Háztartás

A legjobb illatgyertyák (recenziók és teszt)

legjobb illatgyertyákMegtalálni a legjobb illatgyertyát egyáltalán nem egyszerű. A gyengébb és a rossz minőségű darabok áradatában, amelyek külső kivitelezése vonzó könnyen elveszhet és a vonzó árcédula és a látvány áldozatául eshet. Ha valóban szeretné élvezni a varázslatos illatot, megnyugtatni az elméjét, otthon vagy az irodában kellemesen érezni magát, akkor jó, ha meg tudja különböztetni a minőséget a káros összetevőktől.

Néhány évvel ezelőtt a gyertyákat elsősorban belső kiegészítőknek tekintették, és tegyük a kezünket a szívünkre – kevesen nézték az összetételüket, és gondolkodott azon, hogy mit bocsát ki az égő gyertya a környezetbe. Ezért választási útmutatónkban az illatgyertyákat minden szemszögből megvizsgáljuk, több minőségi gyártót ajánlunk, és bemutatjuk a legnépszerűbb illatokat, ahol valószínűleg megtalálhatja a kedvencét.

Mit mondanak az illatgyertya recenziók? Ebben az esetben sok a fontos információ. Ha már van otthon néhány „porfogó“, amelyeknek a kicsomagolás után azonnal megszűnt az illata, az a legjobb, ha a valódi felhasználóktól tudja meg, hogy a kiszemelt illatgyertya valóban megsimogatja-e a szaglósejtjeit.

A legjobb illatgyertyák

TermékInfoÉrtékelés
1.Woodwick White Tea & Jasmine
Illatos gyertya fa kanóccal
✔️ Az otthonát csodálatos aromával illatosító Woodwick White Tea & Jasmine illatgyertya olyan meghitt hangulatot teremt, melynek köszönhetően mindig remekül érzi majd magát.
✔️ Összetétel: fehér tea, vörös cédrus, jázmin
📌 12300 Ft-tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
2.YANKEE CANDLE Red Raspberry
Gyümölcsös illat
✔️ A(z) YANKEE CANDLE gyertya üvegben kétségkívül rabul ejt majd, hogyha az illatos környezetet preferálod. A(z) gyümölcsös illat csodás légkört teremt az otthonodban. A(z) YANKEE CANDLE Red Raspberry 623 g maximális égési ideje 150 óra.
📌 8400 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
3.Woodwick Black Plum
Illatos gyertya fa kanóccal
✔️ Az otthonát csodálatos aromával illatosító Woodwick Black Plum illatgyertya olyan meghitt hangulatot teremt, melynek köszönhetően mindig remekül érzi majd magát.
✔️ Összetétel: bergamott, szeder, ánizs, mandarin, feketeribizli, szilva, brandy, kávé, körte, jázmin
📌 7700 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
4.WOODWICK Velvet Tobacco
✔️ A(z) WOODWICK hajóformájú gyertya kellemesebbé teszi a napjaidat vagy az estéidet, amennyiben az illatos környezetet részesíted előnyben. A(z) fás illat csodálatos légkört teremt az otthonodban. A(z) WOODWICK Velvet Tobacco 453 g égési ideje 40 óra.
📌 10100 Ft-tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
5.Bath & Body Works White Eucalyptus & Sage
✔️ Az otthonát csodálatos aromával illatosító Bath & Body Works White Eucalyptus & Sage illatgyertya olyan meghitt hangulatot teremt, melynek köszönhetően mindig remekül érzi majd magát.
✔️ Összetétel: zsálya, eukaliptusz
📌 11300 Ft-tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
6.Yankee Candle Black Coconut
✔️ Összetétel: fej - ananász, kókusz; szív - kókusz virág; alap - fás tónusok, púderes tónusok, pézsma
📌 8600 Ft-tól
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Alacsony ár

Hogyan válasszon illatgyertyát

Ön is szeret pihenni a romantikus gyertyafény mellett? Az emberiséget mindig lenyűgözte a tűz látványa. Mintha akkor megszűnne egy átlagos nap minden gondja és nyüzsgése. Az illattal kombinált gyertya ideális mód a kikapcsolódáshoz, illatfelhőbe borul a szoba, és legalább egy ideig más gondolatok törnek előtérbe. Az illatgyertyák elsősorban a nők „hobbija”. Biztos, hogy már vásárolt többet, sőt ajándékba is kapott már barátaitól vagy kollégáitól. A következő sorokban többet fogunk beszélni arról, hogyan válassza ki a megfelelő illatgyertyát, amely valóban illatos és nem jelent veszélyt az Ön számára.

