Autó / Motor

A legjobb autókaparókat (recenziók és teszt) 2024

 legjobb autókaparókat
Milyen jellemzőkkel és kialakítással rendelkeznek a legjobb autókaparók? Ennek a látszólag figyelmen kívül hagyott autófelszerelésnek nagyon fontos szerepe van a fagyos téli napokon. Egy minőségi autókaparó segítsége nélkül nem indulunk el időben. Hiszen az autókaparó szerepe az, hogy biztonságosan és a lehető leggyorsabban eltávolítsa a jármű ablakain keletkezett jeget. A jég leggyakrabban a szélvédőt fedi be, de nem kerüli el az ajtókon vagy az autó hátsó részén lévő ablakokat sem. Azt pedig senki sem vonja kétségbe, hogy vezetés közben tökéletes kilátásra van szükségünk minden irányba.

Ezért a következő útmutatóban bővebben is beszélünk arról, hogyan válasszon autókaparót, hogy az odafagyott jég eltávolítása a lehető legkönnyebb legyen. Bár ez egy viszonylag olcsó felszerelés, érdemes szemügyre venni a rendelkezésre álló lehetőségeket, és kiválasztani az igényeinknek leginkább megfelelő megoldást. Az alábbi rangsorban a felhasználók által értékelt, jól ismert márkájú autókaparók szerepelnek. A jó vásárlás érdekében vegye igénybe a rendelkezésre álló autókaparó teszteket és recenziókat, ahol értékes tapasztalatokat és a használatból eredő benyomásokat talál.

A legjobb autókaparókat (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Fiskars Solid
+ Dupla hajlékony kés
+ A hámozó nem károsítja a védőréteget
+ Ergonómikus kialakítású fogantyú
⭐ 100 %2200 Ft Alacsony ár
2.Fiskars SnowXpert
+ Kaparó és seprű egyben
+ Szilikon kialakítás
+ Kétoldalú kaparóél
⭐ 98 %7300 Ft Alacsony ár
3.Karcher EDI 4 Akkumulátoros Jégkaparó
+ Forgó korong stabil műanyagpengékkel
+ Cserélhető fej
+ Nagyteljesítményű lítiumion-cellák
⭐ 96 %25000 Ft Alacsony ár
4.WHALE DUO
+ Gyors és gyengéd üvegtisztítást biztosít
+ Minőségi tervezés
+ Alacsony tömeg
⭐ 94 %2000 Ft Alacsony ár
5.COMPASS jégkaparó és hóseprű egyben ALU 44-66 cm
+ Ideális nagyobb és nehezen megközelíthető területekhez
+ Kétféle eszköt egyben
+ Teleszkópos nyéllel
⭐ 94 %2000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon autókaparót

Az autókaparók különböző formájúak, méretűek és anyagúak. Árban és az ahhoz kapcsolódó tartósságban is különböznek. Minden sofőrnek volt már néhány száz forintért egy egyszerű műanyag kaparó, de csak kisebb százalékuk dolgozott márkás kaparóval, amely sokkal könnyebbé teszi a jég eltávolítását. Melyek a jégkaparók alaptípusai?

Alapvető autókaparó

Az alapvető autókaparó a legegyszerűbb megoldás. Háromszög, négyzet vagy téglalap alakú. A munka-él átlagosan 9-11 cm-t ér el, ami az ablakokról való jég eltávolításakor előrejelzi a fogásszélességet is. Élei különböző kezelésűek – az egyik él fogakkal (tüskékkel) van ellátva és az üvegen lévő jég kezdeti megtörésére alkalmas, a másik sima és a jég gyorsabb, egyirányú eltávolítására szolgál, a harmadik lehet gumírozott élű és egy húzással könnyedén letörli az üveget.

Az alap autókaparó kevesebb, mint 400 forintért megvásárolható. Ez egy vékony műanyag lap, ezért rövidebb az élettartama is. A keze elég közel van a jéghez munka közben, ezért ne felejtsen el kesztyűt viselni. Az autóban viszont csak minimális helyet foglal.

