Kert és műhely

A legjobb kerti ollók (recenziók és teszt 2024)

kerti ollókA legjobb kerti ollók precíz és tiszta vágást biztosítanak, meggyőzőek az élességükkel, a tartósságukkal és az ergonómiájukkal, amely még több tucat vágás után sem okoz megerőltetést a kéznek. Hol keressük ezeket? Például az alábbi rangsorban is, amelybe gondosan kiválogattunk néhány magasan értékelt kerti ollót neves gyártóktól.

Olyan kerti ollókra összpontosítottuk figyelmünket, amelyek ár/teljesítmény aránya az adott kerti tevékenységhez való felhasználás szempontjából több mint ideális. Készítettünk egy választási útmutatót, amelyben megtudhatja, hogyan válassza ki az igényeinek megfelelő kerti ollót, és milyen paraméterekre kell a legnagyobb figyelmet fordítania. Ha biztosra akar menni, vegye igénybe a kerti ollók tesztjeit és recenzióit, ahol a Fiskars, Felco, Bosch, Gardena és Extol márkák kedvenceit találja.

A legjobb kerti ollók (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.FELCO 2
+ Merev vágófej, szegecselt támasztóél
+ Kis súly, ellenállóképesség és szilárd kivitel
⭐ 100 %20500 Ft Alacsony ár
2.Fiskars PB-8 1020203
+ 26 mm átmérőjű ágakról tud gondoskodni
+ Ergonomikus markolattal a komfortos fogásért
⭐ 100 %12000 Ft Alacsony ár
3.Black+Decker BCPP18B
+ Ágvágó akkumulátoros, egykezes
+ 25 mm átmérőjű ágakat tudsz vele elvágni
⭐ 98 %50000 Ft Alacsony ár
4.Fiskars PowerGearX™ fém fogaskerekes ágvágó L 112490
+ Ágak vágásához különösebb erőfeszítés nélkül
+ Max. 50 mm átmérőjű faágak lemetszésére alkalmas
⭐ 96 %26000 Ft Alacsony ár
5.Bosch 06019K1021
+ Az erős lítium-ion akkurendszer
+ Korrózióálló és rendkívül tartós pengék
⭐ 94 %cena Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon kerti ollót

Ha minőségi kerti olló van a kezében, nagyszerű esélyt jelent a nehéz kihívások leküzdésére és a rendkívül precíz vágással történő növényápolásra. Ennek az alapvető kerti felszerelésnek a választéka meglepően széles, ezért érdemes odafigyelni a megfelelő kivitel/kialakítás kiválasztására. Hogyan válasszon kerti ollót díszcserjék metszéséhez? Milyen előnyökkel kell rendelkeznie az ágak metszésére szolgáló kerti ollónak? Beszéljünk bővebben a kerti munkákhoz használt ollók alaptípusairól, kialakításukról és felszereltségükről.

A kerti ollók kiválasztása felhasználás/cél szerint

Mielőtt elkezdené a választást, vegye figyelembe a kerti olló rendeltetését. Míg egyes kerti ollók gyógynövények és díszcserjék metszésére alkalmasak, mások sövényekkel, szőlővel, gyümölcsfák koronájának metszésével vagy egy angol gyep tökéletesre nyírásával is könnyedén megbirkóznak. Maga a kialakítás a rendeltetésétől függ – a kerti ollók elsősorban méretben, erősségben, vágási átmérőben és a pengék számában különböznek egymástól.

Kerti fűnyíró olló

A kerti fűnyíró ollóknak külön kategóriája van. A fűszálakat nem nehéz levágni, de mivel a járdaszegélynél rengeteg van belőlük, szeretnénk a vágási folyamatot gyorsabbá tenni. Ebben a kategóriában ezért nem csak keskeny, hosszú pengével rendelkező kézi fűnyíró ollókat talál, hanem több népszerű akkus modellt is, amelyek vágószerszáma fésűre (listára) hasonlít, és így a hatótávolságuk lényegesen szélesebb.

Kerti ollók fűszernövényekhez és kisebb bokrokhoz

Ezek általában egykezes, kompakt méretű és könnyű kerti ollók, amelyek nagyon könnyen kezelhetők. A kisebb paramétereiknek köszönhetően nem okoznak kézfáradást. A velük végzett metszés során elérheti a kívánt pontosságot és kíméletességet a kényesebb növényeknél.

Kerti sövényvágók

A kerti sövényvágók az egyik legkeresettebb típusok közé tartoznak. Díszfák nyírására és formázására tervezték ezeket, aminek megfelel a pengék erőssége és a vágási átmérő. A hosszú, karcsú pengékkel ellátott egy- és kétkezes kerti ollók mellett a hosszú listával (akár 65 cm) ellátott, vágókésekkel felszerelt, vezeték nélküli/akkumulátoros, elektromos és benzinmotoros kerti ollók is figyelmet követelnek maguknak. A velük végzett munka gyors és precíz.

