Háztartás

A legjobb érintésmentes szemétkosarak (recenziók és teszt 2024)

legjobb érintésmentes szemétkosarak Fontos Önnek, hogy otthona higiénikusan tiszta maradjon, ugyanakkor okosan eliminálja bizonyos felületek tisztítását? Akkor ne hagyja figyelmen kívül a legjobb érintésmentes szemétkosarakra vonatkozó válogatásainkat, amelyek lenyűgözik a formatervezésükkel és a kivitelezésük minőségével.

Miért éppen a szemétkosarakra koncentráljunk? A szemétkosaraknak egyértelmű szerepe van – ide kerülnek a maradékok, a nem kívánt és használt apróságok. Egyszerűen a konyhából, a fürdőszobából vagy az otthoni dolgozószobából származó hulladék. Ezek azonban gyakran olyan dolgok, amelyek különböző káros baktériumok és vírusok forrásai lehetnek – legyen szó használt zsebkendőkről, piperecikkekről, szennyezett csomagolásokról vagy állati eredetű termékmaradványokról. Az elmúlt néhány év megmutatta, milyen gyorsan terjednek a vírusok, és milyen fontos a higiénia és a különböző felületek fertőtlenítése. Nagyobb hangsúlyt fektetnek a tisztaságra, nemcsak azokon a helyeken, ahol több ember találkozik, hanem ott is, ahol a legbiztonságosabban akarjuk érezni magunkat – tehát otthon. Ahogy a neve is mutatja, az érintésmentes szemétkosarakhoz nem kell hozzányúlnia. Bár első pillantásra nem különbözik a hagyományos szemetesektől, egy érzékelővel látták el, amely érzékeli a környezetében lévő mozgást, és amint a keze a szemetes fedele fölé kerül, a motor gondoskodik a szemetes zökkenőmentes és meglepően csendes nyitásáról és zárásáról is. Vagy hangutasításra is meg tudja csinálni?

Milyen jellemzőkkel és kialakítással kell rendelkeznie egy jó minőségű érintésmentes szemetesnek? Mely paraméterek a legfontosabbak? Hol lesz a legjobb felhasználási területe ennek a továbbfejlesztett szemétkosár típusnak? Az alábbi választási útmutatóban minden lényeges tudnivalót megtalál. Feltérképeztük a választékot, megnéztük a különböző lehetőségeket, és átnéztük az érintésmentes szemétkosarak recenzióit. Ezekben olyan márkák kedvenceire bukkantunk, mint a Helpmation, HiMAXX, SimpleHuman, Lamart, amelyeket pozitív vélemények kísérnek, és amelyek az adott kategória legjobb termékeinek rangsorolásának alapjává váltak.

A legjobb érintésmentes szemétkosarak (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Helpmation CUBE 30 liter
Űrtartalom: 30 liter
Anyag: Rozsdamentes acél
Akkumulátorok száma: 3 db (AA)
5 out of 5 stars (5 / 5)36 500 Ft Alacsony ár
2.LAMART Sensor LT8021
Űrtartalom: 30 liter
Anyag: Rozsdamentes acél
Akkumulátorok száma: 4 db (AA)
5 out of 5 stars (5 / 5)18 500 Ft Alacsony ár
3.Klarstein Touchless
Űrtartalom: 43 liter
Anyag: Rozsdamentes acél
Akkumulátorok száma: 6 db (AA)
5 out of 5 stars (5 / 5)61 000 Ft Alacsony ár
4.iQ-Tech Ronda
Űrtartalom: 40 liter
Anyag: Rozsdamentes acél, Műanyag
Akkumulátorok száma: 4 db (AA)
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)34 000 Ft Alacsony ár
5.EKO ECOSMART
Űrtartalom: 28 liter
Anyag: Rozsdamentes acél, Műanyag
Akkumulátorok száma: 4 db (AA)
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)25 000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon érintésmentes szemétkosarat

A háztartások normál működése és a háztartás tagjainak tevékenységei során sokféle hulladék keletkezik. Ennek kezelése nem mindig kellemes. Hogyan lehet gyorsan, kényelmesen és a környezet szennyezése nélkül ártalmatlanítani az üres húscsomagolásokat? Hogyan lehet biztosítani, hogy a használt zsebkendők vírustöltete ne jusson a hulladékgyűjtő felszínére? Az érintés nélküli szemétkosarak az elmúlt években példátlan népszerűségre tettek szert. Bár drágábbak, mint a hagyományos szemetesek, sokkal könnyebbé teszik a hulladékkezelést, és lehetővé teszik, hogy a háklis dolgokat ellenőrzés alatt tartsa.

