó a tápellátás típusa miatt csak autóban való használatra alkalmas. Háztartásban, műhelyben vagy garázsban nem használható.

Vezeték nélküli (akkumulátoros) autóporszívók

A vezeték nélküli (akkumulátoros) autóporszívók a valaha volt legkelendőbbek közé tartoznak. Ez nemcsak a vezeték nélküli megoldások jelenlegi népszerűségének köszönhető, hanem az akkumulátorok javuló minőségének is, amelyek már megszabadultak elődeik hiányosságaitól.

A régebbi akkumulátortípusok szenvedtek a fokozatos lemerüléstől, az alacsony kapacitástól vagy a túl hosszú töltési időtől. Ha vezeték nélküli autóporszívó vásárlását fontolgatja, válasszon Li-Ion akkumulátorral felszerelt modellt, amely modernebb, könnyebb, megbízhatóbb, és az önkisülés mértéke lényegesen alacsonyabb, mint a NiMH akkumulátorok esetében.

A vezeték nélküli (akkumulátoros) autóporszívó kábel nélkül működik, így a takarítás során semmi sem korlátozza Önt. A porszívót könnyedén kiveheti az autóból, és bárhol használhatja, ahol csak szüksége van rá. Az akkumulátor jelenléte miatt azonban egy kicsit nehezebb, mint a vezetékes modell.

Választásnál érdeklődjön az akkumulátor töltésenkénti üzemideje iránt. Az töltésenkénti üzemidő 15-40 perc között lesz. Fontos, hogy az akkumulátor állandó erőteljes teljesítményt nyújtson a porszívónak mindvégig. A csökkenő teljesítmény inkább hátrányt jelentene, mint előnyt.

A töltésenkénti üzemidőn kívül ellenőrizze a töltési időre vonatkozó adatot is. Ha a porszívónak egész nap töltenie kell, és csak 15 perc üzemidőt biztosít, érdemes egy jobban felszerelt alternatívába beruházni.

És mi a hátránya a vezeték nélküli (akkumulátoros) autóporszívónak? Rendszeres töltést igényel. Az akkumulátorban tárolt energia nélkül használhatatlan.

Szennyeződéstartály térfogata

A kézi autóporszívók a szennyeződéseket egy műanyag tartályba gyűjtik. Ennek térfogata kb. 300-600 ml. A nagyobb térfogat egyben a porszívó kissé nagyobb konstrukcióját és súlyát is jelenti.

Ez a tartály átlátszó műanyagból készült, így egyetlen pillantással jól látható, ha ideje kiüríteni. A jobb modellek előnye a precízen megtervezett tisztítás, ahol a gyűjtőtartályt a szennyeződéssel való érintkezés nélkül – és egyetlen nyomással – kiürítheti.

Tippünk – A legjobb autóporszívók kombinált gyűjtőtartállyal rendelkeznek – mind a száraz szennyeződések, mind a víz számára, például egy 450 ml-es tartály a pornak és egy 150 ml-es tartály a kiömlött víznek.

Szűrés

Egyikünk sem szeretné, ha a szőnyegekről és kárpitokról származó por visszakerülne az autó belsejébe. Ezért tartalmaznak az autóporszívók szűrőt.

Az olcsó autóporszívók szűrését egészen egyszerűen – egy speciális szövetből vagy szivacsból készült mikroszűrőn keresztül – oldották meg. Ezt viszonylag könnyű tisztán tartani, de szűrőképessége inkább átlagos. Alkalmi használatra azonban elegendőek.

Nagyon jó szintű szennyeződésszűrést biztosítanak a jól ismert HEPA szűrők, az angol „High Efficiency Particulate Air filter“ (nagy hatékonyságú részecskeszűrő) kifejezésből ered a megnevezésük. Hatékonyságukat számszerűen egy 10-17-es skálán fejezik ki, a 13-as osztályig terjedő szűrőket használják a porszívókban (a magasabb osztályúakat például a gyógyszeriparnak szánják). A 10-es osztályú szűrő a 0,1-0,3 mikrométeres részecskék 85%-át tartja vissza, míg a 13-as osztályú szűrő már a 0,1-0,3 mikrométeres részecskék 99,95%-át.

autó és belső

Súly és ergonómia

A porszívót a porszívózás teljes ideje alatt a kezében fogja tartani. A súly és az ebből adódó eloszlás ezért a használat közbeni kényelem egyik mutatója lehet. Az autóporszívók súlya 0,5 és 2 kg között van. A vezetékes porszívók a könnyebb képviselők közé tartoznak, a vezeték nélkülieknél (akkumulátorosoknál) 0,9 kg és annál nagyobb súlyra számíthat.

Tartozékok és kiegészítő funkciók

Ha belenéz az autó belsejébe, különböző típusú felületeket, íveket és meglehetősen sok akadályt lát egy viszonylag kis helyen. A rengeteg tartozék emiatt is az egyik olyan aduász, amely az autóporszívónak előnyt biztosít a hagyományos háztartási kézi porszívóval szemben.

Mit talál a csomagban? Milyen felszerelések és kiegészítők jönnek jól?

  • alap kefés fúvóka, réstisztító tartozék, forgó turbókefe, kefés tartozék, kárpitos fúvóka, töltőállomás, ritka esetekben tömlőhosszabbító, …

Üdvözlendő kiegészítő funkció még a nedves porszívózás, ahol a porszívó néhány tíz milliliter vizet képes beszívni egy külön tartályba, valamint a praktikus LED világítás, amelynek segítségével az autó belsejének legsötétebb zugaiba is bevilágíthat.

