Gyermek áru

A legjobb kerti gyermekjátszóterek (recenziók és teszt) 2024

legjobb kerti gyermekjátszóterek
Vannak gyerekei és kertje? Mi lenne, ha olyan helyet teremtene számukra, ahonnan nem akarnak majd elmenni? Sok kertben kiemelkednek a kész és a házi készítésű gyermekjátszóterek. Ha nem bátorkodik ilyet készíteni, inspirálódjon a legjobb kerti gyermekjátszóterekről szóló tippjeinkből, amelyek feldobják a környezetet, és rengeteg szórakozást nyújtanak a gyerekeknek, amikor a szabadban töltik az idejüket.

Hogyan válasszon azonban olyan játszóteret, amely megfelel az elvárásoknak, érdekes játékösztönzést nyújt, és legalább néhány szezonon keresztül fenntartja a gyerekek érdeklődését? A gyermekjátszótérbe történő beruházás nem éppen elhanyagolható, ezért minden részletet alaposan meg kell ismerni. Fontos, hogy figyelembe vegye a gyermekek életkorát, fizikai képességeiket és érdeklődési körüket, találjon kellően tágas helyet a kertben, és olyan elemeket válasszon a gyermekjátszótérhez, amelyek rendszeres érdeklődésre tarthatnak számot.

Az alábbi választási útmutatóban ezért számos érdekes információt és tanácsot talál, amelyeket azért készítettünk, hogy megkönnyítsük a döntési és vásárlási folyamatot. Figyelmünket a gyermekjátszótér tesztekre és recenziókra is összpontosítottuk, és ezekben több olyan, különböző kialakítású és anyagú kedvencet találtunk, amelyek felkeltették a szülők figyelmét, és – mindenekelőtt – betöltötték a céljukat, és nagyon boldoggá tették a gyerekeket. Inspirálódjon a rangsorból, és válasszon okosan!

A legjobb kerti gyermekjátszóterek (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Loft 500 Red Exit Toys
Kor: 3 éves kortól
Méretek: 329*253*190 cm
Maximum terhelés: 100 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)500000 Ft Alacsony ár
2.Pilings House Smoby
Kor: 24 hónapos kortól
Méretek: 260*160*197 cm
Maximum terhelés: -
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)124000 Ft Alacsony ár
3.Játszótér Fun Center Smoby
Kor: 24 hónapos kortól
Méretek: 284*203*176 cm
Maximum terhelés: 3 kids x 50 kg = 150 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)130000 Ft Alacsony ár
4.Multiactivity Climbing Tower Smoby
Kor: 24 hónapos kortól
Méretek: 230*143*140 cm
Maximum terhelés: 100 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)95000 Ft Alacsony ár
5.Adventure Car Smoby
Kor: 18 hónapos kortól
Méretek: 233*68*91 cm
Maximum terhelés: 3 kids x 50 kg = 150 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)120000 Ft Alacsony ár
6.Szett játszótér Fun Center Smoby
Kor: 24 hónapos kortól
Méretek: 284*203*176 cm
Maximum terhelés: 3 kids x 50 kg = 150 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)220000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon gyermekjátszóteret

A gyermekjátszótér – egy új domináns elem, amely hamarosan teljessé teheti a kerti környezetet. A gyerekek szeretik a játszótereken tölteni az időt. Nemcsak fizikai képességeiket fejlesztik, és rengeteg energiát égetnek el mászás, csúszás vagy kúszás közben, hanem itt köttetnek a legjobb gyermekkori szövetségek is. Egy kalózhajó elfoglalásához taktikára és sok együttműködésre van szükség. Nem áll messze attól, hogy a gyermek álmát valóra váltsa! Vegyük sorra lépésről lépésre a gyermekjátszótér kiválasztásának alapvető kérdéseit és kritériumait.

Hol helyezzünk el játszóteret a kertben?

Mielőtt elkezdené nézegetni a rendelkezésre álló kínálatot, keressen egy megfelelő helyet a kertjében, ahova a játszótér kerül. A tér jelentős korlátozó tényező lehet, és előfordulhat, hogy a tervezett helyszín végül nem lesz megfelelő.