Hogyan válasszon érintésmentes szemétkosarat

Az érintésmentes szemétkosár és használatának előnyei

 • Az érintés nélküli szemétkosár használata egyszerűbb – Ha tele van a keze szeméttel, csak „legyintsen” a szemetes felett, és az egész egy másodperc alatt biztonságosan a szemetesbe kerül.
 • A szemétkosár felülete tisztább és higiénikusabb – Húst vágott? Kidobja a használt piperecikkeket? Mivel senki sem érinti a szemetes felületét, a kórokozók átvitele csökken. Megspórolja azt az időt, amelyet egyébként a szemetes fedelének fertőtlenítésével töltene.
 • Kevesebb szag terjed a környezetbe – A legtöbb esetben az érintésmentes szemétkosarak pontosan illeszkedő fedéllel vannak ellátva. A legjobb modellek még szénszűrővel is rendelkeznek, amely elnyeli a szagokat.
 • Az érintésmentes szemétkosár kiváló minőségű anyagokból készült – Kiváló minőségű rozsdamentes acélból és lenyomatmentes felületkezeléssel. Modern megjelenésűek, és általában a szemétkosarak kínálatában a prémium termékek közé tartoznak. Egyes modellekhez 5 évre kiterjesztett garancia is jár.
 • A részletekig átgondolt – A minőségi érintésmentes szemétkosár precíziós érzékelővel, csendes és extra sima nyitással rendelkezik. Úgy működik, hogy kímélje az akkumulátort. A felszereltségében található egy biztonsági kör a szemeteszsák felfogásához vagy egy belső műanyag vödör az eltávolításához.
 • Az érintésmentes szemétkosár úgy állítható be, hogy az állatok ne férhessenek hozzá, amíg Ön távol van – A nyitómechanizmus kikapcsolható, ami azt jelenti, hogy ha kíváncsi kutyájának kedve támadna belekukkantani, nem lesz rá lehetősége. A fedél zárva marad.
 • Az egészségügyi problémákkal küzdő emberek is értékelni fogják az előnyeit – Nem kell teljesen lehajolnia az érintésmentes szemétkosárhoz, még a pedált sem kell a lábával megnyomnia, hogy kinyissa a fedelet. Ha hát-, láb- vagy kézproblémáktól szenved, értékelni fogja a kosárhoz való lényegesen könnyebb hozzáférést.

📌 Tippünk: Ha otthon válogatja a hulladékot, ne hagyja figyelmen kívül a jól minősített szelektív hulladékgyűjtő kosarak választékát.

Érintésmentes szemétkosár térfogata

Ahogy a szemétkosarak esetében is, az egyik legfontosabb döntési kritérium maga a kosár térfogata. Ha előre kiválasztja a kívánt térfogatot, a megfelelő jelöltek választéka azonnal akár negyedével is csökken. Hogyan válasszon érintésmentes szemétkosarat térfogat szerint?

Kisebb és nagyobb méretű – 6-tól és 60 literesig – szemétkosarakkal egyaránt találkozhat.

A legkisebb szemétkosarakat általában a fürdőszobába vagy a WC-be tervezik. Ha például egy gyerekszobába keres szemetest, általában 15 liter körüli térfogattal is beéri. Jobb, ha a szemetest folyamatosan ürítik, hogy ne szaporodjanak benne további mikroorganizmusok vagy rovarok, például a rothadó banánhéjban. Az érintésmentes szemétkosár talán a konyhában használható a legjobban. A kb. 30 l térfogatú szemétkosarak 2-3 tagú háztartások számára, míg a 45-60 l térfogatú szemétkosarak nagyobb háztartások (4 vagy több tag) számára alkalmasak.

A döntés meghozatalakor vegye figyelembe a preferenciáit és a hulladékkezelés módját:

 • Kérdés: Milyen gyakran szokta kivinni a szemétkosarat a fő hulladékgyűjtőbe?

