Háziállatok

A legjobb kutyahámok (recenziók és teszt) 2024

legjobb kutyahámokKutyasétáltatáskor nem nélkülözheti a pórázt, nyakörvet vagy hámot. Sok tényező határozza meg, hogy nyakörv vagy hám legyen, többek között négylábú kedvence temperamentuma, képzettségi szintje és engedelmessége. Milyen előnyei vannak a legjobb kutyahámoknak? Ha éppen most keres megfelelő hámot, ne hagyja ki az alábbi válogatást, amely olyan termékekből áll, amelyek elégedett véleményekkel rendelkeznek, és jó eladások kísérik.

Az alábbi rangsor összeállítása során átnéztük az elérhető teszteket és recenziókat a kutyahámokról, internetes diszkussziókra koncentráltunk, és megpróbáltuk megtalálni a választ arra, hogy melyik hám a legjobb a kutya számára. Nem csak egy megfelelő van. Hiszen a kutyafajták, méretük, igényeik és sajátosságaik között óriási különbségek vannak, és teljesen egyértelmű, hogy ami egy apró mopsznak megfelel, az nem fog passzolni egy aktív border collie-nak. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy elkészítünk egy útmutatót, amelyben számos hasznos tanácsot és tippet tudhat meg arról, hogyan válassza ki a megfelelő hámot a kutyájának, és mit kell figyelembe vennie a kölcsönös elégedettség érdekében.

A legjobb kutyahámok (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr
1.Kutyahám húzás ellen EasyWalk
✅ Nagyszerű eszköz a húzás ellen
✅ Tartós anyag
✅ Fényvisszaverő elemek a jó láthatóság érdekében
5 out of 5 stars (5 / 5)8650 Ft-ig Alacsony ár
2.Kutyahám Reedog
✅ Állítható mellkas kerület
✅ Könnyű és légáteresztő anyag
✅ Több méretben: XXS-M
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)7500 Ft-ig Alacsony ár
3.Hurtta Padded kutyahám
✅ Kényelmes, gyorsan száradó hám
✅ Nagyon tartós
✅ Állítható mellrész
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)8500 Ft-ig Alacsony ár
4.Kutyahám EasySport™
✅ Párnázott fogantyú az azonnali irányításhoz
✅ 2 gyors bepattintó kapocs a könnyű használat érdekében
✅ Fényvisszaverő szalagok
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)12500 Ft-ig Alacsony ár
5.Kurgo Journey Air kutyahám
✅ Tartós külső ripstop anyag és belső légáteresztő háló
✅ Testreszabható méret négy beállítási ponttal
✅ Fényvisszaverő díszítés
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)21000 Ft-ig Alacsony ár
6.Flamingo Adventure Plus hám
✅ Strapabíró hám kutyáknak
✅ Kényelmes viselet, tartós, jó minőségű
✅ Több méretben
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)6500 Ft-ig Alacsony ár

Hogyan válasszon kutyahámot

A legjobbat szeretné négylábú kedvence számára. De azt is szeretné, hogy minden séta jól menjen, és hogy Ön és kutyája épségben és egészségesen térjen haza. A hámok ezért nagyon keresett kutyafelszerelések, bár a megrögzött kutyasétáltatók a nyakörvekről nem mondanak le. Egy hámmal ellátott kutya jobban kezelhető, irányítható és maga a hám is kényelmesebb a kutya számára. Mindez feltéve, hogy elegendő időt szán a megfelelő hám kiválasztására, és figyelembe veszi a hám rendeltetését, alakját/szabását, kényelmét, állíthatóságát, minőségét valamint karbantartási igényeit. Végül, de nem utolsósorban figyelembe kell vennie a kutya korát, méretét, fizikai aktivitását vagy különleges igényeit. Bonyolultnak hangzik? Mi tanácsot adunk, hogyan csinálja!

sporthámok kutyák számára

Hám vagy nyakörv?

A legtöbb kutyatulajdonos nyakörvet is vesz a kutyájának, de a viselés és a sétáltatás élménye nem feltétlenül pozitív. Egyes kutyák húznak, és a nyakörv fojtja őket, vagy dörzsöli a nyakuk bőrét. Mások olyan ügyesek, hogy elég egy pillanatnyi figyelmetlenség, és a kutya kirántja magát és máris villámgyorsan elszalad. Tehát mikor jobb választás a hám?

