Háztartás

A legjobb falfestékek – recenziók és teszt 2024

legjobb falfestékekÚgy döntött, hogy falai új festést érdemelnek, és a legjobb falfestéket keresi? Ha betér a speciális üzletekbe a jól ismert és kevésbé ismert márkák mintaskáláival lesz tele a keze. Hogyan válassza ki a megfelelő árnyalatot és a festékanyagot? Ezen kívül még milyen tulajdonságokat kínálnak a kiváló minőségű beltéri falfestékek? Ha gyorsan szeretne orientálódni, kérjen tanácsot, hogyan kezdjen bele! Minden jó tanács hasznos lesz.

A festékválasztást több kritérium határozza meg. Figyelembe kell venni a hely célját, méretét és megvilágítását, valamint az anyagot, amelyre a festék applikálva lesz, a fal simaságát, szerkezetét és az esetleges hiányosságait. A fogyasztók leggyakrabban a kopásálló és a mosható festékek közül választanak. Az elmúlt években a mágneses festékek is népszerűségnek örvendenek, noha a felhasználásuk speciális, olyan helyiségekbe készültek, ahol „aktívan élnek“. Vásárlói útmutatónkban többet fogunk beszélni a festékek fontos fajtáiról és a felosztásáról.

A festékek csomagolásán sok információt megtalál, amelyek valószínűleg a reális felhasználás során nem biztos, hogy az elképzelése szerint lesz. A leggyakoribb problémák a kiadóssággal/anyagszükséglettel, a fal túlzott nedvszívó képességével vagy a különböző árnyalatokkal kapcsolatosak. A festék kiadóssága, amely a csomagoláson fel van tüntetve, ideális körülmények között figyelhető meg, ezért figyelmébe ajánljuk a falfestékek recenzióit és a különböző diszkussziókat is, ahol megtudhatja az alkalmazással és az eredményekkel kapcsolatos fontos tapasztalatokat.

A legjobb falfestékek 2024

Hogyan válasszon falfestéket

Mielőtt elkezd festeni, mérlegelje, hogy milyen változások történnek.

 • Újra szeretne festeni anélkül, hogy megváltoztatná az árnyalatot, vagy teljesen megváltoztatná a helyiségben lévő falak színét?
 • Új épület falait szeretné festeni, vagy régebbi helyiség falait, ahol több régi festékréteg van a falon?
 • Ha beltérről van szó, nagyobb a valószínűsége, hogy foltok jelenhetnek meg a falakon?

Sok kérdése lehet, de nem kell aggódnia. Még nem szakemberként is sikerülhet – csak rendelkezzen áttekintéssel és értse meg az adatokat, amelyeket a festék csomagolásán talál.

A következő bekezdésekben lépésről lépésre bemutatjuk a festékek felosztását, a sajátosságokat, amelyekkel a festés során találkozhat, és nem feledkezünk meg a legjobb gyártók listájáról és az árak megoszlásáról sem. Ha reálisan nézzük – az új falfesték több évre szóló befektetés, ezért feltétlenül fontos figyelni a festék minőségére, hogy ez ne csak esztétikailag legyen szép, hanem higiénikus is.

Tanácsunk: Festék kiválasztásakor vegye figyelembe a 7 fontos tulajdonságot – kopásállóság, lemoshatóság, páraáteresztő képesség, kiadósság, az anyag, amelyre a festéket javasolt felvinni, valamint az applikáció hőmérséklete és a száradás ideje.

falfesték a hálószoba falán

A beltéri falfestékek alapvető felosztása

A fogyasztókat leginkább az eredmény érdekli, amelyet vizuális és „tapintható” részre lehet osztani. Döntenie kell a megfelelő színárnyalatról, és válasszon olyan festéket, amely az érintésekkel szemben ellenálló.

