Háztartás

A legjobb biokandallók (teszt 2021)

legjobb biokandallókHa a ház elrendezése vagy a pénzügyi lehetőségei nem teszik lehetővé a kéményes kandalló építését, ne essen kétségbe. Még akkor is, ha tömbházban lakik, a téli hónapokban az igazi tűz látványát élvezheti. Tippeket adunk Önnek a legjobb biokandallókra és mi több: megmutatjuk az összes konstrukciós lehetőséget és a működés elvét.

Mi az a biokandalló és hogyan működik? Milyen tüzelőanyag használható benne? Mennyire nehéz maga a telepítés? Az otthon kellemes melegét ősidők óta a tűz adta. Nem mindenkinek van helye egy domináns, kéményes kandalló építésére. Bár a biokandalló nem a fő fűtőtest a helyiségben, de valódi tűz ég benne, és a kellemes meleget áraszt. Jelenleg széles választékot talál a piacon – a biokandallók nemcsak külső megjelenésükben és elhelyezkedésükben, hanem teljesítményükben is különböznek egymástól.

A választási útmutatónkban mindent megtudhat. A biokandalló nemcsak lakásokban és családi házakban használható kiválóan, hanem teljessé teszi a kellemesen meleg atmoszférát az aulákban, az irodákban és a rekreációs térségekben. Könnyen karbantartható, nem keletkezik hamu vagy korom, és ha betartják a biztonsági ajánlásokat, akkor az égési sérülés veszélye vagy tűzveszély is alacsony. Figyelmébe ajánljuk a biokandallók különféle felhasználói recenzióit, ahol értékes információkat tudhat meg a bioalkohol tényleges fogyasztásáról, és egyúttal kialakíthat egy képet az esztétikus otthoni kiegészítő használatának pénzügyi igényeiről.

A legjobb biokandallók

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Klarstein Phantasma Futur
Telepítés: falra szerelhető
Méretek: kb. 72 x 72 x 11,3 cm (Sz x M x M)
Súly: 12,4 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)86500 Ft Alacsony ár
2.Klarstein Phantasma Cube
Telepítés: szabadon álló
Méretek: 50 x 50 x 25 cm
Súly: 10 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)64000 Ft Alacsony ár
3.OneConcept Phantasma Tower
Telepítés: szabadon álló
Méretek: 54 x 65 x 42 cm (SZ x M x M)
Súly: cca 15,8 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)79000 Ft Alacsony ár
4.Klarstein Phantasma Cuadro
Telepítés: falra szerelhető, beépíthető
Méretek: 34,5 x 40 x 15 cm (Sz x M x M)
Súly: 5,3 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)37500 Ft Alacsony ár
5.Klarstein Phantasma Cottage Pillar
Telepítés: fal mellett szabadon álló
Méretek: 112 x 99 x 43 cm (Sz x M x M)
Súly: 52,5 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)185000 Ft Alacsony ár
6.Phantasma Assemble
Telepítés: falra szerelhető
Méretek: 60,5 x 40 x 22 cm (Sz x M x M)
Súly: 12,1 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)90500 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon biokandallót

A biokandalló ideális megoldás mindazoknak, akik lángoló tűzzel szeretnék hangulatossá tenni az otthonuk atmoszféráját. Nem kell foglalkozni kémény építésével, füstgázelvezetéssel vagy a hamutól megnövekedett porral. Tüzelőanyagként minőségi folyékony alkoholt – bioalkoholt használnak, amelyet természetes nyersanyagokból (biomassza) fermentálva állítanak elő. Ez a dizájn darab, biokandalló formájában hagyományos meleg érzetét kelti otthonában, amelyre már lehet, hogy hosszú évek óta vágyott. A következő sorokban többet megtudhat arról, hogy piacunk milyen lehetőségeket és milyen típusú biokandallókat kínál, milyen a kihasználhatóságuk, és hogy valójában mennyit „esznek“.

Hogyan válasszon biokandallót

Mi az a biokandalló?

A biokandallóra vagy a kémény nélküli kandallóra (bioetanol kandalló vagy látványkandalló) úgy van tekintve, mint egy kiegészítő fűtőelemre, amely esetében főleg az esztétikára van a hangsúly fektetve.

A gyártók igyekeznek minden felhasználónak kedvezni a dizájnnal, így a modern és strapabíró modellek mellett hagyományosabb dizájnnal is találkozhat. A biokandallók lehetnek szabadon állók (hordozható), felfüggeszthetők vagy beépíthetők. Tüzelőanyaguk bioalkohol (96% bioetanol), amelyet az ajánlott mennyiségben kell beleönteni a biokandallóba és meggyújtani. Érdemes figyelni a fűtőértékét és az égők méretét. Ezek a paraméterek határozzák meg a kandalló fűtőértékét, valamint az égés közbeni tüzelőanyag-fogyasztást.

