Háztartás

A legjobb hosszabbító kábelek (recenziók és teszt) 2024

hosszabbító kábelekNem mindig lehetséges, hogy egy elektromos aljzat elérhető közelségben legyen, és ilyenkor jó ötlet egy hosszabbító kábel használata. Ez a praktikus segédeszköz számos kivitelben kapható – beltéri és kültéri használatra egyaránt. Milyen tulajdonságokkal és paraméterekkel rendelkeznek a legjobb hosszabbító kábelek? Mely paraméterek elengedhetetlenek a biztonságos használathoz?

Leggyakrabban a hosszabbító megvásárlásakor a kábel hossza és az aljzatok száma alapján döntünk. Ezek azonban korántsem az összes fontos kritérium. A szigetelőanyag, a védettségi fok, a vezető keresztmetszete nagyban befolyásolja a hosszabbító kábel használatát és a felhasználási körülményeket. A következő útmutatóban ezért a hosszabbító kábelek közötti különbségekről, paramétereikről és funkcióikról lesz szó bővebben. Feltérképeztük a választékot, a hosszabbító kábelek változatos lehetőségeire, tesztjeire és recenzióira összpontosítva. Ezekben olyan márkák kedvenceire bukkantunk, mint az Emos, Solight, Sencor, PremiumCord, amelyeket pozitív értékelések kísérnek, és alapjául váltak a kategória legjobb termékei rangsorosának.

A legjobb hosszabbító kábelek (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.EMOS 4 Plug 25 m P09225
Hossz: 25 m
Aljzatok száma: 4
⭐ 100 %13500 Ft Alacsony ár
2.Solight hosszabbító kábel dobbal, 4 aljzat, fekete, 10 m
Hossz: 10 m
Aljzatok száma: 4
⭐ 98 %6500 Ft Alacsony ár
3.PremiumCord 230V-os Hosszabbító Kábel, 20m
Hossz: 25 m
Aljzatok száma: 4
⭐ 98 %13000 Ft Alacsony ár
4.EMOS 4 Plug 2 m Switch
Hossz: 2 m
Aljzatok száma: 4
⭐ 96 %1500 Ft Alacsony ár
5.Somogyi Elektronic 10 Plug 2 m Switch
Hossz: 2 m
Aljzatok száma: 10
⭐ 96 %5100 Ft Alacsony ár
6.STANLEY 1 Plug 25 m SXECCR91A3E
Hossz: 25 m
Aljzatok száma: 1
⭐ 94 %21000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon hosszabbító kábelt

Több elektronikai eszközt, konyhai készüléket szeretne csatlakoztatni egy helyről, vagy szeretné elkezdeni a fűnyírást elektromos fűnyíróval? Kétségtelen, hogy egy minőségi hosszabbító kábel a háztartásban, a kertben, a garázsban és a műhelyben is megtalálja a maga hasznát. A hosszabbító kábelek széles kínálatát áttekintve azonban mindenki észrevesz néhány különbséget. Bár a szerepük az, hogy a fali aljzatnál távolabbi helyekre is eljuttassák az áramot, céljuk és használhatóságuk tekintetében különböznek. Míg egyesek néhány darab alacsony energiaigényű elektronikai eszköz csatlakoztatására alkalmasak, addig mások megbirkóznak a kültéri igényes körülményekkel, és a műhelyben vagy a kertben is zavartalan működést tesznek lehetővé az energiaéhes eszközök számára.

Mielőtt belemerülne a hosszabbító kábelek alapvető áttekintésébe, tegyen fel magának néhány egyszerű, de alapvető kérdést:

 • Hol fogja használni a hosszabbító kábelt? Beltéren vagy kültéren?
 • Milyen hosszú hosszabbító kábelre van szüksége?
 • Hány aljzattal kell rendelkeznie a hosszabbító kábelnek?
 • Mekkora lesz a csatlakoztatott készülékek teljes maximális teljesítménye?
 • Érdeklik a fejlesztések is – hálózati kapcsoló, túlfeszültségvédő, USB-portok?

