Kert és műhely

A legjobb bozótvágók (recenziók és teszt) 2024

legjobb bozótvágók Ha olyan helyek vannak a telkén, ahová a fűnyíró nem jut el, akkor biztosan értékelni fogja a kasza hasznos – „helyettesét“ – a bozótvágót. Le tudja nyírni a lejtőket, meredek domboldalakt, a kertben és a víkendház körül nehezen megközelíthető zugokat, képes megbirkózik a fiatal fákkal és a sűrű bokrokkal benőtt részekkel is. A legjobb bozótvágók minőségi motort rejtenek, nagy teljesítménnyel és alacsony károsanyag-kibocsátással. Nem ijednek meg a nagy terheléstől, jól irányíthatók, súlyuk ésszerűen oszlik el a kézben és a hevedereken. Azonban hogyan lehet megkülönböztetni a bozótvágót a szegélyvágótól? Hogyan ne repüljön rá a vonzó árajánlatra, és válasszon egy igazán minőségű bozótvágót?

A legjobb bozótvágók (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
Benzinmotoros bozótvágók
1.VeGA BC525PRO
Munkaszélesség: 430 mm
Motorteljesítmény: 2,2 kW
Felszerelés:
Antivibrációs rendszer
5 out of 5 stars (5 / 5)67500 Ft Alacsony ár
2.Einhell GE-BC 43 AS Expert
Munkaszélesség: 460 mm
Motorteljesítmény: 1,25 kW
Felszerelés:
Antivibrációs rendszer,
Állítható fogantyú
5 out of 5 stars (5 / 5)142000 Ft Alacsony ár
3.Kasei CG415Q43
Munkaszélesség: - mm
Motorteljesítmény: 1,1 kW
Felszerelés:
Rezgéscsillapítás
5 out of 5 stars (5 / 5)47000 Ft Alacsony ár
Akkumulátoros bozótvágók
1.MAKITA DUR190UZX3
Munkaszélesség: -
Működési idő: -
Tömeg: 3,4 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)76000 Ft Alacsony ár
2.HONDA HHT36AXB
Munkaszélesség: 380 mm
Működési idő: 40 perc
Tömeg: 3,04 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)230000 Ft Alacsony ár
3.Metabo FSB 36-18 LTX BL 40
Munkaszélesség: 400 mm
Működési idő: -
Tömeg: 4,8 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)96500 Ft Alacsony ár

Szegélyvágó vs. bozótvágó

Bár a szegélyvágó megjelenésében nem sokban különbözik a bozótvágótól, az alapvető különbség nem csak az árban van, hanem főként a teljesítményükben és a használatukban. A szegélynyíró a nejlonszálas vágófejjel különböző szögben nyírja a füvet az emelkedőkön és nehezen elérhető helyeken. Elvileg a fűnyíró utáni kiegészítő nyírásra szolgál, és ezzel a feladata véget ér.

Cserébe az erősebb motorral rendelkező bozótvágó még a legváltozatosabb tereppel is megbirkózik. Ez egy univerzális segédeszköz, amely gyakran több vágószerszámmal van felszerelve – nejlonszálas vágófej, acél vágótárcsa, vágókések vagy tárcsák speciális „forgó“ hegyes fogakkal.

2 alaptípust választottunk ki a legjobb bozótvágók áttekintésébe. A benzinmotoros bozótvágók biztosítják a mozgás függetlenségét, de ezek a kissé nehezebb modellek közé tartoznak, ahol figyelembe kell venni főképp a motor minőségét. Ezzel összefügg a rendszeres karbantartás, a benzin és az olaj utántöltése vagy a szűrők ellenőrzése is. Határozottan értékelni fogja, ha a gép zajszintje és vibrációja alacsonyabb. Ügyességet és precizitást igényelnek a mozdulatok, és bár súlyuk mindössze 6-8 kg, ha hosszabb ideig dolgozik velük, megérezi ezt a súlyt, ezért vegye figyelembe a fogantyú ergonómiáját és a hordozó hevederek kényelmét.

