Háztartás

A legjobb gőzfelmosók (recenziók és teszt) 2024

legjobb gőzfelmosók
Válasszon a legjobb gőzfelmosók közül, melyek egyszerű és környezetbarát módot kínálnak a padlók gondozására/ápolására. A vizet forró gőzzé alakítják, és annak erejével eltávolítják a makacs szennyeződéseket, valamint elpusztítják a baktériumokat és mikroorganizmusokat.

Milyen tulajdonságokkal és felszereltséggel rendelkezik a minőségi gőzfelmosó/gőzmop? Jobb az egykamrás vagy a kétkamrás gőzfelmosó? Milyen paraméterekre kell figyelni, ha praktikus segítőt szeretne otthonába, amely megkönnyíti a padlók gondozását? A legfontosabbakat az alábbi útmutatóból megtudhatja. Ha biztos akar lenni abban, hogy megbízható készüléket választ, fordítson időt a rendelkezésre álló gőzfelmosó tesztekre és recenziókra. Felhasználói elégedettség kíséri például a Vileda, Leifheit, Kärcher, Rowenta márka népszerű gőzfelmosóit.

A legjobb gőzfelmosók (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.VILEDA Steam Plus
+ Kemény padló tisztítása forró gőzzel
+ Bekapcsolás után mindössze 15 másodperc alatt készen áll
+ Baktériumok és vírusok 99,9%-át elpusztítja
⭐ 100 %36000 Ft Alacsony ár
2.Kärcher SC 2 Upright EasyFix EU
+ Kicsi, keskeny, könnyű és 30 másodperc alatt használatra kész
+ Csupán 30 másodperc felfűtési idő, és a készülék használatra kész
⭐ 100 %49000 Ft Alacsony ár
3.Rowenta Clean&Steam Revolution RY7731W
+ 2in1 porszívó és gőztisztító padlóhoz
+ Érintés nélküli mopcsere
+ Minden típusú padlóhoz, beleértve a szőnyegeket is
⭐ 98 %93000 Ft Alacsony ár
4.Xiaomi Deerma ZQ990W
+ 2 az 1-ben porszívó és gőzfelmosó
+ Egy többfunkciós készülék, amellyel időt takaríthat meg
+ Magas porszívózási hatékonyság
⭐ 96 %40000 Ft Alacsony ár
5.Ariete 4164
+ Gőzölős felmosó és kézi gőztisztító egyben
+ 180 fokban forgó fej
+ 18 perc folyamatos működés
⭐ 94 %26000 Ft Alacsony ár
6.Polti VAPORETTO SV620 STYLE
+ Gőzölős felmosó és gőztisztító egyben
+ Akár 15 féle felületre is alkalmas
+ A gőz elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és penészgombákat
⭐ 94 %77500 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon gőzfelmosót

A háztartásokban található padlók a leginkább szennyezett felületek közé tartoznak, és a higiéniai színvonal fenntartása érdekében rendszeres tisztítást igényelnek. Ahol kisgyermekek vagy háziállatok élnek, ott a padlótisztítás szükségessége még nagyobb lehet. Le szeretné cserélni a hagyományos felmosót/mopot és vödröt hatékonyabb megoldásra? A padló tisztán tartásának egyik módja a praktikus gőzfelmosó használata. A forró gőz ereje biztosítja a mélytisztítást, és a dezinfekciós funkció is nagy vonzerőt jelent. Hogyan válasszon gőzfelmosót, és milyen részletekre érdemes odafigyelni?

Mi is az a gőzfelmosó?

A gőzfelmosó egy olyan eszköz, amely forró gőz segítségével tisztítja meg a padlókat. Jelenlegi formájában feltűnően hasonlít a rúdporszívóra. Tartalmaz egy víztartályt, amely melegíti a vizet, gőzzé alakítja, majd elvezeti a gőzt a huzattal ellátott fő törlőfejre. A munkavégzés során nincs szükség további tisztítószerekre vagy vegyszerekre. Nem hagy csíkokat/foltokat, a padló nagyon gyorsan megszárad felmosás után, és vitathatatlan előnye a forró gőz hatására a felület azonnali fertőtlenítése.