A különbség az összetételben van

Kúpos, ovális, négyzet alakú, üvegbe öntött, gél, illóolajokkal, erősen parfümözve – rengeteg formáról, kialakításról, színről kell döntenie. Ha azonban nem csak olyan otthoni kiegészítőt szeretne vásárolni, amely hosszú évekig egyhelyben fog állni, és csak az a fontos, hogy illjen az ülőgarnitúra színéhez, akkor sokkal fontosabbak azok az anyagok, amelyekből az illatgyertya készült. Aki nem informálódik, nem tudhatja, mit vásárol.

A lehető legtöbb megtakarítás és eladás érdekében a gyártók különböző taktikákat alkalmaznak, és káros anyagokat tesznek a gyertyákba, amelyek asztmát, ekcémát vagy akár rákot is okozhatnak. Ne ítélje meg az illatgyertya minőségét annak külső kialakítása szerint! Összpontosítson a címke elolvasására és a származási országra. Ebben az esetben érvényes, hogy ami olcsó, nem lehet jó. Tehát ne csodálkozzon, amikor kollégája 3500 forint vagy annál nagyobb összegért vásárol illatgyertyát.

Hogyan válasszon illatgyertyát

A gyertyák típusai anyag szerint

Miből készülnek a gyertyák? Itt az ideje, hogy mondjunk valamit a gyertyák készítéséhez felhasznált anyagok ártalmatlanságáról / káros hatásáról és az égési időről. Igen, igaz, hogy bizonyos típusú illatgyertyák használata veszélyes és csak feleslegesen növeli a toxicitást egy zárt, nem szellőző helyiségben. De vannak olyan anyagok, amelyek nemcsak sokáig égnek, hanem égés közben sem termelnek veszélyes anyagokat.

Paraffingyertyák

A legolcsóbb, az üzletekben gazdag képviselettel rendelkező gyertyák nem éppen megfelelő választás. A paraffin viasz hulladékként képződik az olajfinomításban. Égése során erősen káros anyagok, például formaldehid, benzol, toluol, szén-dioxid kerül a levegőbe, amelyek nem szellőztetett térben mérgezőek. A gyertya égetése önmagában nem mérgezi meg, de a rendszeres használat negatívan befolyásolhatja egészségét. A paraffingyertyák rendszeres használata összehasonlítható a passzív dohányzás káros hatásával.

Gél gyertyák

A fahéj, vanília, kagyló vagy kő darabokkal díszített zselés gél mesterséges módon jön létre. Az anyagok, amelyek az égés során a levegőbe kerülnek, nagyon távol állnak a természetességtől. Ezen túlmenően – a klasszikus kanóc nem maradna a helyén a gélben, ezért fémmel erősítik, leggyakrabban ólommal, ami egy másik negatívum (többet a kanócokról szóló részben). És legyünk őszinték – ilyen gyertyáknak soha nem volt illata!

Élelmiszer minőségű paraffingyertyák

Átlépünk egy magasabb minőségi osztályba. Ilyen a legtöbb illatgyertya, amely a legkeresettebbek közé tartozik, és sok pozitív visszajelzéssel rendelkeznek, élelmiszeripari paraffinból készülnek, amelyet általában a cukorka és a rágógumi gyártása során használnak, így rendszeres használat esetén sem kell a lehetséges kockázatok miatt aggódnia. Tökéletesen megtartják magukban az illatösszetevőket, és akár az utolsó pillanatig illatosak.

Méhviasz gyertyák

Egészséges és természetes megoldást jelentenek arra, hogy az otthonát mézillat járja át. A méhviasz gyertyák illatosítása nehéz, ezért azokat általában természetesen hagyják. Égéskor semmilyen káros anyag nem szabadul fel, erős lánggal égnek, nem füstölnek, és nem csöpögnek. Nagy előnyük, hogy megtisztítják a levegőt a méreganyagoktól. Magasabb hőmérsékleten égnek, ezért hosszú ideig is bírják.

Vigyázzon, mert gyanúsan olcsó méhviasz gyertyával is találkozhat. A méhviasz csak néhány milliméteres külső rétegben van. A mag lehet paraffin, jobb esetben parfümös szójaviasz.