Kopásálló falfestékek

Mindenkivel megtörtént már, hogy olyan falnak támaszkodott, amelytől a hátán lenyomatok maradtak. Egy ilyen festék nem áll ellen a száraz kopásnak. Jelenleg leggyakrabban kopásálló festékeket használnak a lakóterekben, amelyeket ha száraz kézzel végigsimít, a keze tiszta marad. Tehát a pigment-anyagok megkötési képessége jó. Alkalmasak nappaliba, hálószobába, gyermekszobába és olyan falakra, amelyek várhatóan nem szennyeződnek vagy zsírosodnak. Ennek előnye a jó megfizethetőség és a nagyobb kiadósság.

Mosható falfestékek

A magasabb „szintet“a mosható falfestékek képviselik, amelyek különösen azokon a területeken alkalmazhatók, ahol nagyobb a falszennyezés veszélye. A moshatóság különböző fokú – ellenállhat a nem zsíros és zsíros foltoknak is. Az alap mosható festékről a zsíros foltot szalvétával tisztíthatja le. A zsíros folttól is megszabadulhat drágább, jól mosható festékek esetében, meleg vízzel és tisztítószerrel. Egyszerűen mossa le ezeket – nem abszorbensek, és nem veszítik el a pigmentet sem. Alkalmasak a közös helyiségekbe – folyosók, bejáratok, étkezők, iskolai tantermek, valamint a konyhákba és a fürdőszobákba. Legyen óvatos – ezek megakadályozhatják a levegő átjutását a falon, és elősegítik a penész kialakulását, amikor a nedvességtartalom magasabb.

Speciális falfestékek

A speciális festék megnevezés alatt gombaellenes festékeket találhat, amelyek nem támogatják a baktériumok szaporodását, kiküszöbölik a szagokat és a füstöt (allergiások számára alkalmasak), dekoratív festékeket, amelyek strukturált felületet hoznak létre, valamint mágneses festékeket, amelyek fém ferromágneses részecskéket is tartalmazhatnak. A részecskék még egy közönséges falból is egy „mágneses táblát“ hoznak létre bárhol – irodákban, osztálytermekben, gyermekszobákban, de érdekes elemként hatnak a konyhában vagy a folyosón is.

Beltéri festékek felosztása ​​összetétel szerint

 • Diszperziós festékek – vízzel hígíthatók, alkalmasak a helyiségek falainak és a házak homlokzatainak festésére. Kiváló „lélegző” falfestékek.
 • Akrilfestékek – vízzel hígíthatók, kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek a lakótérben. Gyorsan szárad és nagyon jó fedőképességgel rendelkezik.
 • Szilikátfestékek – olyan háztartásokban alkalmazhatók, ahol allergiások élnek. Magas páraáteresztő képességgel rendelkeznek, és kiküszöbölik a gombák terjedését.
 • Vinyl- és latexfestékek – kiválóan moshatók és magas fedőképességűek. Lehetőség van erős árnyalatok elérésére.
 • Mészfestékek – igénytelen helyekre kínál megoldást (műhelyek, kamrák, pincék). Nem kopásállóak, és hátrányuk a pigment-anyagok gyenge megkötési képessége.

Milyen anyagra fogja felvinni a festéket? 

Kezdje a helyiség karakterével. Egyéb követelményeket támaszt a festékkel szemben a nappaliban, és teljesen eltérőeket a fürdőszoba falak esetében. Gondosan mérlegelje az anyagot, amelyre fel fogja vinni a festéket – lehet vakolat, gipszkarton, beton, de tapéta és fa is, és ennek alapján válassza ki a megfelelő típusú festéket, jó tapadással, fedőképességgel és optimális kiadóssággal. Ne becsülje alá a falak előkészítését, több időbe telhet, mint maga a festés.

Ne becsülje alá az alap előkészítését. Minél becsületesebb az előkészítés, annál jobb az eredmény.

 • Tisztítsa meg a falakat a pókhálótól, a portól, a zsiradéktól és a penésztől.
 • Ha kicseréli a helyiségben a bútort és más berendezést, ne felejtse el eltávolítani az összes szöget, tipplit vagy biztonsági tartót a falból.
 • A lyukakat, repedéseket és egyéb egyenetlenségeket javítsa ki és simítsa el. A teljes festékfogyasztás csökken és a festék a falhoz tapad anélkül, hogy piszkos foltok vagy csomók keletkeznének.