Általában elektromos gőzfelmosókról van szó (kábellel a hálózatra csatlakoztatva), de fokozatosan megjelennek az akkumulátoros/vezeték nélküli gőzfelmosók is.

A gőzfelmosó felszereltségétől függően alkalmazható más felületeken is. Segítségével könnyedén tisztíthatja a szőnyegeket, kárpitokat és ellenálló textíliákat. Néhány gőzfelmosó könnyen átalakítható kézi gőztisztítóvá, amelyet például függőleges felületek tisztítására, például fürdőszobai csempékre vagy falburkolatra is használható.

Gőzfelmosó – a konstrukció alapvető leírása

Menjünk alulról felfelé. A gőzfelmosó alsó részét a törlőfej uralja – háromszög alakú vagy téglalap alakú. Ez felett található a gőzfelmosó testének fő része, amely tartalmaz egy víztartályt, fűtőelemet, gőzszabályzót és néhány üzem- és készenléti jelzőt. Az alap test fölött kiemelkedik a teleszkópos nyél és a markolat, amelynek kényelmes fogást kell biztosítani – puha és csúszásmentes.

Hol lehet a legjobban kihasználni a gőzfelmosót?

A gőzfelmosók kifejezetten a burkolatok és padlók karbantartására szolgálnak. Azonban vannak olyan padlók, amelyek nem kedvelik a forró gőzzel való érintkezést. Ez különösen a ragasztott padlókra vonatkozik, ahol a gőz ismételt hatása károsíthatja a ragasztást az illesztéseknél. Nem ajánlott a gőzfelmosó használata viaszos és olajozott fa padlókon sem. Az úszó, vinil- és PVC padlók esetében érdemes előzetesen tájékozódni a gőzfelmosás lehetőségeiről, és olyan gőzfelmosót választani, amely gőzintenzitás-szabályozással rendelkezik. A jobban felszerelt gőzfelmosók képesek szőnyegek, matracok és kárpitok gőztisztítására is.

tiszta padlók

Gőzfelmosók a törlőfej formája szerint

Az első döntő szempontok egyike a törlőfej formájának kiválasztása. Ennek a formának jelentős hatása van arra, hogy milyen könnyen dolgozik a gőzfelmosóval a térben.

 • A háromszög alakú törlőfejjel rendelkező gőzfelmosó kiválóan alkalmazható tagolt és túlzsúfolt terekben, ahol fontos a gyors manőverezés az élek és akadályok körül.
 • A téglalap alakú törlőfejjel rendelkező gőzfelmosó inkább alkalmas nagyobb területek tisztítására, ahol egy irányba haladhat, és gyorsan szeretne dolgozni. A sarkokban és szűk terekben ügyetlenebbek, de az előnyük a nagyobb fogásszélesség egy húzásra.

Gőzfelmosók a kamrák száma szerint

A törlőfej formáján kívül fontos tudni, hogy a kiválasztott gőzfelmosó egy vagy két kamrával rendelkezik-e. A kamrák száma szorosan összefügg a munka folyamatosságával/zavartalanságával. Miért? Az egykamrás gőzfelmosó és a kétkamrás gőzfelmosó működési elve között bizonyos különbségek vannak.

 • Egykamrás gőzfelmosó – Ahogyan a neve is sugallja, csak egy kamrával rendelkezik, amelyben a víz forró gőzzé alakul. Ez a változás a nyomás növekedését eredményezi, ezért a tartályt nyomászáró kupakkal látták el. Amikor a víz elfogy, nem lehet azonnal újratölteni, és folytatni a munkát. Meg kell várni, hogy a nyomás csökkenjen, és csak körülbelül 15-20 perc elteltével lehet kinyitni és újratölteni a tartályt.
 • Kétkamrás gőzfelmosó – A gőzfelmosó két különálló kamrából áll. Az egyik kamra a víznek, a másik pedig gőzgenerátorként működik. Ebben az esetben nem kell várni a nyomás csökkenésére, és a vizet bármikor, szükség szerint feltöltheti. A kétkamrás megoldásért általában többet kell fizetni. Az ilyen rendszer a nagyobb teljesítményű gőzporszívókra is jellemző.