Egyszerű autókaparó fogantyúval

A második kategória a megfizethető, fogantyúval ellátott autókaparók. Ezek mindössze több száz, esetleg néhány ezer forintba kerülnek, és népszerű választásnak számítanak az autósok körében. A kaparót a fogantyúnál fogva tartja, ami jobb erőelosztást és kevesebb érintkezést jelent a jéggel. Az ilyen típusú jó minőségű kaparók gumírozott fogantyúval rendelkeznek, hogy kényelmesebb legyen a munkavégzés. Az ilyen kaparónak azonban csak egy, vagy legfeljebb két éle van, a másik fogazott él rövid és az oldalán található.

Ebben az esetben a munka-él szintén kb. 9-11 cm, de a fogantyú növeli a kaparó paramétereit. A kaparó teljes hossza ilyenkor gyakran eléri a 25 cm-t is.

hogyan válasszunk autókaparót

Autókaparó kesztyűvel

Az utókaparó kesztyűvel az egyszerű autókaparó fogantyúval továbbfejlesztett változata. Ahogy a neve is mutatja, a kaparó egy kesztyűt/kézvédőt tartalmaz, amelynek belsejében egy fogantyú található. Egyszerűen helyezze a kezét a kesztyű belsejébe, ahol meleg marad – védve a fagytól vagy a nedvességtől. Maga a kaparó egyszerű trapéz alakú, sima vagy fogazott, kb. 9-11 cm széles pengével.

Előnyei közé tartozik az alacsony ár és az ésszerű tárolás. Paradox módon azonban gyenge pont maga a kaparó minősége, amely hajlamos lehet a megrepedésre.

Autókaparó seprűvel

Egy réteg hó és alatta egy irdatlan jégréteg az autón. Így nézhet ki sok téli reggel kihívása. Először a havat kell letakarítani, aztán lehet kezdeni a harcot a jéggel. A hóhoz ideális egy sűrűbb sörtékkel ellátott ügyes seprű. Az autó felszerelésében külön-külön is szerepelhet seprű a hóra és autókaparó, de sok sofőr szereti a kombinált megoldást is, ahol a seprű és a kaparó egy eszköz részét képezi.

A fogantyú egyik oldalán lehet a seprű, a másik oldalán pedig a kaparó. Vagy mindkét szerszám a fogantyú egyik oldalán van, és szükség szerint eltávolítható/használható. Egy ilyen kaparókefe már nagyobb méreteket ér el – a fogantyú jelenléte miatt is. A kaparó (penge) munka-éle általában legfeljebb 11 cm, a seprűfej hossza elérheti a 20-25 cm-t is. Az ilyen típusú szerszám mérete önmagában elérheti a 60 cm-es hosszúságot. Ez azt jelenti, hogy több helyet foglal az autóban, de messzebbre is el lehet vele érni, ha alacsonyabb, vagy fordítva, ha magasabb az autó.

Teleszkópos autókaparó

A teleszkópos autókaparó sokoldalúságával és mindenekelőtt a nehezebben hozzáférhető helyekre való kiváló elérésével kelti fel a figyelmet. Teleszkópos nyéllel rendelkezik, amely lehetővé teszi a hosszhosszabbítást – átlagosan 80-120 cm hosszúságig. Ezen a fejlesztésen kívül gyakran ez egy seprűvel kombinált kaparó. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a jég kaparása hosszú nyéllel meglehetősen nem praktikus és kevésbé pontos. A hosszú nyelet tehát különösen akkor érdemes használni, ha a havat söpri le az autó tetejéről vagy a szélvédőről.

Ebben a kategóriában robusztus teleszkópos kaparókat is talál teherautókhoz és buszokhoz.

jég az autón

Elektromos autókaparó

Az elektromos és akkumulátoros autókaparók vonzó újdonságot jelentenek a kaparók kategóriájában. Némelyiket az autó konnektorából táplálják, és fontos, hogy ügyeljen a megfelelő kábelhosszra. Mások vezeték nélküliek/akkumulátorról üzemelnek, és a kielégítő használathoz figyelni kell a töltésenkénti üzemidőt (kb. 10-30 perc). Ezek a kaparók vagy úgy működnek, hogy mechanikusan törik fel a jeget, de ezúttal különösebb fizikai aktivitás nélkül, vagy pedig a penge felmelegítése történik, ami megkönnyíti az ablakon lévő jég fellazítását.

Ezek a készülékek több tízezer forintba kerülnek. Ha érdekli egy ilyen kialakítás, fontos, hogy a jó hírű gyártók kínálatából válasszon, hogy ne vásároljon hamis „gépet“ eredmény nélkül, vagy akár növelje az autó üvegének károsodásának kockázatát.

