Kert és műhely

A legjobb dekopírfűrészek (recenziók és teszt) 2024

legjobb dekopírfűrészek
A hobbimunka, akár a műhelyben, akár a háztartásban előforduló rekonstrukciók során, nem megy meg minőségi felszerelés nélkül. Az egyik legkeresettebb vágószerszám a dekopírfűrész, amelynek segítségével egy kis gyakorlással tökéletesen kerek lyukat vághat ki a mosdó számára. A többi fűrésszel ellentétben kiemelkedő a precízségében, pontosságában és alkalmazhatóságában különféle anyagok esetében. A legjobb dekopírfűrészek a piacon nem riadnak vissza a fa, műanyag, csempe vagy fém vágásától sem. A vágási sebességet az anyaghoz igazíthatják, és pontosan az elvárásoknak megfelelően működnek – hatékonyan és kiváló eredményekkel. Hogyan válassza ki a megfelelőt a gazdag kínálatból?

Először tegye fel magának a legfontosabb kérdéseket:

 • Mit akar vágni a dekopírfűrésszel?
 • Milyen vastag lesz ez az anyag?
 • Polcok, laminált padló vagy vastagabb hasábok esetleg acélprofilok lesznek?

A fűrész teljesítményfelvétele, a vágásteljesítmény, a vágássebesség szorosan összefügg a rendeltetésszerű használattal és a követelményekkel. Valószínűleg már tudja, hogy a dekopírfűrész növekvő paramétereitől és képességeitől függően az ár is közvetlen arányban növekedni fog. Ha csak időnként szeretne elfűrészelni és kijavítani valamit, akkor nem kell egy drága eszközhöz nyúlnia. A dekopírfűrészek között talál minőségi termékeket otthoni használatra, akár 35000 forintig is. Könnyen kezelhetők, nem hiányzik belőlük a fordulatszám szabályozó elektronika és még a fűrészlap cseréjének gyorskioldó rendszere sem. A Bosch, a Makita, a Scheppach vagy a Güde márkájú dekopírfűrészekkel rendelkező felhasználók, amelyek a „mezőny“ stabil szereplői közé tartoznak a különféle műhelyeszközök terén, jó tapasztalattal rendelkeznek.

A következő választási útmutatóban alapvető információkat talál, amelyek segítenek eligazodni az ideális dekopírfűrész kiválasztásában. A dekopírfűrész tesztek és recenziók alapján összeállítottuk a különböző árkategóriákból származó népszerű modellek rangsorát, ahol kezdő barkácsoló és haladó kisiparos egyaránt megtalálhatja kedvencét.

A legjobb dekopírfűrészek (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Bosch PST 900 PEL
Teljesítmény: 620 W
Rezgésszám: 3100 rezgés/perc
Vágási mélység: 90 mm
Tömeg: 2,2 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)35200 Ft Alacsony ár
2.Bosch PST 18 LI
Kapacitás: 2,5 Ah
Rezgésszám: 2400 rezgés/perc
Vágási mélység: 80 mm
Tömeg: 1,6 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)58000 Ft Alacsony ár
3.Bosch GST 12V-70 Professional
Kapacitás: 3 Ah
Rezgésszám: 2800 rezgés/perc
Vágási mélység: 70 mm
Tömeg: 1,5 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)39600 Ft Alacsony ár
4.BOSCH GST 8000 E
Teljesítmény: 710 W
Rezgésszám: 3100 rezgés/perc
Vágási mélység: 80 mm
Tömeg: 2,5 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)28500 Ft Alacsony ár
5.Black&Decker KS901PEKA5
Teljesítmény: 620 W
Rezgésszám: 3000 rezgés/perc
Vágási mélység: 90 mm
Tömeg: 2,8 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)23800 Ft Alacsony ár
6.POWERPLUS POWEB2530
Kapacitás: 3 Ah
Rezgésszám: 2500 rezgés/perc
Vágási mélység: 65 mm
Tömeg: 1,4 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)16100 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon dekopírfűrészt

Mire kell összpontosítani, hogy jól működjön a dekopírfűrész? Ez egy rendkívül népszerű eszköz. Különösen a háztartásokban előforduló javítások és felújítások esetén a szó szoros értelmében lehetőséget ad az ezermestereknek egy érdekes realizációra különféle anyagokból. Először bemutatjuk a dekopírfűrészt, hogy egyértelmű elképzelése legyen a feladatairól az eszközök áradatában.