Tápellátás és teljesítmény

Az gőzfelmosók túlnyomó része hálózati árammal működik. Bár a kábel hosszával korlátozva van, biztos lehet benne, hogy a teljesítmény az egész idő alatt állandó marad. Milyen teljesítménnyel dolgoznak a gőzfelmosók? Az olcsóbb gőzfelmosók esetében a jellemző teljesítmény legfeljebb 1000 W. Alkalmasak időszakos használatra, intenzív takarítás során azonban elérhetik a korlátaikat. A legnépszerűbbek a 1300–1500 W teljesítményű gőzfelmosók. A 1600 W feletti teljesítményű gőzfelmosókat már a gőzporszívókhoz lehetne hasonlítani teljesítmény tekintetében.

Hogyan teljesítenek az akkumulátoros gőzfelmosók? Teljesítményük és üzemidejük az integrált akkumulátor kapacitásától és minőségétől függ. A további használathoz szükség van bizonyos időre a feltöltéshez.

Felmelegedési idő és a működés időtartama

A technikai paraméterek olvasása során két idő adattal találkozhat. A felmelegedési idő megmutatja, mennyi idő alatt áll készen a gőzfelmosó a használatra. A víz felmelegítése nem időigényes, és a készülékkel a bekapcsolástól számítva már körülbelül 15–30 másodperc elteltével dolgozhat.

A másik idő adat a működési idővel kapcsolatos. Nem csak az akkumulátoros, hanem a hálózati modellek is korlátozhatók a működési idő hosszában, különösen az egykamrás gőzfelmosók esetében. Ez alapvetően, azaz idő, amíg a tartály tartalma kiürül, és Önnek meg kell várnia, amíg a nyomászár lehetővé teszi a további feltöltést. Átlagosan a gőzfelmosók 15–40 percig működnek – a tartály méretétől függően. A kétkamrás gőzfelmosók büszkélkedhetnek a korlátlan üzemidővel.

Tápkábel hossza

A tápkábel hossza meghatározza, milyen messzire jut el a gőzfelmosóval a konnektortól. Általában a kábel hossza 6–7 méter, de találkozhat rövidebb és hosszabb kábelekkel is. A kábel a rúd-gőzfelmosó esetében kissé korlátozza a mozgást, azonban a stabil gőztisztítási teljesítmény hatékonyan ellensúlyozza ezt a kis „hátrányt“.

Gőzfelmosók funkciói és felszerelése

 • Készenléti jelző – Jelzi, hogy a gőzfelmosó készen áll a használatra.
 • Vízmennyiség jelző – Jelzi a víztartályban lévő vízmennyiséget.
 • Gőzszabályozás – Keresett funkció, amely lehetővé teszi a gőz teljesítményének csökkentését érzékenyebb padlók esetén.
 • Automatikus kikapcsolás – Rövid ideig tartó inaktivitás után a gőzfelmosó automatikusan kikapcsol.
 • Vízkővédelem – Felszerelés, amely védi a gőzfelmosó alkatrészeit a vízből származó kalcium lerakódástól.
 • Kézi gőztisztító – Levehető gőzfelmosó egység lehetővé teszi a gőztisztítást más felületeken, például kárpitokon és matracokon.
 • Szőnyegtisztító tartozék – Speciális tartozékkal/adapterrel a gőzfelmosót használhatja a szőnyegek gőztisztításra és felfrissítésre.
 • Különböző célú tartozékok – Néhány csomagban többféle mikroszálas huzat is található, mindegyik más-más felülethez van tervezve.