Csomagolás mérete – Fedőképesség és kiadósság

Mekkora a helyiség falainak területe? Szüksége van egy „ugródeszkára“, hogy megközelítőleg tájékozódjon a festékfogyasztásról. Vigyázzon, mert olyan információkat kap, amelyek csak egy rétegre vonatkoznak. Könnyen kiszámíthatja a fal területét – hossz x magasság méterben. Általánosságban nem kell leszámolni az ablakok és ajtók nyílásait. Biztosítja a tartalékot, ha a fal abszorbenciája nagyobb.

A falfestékek kiadóssága azt mutatja, hogy hány négyzetmétert lehet lefesteni 1 liter vagy 1 kilogramm festékkel. A kiadósság minden festékgyártónál eltérő, ezt az információt mindig ellenőriznie kell a leírásban. Ideális esetben az átszámítás egyszerű – a csomagolást literben (pl. 5 l) jelzik, és a kiadósság szerint 1 liter festék elég 8 m2-re. Vagy hasonlóképpen, a következő adatokat találhatja kg-ban: 15 kilós vödör 1 kg festék 6-10 m2-re kiadósságot nyújt.

Megjegyzés: Egy liter festék kb. 1,3–1,5 kg tömegű, tehát a 15 kg-os vödör térfogata 10 l lehet.

Hány festékréteg van már a falon?

Ha új épületről beszélünk, amelynek csak vakolt falfelülete van, akkor először egy réteg penetrációs anyag szükséges, majd 2 réteg festék. Gipszkarton falak, színes festék esetén a kívánt intenzitás elérése érdekében ezt legalább háromszor kell elvégezni. Ha a falakat már fehérre festette, akkor kihagyhatja a penetrációs réteget.

Ha át akarja festeni a régebben festett falakat, akkor a második réteg festéknek probléma nélkül fednie kell. A kevésbé kohéziós alap kockázatos lehet – ha a fal évekkel ezelőtt négyszer volt festve. Miután az új bevonat megszáradt, nagy repedések jelenhetnek meg, vagy az egész réteg leválhat. Nem segít semmi csak az egész fal lekaparása, kijavítása, penetrációs anyag felvitele és újrafestése. Ha már előre gondolja, hogy a leválás problémája felmerülhet, de nem akarja lekaparnia a falat keményen megdolgozva ezzel, akkor kis védelmet jelenthet a penetrációs anyag felvitele a falakra, amely „rögzíti“ és összeköti a régi festékeket.

Festék színezése – Hogyan keverje össze megfelelő a színt a festéshez?

A beltéri színek trendje évente változik, és a gyártók egyre inkább vonzóbb beltéri festék színmintákkal állnak elő. Ez az egyik oka annak, hogy az 5 évvel ezelőtt használt egyedi festékszín már nem áll rendelkezésre, és ha meg akarja ismételni az árnyalatot, akkor nem biztos, hogy pontosan egyezni fog. Szerencsére a színek keverése már nem bonyolult.

 • Vannak professzionális színkeverő központok, ahol összekeverik a színt, és egy elég nagy területen (vagy legalábbis a számítógép képernyőjén) be is mutatják, hogy pontosan megnézhesse, hogyan néz ki. Kiadóssága és fedőképessége alapján összekeverik a pontosan szükséges mennyiséget.
 • Kipróbálhatja az expresszív színkeverést az internetes alkalmazások segítségével is, és otthona kényelmében kiválaszthatja a legjobban tetsző árnyalatot. Majd a kész festék megérkezik az otthonába.
 • Népszerű választás olyan falfesték vásárlása, amely már előre színezett. Ezek nem exkluzív árnyalatok, hanem inkább azok, amelyek a legkeresettebbek és a fogyasztók körében népszerűek, és ezért kifizetődik a festékgyártóknak ilyet csomagolni.
 • A fokozatos tonizálás is érdekes megoldás. Vásároljon egy erős mély színt, amelyet a megadott arányokban hígít, vagy fehér festékbe kever, amellyel fokozatosan lágyítja az árnyalatát. Ennek hátránya azonban, hogy ha kevés színt kever, előfordulhat, hogy nem lesz képes elérni ugyanolyan intenzitású árnyalatot a befejezéshez.