Milyen tüzelőanyaggal működik a biokandalló?

A bioalkohol a biokandallók tüzelőanyaga. Olyan növényekből készül, amelyek szénhidrátokat és keményítőket tartalmaznak (kukorica, burgonya, cukorrépa, gabona). A bioetanol növényi biomasszából keletkezik fermentációs technológiával. Úgy van módosítva, hogy reális sárga lánggal égjen a meggyújtás után. Az égés során semmilyen káros anyag, hamu vagy füst nem képződik. Csak víz és szén-dioxid szabadul fel – olyan anyagok, amelyeket az ember természetesen kilélegez.

Ismerje meg a biokandallók előnyeit és hátrányait

A pozitív hangulat megteremtése érdekében először értékeljük a biokandallók előnyeit és hasznát.

 • Nincs szükségük kéményre, ezért nem kell aggódnia a bonyolult és költséges rekonstrukció miatt.
 • Lényegében önálló eszközökről van szó, amelyek nem függenek más típusú energiától. Ebből a szempontból játszva legyőzik az elektromos kandallókat is, amelyek áramkimaradás esetén nem hozzák létre a tűz effektust és nem is fűtenek.
 • Építészeti korlátozások nincsenek. Alkalmasak régebbi családi házakba és új épületekbe, akár panellakásokba is. Elegáns és szemet gyönyörködtető dizájnjuk miatt használhatók szállodákban, kávézókban és éttermekben is. Nincs szükség engedélyre a telepítéshez.
 • Az égés nem okoz szagot, hamut vagy füstöt. Nem „ugranak ki“ szikrák vagy korom a tűztérből. Nem kell megbirkóznia a belső térben megnövekedett porral vagy felhalmozódó allergénekkel.
 • A szabadon álló biokandallókat bármikor áthelyezheti.
 • Használata nagyon egyszerű és gyors. Gyorsan tüzet tud gyújtani, és néhány másodperc alatt elolthatja. A karbantartási követelmények minimálisak.
 • A tűz igazi, a meleg pedig valóságos. Rövid idő alatt hasonló légkört teremtenek a szobában, mint egy klasszikus kandalló vagy kályha.

Nézzük most a barikád másik oldalát. Jó előre tudni, hogy mit várhatunk el egy biokandallótól, és milyen hátrányok vannak a használata során.

 • A biokandalló nem tekinthető elsődleges fűtőtestnek. Elsősorban dekorációként szolgál.
 • A biokandalló által termelt hő lokális – nem terjed át más helyiségekbe.
 • A helyiséget, ahol a biokandalló található, rendszeresen szellőztetni kell – nő a szén-dioxid mennyisége.
 • Vegye figyelembe a gyártó által az üzemeltetési utasításban megadott maximális használati időt – általában kb. néhány óra.
 • A bioalkohol nem tartozik a legolcsóbb tüzelőanyagok közé. Egy óra égés alatt 100 – 350 forint értékű bioalkoholt fogyaszt, az égők számától és teljesítményétől függően.

A biokandalló használata biztonságos?

Idegenkedik az éghető folyadékok használatától az otthonában?,/em> A bioalkohol nem veszélyes, ha a biztonságos használat minden elvét betartják. Az égés során szén-dioxid és víz keletkezik, nem nagyobb mennyiségben, mint kilégzéskor. A helyiséget azonban, amelyben a biokandallót használja, megfelelően szellőztetni kell. Ez nem azt jelenti, hogy a bioetanol égésének teljes ideje alatt nyitva kell tartania az ablakot! Elég néhány percig, de annál intenzívebben. Mivel víz is keletkezik, a helyiség levegője nem olyan száraz, mint a hagyományos fatüzelésű esetében.

A kiviteltől függően tartsa be a helyes elhelyezési elveket is – például távolság a többi bútortól, a gyúlékony anyagok minimalizálása, burkolat nem gyúlékony anyagokból,…

A biokandallók típusai elhelyezés szerint

Hova lehet helyezni a biokandallót? A jó helyiség szellőzésen kívül a biokandallóval szemben nincsenek speciális követelmények. A piacon széles a választék, és biztosak vagyunk benne, hogy talál egy olyan dizájnt, amely pontosan megfelel az ízlésének. Helyét és felszerelését tekintve 4 típusú biokandalló konstrukciót különböztetünk meg.

Szabadon álló biokandallók

Nem igényelnek semmiféle beavatkozást a falba, és áthelyezheti az egyik szobából a másikba, akár a teraszra is. Különösen alkalmasak olyan háztartásokra, ahol nem szűk a hely és nem áll fenn annak a veszélye, hogy egy kisgyerek vagy háziállat nekimegy a biokandallónak. Vigyázzon az áthelyezéskor – soha ne mozgassa a biokandallót égő tüzelőanyaggal!

