Háziállatok

A legjobb granulátumok macskák számára (recenziók és teszt) 2024

 legjobb granulátumok macskák számára
Milyen összetételű a legjobb granulátum macskák számára? Mire kell figyelni a macskaeledel kiválasztásakor? Ha ezeken a kérdéseken tűnődik, és szeretné a négylábú doromboló kedvencét minőségi eledellel kényeztetni, ne hagyja ki a következő rangsorban található néhány tippet a népszerű macskáknak szánt granulátumokról.

A fehérjék, a zsírok, a szénhidrátok és a fontos vitaminok és ásványi anyagok nem hiányozhatnak a macska étrendjének összetételéből. A lakásban tartott macska nem vadászik, ezért nem ő dönti el az étrendjét. Gazdájának feladata egyértelmű – olyan táplálkozásilag értékes eledelt kell találnia számára, amelynek köszönhetően jól fog fejlődni, és meg fogja tartani az ésszerű súlyát, erős csontjait, ízületeit és szép szőrzetét. Azonban nem létezik egyetlen, minden macskának megfelelő granulátum. A kiscicák, a vemhes macskák, az ivartalanított macskák, valamint az egészségügyi problémákkal küzdő macskák egészen eltérő igényeket támasztanak az eledel összetételével szemben.

Szeretne a legjobbak közül választani? A macskaeledelek választéka széles, ezért is figyeljen az elérhető macskáknak szánt granulátum tesztekre és recenziókra. Látogasson el a vitafórumokra, vagy ne habozzon konzultálni állatorvossal.

A legjobb granulátumok macskák számára (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Whiskas Adult chicken Dry Food 14 kg
+ Teljes értékű száraz macskaeledel 1 évesnél idősebb macskáknak, csirkével⭐ 100 %17000 Ft Alacsony ár
2.Josera Culinesse 10 kg
+ Kész táp kifejlett macskáknak csirkével és lazaccal⭐ 100 %19000 Ft Alacsony ár
3.ORIJEN Cat & Kitten 1,8 kg
+ Szárazeledel macskáknak szabdon tartott csirke és pulyka, mélyalmos tojás és vadon fogott halak felhasználásával⭐ 98 %11600 Ft Alacsony ár
4.Friskies Adult chicken & vegetables 10 kg
+ Teljes értékű csirkés zöldséges száraztáp felnőtt macskának⭐ 96 %13000 Ft Alacsony ár
5.Cat Chow Adult tuna & salmon 15 kg
+ Teljes értékű és kiegyensúlyozott eledel felnőtt macskák számára, átlagos aktivitás mellett⭐ 94 %26500 Ft Alacsony ár
6.ONE Sterilcat beef 1,5 kg
+ Marhahúsban és búzában gazdag táplálék felnőtt, ivartalanított macskáknak⭐ 94 %4000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon macskáknak szánt granulátumot

Milyen táplálék alkalmas egy lakásban vagy házban tartott macska számára? Az így tartott háziállatok az etetéstől függenek, amelyről a tulajdonosok döntenek. Ha azt szeretné, hogy macskája jól fejlődjön, és minőségi eledelt kapjon, fontos, hogy kellő figyelmet fordítson az eledel kiválasztására. A legegyszerűbb megoldás, ha kész, teljes értékű eledelt vásárol macskájának, amely minden kulcsfontosságú tápanyagot megfelelő arányban tartalmaz.

Megfontolandó alapvető kérdések

Mielőtt hozzálátna a macskaeledel kiválasztásához, válaszoljon a következő kérdésekre. Az ezekre adott válaszok legalább részben leszűkíti a választási lehetőségeket, és segít gyorsabban a megfelelő macskaeledel-kategóriára összpontosítani.

 • Milyen idős a macskája? Több különböző korú macskája van? A kiscica eledelben más a tápanyagok aránya, mint az idősebb macskáknak szánt macskaeledelben. Nagyobb korkülönbségek esetén a különböző eledeleket is érdemes megfontolni.
 • Vemhes, ivartalanított/herélt macskáról van szó? Míg a vemhes macskának több energiát és tápanyagot tartalmazó eledelre van szüksége, addig az ivartalanított/herélt macskáknak kevesebb zsír van az eledelben, mivel nagyobb az elhízásra való hajlamuk.
 • Mennyit mozog a macskája? Kizárólag benti macska, vagy szabadon mozog a kertben?
 • Emésztési zavara vagy egyéb egészségügyi problémája van a macskájának? Például a magas gabonatartalmú granulátumok további emésztési zavarokat okozhatnak.
 • Milyen a viszonya a macskájának a vízhez? Egyes macskáknak gondot okoz az állóvíz ivása, ezért jobb, ha nedves macskaeledelhez nyúl. Száraz macskaeledel etetésekor a macskának friss vízhez kell jutnia.