A hosszabbító kábelek alaptípusai

A hosszabbító kábelek különböző formákban léteznek. Ezek közül azonban 3 kategória választható ki, amelyek felhasználásukban különböznek egymástól.

Hosszabbító kábelek egy aljzattal

Elvileg ez a legegyszerűbb típusú hosszabbító kábel. Az egyik oldalon van egy villa/dugó, amelyet a falon lévő aljzatba kell bedugni, a másik oldalon csak egy aljzat található. Ezt a típust beltéri és kültéri használatra egyaránt gyártják – a szigetelés, az ellenállás és a burkolat által nyújtott védelem mértékétől függően. Hossza néhány métertől akár több tíz méterig is terjedhet. Ilyen hosszabbító kábel általában a műhelyben vagy a kertben látható, amikor elektromos gépekkel dolgoznak.

Hosszabbító kábelek több aljzattal / hosszabbító kockák

A több egymás utáni aljzattal rendelkező hosszabbító kábelek az egyik legkeresettebb hosszabbító típus. Egy sorban akár 10 aljzat is lehet, vagy két, egyenként 5 aljzatból álló sorra osztható. A több aljzatos hosszabbítók hossza korlátozott, legfeljebb 5 m lehet. Elsősorban a háztartásban vagy az irodában szolgálnak majd. Alkalmasak több, kevésbé energiaigényes elektronikai eszköz csatlakoztatására. A több aljzatos hosszabbító kábel esetében ügyelni kell arra, hogy a kábel ne legyen túlterhelve a maximálisan megengedettnél nagyobb teljes bemeneti teljesítménnyel.

A jól ismert több aljzatos hosszabbító kábelek mellett figyelmet érdemelnek a 4 oldalán aljzattal rendelkező kockában végződő hosszabbító kábelek is. Ezeket gyakran szerelődokkolóval látják el a falhoz vagy az asztallaphoz való egyszerű rögzítés érdekében.

Hosszabbító kábelek dobon

Ha kültéri használatra (kertben, műhelyben vagy garázsban) keres hosszabbító kábelt, akkor valószínűleg a dobon lévő hosszabbító kábelek praktikus kialakítása fog tetszeni Önnek a legjobban. A 20 m, 30 m és akár 50 m hosszú kábelek egy dobra vannak feltekerve, amelyet úgy terveztek, hogy megakadályozza az összegabalyodását és a megcsavarodását. Így maga a kábel jobban védve van a mechanikai sérülésektől, és annyit tekerhet le belőle, amennyire éppen szüksége van. Ez a típusú hosszabbító kábel 1 aljzattal van felszerelve a kábel végén, vagy 4 aljzattal, amelyek magára a dobtestre vannak rögzítve. A dob konstrukciója kiegyensúlyozott, önállóan áll, és nem hiányzik belőle a hordozófogantyú.

Jó tudni, hogy ha a kábel nagy része munka közben a dobon marad feltekerve, az használat közben túlmelegedéshez vezethet, ami különösen a nagyon hosszú hosszabbító kábelekre jellemző. Ezért ne vásároljon feleslegesen hosszú hosszabbító kábelt, és adjon a minőségre és a bevált gyártóra.

hosszabbító kábelek

Hosszabbító kábelek fejlesztései

A több aljzattal rendelkező hosszabbító kábelek esetében érdekes fejlesztéseket talál.

