Háziállatok

A legjobb macskavécék (recenziók és teszt) 2024

macskavécék
Van macskája, és szüksége van számára az elengedhetetlen felszereltségre? Az egyik legfontosabb elem a macskavécé, amelynek speciális kialakítása megfelel a macskák igényeinek és higiéniájának. A legjobb macskavécék nemcsak saját privát helyet kínálnak, hanem a felhasznált anyagok tartósságával és biztonságával is kitűnnek. Hol keressünk ilyet? Inspirációért nézze meg például az alábbi rangsort.

Mielőtt a tényleges vásárlásra kerülne sor, érdemes megismerkedni a különböző lehetőségekkel. Ha macskát tart enteriőrben, akkor a macskavécé az, ami mind a macska, mind a gazdái elégedettségéhez elengedhetetlen. A macskának bíznia kell ebben a különleges helyben, Önnek pedig a lehető legkevesebb gondot kell okoznia a karbantartásának és a tisztításának. Hogyan válasszon macskavécét? A nyitott alomtálca vagy a fedett vécé a jobb? A választási útmutatóban áttekintést talál a különböző típusokról, anyagkialakításokról és fejlesztésekről, amelyek megfelelhetnek az Ön doromboló kedvencének. Ha biztos akar lenni a jó választásban, ne hagyja figyelmen kívül a rendelkezésre álló macskavécé teszteket és recenziókat, amelyekben értékes betekintést kaphat az egyes modellek használatáról, előnyeiről vagy hátrányairól.

A legjobb macskavécék (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.TRIXIE Vico Easy Clean
+ tetővel, lapáttal és fogóval
+ dupla peremes mely megakadályozza az alom kifolyását
+ aktív szén-szűrős így semlegesíti a kellemetlen szagokat
⭐ 100 %12000 Ft Alacsony ár
2.Trixie Carlo
+ könnyen tisztítható macska wc
+ magas él
+ kedvező ár
⭐ 98 %4500 Ft Alacsony ár
3.Flamingo fedeles macska wc
+ teteje levehető és lengőajtóval ellátott
+ fogantyúval a könnyű mozgatás miatt
+ újrahasznosított műanyag
⭐ 96 %8000 Ft Alacsony ár
4.Ferplast Prima
+ nagyon praktikus, műanyag macska wc
+ lengőajtóval
+ fogantyú az egyszerű szállításhoz
⭐ 96 %7500 Ft Alacsony ár
5.Tesla Smart Cat Toilet
+ öntisztító WC nappali és éjszakai üzemmód beállítással
+ automatikus vagy kézi tisztítás közötti beállítás lehetősége
+ az alomtálca űrtartalma 3 l
⭐ 94 %22000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon macskavécét

A macskákat tiszta lényeknek tartják, akik törődnek a higiéniával. A jelenlegi és leendő macskatulajdonosok számára ez jó hír – egy kis erőfeszítéssel minden macska (akár egy kiscica, akár egy idősebb macska) viszonylag gyorsan megtanulja, hol a helye, hogy elvégezze a szükségletét.

Ha a macskavécét úgy választja ki, hogy tiszteletben tartja a macska méretét, szőrzetének típusát vagy korát, semmi sem akadályozza őt meg, hogy többször is visszatérjen a macskavécére. A macskákba „kódolva“ van, hogy az ürüléket elkaparják, hogy a ragadozók ne tudják követni, és hogy a környezetet, amelyben élnek, tisztán tartsák. Természetes környezetükben földbe, homokba és finomabb kavicsokba kaparják el. Beltérben ezeket a körülményeket megfelelő alommal kell szimulálni, amelyet egy meghatározott helyre – azaz a macskavécére – kell korlátozni.

A macskavécé egy viszonylag egyszerű, de fontos célt szolgáló felszerelés. Ezért nem meglepő, hogy a macskatulajdonosok gondosan ügyelnek a kiválasztására. Mire kell figyelni és milyen részleteket kell észrevenni?