Macskaeledel – alapvető lehetőségek

A kutyaeledelek választékához hasonlóan a macskaeledelek jelenlegi kínálata is bőséges. A különbségek a minőségben, a mennyiségben, az árban és az eledel formájában vannak. Egyes macskák nem válogatósak, és jól fogadják a száraz és a nedves eledelt egyaránt. Mások azonban világosan tudatára adhatják macska „móreseiket“.

Granulátumok macskáknak

A macskáknak szánt granulátumok a szárazeledelek alapvető képviselői. Különböző méretű kiszerelésben kerülnek értékesítésre – a kóstolásra szánt kicsiktől a nagy kiszerelésig, kedvezőbb kilogrammonkénti árral. A szárazeledel könnyen tárolható, adagolható, és egész nap eláll a tálban, anélkül, hogy a szétmállás vagy a szag kialakulásának veszélye fennállna.

Az összetételen kívül (bővebben alább) a granulátumok mérete is fontos. A kiscicák számára a legkisebb méretű granulátumok állnak rendelkezésre, míg a felnőtt macskák számára az egyes darabok már valamivel nagyobbak. A granulátum elharapdálása erősíti a macska fogait. Ha azonban a macska csak szárazeledelt eszik, akkor korlátlanul hozzá kell férnie a vízhez.

Konzervek és tasakok macskáknak

Egyes macskák számára a konzervek és tasakok megfelelőbb táplálékformát jelentenek. Ezek olyan egyedek, amelyek nem szeretnek rágni, vagy olyan fog- vagy állkapocsproblémáik vannak, amelyek megakadályozzák őket a granulátumok rágásában. Az ilyen zamatos eledelek akár 80%-ban vizet is tartalmazhatnak, ami azt jelenti, hogy csak a maradék 20%-ban van fehérje, zsír, szénhidrát és egyéb tápanyagok. Így a szaftos darabokkal etetett macska első ránézésre sokat eszik, de előfordulhat, hogy már nem érzi szükségét annak, hogy igyon. Ez egy költségesebb táplálási mód.

Ha azon gondolkodik, hogy a szárazeledel vagy a nedves eledel a jobb, akkor ez a részlet is megfontolandó: a nyitott konzerv/tasak (még a tálban lévő, meg nem evett tartalom is) vonzza a rovarokat, és egy idő után kiszárad vagy kissé büdös lesz. Az eltarthatósági idő meghosszabbítása érdekében a megoldás a hűtőben való tárolás (a konzerv felbontása után).

Jutalomfalatok macskáknak

Bár úgy tűnhet, hogy a jutalomfalatokat csak a kutyáknál használják a kiképzés és a motiváció érdekében, egyetlen cica sem hagy ki egy finom jutalomfalatot. Ezek általában magasabb minőségű kiegészítő eledelek különböző formákban. Könnyen adagolható és újrazárható csomagolásokban kapható. Egyes jutalomfalatokat kiképzésre szánnak (például arra, hogy a macska megtanulja használni a macskavécét/ alomtálcát), mások segíthetnek az emésztésben, a fogak tisztításában vagy a hiányzó tápanyagok pótlásában.

A jó minőségű macska jutalomfalatokat a legtermészetesebb összetétel (szárított húsdarabok) alapján lehet felismerni. Nem tartalmaznak gabonaféléket, mesterséges ízesítőket vagy színezéket.

macska

Granulátumok macskáknak – általános összetétel

Ha figyel a macskáknak szánt granulátum összetételére, akkor a fehérje tartalom (protein), olaj- és zsírtartalom, rosttartalom százalékos arányát megtalálja az eledel csomagolásán. További információt nyújt az omega 6 és omega 3 zsírsavtartalomról, valamint a kilogrammonkénti adalékanyagok mennyiségéről – például taurin, A-vitamin, B-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, kalcium, cink, foszfor és nátriumtartalom (IU/kg vagy mg/kg-ban kifejezve) – és egyéb adalékanyagok.