  • Általában vízszintes helyre van szükség, ahol napközben legalább részlegesen árnyékban van (például egy fa az egyik oldalon). Az egész napos fény nem jó, de az állandó árnyék sem, ahol különösen a faszerkezetek hajlamosabbak a rothadásra.
  • Kerülje a virágágyások és a haszonnövények közelében lévő helyeket. Nagyobb a kockázata rovarcsípésnek. Előbb-utóbb a növények letörhetnek.
  • A gyermekjátszótér körül elegendő helyet kell biztosítania, hogy az egyes részek több oldalról is biztonságosan megközelíthetők legyenek (még a felnőttek számára is). Figyeljen a falak, kerítések közelségére. Ezek nagyon kemény akadályt jelenthetnek a nekirohanó gyerekek számára játék közben. A nagyobb gyerekek számára kihívást jelent azt átugrani a toronyból.
  • Próbáljon meg olyan helyet találni a kertben, amelyet több oldalról is belát, hogy a gyerekek a látóterében biztonságosan játszhassanak.
  • Soha ne helyezzen gyermekjátszóteret medence, tó, bejárati kapu vagy parkoló közelébe.

gyermek játszótér

Hány évesek lesznek a játszóteret használó gyerekek?

A gyermek/gyermekek életkora határozza meg a gyermekjátszótér általános összeállítását és néhány kulcsfontosságú elem méreteit, illetve az installálásuk magasságát.

A kerti gyermekjátszótér élettartama több év. Bár szerkezetileg talán tovább tarthat, de ha a gyerekek felnőnek (és nem lesz több), nem lesz, aki a játszótéren játsszon. Ezért válasszon olyan gyermekjátszóteret, amely a következő 3-4 évben a gyermekeit szolgálja, figyelembe véve az egyes korosztályok érdeklődési körét, még akkor is, ha ez eleinte kihívást jelenthet.

Gyermekjátszótér 2 éves kortól

A kisebb, kb. 2 éves gyerekek számára a legnagyobb vonzerőt a házak jelentik, amelyekben elbújhatnak, játszhatnak különböző szerepjátékokat üzletest, cukrászdást, műhelyest, … Szeretik a homokozót és a jól megközelíthető, 150-200 cm hosszú csúszdát is. A legkisebb gyermekek esetében nagyon fontos, hogy ügyeljünk az összes elem biztonságosságára. Éppen ezért népszerűek a műanyag gyermekjátszóterek, mivel színük, formájuk vonzóbb, és a lehorzsolódás veszélye is lényegesen kisebb.

Gyermekjátszótér 3-4 éves kortól

Amint a kis óvodás felfedezi az óvodai játszótér varázsát, elkezdi fejleszteni a képességeit és versenyezni a barátaival. A 3-4 éves gyerekek nagyon szeretnek mászni (kötelek, hálók, mászófalak), imádják a csúszdákat és a földtől kicsit magasabban elhelyezett tornyot, amely bázissá és a titkok helyévé válik.

Gyermekjátszótér 5-6 éves kortól

Az óvodások és az általános iskola első éveiben járó gyerekek már nagyobb játszószetteket keresnek, magasra helyezett toronnyal, nagyobb kihívást jelentő mászókákkal, hosszabb és félelmetesen gyors csúszdával.

Szinte minden gyermekjátszótér egyik stabil eleme a hinta. Ez minden gyereknek örömet fog okozni, kortól függetlenül. A jó hír az, hogy ha van egy stabil konstrukció és elegendő hely, akkor az évek során változtathatja a hinta kialakítását – először egy kisebb gyerekeknek való, háttámlával ellátott hinta, majd egy pad típusú hinta, egy dupla hinta, egészen a kör alakú, hálós hintáig.

A leggyakrabban használt anyagok

Fa, fém, műanyag. Ez az anyagtrió a leggyakoribb a gyermekjátszótereken. Ez határozza meg a játszószett tartósságát, stabilitását és általános megjelenését.

Magához a konstrukcióhoz leggyakrabban fát és műanyagot használnak. A kerti műanyag játszószettek házakból, alacsonyabban fekvő „tornyokból“ és bunkerekből állnak. A kisebb gyerekek figyelmét is felkeltik, és ennek megfelel a maximális terhelhetőségük (a fánál alacsonyabb). A fából készült gyermekjátszóterek a magyar kertek oszlopos tagjai közé tartoznak. Ezek általában egy robusztusabb, létrával és csúszdával felszerelt toronyból állnak, amelyhez csatlakozik egy lógó hintákhoz tervezett konstrukció. A vár alatti alsó részben egy kisebb, fakeretes homokozó rejtőzik.

