Kert és műhely

A legjobb gyalugépek (recenziók és teszt) 2024

legjobb gyalugépek
Hazánkban nagy hagyománya van a fával való munkának. A fa elképesztően képlékeny és megmunkálható anyag, így nem csoda, hogy az otthoni hobbimesterek is képesek megmunkálni. Ha minőségi gépet keres gyalulás és vastagoló funkcióval, akkor tippeket készítettünk a legjobb gyalugépekre / vastagoló gyalugépekre, amelyek felkelthetik a figyelmét.

A gyalulás a fa megmunkálásának egyik alapvető módja. Biztosan tudja, hogy nem elég csak fát vágni és fűrészelni. Ha fából készült kerítést, pergolát, pavilont vagy kutyaházat készít, akkor a fafelületének asztalos minőségűnek kell lennie. Mit jelent ez? A fa nem szálkás, nem egyenetlen, egy síkra van simítva, és készen áll az alap védőbevonatokra, ami biztosítja a fatermékek hosszabb élettartamát. Egy kis gyakorlattal és erőfeszítéssel eljuthat az asztalos szintről a felhasználói szintre. A fa ezután jobb méret- és alakállóságot mutat, és használható a belső elemekként, akár padlóként vagy lépcsőként is. Az ilyen megmunkálás során egy erőteljes gyalugép teljesíti a feladatát.

Folytassuk tehát a legfontosabb dologgal: Milyen tulajdonságokkal és felszereltséggel kell rendelkeznie egy minőségi gyalugépnek? Ha jó döntést szeretne hozni, akkor a következő választási útmutatóban is érdekes információkat talál. Ezenkívül vegye igénybe a gyalugépek tesztjeit és recenzióit, ahol első kézből származó információkat talál. Biztosak vagyunk benne, hogy a kedvencekből nem hiányoznak olyan ismert márkák, mint a Scheppach, Güde, Makita, DeWalt, Hecht.

A legjobb gyalugépek (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Scheppach HMS 1070
Teljesítmény: 1500 W
Munkaszélesség: 254 mm
Vágásvastagság: 2 mm
Tömeg: 32 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)184000 Ft Alacsony ár
2.Scheppach HMS 1080
Teljesítmény: 1500 W
Munkaszélesség: 254 mm
Vágásvastagság: 2 mm
Tömeg: 27,5 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)184000 Ft Alacsony ár
3.Scheppach HMS 850
Teljesítmény: 1250 W
Munkaszélesség: 204 mm
Vágásvastagság: 2 mm
Tömeg: 24,7 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)120000 Ft Alacsony ár
4.Makita 2012NB
Teljesítmény: 1650 W
Munkaszélesség: 304 mm
Vágásvastagság: 3 mm
Tömeg: 28,1 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)218000 Ft Alacsony ár
5.Metabo DH 330
Teljesítmény: 1800 W
Munkaszélesség: 330 mm
Vágásvastagság: 3 mm
Tömeg: 35 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)170000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon gyalugépet

Bár a sztacionáris gyalugépek az asztalosműhelyek szerves részét képezik, a közelmúltig túl drága felszereltség volt, amely az otthoni műhelyben alkalmankénti használat esetén nem térült meg. Ma már felszerelheti műhelyét praktikus asztali gyalugépekkel (akár vastagolóval is), amely az igényes munka egy részét elvégzi Ön helyett.

Mivel azonban nem néhány ezer forintba kerül (a gyaluk ára 70000 forint körül kezdődik), figyelembe kell vennie a feldolgozandó fa típusát és méretét, a használat intenzitását, mobilitását, vastagolóval való kombinációját, lehetőséget a forgács és fűrészpor elszívásához való szívóeszköz csatlakoztatásához. Hogyan tájékozódjon és hozzon jó döntést?

Mi a gyalulás és hol lehet kihasználni?

A gyalulás során a fát (fűrészárut) simítással munkálják meg az egyik oldalán, de akár minden oldalán – a projekt igényeinek és összetettségének megfelelően. A gyalult fa sima, egyengetett, használatra kész, valamint impregnálásra és bevonatokra is. Gyalulhat kézzel, de precíziós műhelygépekkel is, optimális teljesítménnyel és jó pontossággal.

A gyalulás leggyakrabban kerítések, pavilonok, pergolák, faházak és játszótornyok gyermekek számára, kutyaólak, padlók, fahomlokzatok és fa teraszok megmunkálásánál van kihasználva.

