Kert és műhely

A legjobb motorfűrészek (teszt 2024)

legjobb motorfűrészek A láncfűrész fontos felszerelés, nem lehet nélküle elképzelni semmilyen víkendházat, vityillót, telepet vagy gazdaságot. Ha ezt az eszközt készül beszerezni, nehéz választás előtt áll.  A cikkünkben megpróbálunk segíteni és tanácsot adunk Önnek, hogy mire figyeljen, hogy a legjobb motorfűrészt vásárolja meg az Ön lehetőségeihez és igényeihez mérten.

A fűrészvásárlásnál előny a széles árkategória. A sporadikus használatra szánt fűrészeket, melyek alkalmasak az ezermesterek és kertészek számára viszonylag olcsón vásárolhatja meg  – körülbelül húszezer forinttól. Éppen ellenkezőleg, a nagy teljesítményű, professzionális fűrészek erdészeti munkákra tízszer annyiba vagy annál többe is kerülhetnek. Motorfűrész értékelésünkben különböző árszinten található gépekre összpontosítottunk, és a tesztbe főleg a benzinfűrészeket foglaltuk bele, valamint egy elektromos is bekerült.

Az értékelés végén egy átfogó útmutatót is talál, amely segít orientálódni a legfontosabb paraméterekben. Így jobb elképzelése lesz arról, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésére, és kiválaszthatja az Önnek leginkább megfelelő opciót.

A legjobb motorfűrészek

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.RIWALL PRO RPCS 6250
Meghajtás: Benzines
Teljesítmény: 2,3 kW (3,08 HP)
Rúdhossz: 50 cm
Tömeg: 7,09 kg
⭐ 100 %87500 Ft Alacsony ár
2.MAKITA UC3041A
Meghajtás: Elektromos
Teljesítmény: 1,8 kW (2,41 HP)
Rúdhossz: 30 cm
Tömeg: 4,6 kg
⭐ 100 %55000 Ft Alacsony ár
3.FIELDMANN FZP 5816-B 58cc
Meghajtás: Benzines
Teljesítmény: 2,4 kW (3,22 HP)
Rúdhossz: 40,5 cm
Tömeg: 6 kg
⭐ 100 %58000 Ft Alacsony ár
4.Einhell GH-EC 204
Meghajtás: Elektromos
Teljesítmény: 2 kW (2,68 HP)
Rúdhossz: 40,6 cm
Tömeg: 5 kg
⭐ 98 %37000 Ft Alacsony ár
5.Black & Decker GKC1825L20
Meghajtás: Akkumulátoros
Teljesítmény: -
Rúdhossz: 25 cm
Tömeg: 3,1 kg
⭐ 96 %40000 Ft Alacsony ár
6.Scheppach CSP 2540
Meghajtás: Benzines
Teljesítmény: 0,89 kW (1,2 HP)
Rúdhossz: 25 cm
Tömeg: 3,5 kg
⭐ 95 %54000 Ft Alacsony ár

Hogyan válassza ki a motorfűrészt / láncfűrészt?

Mivel a motorfűrészek választéka valóban hatalmas, és a fűrészek gyakran jelentősen eltérnek egymástól, nagyon fontos, hogy számos különböző paramétert figyelembe vegyen, és számos kérdésben világosan lásson.

Elsősorban pontosan tudnia kell, hogy mire fogja használni a fűrészt; milyen gyakran; milyen környezetben és hasonló. Egyes fűrészek professzionális erdészeti munkákhoz alkalmasak, mások csak időnkénti munkákhoz – például tűzifavágáshoz. Nemcsak a motor teljesítménye, hanem a fűrész teljes szerkezete, a súlya, a felszereltsége, a lista hossza és más tényezők is számítanak.

motorfűrészek

Motorfűrészek alapfelosztása

Az alkalmazástól függően a motorfűrészek három alapvető kategóriába sorolhatók. Ha azt szeretné, hogy a fűrész jól szolgálja Önt, hosszú élettartamú legyen és a munka vele effektív legyen, helyes döntést kell hoznia.

  • Hobbi fűrészek – ezek olyan alapmodellek, amelyeket nem professzionális használatra szántak. Alkalmasak otthoni vagy kertészeti munkákhoz. Ezek elegendőek a tűzifa készítéséhez, ágak levágásához és hasonló tevékenységekhez. Alacsonyabb teljesítményük és kevésbé robusztus felépítésük van. A lista hossza általában 40 cm. Ezek a modellek általában körülbelül 60000 Ft-ig terjedő áron vásárolhatók meg.
  • Félig professzionális vagy farmer fűrészek – ezek a fűrészek még nem alkalmasak a professzionális erdészeti munkákra, de a gazdaságok, gyümölcsösök vagy farmok kezelhetők velük. Többnyire a kisebb fák esetleges kivágását is elvégezik. A fűrészek tartósabbak, tisztességes konstrukcióval rendelkeznek, és nagyobb teljesítményt nyújtanak. A lista hossza általában 40 cm-nél nagyobb – szükség esetén a lista újra cserélhető, ha a konstrukció és a motor teljesítménye megengedi.
  • Professzionális fűrészek – a profi termékek az erdészek és más szakemberek számára készültek, és a mindennapi, igényes munkavégzésre szolgálnak. Erős motorral, rezgéscsillapítással és egyéb prémium funkciókkal rendelkeznek. A lista hossza általában 50 cm.

Benzines vagy elektromos?

Egy másik alapvető tényező a meghajtás. Az elektromos motorfűrészek általában alacsonyabb teljesítményt nyújtanak, és ezek elsősorban olcsóbb modellek a hobbi kategóriából. Az elektromos fűrész előnyös lehet az apró és alkalmi munkáknál kisebb telkeken, mint pl. víkendházak, stb.