Mi az a dekopírfűrész? Mire használható?

A dekopírfűrészt univerzális műhelyeszköznek tekintik, amelyet fa, műanyagok, gipszkarton, kerámia csempe, laminált padló, de fém vágására is terveztek. Ez egy meghajtóval (motorral) rendelkező eszköz, amellyel helyettesítheti az ún. lyukfűrészt, és jelentősen felgyorsíthatja a munkáját, sőt pontosabbá is teheti. A fűrész nemcsak ívelt vágáshoz kiváló, hanem a tapasztaltabb kezekben egyenes vágásra is alkalmas. Igen, pontosan ez az a fajta fűrész, amelynek segítségével a mester egy mosogató lyukat vágott ki Önnek a konyhai munkalapban!

A dekopírfűrész ismertetőjegye egy függőlegesen rögzített fűrészlap. Nagy sebességgel mozog fel és le, és belevág az anyagba. A lap közvetlen közelében egy fém alaplemez (más néven asztal vagy vezető) van felszerelve, amelynek köszönhetően biztonságosan és stabilan tud dolgozni. A legjobb dekopírfűrészek olyan lemezzel vannak felszerelve, amelyet 45 °-os szögig állíthat be, és így például bizonyos szögben fűrészelheti a hasábokat. Ennek az elektromos szerszámnak a felső fele kissé hasonlít a vasalóra. Különösen a fogantyú kialakításával. Itt van elhelyezve a motor, kezelőelemek vagy pengerögzítő rendszer.

Hogyan válasszon dekopírfűrészt

Milyen szempontok szerint osztják fel a dekopírfűrészeket?

A meghajtó típusától függően

Leggyakrabban elektromos dekopírfűrészekkel találkozhat és az egyre népszerűbb akkumulátorosakkal.

Az első típus, a hálózati feszültséggel, mindig stabil teljesítménye és alacsonyabb súlya miatt vonzó. Hátránya maga a kábel, amely bizonyos helyzetekben nem csak zavarhat, ugyanakkor sajnos be is ugorhat a fűrészlap útjába, ezért gondosan és körültekintően dolgozzon vele. Az elektromos dekopírfűrészek azonban könnyebbek, mint az akkumulátoros versenytársaik.

Ha azonban műhelyét akkumulátoros eszközzel látja el, akkor egy ilyen meghajtású fűrésznek sem kell ellenállnia. Az elmúlt években üzemidejüket, teljesítményüket, egyensúlyukat tekintve össze vannak hangolva, és könnyedén beszerezhet egy kb. 2 kg súlyú, AKKUS dekopírfűrészt. Sőt még néhány márkájú AKKUS fűrész nagyobb szívósságot is mutat a tesztekben, mint elektromos kábellel rendelkező társaik. Nagyon jól lehet ezekkel dolgozni szűk helyeken, vagy ha a feje fölött vágja az anyagot.

📌 Tippünk: Ha akkumulátoros szerszámok, akkor ugyanazon márkájú kompatibilis akkumulátorokkal. Megfelelő választás esetén már két akkumulátort használhat fűrésszel, fúróval, csavarhúzóval vagy akár sarokcsiszolóval.

Videó – Makita dekopírfűrészek: Elektromos vs. akkumulátoros összehasonlítása

Előrezgéssel vagy anélkül

Mi az előrezgés? Ez a fűrészlap orbitális mozgásának rövidített neve. Amellett, hogy a lap felfelé és lefelé mozog, bizonyos mértékig előre és hátra is mozog – mintha ellipszist írna le.

