Kert és műhely

A legjobb kerti szolár szökőkutak (recenziók és teszt) 2024

egjobb kerti szolár szökőkutakHa egy tetszetős elemet szeretne a kertjébe, az egyik lehetőség a szolár szökőkút, amely már első pillantásra is érdekes. Milyen kialakításúak a legjobb szolár kerti szökőkutak? A víz vonzó elemét hozzák a környezetbe. A csobogó víz harmonikus benyomása talán pont az a dolog, amit szívesen nézeget, miközben pihen.

A működő szökőkút jellemzője a vízkeringés biztosítása. Leggyakrabban ezért pumpával és a teljesítménynek megfelelő méretű szivattyúval működik. Ismerősei kertjében talán látott már kisebb, esztétikus szökőkutakat, amelyeket nem kellett az elektromos hálózatra csatlakoztatni. Az energiát egy napelemből, tehát a Földön elérhető legtermészetesebb és legtisztább energiából nyerték – a napfényből. Eközben a napelemes megoldások egyre inkább megjelennek a kertekben – a kerti napelemes lámpák, a napelemes medence vízmelegítők, a kerti szolár zuhanyok és az egész ház melegvíz-ellátását biztosító napelem panelek mind népszerűek. Nem csoda, hogy az energiafelhasználásnak ez a módja a kerti szökőkutak esetében is teret nyert.

A következő útmutatóban arról beszélünk, hogyan válasszon szolár kerti szökőkutat, és mire kell odafigyelnie, hogy biztosan elégedett legyen a választásával. Többet megtudhat a szökőkutak típusairól, a vízkeringés módjáról, az elhelyezésről, a karbantartásról és a gyakran használt anyagokról. Jó tudni, hogy egy kisebb szolár szökőkút is milyen előnyökkel járhat a kertben, teraszon vagy erkélyen. A szolár szökőkutak tesztjeit és recenzióit is átnéztük, és érdekes modelleket találtunk bennük, amelyek az alábbi rangsor alapjául szolgáltak.

A legjobb kerti szolár szökőkutak (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr
1.blumfeldt Vogelsbrunn
✔️ Hangulatos szökőkút, amely kitűnő dekoráció a kertben, teraszon vagy akár a nappaliban is
✔️ 2 medence emelet, 30 és 60 cm átmérővel
5 out of 5 stars (5 / 5)79500 Ft-ig Alacsony ár
2.blumfeldt Savona
✔️ Érdekes napelemes szökőkút benti vagy kinti környezetbe
✔️ Akár 5 óráig tartó folyamatos működés
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)29000 Ft-ig Alacsony ár
3.blumfeldt Cascada 2G
✔️ Mutatós, 3 emeletből álló vízeséses szökőkút a kertbe vagy a teraszra
✔️ A víz körforgása zárt - nincs szüksége vízellátásra
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)53500 Ft-ig Alacsony ár
4.Klarstein Fez szoláris szökőkút
✔️ Érdekes szoláris szökőkút beltéri és kültéri környezetben
✔️ Hagyományos vidéki design
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)87500 Ft-ig Alacsony ár
5.blumfeldt Murach
✔️ Elektromos áramtól független - kerti szökőkút napelemmel
✔️ Fagyálló polirezin anyagból készült
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)55000 Ft Alacsony ár
6.blumfeldt Liquitorre XL
✔️ Csobogó víz relaxációs hatással
✔️ Szabadon állítható pumpateljesítmény / szökőkút magasság
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)56500 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon kerti szolár szökőkutat

Szépen néz ki, egyszerűen üzembe helyezhető, könnyen mozgatható egyik helyről a másikra, és nem kerül plusz pénzbe az üzemeltetése. A kerti szolár szökőkútnak számos előnye van, amelyek keresett díszítőelemmé teszik. A választék évről évre változatosabbá válik, így nem meglepő, hogy egyre több kerttulajdonos gondolkodik azon, hogyan és hova illessze be a szökőkutat a kerti környezetbe. És nem csak oda. Hogy segítsünk eligazodni a rendelkezésre álló lehetőségek között és megtalálni a legjobb megoldást, tekintse meg az alábbi információkat, tippeket és tanácsokat.

Miért érdemes szökőkutat beszerezni a kertbe?