Bemutatjuk az akkumulátoros elektromos bozótvágókat is, amelyek ugyanolyan mozgásszabadságot biztosítanak, mint a benzines, de kicsit kevesebb üzemidővel. Körülbelül 1-1,5 óra munka után vissza kell térnie az áramforráshoz. Tökéletesek a rendszeresen karbantartott kert nyírására. Lehet, hogy nem tudnak megbirkózni a fás szárú gazokkal, és inkább a minőségi szegélynyírók tulajdonságaival rendelkeznek, a csendesebb, erőteljes gépek közé tartoznak. Nem igényelnek motorkarbantartást vagy üzemanyagot, és teljesen elfelejtheti a károsanyag-kibocsátásokat.

📌 1 számú tanácsunk:

Ne fektessen be a szupermarketből származó olcsó14000 forintos bozótvágóba. Valószínűleg nem talál szervizt vagy pótalkatrészeket, és egy szezon után új gépet fog keresni. Ebben az esetben érdemes olyan minőségbe fektetni, amely rendszeres karbantartással több évig szolgálja Önt, és nem ijed meg az első kisebb sűrű bozóttól.

📌 2 számú tanácsunk:

Minden kétütemű motor esetében javasoljuk, hogy tartsa be a benzin és az olaj keverési arányát. Ne táplálja a motort rossz minőségű keverékekkel, inkább kövesse a gyártó utasításait. Ha ilyen gépet 3-4 hétnél hosszabb ideig nem használ, akkor fontos, hogy kihasználja vagy kiürítse az üzemanyagtartályt, mivel az üzemanyag-keverékből visszamaradt olaj eltömítheti a porlasztó fúvókáit és megakadályozhatja a további startolást.

Hogyan válasszon bozótvágót

Milyen ajánlatra érdemes összpontosítani, ha csak a kerítés és a virágágyások mellett kell füvet nyírnia? Melyik bozótvágót vásárolja meg, ha nagyobb gyepet szeretne vágni a lejtőn és a fás cserjéket? Számít, hogy a bozótvágót férfi vagy nő irányítja? Minél több fontos információval rendelkezik a bozótvágókról és a szegélyvágókról, annál jobb lesz a választása. Nem egy szezonra vásárolja a gépet, nem akar vele többet csinálni, mint a kézi kaszával. Ezért helyénvalók a teljesítményre, fogásszélességre, súlyra és ergonómiára vonatkozó igényei. Választási útmutatónkban többet fogunk beszélni az alapvető különbségekről és lehetőségekről, amelyeket a kerti felszerelések ezen kategóriája kínál. Közelebbről megvizsgáljuk az alapvető felosztásokat és a meghajtó típusát, optimális teljesítményét és felszereltségét.

Szegélyvágó vagy bozótvágó: Mi a különbség?

A bevezetőben már jeleztünk valamit, de nem árt, ha ésszerűen megismételjük, és további információkat adunk hozzá. Ezt a két típusú kerti gépet gyakran összetévesztik. A fogyasztók motoros „kaszának“gondolják ezeket – kiterjesztett fogantyúval dolgoznak, amelynek végén a vágófej található. A bozótvágót és a szegélyvágót kétségkívül kertekben használják, de mindegyiket különböző körülmények között.

Szegélyvágó

 • A szegélyvágógépet vágásra használják, amely alatt értheti a magasabb fű végső levágását a kert sarkában, és olyan helyeken, ahova egy szabványos fűnyíró nem jut el. A tartócsövön egy nejlonszálas/damilos vágófej van.
 • Nem képes megbirkózni a fás növényi részekkel, nincs elég erős teljesítménye vagy alkalmas „vágószerszáma“.
 • Néhány kiváló minőségű szegélyvágó multifunkcionális, és már az alapfelszereltségben van pl. sövényvágó, fű-szegélyvágó, vagy akár fúvó. De ne várjon nagy csodákat. Az elektromos motor maximális teljesítménye 1700 W, míg az erős benzinmotoros bozótvágók gyakran meghaladják a 4000 W-t.
 • Az elektromos vagy akkus szegélyvágó alacsony súlyú, csendes működéssel és nagyon jó ergonómiával rendelkezik. A nők is gond nélkül tudják kezelni.
 • Nagyon könnyű elindítani, és a karbantartás a vágófej tisztításából és a nejlonszál /damil cseréjéből áll elhasználódás esetén. Ha egy kicsi vagy közepes méretű díszkert tulajdonosa, akkor minden bizonnyal kihasználja.

