Kert és műhely

A legjobb gola készletek (teszt 2020)

 legjobb gola készletek
A lehető legjobb gola készlettel szeretné gazdagítani otthoni felszerelését vagy műhelyét, de nem tudja, melyiket válassza? Akkor a megfelelő helyen jár. Ma ugyanis jól utánanézünk az úgynevezett „gola“ készleteknek. Annak érdekében, hogy a lehető legteljesebb információt nyújthassuk Önnek, általánosságban foglalkozunk velük. Természetesen arra fogunk összpontosítani, hogyan döntsön a termék kiválasztásakor – és hogyan válasszon megfelelően a viszonylag széles és változatos kínálatból.

A gola készlet mindenképpen fontos része minden műhelynek, úgy a professzionálisnak, mint az otthoninak. Cikkünkben elsősorban a barkácsolási és hobbi használatra szánt készletekkel fogunk foglalkozni. Ezeknek a készleteknek az árai ésszerű határokon belül vannak, és kis erőfeszítéssel biztosan megtalálja az optimális változatot, amely hosszú ideig és jól szolgál. És a beruházás hamarosan megtérül.

Cikkünkben nem a lehető legjobb terméket mutatjuk meg, amelyet mindenáron meg kell vásárolnia. Mint általában, itt is érvényes, hogy ami az egyik ember számára ideális, nem biztos, hogy a másiknak megfelel. Ezért a tökéletes megvásárlásában segítjük Önt fontos tippekkel és tanácsokkal. És rögtön az elején még egy tanácsot adunk. Egy adott modell megvásárlása előtt tekintse át a gola készlet felhasználói recenzióit, amelyre a választása esett. Ezek a vélemények érdekes megállapításokat nyújthatnak, amelyek néha megmenthetik a nem megfelelő vásárlástól.

A legjobb gola készletek (teszt 2020)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.YATO YT-3884
Szerszámkészlet: 216 db
Anyag: CrV, CrMo
Racsnis méret: 1/4", 3/8", 1/2"
5 out of 5 stars (5 / 5)45000 Ft Alacsony ár
2.NAREX Gola 1/4" a 1/2", 61 darabos
Szerszámkészlet: 61 db
Anyag: CrV
Racsnis méret: 1/4", 1/2"
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)31000 Ft Alacsony ár
3.Yato dugókulcs készlet 1/2"-1/4"
Szerszámkészlet: 94 dB
Anyag: CrV
Racsnis méret: 1/4", 1/2"
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)24000 Ft Alacsony ár
4.Sthor Socket 1/2" 108 db
Szerszámkészlet: 108 db
Anyag: -
Racsnis méret: 1/4", 1/2"
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)16500 Ft Alacsony ár
5.Fieldmann FDG 5001-108R
Szerszámkészlet: 108 db
Anyag: CrV
Racsnis méret: 1/4", 1/2"
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)26500 Ft Alacsony ár
6.BOSCH 26 részes
Szerszámkészlet: 26 db
Anyag: -
Racsnis méret: -
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)7000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon gola készletet

Mi alapján orientálódjon a kiválasztás és az összehasonlítás során? Milyen paraméterekre és tényezőkre kell összpontosítani? Mire kell vigyázni? A következő bekezdésekben végigvezetjük Önt a kiválasztáson, és tanácsot adunk, hogyan ne fogjon mellé. Megmondjuk, milyen áron lehet minőségi gola készletet vásárolni, és mely gyártók nyújtanak bizonyos garanciát a megbízhatóságra.

Mi az a gola készlet?

Természetesen minden kisiparos jól ismeri ezt a fogalmat. De útmutatónk számol a „kezdőkkel“ is, ezért nem hiányozhat a bemutatása sem. Talán még tapasztaltabb felhasználók is megtudhatnak valami érdekeset. Például miért hívják a gola készletet úgy, ahogy hívják…

A gola készlet egy szerszámkészlet, amely főleg az úgynevezett dugókulcsok nagy választékából áll. Találkozhat a foglalatfej vagy hosszabbító szár megnevezéssel is, de a népszerű „dió“ elnevezést is használják. Ezeket a fejeket racsnival történő munkára tervezték. A racsni az egyes szárak fogantyújaként vagy vezérlőjeként működik, ezért mindig elengedhetetlen része a gola készletnek.

