Egészség

A legjobb érintésmentes hőmérők (teszt 2020)

legjobb érintésmentes hőmérők A klasszikus higanyhőmérők ideje lejárt. Lecsengett, mint a kő- vagy a bronzkorszak, annak ellenére, hogy a legtöbbünk ezzel a hőmérővel nőtt fel és még mindig sok háztartásban megtalálható. De ha újat akar vásárolni, akkor problémába ütközik. A jelenlegi ajánlatban kizárólag „higanymentes” változatokat talál. Ennek oka egy több éve kiadott EU-rendelet.

Elsősorban a digitális személyi hőmérők közül választhat, és a legújabb trend az érintésmentes hőmérők. Ezekkel fogunk foglalkozni ebben a cikkben. Ezek a hőmérők a testünk infravörös sugárzásának érzékelésén alapulnak, és általában a homloknál vagy a fülnél használhatók. Ennek a megoldásnak számos előnye van, ezért elkészítettük a legjobb érintésmentes hőmérők választékát a jelenlegi kínálatból.

Az infravörös hőmérők egyértelműen felülmúlják az összes többi változatot a mérés sebességében. Szó szerint néhány pillanat alatt megtudhatja a hőmérsékletet. Egy másik előnye az, hogy az eszköz nem érintkezik a bőrrel. Néhány centiméter távolságból mér. Ez nemcsak higiénikusabb, hanem nagyon praktikus is. Például, nem kell felébresztenie az alvó gyereket a méréshez. Elég a hőmérőt a füléhez irányítani, és azonnal megtudja a hőmérsékletét.

Ezeknek a hőmérőknek a további előnyei és hátrányai, valamint a legmegfelelőbb modell kiválasztásához és a vásárlásához nyújtott tanácsok, tippek és információk, a cikk végén vannak összefoglalva. De kezdjük az érintésmentes hőmérők ígért recenziójával.

A legjobb érintésmentes hőmérők

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.TrueLife Care Q7
Mérési sebesség: 1s
Hőmérséklet: 32-42,5 °C
Mérések száma: 40000
Használat módja:
Fülbe, Homlokra, Alváshoz
5 out of 5 stars (5 / 5)9 100 Ft Alacsony ár
2.Medisana TM 750
Mérési sebesség: 3s
Hőmérséklet: 34-43 °C
Mérések száma: -
Használat módja:
Fülbe, Homlokra
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)12 330 Ft Alacsony ár
3.Hartmann Veroval IR DS22 SK3 P1
Mérési sebesség: 3s
Hőmérséklet: 34-43 °C
Mérések száma: 1000
Használat módja:
Fülbe, Homlokra, Alváshoz
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)9 090 Ft Alacsony ár
4.OMRON GentleTemp 720
Mérési sebesség: 1s
Hőmérséklet: 10-40 °C
Mérések száma: 2500
Használat módja:
Homlokra
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)15 990 Ft Alacsony ár
5.Hartmann Thermoval Baby
Mérési sebesség: 3s
Hőmérséklet: 0-100 °C
Mérések száma: 1000
Használat módja:
Homlokra
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)13 290 Ft Alacsony ár
6.BEURER OT20

 Digitális 
Mérési sebesség: 180s
Hőmérséklet: 32-42,99 °C
Mérések száma: -
Használat módja:
Szájba (cumiban),
Rektálisan (a végbélben)
4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)4 890 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon érintésmentes hőmérőt?

Az érintésmentes hőmérők érdekes lehetőségeket kínálnak, és manapság már nem elérhetetlen áron kaphatók. Éppen ellenkezőleg még minőségi modelleket is meg lehet vásárolni ésszerű összegért. Ebben az útmutatóban tippeket talál a jobb tájékozódáshoz a megfelelő modell kiválasztása érdekében. Először azonban megpróbáljuk összehasonlítani az ilyen típusú hőmérők lehetőségeit, előnyeit és hátrányait tekintettel más alternatívákra.

Higany- és egyéb üveghőmérők

Higany hőmérők
Higany hőmérők

A klasszikus higanyhőmérőnek jelentős hátránya van – már nem kapható. Még ma is vannak hasonló alternatívák, amelyek más anyagokat (gallium, indium, stb.) használnak. Az „üveg” hőmérők előnye például egy teljesen ingyenes és gyakorlatilag örök működés (ha nem törik össze). Nagy előnye a nagyon alacsony vételár is. Általában kevesebb, mint 1200 forintba kerül.