A fűrész ezután jellegzetes fogazatot hagy az anyag vágásában. A vágás ezért nem tökéletesen sima, de sokkal gyorsabb. Értékelni fogja a fűrész ezen funkcióját, ha gyors vágást igényel, ahol a fogazat nem zavarja Önt, vagy később egy másik eszközzel elsimítja. Logikusan az előrezgést inkább puhább fafajtáknál használják. Fém vágásakor kapcsolja ki az előrezgést, azaz 0 helyzetbe kapcsolja.

A fogantyú alakja szerint

A dekopírfűrész konstrukciójának felső része, amelyen a fogantyú található, két alapformát ölthet.

Az úgynevezett a vasalófogantyús szélesebb körben elterjedt, és a megfizethető modelleken is jelen van. Ennek a formának köszönhetően egy kézzel vezérelheti a fűrészt, és a vágás mentén vezetheti.

A gomba vagy a körte alakú fogantyú félprofi és profi modelleken található. Ez a jellegzetes rész a test közelében helyezkedik el, közvetlenül a fűrészlap felett. Általában mindkét kézzel működtethető. Érzékeny és részletes vágásirányítást tesz lehetővé. Az így megszerkesztett fűrészek megmutatják előnyeiket a tökéletes ívek létrehozásában.

Elektronikával vagy anélkül

Ennek a dilemmának viszonylag egyszerű megoldása van. Elektronikus fordulatszám-szabályozás jelenleg jelen van a legtöbb dekopírfűrészben piacunkon. Mit jelent ez a fűrész használatakor? Képes szabályozni a fordulatszámot, és ezzel a vágássebességet is. Egyes gyengébb hőre lágyuló tulajdonságokkal rendelkező anyagok a gyors vágásra reagálva deformálódnak, megcsavarodnak, vagy akár újra létrehoznak egy csúnya kötést a vágás mögött (pl. ha gyorsan vág vékonyabb műanyagot).

Ugyanakkor az elektronikus vezérlés jelenléte előrevetíti a fűrész képességét, hogy fenntartsa a beállított fordulatszámot, még akkor is, ha keményebb csomóhoz ér a fában.

A dekopírfűrészek alapvető paraméterei

Tegyünk hozzá az előző fogalmakhoz még néhány fontosabb paramétert és funkciót, amelyek szerint még kevesebb tapasztalattal is képes kiválasztani a dekopírfűrészt.

A fűrész teljesítményfelvétele

Ahogy a műhelyfelszereléseknél szokás, még ebben az esetben is a teljesítményfelvétel a dekopírfűrész teljesítményének hírnöke.

A nagyobb teljesítményfelvételű modell robusztusabb, nehezebb lehet, ugyanakkor hosszabb és intenzívebb munkát is képes végezni. Az alacsonyabb teljesítményű modellek gyorsabban felmelegednek, és előfordulhat, hogy működés közben a biztonsági biztosíték kikapcsol, hogy megakadályozza a túlmelegedést és az alkatrészek károsodását.

 • Az olcsó dekopírfűrészeknek kb. 450 W a teljesítményfelvételük a működésükhöz.
 • A legtöbb praktikus otthoni használatra szánt legnépszerűbb modellek 500–700 W teljesítményfelvétellel rendelkeznek, és ésszerű terhelést képesek kezelni.
 • A professzionális dekopírfűrészeknek legalább 900 W a teljesítményfelvételük a működésükhöz, és szinte semmitől nem ijednek meg.

A teljesítményfelvételhez szorosan kapcsolódik egy másik paraméter – a vágásteljesítmény.

Vágásteljesítmény

A vágásteljesítmény a dekopírfűrész erejét képviseli. Egyszerűsítve – arról beszél, milyen durva anyagot képes átvágni a fűrész.

Mivel a dekopírfűrésszel különféle anyagokat lehet megmunkálni (fa, alumínium, acél, kerámia, gipszkarton, műanyag), a termékleírásban megtalálhatja a vágásteljesítményt több számadattal kifejezve, például a maximális vágási vastagság fa, fém esetében.