Szójaviasz gyertyák

A szójaviasz szójababból készül. Megújuló természeti forrás, amelynek elégetése nem eredményez veszélyes anyagokat. Az ilyen gyertyák ára magasabb, de legalább 50%-kal tovább égnek, mint a paraffingyertyák, ráadásul sokáig és intenzíven illatoznak. A szójaviasz nagyon jól megtartja a parfümösszetevőket és az illóolajokat, és folyamatosan illatozik, amíg a viasz el nem tűnik a gyertyából.

Pálmaolaj gyertyák

A pálmaolaj illatgyertyák tipikus kristályos vagy szemcsés megjelenéssel rendelkeznek. Hosszú ideig, egyenletesen égnek és gyönyörű lángjuk van füst nélkül. Hátránya azonban a pálmaolaj előállításának módszere, amely jelentős negatív hatást gyakorol a környezetre.

Gyertyák más olajokból

Ezek elsősorban repce-, napraforgó-, olíva- és kókuszolaj. Természetes színezékekkel és illatos illóolajokkal kombinálva egészséges és biztonságos természetes megoldást jelentenek, de készüljenek fel arra, hogy egy ilyen kialakítás természetesen a drágábbak közé tartozik.

minőségi illatos gyertyák

A kanóc is megérdemli a figyelmét!

A gyertyakanócok általában pamutból és papírmagból készülnek. Annak érdekében, hogy megőrizzék formájukat és ne merüljenek el a megolvadt viaszban, legtöbbjüket ónnal és cinkkel keverik. Ügyeljen a benzol és az ólom tartalmára – ez az olcsó illatgyertyák tipikus „felszereltsége“. Mindkét anyag mérgező, és hosszú távon számos betegség kialakulását okozhatja (pl. az ólomnak a depresszió, a tanulási zavarok, a hiperaktivitás, a magas vérnyomás kialakulása tulajdonítható).

Tippünk: Hogyan lehet megállapítani, hogy van-e ólom kanócban? Súrolja végig a papírt a gyertya tiszta hegyén. Ha szürke nyomok maradnak a papíron, ólom van a kanócban.

Szintetikus vagy természetes illatanyag?

Megkülönböztetünk szintetikusan előállított illatanyagokat, amelyek tucatnyi különféle anyagot tartalmazhatnak, és természetes illatanyagokat, amelyek a virágok és növények illóolajainak erejét használják fel.

 • Az első csoport az illatok gazdag változatosságát és kifinomultságát képviseli, hasonlóan, mint a parfümök készítésénél. Az ilyen illatgyertyák nevében megtalálja a „nagymama szilvatortája, frissen mosott vászon, karácsonyi varázs“ megnevezést és még sok más figyelemfelkeltő kombinációt.
 • Illóolaj tartalmú illatgyertyával biztosra mehet, ha fél kísérletezni. Könnyen elképzelhető vanília, fahéj, narancs, fenyő, rózsa tiszta illata. Az illatok teljes szépségükkel kiemelkednek, ezért alkalmasak aromaterápiára is – pl. a természetes illatgyertya levendula illóolajjal tökéletesen illik a hálószobába a békés alváshoz.

Illatgyertyát választ ajándékba? Ne hagyja ki ezeket a tippeket

 • Ha férfinak választ illatgyertyát, akkor fás és fűszeres illatokat válasszon. Vagy dohány-, pézsma- vagy férfi kölni tónusúakat.
 • A nő számára az illatgyertyának hasonlónak kell lennie a parfümhöz, amelyet szívesen visel. Ha szereti a virágillatú parfümöt, válasszon egy virágillatú gyertyát. Ha inkább a gyümölcsös, a citrusos és a friss parfümöket kedveli, keressen egy gyümölcsillatú gyertyát. Az erősebb és érzékibb parfümök viselői számára ne féljen erős tónusú illatgyertyákat választani.
 • A fűszer (vanília, fahéj, menta, egzotikus fűszerek) illatú gyertyák tökéletesen illenek a konyhába.
 • Ha nem enged a tisztaság illatából, és „eliminálni” szeretné az állatok szagát, akkor a biztos megoldás a tiszta vászon, tenger, zsálya illata, de olyan kombinációk is, amelyek hasonlítanak az öblítő illatára.

Nagy vagy kicsi illatgyertya?

Ez a használati stílusától függ. Van, aki az egyik illatot a konyhában, a másikat a nappaliban, harmadikat pedig az irodában részesíti előnyben. Vannak, akik hűek a klasszikusokhoz, melyek emlékeihez és érzéseihez kötődik, mások szeretnek kísérletezni, és alig várják az újdonságokat a kedvelt gyártótól.