A szökőkutakat egykor feltűnő esztétikai szolitereknek tartották, amelyek a kastélyokban, botanikus kertekben és a luxus ingatlanok kertjeiben tűntek fel. Csodálatot váltottak ki, és segítettek megteremteni a tökéletes hangulatot. A „hétköznapi halandók“ is vágyakoztak ezekre a kerti környezetükbe. Nem kell azonban szobrászhoz fordulni, vagy belevágni egy nehéz és gyakran költséges megvalósításba. A jelenlegi kínálatban érdekes szökőkutakat talál, amelyekhez elég megtalálni a megfelelő helyet, és egy idő után máris élvezheti a csobogó víz látványát.

 • A szökőkút a kertben megnyugtató és frissítő hatású. Hasonló érzést kelt, mintha egy erdei patakot néznénk.
 • A körülötte lévő levegő kellemesen hűvös, és mintha elnyelné a környező zajt.
  Ez a kertben található vízforrás egyben a szomjas madarak és a hasznos rovarok itatója is.
 • Nem kell aggódni a fokozott jelenlétük miatt. A tollasok jelenléte a kertben jobb gondoskodást jelent a fáiról és cserjéiről, amelyekkel például hernyók táplálkoznak.
 • A beporzó rovarok viszont biztosíthatják, hogy kertje idén virágzóbb és termékenyebb lesz.
 • Ha meglévő tavacskáját szolár szökőkúttal szeretné kiegészíteni, az segít az állóvíz oxigénellátásában, ami a vízi élővilágnak és a vízminőségnek egyaránt jót tesz.

kerti szökőkút

Hova helyezzük el a kerti szökőkutat?

Van már kinézett helye a szökőkútnak? Mindenképpen olyan helyen kell lennie, ahol a szökőkút jól látható lesz. Egy romantikus virágos sarok, egy kerti ülőhely, hinta vagy kerti pavilon melletti hely ideális. Díszfákkal együtt megszépítheti a terasz szélét, vagy érdekes elem lehet egy, a kert mélyére vezető ösvény mentén.

A szolár szökőkútnak elvileg nem kell egész nap teljes napfényen állnia. Akkumulátorral felszerelve a délutáni árnyékot is kibírják. Ha a fő konstrukciótól különálló napelem panellel – szolár panellel rendelkeznek, elegendő, ha csak ezt a panelt helyezi a napra. A szökőkút és a panel között ugyanis egy több méter hosszú összekötő kábel van.

Szolár kerti szökőkút: mi ez és hogyan működik?

A szökőkút alapja egy konstrukció, amely lehetővé teszi a víz keringését. Ezért tartalmaz egy pumpát szivattyúval, amely a vizet egy alacsonyabb szintről egy magasabbra mozgatja. A legfelső szinten aztán a víz irányított gejzírként lövell ki, vagy egyenletesen folyik a szökőkút díszítőelemeire, legyőzve a szökőkút egyes szintjeit. A legtöbb esetben ez egy zárt vízkörforgás, ami azt jelenti, hogy az ajánlott vízmennyiséget (több tíz liter vizet) beleönti a szökőkútba, és ez a víz aztán körbe-körbe kering benne. A vizet időről időre fel kell tölteni (a nyár folyamán elpárolog) vagy ellenőrizni kell a minőségét (meg kell tisztítani a szennyeződésektől, levelektől, algáktól).

A szivattyúnak energiára van szüksége a működéshez. Ez lehet elektromos szivattyú a szokásos elektromos hálózatra való csatlakozással, vagy napelemes/szolár szivattyú, amely a fotovoltaika elveit használja, és így a napelem panelekből nyert energiát.

A szolár szökőkútnak tehát nem kell az elektromos hálózatra csatlakoznia a működéséhez, ami nagyban kibővíti az elhelyezésének lehetőségeit. A szökőkút üzemeltetési költsége nulla, sőt a jó minőségű szolár szökőkutak még többletenergiát is „tárolhatnak“ egy akkumulátorban, amely aztán a szökőkút energiaellátását biztosítja azokban az időszakokban, amikor kevesebb a napsütés (pl. este és éjszaka). A szökőkútba integrált LED világítást is képes táplálni, ami még teljesebbé teszi a szolár szökőkút használatának hatását.

Szolár szökőkút vs. elektromos szökőkút

Valamire már utaltak a fenti sorokban, de nem árt összefoglalni a szolár és az elektromos szökőkút előnyeit és hátrányait.