Természetes környezetben a macska inkább a friss húsra hajlana, ami a fehérje és a zsír túlsúlyát jelenti. A macskák számára a magas hústartalmú és ésszerű zsírtartalmú granulátumok a legjobbak. A granulátumokban a hús szárított és őrölt formában vagy lisztként van jelen. A minimális hústartalomnak legalább 25-30 %-nak kell lennie.

A zsír képviselete a macska fizikai aktivitásától függ. A kevésbé aktív macskák számára a legfeljebb 10%-os zsírtartalmú granulátumok alkalmasak. Ezzel szemben – az aktívabb macskák számára olyan granulátumokhoz nyúlhat, amelyek zsírtartalma 15% vagy annál magasabb.

A szénhidrátok jelenléte külön fejezetet képez. Minél több szénhidrát van az eledelben, általában annál olcsóbb az eledel. Búzát, kukoricát, rizst, burgonyát, de zöldségeket és gyümölcsöket is használnak. Egyes gabonafélék az érzékeny emésztésű macskáknál komplikációkat okoznak. Ebben az esetben jobb, ha a „grain free / gabonamentes“ granulátumokat választ – ezek rizst vagy burgonyát tartalmazhatnak gabona helyett.

Granulátumok kiscicáknak

A kiscicáknak szánt granulátumok méretükben és szerkezetükben alkalmazkodnak az apró állkapocshoz. Az egészséges fejlődéshez és növekedéshez szükséges tápanyagkomplexumot kell tartalmazniuk, különösen a csontok, izmok, ízületek és a szőrzet támogatása érdekében. A fehérje aránya általában 30 % felett van, a zsír aránya pedig 20 %. Ha a legjobbat akarja apró szőrgombolyagjának, válasszon tartósítószerektől, színezékektől és egyéb adalékanyagoktól mentes granulátumot. Szeretik és élvezik a nedves eledelt is, amelyet könnyebb rágni. Szintén emiatt a kiscicáknak szánt granulátumok könnyen rehidratálhatók (langyos vízzel benedvesíthetők) az első érintkezéskor.

A vemhes és szoptatós macskáknak szánt granulátumokat is ebbe az alkategóriába sorolhatnánk. Ezeket az eledeleket kiscicáknak, vemhes és szoptatós macskáknak szánt granulátumoknak nevezik. Bár kisebb méretűek, tápanyagprofiljuk általában olyan gazdag és kiegyensúlyozott, hogy alkalmasak egy felnőtt macska számára is az energetikailag megterhelő életszakaszban.

Granulátumok ivartalanított/herélt macskáknak

Az ivartalanított/herélt macskák nem csak az életmódjukat változtatják meg, hanem gyakran az étrendjüket is. Kevésbé aktívak, de paradox módon étvágyuk megnő. Kényelmük a növekvő súlyukban is megmutatkozhat. Ezért alkalmasak az alacsonyabb zsírtartalmú – legfeljebb 10%-os – granulátumok. A fehérjetartalomnak ismét 25-30%-osnak vagy annál magasabbnak kell lennie. Célszerű a fokozott rost- és tápanyagtartalmú granulátumokhoz nyúlni, amelyek hozzájárulnak a vese és a húgyutak egészségéhez.

Granulátumok idősebb macskáknak

Az idősödő macskák számos egészségügyi komplikációtól szenvedhetnek. Leggyakrabban elhízás (ami cukorbetegséghez vezet), emésztési zavarok, veseelégtelenség, szívbetegségek, mozgáskorlátozottság, érzékszervi zavarok (látási problémák, szaglási problémák, …). Bár az étrend önmagában nem oldja meg átfogóan az idősödő macska problémáját, minőségi táplálás nélkül gyorsan veszít az életminőségéből. A száraz és nedves eledelek választéka ebben az esetben is változatos, és a macska konkrét állapotára speciálisan kialakított, tápanyagokkal dúsított összetevőket tartalmazó eledeleket talál.

Hipoallergén granulátumok macskáknak

Milyenek a hipoallergén granulátumok macskák számára? A macskák természetes táplálékában nem található szénhidrát. Ha mégis, akkor csak minimális mértékben és inkább vészmegoldásként. Egyes granulátumokban azonban jelentős mértékben vannak jelen szénhidrátok. Az állatorvosok egyre gyakrabban találkoznak macskáknál olyan intoleranciákkal és allergiákkal, amelyek vagy genetikai hajlam, vagy környezeti ártalmak, vagy a nem megfelelő táplálás következtében alakultak ki. A hipoallergén gabonamentes granulátum, bár drágább megoldás, de úgy van összeállítva, hogy csökkentse az allergiák és az emésztési problémák kockázatát a macskáknál.