 • Hosszabbító kábel kapcsolóval – A központi, megvilágított kapcsoló egy gombnyomással kikapcsolja az összes aktuálisan csatlakoztatott készüléket. Ez praktikus megoldás, ha hosszabb ideig nem használja a készülékeket, vagy ha hosszabb időre elhagyja a házat.
 • Hosszabbító kábel külön kapcsolókkal – Ahány konnektor/aljzat, annyi külön kapcsoló. Anélkül, hogy ki kellene húzni a villát/dugót, egy kis kapcsolóval kikapcsolhatja a készüléket. Az ilyen „individuális“ felszerelés jól jön például kisgyerekeknél, ha meg akarja akadályozni, hogy véletlenül elindítsanak egy készüléket.
 • Hosszabbító kábel túlfeszültségvédővel – A túlfeszültségvédő a csatlakoztatott elektromos berendezések védelmét szolgálja az elektromos hálózatban megnövekedett feszültség ellen.
 • Hosszabbító kábel távirányítóval – A vezeték nélküli távirányító lehetővé teszi az elektromos készülékek gyors be- és kikapcsolását távolról – például akkor, ha azokhoz rossz a hozzáférés.
 • Hosszabbító kábel USB-vel – Az USB-vel ellátott hosszabbító kábelek modern kiegészítő felszerelések közé tartoznak. Kocka vagy dokkoló formájúak. Az USB-portok például okostelefon, táblagép, hordozható audioberendezés vagy digitális fényképezőgép töltésére szolgálnak.

Hosszabbító kábel hossza

Milyen messzire kell elérni a fali aljzattól? A hosszabbító kábelek különböző hosszúságban kaphatók – standard 1 m-től 50 m-ig terjedő hosszúságban.

A legkelendőbb hosszabbító kábelek beltéri használatra a 3 m, 5 m vagy 10 m hosszúk. Kertben, műhelyben vagy garázsban való használatra a 20 m, 30 m, 50 m-es hosszabbító kábelek szintén gyakori választás, az 50 m a maximális hossz, amelyben hosszabbító kábelek kaphatók. 20 m-es hosszúságtól a hosszabbítókat a kényelmes használat érdekében általában dobra tekerik, ami a gyakori kezelés során csökkenti a sérülés kockázatát is (nem kell a kábel többi részét a földön végighúzni, annyi métert tekerhet le a dobról, amennyire szüksége van).

Ne feledje azonban, hogy a kábel hosszának növekedésével nő az elektromos ellenállás is és a túlmelegedés veszélye is. Ezért olyan hosszúságú kábelt válasszon, amilyet reálisan használni fog. Ha a nagyobb hatótávolság érdekében több hosszabbítót szeretne egymás után összekapcsolni, nem biztos, hogy elégedett lesz az eredménnyel. Az extra ellenállás miatt a feszültség lecsökken, és a csatlakoztatott eszköz vagy készülék nem fogja a várt teljesítményt nyújtani.

Aljzatok száma

Hány készüléket kell egyszerre a hosszabbítóra csatlakoztatnia? Egyet, kettőt vagy hatot? Bár a hosszabbító kábelekről úgy beszélnek, mint a hiányzó elektromos vezetékek átmeneti megoldásáról, a valóság az, hogy sok háztartásban vagy irodában stabil helyük van, és naponta használatban vannak.

Elsősorban elektronikai eszközöket (TV, számítógépek, játékkonzolok, hangszórók, töltők személyi elektronikához, …) és bizonyos esetekben konyhai készülékeket csatlakoztatnak a hosszabbítóhoz. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy minden egyes vezető csak egy bizonyos elektromos áramot képes elviselni, és az ismételt túlterhelés nagyon veszélyes helyzetekhez vezethet. Ehhez szorosan kapcsolódik egy másik paraméter – a vezető keresztmetszete.

Vezető keresztmetszete

A külső szigetelés alatt egy bizonyos keresztmetszetű vezető található, amelyet általában négyzetmilliméterben fejeznek ki – ezek az értékek 0,7 mm2, 1 mm2 és 1,5 mm2. Minél nagyobb a keresztmetszet, annál jobbak a vezető képességei, és annál nagyobb elektromos áramot képes átvinni.

Ne keverjük azonban össze a vezető átmérőjét a vezető keresztmetszetével. Az átmérő milliméterben van kifejezve és mérhető, míg a keresztmetszet (bár szorosan kapcsolódik az átmérőhöz) négyzetmilliméterben kifejezett felületegység.