Az elektromos szökőkutat elektromos hálózatra kell csatlakoztatni. Helytől függően kellően hosszú kábelt kell biztosítani. Működéséhez elektromos áramot fogyaszt. Mennyit? Ez elsősorban a méretétől és a teljesítményétől függ. Az elektromos szivattyúval / szivattyúkkal ellátott szökőkutak különböző méretűek és típusúak lehetnek – a lakásba való kis szökőkutaktól a téren elhelyezett nagy szökőkutakig.

A szolár szökőkutat nem kell elektromos hálózatra csatlakoztatni, így bárhol elhelyezheti, ahol csak szüksége van rá. Szükség van azonban egy napelem panelre – ez vagy része magának a szökőkútnak, vagy a csomagban található, de néhány méterrel arrébb kell elhelyezni. A szolár szökőkutak alacsonyabb teljesítménnyel működnek, de zavartalan működést biztosítanak kertben, teraszon vagy erkélyen való használat esetén. Ne számítson azonban nagy mennyiségű elsöprő erejű vízsugárra. Ezek a szökőkutak kisebb méretűek is. Emiatt alkalmasak magáncélú használatra bekerített telken dekorációként. Az előkertben elhelyezve könnyen a tolvajok vagy vandálok célpontjává válhatnak.

A szolár szökőkutak alaptípusai

Ha a szolár szökőkutakra összpontosít, több alaptípust találhat közöttük a felszereltség, az elhelyezés módja és a víz keringtetésének képessége tekintetében, még rosszabb fényviszonyok mellett is.

Nagyon népszerű csoportot alkotnak a zárt keringésű és saját konstrukciójú szolár szökőkutak. Különböző stílusokban kaphatók – a hagyományos, rusztikus, természetes és minimalista szökőkutak. Saját szivattyúrendszerrel rendelkeznek, napelemes panelt tartalmaznak, vagy kábelen keresztül csatlakoznak hozzájuk. A vizet kell üzembe helyezés előtt beleönti, és szükség szerint feltölteni/tisztítani. A saját „testtel“ rendelkező szolár szökőkutak ára 17500 – 21000 forint körül kezdődik.

A másik kategóriát az egyszerű szolár szökőkutak alkotják, amelyet egy meglévő vízfelületre helyeznek. Ez lehet egy tavacska az udvarban, egy nagy kőedény robusztus lábon, vagy csak egy régi, nagyobb átmérőjű márvány/réz tál, amelyet a sziklakertbe helyezett. A szökőkút egy szivattyúból, egy szivattyúrendszerből és egy fúvókából áll. Szabadon lebeg a felszínen (például egy tavirózsa típusú szökőkút) vagy az aljához van rögzítve. A napelem panel közvetlenül a szökőkút része, vagy távolról – kábelen keresztül – csatlakozik hozzá. Az ára alacsony – a legolcsóbb tavi szökőkutak már 5250 forint körül megvásárolhatók.

Mindkét típus – mind a konstrukcióval rendelkező szolár szökőkút, mind az úszó szolár szökőkút felszereltségében a napelemes panel mellett akkumulátort is tartalmazhat, amely a napközbeni felesleges energia tárolására szolgál. Ez hasonló elven működik, mint egy power bank – a szökőkút este és éjszaka is energiát szolgáltat a keringetéshez (és a világításhoz), kapacitástól függően átlagosan 4-8 órán keresztül.

szökőkút

Szolár szökőkutak konstrukció / stílus szerint

A szolár szökőkutak kínálatának gyors áttekintése azt sugallja, hogy a hagyományos, a modern és a keleti dizájn kedvelői is találnak kedvükre valót. Mely kialakítások tartoznak a legnépszerűbbek közé?