Macskavécék – alaptípusok

Már első pillantásra látni, hogy a macskavécék kínálatában több különböző típus található, amelyeket közös jellemzők egyesítenek. Különösen macska alomtálcák és fedett macskavécék állnak rendelkezésre. Egy kisebb csoportot alkotnak az öntisztító macskavécék. Mi a céljuk és a jellemzőik?

Macska alomtálca

A macska alomtálca a legalapvetőbb, megfizethető megoldás (mindössze pár ezer forinttól). Ez egy egyszerű tálca, amelynek enyhén megemelt pereme elegendő alomréteg elhelyezésére szolgál. Általában ez a típus minden macskának megfelel, kortól és fajtától függetlenül. A lényeg, hogy a megfelelő méretű tálcát válassza ki, és nyugodt helyen helyezze el. A cica nagyon gyorsan hozzá fog szokni. Hátránya a kisebb-nagyobb rendetlenség az alomtálca körül – attól függően, hogy a macska milyen aktív az elkaparás közben.

Fedett macskavécé

Ez az alap alomtálca továbbfejlesztése oldalfalakkal és tetővel. A legtöbb fedett macskavécé két fő szétszedhető részből áll, ami azt jelenti, hogy lehetővé teszi a fokozatos betanítást és hozzászoktatást – a tálcától a fedett macskavécéig. Lehet ajtóval és ajtó nélkül is. Egyes macskák szeretik a magánéletet szükségletük elvégzése közben, ezért ez a fajta WC jobban megfelel nekik. Mások viszont jobban szeretik, ha állandóan látják a környezetüket, és nem is mennek be egy fedett macskavécébe. A macskatulajdonosok számára azonban ez a kialakítás esztétikusabb megoldás, mivel nincs közvetlen rálátás az ürülékre. Emellett minimálisra csökkenti az alom szétkaparását a környező padlóra.

Öntisztító macskavécé

Ez a legdrágább lehetőség prémium kivitelben. Az intelligens macskavécék érzékelik az ürüléket az alomban, és úgy vannak kialakítva, hogy az automatikus tisztítás érdekében forognak/kaparnak. Az ürülék és a csomós alom automatikusan a beépített hulladékgyűjtőbe kerül – emberi beavatkozás nélkül. Az eredmény egy tiszta WC, amely készen áll a következő használatra. Számos modell lehetővé teszi a mobilalkalmazáson keresztüli távvezérlést. Moderntől a futurisztikusig terjedő dizájnnal rendelkeznek. Az ilyen típusú macskavécék nemcsak többszörösen drágábbak, hanem nagyobb méretűek is, és a tisztítás során bizonyos mértékű zajjal is számolni kell.

kiscica

Mit kell figyelembe venni a macskavécé kiválasztásakor?

Bár első ránézésre nagyon egyszerűnek tűnik, fontos, hogy több paramétert és kisebb részletet is figyelembe vegyen, hogy macskája ne kerülje el a WC használatát.

A macska igényei

Kiscicája, felnőtt macskája vagy idős macskája van? A felnőtt, egészséges macskák nagyobb akadályokkal is képesek megbirkózni. A kiscicák és a mozgáskorlátozott idős macskák számára a magas perem általában akadályt jelent az alomtálcába való belépéskor. Egyes alomtálcák egyik peremét ezért lejjebb engedik, vagy kisebb lépcsővel egészítik ki.

Az ajtók szintén kritikus elemnek számítanak. A macskát zavarhatja a mozgásuk, a zaj, vagy akár az is, hogy a hosszabb szőr beakadhat beléjük.

Az, hogy az alomtálca vagy a fedett macskavécé győz-e, a macska éberségétől függ. A macska még szükségletének teljesítése közben is tudatában akar lenni a körülötte lévő potenciális veszélyeknek, ezért nem szívesen megy be egy olyan fedett macskavécébe, ahonnan nem biztos, hogy ki tud menekülni. Biztonságos környezetben, ahol egy másik macska vagy kutya nem lesi őt, hamar hozzászokik a fedett macskavécéhez is.