A rendelkezésre álló fafajták dominálnak – fenyő, lucfenyő, vörösfenyő, egy fényűzőbb változat esetén egzotikus fa és cédrusfa is. A helyi faanyagokat elkerülhetetlenül bevonattal kell védeni, különben a nedvesség és az időjárási körülmények hatására nagyon hamar tönkremennek. Győződjön meg róla, hogy a fa impregnált-e, mielőtt megvásárolja. Ezzel több órányi időt takaríthat meg. Ragaszkodjon az egészségügyi szempontból biztonságos impregnáláshoz. Ne feledje azonban, hogy egy-két év múlva a bevonatot meg kell ismételni, ahogyan más kerti fakonstrukciók esetében is. A kültéri fát ápolni kell.

A csúszdán és néhány függő hintán műanyag, különösen UV-álló polietilén található. A gondos téli tárolás és az UV-védelem ellenére idővel elveszítheti színét és törékennyé válhat. A kerti gyermekjátszóterek esetében azonban továbbra is nagyon népszerű megoldás, mivel a rozsdamentes acél csúszdák lényegesen drágábbak, az ütés fájdalmasabb, és ami a legfontosabb, a napon gyorsan átforrósodnak.

A fém jelen van a gyermekjátszótereken, különösen a kulcsfontosságú részleteken – kötőelemek, rögzítő kapcsok, stabilizáló rudak és merevítések, korlátok és fogantyúk.

A fent említett anyagtrió mellett a torony teteje zsindelyt is tartalmazhat, a mászófal pedig tartós mesterséges homokkőből készült mászóköveket. A hinták, mászókötelek és mászóhálók kötelei szívós szintetikus textilből készültek, amelyek fonva vannak, hogy megakadályozzák a horzsolásokat vagy égési sérüléseket.

játszótér csúszdával

Gyermekjátszóterek és játszószettek – Legkeresettebb elemek

A következő elemek megléte határozza meg, hogy mennyire lesz népszerű a gyermekjátszótér a kertben. Egyes szettek véglegesek, mások moduláris szettként működnek, és fokozatosan fejleszthetők vagy bővíthetők.

Torony

A gyermekjátszótér leghagyományosabb és legnépszerűbb eleme. Ez egy robusztus konstrukció – egy ház/vár 7 × 7 cm vagy 9 × 9 cm keresztmetszetű hasábokon. Létrák, lépcsők, mászófal vezet a toronyba, a toronyból pedig csúszda vezet lefelé, néha még egy lecsúszó rúd/tűzoltórúd is (ideális a kis „tűzoltók“ számára). A torony alatt van egy homokozónak kialakított hely.

Csúszda

A legjobb gyermekjátszótér az, amelyikből nem hiányzik a csúszda. A 200-230 cm hosszú csúszda egy kb. 120 cm magas alappal rendelkező toronyból indul. A 250-300 cm hosszú csúszdák már kb. 150-160 cm magas toronyalapot igényelnek. A vásárolt szettek esetében a csúszda hosszát a toronyhoz optimálisan kell megválasztani, hogy a lejtés biztonságos és ugyanakkor kellően szórakoztató legyen.

Homokozó

Ezt az elemet különösen a kisebb gyerekek értékelik. A homokozó a torony alatt található, ahol legalább részben árnyékban van – védve van a naptól és az esőtől (de nem 100%-ban). Ne felejtsen el beszerezni egy védőfedelet vagy a keret fölé feszíthető hálót, hogy megakadályozza, hogy a macskák vagy rágcsálók éjszaka a homokhoz hozzáférjenek.

Hinták

Egy másik klasszikus gyermekjátszótéri felszerelés. A hinták a fő toronyhoz csatlakozó oldalsó konstrukcióra vannak felfüggesztve. Az univerzálisan elhelyezett konzolok lehetővé teszik a különböző típusú hinták – háttámlával ellátott ülőhinták, padhinták és kör alakú hálós függőhinták – felakasztását. Mindig tartsa be az ajánlott maximális terhelést.