Bozótvágó

 • A bozótvágó tökéletes az igényesebb, extrém körülmények között történő kaszáláshoz. Ezért sok modell benzinmotoros, hogy ne korlátozza az elektromos kábel a mozgását, vagy ne kelljen visszatérnie az akkumulátor feltöltéséhez egy óra munka után.
 • Alkalmas fűnyírásra (minél nagyobb a fogásszélesség, annál gyorsabb a munka), magas gyomokra, benőtt fákra, vadhajtásokra gyümölcsösökben és fás cserjékben.
 • A berendezés nem csak egy húrral ellátott fejet tartalmazhat, hanem egy acél pengét, vágólistákat és háromfogú kést is. Jó választás esetén a kertekben és gyümölcsösökben való használata valóban előnyös.
 • A bozótvágónak nagy teljesítményűnek kell lennie (több mint 2000 W), nagy nyomatékkal és gyorsulással, hogy Ön helyett végezze el a munkát, és ne Ön helyette. Ezek általában zajosabb és nehezebb gépek, amelyek bizonyos készségeket igényelnek a munka során. Nagyon előnyös elem az ergonomikus heveder vállpánt, amely legalább részben elosztja a terhelést, és növeli a kényelmet és a hatékonyságot.
 • A meghajtástól függően kissé igényesebb karbantartás is szóba jöhet. A benzinmotorral rendelkezőket szervizelni kell, olajjal / benzinnel feltölteni – pontosan a használati utasításban leírtak szerint.
 • Általában a bozótvágókat a férfiak kezébe tartozóknak tekintik. Néhány évvel ezelőtt ezek erőteljes, nagyobb súlyú gépek voltak, amelyek kellemetlen rezgéseket is továbbítottak a kézbe. A modern technológiák azonban ezen a területen rezgéscsillapító rendszereket és elemeket hoztak a munka megkönnyítésére.

Meghajtás típusa

A kiválasztás egyik legfontosabb kritériuma a meghajtás típusa. Ez határozza meg a bozótvágó erejét, súlyát, karbantartását és mobilitását.

Benzinmotoros bozótvágók

A legkelendőbbek közé tartoznak, különösen széles alkalmazhatóságuk miatt. Tökéletesen szolgálnak igényes és nagyobb terepeken. Belső égésű motorral rendelkeznek, így korlátozás nélkül mozoghat velük. Kétféle motor közül választhat. Főleg a karbantartás, a zaj, a füstgázszint és a felajánlott maximális teljesítmény tekintetében különböznek egymástól.

 • Négyütemű motorok – Külön tartályokkal rendelkeznek a benzinhez és az olajhoz, így nincs szükség ezen folyadékok keverésére. A nagy előny az alacsonyabb zajszint, amelyet különösen a sorházak esetében fog értékelni, ha nem akarja zavarni a szomszédokat a zajjal. A kipufogógáz-kibocsátás is csökken. A négyütemű motorok azonban valamivel alacsonyabb teljesítményt nyújtanak, mint a kétütemű motorok, és szervizelésük és javításuk költséges, különösen a motor összetettsége miatt.
 • Kétütemű motorok – Az olajat és a benzint pontosan meghatározott arányban öntik egy tartályba, ahol összekeverednek. Ezek nagyon erős, nagyteljesítményű, de zajos gépek. A füstgáz mértéke magasabb. A kétütemű motoroknál azonban nem kell foglalkozni vezérléssel vagy szelepekkel, így még egy esetleges javítás is sokkal kevesebbe kerül. Ha nagy földterületet kell művelnie és füldugóval rendelkezik, akkor egy erős kétütemű motor mindenképpen jó választás.
Motor térfogat

Ez nemcsak a motor teljesítményéhez, hanem az indításkor kifejtendő erőhöz is kapcsolódik. Ezért vegye figyelembe minden jövőbeli felhasználó – különösen a nők és az idősek – fizikai erejét.