Felfüggeszthető biokandallók

Nagyon népszerű dizájnt képviselnek, amely lenyűgözően stílusos és egy üres falon kitölti a helyet, hasonlóan a képhez. Nem igényelnek helyet a padlón, és biztonságosabb a használata is.

Beépíthető biokandallók

Ha jól átgondolta a biokandalló telepítését, ne habozzon befektetni egy kiváló minőségű beépíthető kialakításúba. Készüljön fel azonban, hogy nem ússza meg kisebb építési beavatkozások nélkül a falba, és győződjön meg arról, hogy a környező anyag nem gyúlékony.

Sarok biokandallók

Az elmúlt években a sarok kandallók váltak slágerré, amelyek az anyagilag igényesebbek közé tartoznak, és professzionális telepítést igényelnek. Gondosan válasszon, hogy olyan modellt válasszon, amely tökéletesen illeszkedik a többi berendezéshez. Előnye a láthatóság több helyiségből – például az előszobából, a konyhából és a nappaliból.

Teljesítmény és fűtőérték

A tűz, amely a biokandallóban keletkezik, valódi és megégheti. Vannak, akik azt gondolják, hogy hideg tűz. A termékleírás ezért gyakran megemlíti a biokandalló teljesítményét vagy másképp a biokandalló fűtőértékét. Ez wattban vagy kilowattban van megadva, és leggyakrabban 1–4 kW tartományban van. Egy átlagos méretű helyiségben egy biokandalló körülbelül 1°C-kal emelheti óránként a hőmérsékletet. A konstrukciótól függően azonban legfeljebb kettő – öt órán keresztül használható. Az általa produkált hő alkalmas időnkénti hozzáfűtésre és az otthon kellemes atmoszférájának megteremtésére, különösen a téli hónapokban.

Felhasznált anyagok

Az anyagon nem szabad spórolni. A fémet vagy acélt leggyakrabban tűzálló üveggel kombinálják. A legmagasabb minőségű biokandallók kettős falú kialakítást is kínálnak, ami garancia a magas biztonságra, szigetelésre és hosszú élettartamra.

Dizájn kialakítása

A legkelendőbb biokandallók közé tartoznak azok, amelyek feltűnően hasonlítanak egy fekete fényes televízióhoz. Vezet a felfüggeszthető kialakítás, amely különösen alkalmas a modern háztartásokba, és amelyet könnyű karbantartás jellemez.

Azonban probléma nélkül találkozhat a hagyományos verziókkal is, rusztikus, minimalista vagy a tégla kandallók utánzataival. A belső tér kivételes eleme lehet a falba beépíthető biokandalló is, amely az akváriumhoz hasonlóan átlátszó és legalább két helyiségből látható.

Égésszabályozás

A biokandalló vezérlése egyszerű, hasonlóan a konstrukciójához. Alapját a tartály, borítás és az égő képezi. Öntsön bioalkoholt a tartályba, és gyújtsa meg oldalról egy öngyújtóval. A legtöbb modellnél a tűz intenzitása könnyen szabályozható. Nemcsak a láng méretét, hanem a bioalkohol fogyasztásának sebességét is eldönti. Alacsonyabb teljesítmény mellett a biokandalló használata gazdaságos és kevésbé költséges. Ha azonban összefagyva tér haza, néhány perc alatt felmelegszik a kellemes és valódi tűz mellett.

biokandallo elmeny

Biokandallók ára

Nemcsak a kialakítás és az elhelyezkedés határozza meg a biokandalló árát. A játékban van a teljesítmény és a felhasznált anyagok tartóssága is. Könnyen talál biokandallót 20 ezer forintért, de találkozhat olyan modellekkel is, amelyeknek ára meghaladja a több százezret. Azonban ha gazdaságosan gondolkodik, és figyelembe veszi azt a tényt, hogy a biokandalló nem képes arra, hogy a fő fűtési forrás legyen, minden bizonnyal az ízlésének megfelelő dizájnt megtalálja elfogadható árkategóriában is.

✅ Biokandallók 35000 forintig

Nem kell több hónapot spórolnia egy alap biokandallóra. Akár 35000 forintos áron vásárolhat biokandallót, különösen szabadon állót, de néhány népszerű felfüggeszthető darabot is. Ne számítson extra teljesítményre. Elsősorban esztétikai funkciót tölt be. Ezek a szó valódi értelmében vett otthoni kiegészítők.

✅ Biokandallók 140000 forintig

35000 – 140000 Ft közötti áron az igényesebb vásárlók is megtalálják a sajátjukat. A választék valóban változatos, és az elegáns változatok mellett a dizájn darabok és kevésbé hagyományos kivitelezésűek sem hiányoznak.