Falfestékek ára

Mennyit fektessen be a beltéri festékbe? Ez nagymértékben függ a márkától, az árnyalat exkluzivitásától, az intenzitásától és a csomagolás nagysásától. Nem érdemes spórolni és egy ismeretlen márka olcsó festékét megvásárolni. Gondosan mérlegelje, hogy mennyi festékre lesz szüksége. A kisebb vödrök literre átszámolva mindig drágábbak, mint a nagyobb, gazdaságos csomagolások.

Falfestékek 3500 Ft-ig

Gazdag festékválaszték, melyek súlya kevesebb, mint 6 kg. Kisebb területekre és a részletek kidolgozására alkalmasak. Az olcsó alap festékek mellett talál itt kisebb csomagolású minőségi festékeket is.

Falfestékek 10500 Ft-ig

A legkelendőbb falfestékek ajánlata kedvező ár / csomagolás arány mellett. Csomagolás nagysága 15 kg-ig (10 l).

Falfestékek 10500 Ft-tól

Prémium festékek, kitűnő fedőképességgel. Kiváló eredmények, magas esztétikai hatás, kiváló kiadósság. Különleges tulajdonságokkal rendelkező festék választék az igényes fogyasztók számára.

A legjobb falfesték márkák

Mely márkák uralják a falfesték teszteket, és szereztek jó hírnevet a fogyasztók körében is?

 • Jupol – Ebben az évben a Jupol márka 50. évfordulóját ünnepelte a piacon. A festők nemzedékei ismerték egész Európában. Kiváló ár / minőség arány.
 • Primalex – A Szlovákia és a Cseh Köztársaság vezető festékgyártója továbbra is a minőségi festékek (Primalex Polar) szinonimája.
 • Dulux – Gazdag festék választék matt, fényes és szatén kivitelben. Kész beltéri festékek modern árnyalatokban.

Gyakran ismételt kérdések

Mire lesz szüksége a beltéri festéshez?

 • Mindenekelőtt kiváló minőségű festékre szobafestéshez, a padló letakarásához hullámos papírra vagy kartonra, a bútorok, ajtók és ablakok befedéséhez vékony fóliára vagy festőfóliára, amely egyszerűen tapad az üvegfelülethez.
 • Vásároljon festő ragasztószalagot alacsony ragasztóképességgel, amely 3-5 napig bírja.
 • A nagyobb területet gyorsabban lefesti hengerrel. Minél simább a felület, annál rövidebb szőrű festőhengert válasszon. Teleszkópos rudat kihasználja a mennyezet festésekor és a detailokhoz a különféle szélességű ecseteket, beleértve a „sarokecseteket“ is.

Milyen gyakran kell festeni a falakat?

Valószínűleg nem fogja megtudni, milyen az otthoni helyiségek festésének helyes frekvenciája. Míg néhány szoba (pl. hálószoba) festés nélkül 5–6 évig kibírja, vannak olyan helyiségek, ahol a falak jobban ki vannak téve a nedvességnek, a párának, a füstnek, a hamunak, de a penésznek is, és ezért a festések közötti intervallum rövidebb – mintegy 3–4 év vagy szükség szerint. A legtöbbet „próbált“ fal a konyha fala a főzőzóna körül, a nappali szoba fala a kandalló vagy kályha körül, a fürdőszoba sarkai, amelyek nedvesség lecsapódásának és penésznek vannak kitéve, valamint olyan helyek, amelyek a festeni szerető kisgyermekek által könnyen elérhetők.

De ne csak az esztétikát nézze. A higiénia és az egészséges környezet különösen fontos. Hozzon létre egy olyan otthont, ahol meghitten és egészségesen élhet.

Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új falfesték kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb falfestéket.