Autóporszívók ára

Az autóporszívó ára számos változót tükröz. A szívóteljesítményét, a tápellátást, a kialakítást és a tartozékokat. Ha szereti a tisztaságot az autóban, akkor olyan modellt válasszon, amely a piacon a legjobb minősítésűek közé tartozik.

✅ Autóporszívók 10500 forintig

Egyszerű, alapszintű, ritkább használatra tervezett autóporszívók. Még ebben az árkategóriában is kellő szívóteljesítménnyel kell rendelkezniük a főbb felületek porszívózásához. Kiegészítő felszereltségük gyengébb lehet, vagy ritka esetben nem is létezik, ami azt jelenti, hogy nem biztos, hogy minden szükséges helyre eljut velük.

Népszerűek például a Sencor, Clatronic, Black & Decker márkák autóporszívói.

✅ Autóporszívók 10500 és 21000 forint között

Egy kategória, ahol a jelenleg legkelendőbb autóporszívókat találja – mind az autóaljzathoz csatlakoztatható vezetékes, mind a vezeték nélküli (akkumulátoros) porszívókat. Az ár/teljesítmény arány már nagyon jó szinten van. A kialakításukkal, a felszereltségükkel és az akkumulátoros porszívók esetében a hosszabb üzemidővel is felkelthetik érdeklődését.

Kiváló vélemények kísérik a Bosch, Concept, Makita márkájú autóporszívókat.

✅ Autóporszívók 21000 forinttól

Ha szereti a rendet az autójában, és szeretné, hogy mindig megbízható segítség álljon rendelkezésére, akkor nézze meg az utolsó árkategóriában található kínálatot. Itt minőségi AKKUS vezeték nélküli autóporszívókat talál, amelyek kiváló szívóteljesítménnyel, hosszabb üzemidővel és gazdag felszereltséggel rendelkeznek. További bónusz a világítás funkció és a nedves porszívózás funkció.

Az igényeseket lenyűgözik a Makita, Bosch, ETA modelljei – gyakran álló porszívóval kombinálva -, amelyek alkalmasak háztartási használatra, például lépcsők, kárpitok vagy szőnyegek porszívózására.

A legjobb autóporszívó márkák

A gyorsabb tájékozódás érdekében összefoglaltuk azon márkák listáját, amelyek néhány érdekes modellt kínálnak az Ön számára.

  • Bosch – Kézi porszívók, autóporszívók és 2 az 1-ben porszívók (álló + kézi porszívó) szélesebb választéka. Teljesítményt, mobilitást, hatékony szűrést kínálnak. Jó recenziók, igényesebb használatra is alkalmasak.
  • Makita – Egy másik masszívan megmunkált autóporszívó, kiváló teljesítménnyel és szívóerő-szabályozással. Egyes modelleknek van olyan funkciója, hogy légfúvóvá alakítható (koncentrált levegőt fúj maga elé).
  • Black & Decker – Megfizethető és meglehetősen kompakt kézi autóporszívók, vezeték nélküli (akkumulátoros) és vezetékes egyaránt.
  • Einhell – A vezeték nélküli (akkumulátoros) kézi porszívók nagyobb gyűjtőtartállyal és hasznos tartozékokkal rendelkeznek, amelyekkel bármilyen felületet alaposan megtisztíthat – a szőnyegektől és kárpitoktól a parkettáig és a csempeburkolatig.
  • ETA – Az ETA vezeték nélküli kézi és kombinált rúdporszívók hasznosak az autó vagy a háztartás karbantartásához.
  • Concept – A magasan értékelt autóporszívók nagy szívóteljesítményt kínálnak, és a száraz szennyeződések mellett a kiömlött folyadékokkal is megbirkóznak.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.New Baby Klasszikus megkötős pólya
✅ A finom pamut puha és kényelmes a csöppség számára
✅ A bélés 100% antiallergén szálból készül
✅ Szép design, különböző színek
Anyag: 100% pamut
Méretek: 70×70 cm
⭐ 100 %10000 Ft Alacsony ár
2.COSING SLEEPLEASE - csillagok
✅ Egész éves hálózsák
✅ Előnyös tépőzáras rögzítés
✅ Szép design, különböző színek
Anyag: Pamut, Poliészter
Méretek: 80×80 cm
⭐ 97 %5600 Ft Alacsony ár
3.Pamut pólya 75x75 cm – Malomi Kids
✅ A kívánt kényelemről az antiallergén tulajdonságokkal rendelkező szilikon töltet gondoskodik
✅ Időtlen design
Anyag: 100% pamut
Méretek: 75×75 cm
⭐ 94 %24000 Ft Alacsony ár
4.MOTHERHOOD Pólya
✅ Egész éves hálózsák
✅ Mosógépben bátran tisztítható
✅ Antiallergén anyagokból készül
Anyag: Pamut
Méretek: 75×75 cm
⭐ 92 %11700 Ft Alacsony ár
5.EKO Kötött pólya Szürke
✅ Egész éves hálózsák
✅ Mosógépben nyugodtan mosható
✅ Antiallergén anyagokból készül
Anyag: Pamut
Méretek: 75×75 cm
⭐ 92 % 11700 Ft Alacsony ár