 • Megfelelő felhelyezés és méret esetén a hám egyenletesen osztja el a húzás erejét a kutya mellkasán és hátán. A nyakörv egyes kutyák számára túlzott megterhelést jelent.
 • A hámok olyan kutyák számára alkalmasak, amelyek még nem sajátították el a parancsokat, és egyik oldalról a másik oldalra húznak vagy gazdájuk köré csavarodnak. Jobban tudja majd irányítani a kutyát, és biztos lehet abban, hogy nem fog elszabadulni.
 • A hámok jobban megfelelnek a speciális problémákkal küzdő kutyáknak – például a brachycephalic kutyáknak, amelyek gyorsan kifulladnak, vagy a bőrproblémákkal küzdő kutyáknak (mivel a nyakörv túlzottan irritálja a bőrüket).
 • A hámok különböző színűek, szabásúak, méretűek és eltérő rendeltetésűek. Választhat hámot a mindennapi sétához, a súlyhúzáshoz vagy szánhúzáshoz, húzás ellen. Vannak speciális hámok segítő kutyáknak, mentőkutyáknak vagy nehéz körülmények között végzett kültéri tevékenységekhez való hámok is.
 • A hámok vonzóak a gazdagabb felszerelés miatt. Ezek nem csak hevederek, klipszek és fogantyúk. Tartalmaznak kényelmes párnázást, fényvisszaverő és világító elemeket, mellényt, hátizsákot, esőkabátot, …

A hámot mindig az adott kutya igényeinek megfelelően válasszuk ki

Méret, életkor, súly, sétáltatás közbeni viselkedés, esetleges egészségügyi problémák vagy korlátozások. Ezek a kiindulópontok, amikor kutyája számára hámot választ. A következő felosztásban néhány példán keresztül szemléltetjük a különbségeket.

 • Hám kölyökkutyának – Minden valószínűség szerint nem ez lesz az egyetlen hám, amellyel kapcsolatba kerül. Hagyjon fel azzal az ötlettel, hogy kölyökkutyájának nagy beállítási tartományú hámot vásároljon, amelybe fokozatosan fog belenőni. Fiatal korában kényelmetlenül fogja érezni magát egy robusztus összehúzott hámban, és a séta nem lesz öröm számára.
 • Hám idősebb kutyának – Fektessen hangsúlyt a könnyű fel- és levételre, hogy ne tegye a kutyát túl idegessé. Népszerűek a párnázott léghámok, amelyek sehol sem nyomnak túlzottan.
 • Hám aktív / képzetlen kutyának – Ragaszkodjon az erős anyaghoz, a minőségi varratokhoz, a tartós illesztésekhez. A szabadban bátorságot nyerő és a parancsaira hirtelen „süket“ kutyának tökéletesen illeszkedő hámra van szüksége. Ideális esetben pórázrögzítővel a mellkasán, hogy azonnal irányíthassa az útját, és maga felé fordíthassa. Ha olyan kutyája van, aki szereti a vizet és szívesen fürdik, válasszon gyorsan száradó hámot vagy vízlepergető anyagból készült hámot.
 • Hám légzési problémákkal küzdő kutyának – A hámnak a mellkas területén a lehető legkeskenyebbnek kell lennie, vagy nem lehet illesztés a mancsok és a nyak között.
 • Hám rövid szőrű / szőrtelen / bőrbeteg kutyának – Óvakodjon az olcsó nejlon hámoktól. Ezek szélei megkarcolják a kutyákat, és tovább ronthatják a bőr állapotát. Válasszon olyan hámokat, amelyek puhák és szellőzőnyílásokkal rendelkeznek, hogy az érzékeny bőr ne pálljon be. Ebben az esetben javasoljuk, hogy a recenziók alapján válasszon, ahol pontos információkat tudhat meg a kutyatulajdonosoktól.

hám nagytestű kutyának

Kutyahámok tevékenység és rendeltetés szerint

Ha megnézi a kutyahámok kínálatát, nagy választékot fog látni. Nem kell megijednie ettől. Ez azt jelenti, hogy jó eséllyel talál olyan hámot, amely megfelel kutyája igényeinek és tervezett tevékenységének. Előfordulhat, hogy egyszerre több hámra is szüksége lesz különböző tevékenységekhez a maximális kényelem és biztonság érdekében. Milyen a hámok alapvető felosztása tevékenység szerint?