A fejek mellett a készlet tartalmazhat egyéb kiegészítőket is, amely bizonyos esetekben meglehetősen terjedelmes lehet. De akkor ez már nem a valódi értelemben vett „gola“ készlet, hanem inkább egy többfunkciós szerszámkészlet. A gola készlet viszonylag fontos praktikus eleme a koffer is, amelyben el van helyezve. Nemcsak az eszköz hordozására szolgál, hanem az egyes fejek is átláthatóan el vannak benne helyezve. Gyors áttekintést kaphat róluk, és nem áll fenn annak a kockázata, hogy valamelyik eltűnik.

Hogyan válasszon gola készletet

Honnan jött a gola elnevezés?

Az idősebb mesteremberek emlékezhetnek, vagy legalábbis gyaníthatják ennek a furcsa és teljesen értelmetlen névnek az eredetét. A hatvanas évek elején hozták létre. Abban az időben a Tona cég piacra dobta ezt a készletet – pléh kofferben „gola“ kereskedelmi néven. Az akkori korlátozott választék miatt a területünkön ezt a márkát használták általános névként a teljes termékre.

Hol használható a gola készlet?

Egyszerűen fogalmazva elmondható, hogy a gola készletet, ill. tartalmát csavarozásra használják – különösen zárt/korlátozott térben történő csavarozáshoz. Alkalmas például javításokhoz és karbantartásokhoz (autók, kerékpárok stb.) vagy különféle szerelésekhez (pl. bútorok, polcok stb.).

A gola készletet annak alapján kell kiválasztani, hogy mire fogja használni. Ebben az esetben a racsni hajtónégyszögének hüvelykben megadott mérete döntő fontosságú. Ugyanakkor más tényezők is szerepet játszhatnak (a tartozékok tartalma, a szárak mennyisége és típusai stb.). Vannak általánosabb, de viszonylag szűken specializált gola készletek is.

Gola készlet mérete

Beszélünk a racsni hajtónégyszögének említett méretéről, vagyis a fej és a racsni csatlakozásának nagyságáról. Ez a paraméter kulcsfontosságú a gola készlet kiválasztásakor. Minden méretnek más és más a felhasználása. Természetesen vannak olyan készletek is, amelyek több, különböző méretű racsnit tartalmaznak, ami sokoldalúbbá teszi ezeket. Mi azonban a tipikus méreteket és felhasználási módjaikat vizsgáljuk meg.

Gola készlet ¼“

Az úgynevezett kis gola készlet. A „mi“ méretünkre áttérve a csatlakozás 6,35 mm, a fejek általában 4 és 14 mm közöttiek. Ez a fajta készlet különösen alkalmas finomabb munkákhoz kisebb csavarokkal. Otthoni környezetben elég gyakran használhatja, például kerékpár, motorkerékpár javításakor, gyakran bútorok összeszerelésekor vagy műhelyben történő munkavégzés során. Kb. M10 menettel rendelkező csavarokhoz használható.

Gola készlet ½“

(12,7 mm) Valószínűleg a legtöbbet használt gola készlet, legalábbis nálunk. A fejek terjedelme általában 8-36 mm, ezért viszonylag sokoldalú. Ideális segítő a garázsban, valamint a házimunkában és a karbantartásban. Néha „nagy golanak“ nevezik. Alkalmas akár M22 menetes csavarokhoz. Népszerűek azok a készletek is, amelyek két – nagy és kicsi – racsnit tartalmaznak. Az ilyen készletek már szinte komplex felhasználásúak, legalábbis a mindennapi tevékenységek szempontjából.