A legkelendőbb gyaluk közé tartoznak a vastagolóval kombinált gépek, amelyek az úgynevezett vastagolásra szolgálnak. Milliméteres pontossággal meghatározhatja a 3 méteres gerenda vastagságát is a pergolához – a szükséges méretekre igazítja (teljes hosszában).

gyalult fa

Segédeszközök és gépek a gyaluláshoz

A fenti sorokban már jeleztünk valamit. Számos különböző eszköz és gép áll rendelkezésre a fűrészáru simítására. Mindegyik azonban másra alkalmazható.

 • Kézi gyaluk – Alapvető asztalos szerszámok a fa megmunkálásához. Pontos és tartós pengével vannak felszerelve. Mechanikus gyaluk, úgynevezett simító gyaluk, szinte mindegyik műhelyben talál néhányat, lehet, hogy többet közülük örökölt is. Az elektromos kézi gyaluk már nagyobb kényelmet és sebességet jelentenek a munka során. Alkalmasak a felesleges faanyag gyors eltávolítására.
 • Sztacionáris gyalugépek – Az asztalos műhelyekben található berendezések. Ezek nagyobb „asztali“ gépek, külön fém alappal, amelyek súlya több tíz kilogramm, és stabil, fenntartott helyük van a műhelyben. A hosszú vagy a nehéz gerenda nem fogja felborítani ezeket. Erősségük, teljesítményük és képességeik a szakemberek irányítása mellett tűnnek ki a legjobban.
 • Asztali gyalugépek – Érdekes megoldás azoknak az otthoni hobbimestereknek, akiknek szükségük van arra, hogy kéznél legyen egy megbízható gép – akár több helyen is. Bár az asztali gyalugépek nem olyan robusztusak, mint a sztacionáris gépek, de árukkal, teljesítményükkel, képességeikkel és mobilitásukkal vonzóak. Ugyanakkor gyorsabban lehet dolgozni velük, mint kézi vagy elektromos gyaluval. Az ilyen típusú gyalugépet a munkaasztal alatti szekrénybe teheti, valamint magával viheti a víkendházba, de akár a barátjához is, amikor megy hozzá segíteni.

Mi az a vastagoló gyalugép?

A klasszikus gyalugép (vastagoló nélkül) egy szilárd munkalapból áll, amely acélból vagy alumíniumból készült, ezen fűrészárut futtat felülről, és a késes gyalutengely, amely leszed, simít és egyenget. Ezért egyengetőnek is ismerheti.

Ha kedveli a vastagoló gyalugépet, akkor jó, ha tudja, hogy ez egy kombinált készülék, amely még egy érdekes funkciót kínál.

Amellett, hogy felülről fűrészárut helyez a munkalapra, alulról fát (deszkát, gerendát, padlót) helyezhet be a vastagolóba. A vastagoló gyalugép saját mechanizmussal rendelkezik a fa mozgatásához, de ugyanazt a megmunkáló mechanizmust használja, mint a gyaluláshoz (csak az ellenkező oldalról). Szinte automatikusan mindent megtesz, a fát a vastagolóba teszi, és nem kell a teljes hosszában áttolnia. A vastagoló funkció használatával képes a kívánt vastagságra megmunkálni a deszkát vagy a hasábot.

Bemutattuk a gyalugépek tevékenységét, most az alapvető paraméterek és a felszereltség van a soron…

Energiafogyasztás / Teljesítmény

A gyalugépektől kellő megmunkálási teljesítményt várnak el, ami szintén magasabb energiafogyasztást feltételez. A jó hír az, hogy a legtöbb asztali gyalugéphez elegendő a 230 V-os hálózathoz való csatlakoztatás, nem igényelnek háromfázisú csatlakozást (400 V feszültség).

 • A hobbi modellek energiafogyasztása 1200 – 1300 W.
 • Az otthoni műhelyben végzett a legtöbb fával való munkához elegendő teljesítményt biztosítanak már az 1500 – 1800 W energiafogyasztással rendelkező gépek.
 • Ha 2000 W-nál nagyobb energiafogyasztással rendelkező gyaluval találkozik, akkor ez egy félig professzionális gép, szélesebb körű felhasználással, intenzív használatra is alkalmas.

Fordulatszám

A percenkénti fordulatszám nemcsak a gyalu teljesítményével és a késes gyalutengely méretével, hanem a különféle kemény fafajták megmunkálásának képességével is szorosan összefügg. Az asztali gyalugépek átlagosan 6000 – 9000 fordulat / perc sebességgel dolgoznak. Paradox módon – a professzionális modelleknek nem kell ilyen nagy fordulatszámot (átlagosan 4000 fordulat / perc) kifejleszteniük. Az erőteljes motor még alacsony fordulatszámon is minőségi munkát végez.