Az elektromos változat hátránya természetesen a villamos energia rendelkezésre állásának szükségessége. Tehát problémája lesz a fűrésszel, különösen akkor, ha a terepen dolgozik.

A benzines fűrészek hátránya a nagyobb súly és a magasabb ár. Zajosabbak is. Azonban ez az egyértelmű választás az igényesebb munkához. A benzines fűrészek erőteljesebbek, és szinte a farmer és főleg a professzionális fűrészek kategóriájában kizárólag ezekkel találkozik. A hatékonyabb teljesítmény mellett a mobilitás az egyértelmű előny.

Motor teljesítménye

Természetesen az egyik legfontosabb műszaki paraméter a fűrésznél a motor teljesítménye. Ezt a paramétert vagy wattban vagy kilowattban (W, kW) esetleg lóerőben (HP) van megadva, és átszámítva 1 HP körülbelül 0,75 kW-nak felel meg.

Minél nagyobb a motor teljesítménye, annál jobb munkát eredményezhet. Ugyanakkor a fűrész ára is növekszik. A hobbi fűrész teljesítménye általában 1,5 és 2 kW között van, minimálisan 1,2 watt teljesítmény szükséges a hatékony vágáshoz, a félig professzionális fűrészek és a professzionális fűrészek teljesítménye több mint 2 kW.

Lista hossza

A lista hossza számos okból fontos. Mindenekelőtt azt határozza meg, hogy milyen vastagságú fát tud vágni a fűrésszel. A listának azonban jelentős hatása van a fűrész teljesítményére. Tehát a fűrész kiválasztásánál ne tévessze meg a lista hossza, mert ha a motor teljesítménye nem elegendő, a nagyobb lista hátrány lesz. Fontos a listahossz és a motor teljesítményének aránya.

Ezen túlmenően, a tapasztaltabb felhasználók értékelik a hosszabb listát, mert az igényesebb kezelés miatt a kevésbé tapasztalt tulajdonosok nagyobb sérülési kockázatnak vannak kitéve. A teleken a rutinszerű munka elvégzésére a 40 cm-es listával rendelkező fűrész megfelelő variáns.

motorfűrészek Stihl
motorfűrészek Stihl

Fűrész súlya

A fűrész súlya egy másik fontos adat. Mindenekelőtt a fűrésszel való munka kényelmét és manőverezhetőségét érinti. Minél könnyebb a fűrész, annál hosszabb ideig tud vele dolgozni. Ha csak egy hobbi fűrészre van szüksége az ágak metszéséhez és alkalmi használathoz – nem kell nagyobb súllyal rendelkeznie. Ugyanakkor a nagyobb súlyt értékelni fogja, ha több fát vág, vagy fákat vág ki.

Rezgéscsillapítás

Ha a fűrész rezgéscsillapítással rendelkezik, akkor ez is jelentősen ellensúlyozhatja a nagyobb súlyát. Ezzel a rendszerrel a professzionális fűrészek és gyakran a farmer fűrészek vannak felszerelve. Az olcsóbb fűrészek és a hobbi fűrészek esetében a rezgéscsillapítás nem gyakori. Ezek a modellek azonban rövidtávú, gyors munkákhoz vannak tervezve, így csillapítás nélkül is megfelelők erre.

Mire összpontosítson még?

A teljesítmény, a súly és a lista hossza az alapvető műszaki paraméterek közé tartozik, amelyekben a fűrész kiválasztásánál minden esetben szükséges orientálódni. Azonban olyan tényezők, melyek befolyásolják a fűrész élettartamát, teljesítményét vagy megbízhatóságát és hatékonyságát sokkal több van. Most itt megemlítünk néhány tippet, amire a választásnál érdemes odafigyelni.

  • Nikasil – ez a motor védőrétege, amely nagymértékben befolyásolja az élettartamát. A kevésbé költséges modellekkel azonban csak ritkán találkozik ezzel a réteggel.
  • Levegőszűrő – előnyös, ha a szűrő jól és egyszerűen hozzáférhető és könnyen tisztítható. A nylonszűrők általában előnyösebbek, mint a habszűrők. Néhány jobb minőségű fűrész többfajta mechanizmusokkal is rendelkezik, amelyek meghosszabbítják a szűrő élettartamát.
  • Láncfeszítés – az oldalsó láncfeszítés kényelmesebb és gyorsabb. Különösen akkor fogja értékelni, ha fűrésszel gyakran szeretne dolgozni.
  • Fogantyú – míg az olcsó fűrészek általában pléh fogantyúval rendelkeznek, a minőségi gépeket felismeri többek között a kovácsoltvas fogantyúról is.
  • Lánc – a láncfűrész rendelkezhet csillaglánccal vagy cserélhető gyűrűvel. A második opció a magasabb minőségű fűrészekre vonatkozik, és a csere esetén értékeli majd, mert sokkal olcsóbb.
  • Dekompressziós szelep, szivattyú – ezek a hobbi fűrészeknél jelennek meg, és legfeljebb a farmer fűrészeknél. A kevésbé tapasztalt felhasználók számára sokkal könnyebbé tehetik az indítását.

Most már elfogadható elképzelésének kell lenni arról, hogy hogyan igazodjon el a kínálatban és hogyan vásároljon motorfűrészt melléfogás nélkül.

legjobb motorfűrészek

Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalább inspiráltuk az új motorfűrész kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek. Ezt megteheti alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon egy minőségi motorfűrészt.