Kutyahámok mindennapi használatra / normál sétáltatásra

A legnagyobb kategória, ahol olcsó és egyszerű hámokat, de stílusos és kifinomultabb hámokat is talál. A közös nevező a kényelem, a jó alkalmazkodóképesség, a megbízható kezelés és az alacsony karbantartási igény legyen. Ez egy olyan hám, amelyet naponta többször is fel fog helyezni a rendszeresen sétáltatott kutyájára, ezért mindenekelőtt praktikusan gondolkodjon.

Kutyahámok súlyhúzáshoz vagy szánhúzáshoz

A kutyás sportokhoz (canicross / dogtrekking, sífutás, fogathajtás, …) tervezett hámok erős és tartós anyagokból készülnek, nagy hangsúlyt fektetve a magas kényelemre és az egyenletes nyomáseloszlásra húzás közben. A hám nem akadályozhatja a kutya mozgását és nem okozhat horzsolásokat. A pórázrögzítő általában a háta közepén, egészen a farok részig van, mivel a kutyának már sportolás közben is elegendő lazaságra van szüksége, hogy ne legyen korlátozva a mozgásában.

Kutyahámok húzás ellen

Ahogy a neve is mutatja, ennek a hámnak a fő célja, hogy korlátozza a kutya oldalirányú húzását sétáltatás közben. A rögzítő fémhurok nem a háton vagy a lapockák között található. A mellkason helyezkedik el, és így ha a kutya elkezd húzni, egyszerűen és gyorsan a lábához tudja fordítani. Minél hamarabb társítja a mozdulatot a helyesen kimondott „Lábhoz“ paranccsal, annál gyorsabban fog átállni a klasszikus kialakítású hámra/nyakörvre.

Kutyahámok szabadtéri tevékenységekhez

A piacon számos különböző kutyahám található, amelyeket egy adott célra/rendeltetésre hoztak létre. Ha például gyakran tölt időt túrázással, és a kutyája a társasága, szerezzen be neki egy ergonomikus, komplexen felszerelt hámot, amely maximális kényelmet biztosít, miközben a kritikus helyzetekre is gondol. A kültéri hámok kihívást jelentő környezetben is jól működnek. Ezek ugyanis olyan fogantyúkkal vannak felszerelve, amelyek segítségével biztonságosan elkaphatja kutyáját csúszás esetén. Egyesek simogató betétekkel rendelkeznek. A kutyának csak annyit kell tennie, hogy egy kis ideig megmártózik a folyóban, és a következő órákra kellemesen lehűl. Mindenképpen jó hírű márkák kínálatából válasszon, mert a csábító szagokkal teli természetben biztosnak kell lennie abban, hogy a hám még erős húzás esetén sem fog meghibásodni. Ne feledkezzen meg a fényvisszaverő elemek meglétéről sem, amelyek növelik kutyája láthatóságát.

Kutyahámok az autóba

Vagy másképp – biztonsági övek kutyáknak. Az ilyen típusú hámok általában szélesebb hevederekkel rendelkeznek, hogy még erős fékezéskor se vágjanak bele a kutya testébe. Az autó biztonsági öve a hám hátulján keresztül van vezetve, melynek segítségével a kutyát az ülésre rögzítik (nem szorosan, van némi lazaság). A második lehetőség egy különálló heveder fémcsattal, amely az autó övrögzítő rendszerébe rögzül. Az autóba való hám normál sétáltatáshoz is használható. Csak csatoljon hozzá egy megfelelő pórázt.

Kutyahámok kerékpárhoz

Szeretne úgy biciklizni, hogy a kutyája Ön mellett legyen? Egy hagyományos pórázzal és hámmal ez nagyobb adrenalin-löket lehet, mint gondolná. Az ütközések elkerülése érdekében szerezzen be egy távtartó rúddal ellátott kutyahámot, amelyet általában a nyereg alá szerelnek. Ez a rúd biztosítja, hogy a kutya ne legyen a hámban és a pórázon közvetlenül a kerekek alatt, és mindkét keze szabadon maradjon a kerékpár irányításához. A kutyát fokozatosan fel kell készíteni az ilyen vezetésre, de ha van otthon egy négylábú futója, az szívesen és gyorsan alkalmazkodik ehhez a változáshoz.