A megfelelően megválasztott illatok befolyásolhatják a hangulatát, az energiáját és felléphetnek a stressz ellen. Ha nem ismeri az illatot, és az összetevők, a szín és az ár szerint választ, akkor válasszon kisebb csomagolást. Legközelebb már vásárolhat egy nagy illatgyertyát is, amely sokkal tovább fog tartani.

Alapvető tanácsok az illatgyertyák használatához

 • A beltérben a gyertyát 3-4 óránál tovább nem szabad égetni. Eloltás után szellőztesse ki a helyiséget legalább néhány percig.
 • Ha meggyújtás után túl erős az illata, és megfájdul a feje, oltsa el a gyertyát, és hagyja „állni” néhány napig. A magas illatkoncentráció elillan.
 • A minőségi illatgyertyának alacsony és egyenletes lángja van. Ha füstöl, oltsa el a gyertyát, és kissé vágja le a kanócot. Optimális hossza 3-5 mm. Égéskor nem hoz létre alagutat – egyenletesen ég az egész kerületen.
 • Minél keményebb a viasz, annál jobb! A puha és gél gyertyák nemcsak gyorsabban égnek, hanem alacsony minőségű alapanyagokból készültek.
 • Ne fújja el a lángot. Használjon gyertyaoltót (fedelet) vagy a kanócot, merítse forró viaszba és újra egyenesítse ki.

Illatgyertyák ára

Mekkora volt a legnagyobb összeg, amit eddig egy illatgyertyáért fizetett? Ön kevésbé igényes felhasználó, vagy nem habozik több ezer forintot fizetni a minőségért? Végigvezetjük Önt az árkategóriákon és az általuk kínált lehetőségeken.

✅ Illatgyertyák 3500 Ft-ig

Az alap árkategóriában különféle minőségű illatgyertyák hatalmas választékát találja. Azt azonban merjük állítani, hogy a gyengébb minőségűek lesznek túlsúlyban – a paraffingyertyák. Ne csábítsa el a szép csomagolás és tévében megjelenő reklám. A 3500 forintig terjedő árban megtalálhatók a jelenleg nagyon népszerű márkák – Yankee Candles (104 g) és WoodWick (85 g, ropogó fa hangjának utánzata) illatgyertyák alapméretben.

✅ Illatgyertyák 14000 Ft-ig

A közép árkategóriában több legeladottabb illatgyertyát talál, ezúttal nagy kiszerelésben (kb. 300 – 600 g között), amelyekhez a fogyasztók a jó tapasztalatok után továbbra is hűek.

✅ Illatgyertyák 14000 Ft-tól

Az igényes vásárló valószínűleg a legmagasabb árszintet választja, ahol kivételes és limitált számú első osztályú illatanyaggal találkozhat, ezek ára meghaladja az 175000 forintot, súlya pedig meghaladja a 6 kg-ot (Baobab márka). Térjünk azonban vissza a földre, ahol a gyertya decens dekoráció az asztalon vagy a komódon. 14000 forint feletti áron gyönyörűen csomagolt illatgyertyákat talál, amelyek esetében nemcsak a parfüm minőségét, hanem a viasz prémium összetételét is figyelembe veszik.

Hogyan válasszon illatgyertyát

A legjobb illatgyertya márkák

Mely márkák vezetnek a népszerűségi rangsorban és az illatgyertya tesztekben? Ebben az esetben nem a műszaki paraméterek és a gazdag felszereltség a meghatározó, hanem valami fontosabb – az Ön elégedettsége és a kellemes érzése a kedvenc illatától. Azt mondja, hogy elég volt a pénz kidobásból olyan gyertyákra, amelyek egyáltalán nem illatosak? Íme, néhány tipp a legnépszerűbb gyártókról.