Hogyan kell használni a gőzfelmosót?

A gőzfelmosó használata nem bonyolult. Fontos, hogy eltávolítsuk az akadályokat a padlóról, és előzetesen porszívózzuk fel ezt a területet. A gőzfelmosó ugyanis nem működik olyan módon, mint egy porszívó. A haj, szőr vagy por, amely felhalmozódik a huzaton, már néhány méter után csúnya foltokat/csíkokat okozna. Megfelelő teljesítmény beállításával és tiszta törlőfej huzattal néhány alaphúzással megtisztíthatja a padlót, miközben egyidejűleg fertőtleníti is azt. Ne tartózkodjon sokáig ugyanazon a helyen, hogy ne áztassa el a padlót.

Padlók gőztisztítása – milyen egyéb lehetőségek vannak?

A rúd-gőzfelmosók mellett érdemes megemlíteni más megoldásokat is. Érdekes alternatíva lehet a gőzporszívó. Egy lépésben képes gőzölni, porszívózni, és ideális esetben azonnal szárítani is. Gazdag felszereltségének és változatos tartozékainak köszönhetően alkalmas mindenfajta kemény padlóra és szőnyegre. Ez hasonlít a padlóporszívóra – a kerekeken gördülő különálló testet egy tömlő, egy teleszkópos rúd és egy fej egészíti ki.

Azonban figyelemre méltó a multifunkcionális rúdporszívó gőzmoppal, mint 2 az 1-ben megoldás. Összekapcsolja a porszívást és az azonnali gőztisztítást (+ fertőtlenítés). Ha elégedett akar lenni az eredménnyel, fontos, hogy olyan modellre összpontosítson, amely mindkét funkciót technológiailag jól kezeli. Az ilyen típusú olcsóbb modellek esetében a gőzfunkció csak vonzerő, de a gyakorlatban nem sok előnye van. Azonban jó hír, hogy ebben a szegmensben már néhány jól sikerült modellt is találhat, amelyek megbízhatóan és hatékonyan kezelik mind a porszívást, mind a gőztisztítást egy lépésben. Az ár magasabb, mint a különálló gőzfelmosók esetében.

Gőzfelmosók ára

Az egyik döntő kritérium az gőzfelmosó/gőzmop ára. Keresi a legjobb ár/teljesítmény arányt, egy csúcskategóriás prémium modellt vagy a gőzfelmosók felhasználói véleményeire támaszkodik? Így vagy úgy, de mindig jó, ha van áttekintése arról, hogy milyen lehetőségeket kínál a termékkategória. Ez igaz a gőzfelmosókra is, amelyeket három árkategóriába soroltunk a gyorsabb tájékozódás érdekében.

✅ Gőzfelmosók 28000 forintig

Ebben az árkategóriában találhatóak hasznos elektromos gőzfelmosók a padlók karbantartására. Nem feltétlenül rendelkeznek gazdag felszereléssel, de fő tevékenységükben optimális eredményt nyújtanak. Néhány modell lehet, hogy gyengébb teljesítménnyel rendelkezik, ezért koncentráljon legalább 1300 W teljesítményű gőzfelmosókra.

✅ Gőzfelmosók 28000 és 52500 forint között

Ezt az árkategóriát a népszerű márkák jelenleg legkelendőbb gőzfelmosói képviselik. Az ár/teljesítmény arány nagyon jó szinten van. Kifinomult konstrukciójuk, ergonómiájuk, átalakíthatóságuk kézi gőztisztítóvá vagy padlón és szőnyegen való használatuk lehetősége vonzóvá teszi ezeket. Természetes a gőz intenzitását szabályozó funkció a különféle felületeken való biztonságos használathoz.

✅ Gőzfelmosók 52500 forinttól

Ha prémium felszereltséggel rendelkező gőzfelmosót keres magas teljesítménnyel, ne hagyja ki a minőségi gőzfelmosókat sem ebben az árkategóriában. A kétkamrás modellek korlátlan üzemidővel és egyszerű vízutántöltéssel rendelkeznek felmosás közben. Keresett plusz az ultra gyors felmelegedés és az összecsukható fogantyú a helytakarékos tárolás érdekében.