Professzionális és speciális kutyahámok

A hámok ezen kategóriájára elsősorban a szakemberek koncentrálnak. Ezek a hámok szolgálati kutyák, lavina- és mentőkutyák, segítő kutyák vagy nyomkövető kutyák számára készültek. Felépítésük és felszereltségük a szabványon felüli. Első pillantásra jelentősen különböznek a kutyasétáltatáshoz vagy a kutyával való sportoláshoz használt közönséges hámoktól.

hám kutyák számára

A kutyahámok alapvető formái és típusai

Egyes hámok csak néhány hevederből/pántból állnak, mások egy kellemesen puha mellényhez hasonlítanak. A választék nagy részét a H formájú hámok teszik ki. Az egyik heveder a nyak körül, a másik az elülső mancsok mögött a mellkason át vezet, és ezeket egy vékony, a nyaktól az elülső mancsok között futó heveder köti össze. Mindhárom heveder hossza állítható.

A V formájú hámot nagyon egyszerűen fel lehet tenni. Csak át kell fűzni a kutya mancsain, át kell húzni a lapockák fölött, és mindkét oldalát becsatolni.

A sportosra hangolt hámok X formába vannak varrva, ami a háton lévő keresztezésen látható. Csak a mellkasi heveder hossza állítható.

Az úgynevezett norvég hámok, amelyeket széles körben használnak az agility tréninghez, szintén különleges kialakításúak. Az egyik heveder a nyak alatt, a másik a mancsok mögött a mellkas körül fut. A kutya mellső mancsai között semmi sem vezet, így a hám nem nyomja a légcsövet és a pajzsmirigyet. Ez a fajta hám azonban kissé korlátozza a lapockák mozgását, és gyakori használat esetén megváltoztathatja a kutya testtartását.

A leggyakrabban használt anyagok

A szabványos kutyahámok gyártásához leggyakrabban nejlont használnak. Ez az anyag megfelelő szakítószilárdsággal, kopásállósággal és ugyanakkor a színválaszték lehetőségével rendelkezik. Kevés karbantartást igényel, és a túlzottan szennyezett hámot egy időre egy vödör meleg vízbe lehet mártani, hogy a szennyeződések még a szűk hajlatokból/redőkből is kijöjjenek.

A bőr hámok dizájn és minőség szempontjából is érdekes darabok. Előnyük, hogy képesek alkalmazkodni a kutya testének ívéhez. Nagyon kényelmesek, és megfelelő ápolás mellett hosszú ideig kibírják. Számoljon magasabb árral és nagyobb karbantartási igényekkel.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretű hámot a kutya számára?

Mielőtt úgy dönt, hogy átnézi a rendelkezésre álló hámokat, tájékozódjon kutyája paramétereiről, hogy ki tudja választani a megfelelő méretet. Mit kell megmérnie? Fontos a nyak kerülete és a mellkas kerülete a mancsok mögött a legszélesebb részen. Ez a két méret határozza meg, hogy a hám kicsi, közepes vagy nagy lesz-e. Vagy egy S, M, L, XL méretű hám. A termékleírásokban megtalálja azt a tartományt, amelyben az egyes hámok hossza állítható (a minimum és maximum érték közötti különbség több mint 20 cm). Próbáljon meg úgy választani egy hámot, hogy mindkét érték a tartományok közepére essen.

A súlyajánlás a megfelelőség mutatója lehet – például a hám alkalmas 10-17 kg, 17-22 kg, 22-30 kg, …. súlyú kutyának. Fontos ugyanis, hogy a hám bírja a kutya súlyterhelését erős húzáskor.

Kutyahámok ára

A minőségi kutyahámba való befektetés mindkét fél elégedettségét jelenti – mind a kutya, mind az Ön számára egyaránt. Mert csak így élvezhetitek az együtt töltött időt mindenféle extra bonyodalom nélkül.