A gyalukések száma és befogása

A gyalugépek elengedhetetlen részét képezik a megfelelően beállított gyalukések. Garantálják a pontos, gyors és minőségi munkát.

Ezeknek a késeknek (száma 2-4) pontosan rögzítettnek és élesnek kell lenniük. Időről időre nem kerülheti el azok cseréjét (akár újakra, akár újraélesítés miatt). Az olcsó gyalugépek buktatója, ezek rögzítése és a gyalutengelyhez való beállítása, amikor fennáll a visszarúgás veszélye. Mivel a helyes telepítésük türelmi és ügyességi próbatétel, kifejlesztettek mágneses késbefogó modelleket is, amelyek egyszerűsítik ezt a szükséges tevékenységet.

A gyalulás maximális munkaszélessége

A gyalulás maximális munkaszélessége milliméterben vagy centiméterben van megadva. Arról beszél, hogy a milyen széles deszkát helyezhet a megmunkáló hengerre, ill. illeszthet be a vastagolóba. Ez az érték az asztali hobbi gyalugépekre vonatkozik, átlagosan 200 – 300 mm tartományban.

gyalult terasz

Vastagolási magasság

Ha vastagoló gyalugép érdekli, akkor természetesen érdeklődjön a maximális vastagolási magasságról is a munkaszélesség mellett. A vékonyabb deszkákat rögzítheti a vastagolóba, de a gép nem tudja a túl vastagokat megmunkálni. Tehát nem csak a vastagoló kamra szélessége, hanem magassága is fontos tényező.

A kevésbé erős gyalugépek vastagolási magassága maximum 120 mm (12 cm vastag deszkát tud kezelni), erősebb versenytársaik már a 160 mm-es és ennél vastagabb deszkákat is képesek megmunkálni.

Anyagbefogás – úgynevezett leszedés

Mekkorát tud a gyalu „harapni“ a fába, és hány milliméter vastagságot kell leszedni? Az anyag leszedésekor a munkadarab egyengetett felületéről ez átlagosan néhány milliméter – átlagosan 0–3 mm. Ezt az értéket manuálisan, milliméterenként állíthatja be, hogy megkapja a projekthez szükséges vastagságú munkadarabot.

Állítható vezetősín – vonalzó

A stabil fém munkalap mellett fontos elem a vezetősín is, az úgynevezett vonalzó. Segítségével nemcsak a pontos derékszöget (90 °) állíthatja be, hanem egy gyalult deszkán is ferde élt hozhat létre, például 45 °-os szögben. A gyalu így részben helyettesíti a maró tevékenységét is.

Fűrészpor és forgács elszívása

Ez a fajta famegmunkálás nagy mennyiségű forgácsot és fűrészport termel. A gyalugép általában tartalmaz elszívó csatlakozót (úgynevezett torok), amelyet alulról használhat gyaluláskor. Vastagoláskor általában felülről telepítik.

Az elszívó csatlakozó azonban eltömődhet a munka során, és ritkán kerüli el a szünetet munka közben. Ezért a legjobb gyalugépek felszereltségébe szívóeszköz is tartozik. Ha az Ön által kiszemelt modell nem rendelkezik vele, akkor a folyamatos munkához külső elszívásra lesz szüksége. Végül is – amikor műhelyben, garázsban dolgozik, vagy közvetlenül a belső térben famegmunkálást végez, akkor biztosan értékelni fogja, ha a gyalulás során a lehető legkevesebb rendetlenség és apró fűrészpor van.

Biztonsági elemek

 • A kihúzható ütköző (vagyis a tengely védőburkolata) biztonságosan lefedi az éppen nem használt késszélességet (ha a munkalap szélességénél keskenyebb deszkát munkál meg).
 • A stabil csúszásgátló lábak a helyükön tartják a gyalugépet, és részben kiküszöbölik a rezgéseket.
 • A biztonsági kapcsoló a védőburkolat alatt található, így munka közben nem zavarja. Áramszünet esetén a gép nem indul újra az áramellátás után. Biztonságosan kikapcsolva marad.
 • A hővédelemmel ellátott motor megvédi a motort a túlterheléstől, a károsodástól és a kiégéstől. A készülék automatikusan kikapcsol, és egy ideig nem lehet bekapcsolni.

A műhelyből az udvarra és a víkendházba is

Így lehetne röviden leírni a rangsorunkban szereplő asztali gyalugépek fő előnyeit. Bár néhány tíz kilogramm súlyúak, pontosan ott lehet velük dolgozni és tárolni, ahol szüksége van rájuk. Mindössze annyit kell tennie, hogy a gyalut beteszi az autó csomagtartójába, és hamarosan megmutatja szívósságát, amikor a víkendház rekonstrukcióján dolgozik.

