Kert és műhely

A legjobb iszapszivattyúk (recenziók és teszt) 2024

legjobb iszapszivattyúk
Az iszapszivattyú kiválasztásakor több fontos tényezőt kell figyelembe venni: mit fog szivattyúzni, milyen mélyen van a szivattyúzási pont, és milyen gyakran fogja használni. Mivel tudjuk, hogy az ilyen berendezések egyes háztartásokban nélkülözhetetlenek lehetnek, ügyeltünk arra, hogy csak a legjobb, kategóriájukban kiemelkedő iszapszivattyúk kerüljenek a rangsorunkba – az alkalmazástól függően.

Biztosan egyetért azzal, hogy nincs értelme drága szivattyút vásárolni, amelyet csak kivételesen szeretne használni, és fordítva – nem éri meg olcsó műanyag modellt vásárolni, ha tudja, hogy rendszeresen fogja használni, és megbízható teljesítményt szeretne tőle. Ezért van az, hogy az iszapszivattyúk árai olyan széles körben szóródnak, és talán még nehezebb áttekintés nélkül eligazodni.

Beszerzési tanácsadónk kitér az összes fontos kérdésre és érdekességre az iszapszivattyúkkal kapcsolatban. Tanácsot adunk Önnek, hogyan válasszon olyan kialakítást, amely a befektetett pénzéért maximális teljesítményt nyújt. Figyelmébe ajánljuk az iszapszivattyúk felhasználói recenzióit is, amelyekben értékes információkat és használati tapasztalatokat talál. Ahogy az néha lenni szokott – a „papír“ sokat elbír, és még a deklarált csúcsminőség is idő előtt csődöt mondhat zord körülmények között.

A legjobb iszapszivattyúk (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Fieldmann FVC 4001 EK
Szállítási magasság: 8 m
Max. részecskeméret: 35 mm
Áramlás: 12 000 l/h
Búvárszivattyú fajtája: Szennyezett vízhez
5 out of 5 stars (5 / 5)18000 Ft Alacsony ár
2.Gardena 9000
Szállítási magasság: 6 m
Max. részecskeméret: 25 mm
Áramlás: 9 000 l/h
Búvárszivattyú fajtája: Szennyezett vízhez
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)28000 Ft Alacsony ár
3.GÜDE GS 1103 Pl
Szállítási magasság: 8 m
Max. részecskeméret: 35 mm
Áramlás: 20 000 l/h
Búvárszivattyú fajtája: Szennyezett vízhez
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)22000 Ft Alacsony ár
4.Einhell GE-DP 6935 ECO Expert
Szállítási magasság: 9 m
Max. részecskeméret: 35 mm
Áramlás: 17 500 l/h
Búvárszivattyú fajtája: Szennyezett vízhez
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)43500 Ft Alacsony ár
5.Elpumps NEPTUNE
Szállítási magasság: 9 m
Max. részecskeméret: 30 mm
Áramlás: 15 000 l/h
Búvárszivattyú fajtája: Szennyezett vízhez
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)61500 Ft Alacsony ár
6.Extol CRAFT 414163
Szállítási magasság: 11 m
Max. részecskeméret: 35 mm
Áramlás: 16 500 l/h
Búvárszivattyú fajtája: Szennyezett vízhez
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)46500 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon iszapszivattyút

Az iszapszivattyúkat elsősorban piszkos, iszapos víz, szennyvíz és ürülék szivattyúzására használják. Szerepük ezzel még messze nem ért véget. Szintén hasznosak az elárasztott pincéből, aknából vagy építési ásatásból való víz kiszivattyúzására, vagy akár akkor is, ha a szezon végén könnyedén meg akar szabadulni a víztől az úszómedencéből, vagy ha a kertben lévő tartályokat és esővizes hordókat kell kiürítenie. Bár ezek nem mindennapra szükséges eszközök, néha nélkülözhetetlenek lehetnek, és szó szerint megmenthetik a helyzetet.