✅ Kutyahámok 3500 forintig

Extra széles választék alapszintű, egyszerű hámok kis és közepes méretű kutyafajták számára. Alkalmas hétköznapi sétáltatáshoz igénytelen környezetben. A rendelkezésre álló recenziók szerint néhány kellemesen meglepetést okozott – az alacsonyabb ár ellenére. Ne várjon azonban nagyszerű felszereltséget vagy prémium kivitelezést.

✅ Kutyahámok 3500 és 10500 forint között

A kategóriát a jelenleg legkelendőbb kutyahámok képviselik – kis, közepes és nagy fajták számára. Az ár/minőség arány kielégítő a normál sétáltatáshoz és sétához. Egyes modellek robusztusnak tűnnek, és kellemesen párnázottak lehetnek. Stílusos minták és színkombinációk állnak rendelkezésre, hogy négylábú szőrös barátja összetéveszthetetlen legyen.

✅ Kutyahámok 10500 forinttól

Ha kutyájának jobb és specifikusabb felszerelésre van szüksége, ahol a minőségre, kényelemre és tartósságra helyezik a hangsúlyt, válasszon a prémium hámok közül. Itt nem csak agilityez, hanem futósportokhoz, súlyhúzáshoz, szánhúzáshoz, kerékpározáshoz vagy hegyi túrázáshoz is talál kutyahámokat.

A legjobb kutyahám márkák

 • Hurtta – A finn márka vezető szerepet tölt be a legmagasabb minőségű hámok, nyakörvek és pórázok gyártói között. Alkalmas aktív kutyák és sportos gazdáik számára.
 • Trixie – A cseh piacon az egyik legnagyobb, a kedvtelésből tartott állatok számára készült kellékek értékesítésére és forgalmazására összpontosító vállalat. Különböző szabású és felszereltséggel rendelkező nejlon hámok széles választéka.
 • PetSafe – A világ egyik vezető vállalata a háziállatoknak szánt termékek gyártásában. Különösen népszerűek nálunk a húzásgátló hámok.
 • Reedog – A vonzó dizájnnal és színnel rendelkező Reedog hámok könnyű és légáteresztő anyagokból készülnek. Kényelmes szabás, amely nem tépi a szőrzetet, nem nyomja, és nem horzsolja a kutya bőrét.
 • Non-stop Dogwear – Hámok minden méretű kutyának. Magasabb igényeket is kielégítenek, és a profi versenyzők is keresik ezeket. E prémium kategóriás norvég márka hámjainak előnyeit a piacképességük bizonyítja – annak ellenére, hogy kategóriájukban a drágább hámok közé tartoznak.
 • Ponti – Az olasz Tre Ponti gyártó hámjait a maximális kényelem és mozgásszabadság érdekében fejlesztették ki. Jó ár/minőség arány.
TermékInfoÉrtékelésÁr
1.Kutyahám húzás ellen EasyWalk
✅ Nagyszerű eszköz a húzás ellen
✅ Tartós anyag
✅ Fényvisszaverő elemek a jó láthatóság érdekében
5 out of 5 stars (5 / 5)8650 Ft-ig Alacsony ár
2.Kutyahám Reedog
✅ Állítható mellkas kerület
✅ Könnyű és légáteresztő anyag
✅ Több méretben: XXS-M
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)7500 Ft-ig Alacsony ár
3.Hurtta Padded kutyahám
✅ Kényelmes, gyorsan száradó hám
✅ Nagyon tartós
✅ Állítható mellrész
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)8500 Ft-ig Alacsony ár
4.Kutyahám EasySport™
✅ Párnázott fogantyú az azonnali irányításhoz
✅ 2 gyors bepattintó kapocs a könnyű használat érdekében
✅ Fényvisszaverő szalagok
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)12500 Ft-ig Alacsony ár
5.Kurgo Journey Air kutyahám
✅ Tartós külső ripstop anyag és belső légáteresztő háló
✅ Testreszabható méret négy beállítási ponttal
✅ Fényvisszaverő díszítés
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)21000 Ft-ig Alacsony ár
6.Flamingo Adventure Plus hám
✅ Strapabíró hám kutyáknak
✅ Kényelmes viselet, tartós, jó minőségű
✅ Több méretben
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)6500 Ft-ig Alacsony ár