Miért érdemes odafigyelni a vezető keresztmetszetére? A vezető keresztmetszete határozza meg a maximális áramerősséget és az egyidejűleg csatlakoztatott készülékek maximális bemeneti teljesítményét. Egy 2000 W teljesítményű elektromotorral rendelkező fűnyíróhoz való hosszabbítónak nagyobb keresztmetszettel kell rendelkeznie, mint egy beltéri hosszabbító kábelnek, amelyhez több adaptert csatlakoztat a telefonok töltéséhez.

A fontos értékeket a következő lista foglalja össze:

 • 0,7 mm2 keresztmetszetű vezető – kb. 1380 W maximális bemeneti teljesítményre és 6 A-ig terjedő áramerősségre tervezték.
 • 1 mm2 keresztmetszetű vezető – kb. 2 300 W maximális bemeneti teljesítményre és 10 A-ig terjedő áramerősségre tervezték.
 • 1,5 mm2 keresztmetszetű vezető – kb. 3680 W maximális bemeneti teljesítményre és 16 A-ig terjedő áramerősségre tervezték.

Maximális feszültség

A 220 V (230 V) feszültségű hosszabbító kábelek normál háztartási és kevésbé igényes kültéri használatra alkalmasak. A 380 V (400 V) feszültségű kábelek kültéri használatra (műhely, kert, építkezés) készültek, és általában robusztusabbak is, jobban ellenállnak a nedvességnek és a húzásnak.

Szigetelőanyag

Hol fogja használni a hosszabbító kábelt? A vezető PVC-vel vagy gumival van szigetelve. A PVC-t szigetelőanyagként a háztartási hosszabbító kábeleken használják. Ez egy könnyű, de kevésbé tartós anyag, amely 5 °C alatti hőmérsékleten kezd megkeményedni és később repedezni. Kivételt képeznek a sárga színű hosszabbító kábelek, amelyek fagyálló PVC-ből készülnek.

A kültéri használatra szánt hosszabbító kábelek gumiszigeteléssel rendelkeznek. Bár nehezebbek, ellenállóbbak a húzással, tekercseléssel, terepen történő kezeléssel szemben, és jelentős hőmérséklet-ingadozásokat is kibírnak.

A kábel mechanikai igénybevételnek való ellenállása a H betűvel kezdődő kódból is leolvasható (pl. H03VV-F). Ezt egy számpár követi – 03-tól 07-ig. A sérülékenyebbek a 03-as kóddal jelölt hosszabbítók, a legellenállóbbak a 07-es kóddal jelölt hosszabbító kábelek.

IP védettségi fokozat

A víz- és porvédelmet IP formátumban fejezik ki, amelyet egy számjegypár követ. Az első számjegy a szilárd részecskék behatolása elleni védelem mértékét, a második számjegy a víz behatolása elleni védelem mértékét jelzi.

A beltéri használatra szánt hosszabbító kábelek általában nem rendelkeznek vízbehatolás elleni védelemmel, de úgy vannak kialakítva, hogy ujjbiztosak legyenek – IP20. Legfeljebb mechanikus reteszeléssel lehetnek védve. A kültéri használatra szánt hosszabbítók jobban ellenállnak a víznek és a szilárd részecskéknek, akár az IP44 szintig – azaz a burkolat védelmet nyújt az 1 mm-nél nagyobb átmérőjű testek behatolása és a minden irányból érkező fröccsenő víz ellen.

Hosszabbító kábelek ára

Mennyit kell fizetnie egy minőségi, túlfeszültség elleni védelemmel ellátott hosszabbító kábelért? A gyorsabb tájékozódás érdekében az alábbi három kategóriába soroltuk az elérhető ajánlatokat.

Hosszabbító kábelek 7000 forintig

Ebben az árkategóriában túlnyomórészt egy aljzattal vagy sorban több aljzattal rendelkező hosszabbító kábeleket talál. Ezeket elsősorban beltéri használatra szánják, de néhányat úgy terveztek, hogy a műhelyben, garázsban vagy a kertben végzett kevésbé igényes munkákhoz is kiszolgálja Önt.