Döntött már, hogy milyen iszapszivattyút vásároljon emésztőgödörhöz? Tisztázni kell a fő paramétereket? Bevált gyártók érdeklik? A gyors tájékozódáshoz néhány gyakorlati tippet készítettünk.

Háztartási használatra szánt szivattyúk alapvető felosztása

Ha Ön egy kertes ház tulajdonosa, akkor az alapfelszereltsége hasznos eszközökkel és berendezésekkel meglehetősen gazdag. Ezek között többféle szivattyútípust is talál:

 • Búvárszivattyúk – A nyomás alatti búvárszivattyú akár 80-90 m mélységből is képes vizet szivattyúzni. Ha van otthon „kútja“, akkor a belőle származó vizet vagy ivóvízként használja (ha a minősége megfelelő), vagy a kert öntözésére.
 • Felszíni kerti szivattyúk – Ez a típus a felszín felett helyezkedik el, és feladata a víz folyamatos szivattyúzása vagy szállítása egyik helyről a másikra. Elsősorban a kertben és a mezőgazdasági területeken lévő víz szivattyúzására használják.
 • Iszapszivattyúk – Képesek a hulladékkal, iszappal és szennyvízzel kevert víz szivattyúzására. Megerősített konstrukcióval rendelkeznek, vegyszerálló anyagokból készülnek, és szükség esetén egy zúzó segítségével nagyobb szennyeződéssel is megbirkóznak.

vizszivattyuzas

Iszapszivattyúk típusai elhelyezés szerint

2 alapvető kialakítás létezik – felszíni és merülő iszapszivattyúk.

A felszíni iszapszivattyúkat száraz helyen kell elhelyezni – mindig a szivattyúzandó víz/iszap szintje fölött. A legérdekesebb paraméter ebben az esetben a maximális szívási mélység. Azt a mélységet jelzi, amelyből a szivattyútest képes vizet kinyerni. Az iszapszivattyúk esetében ez átlagosan 6-10 m mélységet jelent. Elsősorban medencéből, tóból, kútból vagy elárasztott pincéből történő vízszivattyúzásra használják ezeket.

A merülő iszapszivattyúk konstrukciója/kialakítása lehetővé teszi, hogy közvetlenül iszapba, szeptikus tartályokba vagy más módon szennyezett vízbe helyezzék ezeket. Ideális esetben az emésztőgödör vagy más gödör legmélyére. A legnagyobb figyelmet a maximális merülési mélységre fordítsa – ez mutatja meg, milyen mélyre merítheti a szivattyútestet anélkül, hogy sérülést vagy teljesítménycsökkenést kockáztatna. Nem kell aggódnia a kinyomás miatt. Nyilvánvaló, hogy a szivattyú sokkal magasabbra tudja kinyomni az iszapot, mint amennyire az alámerül. Ez egy praktikus megoldás, amely igényesebb körülményekre is alkalmas.

Iszapszivattyú nyomómagassága

Ha már tudja, hogy melyik szivattyú konstrukciótípus felel meg Önnek jobban, az egyik fő kritérium következik – a maximális nyomómagasság.

A maximális nyomómagasság arra a magasságra vonatkozik, ahová a szivattyú a kiszivattyúzandó vizet/iszapot ki tudja nyomni. Figyelembe kell azonban venni, hogy az ilyen típusú szivattyúk nyomómagassága lényegesen kisebb, mint egy hagyományos vízszivattyúé. Átlagosan 10-25 m, de ha többet akar fizetni a profi változatért, egyes modellek 70-80 m-es magasságkülönbséget is leküzdenek.

A felszíni szivattyúk esetében a helyzet valamivel kedvezőbb. Gyakran használják a szállítómagasság kifejezést, amely a szívásmélység és a maximális nyomómagasság összege. Ha egy felszíni iszapszivattyú 8 m mélységből képes vizet szivattyúzni, és 20 m-es nyomómagassággal rendelkezik, akkor maximum 28 m teljes szivattyúzással kell megbirkóznia. Ne felejtse el azonban, hogy a szivattyút megfelelő magasságban kell elhelyezni ahhoz, hogy egy ilyen „kísérlet“ egyáltalán működjön.