Macska mérete vs. WC mérete

A piacon különböző méretű macskavécék kaphatók. A kisebbek a kiscicák számára alkalmasak (minden macskának saját macskavécére van szüksége), a nagy XXL macskavécék a nagytestű macskafajták (például a Maine Coon macskák) számára készültek, de a legtöbb univerzális macskavécé a normál méretű felnőtt macskáknak megfelel. Az alomtálca mérete ekkor kb. 35-45 cm széles és kb. 45-60 cm hosszú. Ha fedett macskavécéről van szó, akkor a tető kb. 45 – 50 cm magasságban van.

Kinézet

A macska az alom minőségét és tisztaságát jobban fogja értékelni, mint az új macskavécé színét. Az emberek számára azonban a kinézet/design az egyik döntő vásárlási szempont. A macskavécék többféle színben kaphatók – a semleges színtől az élénk színűig. Ez a macska számára szükséges/elengedhetetlen felszerelés, amely stabil helyet foglal el a lakásban, ezért a lehető legkevésbé legyen feltűnő, és ne vonja magára túlságosan a figyelmet.

Anyag

A domináns anyag a műanyag, ennek köszönhetően a macskavécék sokféle színűek, érdekes formájúak és kis súlyúak. Azonban nem mind egyforma minőségű. Az olcsó műanyag macskavécék egy bizonyos ideig kitartanak, de idővel elveszíthetik színüket vagy elszíneződhetnek, mikroszkopikus repedések keletkezhetnek rajtuk, és egyre hosszabb ideig tart a precíz tisztításuk. Gyakori manipuláció esetén letörhet egy darab a széléből (vigyázzon az éles élekre), vagy a fedett macskavécé klipszes zsanérjai elhasználódnak. A jobb minőségű műanyag, ami magasabb árat jelent, szilárd kivitelezést jelent, hosszabb élettartamot kilátásba helyezve.

A kínálat marginális részét a kerámia macskavécék alkotják – alomtálca formájában. Ezek kiválóan tisztán tarthatók és jól néznek ki. Vigyázzon a gondatlan kezeléssel – fennáll a törés veszélye.

Szag

Aggódik, hogy a macskavécéből származó szag zavarni fogja Önt? Az aggodalom megalapozatlan, különösen közvetlenül a szükség elvégzése után. Egy kis idő után a vizeletnek be kell szívódnia az alomba. A nyitott macskavécékből a szag gyorsabban terjed. Az azonban kétségtelenül előny, hogy azonnal láthatja, mi történt az alomtálcában, és gyorsan intézkedhet. A zárt macskavécék esetében a szagok terjedése részben korlátozott. A környező falak, a mennyezet és gyakran a beépített szénszűrő is lassítja a terjedést.

Macskavécé felszerelés

A felszerelés és a kiegészítő tartozékok a macskavécék kialakításától függnek. Míg egyes esetekben csak egy egyszerű alomtálcát vásárol (és semmi mást), addig máskor érdekes, összecsukható, akár praktikus felszereléssel vagy újdonságokkal is ellátott konstrukciót kap.