 • Többszintű szolár szökőkút – Az ilyen típusú szökőkutat nem kell különösebben bemutatni. Két vagy három kör alakú szintből áll, az alap a legnagyobb átmérőjű (stabil lábra szerelt), a többi szint pedig a csúcs felé haladva fokozatosan kisebb lesz. A felülről lefelé áramló víz fokozatosan túlcsordul a széleken az alatta lévő szintre. Ez a szökőkút egy nyílt térben tűnik ki a legjobban.
 • Kaszkádos szolár szökőkút – Ez a szökőkúttípus szintén több szintből áll, de azzal a különbséggel, hogy a víz az egyik oldalról a másikra lépcsőkön, kancsókon vagy döntött fél-tálakon keresztülfolyik („cikk-cakk“). Nagyon jól mutat a kert egyik sarkában, egy gondozott virágágyásban, de a fő teraszajtó közelében is.
 • Vízeséses szolár szökőkút – Olyan típus, amely elsősorban belső terekben, erkélyen vagy teraszon látható. Alapja egy egyenes hátsó fal, amelyből vízesés folyik a talapzat felé. A tégla- és kőmotívumok népszerűek.
 • „Kancsó – hordó / Hordó – szivattyú “ típusú szolár szökőkút – Hagyományos szökőkút stílusú, romantikus vidéki kertbe való. A gyártásból jellegzetes színezéssel (patinával) rendelkezik, amely a vas és a fa anyagokat utánozza.
 • Minimalista szolár szökőkút – Az alap lehet jellegzetes kúpos vagy négyzet alakú talapzat. A szökőkút középpontja például egy domináns gömb, amelynek felületén egyenletes vízsugár folyik át. A geometriai formák közötti kontraszt biztosítja a vonzó megjelenést. A betontól a fekete színig terjedő, magasfényű színezés népszerű.
 • Egyszerű szolár tavi szökőkút (úszó és fix) – Ez a szökőkút kellemes csobogást biztosít a tó korábban álló vizében. A nagyobb teljesítményű szivattyúval ellátott modellek akár többszintes effektusokat, vízcsengőket és más vonzó vízi játékokat is létrehozhatnak – plusz üzemmód váltási lehetőségeket. Világítással együtt a hatás garantált! Ha nincs tava, használjon egy régi bádogkádat vagy mosdót.

A szolár szökőkutak paraméterei

 • Szökőkút anyaga – Az egyszerűbb úszó szökőkutaknál a műanyag a leggyakrabban használt anyag. Magán a konstrukción a minták feltűnő hasonlóságot mutatnak a fára, kőre vagy kerámiára, de a legtöbb esetben utánzatokról van szó – műkő és jól formázható polirezin, amelyet tulajdonságai miatt gyakran használnak dísztárgyak előállítására. Bár ezek az anyagok könnyebbek, előnyük a mechanikai és UV állóságuk valamint fagyállóságuk. Ha fát használnak a hordókhoz, akkor az valamelyik egzotikus fa lehet, amely rendkívül tartós a kültéri környezetben.
 • Teljesítmény – A szolár szökőkút teljesítménye átlagosan 1 – 12 wattos intervallumban mozog. Bár ez nem egy megdöbbentő szám, mindig elegendő ahhoz, hogy egy adott típusú és méretű szökőkút zavartalanul működjön. Ha nagyobb vízemelő képességű szökőkútra vágyik, akkor keressen egy nagyobb teljesítményű szivattyúval rendelkező szökőkutat.
 • Áramlási sebesség – Az áramlási sebesség mindig egyedileg, a konstrukció igényeihez igazodva kerül beállításra. Így a víz természetesen és fokozatosan áramlik, és a szökőkút tökéletes eredményt produkál. Egy óra alatt a szökőkút 100 vagy akár 800 liter vizet is keringethet.
 • Akkumulátor kapacitás – A lítium-ion akkumulátorok nem minden szökőkút jellemzője. Ha azonban ilyen módon felszerelt szolár szökőkutat keres, különösen arra figyeljen, hogy az akkumulátor hány órás üzemidőt tud biztosítani a szökőkút számára. A szabvány az 5-8 óra.
 • Praktikus felszerelés – A csomagban mindent meg kell találnia, ami a szökőkút egyszerű összeszereléséhez szükséges – szökőkút, szivattyú, napelem panel, elemek a talapzatba való beépítéshez, használati utasítás. A bónusz felszerelések közé tartoznak a különböző vízhatásokat létrehozó tartalék fúvókák, attraktív LED világítás vagy akár távirányító.

szökőkút a kertben

Szolár szökőkút karbantartása

Hogyan kell gondozni, ápolni a szolár szökőkutat? Egy zárt keringésű szökőkútból a víz fokozatosan elpárolog. Ezért a vizet időről időre fel kell tölteni. A víz a környezeti szennyeződések (levelek, virágok, madárürülék, belefulladt rovarok) miatt is szennyeződhet. Ebben az esetben alaposabb gondozásra lesz szükség, hogy elkerüljük a szivattyúrendszer és a fúvókák eltömődését. Cserélje ki a túlzottan szennyezett vizet – ez átlagosan néhány tíz liter vizet jelent. Ha a szökőkút felületén zöld bevonat (alga) kezd megjelenni, használjon megfelelő algaellenes terméket.​

Kerti szolár szökőkutak ára

A szolár szökőkút ára tükrözi a szökőkút méretét, a szivattyú teljesítményét, a napelem/szolár panel méretét, az akkumulátor meglétét, a felhasznált anyagok robusztusságát vagy tartósságát.