 • Térfogat 30 cm3-ig – könnyű és kevésbé erős bozótvágók, amelyeket gond nélkül el lehet indítani.
 • Térfogat 30-45 cm3 – a legszélesebb körben használható gépek és nagy eladottsággal rendelkeznek. Férfiaknak és nőknek egyaránt alkalmasak.
 • Térfogat 45 cm3-től – erős, nagyteljesítményű gépek, különösen férfiak számára. Igényesebb indítás + professzionális használat.

Elektromos bozótvágók

A villanymotoros könnyű bozótvágók kertekbe és olyan területekre alkalmasak, ahol hozzáférhet az elektromos aljzathoz és elegendő hosszabbítóval rendelkezik. Leggyakrabban kisebb díszkertekbe vásárolják. Működésük halk, nem feltűnő, de a teljesítmény lényegesen gyengébb, mint a benzinmotoros változatoknál. Legyen óvatos a kábel gondatlan kezelésével és elvágásával.

Akkumulátoros bozótvágók

Arany középút az újratölthető akkumulátorral rendelkező bozótvágók. Nem korlátozzák a mozgását, nem kell hosszú kábeleket vásárolnia, és élvezi a mozgás szabadságát, hasonlóan a benzinmotorosokhoz. Az akkumulátor jelenléte miatt azonban súlyuk valamivel magasabb, mint az elektromos modelleknél. A teljesítmény az átlagon alapul. Megbirkóznak a benőtt fűvel és a durva gyomnövényekkel, de fás növények azonban kifognak rajtuk. Működésüket a töltésenkénti üzemidő korlátozza. Ez körülbelül 30-45 perc. Ha akkumulátoros bozótvágó, akkor lehetőleg Li-Ion akkumulátorral, amelynek teljesítménye a lemerülés során nem csökken folyamatosan.

Teljesítmény

A teljesítmény a bozótvágó erejéről és szívósságáról beszél az akadályok kezelésére. Minél nagyobb a teljesítmény, annál erősebb a gép. A boltokban valóban széles választékot talál – 0,5 – 4,3 kW között. Az alapvető bozótvágók, vagy inkább szegélyvágók, amelyek kevésbé hozzáférhető helyeken nyírják a füvet, akár 1 kW teljesítményt is kínálnak. A közepes erősségű gépek (főleg az akkumulátoros és elektromos) teljesítménye 1-2 kW, és a fűszálak mellett a sűrű és magas gyomok sem okoznak problémát ezeknek. Ha nagy teljesítményű gépet keres, sokféle felhasználási lehetőséggel, akkor keressen a 2 kW-nál nagyobb teljesítményű benzinmotoros bozótvágók kínálatában.

Fogásszélesség

A húrfej, az acéltárcsa vagy a forgó kések különböző fogásszélességet biztosítanak – 25 és 45 cm között mozog. A díszkertben a részletek befejezéséhez nyúljon egy kisebb fogásszélességűhöz (könnyű kezelés). Ha bozótvágóval le akarja nyírni a lejtőt, és egy mozdulattal nagyobb területet szeretne elfogni, akkor logikus, hogy a lehető legnagyobb átmérőt fogja keresni (a munka gyorsan fogy).

Súly, fogantyú és ergonómia

Az, hogy mennyire jó dolgozni a bozótvágóval, nem csak a motor teljesítménye és a forgószerszámok gyorsasága határozza meg. A játékban van a gép súlya is, amely 3 és 10 kg között mozog. Az egyszerű elektromos vágók a legkönnyebbek, a professzionális benzinmotorosok a legnehezebbek.

Minél nagyobb a súly, annál jobban számít a súlyelosztás a tartócsövön-a motor elhelyezkedése, fogantyúk,… Egy nagy teljesítményű benzinmotoros gépnek rezgéscsillapító rendszerre, heveder vállpántra és csúszásgátló fogantyúra van szüksége.

A fogantyú kialakítása nagyban befolyásolja a bozótvágó működését. Lehet D alakú (mint egy klasszikus fogantyú), vagy akár népszerű kormány alakú fogantyú, amelyek feltűnően hasonlítanak a kerékpárkormányhoz.