 • Kislapát – Az egyik olyan alapvető kellék, amelyet nem nélkülözhet a macskavécé karbantartása során. Az ürülékgyűjtő lapátnak nincs szilárd alja. Lyukak vagy rács van rajta, hogy csak szilárd tárgyak és használt csomós alom felvételét teszi lehetővé. A nem érintett és tiszta alom visszahull a lyukakon keresztül.
 • Rosta/rács – A kislapát alternatívája. A rosta az alomtálca teljes felületén található. Tisztításkor egyszerűen óvatosan távolítsa el, és minden szennyeződés felfogódik rajta.
 • Ajtó – A zárt macskavécék felszerelése. Ideális esetben nagyon halkan mozog mindkét oldalra, és gond nélkül eltávolítható. A macskák jobban szeretik, ha az ajtó átlátszó.
 • Szénszűrő – Ezt a zárt macskavécék tartalmazzák, leggyakrabban a tetőben található. Feladata a szag azonnali semlegesítése.
 • Szellőzőrendszer – A macska is szeretné, ha a zárt macskavécében jól érezné magát, és nem érezné a legutóbbi látogatás kellemetlen szagát. Ezért a burkolaton kisebb szellőzőnyílások vannak.
 • Hordozófogantyú – Feladata, hogy megkönnyítse a macskavécé áthelyezését/szállítását.

Hol helyezzük el a macskavécét/macska-toalettet?

A macskavécé elhelyezése legalább olyan fontos, mint a kialakítása és mérete. A macskának nyugodt helyre van szüksége, ahol nem veszélyeztetik vagy zavarják a környező zajok és mozgások. Ugyanakkor az emberek higiéniai előírásait is figyelembe kell venni. A macskavécét ezért nem szabad a konyhában vagy a macskaeledel-tálak közelében elhelyezni. Szintén nem célszerű forgalmas helyekre – például folyosóra, előszobába, forgalmas nappaliba, a tévé közelébe – helyezni.

Annak érdekében, hogy a macskavécé ne zavarja a belső tér megjelenését és az esetleges szagok elkerülése érdekében, célszerű kevésbé feltűnő helyre helyezni. Ezért gyakran látni macskavécét a fürdőszobában, de a macska számára egész nap biztosítani kell a hozzáférést. A lépcső alatt történő elhelyezés is megfelelő. Az ürülék rendszeres tisztításáról sem szabad megfeledkezni, és a szennyezett almot is el kell távolítani. A macska emberrel való együttélése így sokkal kellemesebb és zavaró szagoktól mentes lesz.

Hogyan szoktassuk rá a macskát a vécé használatára

Bár a macskák sok ember számára különös és kiszámíthatatlan teremtményeknek tűnnek, valójában tiszták és nagyon jól taníthatóak. Beltéren egy felnőtt macska keres egy helyet, ahol elvégezheti a szükségletét. Ha nem akarja, hogy ez egy kedvenc szobanövényének a virágcserepe legyen, mutassa meg neki, hogy speciális helyet készített neki.

Kiscicáknál a mancsos trükk segít. Ha egy tapasztalatlan cica a padlón hajtja végre a szükségletét, ne büntesse meg. Óvatosan helyezze át az ürüléket az előkészített alomtálcába, tegye bele a cicát, fogja meg a mancsát, és a mancsával temesse el ezt a „meglepetést“. Elég néhány ismétlés, és hamar megszokja, hogy mit és hol kell tennie.

Tartsa a macskavécét minden nap tisztán a szilárd ürülékek és a használt alom eltávolításával. Legalább hetente egyszer cserélje ki az almot teljesen új alomra. Végül is egyetlen macska sem fog visszatérni egy túl piszkos helyre, ami hosszú szőr- és mancstisztítást jelentene.

Milyen almot tegyünk a macskavécébe?

A csomósodó vagy a nedvszívó macskaalom jobb? Bentonit vagy szilikát macskaalmot válasszon a macskavécébe? Mire figyeljen, ha almot keres kiscicának, idősebb macskának vagy emésztési problémákkal küzdő macskának. Mindenre választ talál a praktikus – Hogyan válasszon macskaalmot – című útmutatónkban, amely tippeket tartalmaz a legismertebb márkák legjobb macskaalmaira vonatkozóan.

Hány macskavécé szükséges több macska számára?