Ha minden nap, akkor nem kell a nagy szemétkosárhoz ragaszkodni. Valójában a nagyméretű szemétkosár nem jó választás a kevesebb hulladékot termelő háztartások számára. A szemétkosár tartalma „dolgozik“, és néhány nap múlva úgysem lehet elkerülni a kellemetlen aromát.

 • Kérdés: Szelektálja a hulladékot?

Ha igen, keressen érintésmentes szelektív hulladékgyűjtő kosarat. Vannak érdekesen strukturált modellek a piacon. Nekünk leginkább a két részre (kommunális és szerves hulladékra) osztott szemetesek keltették fel figyelmünket. Higiéniai szempontból a papír és a műanyag a kevésbé kockázatos hulladékok közé tartozik, így valószínűleg megelégszik egy hagyományos szemétkosárral (vagy egy kamrában felakasztott zsákkal).

A leggyakrabban használt anyagok

A jó hír az, hogy bár az érintésmentes szemétkosár többe kerül, mint a hagyományos szemetes, de az anyagokon és azok minőségén ritkán spórolnak. A befektetésért cserébe kiváló minőségű rozsdamentes acélból készült, lenyomatmentes kivitelű szemetest kaphat.

A szemétkosár testének ugyanis kellően tartósnak kell lennie ahhoz, hogy stabil alapot biztosítson a fedélnek, amelyhez integrált érzékelő és nyitómechanizmus tartozik. A rozsdamentes acél nem szívja magába a szagokat, könnyen karbantartható, savas folyadékokkal szemben ellenálló és hosszú élettartamú anyag. Ráadásul tökéletesen illeszkedik a modern belső terekbe – különösen, ha a szemétkosár nem a konyhaszekrény ajtaja mögött van elrejtve.

A piacon számos műanyag érintésmentes szemétkosarat is találhat. Fehér vagy finom pasztellszínekben például fürdőszobai vagy gyermekszobai környezetbe is alkalmasak. Olcsóbbak, könnyebbek és kissé hajlamosabbak a sérülésre, ha figyelmetlenül bánnak velük. Tekintettel arra, hogy a fürdőszobai szemétkosár kevesebbet van használva, mint a konyhai szemetes, egy finom kialakítású, érintésmentes műanyag szemétkosár is jó választás lehet.

📌 Tudta, hogy a csúcskategóriás szemétkosár modellek antibakteriális nano-ezüst felületet is kaptak?

Videó

A szemétkosár alakja

A szemétkosár alakjának illeszkednie kell ahhoz a környezethez, ahová választja. Akár hagyományos, akár érintésmentes szemétkosárról van szó, általában nem áll a figyelem középpontjában. Kitölti az üres helyet – a konyhában a fő előkészítési terület közelében, a fürdőszobában a drogériás és kozmetikai szekrények mellett, vagy a WC közelében. Ennek megfelelők a szemétkosarak alakja is.

Népszerűek a kerek szemétkosarak (elegánsabbak ránézésre is, és könnyű beletenni egy szemeteszsákot), a négyzet alakú szemétkosarak, a téglalap alakú szemétkosarak (különösen, ha szépen illeszkednek a térbe, és minden sarkot kitöltenek) és a félkör alakú szemétkosarak, amelyeket a fal mellé állíthat.

Érintésmentes nyitórendszer

Beszéljünk most arról, hogy mi az érintésmentes szemétkosarak tipikus ismertetőjele. Ez a típusú szemétkosár közvetlen érintés nélkül nyílik. Nem kell a szemeteshez nyúlni, amíg a szemeteszsák meg nem telik.

Ha a pedálos szemetesre úgy gondolt, mint érintésmentes szemetesre, akkor nem tévedett nagyot, de ez a megoldás nem olyan kifinomult, mint a mozgásérzékelővel vagy hangérzékelővel felszerelt szemetes. Ez egyértelműen egy modernebb kialakítás.