✅ Biokandallók 140000 forinttól

Ha egy jellegzetesebb, jobb minőségű, első látásra magával ragadó biokandallóra vágyik, nézzen körül a drágább kandallók kínálatában. A beépíthető és sarokmodellek széles választékával találkozhat itt. Teljesítményük és a kialakítás minősége magasabb szintű.

A legjobb biokandalló márkák

Mely gyártók vannak az élen a biokandalló tesztekben? Mely márkák szereztek rajongókat a jó ár-minőség arányuk miatt? A gyorsabb tájékozódás érdekében elkészítettük az ellenőrzött márkák rövid listáját Önök számára, amelyek a biokandallók fejlesztéséhez és gyártásához valóban értenek.

 • Kratki – A lengyel gyártó lehengerelte piacunkat, és ajánlatában számos olyan nagyszerű darabot talál, amelyek felkeltik a figyelmét. Ezek a legeladottabbak, modern és a hagyományos „kandalló“ kinézetű burkolattal, szabadon álló, felfüggeszthető és beépíthető is. A széles választéka, több mint 90 modell egyértelművé teszi, hogy a Kratki márka tudja, mit csinál. Ráadásul több mint jó áron!
 • Radius Design Cologne – A német vállalat portfóliójában számos modern lakberendezési cikk és dekoráció található. Köztük csaknem 70 minőségi biokandalló elegáns, tiszta vonalakkal. A szabadon álló darabok és a felfüggeszthető biokandallók dominálnak. A legolcsóbb darabok ára 140000 forint körül kezdődik.
 • Tristar – Ha nincs tapasztalata a biokandallóval kapcsolatban, és olyan olcsó modellt keres, amely nem terheli meg a költségvetését, akkor ne hagyja ki a Tristar márka ajánlatát. Az alap modellek kisebb választéka alacsony áron.

Gyakran ismételt kérdések

Miért nem használható egy biokandalló néhány óránál tovább?

Mindig tartsa be az üzemeltetési utasításban szereplő információkat. Ez a biokandalló konstrukciójának tartósságától és a felhasznált anyagok minőségétől függ. Különbség van, ha 24500 forintért, vagy ha több százezer forintért vásárol biokandallót. Az olcsó modellt legfeljebb két órán keresztül használhatja, egy drágábban akár nyolc órán keresztül is éghet a tűz. Az ajánlott használati idő túllépése eseténfennáll a biokandalló kiégésének veszélye. Ebben az esetben nem érvényesíthető a garancia.

Milyen gyakran kell szellőztetni?

Sok potenciális vásárló aggódik a levegőben lévő magas CO2-szint miatt. Igaz, hogy a magas szén-dioxid-koncentráció veszélyes, különösen zárt helyiségekben, friss levegőhöz való hozzáférés nélkül (például egy borospincében). A normál lakótér, amely kinyitható ablakkal rendelkezik néhány perc alatt kiszellőztethető. A biokandalló által óránként előállított CO2 mennyisége hasonló, mint a gáztűzhely két bekapcsolt gázégőjének.

Mennyibe kerül a biokandalló üzemeltetése?

Körülbelül 1050-1750 forintért vásárolhat egy liter bioalkoholt. A biokandalló teljesítményétől és az égők számától függően 3–10 órán át éghet. Az alacsonyabb teljesítmény esetén bioalkohol egy óra égés esetén 10 – 18 Ft-ba kerül. Körülbelül 4 kW teljesítmény mellett már körülbelül 35–53 forint értékű tüzelőanyagot fogyaszt.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Klarstein Phantasma Futur
Telepítés: falra szerelhető
Méretek: kb. 72 x 72 x 11,3 cm (Sz x M x M)
Súly: 12,4 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)86500 Ft Alacsony ár
2.Klarstein Phantasma Cube
Telepítés: szabadon álló
Méretek: 50 x 50 x 25 cm
Súly: 10 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)64000 Ft Alacsony ár
3.OneConcept Phantasma Tower
Telepítés: szabadon álló
Méretek: 54 x 65 x 42 cm (SZ x M x M)
Súly: cca 15,8 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)79000 Ft Alacsony ár
4.Klarstein Phantasma Cuadro
Telepítés: falra szerelhető, beépíthető
Méretek: 34,5 x 40 x 15 cm (Sz x M x M)
Súly: 5,3 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)37500 Ft Alacsony ár
5.Klarstein Phantasma Cottage Pillar
Telepítés: fal mellett szabadon álló
Méretek: 112 x 99 x 43 cm (Sz x M x M)
Súly: 52,5 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)185000 Ft Alacsony ár
6.Phantasma Assemble
Telepítés: falra szerelhető
Méretek: 60,5 x 40 x 22 cm (Sz x M x M)
Súly: 12,1 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)90500 Ft Alacsony ár
Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új biokandalló kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb biokandallót.