VIDEO

Bozótvágók ára

Egy nagyobb teljesítményű bozótvágó ára elérheti a minőségi benzines fűnyíró árát. A magasabb árat az optimális súlyelosztás, a jó ergonómia és a stabil teljesítmény okozza. Még a bozótvágótól is egyenletes vágást vár el egy fogásszélességgel, még azokon a helyeken is, ahol a négykerekű fűnyírónak nincs esélye. Milyen árkategóriákban mozognak a bozótvágók, és mit lehet kapni ezért az árért?

Bozótvágók 35000 forintig

Ezen az áron minden bizonnyal számos legeladottabb bozótvágót / szegélyvágót talál akkumulátorral vagy elektromos motorral. Közepes méretű kerttulajdonosok körében népszerűek, kényelmes használatot, csendes működést és egyszerű karbantartást kínálnak.

Bozótvágók 105000 forintig

Ha nagyobb területet kell karbantartania, és szilárd teljesítményt követel a bozótvágótól, 35000 – 105000 Ft összegért biztosan felfedezi kedvencét. Ezek közepes erősségű benzinmotoros bozótvágók, „bike“ típusú fogantyúval, rezgéscsillapító rendszerrel és gazdag felszereltséggel. Több modell esetében az alapár tartalmaz egy húrfejet, egy acéltárcsát fogakkal, forgó késeket, sövénynyírót és egy szúrófűrészt is. A teleszkópos fogantyúval együtt gyakran használt eszköz lehet, ezért ügyeljen az ellenőrzött márka kiválasztására és a szerviz elérhetőségére.

Bozótvágók 105000 forinttól

A csúcsminőségű gépek kiváló teljesítményt nyújtanak, amelyek még a fiatal fás szárú növényekkel is megbirkóznak. Ebben a kategóriában nagy teljesítményű benzinmotoros bozótvágókat és néhány akkumulátoros modellt talál, amelyeket több újratölthető akkumulátorral értékesítenek, hogy hosszabb ideig tudjon folyamatosan dolgozni. Természetes a tökéletes konstrukció, az anyagok nagy tartóssága és a kiterjesztett garancia.

A legjobb bozótvágó márkák

Bevált, hosszú élettartammal rendelkező modellt keres? Akkor figyelmébe ajánljuk azokat a márkákat, amelyek rendszeresen jó pozíciót foglalnak el a bozótvágó tesztekben, és elégedett fogyasztói vélemények kísérik őket. A legjobb bozótvágókat megtalálja a Husqvarna, Dolmar, Ryobi, Bosch, Stiga, Einhell márkák kínálatában, amelyek a legjobb minőséget képviselik a csúcsminőségű kerti szerszámok és felszerelések szegmensében. A Hecht, a Fieldmann és a VeGA márkák is nagyon jól teljesítenek a körülményeink között, amelyek viszont kedvező ár / minőség arányukkal vonzók.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
Benzinmotoros bozótvágók
1.VeGA BC525PRO
Munkaszélesség: 430 mm
Motorteljesítmény: 2,2 kW
Felszerelés:
Antivibrációs rendszer
5 out of 5 stars (5 / 5)67500 Ft Alacsony ár
2.Einhell GE-BC 43 AS Expert
Munkaszélesség: 460 mm
Motorteljesítmény: 1,25 kW
Felszerelés:
Antivibrációs rendszer,
Állítható fogantyú
5 out of 5 stars (5 / 5)142000 Ft Alacsony ár
3.Kasei CG415Q43
Munkaszélesség: - mm
Motorteljesítmény: 1,1 kW
Felszerelés:
Rezgéscsillapítás
5 out of 5 stars (5 / 5)47000 Ft Alacsony ár
Akkumulátoros bozótvágók
1.MAKITA DUR190UZX3
Munkaszélesség: -
Működési idő: -
Tömeg: 3,4 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)76000 Ft Alacsony ár
2.HONDA HHT36AXB
Munkaszélesség: 380 mm
Működési idő: 40 perc
Tömeg: 3,04 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)230000 Ft Alacsony ár
3.Metabo FSB 36-18 LTX BL 40
Munkaszélesség: 400 mm
Működési idő: -
Tömeg: 4,8 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)96500 Ft Alacsony ár

Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új bozótvágó kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb bozótvágót.