Gyalugépek ára

Gyalugép vásárlását fontolja meg és legyen áttekintése az aktuális ajánlatról. Végül is – ez egy olyan gép, amely kicsit nagyobb befektetést jelent, de még több előnnyel járhat, ha fával dolgozik a műhelyében.

✅ Gyalugépek 140000 forintig

Az alap árkategóriában kisebb, kompaktabb gyalugépeket talál, amelyek teljesítményét a hobbi tevékenységekben és a modellezésben fogja kihasználni. Nem biztos, hogy minden esetben kombinált gépek. Találkozhat csak gyalukkal, de csak vastagolókkal is. Teljesítményük, befogásuk és munkaszélességük valamivel alacsonyabb lehet, mint a drágábbaké.

✅ Gyalugépek 140000 és 280000 forint között

Kategória, amelyben megtalálja a jelenleg legkelendőbb vastagoló gyalugépeket. A felhasználási lehetőségek és a teljesítmény előre vetítik a megbízható munkavégzést velük a műhelyben, a kertben vagy a víkendházban. Intenzívebb használattal is megbirkóznak. Gazdag felszereltségükkel, biztonságos működésükkel és stabilitásukkal felkeltik figyelmét. Javasoljuk, hogy nézze meg a Sheppach, Makita, GÜDE és Zipper gyártók kínálatát.

✅ Gyalugépek 280000 forinttól

Ha rendszeres famegmunkáláshoz keres gépet (például nagyon érdeklődik a famegmunkálás iránt, vagy a megélhetése), akkor szüksége van egy vastagoló gyalugépre, amely nem ijed meg semmilyen kihívástól. Vessen egy pillantást a félig professzionális és professzionális gépek kínálatára – nem csak asztali, hanem sztacionáris konstrukciókra is. Nézze meg a Holzmann, Proteco, Holzstar, Proma márkák érdekes kínálatát.

Videó

A legjobb gyalugép márkák

Mely márkákra érdemes összpontosítani, ha nem akar melléfogni? A következő listában olyan gyártókat talál, akik famegmunkáló gépek gyártásával foglalkoznak, és számos minőségi gyalugép van a kínálatukban.

 • Scheppach – A német Scheppach márka, amely a műhelygépekre összpontosít, több jól ismert vastagoló gyalugéppel rendelkezik. Elégedett vélemények, kedvező ár.
 • Güde – A népszerű, kedvező ár / teljesítmény aránnyal rendelkező fafeldolgozó gépek között vannak Güde márkájú vastagoló gyalugépek és csak vastagolók is.
 • Makita – A japán Makita márkától figyelmébe ajánljuk az asztali vastagolókat és a nagyteljesítményű elektromos kézi gyalukat.
 • DeWalt – Ennek a gépkategóriának a varázsa az érdekes terminológiában rejlik. Ha DeWalt gyalugépet keres, azt vastagoló vagy vastagoló marógép név alatt találja meg. Több drágább, nagyobb teljesítményű gép meggyőzi a legigényesebbeket is.
 • Hecht – A Hecht asztali gyalugép érdekes alternatíva azok számára, akik érdeklődnek a hobbibarkácsolás iránt. Jó felszereltség kedvező áron.
 • Zipper – A Holzmann csoport (a professzionális sztacionáris gyalugépek kínálatában) magába foglalja a Zipper leányvállalatot is, amelynek portfóliójában van néhány, könnyen kezelhető és jó teljesítményű, vastagoló gyalugép.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Scheppach HMS 1070
Teljesítmény: 1500 W
Munkaszélesség: 254 mm
Vágásvastagság: 2 mm
Tömeg: 32 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)184000 Ft Alacsony ár
2.Scheppach HMS 1080
Teljesítmény: 1500 W
Munkaszélesség: 254 mm
Vágásvastagság: 2 mm
Tömeg: 27,5 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)184000 Ft Alacsony ár
3.Scheppach HMS 850
Teljesítmény: 1250 W
Munkaszélesség: 204 mm
Vágásvastagság: 2 mm
Tömeg: 24,7 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)120000 Ft Alacsony ár
4.Makita 2012NB
Teljesítmény: 1650 W
Munkaszélesség: 304 mm
Vágásvastagság: 3 mm
Tömeg: 28,1 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)218000 Ft Alacsony ár
5.Metabo DH 330
Teljesítmény: 1800 W
Munkaszélesség: 330 mm
Vágásvastagság: 3 mm
Tömeg: 35 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)170000 Ft Alacsony ár