Gola készlet 3/8“

(9,53 mm) Hazánkban a közelmúltban kezdett teret hódítani az ilyen a mérettel rendelkező készlet, amely hagyományos standard méretnek számít a világ számos országában, különösen az Egyesült Királyságban. A tisztességes sokoldalúság a javára váll. A fejek általában 6-24 mm nagyságúak, és különféle típusú munkákhoz és csatlakozás méretekhez alkalmasak, a viszonylag finomtól a durvábbig (menet M4-től M14-ig).

Gola készlet ¾“

(19,05 mm) Készlet nagy négyszöggel és fejekkel kb. 18 és 50 mm között. Nagyon nagy menetekhez (pl. teherautókhoz) tervezték. Ezt a méretet otthoni környezetben gyakorlatilag nem fogja kihasználni, ezért ez inkább professzionális gola készlet.

Gola készlet 1“

(25,4 mm) A legnagyobb gola készlet. A fejek 41-80 mm-esek. Ezeket a gola készleteket gyakorlatilag kizárólag ipari felhasználásra tervezték. Bemutatjuk itt ezeket a teljesség kedvéért.

Racsni

A racsni és annak minősége mindig nagyon fontos tényező. Fontos az anyag, az ergonomikus és a csúszásgátló fogantyú, a fejhez csatlakoztatás minősége. Magától értetődőnek kell lennie a fogás irányának átkapcsolása, pl. karral.

Ezen felül a racsnis fogak száma is szerepet játszik. Ez a tényező befolyásolja működési tulajdonságait. Például a72 fogú finom racsni szűk helyeken történő munkavégzésre kiválóan alkalmas. Ugyanakkor óvatosan kell bánni vele, mert hamarább előfordulhat a megszakítása, mint durva racsni esetében.

Anyagok

Nagyon fontos, hogy a gola készlet minden alkatrésze és hosszabbító szára kiváló minőségű, rozsdamentes és tartós acélból készüljön. Repedés vagy egyéb deformáció nélkül kell ellenállniuk a nyomatéknak és a húzóerőnek. A kidolgozás tökéletes pontossága szintén fontos. Az acél típusát tekintve megfelelő szabvány a króm-vanádium acél, amelyet nagyon gyakran használnak ezekre a célokra és jó tulajdonságokkal rendelkezik.

Fejek

A készlet különböző profilú fejeket tartalmazhat. Különösen hatszögletű vagy 12-szögletű, de különféle speciálisabb változatok is, például IMBUS, XZN, TORX (rátűzős, rányomós,…) és hasonlók. Tehát az Ön igényeitől és attól függ, hogy mire fogja használni a készletet.

Bitek

Ezek hajtószárak bitfejekhez, és általában széles választékot talál a gola készletben profil típusok és méretek tekintetében. A racsnira történő felszereléshez adapterre van szükség. Természetesen ez is a gola készlet része.

Részek száma

Feltétlenül igaz, hogy minél több rész, annál jobb? Nem feltétlenül. Természetesen a gola készlet minél több részből áll (akár 200 vagy annál is több) magától értetődően többet fizet érte. Arra kell összpontosítania, hogy a készlet olyan szárakat tartalmazzon, amelyeket valóban használ. Ha még nem biztos abban, hogy mire fogja használni a gola készletet, vagy tudja, hogy tevékenységei meglehetősen sokfélék, érdemes lehet kombinált gola készletet vásárolni, nagyobb számú szárral.

Gola készletek ára

Mennyiért tud vásárolni egy minőségi gola készletet, megfelelő számú szárral és az összes rész jó minőségű kivitelezésével?

✅ Gola készletek 13000 Ft-ig

Igen, gola készletet már néhány ezer forintért vásárolhat. A legolcsóbbakat néha 4000 Ft körül lehet megvásárolni. A13000 Ft-ig terjedő készletek között található néhány jó ár-minőség arányú darab. Néhány ilyen készlet szintén a legkeresettebbek közé tartozik. Ezek azonban általában kevésbé felszereltek (általában egy méret, és legfeljebb kb. 100 részes). Ezek azonban elegendőek lehetnek kevésbé igényes vagy alkalmi háztartási használatra.