Kerti ollók ágakhoz

A fák koronájának karbantartására és az ágak metszésére szolgáló kerti ollóknak a magyarországi kertekben megingathatatlan a helyük. A gyümölcstermesztők egész évben használják ezeket a különböző típusú metszésekhez. Fontos, hogy olyan kerti metszőollót válasszon, amely megfelel a kihívásnak. A vágási átmérő, a penge tartóssága, a fogantyú kialakítása és a hatótávolság a leggyakrabban értékelt kritériumok ebben az alkategóriában. A kézi metszőollók mellett a teleszkópos kerti metszőollók is népszerű választásnak számítanak.

Oltványvágó kerti ollók

Az oltványvágó ollót elsősorban a gyümölcsös- és szőlőtulajdonosok ismerik. A csomagban többféle típusú oltókés – omega, V, angol vagy oldalsó – is megtalálható. Ne hagyja figyelmen kívül a maximális vágási átmérőt. Keressen információkat az oltványvágó kerti ollók recenzióiban, hogy megtudja, a keresett modell pontos, tiszta vágást biztosít-e az ígéreteknek megfelelően.

Többfunkciós kerti ollók

Ahogy a neve is mutatja, ez a fajta kerti olló több funkció elvégzésére alkalmas. De ne várja el ezektől, hogy félelmetesen sokoldalúak legyenek. Ezek általában jó minőségű, masszívabb, egykezes kerti ollók (díszfák és ágak vágására alkalmasak), amelyek markolatába más praktikus eszközöket is integráltak (hasonlóan a zsebkéshez). Így például kábelvágót és kartonkést is tartalmazhatnak.

ágakat vágni

Kerti ollók meghajtás szerint

A kerti ollók kínálatának nagy része kézi működtetésű. A kézi kerti ollók bármikor használatra készen állnak, és magával viheti a kertbe, gyümölcsösbe, szőlőbe vagy nyaralóba. A kivitelezés minőségétől függ, hogy néhány vágás után mennyire lesz fárasztó velük dolgozni. A márkás kerti ollókat úgy tervezték, hogy ne kelljen nagy erőfeszítést tennie. Minél nehezebbek (és nagyobbak), annál hamarabb számíthat a kéz elfáradására.

Az akkumulátoros kerti ollók különösen alkalmasak fűnyírásra (villával) vagy sövénynyírásra (listával). Kialakításuk és formájuk eltér az ollók alapkoncepciójától. Létezik azonban számos praktikus, egykezes működtetésű akkumulátoros metszőolló is, amelyek egyetlen töltéssel akár több ezer vágást is képesek elvégezni. Számítson nagyobb súlyra. A használati idő az akkumulátor üzemidejére korlátozódik.

Egypengés vagy kétpengés kerti olló?

Az egypengés kerti ollók kevésbé hajlamosak a sérülésre és könnyebben karbantarthatók. Csak egy éles pengével rendelkeznek. Az idősebb és száraz ágakat is vághatja ezekkel. Mivel jobban ellenállnak a kopásnak, a homokkal vagy finom kaviccsal való érintkezést is jól bírják, ezért gyökerek vágására is alkalmasak. Bár a kétpengés kerti ollók karbantartása igényesebbek, nagyon élesek, és lehetővé teszik a friss ágak nagyon precíz vágását.

Egykezes vagy kétkezes kerti olló?

Leggyakrabban az egykezes kerti ollót használják. Könnyebbek, ügyesebbek, kényelmes a használatuk, és az egyik keze szabad, amikor ezekkel dolgozik. Fontos azonban figyelembe venni a rendeltetésüket. A legjobbak legfeljebb 20-25 mm átmérőjű ágakat tudnak levágni. A rugó masszívsága vagy a fogaskerék minősége határozza meg, hogy mennyire lesz könnyű vagy megerőltető az egykezes használat.

A kétkezes kerti olló két kézzel működtethető, és sok gyümölcstermesztőnek okoz örömet. A pengék hosszán kívül összpontosítson a markolat ergonómiájára és a teljes hatótávolságra (teleszkópos nyéllel ellátott olló is kapható). Nagy erőt képesek kifejteni, így akár 45-50 mm átmérőjű ágakat is levághat.

Anvil vagy Bypass olló?