Víz/iszap átfolyás – szivattyúteljesítmény

A szivattyúteljesítményt (vagy a víz/iszap átfolyást is) liter/órában adják meg. És mivel bizonyos helyzetekben percek dönthetnek, az iszapszivattyúk teljesítménye a legfontosabb paraméter, amely a más típusú szivattyúkat könnyedén felülmúlja.

Összehasonlításképpen – egy nagy teljesítményű vízszivattyú óránként 1000 liter vizet képes kiszivattyúzni, egy minőségi iszapszivattyú pedig 15-20-szor többet. Ez egy megdöbbentő szám, amely az eszköz teljesítményét jelzi. Alkalmi, kevésbé igényes használat esetén biztosan meg lehet elégedni alacsonyabb – 5000-6000 l/h körüli – szivattyúteljesítménnyel.

Számítson arra, hogy a számok a valós használatban biztosan alacsonyabbak lesznek. A szivattyúteljesítmény a nyomómagassággal csökken, és a maximális átfolyás csak a minimális nyomómagasság esetén érhető el – azaz csak akkor, ha a szivattyú közvetlenül a felszín alá van merülve. Az alap szivattyúteljesítményt is ezért a szabványos értékekre méretezték.

Szilárd részecskeáteresztő képesség

A paraméter, amely megmondja, hogy a szivattyú mekkora szennyeződéseket és részecskéket képes kezelni az iszapban, a maximális részecskeáteresztő képesség megjelölés alatt található. Az áteresztőképességet milliméterben fejezik ki. Ez a szivattyú homok, kavics, iszap, biológiai hulladék és mechanikai szennyeződések kezelésére való képességéről árulkodik.

Az alapmodellek esetében ez 5 mm, a drágább, igényesebb körülményekre tervezett szivattyúk esetében akár 35-50 mm-es értékekkel is találkozhat. Nem kell aggódnia amiatt, hogy a szivattyú a nagyobb részecskék beszívása miatt beragad. Nem fog. A mechanizmus megakadályozza a szivattyút károsító részecskék bejutását.

tavacska

Iszapszivattyúk és alkalmazásuk

Az iszapszivattyúk között is jelentős különbségeket talál. Egyes szivattyúk igénytelen feladatokra alkalmasak, ami csak legfeljebb 5 mm-es maximális részecskeáteresztő képességnek felel meg. A beépített medencéből vagy pincéből szivattyúzzák ki a vizet. Ha szeptikus tartály iszapszivattyút szeretne vásárolni, akkor olyan készüléket kell keresnie, amelynek részecskeáteresztő képessége legalább 25-30 mm, megerősített konstrukcióval, túlterhelés elleni védelemmel és a motor védelme érdekében a működést szabályozó biztonsági funkciókkal (pl. nyomáskapcsoló-úszókapcsoló) rendelkezik. Professzionális eredményt nyújt a vágókéssel (zúzóval) ellátott iszapszivattyú – ez a szívás előtt felaprítja a nagyobb darabokat, és kitartóan kiszívja a szennyeződéseket és a masszát, amelyekkel a kevésbé felszerelt modellek nem boldogulnának.

Elektromos vagy benzines iszapszivattyú?

Ha már a különbségeknél tartunk, egy fontosat eddig figyelmen kívül hagytunk – az iszapszivattyú meghajtását. Biztos, hogy az elektromos készülékek túlsúlyával találkozik, amelyek legyőzték a benzineseket. Ha van hozzáférése hálózati áramhoz, akkor az elektromos iszapszivattyú választása egyértelmű – csendes, könnyű és kevésbé igényes a működési költségekre. Figyelmeztetés – a nagy teljesítményű szivattyúk esetében háromfázisú elektromos motorral és a hozzá tartozó áramforrással kell számolnia.

A benzines iszapszivattyúk legnagyobb előnye a szabad mozgás lehetősége. Használhatók nehezebben hozzáférhető helyeken, ahol nincs hozzáférés a hálózati áramhoz.

Anyagminőség

A szivattyúk ára a felhasznált anyagok minőségével együtt nő.