Macskáknak szánt granulátumok ára

Mennyit fizet a minőségi macskáknak szánt granulátumokért? A könnyebb tájékozódás érdekében a széles kínálatot három árkategóriába soroltuk. Mind az összetevők minősége, mind maga a kiszerelés mérete tükröződik az árban.

✅ Granulátumok macskáknak 1750 forintig

Ebben az árban találja a különböző gyártók legkisebb kiszerelésű száraz macskaeledeleit – súlya körülbelül 0,3-2 kg között van. A minőségi különbségek óriásiak lehetnek. Ezeket a kisebb kiszereléseket főleg akkor vásárolják a macskatulajdonosok, ha új márkára váltanak az etetés során, és nem akarják megkockáztatni, hogy egy nagy kiszerelést vásároljanak, amit esetleg a macska nem fog szeretni.

✅ Granulátumok macskáknak 1750 és 14000 forint között

Ebben az árkategóriában találja azokat a kiszereléseket, amelyekhez a macskatulajdonosok a leggyakrabban nyúlnak – körülbelül 5-20 kg között. Az 1 kilogrammonkénti ár kedvezőbb. A magasabb gabonatartalmú (és alacsony hústartalmú) granulátumok ára legfeljebb 700 Ft/kg, a jobb minőségű, magasabb hústartalmú és jótékony tápanyagokat tartalmazó granulátumok átlagosan 1400 Ft/kg és még többe kerülnek.

✅ Granulátumok macskáknak 14000 forinttól

Nagy kiszerelésű granulátumok macskáknak megbízható márkáktól. Különböző rendeltetésű macskaeledelek választéka – a különböző fajtájú, korú és egészségi állapotú macskák igényeinek megfelelően.

Népszerű macskáknak szánt granulátum márkák

 • Whiskas – A jól ismert macskaeledel márka száraz és nedves eledeleket is kínál portfóliójában. Teljesen a macskák különböző igényeihez igazítva.
 • Josera – A Josera német márka macskaeledeleiben is megtalálhatóak a gondosan válogatott összetevők és a macska speciális életszakaszához kialakított receptúrák.
 • Orijen – A kanadai prémium márkájú kutya- és macskaeledel tükrözi az evolúciós étrendi követelményeket és az optimális biológiai alkalmasságot.
 • Royal Canin – A francia macska- és kutyaeledel gyártó cég nagy jelenléttel rendelkezik piacunkon. Elégedett vélemények és jó eladások.
 • Acana – A kanadai Acana állateledel a friss alapanyagokból készült, biológiailag megfelelő állateledel kategóriába sorolható. A kutyák és macskák ősei által inspirált étrend.
 • Friskies – Amerikai márka portfóliójában nedves és száraz macskaeledelek és jutalomfalatok is megtalálhatók. Különféle ízek és textúrák, amelyeket a macskák imádnak. Kedvező áron.
 • Applaws – Granulátum macskáknak magas hústartalommal, zöldség- és gyógynövénykivonatokkal. 100%-ban természetes, hipoallergén.
 • Brit Premium – Cseh márkájú kutya- és macskaeledel, amely két minőségi termékcsaládban kapható: Brit Premium és Brit Care.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Whiskas Adult chicken Dry Food 14 kg
+ Teljes értékű száraz macskaeledel 1 évesnél idősebb macskáknak, csirkével⭐ 100 %17000 Ft Alacsony ár
2.Josera Culinesse 10 kg
+ Kész táp kifejlett macskáknak csirkével és lazaccal⭐ 100 %19000 Ft Alacsony ár
3.ORIJEN Cat & Kitten 1,8 kg
+ Szárazeledel macskáknak szabdon tartott csirke és pulyka, mélyalmos tojás és vadon fogott halak felhasználásával⭐ 98 %11600 Ft Alacsony ár
4.Friskies Adult chicken & vegetables 10 kg
+ Teljes értékű csirkés zöldséges száraztáp felnőtt macskának⭐ 96 %13000 Ft Alacsony ár
5.Cat Chow Adult tuna & salmon 15 kg
+ Teljes értékű és kiegyensúlyozott eledel felnőtt macskák számára, átlagos aktivitás mellett⭐ 94 %26500 Ft Alacsony ár
6.ONE Sterilcat beef 1,5 kg
+ Marhahúsban és búzában gazdag táplálék felnőtt, ivartalanított macskáknak⭐ 94 %4000 Ft Alacsony ár