Leggyakrabban az érintésmentes szemétkosarak felszerelésében mozgásérzékelő van. Csak legyintsen a kezével a szemetes felett, és a fedél kinyílik. Az ilyen típusú olcsó szemetesek kevésbé pontos/precíz érzékelővel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a szemetes akkor is kinyílik, amikor Ön éppen elsétál mellette. Ez nem hatékony, mivel a kosár bizonyos hangot ad ki, amikor kinyílik, és – mi több – felesleges mozgással fogyasztja az akkumulátor energiáját. Átlagosan 5 másodperc elteltével automatikusan bezáródik. A legjobb érintésmentes szemétkosarakban már részletesen átgondolták a felszereltségnek ezt a részét. A szemetes nem érzékeli a körülötte lévő mozgást. Amint azonban a fedél felett 10-25 cm-ben mozgás történik, a fedél simán kinyílik, és az érzékelő nemcsak a szemetes felett, hanem az előtte lévő mozgást is érzékelni kezdi. Így a szemétkosár nem záródik be, amíg el nem távolodik tőle. A nyitott kosár már több szögből is regisztrálja a mozgást.

A prémium modellek a mozgásérzékelő mellett hangérzékelővel is rendelkeznek. Az„open can“ parancsra a kosár kinyílik. Ha azt szeretné, hogy a kosár tovább maradjon nyitva, csak mondja, hogy „stay open“. Amint az összes kidobandó hulladékot a szemetesbe helyezte, csak mondja a szemetesnek, hogy „close can“.

Szintén népszerű funkció a szemétkosár kézi nyitása két gomb segítségével (egyik a nyitáshoz, másik a záráshoz). Ebben az esetben először kikapcsolja/deaktiválja az érzékelőket, és a kosár a gomb egyszerű megérintésével nyílik ki. A szomszédos gomb megnyomásakor bezáródik.

 • Kérdés: Honnan tudhatom, hogy a gyártó alaposan átgondolta a szemétkosár kialakítását/konstrukcióját?

A mozgásérzékelő érzékeli a kéz mozgását a fedél felett. Az érzékelőket és a vezérlőket tartalmazó terület vízálló lesz, hogy a kosár működését ne veszélyeztesse a kiömlő folyadék.

A fedél tápellátása (energiaforrás)

Mi a nyitófedél és az érzékelők energiaforrása? Az érintésmentes szemétkosarak hagyományos elemekkel (4-8 darab AA vagy AAA) történő energiaellátással is kaphatók. Ha jó minőségű elemeket használ, egyes gyártók szerint napi 30 nyitás mellett 6 hónapig működnek. Ez azt jelenti, hogy az egész mechanizmus viszonylag energiatakarékos. Egyes modellek hálózati adapterrel is működtethetők. Alapvető követelmény az elektromos aljzat közelsége. Annak érdekében azonban, hogy ne legyen korlátozva a szemetes elhelyezése, általában kombinált tápegységet használhat szükség szerint- hálózati vagy elemes.

Hasznos felszerelések

 • Biztonsági kör – Ez egy fémkeret, amelyre a szemeteszsákot rögzítik. A biztonsági kör ezután egyszerűen behelyezhető a szemetesbe, és nem kell azzal foglalkoznia, hogy a zsák kívülre átnyúljon a perem fölött.
 • Műanyag vödör – Egyes érintésmentes szemétkosarak belső, kivehető tartállyal rendelkeznek. Praktikus megoldás, különösen akkor, ha már nem hiszi, hogy egy teli zsák kibírja az utat a lakásától az utcán át a nagy kukákig.
 • Tartó szemeteszsákok számára – Ez egy olyan hely a hátsó részen, ahová a tartalék szemeteszsákokat helyezheti.
 • Kompatibilis szemeteszsákok – Ezeket pontosan az adott típusú és méretű szemétkosárhoz tervezték. Úgy illeszkednek, mint egy kesztyű, így nem kell „harcolni“ velük, amikor kicseréli őket. A szemétkosarak azonban az általánosan kapható szemeteszsákokkal is működnek. Ezek térfogatának 3-5 literrel nagyobbnak kell lennie, mint a szemétkosár térfogata.
 • Nyitásgátló (ON/OFF gomb) – A kosár oldalán egy kis ON/OFF gomb található. Ha kikapcsolja a kosarat, az érzékelők deaktiválódnak, és a kosár biztonságosan zárva marad. Ezt a funkciót különösen a kíváncsi négylábú háziállatok tulajdonosai értékelik.
 • Szagelnyelő szűrő – A szemetes gyakran tartalmaz biológiai eredetű hulladékot, amely szobahőmérsékleten néhány óra elteltével bomlásnak indul, és kellemetlen szagot áraszt. Ezért a jobban felszerelt érintésmentes szemétkosarak szénszűrővel rendelkeznek, amely elnyeli a szagokat.