Az olcsóbb, ritkább használatra tervezett modellek műanyagot és fémet kombinálnak. Azok, amelyek nagyobb mélységben nagyobb víznyomásnak vagy az iszap kémiai összetételének vannak kitéve, tartós rozsdamentes acélból vagy speciális alumíniumöntvényből készülnek.

Részletek, amelyek számítanak

 • A szivattyú súlya – A szivattyút időről időre át kell helyeznie. A legkönnyebbek 5-6 kg körüli súlyúak, a robusztusabbak gyakran meghaladják a 25 kg-ot.
 • Nyomáskapcsoló (úszó) – A jó minőségű iszapszivattyúnak rendelkeznie kell egy nyomáskapcsolóval, úgynevezett úszókapcsolóval. Automatikusan leállítja a szivattyút, amint a víz egy bizonyos szint alá csökken. Ez megakadályozza a szárazonfutást. A gyakran használt szivattyúk még rendelkeznek újraindítással is, amikor a víz elér egy bizonyos szintet. A szeptikus tartály vagy pöcegödör ellenőrzésével kapcsolatos aggodalmak megszűnnek. A szivattyúzás mindig szükség szerint történik.
 • Automatikus kikapcsolás szárazon futás esetén – Még ha a szivattyú nincs is nyomáskapcsolóval felszerelve, akkor is érzékeli, hogy a víz/iszap szintje a minimális szint alá süllyedt, amikor már a veszélyes szárazonfutás léphet fel. Néha elég, ha a szivattyú nincs elmerülve, és túlzott túlmelegedés következik be.
 • Termikus motorvédelem – Vagy akár egy termikus biztonsági biztosíték leállítja a motort, ha a hőmérséklet a megengedett tartomány fölé emelkedik.

Iszapszivattyúk ára

Mennyit érdemes befektetni a tartalékként szükséges szivattyúba? Mennyit kell fizetni egy olyan szivattyúért, amelyet több helyen is rendszeresen használnak? Három árszint közelíti meg az alapvető különbségeket:

✅ Iszapszivattyúk 17500 forintig

Nem kell egy vagyont fizetnie egy szivattyúért, és már 17500 forint alatt is találhat praktikus berendezéseket, akár a legkelendőbb Fieldmann, GÜDE és Hecht márkájú szivattyúk közül is. Ezek könnyű, kompakt elektromos modellek, amelyek műanyagot és fémet kombinálnak. A paraméterek egyáltalán nem rosszak – a maximális merülési mélység akár 8 m, a nyomásmagasság akár 10 m és a maximális átfolyás kb. 5000 l/h és több. Alkalmi, kevésbé igényes használatra alkalmas.

✅ Iszapszivattyúk 52500 forintig

Lényegesen jobb, általában az általános háztartási igényekhez elegendő felszereltséget 17500-52500 forintos áron lehet találni. A kivitelezés és a felhasznált anyagok minősége magasabb színvonalú. Vannak biztonsági funkciók, amelyek védik a motort, teljesen fémből készült kialakítás és érdekes felszerelés – úszó, zúzó, vágókések stb. formájában. A részecskék maximum átmérője eléri a 35 mm-t. Ha minőségi fekáliaiszap-szivattyút keres, nézzen körül ebben a kategóriában.

✅ Iszapszivattyúk 52500 forinttól

Minden paraméter és minőség felfelé növekszik. Ha olyan szivattyúra van szüksége, amely képes megbirkózni a kemény kihívásokkal, és tudja, hogy rendszeresen használni fogja otthonában/munkahelyén/építési területén/ingatlanán, ne féljen befektetni. A pénzéért egy nagy teljesítményű, erős készüléket kap, amely csúcsminőségű tulajdonságokkal rendelkezik, és lényegesen rövidebb idő alatt végzi el a munkáját, mint olcsóbb „kollégái“.

A legjobb iszapszivattyú márkák

Az alábbi listában azokat a márkákat találja, amelyek jól szerepeltek az iszapszivattyú-teszteken, és sok elégedett fogyasztót is meggyőztek, amint azt a pozitív recenziók is bizonyítják.