A válasz egyszerű: Minden macskának, akit lakásban tart, saját WC-re – azaz külön macskavécére – van szüksége. Sőt ha kettőnél több macskát tart, akkor eggyel több WC-vel kell rendelkeznie, mint a macskák száma. Hogy miért? Arra az esetre, ha valamelyik macskavécé felborulna, korlátozva lenne a hozzáférés, vagy a macskák között balhé történik.

Macskavécék ára

Mennyit fizet egy jó minőségű macskavécéért? A könnyebb tájékozódás érdekében a széles választékot a következő három kategóriába soroltuk.

Macskavécék 3500 forintig

Az első árkategóriában különböző méretű, formájú és színű nyitott macskavécéket talál. Alkalmasak tanulásra és állandó használatra.

Macskavécék 3500 és 10500 forint között

A kategória, amelyet a jelenlegi legkelendőbb macskavécék is képviselnek, változatosságával, széles választékával és nagyon jó ár/minőség arányával nyűgöz le. Ezek a nyitott és fedett macskavécék műanyagból készülnek, a növekvő ár a jobb kivitelezésnek is megfelel.

Macskavécék 10500 forinttól

Rattan hatású macskavécét szeretne? Vagy egy kiválóan felszerelt, zárt macskavécét keres? Ha igen, akkor ettől az ártól már érdekes és részletesen kidolgozott modelleket talál. Akár néhány százezer forintra is szüksége lesz egy kiváló minőségű, okos macskavécé megvásárlásához.

A legjobb macskavécé márkák

 • IMAC – Ha megnézné az eladási listákat, az IMAC márka több macskavécéjét is a listák élén találná. Elégedett vélemények, különböző kivitelek kaphatók, népszerűek a jó ár/minőség arány miatt.
 • Curver – Amellett, hogy a Curver fedett macskavécéi kiválóan teljesítik a céljukat, tetszetős megjelenésükkel is gyönyörködtetnek, rattan utánzattal. Tágasak, elegánsan néznek ki, és nem hiányzik a tetejükből a szagsemlegesítő szűrő sem.
 • Savic – A Savic macskavécék semleges színekben és univerzális kivitelben kaphatók. Megfizethető árukkal örvendeztetik meg.
 • Trixie – A Trixie márka portfóliójában a különböző színű, formájú és kivitelű macskavécék szélesebb választéka található.
 • Tesla – A Tesla márka intelligens, öntisztító macskavécével nyűgözi le. A modern dizájn és a részletekig kidolgozott modellek még a legigényesebb macskatulajdonosoknak is tetszeni fognak.
 • Ferplast – A Ferplast márka nagyon jól ismert a tenyésztők körében. A madaraknak, rágcsálóknak és nyulaknak szánt ketrecek mellett számos masszív felépítésű macskavécét kínál – nyitott és fedett kivitelben egyaránt. Jó ár, pozitív vélemények.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.TRIXIE Vico Easy Clean
+ tetővel, lapáttal és fogóval
+ dupla peremes mely megakadályozza az alom kifolyását
+ aktív szén-szűrős így semlegesíti a kellemetlen szagokat
⭐ 100 %12000 Ft Alacsony ár
2.Trixie Carlo
+ könnyen tisztítható macska wc
+ magas él
+ kedvező ár
⭐ 98 %4500 Ft Alacsony ár
3.Flamingo fedeles macska wc
+ teteje levehető és lengőajtóval ellátott
+ fogantyúval a könnyű mozgatás miatt
+ újrahasznosított műanyag
⭐ 96 %8000 Ft Alacsony ár
4.Ferplast Prima
+ nagyon praktikus, műanyag macska wc
+ lengőajtóval
+ fogantyú az egyszerű szállításhoz
⭐ 96 %7500 Ft Alacsony ár
5.Tesla Smart Cat Toilet
+ öntisztító WC nappali és éjszakai üzemmód beállítással
+ automatikus vagy kézi tisztítás közötti beállítás lehetősége
+ az alomtálca űrtartalma 3 l
⭐ 94 %22000 Ft Alacsony ár