És a hátrányai? Például a törékenység és a régi higanyvariáns esetében a töréskor keletkező mérgező pára. A fő probléma azonban a nagyon hosszú mérési idő és a jelentős kényelmetlenség a használata során.  A hónaljban történő mérés, ami a legnépszerűbb akár 10 percet is igénybe vehet. A rektális változat lényegesen gyorsabb (kb. 2 perc), de…

Egy másik komoly buktató, hogy nem higiénikus. Különösen orális vagy rektális alkalmazás esetén minden használat után nagyon gondos fertőtlenítés szükséges. Ezen hiányosságok miatt valószínűleg nem lep meg senkit, hogy az üveghőmérők egyre kevésbé népszerűek.

Digitális hőmérők

Digitális hőmérők
Digitális hőmérők

A standard digitális hőmérő lényegében az üvegvariáns frissített változata. A hőmérsékletet ugyanazon helyeken történő érintkezés alapján mérik – tehát ami a higiéniát illeti, ugyanaz vonatozik rájuk, mint az üveghőmérőkre. Az előnye azonban egy modernebb mérési elv és az eredmény világosabb megjelenítése a kijelzőn és esetleg a memória egy bizonyos számú mérésre. Ezek a hőmérők nem olyan törékenyek, és törés esetén nem áll fenn a higanyszivárgás veszélye. Az üveghőmérőkhöz képest hátránya az elemmel való működése.

Infravörös érintésmentes hőmérők

legjobb érintésmentes hőmérők

Végül eljutottunk ahhoz az alternatívához, amellyel a tesztünk foglalkozik. Az érintésmentes hőmérők a legmodernebbek és sok szempontból a legpraktikusabbak. Egyértelmű előnye a többi típushoz képest a higiénia. Az érzékelő egyáltalán nem érinti az embert, akinek méri a hőmérsékletét, így a készülék nyugodtan használható az egész család számára, karbantartás vagy fertőtlenítés nélkül.

Egy másik előnye a verhetetlen sebesség. A mérési eredmény általában 1-3 másodperc alatt látható. Ezeknek a hőmérőknek a kezelése nagyon egyszerű. És több előnyük lehet. Néhány hőmérő esetében például lehetőség van más tárgyak, folyadékok stb. hőmérsékletének mérésére. Fontos plusz az a tény, hogy a „paciensnek“ egyáltalán nem kell részt vennie a mérésben. Alvás közben is meg tudja vele mérni a hőmérsékletet. Másrészt ezeknek a hőmérőknek a használata kevésbé kényelmes, ha önmagának szeretné megmérni a hőmérsékletét. De ez nem jelent komoly komplikációt. Hátránynak tekinthetjük a magasabb árát és a különböző modellek eredményének eltérő minőségét.

Mérés homlokon vagy fülön

Az érintésmentes hőmérőket általában a testhőmérséklet mérésére tervezték a fülnél vagy a homlokon és alvás közben. A homlokon történő mérésre szolgáló modellek gyorsabban nyújtanak eredményt, 1 másodpercen belül. Másrészt a „fül” változat csak kb. 2 másodperccel lassúbb. Mindkét változat ára gyakran hasonló. Tehát az Ön preferenciáitól függ, hogy melyiket választja, esetleg kipróbálhat egy kombinált típust, amely mindkét módon használható.

Hőmérsékleti tartomány

Infravörös hőmérőknél általában a hőmérsékleti tartományokat is megadják. Természetesen minden személyi hőmérőnek megvan a tartománya, amely elegendő a testhőmérséklet méréséhez. Ez sokkal fontosabb lehet akkor, ha az eszközt más tárgyak, folyadékok vagy akár a levegő (ha lehetséges) hőmérsékletének mérésére is használja.

A legtöbb esetben 0 ° C és 50 ° C közötti hőmérsékleti tartománnyal találkozik. Egyes modellek hőmérsékleti tartománya azonban akár 100 Celsius fok vagy több is lehet.

érintésmentes hőmérők

Hogyan kell helyesen mérni, és mire figyeljen?