✅ Kerti szolár szökőkutak 21000 forintig

Az alap árkategóriában túlnyomórészt a szolár tavi szökőkutak és néhány kisebb önálló szökőkút van, amelyek kültéren és beltéren egyaránt elhelyezhetők. Népszerűek az úszó szolár szökőkutak, amelyek esetében többféle vízelosztási mód közül választhat. Egyesek erősebb szivattyúval rendelkeznek, és a torkolatából a víz a magasba emelkedhet, míg mások csak egy egyszerű vízcsengőt hoznak létre, és csendesen csörgedeznek a víz felszínén. Ha szeretné tudni, hogyan működik a kinézett szolár szökőkút, összpontosítson az elérhető recenziókra vagy a valós működésről készült online videókra.

✅ Kerti szolár szökőkutak 21000 és 42000 forint között

A kategóriát a jelenleg legkelendőbb szolár kerti szökőkutak képviselik. Ezek főként saját konstrukciójú, zárt vízkeringésű szökőkutak. Ezért nincs szükség víz- vagy áramellátással foglalkozni. A szökőkutak számos méretben és stílusban kaphatók, és értékelni fogja az egyszerű üzembe helyezést és a minimális karbantartási igényt.

✅ Kerti szolár szökőkutak 42000 forinttól

Ha nagyobb vagy jobban felszerelt szolár szökőkút iránt érdeklődik, keressen 42000 forintnál magasabb árral rendelkező modelleket. Ezek erősebb szivattyúval, nagyobb vízáramlással rendelkeznek, érdekes hatásokat keltenek és az elvárásoknak megfelelően működnek. Az előnyök közé tartozik a megerősített anyagállóság, a minőségi illesztések és tömítések, valamint az integrált akkumulátor jelenléte, amely biztosítja, hogy a szökőkút még gyenge fényviszonyok mellett is működjön és világítson.

A legjobb kerti szolár szökőkút márkák

 • Blumfeldt – Stílusos szolár szökőkutak széles választéka saját konstrukcióval. Különböző kialakítások és méretek. Jó piacképesség és elégedett vélemények.
 • Esotec – Ezek a vízköpők, szökőkút-fúvókák és úszó szolár szökőkutak csábító ár/teljesítmény arányt képviselnek. Egyszerű telepítés, érdekes hatások és különlegesség a tóban.
 • DEMA – E márka alatt találja a jelenleg legkelendőbb szolár tavi szökőkutakat. Elégedett felhasználói értékelések.
TermékInfoÉrtékelésÁr
1.blumfeldt Vogelsbrunn
✔️ Hangulatos szökőkút, amely kitűnő dekoráció a kertben, teraszon vagy akár a nappaliban is
✔️ 2 medence emelet, 30 és 60 cm átmérővel
5 out of 5 stars (5 / 5)79500 Ft-ig Alacsony ár
2.blumfeldt Savona
✔️ Érdekes napelemes szökőkút benti vagy kinti környezetbe
✔️ Akár 5 óráig tartó folyamatos működés
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)29000 Ft-ig Alacsony ár
3.blumfeldt Cascada 2G
✔️ Mutatós, 3 emeletből álló vízeséses szökőkút a kertbe vagy a teraszra
✔️ A víz körforgása zárt - nincs szüksége vízellátásra
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)53500 Ft-ig Alacsony ár
4.Klarstein Fez szoláris szökőkút
✔️ Érdekes szoláris szökőkút beltéri és kültéri környezetben
✔️ Hagyományos vidéki design
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)87500 Ft-ig Alacsony ár
5.blumfeldt Murach
✔️ Elektromos áramtól független - kerti szökőkút napelemmel
✔️ Fagyálló polirezin anyagból készült
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)55000 Ft Alacsony ár
6.blumfeldt Liquitorre XL
✔️ Csobogó víz relaxációs hatással
✔️ Szabadon állítható pumpateljesítmény / szökőkút magasság
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)56500 Ft Alacsony ár