 • A vágás vastagsága fa esetében 50 és 150 mm között mozog.
 • A vágás vastagság fém-, acélprofilok esetében 5 – 15 mm.

Vágássebesség

Egy másik fontos paraméter az a sebesség, amellyel a fűrészlap felemelkedik és leereszkedik. Éppen ez a mozgás biztosítja az anyag vágását. A percenkénti rezgések számaként adják meg, egyes gyártók a percenkénti fordulatszámot is használják. A modelltől függően percenként körülbelül 2400 – 7800 rezgés között mozog.

A termékleírásban megadott érték a fűrészlap üresjárati rezgéseire vonatkozik, azaz terhelés nélkül (például 3000 rezgés / perc). A maximális vágássebesség fa és kompozit anyagra vonatkozik. Fém és műanyag vágásakor célszerű alacsonyabb vágássebességet alkalmazni, hogy az anyag ne kezdjen megolvadni a hő hatására a fűrészlap gyors rezgése miatt. Értékelni fogja a rezgések sebességének szabályozását a kifinomultabb munka során is. Először a fűrészlapot teszi nyomba, majd vált a maximálisra és pontosan befejezi a vágást.

Hány sebességi fokozatot kínálnak a dekopírfűrészek? 1-5 sebességi fokozatúak, a legkelendőbb dekopírfűrészek 3-4 vágássebességgel rendelkeznek.

A fűrészlap rögzítése

A fűrészlap vagy más néven fűrészpenge „fogyó“ anyag. Időről időre a fűrészlap elhasználódik, megsemmisül, és ki kell cserélni. Ugyanúgy a különböző anyagok esetében is ki kell cserélni a fűrészlapot.

Ezért nem csak egy fűrészlap/penge lesz a felszereltségében, hanem több is, így a dekopírfűrészt otthon korlátok nélkül használhatja. Ezért érdeklődje meg, hogy melyik fűrészlap/penge típus kompatibilis a fűrésszel (a T-pengék csak a Bosch márkára jellemzőek, az U-pengék – univerzálisak – ezek több gyártótnál is megtalálhatók).

A fűrészbe vagy kulcs segítségével csavaros mechanizmuson keresztül, vagy egy modern SDS gyorskioldó rendszerrel (Special Direct System) van rögzítve, amely rendkívül gyors, és nem kell semmilyen szerszámot használni. Az SDS előnye az is, hogy cserekor nem ér hozzá a forró pengéhez.

Alaplemez és dőlésszög beállítása

A vágott anyagon történő könnyebb csúsztatás érdekében a dekopírfűrész alumínium vagy acél alaplemezzel van felszerelve. Az acél mindenképpen jobb és tartósabb választás. Alumíniumot olcsóbb modelleken talál, amelyeket csak alkalmi használatra szánnak. Nagy hő hatására fokozatosan deformálódhatnak.

Tudja, mi a ferdeszögű vágáskapacitás? Ez az érdekes hangzású paraméter megmondja, hogy milyen szögben állíthatja be az alaplemezt, majd milyen szögben is vághat. Dekopírfűrészeknél a ferdeszögű vágáskapacitás általában 0 – 45 °, több lépésre osztva, pl. 0 °, 22,5 °, 45 ° vagy 0 °, 15 °, 30 °, 45 °, míg a drágább gépeknél folyamatos szabályozást talál lépésenként, mindkét oldalra – balra és jobbra is.

Hasznos funkciók és felszereltség

Számos funkcióval pontosabbá teheti munkáját egy dekopírfűrésszel. Bár egy gazdagon felszerelt fűrész valamivel többe kerül, viszont a jutalma a kényelmes fűrészelés lesz, kiváló eredménnyel. A választás során koncentráljon a dekopírfűrészek elérhető recenzióira. A valós felhasználói tapasztalatok alapján képet kap arról, hogy az eszközt hogyan irányítják, jól vannak-e elhelyezve a vezérlőelemek, mik a termék előnyei és hátrányai. Néha egy apró részlet nagymértékben leegyszerűsíti munkáját. Milyen funkciók és kiegészítő felszerelés lehet vonzó az Ön számára?