Videó – VILEDA Steam Plus

A legjobb gőzfelmosó márkák

Szeret a legjobbak közül választani? Az alábbi listában olyan márkákat talál, amelyek különböző kivitelekben és felszerelésekkel rendelkező népszerű gőzfelmosókat kínálnak.

 • Vileda – A Vileda gőzfelmosók kedvelt termékek, jó értékesítéssel és elégedett véleményekkel. Tisztítószerek nélkül tiszta padlók. Nagy törlőfelületekkel a fejen – alkalmas nagyobb háztartások takarításához.
 • Leifheit – A Leifheit keresett gőzfelmosói a padlóra került baktériumok akár 99%-át is elpusztítják a forró gőzzel. Kedvező ár, összecsukható kialakítás.
 • Polti – A hagyományos olasz gyártó gőzfelmosóinak és gőzporszívóinak széles választéka még az igényes fogyasztóknak is tetszeni fog. Egyes modellek korlátlan üzemidővel, gőzkibocsátás szabályozással és gazdag tartozékokkal rendelkeznek.
 • Kärcher – A népszerű német márka a minőség és az innováció szinonimája, valamint az egyik legnagyobb tisztítóberendezés-gyártó. A portfóliójában tehát nem hiányoznak a kiváló minőségű gőzfelmosók, gőzporszívók és különféle kialakítású gőztisztítók. Az árban vonzóktól a drágább profi modellekig.
 • Rowenta – A Rowenta márka kínálatában különálló gőzfelmosókat és kombinált porszívókat talál, valamint 2 az 1-ben gőzfelmosókat. Magas teljesítmény és hatékony tisztítás egy húzással.
 • Concept – Az árban elérhető Concept gőztisztítók forró gőzzel tisztítják a kemény padlókat, és egy speciális tartozékkal akár a szőnyegeket is. Hasznos tartozékokkal szállítva.
 • TESLA – Érdekes 2 az 1-ben modellek, mint a gőzfelmosó + kézi gőztisztító vagy 3 az 1-ben üzemmód porszívózás/ gőzfelmosás/ porszívózás + gőzfelmosás egyszerre.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.VILEDA Steam Plus
+ Kemény padló tisztítása forró gőzzel
+ Bekapcsolás után mindössze 15 másodperc alatt készen áll
+ Baktériumok és vírusok 99,9%-át elpusztítja
⭐ 100 %36000 Ft Alacsony ár
2.Kärcher SC 2 Upright EasyFix EU
+ Kicsi, keskeny, könnyű és 30 másodperc alatt használatra kész
+ Csupán 30 másodperc felfűtési idő, és a készülék használatra kész
⭐ 100 %49000 Ft Alacsony ár
3.Rowenta Clean&Steam Revolution RY7731W
+ 2in1 porszívó és gőztisztító padlóhoz
+ Érintés nélküli mopcsere
+ Minden típusú padlóhoz, beleértve a szőnyegeket is
⭐ 98 %93000 Ft Alacsony ár
4.Xiaomi Deerma ZQ990W
+ 2 az 1-ben porszívó és gőzfelmosó
+ Egy többfunkciós készülék, amellyel időt takaríthat meg
+ Magas porszívózási hatékonyság
⭐ 96 %40000 Ft Alacsony ár
5.Ariete 4164
+ Gőzölős felmosó és kézi gőztisztító egyben
+ 180 fokban forgó fej
+ 18 perc folyamatos működés
⭐ 94 %26000 Ft Alacsony ár
6.Polti VAPORETTO SV620 STYLE
+ Gőzölős felmosó és gőztisztító egyben
+ Akár 15 féle felületre is alkalmas
+ A gőz elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és penészgombákat
⭐ 94 %77500 Ft Alacsony ár