Hosszabbító kábelek 7000 és 21000 forint között

Egy kategória, amelyet a jelenlegi legkelendőbb hosszabbító kábelek képviselnek, amelyek a paramétereikkel keltik fel a figyelmet. Előnyük lehet a szabványon felüli hosszúság, a vezető szélesebb keresztmetszete (így több energiaigényes eszköz táplálásának lehetősége), tartósabb szigetelőanyag vagy praktikus fejlesztések kapcsolók, túlfeszültség-védelem vagy USB-portok formájában. Általában a márkás hosszabbítók vannak túlsúlyban, ahol megbízhatóságra és jó ár/teljesítmény arányra lehet számítani.

Hosszabbító kábelek 21000 forinttól

Ha a hosszabbító kábelt igényesebb körülmények között tervezi használni, és elvárja, hogy az áramigényes eszközökkel is zökkenőmentesen működjön, akkor a 21000 forintnál magasabb árú hosszabbító kábelek közül válasszon. Előnyeik közé tartozik a kiváló minőségű szigetelőanyag is, amely ellenáll a húzásnak, a terhelésnek, a víznek és a fagynak. A stabil dob gyors tekercseléssel és a termikus biztosítékkal ellátott aljzatok további vonzerőt jelentenek.

A legjobb hosszabbító kábel márkák

Az alábbi listában olyan márkákat talál, amelyek népszerű hosszabbító kábeleket tudhatnak magukénak különböző paraméterekben.

 • Emos – A hosszabbító kábelek legszélesebb választéka a piacon. Számos modell a legkelendőbbek közé tartozik. Változatos kialakítások, különböző hosszúságok, rendeltetési helyek, aljzatok száma és elégedett vélemények.
 • Sencor – A kültéri és beltéri használatra szánt hosszabbító kábelek másik érdekes választéka. Különösen a 25 m és 50 m hosszúságú dobos hosszabbítók és a kedvező áruk kelti fel a figyelmet.
 • Solight – Minőségi kábelek, méréstechnikai eszközök, csatlakozók és antennák találhatók a Solight széles kínálatában. Azt is elmondhatjuk, hogy e márka hosszabbító kábelei uralják az eladási listákat – különösen a 20 m és 30 m hosszúságú, élénk narancssárga színű egyaljzatos hosszabbító kábelek.
 • Blow Xtreme – Megfizethető hosszabbítók otthoni használatra, valamint több hosszú kültéri hosszabbító kábel földelt aljzattal a dobon (és anélkül) is megtalálható a Blow márka kínálatában.
 • PremiumCord – A PremiumCord márka az elektronikához szükséges különféle kábelperifériákra összpontosít. Azonban a klasszikus háztartási és kültéri hosszabbítókból is érdekes választékot találunk különböző paraméterekkel.
 • Brennenstuhl – A dobos hosszabbítók, egy sorban többaljzatos hosszabbítók és egyaljzatos hosszabbító kábelek vezető nemzetközi márkája minőségi kivitelezésével az igényes vásárlókat is megszólítja. A szakemberek és építkezők igényeinek megfelelő dobos hosszabbítókat is kínál.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.EMOS 4 Plug 25 m P09225
Hossz: 25 m
Aljzatok száma: 4
⭐ 100 %13500 Ft Alacsony ár
2.Solight hosszabbító kábel dobbal, 4 aljzat, fekete, 10 m
Hossz: 10 m
Aljzatok száma: 4
⭐ 98 %6500 Ft Alacsony ár
3.PremiumCord 230V-os Hosszabbító Kábel, 20m
Hossz: 25 m
Aljzatok száma: 4
⭐ 98 %13000 Ft Alacsony ár
4.EMOS 4 Plug 2 m Switch
Hossz: 2 m
Aljzatok száma: 4
⭐ 96 %1500 Ft Alacsony ár
5.Somogyi Elektronic 10 Plug 2 m Switch
Hossz: 2 m
Aljzatok száma: 10
⭐ 96 %5100 Ft Alacsony ár
6.STANLEY 1 Plug 25 m SXECCR91A3E
Hossz: 25 m
Aljzatok száma: 1
⭐ 94 %21000 Ft Alacsony ár