Mire kell figyelni az autókaparó kiválasztásakor?

 • A kaparó mérete – A kicsi, praktikus segédeszközöktől kezdve a nagyobb méretű teleszkópos konstrukciókig. Egyes kaparók minimális helyet foglalnak az autó ajtajában, másokat praktikusabb a csomagtartóban tárolni. A jégkaparó penge szélessége a legtöbb kínálat esetében nagyon hasonló – nevezetesen 9-11 cm.
 • Anyagkialakítás – Az autókaparó alaprésze műanyagból készül – a gyengébb minőségűtől, a „no name“ kaparók esetében, egészen a jó minőségű műanyagig, amely még mélyen fagypont alatti hőmérsékleten is bírja a használatot. Ezenkívül a kaparók általában gumiborítással vannak ellátva az egyik élükön. Ennek a guminak meg kell őriznie rugalmasságát fagypont alatti hőmérsékleten is. A fogantyúkon gumit vagy habszivacsot használnak.
 • Tartósság – Az autókaparó tartóssága és teljes élettartama a kivitelezés minőségétől, a felhasznált anyagoktól és a használat gyakoriságától függ.
 • Sokoldalúság – A sima pengén kívül egyes kaparók gumírozott pengével és fogazott pengével is rendelkeznek. Ezekhez tartozhat még egy seprű is.

Autókaparókat ára

Mennyit fizet egy jó minőségű, kesztyűvel és seprűvel ellátott autókaparóért? És mennyibe kerül egy elektromos autókaparó? A könnyebb tájékozódás érdekében az alábbi három kategóriába soroltuk az elérhető ajánlatokat.

✅ Autókaparók 1750 forintig

Ebben az árkategóriában találhatók az alapvető autókaparók, fogantyúval ellátott autókaparók és kesztyűvel ellátott autókaparók. A legolcsóbbak kevesebb, mint 400 forintba kerülnek. Ezek könnyen elérhető felszerelések, amelyek szükség esetén egyetlen autóból sem hiányozhatnak. Egyesek tartósságukkal és praktikusságukkal lepik meg Önt, mások néhány használatot bírnak ki.

✅ Autókaparók 1750 és 5250 forint között

Egy kategória, amelyet a márkakereskedések jelenlegi legkelendőbb autókaparói képviselnek. Népszerűek a jó ár/teljesítmény és ár/minőség arányuk miatt. Ezek főként fix fogantyúval, teleszkópos nyéllel vagy kiváló minőségű, seprűvel ellátott kaparók.

✅ Autókaparók 5250 forinttól

Ezen az áron minőségi teleszkópos kaparókat talál, amelyek buszokhoz vagy teherautókhoz is alkalmasak. Robusztusságuk és hatótávolságuk miatt vonzóak. Ide tartoznak az elektromos autókaparók is, amelyek autós konnektorhoz vannak csatlakoztatva vagy integrált akkumulátorral vannak ellátva.

fagy az autón

Népszerű autókaparó márkák

Szeretne a legjobbak közül választani? Az alábbi listában olyan márkákat talál, amelyek népszerű autókaparókkal rendelkeznek különböző kivitelben.

 • Fiskars – A Fiskars autókaparók nagyon jó választásnak számítanak. Egyszerű kialakításukkal, kiváló ergonómiájukkal és hajlékony pengéjükkel, amely alkalmazkodik az ívelt üveghez, lenyűgöznek.
 • Kärcher – A Kärcher akkumulátoros autókaparó 6 forgó pengével működik. Feltöltése 3 órát vesz igénybe, és 15 perces működést kell biztosítania. Ez az egyik nagyon jól forgalmazott elektromos jégkaparó.
 • Fieldmann – A Fieldmann megfizethető és jól eladható autókaparókat kínál seprűvel és hosszabb nyéllel. Kiváló minőségű műanyagból készültek, így extrém hidegben is tartósak.
 • Compass – Ha egy praktikus, seprűvel ellátott teleszkópos autókaparó iránt érdeklődik, ne hagyja figyelmen kívül a Compass érdekes modelljeit. Nagyon jó ár/minőség arány. A kínálatukban vannak ergonomikusan kialakított fogantyúval ellátott kaparók is – különböző méretekben és formákban.
 • Sheron – Színes és vonzó kialakítású jégkaparók fix vagy teleszkópos fogantyúval. Jó fogású a kézben.