 • Lézermutató – Ennek segítségével pontosan követheti a vágott anyagon jelölt vonalat.
 • LED világítás – Különösen rossz fényviszonyok melletti munka esetében használja ki.
 • Fűrészpor- és porelfújás – Biztosítja, hogy a vágás során keletkezett port és fűrészport ne fújja egyenesen az arcába. A fűrész a szennyeződést maga előtt fújja.
 • Fűrészpor- és porelszívás – Ellenkező mechanizmus, ahol a fűrész szívással közvetlenül összegyűjti a szennyeződéseket. A készülék hátulján egy tömlő rögzítésére szolgáló redukció található. A végén lehet egy gyűjtőkosár. Ezek olyan kiegészítők, amelyeket általában külön vásárolhat meg. A redukció és maga a szívó mechanizmus a dekopírfűrészen van.
 • Rezgéscsillapító mechanizmus – Keresett funkció a kiváló minőségű dekopírfűrészek esetében. A vágásból származó rezgés nem terjed át a fogantyúra, a munka emiatt pontos és egyszerű.
 • Fűrészlap tároló – Integrált tároló a fel nem használt fűrészlapok/pengék praktikus tárolásához.
 • Fűrészlap fedél – Leggyakrabban műanyagból. A fűrészlap köré van szerelve, és megakadályozza, hogy a szennyeződést a kéz és a szem felé fújja.
 • Hordozható doboz / koffer – Fűrész, fűrészlapok/pengék, ill. akkumulátor és töltő biztonságos tárolására és szállítására szolgál.

Videó

Dekopírfűrészek ára

A dekopírfűrész árában számos változó tükröződik – teljesítménye, képességei, pontossága és tartóssága. Befektetését mérlegelje elsősorban a felhasználás intenzitása szempontjából. Az alkalmi javításokhoz elegendő egy hobbimodell; ha gyakran dolgozik vele és barkácsol, fontolja meg egy drágább eszköz vásárlását.

✅ Dekopírfűrészek 17500 forintig

Egyszerű dekopírfűrészek kevésbé intenzív használatra. Legtöbb közülük azonban elvégzi a munkáját (főleg, ha márkás modellről van szó), bár egy kis extra erőfeszítéssel. Kisebb beállítási lehetőségekkel, alacsonyabb vágásteljesítménnyel rendelkezhetnek, de ez nem mindig a törvényszerű. Végezhetnek egyenes és íves vágásokat. Ebben az árkategóriában a Hecht, Extol, Asist, Black & Decker, Sheppach, Güde márkájú dekopírfűrészek népszerűek.

✅ Dekopírfűrészek 35000 forintig

Ez az a kategória, amelyben megtalálja a jelenleg legeladottabb dekopírfűrészeket otthoni használatra. Felszereltségük és minőségük az árral egyenes arányban nő. A rezgések sebességének elektronikus szabályozása, az alaplemez dőlésének lehetősége, gyorsbefogó rendszer, előrezgés különböző fokozatokban, vagy akár rezgéscsillapító rendszer általában standard. A felhasználók a legjobb tapasztalattal rendelkeznek a Bosch, Black & Decker, Extol, Makita márkák modelljeivel kapcsolatban.

✅ Dekopírfűrészek 35000 forinttól

Kiváló felszereltség, nagy vágásteljesítmény, fejlett funkciók és a munkabiztonságra, valamint a szerszám védelmére fektetett hangsúly. Ha intenzív használatra keres dekopírfűrészt, és vastagabb anyagokat tervez megmunkálni, akkor elégedett lesz a félprofi és professzionális kivitelezésű fűrészekkel. A Narex, DeWalt, Bosch márkájú dekopírfűrészek felkelthetik figyelmét.