A Bypass ollók egy pár ívelt pengével rendelkeznek, a választék nagy részét teszik ki, és a legnépszerűbbnek tekinthetők. A vágás módja sokoldalú használatra predesztinálja ezeket. Szép, tiszta vágást végeznek, anélkül, hogy az élő szárszövetet túlzottan károsítanák.

Az Anvil ollók egyenes éllel rendelkeznek, és a vágási módszer a vágódeszkán késsel történő aprításhoz hasonlítható. Előnye kétségtelenül az Anvil olló által kifejtett erő, de nem a legkíméletesebb a vágási területhez (a vágás helyén lévő szövetnek hosszabb időbe telik a gyógyulás). Ezért inkább száraz és elhalt fán használják ezeket.

Kerti ollók súlya és mérete

Ezek a paraméterek szorosan kapcsolódnak az olló rendeltetéséhez. Legyen tisztában azzal, hogy mire fogja használni az ollót, milyen teljesítményt vár el tőle, és hová akar vele eljutni. A kisebb és könnyebb ollók manőverezhetőbbek/ügyesebbek és alkalmasak a kert hosszabb távú karbantartására, míg a nagy, kétkezes ollókhoz évente néhány alkalommal – például a fák metszésekor – nyúlnak majd. Egyes ollók leírásában például azt találja, hogy nagy kezekre tervezték.

Vágási átmérő

A kerti ollók vágási átmérője milliméterben van megadva, és a pengék közötti maximális távolságot jelenti. Minél nagyobb a vágási átmérő, annál vastagabb ágakat tud az olló levágni. Ez azonban attól is függ, hogy ki használja ezeket. Bár ez egy fontos adat, a gyakorlati használat során előfordulhat, hogy az olló nem bírja el a maximumot, ha nincs elég erő a kezében, és ez a fa sérüléséhez vezethet.

Ha például akár 20 mm átmérőjű ágakat szeretne vágni, válasszon olyan ollót, amelynek vágási átmérője legalább 25 mm, és ideális esetben olyan fogaskerekes mechanizmussal rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a nehéz vágásokat nagy pontossággal és nagy erőkifejtés nélkül kezelje.

Kerti ollók fogantyúja

Éles és rozsdamentes pengék kényelmes és tartós fogantyúval – ezt várjuk el a megbízható kerti ollóktól. Az ollók fogantyújának szilárdságot, optimális formát és dőlést, kényelmet és csúszásmentes kivitelezést kell nyújtaniuk. Egyes esetekben még lágyítottak is, és ellenállónak mutatkoznak a hőmérséklet-ingadozásokkal és a nedvességgel szemben. Kerülje az olcsó kerti ollók vásárlását, amelyek fogantyúja csupán vékony, kemény műanyaggal van bevonva. Ezek bőrkeményedést okoznak, és a fém alapon lévő műanyag nem bírja ki sokáig.

A kerti ollók praktikus fejlesztései

 • Ollózár – Hasznos biztonsági funkció, amely megakadályozza, hogy a pengék szétnyíljanak, amikor az olló nincs használatban. A zár a fogantyún található, közvetlenül elérhető, amikor az ollót egy kézben tartja. Ez a sérülések megelőzésére szolgál.
 • Drótvágó horony – A kombinált fogókhoz hasonlóan a kerti ollón is található egy bevágás a drót vágásához. Ezt különösen akkor fogja értékelni, ha dróttal rögzített növényeket gondoz.
 • Teleszkópos nyél – A metszőollók ágak vágására tervezett tartozéka. Tartozhat a termékhez, vagy külön megvásárolható hozzá egy kompatibilis nyél. A nyéllel az olló hatótávolsága akár 4 méterre is növelhető.
 • Forgatható ollófej – Lehetővé teszi a pontosabb vágást akkor is, ha bizonyos területek nehezen hozzáférhetőek.
 • Fogantyú nyitás beállítása – Egyes ollók a kézméretnek megfelelő, folyamatos nyitással rendelkeznek, miközben a vágás során megmarad az ideális erőátvitel.

Kerti ollók gondozása

Azt mondják, hogy a legjobb kerti ollók több tulajdonost is kiszolgálnak. Ez azonban attól függ, hogy tulajdonosaik hogyan ápolták ezeket. A kerti ollókat precizitásra és tiszta vágásra tervezték, ezért különösen a pengék érdemelnek rendszeres ápolást. Tartsa ezeket szárazon, növényi maradványoktól, nedvektől és nedvességtől mentesen. Rendszeresen élezze meg ezeket – akár otthon, akár egy professzionális szervizszolgáltatás igénybevételével. Egyes kivitelek olajozást igényelnek. Beteg részek vágásakor mindenképpen fertőtlenítse az ollót, hogy elkerülje a betegség egészséges növényekre való átterjedését.