 • A jobb érintésmentes hőmérők pontossága általában jó, és az eltérés 0,2 ° C körül van. Ugyanakkor be kell tartani a helyes mérési eljárást és az optimális távolságot. Az eredményeket befolyásolhatják a helyiség levegő hőmérsékletének jelentős ingadozásai is.
 • Az érzékelőt tisztán kell tartani, különben az eredmények torzulhatnak.
 • Ne végezzen mérést hőmérővel, nedves bőrön, sminkkel vagy sérült, gyulladt vagy irritált területeken.
 • A fülben végzett méréseknél a fülviasz vagy akár a gyulladás a mért eredmények torzulását okozhatják.
 • A mérés során vegye figyelembe a használati utasításban található utasításokat, a megfelelő távolságot a bőrtől stb.
 • Ne mérje meg a hőmérsékletet közvetlenül fizikai megterhelés után. Az eredmény torzulna.

Lehetőségek és funkciók

Mire képes és mit tudhat egy érintésmentes hőmérő?

 • Kijelző – természetesen minden eszköz szerves része. Korszerűbb és drágább típusok esetén háttérvilágítással és több adattal is szolgálhat, nemcsak a hőmérséklet eredménnyel (például az elem állapota, az aktuális mód, az idő, …).
 • Egyéb tárgyak, folyadékok vagy levegő hőmérsékletének mérése – némelyik hőmérő multifunkcionális, lehetővé téve a testhőmérséklet, de a palackban, a kádban lévő víz hőmérsékletének, vagy akár a helyiség levegőjének hőmérsékletének mérését stb.
 • Memória – a legtöbb újabb modell rendelkezik memóriával néhány mérési adat tárolására. Gyakran 9 vagy akár 32 vagy annál több adathoz.
 • Akusztikus figyelmeztetések – általában a mérés végeztével és gyakran a megemelkedett testhőmérséklet esetén is. Jó, ha ki lehet kapcsolni ezeket a jeleket, hogy meg tudja mérni például egy alvó gyermek testhőmérsékletét stb.
 • Automatikus kikapcsolás – bizonyos inaktivitás után az elem kímélésének érdekében automatikusan kikapcsol.

Kisgyermekem van – a hőmérő mely tulajdonságaira figyeljek?

Előfordulhat, hogy egy kisgyermek nem működik együtt, amikor beteg, és biztosan nem szeretné őt zavarni pihenés vagy alvás közben. Ezért a következő tulajdonságokra várhatja el egy érintésmentes hőmérőtől:

 • Gyors mérés néhány másodperc alatt, a lehető legkisebb eltéréssel ismételt méréseknél
 • Könnyen olvasható kijelző háttérvilágítással és érthető ikonokkal
 • Akusztikus jelzések némítási vagy kikapacsolási lehetőséggel nagyon kicsi gyermekek esetében
 • Hosszú elem-élettartam – hogy ne hagyja cserben
 • Egyszerű és intuitív kezelés, ideális, ha egy ujjal elérhető
 • Lehetőség más felületek hőmérsékletének mérésére
 • Megbízható szerviz / Kiterjesztett garancia
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.TrueLife Care Q7
Mérési sebesség: 1s
Hőmérséklet: 32-42,5 °C
Mérések száma: 40000
Használat módja:
Fülbe, Homlokra, Alváshoz
5 out of 5 stars (5 / 5)9 100 Ft Alacsony ár
2.Medisana TM 750
Mérési sebesség: 3s
Hőmérséklet: 34-43 °C
Mérések száma: -
Használat módja:
Fülbe, Homlokra
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)12 330 Ft Alacsony ár
3.Hartmann Veroval IR DS22 SK3 P1
Mérési sebesség: 3s
Hőmérséklet: 34-43 °C
Mérések száma: 1000
Használat módja:
Fülbe, Homlokra, Alváshoz
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)9 090 Ft Alacsony ár
4.OMRON GentleTemp 720
Mérési sebesség: 1s
Hőmérséklet: 10-40 °C
Mérések száma: 2500
Használat módja:
Homlokra
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)15 990 Ft Alacsony ár
5.Hartmann Thermoval Baby
Mérési sebesség: 3s
Hőmérséklet: 0-100 °C
Mérések száma: 1000
Használat módja:
Homlokra
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)13 290 Ft Alacsony ár
6.BEURER OT20

 Digitális 
Mérési sebesség: 180s
Hőmérséklet: 32-42,99 °C
Mérések száma: -
Használat módja:
Szájba (cumiban),
Rektálisan (a végbélben)
4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)4 890 Ft Alacsony ár