 • Fieldmann – A cseh márka portfóliójában alapvető iszapszivattyúk találhatók kedvező áron. Alkalmas zavaros, iszapos folyadékok alkalmi szivattyúzására. Max. 35 mm-ig terjedő részecskeméret a Fieldmann FVC 4001-EK modell esetében.
 • GÜDE – A jó középkategóriába tartozó szivattyúk a német GÜDE márka kínálatában találhatók. Népszerű az ár/teljesítmény arány miatt. „Nagyon jó“ minősítés a Heimwerker Praxisban.
 • Elpumps – A kedvező ár és a sokéves tapasztalat kombinációja a magyar cégnél, amely a különböző típusú szivattyúkra és „víz“ technológiára specializálódott. Magasabb osztály és nagyon jó paraméterek.
 • Extol – A jól ismert szerszámmárka a megfizethető búvár iszapszivattyúk szélesebb választékát kínálja.
 • AL-KO – Az összetéveszthetetlen piros és fekete színű modellek az alacsonyabb ár ellenére is a teljesítmény és a robusztusság szem előtt tartásával készültek.

Gyakran ismételt kérdések – GYIK/FAQ

Hogyan lehet meghosszabbítani a szivattyú élettartamát?

 • Tartsa be a kezelési útmutató utasításait, és ne próbálja a szivattyút szélsőséges teljesítményértékekre hajtani. Bár képesnek kell lennie kezelni a terhelést, hozzájárul a gyorsabb kopáshoz. Ha például 8 m mélységből kell szivattyúznia, keressen olyan szivattyút, amelynek maximális szívási/merülési mélysége valamivel nagyobb.
 • Tartsa be az előírt átfolyási átmérőket a szíváshoz vagy a kinyomáshoz. Ne csökkentse ezeket, mert a motor túlmelegedését kockáztatja.
 • Ne merítse a szivattyút a megengedettnél mélyebbre. A magasabb környezeti nyomás miatt a szivattyú működésképtelenné válhat.
 • A búvár iszapszivattyú nem futhat szárazon. Ennek oka, hogy a víz hűti a motort, amely rossz körülmények között túlmelegedhet és tönkremehet.
 • Télen ügyeljen a szivattyú alapos tisztítására és szárítására. A víz fagyáskor kitágul, és súlyosan károsíthatja a szivattyú belsejét.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Fieldmann FVC 4001 EK
Szállítási magasság: 8 m
Max. részecskeméret: 35 mm
Áramlás: 12 000 l/h
Búvárszivattyú fajtája: Szennyezett vízhez
5 out of 5 stars (5 / 5)18000 Ft Alacsony ár
2.Gardena 9000
Szállítási magasság: 6 m
Max. részecskeméret: 25 mm
Áramlás: 9 000 l/h
Búvárszivattyú fajtája: Szennyezett vízhez
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)28000 Ft Alacsony ár
3.GÜDE GS 1103 Pl
Szállítási magasság: 8 m
Max. részecskeméret: 35 mm
Áramlás: 20 000 l/h
Búvárszivattyú fajtája: Szennyezett vízhez
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)22000 Ft Alacsony ár
4.Einhell GE-DP 6935 ECO Expert
Szállítási magasság: 9 m
Max. részecskeméret: 35 mm
Áramlás: 17 500 l/h
Búvárszivattyú fajtája: Szennyezett vízhez
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)43500 Ft Alacsony ár
5.Elpumps NEPTUNE
Szállítási magasság: 9 m
Max. részecskeméret: 30 mm
Áramlás: 15 000 l/h
Búvárszivattyú fajtája: Szennyezett vízhez
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)61500 Ft Alacsony ár
6.Extol CRAFT 414163
Szállítási magasság: 11 m
Max. részecskeméret: 35 mm
Áramlás: 16 500 l/h
Búvárszivattyú fajtája: Szennyezett vízhez
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)46500 Ft Alacsony ár

Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalább inspiráltuk az új iszapszivattyú kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek. Ezt megteheti alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb iszapszivattyúkat.