✅ Gola készletek 26000 Ft-ig

Ebben a kategóriában találja a legnagyobb választékot, és elmondható, hogy itt már nagyon tisztességes változatot kaphat egy otthoni műhelybe és hobbi igényekhez. Ebbe a kategóriába tartozó készletek a legnépszerűbbek.

✅ Gola készletek 26000 Ft-tól

Itt találhatók a legjobban felszerelt készletek igényes hobbi használatra, de természetesen félprofi vagy professzionális célokra is.

A legjobb gola készlet márkák

Melyik gyártó képes jó minőséget nyújtani, valamint elismert és megbízható? Számos érdekes márka létezik, amelyekre érdemes odafigyelni.

  • Mannesmann – Ez a márka elsősorban csúcsminőségű készleteket kínál körülbelül 26000 Ft-tól, amelyek nagyra értékeltek és népszerűek közé tartoznak, kiváló minősítéssel a gola készlet tesztekben. Számos további elérhető változatot is talál.
  • Narex – Tipikus kék kofferrel ellátott márka. Viszonylag sokféle készletet kínál különböző árkategóriákban, jó ár-minőség aránnyal.
  • Honiton – Hatalmas készlet választék minden árkategóriában. Számos nagyon népszerű modellt kínál.
  • Yato – A Yato gola készletek a legkelendőbbek közé tartoznak, és magas felhasználói értékeléssel is rendelkeznek. Határozottan ne hagyja ki ennek a márkának az ajánlatát.
  • Tona – Klasszikus, bár ma kissé hanyatlóban van. De mindenképpen érdemes megemlíteni, már csak a példátlan széles választéka miatt is.

Gyakran ismételt kérdések

Mi az AS-DRIVE rendszer?

Ez a rendszer elég nagyszerű „szerkentyű“, amellyel egy minőségi gola készletet mindenképpen el kell látni. Ez a fejek alakjának speciális módosítása, amely lehetővé teszi nagyobb nyomaték alkalmazását, de például a már részben deformálódott fejű csavarok meglazítását is. Egyszerűen fogalmazva: az AS-DRIVE hatékonyabb és kényelmesebb munkát tesz lehetővé.

Milyen anyagokból készül a tároló koffer?

A kofferek ma általában műanyagból készülnek. Belül egy habbetét van, amely minden rész elrendezésére szolgál.

Használhatók-e a gola készlet szárai ütőszerszámokhoz is?

Nem. Ami a klasszikus gola készletet illeti, a szárak általában nem alkalmasak elektromos vagy pneumatikus szerszámokhoz.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.YATO YT-3884
Szerszámkészlet: 216 db
Anyag: CrV, CrMo
Racsnis méret: 1/4", 3/8", 1/2"
5 out of 5 stars (5 / 5)45000 Ft Alacsony ár
2.NAREX Gola 1/4" a 1/2", 61 darabos
Szerszámkészlet: 61 db
Anyag: CrV
Racsnis méret: 1/4", 1/2"
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)31000 Ft Alacsony ár
3.Yato dugókulcs készlet 1/2"-1/4"
Szerszámkészlet: 94 dB
Anyag: CrV
Racsnis méret: 1/4", 1/2"
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)24000 Ft Alacsony ár
4.Sthor Socket 1/2" 108 db
Szerszámkészlet: 108 db
Anyag: -
Racsnis méret: 1/4", 1/2"
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)16500 Ft Alacsony ár
5.Fieldmann FDG 5001-108R
Szerszámkészlet: 108 db
Anyag: CrV
Racsnis méret: 1/4", 1/2"
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)26500 Ft Alacsony ár
6.BOSCH 26 részes
Szerszámkészlet: 26 db
Anyag: -
Racsnis méret: -
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)7000 Ft Alacsony ár