Videó

Érintésmentes szemétkosarak ára

A szemétkosarak állítólag a legpiszkosabb dolgok közé tartoznak otthonunkban. Ha ezen szeretne változtatni, legalább részben, és a lehető legkevesebbet érintkezni a potenciális baktériumokkal, az érintésmentes működés azonnal vonzó lesz az Ön számára. Mennyit fizet egy jó minőségű érintésmentes szemétkosárért?

Érintésmentes szemétkosarak 17500 forintig

Kisebb és közepes méretű, legfeljebb 40 literes szemétkosarak már 17500 forintért is kaphatók. Néhány közülük a kategória legkelendőbbjei közé tartozik. Megfelelő felszereltséget, neutrális dizájnt kínálnak, és nem lesznek félretéve, ha higiénikusan szeretné kezelni a hulladékot otthonában.

Érintésmentes szemétkosarak 17500 és 35000 forint között

Ebben a kategóriában a választék kezd érdekesebbé válni, különösen, ha az automatikus érzékelők kialakítását, korszerűségét és pontosságát nézzük. Nagyon jó ár/minőség arány. Hangsúly van fektetve az anyagok nagyobb tartósságára és a csendes működésre a fedél kinyitásakor. Figyelmébe ajánljuk a Lamart, Helpmation, HiMAXX márkák modelljeit.

Érintésmentes szemétkosarak 35000 forinttól

Fényűzően kivitelezett érintésmentes szemétkosarak teljes felszereltséggel. Extra pontos mozgásérzékelőt, energiatakarékos működést kínálnak, és általában hangérzékelővel is rendelkeznek. Népszerű tulajdonsága a lenyomatmentes és antibakteriális felületkezelés. TOP minőséget kínál például a Simplehuman márka.

A legjobb érintésmentes szemétkosár márkák

 • Helpmation – A cseh márka hasznos és teljesen funkcionális érintésmentes termékek gyártására specializálódott. Kiváló minőségű és a felhasználók által magasra értékelt érintésmentes szemétkosarakat kínál 6 és 80 liter közötti térfogattal.
 • HiMAXX – Egy másik márka, amely az érintésmentes termékek (szemétkosarak, szappanadagolók) gyártására szakosodott. Elegáns kialakítás/dizájn, pontos és gyors érzékelő, kiváló minőségű rozsdamentes acél.
 • SimpleHuman – A Simplehuman márka azt tűzte ki célul, hogy jobb szemétkosarakat készítsen. Érintésmentes szemétkosarai fényűzően néznek ki, prémium minőségű anyagokból készültek, a fedél pedig a bolygóműves fogaskerékrendszernek köszönhetően rendkívül gyorsan és simán mozog. Nanoezüst bevonatú felület.
 • Lamart – A népszerű Lamart márka többféle színű és formájú érintésmentes szemétkosarat kínál, jó áron.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Helpmation CUBE 30 liter
Űrtartalom: 30 liter
Anyag: Rozsdamentes acél
Akkumulátorok száma: 3 db (AA)
5 out of 5 stars (5 / 5)36 500 Ft Alacsony ár
2.LAMART Sensor LT8021
Űrtartalom: 30 liter
Anyag: Rozsdamentes acél
Akkumulátorok száma: 4 db (AA)
5 out of 5 stars (5 / 5)18 500 Ft Alacsony ár
3.Klarstein Touchless
Űrtartalom: 43 liter
Anyag: Rozsdamentes acél
Akkumulátorok száma: 6 db (AA)
5 out of 5 stars (5 / 5)61 000 Ft Alacsony ár
4.iQ-Tech Ronda
Űrtartalom: 40 liter
Anyag: Rozsdamentes acél, Műanyag
Akkumulátorok száma: 4 db (AA)
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)34 000 Ft Alacsony ár
5.EKO ECOSMART
Űrtartalom: 28 liter
Anyag: Rozsdamentes acél, Műanyag
Akkumulátorok száma: 4 db (AA)
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)25 000 Ft Alacsony ár