Kerti ollók ára

Mennyit fizet egy jó minőségű és professzionális kerti ollóért? A könnyebb tájékozódás érdekében az alábbi három kategóriába soroltuk az elérhető ajánlatokat.

Kerti ollók 7000 forintig

Különböző típusú kézi kerti ollók széles választéka, amelyeket a kert alapvető ápolásához terveztek. Egyesek igénytelen használatra alkalmasak, mások teljesítményükkel és minőségi kivitelezésükkel lepik meg Önt. Fókuszáljon az elégedett véleményekkel rendelkező márkás termékekre. Figyelje a pengék minőségét, a fogantyúk kialakítását, az olló súlyát és a vágási átmérőt.​

Kerti ollók 7000 és 21000 forint között

A kategóriát a jelenleg legkelendőbb kerti ollók képviselik különböző kivitelben és felszereltségben. Megbízhatóságra, minimális kézfáradásra, és tartósabb anyagok használatára számíthat. A kézi modellekhez csatlakoznak az alapvető akkumulátoros kerti ollók – például fűnyíráshoz vagy metszéshez.

Kerti ollók 21000 forinttól

A legjobb anyagok nagy tartóssággal, átlagon felüli vágási szélességgel, erős, mégis kényelmes fogantyúkkal – még a profi gyümölcstermesztők és szőlőtulajdonosok is elégedettek lesznek az ilyen árú kézi kerti ollókkal. A kétkezes ollók és a teleszkópos nyéllel ellátott modellek is keresettek. Az akkumulátoros ollók választéka is széles, és vágási teljesítményük az árral arányosan nő. Érdeklődjön az üzemidő/töltésenkénti vágások száma és az akkumulátoros ollók összsúlya iránt.

A legjobb kerti olló márkák

Az alábbi listában azokat a márkákat találja, amelyek népszerű és praktikus kialakítású kerti ollókat tudhatnak magukénak.

 • Fiskars – A finn vállalat leginkább olló, balta és kiváló minőségű kések gyártásáról ismert. A kínálat az igényes vásárlóknak is vonzó lesz. Maximális terhelésre tervezett csúcsminőségű kerti ollók, professzionális acél felhasználásával.
 • Felco – A svájci Felco márka megbízható és kiváló minőségű kerti szerszámainak választéka meggyőzi Önt az ár/teljesítmény arányával. Kerti ollók professzionális minőségben, nagy kezek számára készült modellek is.
 • Bosch – Ha ágak vágására alkalmas akkumulátoros kerti ollók iránt érdeklődik, ne hagyja figyelmen kívül a német Bosch márka kínálatát. Elégedett vélemények, nagyon jó értékesítés.
 • Gardena – Kivételesen jó minőségű kerti szerszámok találhatók a német Gardena márka portfóliójában. Mind a speciális faápolásra szolgáló teleszkópos metszőollók, mind a praktikus és kényelmes kézi kerti ollók népszerűvé váltak.
 • Extol – Az elektromos, pneumatikus és kézi szerszámok cseh márkája megfizethető kerti ollókkal nyűgözi le. Mind a lépcsős (fogaskerekes), mind az oltványvágó kerti ollók népszerűek.
 • StrendPro – A StrendPro kerti ollók kínálata lenyűgözi alacsony áraival. Több tucat modellt találhat 700 és 5250 forint közötti áron.
 • Proteco – Ha a növények ápolásáról van szó a kertben, a Proteco megfizethető kerti ollói is jó szolgálatot tesznek. Könnyű szerkezet, kompakt méretek, egyszerű használat.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.FELCO 2
+ Merev vágófej, szegecselt támasztóél
+ Kis súly, ellenállóképesség és szilárd kivitel
⭐ 100 %20500 Ft Alacsony ár
2.Fiskars PB-8 1020203
+ 26 mm átmérőjű ágakról tud gondoskodni
+ Ergonomikus markolattal a komfortos fogásért
⭐ 100 %12000 Ft Alacsony ár
3.Black+Decker BCPP18B
+ Ágvágó akkumulátoros, egykezes
+ 25 mm átmérőjű ágakat tudsz vele elvágni
⭐ 98 %50000 Ft Alacsony ár
4.Fiskars PowerGearX™ fém fogaskerekes ágvágó L 112490
+ Ágak vágásához különösebb erőfeszítés nélkül
+ Max. 50 mm átmérőjű faágak lemetszésére alkalmas
⭐ 96 %26000 Ft Alacsony ár
5.Bosch 06019K1021
+ Az erős lítium-ion akkurendszer
+ Korrózióálló és rendkívül tartós pengék
⭐ 94 %cena Ft Alacsony ár