Mászófal, mászóháló (pókháló), mászókötél

Az óvodába járó gyerekek különösen élvezni fogják a magasba mászást. Edzik az erejüket, ügyességüket, új trükköket tanulnak. Még ha meg is ütik magukat, ha leesnek, ez ritkán tartja vissza őket a folytatástól.

Korlátok, fogantyúk, lépcsők, létrák, stabilizáló horgonyok

A fent felsorolt elemek a minőségi fa gyermekjátszótér alapvető részét képezik. Ezek nem tartoznak automatikusan az alapcsomagba. Ebben az esetben célszerű külön megvásárolni ezeket, és a játszószett minden tekintetben teljes.

Gyermekjátszóterek biztonsága

Gyermekjátszótér vásárlásakor bízzon jól ismert kereskedő/gyártó cégben, aki nem rontaná a nevét azzal, hogy silány minőségű termékeket árul. A tanúsított gyermekjátszótereknek meg kell felelniük a legszigorúbb biztonsági előírásoknak.

Fontos a konstrukció ellenállása még a megengedett legnagyobb terhelés mellett is, az egyes elemek magasságának betartása, a nyílások mérete, a leesés, beszorulás elleni korlátok elhelyezése vagy a nem mérgező anyagok és bevonatok használata. Ön szabadtéri játszóteret választ a gyermekek számára, ezért próbáljon meg felelősségteljesen választani, hogy a játék örömét semmi ne rontsa el.

Gyermekjátszóterek ára

Mennyit fizet egy minőségi kerti gyermekjátszótérért?

✅ Gyermekjátszóterek 140000 forintig

A 140000 forintig terjedő árkategóriában kisebb, 2-3 gyermek számára tervezett fa gyermekjátszóterek és a kisebb gyermekek számára is alkalmas műanyag gyermekjátszóterek szélesebb választéka található. Nem foglalnak sok helyet, kényelmesen találhat számukra megfelelő területet.

✅ Gyermekjátszóterek 140000 és 280000 forint között

Egy kategória, amelyet számos, a kertbe és a családi házhoz szánt, legkelendőbb gyermekjátszótér képvisel. Az ár/felszereltség arány még több évre előre is kielégítő. Figyelje meg, hogy a gyerekek mit szeretnek a legjobban a nyilvános játszótereken, és ennek megfelelően állítsa össze az ideális szettet.

✅ Gyermekjátszóterek 280000 forinttól

Ha több gyermeke van, vagy egyszerűen csak a tökéletes játszóteret keresi, amely nem marad észrevétlen, akkor irány a domináns és tágas fa gyermekjátszóterek elbűvölő világa. Minden megvan bennük, amire a gyermekszívek vágynak, és a legtöbb esetben nagyobb terhelést és intenzív használatot/nagy igénybevételt is kibírnak. A magasabb beruházás mellett készüljön fel a védőbevonatok rendszeres alkalmazására hosszabb ideig.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Loft 500 Red Exit Toys
Kor: 3 éves kortól
Méretek: 329*253*190 cm
Maximum terhelés: 100 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)500000 Ft Alacsony ár
2.Pilings House Smoby
Kor: 24 hónapos kortól
Méretek: 260*160*197 cm
Maximum terhelés: -
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)124000 Ft Alacsony ár
3.Játszótér Fun Center Smoby
Kor: 24 hónapos kortól
Méretek: 284*203*176 cm
Maximum terhelés: 3 kids x 50 kg = 150 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)130000 Ft Alacsony ár
4.Multiactivity Climbing Tower Smoby
Kor: 24 hónapos kortól
Méretek: 230*143*140 cm
Maximum terhelés: 100 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)95000 Ft Alacsony ár
5.Adventure Car Smoby
Kor: 18 hónapos kortól
Méretek: 233*68*91 cm
Maximum terhelés: 3 kids x 50 kg = 150 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)120000 Ft Alacsony ár
6.Szett játszótér Fun Center Smoby
Kor: 24 hónapos kortól
Méretek: 284*203*176 cm
Maximum terhelés: 3 kids x 50 kg = 150 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)220000 Ft Alacsony ár