Néhány tipp az autó ablakok leolvasztásához

Mit lehet még használni a befagyott autóablakra?

Most felejtsük el az összes tanácsot és videót tippekkel, amelyek egy része súlyosan károsíthatja az autó ablakát. Nem szabad meleg vizet önteni az autóüvegre, tilos konyhai alapanyagokból folyékony keveréket készíteni! Ha szeretné megkönnyíteni a befagyott autóüveggel való munkát, vagy akár megelőzni a jegesedést az autón, inspirálódjon például a következő lehetőségekből.

 • Szélvédő takaró jegesedés ellen – Ez egy alumínium réteggel vagy speciális, többrétegű szövettel ellátott védőburkolat (a védőburkolat árától függően). Télen a fagy elleni védelemre szolgál, és ideális, ha esténként a szélvédőre terítjük. Nyáron védi az üléseket a kifakulástól és a műanyagokat a repedezéstől. Napközben a parkoló autóra használják.
 • Elektromos szélvédő jégtelenítő – Egyszerű fűtőberendezés, amelyet az autó aljzatába csatlakoztat, és pillanatokon belül a szélvédőn lévő jég megadja magát. A hajszárító elvén működik, amelyet szükség szerint irányíthat. A készülék a szélvédők/ablakok páramentesítésére is használható. Erős tapadókoronggal van ellátva.
 • Szélvédő jégtelenítő – Ez egy szórófejjel ellátott termék, amely magas alkoholkoncentrációt tartalmaz. Röviddel az üvegre való felhordása után feloldja a jeget, még nagyon alacsony, fagypont alatti hőmérséklet esetén is.

Mit lehet használni a belülről befagyott autóablakra?

Az autó belsejében lévő jég különösen akkor fordulhat elő, ha havat/vizet a lábbelijével beviszi a járműbe, és a szőnyegekből származó nedvesség nem tud hová elpárologni a belső térből. A vízmolekulák ilyenkor lecsapódnak a szélvédő belső oldalán, és akár egy fagyos éjszaka alatt is ráfagyhatnak, és egy összefüggő jégréteget képezhetnek. Ne használjon jégtelenítőt ennek a jégnek az eltávolítására. A kaparó használata is meglehetősen kényelmetlen, mivel a lekapart jég beborítja a műszerfalat és a kezelőelemeket. Néha azonban nincs más megoldás erre a helyzetre. Ezért jobb megelőzni. Hogyan tegye?

Az autó leparkolása után rövid ideig szellőztesse ki az autót, öntse le a szennyeződést a gumiszőnyegekről, porolja le az autószőnyegeket, és törölje le a nedves foltokat. Az autótulajdonosok hasznosnak találták, ha éjszakára nedvességelnyelőt helyeznek az autó belsejébe, és belülről borotvahabbal fényesítik a szélvédőt.

Tippünk – Ha van rá lehetősége, éjszaka úgy parkoljon, hogy a szélvédő kelet felé nézzen. A felkelő nap gondoskodik a jégről – vagy megolvasztja, vagy legalábbis fellazítja.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Fiskars Solid
+ Dupla hajlékony kés
+ A hámozó nem károsítja a védőréteget
+ Ergonómikus kialakítású fogantyú
⭐ 100 %2200 Ft Alacsony ár
2.Fiskars SnowXpert
+ Kaparó és seprű egyben
+ Szilikon kialakítás
+ Kétoldalú kaparóél
⭐ 98 %7300 Ft Alacsony ár
3.Karcher EDI 4 Akkumulátoros Jégkaparó
+ Forgó korong stabil műanyagpengékkel
+ Cserélhető fej
+ Nagyteljesítményű lítiumion-cellák
⭐ 96 %25000 Ft Alacsony ár
4.WHALE DUO
+ Gyors és gyengéd üvegtisztítást biztosít
+ Minőségi tervezés
+ Alacsony tömeg
⭐ 94 %2000 Ft Alacsony ár
5.COMPASS jégkaparó és hóseprű egyben ALU 44-66 cm
+ Ideális nagyobb és nehezen megközelíthető területekhez
+ Kétféle eszköt egyben
+ Teleszkópos nyéllel
⭐ 94 %2000 Ft Alacsony ár