 • Yankee Candle – A fogyasztók körében jelenleg a TOP 1. Csodálatos illatok, gazdag választék és gyönyörű decens üvegcsomagolás. Leggyakrabban szójaviaszból vagy élelmiszeripari paraffinból készülnek.
 • WoodWick – Ha minőségi, ropogó/sercegő illatgyertyákat keres, a WoddWick ajánlatában találhat kedvére valót. A csodálatos illatú gyertyák, amelyek égés során a ropogó fa hangját utánozzák, tökéletesek a hosszú téli estékre a kellemes kikapcsolódáshoz. Szójaviaszból készültek.
 • Bath & Body – Rendhagyó illatszerek, modern stílusos csomagolás jellemzi a márka kínálatát, amely az illatgyertyák mellett népszerű testkozmetikumokat is gyárt. Ideálisak kellemes kikapcsolódáshoz és otthoni fürdőszobai SPA pillanatokhoz.
 • Rituals – A jól ismert holland Rituals márka portfóliójában teljes illatgyűjteményeket talál – illatgyertyákat, autóaromákat, test- és bőrkozmetikumokat, parfümöket és szemet gyönyörködtető ajándékkészleteket.
 • Maty´s – Prémium illatú és minőségű luxus gyertyák. Ártalmatlan szójaviaszból készülnek, hosszú égési idővel. A Cseh Köztársaságban készültek.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan működik a gyertya? Miért ég?

Az izzók és az áram feltalálásáig a gyertyák sok évszázadon át kicsi, de megbízható fényforrást jelentettek borongós estéken és éjszakákon is. A múltban egyszerűen nem volt más választásuk. Gondolkozott már azon, hogy hogyan és miért ég egy gyertya?

A gyertya alapját viaszból készült gyertyatest és természetes anyagból készült kanóc alkotja. A viasz gyúlékony anyag, amely a kanócot elnyeli. A viasz égése során más anyagok keletkeznek, amelyek kisebb-nagyobb mértékben a környezetbe jutnak. A gyúlékony anyag – az üzemanyag fokozatosan fogy, és a kanóc folyamatosan rövidül. Emiatt is fontos figyelembe venni a viasz típusát és minőségét, valamint az égés során keletkező összes mellékterméket.

Az illatgyertyák rovarűzőként is hatnak?

Igen, ha az illatgyertya valódi illóolajokat tartalmaz. A bosszantó rovarok elleni küzdelemben jól szerepel a citronella, a fahéj, az eukaliptusz, a bazsalikom, a rozmaring, az oreganó, a zsálya és a kakukkfű.

Mi a másik módja annak, hogy illatossá varázsolja otthonát? Fedezze fel az illatok varázsát egy otthoni elektromos diffúzorral!

TermékInfoÉrtékelés
1.Woodwick White Tea & Jasmine
Illatos gyertya fa kanóccal
✔️ Az otthonát csodálatos aromával illatosító Woodwick White Tea & Jasmine illatgyertya olyan meghitt hangulatot teremt, melynek köszönhetően mindig remekül érzi majd magát.
✔️ Összetétel: fehér tea, vörös cédrus, jázmin
📌 12300 Ft-tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
2.YANKEE CANDLE Red Raspberry
Gyümölcsös illat
✔️ A(z) YANKEE CANDLE gyertya üvegben kétségkívül rabul ejt majd, hogyha az illatos környezetet preferálod. A(z) gyümölcsös illat csodás légkört teremt az otthonodban. A(z) YANKEE CANDLE Red Raspberry 623 g maximális égési ideje 150 óra.
📌 8400 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
3.Woodwick Black Plum
Illatos gyertya fa kanóccal
✔️ Az otthonát csodálatos aromával illatosító Woodwick Black Plum illatgyertya olyan meghitt hangulatot teremt, melynek köszönhetően mindig remekül érzi majd magát.
✔️ Összetétel: bergamott, szeder, ánizs, mandarin, feketeribizli, szilva, brandy, kávé, körte, jázmin
📌 7700 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
4.WOODWICK Velvet Tobacco
✔️ A(z) WOODWICK hajóformájú gyertya kellemesebbé teszi a napjaidat vagy az estéidet, amennyiben az illatos környezetet részesíted előnyben. A(z) fás illat csodálatos légkört teremt az otthonodban. A(z) WOODWICK Velvet Tobacco 453 g égési ideje 40 óra.
📌 10100 Ft-tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
5.Bath & Body Works White Eucalyptus & Sage
✔️ Az otthonát csodálatos aromával illatosító Bath & Body Works White Eucalyptus & Sage illatgyertya olyan meghitt hangulatot teremt, melynek köszönhetően mindig remekül érzi majd magát.
✔️ Összetétel: zsálya, eukaliptusz
📌 11300 Ft-tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
6.Yankee Candle Black Coconut
✔️ Összetétel: fej - ananász, kókusz; szív - kókusz virág; alap - fás tónusok, púderes tónusok, pézsma
📌 8600 Ft-tól
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Alacsony ár
Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új illatgyertya kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb illatgyertyát.