A legjobb dekopírfűrész márkák

A műhelyeszközök szegmensében a megfelelő márka kiválasztása nagyon számít. Ha biztos akar lenni a megfelelő kivitelezésben, a deklarált teljesítményben és az esetleges szervizben, akkor a következő gyártókra összpontosítsa figyelmét.

 • Bosch – A Bosch német márka dekopírfűrészei nagyon jó eladottságnak örvendenek. A legnépszerűbb modellek ára 17500-35000 forint. Számos külföldi és helyi recenzió elérhető, amelyeknek köszönhetően a képességeikről már a vásárlás előtt képben lehet.
 • Makita – A japán Makita márka fűrészei felismerhetők jellegzetes kék-fekete színükről. Előnyeik a nagy pontosság és a kiváló felszereltség. Olyan választék, amelyben még igényesebb mesterek is találnak kedvükre valót.
 • Güde – A német gyártó portfóliójában műhelyeszközök, kerti szerszámok, famegmunkáló gépek, fémmegmunkáló gépek és építőipari gépek találhatók. A Güde dekopírfűrészek kedvező áruk miatt vonzók – 14000 – 24500 forint, mindennapi otthoni használatra alkalmasak.
 • DeWalt – Ha professzionális kialakításra vágyik, átlagfeletti felszereltséggel és nagy vágásteljesítménnyel, nézze meg a DeWalt hagyományos amerikai márka sárga-fekete kínálatát. Maximális vágásmélység fába akár 135 mm, fémbe 12 mm.
 • Scheppach – A német Sheppach könnyű és sokoldalú dekopírfűrészek nem kerülnek sokba. Népszerű modelleket kevesebb, mint 17500 forintért vásárolhat. Megbízhatónak minősített, jó ár / teljesítmény aránnyal.
 • Parkside (Lidl) – Parkaside márkájú AKU dekopírfűrészek alkalmasak a kezdő hobbibarkácsolók számára. A 10500 forint körüli ár ellenére meglepő módon képesek megbirkózni akár 80 mm-es vágásmélységgel is fa esetében.
 • Hecht – Népszerű és megfizethetőbb dekopírfűrészek, amelyek kezdőknek és középhaladó mestereknek egyaránt tetszenek.
 • Metabo – Megfelelő felszereltséggel ellátott dekopírfűrészek, amelyek legnagyobb előnye az erőteljes motor, a robusztus sebességváltó, a biztonság fokozott hangsúlyozása és az részletekig kidolgozott ergonómia. A felső középosztály képviselője.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Bosch PST 900 PEL
Teljesítmény: 620 W
Rezgésszám: 3100 rezgés/perc
Vágási mélység: 90 mm
Tömeg: 2,2 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)35200 Ft Alacsony ár
2.Bosch PST 18 LI
Kapacitás: 2,5 Ah
Rezgésszám: 2400 rezgés/perc
Vágási mélység: 80 mm
Tömeg: 1,6 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)58000 Ft Alacsony ár
3.Bosch GST 12V-70 Professional
Kapacitás: 3 Ah
Rezgésszám: 2800 rezgés/perc
Vágási mélység: 70 mm
Tömeg: 1,5 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)39600 Ft Alacsony ár
4.BOSCH GST 8000 E
Teljesítmény: 710 W
Rezgésszám: 3100 rezgés/perc
Vágási mélység: 80 mm
Tömeg: 2,5 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)28500 Ft Alacsony ár
5.Black&Decker KS901PEKA5
Teljesítmény: 620 W
Rezgésszám: 3000 rezgés/perc
Vágási mélység: 90 mm
Tömeg: 2,8 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)23800 Ft Alacsony ár
6.POWERPLUS POWEB2530
Kapacitás: 3 Ah
Rezgésszám: 2500 rezgés/perc
Vágási mélység: 65 mm
Tömeg: 1,4 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)16100 Ft Alacsony ár

Nézze meg még: