Háztartás

A legjobb fokhagymanyomók (recenziók és teszt) 2024

legjobb fokhagymanyomók
A fokhagymagerezd préselése nem nehéz konyhai tevékenység. Azonban jellegzetes szagot hagy, akár az ujjakon, akár a kés pengéjén vagy a konyhai munkalapon. Ha azt szeretné, hogy a keze tiszta legyen, és a préselt fokhagyma pillanatok alatt készen álljon a főzéshez, takarítson meg magának időt és fáradságot, és nézze meg a legjobb fokhagymanyomókra vonatkozó tippjeinket.

A következő rangsorban talál néhány nagyon jól értékelt fokhagymanyomót. A kézi fokhagymanyomónak egyetlen fő funkciója van: a fokhagymagerezdeket apró darabokra préselje, vagy inkább összezúzza, hogy intenzív íze teljes mértékben és gyorsan szétterjedhessen az ételekben. Lehet-e bármi nehézség ennek a szerény konyhai segédeszköznek a kiválasztásában? Ha van egy régi fokhagymanyomója, akkor első kézből tapasztalhatta annak hiányosságait. Ezek elsősorban a rozsdás, oxidált felület, de a sérült vagy nagyon kényelmetlen szorítómechanizmus is. A megfelelő vásárlással olyan préshez/nyomóhoz juthat, amely megbízhatóan működik, nem igényel nagy nyomóerőt a préseléshez, könnyen tisztítható, és rendkívül ellenáll a víznek és a fokhagymában található kénvegyületeknek.

Vannak más lehetőségek is a nyomókaros fokhagymanyomón kívül? Milyen részletekre kell összpontosítani? Minden fontos információ megtalálható az alábbi választási útmutatóban. Ha a fokhagymanyomók választéka egyhangúnak tűnik, csak különböző árakkal, akkor ne habozzon, vegye igénybe a fokhagymanyomó tesztek és recenziók segítségét, ahol felhasználói tapasztalatokat talál, mind az elégedettséget, mind az elégedetlenséget a használattal kapcsolatban. Biztosak vagyunk benne, hogy a kedvencek közül nem hiányoznak majd az olyan jól ismert márkák, mint a Zwilling, Tescoma, Orion, Tefal.

A legjobb fokhagymanyomók (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Tescoma PRESIDENT
Anyag: fém
Mosogatógép: igen
Hosszúság: 15 cm
5 out of 5 stars (5 / 5)7100 Ft Alacsony ár
2.Tescoma PRESTO
Anyag: rozsdamentes acél
Mosogatógép: igen
Hosszúság: 18 cm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)2600 Ft Alacsony ár
3.Tefal Ingenio
Anyag: nejlon
Mosogatógép: igen
Hosszúság: -
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)6100 Ft Alacsony ár
4.Orion Fokhagymaprés Luxury
Anyag: krómozott fém
Mosogatógép: igen
Hosszúság: 15 cm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)3100 Ft Alacsony ár
5.Bankett LODOS
Anyag: alumínium
Mosogatógép: igen
Hosszúság: 15 cm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)4200 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon fokhagymanyomót

Kezdjük rendhagyó módon – magával a fokhagymával…

A fokhagyma egyedi íze a maga nemében pótolhatatlan a konyhában. Jellegzetes, aromás, és sok receptben tökéletesre tudja finomítani a végső ízt. A természetgyógyászat szerint a fokhagyma antibiotikumnak számít. Ezenkívül régóta a tudományos megfigyelések tárgya, és fertőtlenítő, antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokat tulajdonítanak neki. Például – segít az emésztés gyógyításában, a vérnyomás szabályozásában, a vér tisztításában, az immunitás fokozásában vagy a bőrbetegségek elleni küzdelemben. Természetesen az aranyszabály – mindent csak mértékkel – az ő esetében is érvényes.

A konyhában fűszeres, átható íze miatt szeretjük. Ennek oka a szulfidtartalma, egy kénvegyület. Jól illik paradicsomhoz, paprikához, hüvelyesekhez, húsokhoz és felvágottakhoz. Számos leves és mártás összetevője. A húsok pácolásában, krémsajtos mártogatósokban és friss, ropogós kenyérre kenve főszereplő. Néha elég egy-két gerezd, hogy az eredmény egy új dimenzióba kerüljön, és általunk kedvelt ízvilágot kapjon.

fokhagyma

Miért érdemes fokhagymanyomót vásárolni?

Egy gerezd fokhagymát nem nehéz megtisztítani. Ha azonban késsel apró darabokra akarja vágni, a lé nagy része a deszkán, a kés pengéjén és az ujjain marad. Képzelje el, hogy 10-15 gerezdet kell így feldolgoznia. A jellegzetes aroma több órán át, sőt talán még másnap is hűségesen elkíséri Önt.

A fokhagymanyomó, bár sokan alábecsülik, gyorsan és felesleges rendetlenség nélkül végzi a munkáját. A préselt fokhagymát közvetlenül az ételhez adhatja, és megspórolhatja az időt, amit a szeleteléssel és a sok más edény elmosásával töltött volna.

Ha teljesen el akarja kerülni a fokhagyma aromáját/illatát a kezén, van egy érdekes tippünk Ön számára – fokhagymahámozó néven talál az üzletekben és webáruházakban egy praktikus eszközt egy szilikonból vagy neoprénből készült kis tekercs formájában, amelybe beletesz egy gerezdet, néhányszor megforgatja a tekercsben, megnyomja, és az aprólékos tisztításnak egy csapásra vége.

De térjünk vissza a főszereplőhöz – Hogyan válasszon egy olyan fokhagymanyomót, amely jó szolgálatot tesz, és évekig kiváló állapotban marad? Érdekes információk, tippek és tanácsok találhatók a következő sorokban.

Alapvető kiválasztási kritériumok

Mielőtt összehasonlítanánk a különböző fokhagymanyomó-konstrukciókat és a leggyakrabban használt anyagokat, érdemes a következő területekre összpontosítani:

  • Összbenyomás – A fokhagymanyomó milyen anyagból készült, mérete, kapacitása? Jó véleményekkel rendelkező termékről van szó?
  • Tartósság – Milyen minőségűek a felhasznált anyagok, a fogantyú kivitelezése, a karmechanizmus?
  • Hatékonyság – A fokhagymanyomó képes a fokhagymát egyenletes, egyforma méretű darabokra préselni, amelyeket kényelmesen fel lehet használni a főzéshez? Nem okoz szükségtelen oldalnyomás-veszteségeket?
  • Tisztítás – Hogyan tisztítható a fokhagymanyomó? Egy apró műanyag tisztítóval van felszerelve, vagy van egy „beépített tisztító“, amely a prés lyukait is azonnal kitisztítja?

Fokhagymanyomók alaptípusai háztartási használatra

A konyhai fiókban a fokhagymanyomó nem foglal sok helyet. A kisméretű, kompakt segédeszköz háromféle kivitelben kapható.

Karos fokhagymanyomó

A karos fokhagymanyomó hagyományos fémszerkezete két egymással szemben lévő fogantyúból áll, amelyek összekapcsolódva egy fokhagymapréselő mechanizmust alkotnak, amely átlagosan 1-3 gerezd fokhagymát képes átpréselni. A fogantyúk megnyomásakor a fokhagyma egyenletes távolságban lévő lyukakon keresztül nyomódik át. A csomag általában tartalmaz egy praktikus tisztítót, amellyel a prés azonnal kitisztítható a beleragadt fokhagymamaradványoktól.

A fokhagymával csak minimálisan érintkezik, és a préselés során nem koszolja össze a többi eszközt, legfeljebb a kés hegyét. Ez az egyik legnépszerűbb megoldás, és különböző árkategóriákban kapható. A minőségi karos fokhagymanyomók nem terhelik a csuklót, és simán működnek. Az olcsó fokhagymanyomók idővel hibákat, hiányosságokat mutathatnak.

A karos fokhagymanyomók ára 700 és 24500 forint között mozog, ami széles skálát jelent a különböző minőségű kivitelezésekhez.

Íves fokhagymanyomó

Ha ízületi gyulladásban szenved, vagy korlátozott a kézmozgása, akkor lehet, hogy nem a karos fokhagymanyomó használata a legjobb megoldás az Ön számára a konyhában. Ilyen helyzetben érdekes alternatívát jelentenek a fém íves fokhagymanyomók. Ahogy a neve is mutatja, ív alakú, közepén egyenletesen elhelyezett lyukakkal.

A fokhagymagerezdeket a deszkára helyezi, fentről rányomja az íves fokhagymanyomót, és hintázó mozdulatokkal lenyomja a gerezdeket. A lyukakon keresztül a fokhagymát Ön felé nyomja. A használatához deszkára és mindkét kezére szükség van. A fokhagymanyomó mellett minimálisan a deszkát is „összekeni“ a fokhagymával.

Az íves fokhagymanyomók ára átlagosan 1050 – 1750 forint.

Fokhagymanyomó/fokhagymaprés szorítómechanizmussal

A szorítómechanizmussal ellátott prés domináns anyaga a tartós műanyag. Nem sok modellt talál a piacon, de érdekes lehet a fokhagyma zúzásának/préselésének módja és a működtetésük. A prés a gerezdek tárolására szolgáló tartályból, egy menetes fogantyúból és egy lyukakkal ellátott alsó részből áll, amelyen keresztül a prés átnyomja a fokhagymagerezdeket. A fogantyút mélyebbre nyomva a tartályba, a fokhagyma fokozatosan nyomódik és kijön.

Itt sem kell a kart szorítani, és a prés még gyengébb kézmozgással is jól kezelhető. Készüljön fel azonban arra, hogy a tartály belsejét meg kell tisztítani. Ha azonnal leöblíti a prést, akkor nem lesz gond.

A szorítómechanizmussal ellátott prések ára 2800 – 3500 forint.

fokhagymanyomók

A leggyakrabban használt anyagok

Alumínium

Hosszú ideig a konyhai eszközök gyártásának nagyon népszerű anyaga bizonyos hiányosságokat mutatott és veszélyt jelentett az egészségre. És bár ma már élelmiszeripari minőségű alumíniumot (egészségre veszélytelen anyag) használnak fokhagymanyomókhoz, ezek csak kisebbségben vannak. Előnyeik közé tartozik különösen az alacsony súlyuk, amelyhez alacsony ár társul. Az alumínium fokhagymanyomó azonban nem biztos, hogy rendelkezik a szükséges szilárdsággal ahhoz, hogy ellenálljon az intenzív használatnak. Ráadásul idővel sötét bevonat jelenhet meg a felületen, ami nem növeli a népszerűségét.

Rozsdamentes acél

A rozsdamentes acél az egyik legnépszerűbb anyag a konyhában, kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, és ideális a fokhagymanyomókhoz. Elég erős ahhoz, hogy könnyedén lenyomja a fokhagymagerezdeket. Szilárdan ellenáll az időnek, megőrzi gyönyörűen fényes megjelenését, és további bónuszként – a rozsdamentes acél nem szívja magába a szagokat, és nem lép reakcióba magával a fokhagymával, ezért nem rontja az elkészült ételek minőségét. Megfelelő karbantartás mellett hosszú ideig ellenáll a korróziónak. Talán az egyetlen enyhe hátránya a rozsdamentes acél fokhagymanyomók nagyobb súlya.

Tartós műanyag

A megerősített műanyag test (például üvegszállal dúsítva) a fokhagymanyomónak könnyűséget, ugyanakkor megfelelő szilárdságot és tartósságot biztosít. A műanyag fokhagymanyomók többféle színben és vonzó kivitelben kaphatók. Ha a minőségi kivitelezést szeretne, akkor árban megegyeznek a kiváló minőségű rozsdamentes acél fokhagymanyomókkal. Előnyei közé tartozik a savakkal, elszíneződéssel és korrózióval szembeni ellenállás, valamint a magas hőmérsékletekkel szembeni ellenállás – akár 200°C felett is. A mosogatógépben való tisztíthatóság magától értetődő. Vigyázzon azonban, az olcsó műanyag prések nem nyújtanak megfelelő teljesítményt vagy tartósságot.

Fokhagymanyomók ára

Mennyit fizet egy minőségi fokhagymanyomóért? A gyorsabb tájékozódás érdekében az aktuális kínálatot három árkategóriára osztottuk.

✅ Fokhagymanyomók 1750 forintig

Az alap árkategóriába elsősorban az íves és a karos fokhagymanyomók tartoznak. Egyesek jó préselési eredményeket kínálnak, mások több gondot okoznak, mint hasznot. Bár csábító, hogy egy olcsó fokhagymanyomót dobjon az e-shop kosarába, de nincs szüksége egy olyan felszerelésre a fiókban, amely 100%-ban nem használható. Érdemes a recenziók alapján tájékozódni.

✅ Fokhagymanyomók 1750 és 5250 forint között

Egy kategória, amelyben a jelenleg legkelendőbb karos fokhagymanyomókat találja, nagyon jó ár/érték aránnyal. A felhasznált anyagok jobb minőségűek, a kivitelezés precízebb, és hosszabb élettartamra lehet számítani. Örülni fog a könnyű karbantarthatóságnak (például mosogatógépben történő tisztítás), az érdekes dizájnnak (különböző színekben is – piros, fekete, zöld) és a kényelmes fogantyúknak, amelyek nem kínozzák a kezet a szorításkor.

✅ Fokhagymanyomók 5250 forinttól

Mikor válasszunk 5250 forintnál magasabb árú fokhagymanyomót? Először is, ha büszke a konyhai felszerelésének magas minőségére, és szeretne professzionális márkák felszereléseivel dolgozni. A masszív prések megbízhatóan működnek, a legjobb minőségű anyagokból készülnek, és formatervezésük is szemet gyönyörködtető.

A legjobb fokhagymanyomó márkák

  • Zwilling – A német márka a konyhai eszközök egyik vezető gyártója, különösen a kések és ollók területén. A kiváló minőségű anyagok és a precíz kivitelezés szintén jellemzőek a gyártó fokhagymanyomóira.
  • Tescoma – A cseh konyhai eszközök gyártója talán az egyik legismertebb hazánkban. Több nagyon jó minőségű fokhagymanyomót kínál, nagyon jó véleményekkel.
  • Orion – Az Orion márka a háztartási cikkek átfogó választékának szinonimája. A fokhagymanyomók megfizethetők, különböző méretekben és formákban kaphatók.
  • Tefal – A Tefal Ingenio fokhagymanyomó bátran elhagyta a fém fokhagymanyomók bevált útját. Ez egy kiváló minőségű, tartós műanyagból készült, üvegszállal megerősített prés.
  • Rösle – Ez a márka egy jelenség Németországban. Termékei magas minőséget és tartósságot mutatnak. Még a profi szakácsok is dolgoznak velük. A Rösle prés ára többszöröse a fokhagymaprések átlagárának.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Tescoma PRESIDENT
Anyag: fém
Mosogatógép: igen
Hosszúság: 15 cm
5 out of 5 stars (5 / 5)7100 Ft Alacsony ár
2.Tescoma PRESTO
Anyag: rozsdamentes acél
Mosogatógép: igen
Hosszúság: 18 cm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)2600 Ft Alacsony ár
3.Tefal Ingenio
Anyag: nejlon
Mosogatógép: igen
Hosszúság: -
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)6100 Ft Alacsony ár
4.Orion Fokhagymaprés Luxury
Anyag: krómozott fém
Mosogatógép: igen
Hosszúság: 15 cm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)3100 Ft Alacsony ár
5.Bankett LODOS
Anyag: alumínium
Mosogatógép: igen
Hosszúság: 15 cm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)4200 Ft Alacsony ár