Háziállatok

A legjobb kölyökkutya granulátumok (recenziók és teszt) 2024

kutya és takarmány
„Van egy kölyökkutyánk otthon!“ És ezzel a mondattal kezdődik a négylábú kedvenc gondozásának új időszaka. Az egyik első kihívás a legoptimálisabb összetételű eledel megtalálása lesz. Melyek a legjobb kölyökkutya granulátumok? A kölyökkutyák táplálásának megvannak a maga sajátosságai, és nem csak az életkorral, hanem a kutya felnőtt kori méretéből adódó egyedi igényeivel is összefügg. Bár nem létezik egyetlen olyan kölyökkutyatáp sem, amely minden fajta igényeinek megfelel, a piacon vannak olyan minőségi eledelek a neves gyártóktól, amelyek támogatják egészséges növekedésüket és előre meghatározzák jövőbeli életminőségüket.

Milyen tulajdonságokkal és összetétellel kell rendelkeznie egy minőségi kölyökkutya granulátumnak? Milyen táplálékra van szüksége egy kis fajtájú kölyökkutyáknak, és mi a lényeg a nagy fajtájú kölyökkutyák etetésekor? Tudja meg a legfontosabbakat az alábbi útmutatóból. Nem egyszerű a választás. Ha a legjobb eledelt szeretné adni kölyökkutyájának, fontos ismernie a granulátum összetételét, rendeltetését és a várható előnyeit. Az alapvető áttekintés mellett érdemes a rendelkezésre álló kölyökkutya granulátumok elérhető tesztjeit és recenzióit is figyelembe venni, ahol első kézből származó információkat talál, és gyakran tapasztalt tenyésztőktől is. A következő rangsorban számos bevált és jól értékelt termék is megtalálható. A kedvencek között nem hiányozhatnak az olyan jól ismert márkák, mint a Panakei, Acana, Fitmin, Essential Foods.

A legjobb kölyökkutya granulátumok (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.ACANA Puppy & Junior 6 kg
+ Közepes testű kölyökkutyák részére 9 - 25 kg felnőtt súly között
+ Tömeg6 kg
⭐ 100 %13500 Ft Alacsony ár
2.EUKANUBA Puppy Large Breed 15 kg
+ Teljes értékű szárazeledel nagy és nagyon nagy kutyafajták kölykök számára
+ Tömeg15 kg
⭐ 100 %21500 Ft Alacsony ár
3.Brit Care Hypo-Allergenic Junior Large Breed Lamb & Rice 12 kg
+ Hipoallergén takarmány, amely megakadályozza az ételintoleranciát
+ Tömeg12 kg
⭐ 98 %23000 Ft Alacsony ár
4.Fitmin Puppy Medium 12 kg
+ Az eledel alkalmas közepes fajtájú kölyökkutyák számára, vemhes és szoptatós szukák nagy és nagytestű fajtákhoz
+ Tömeg12 kg
⭐ 98 %20500 Ft Alacsony ár
5.Josera Junior Kids 15 kg
+ Speciális receptúra a közepes- és nagytestű fajtákhoz tartozó kölyök kutyák fejlődési igényéhez alakítva
+ Tömeg15 kg
⭐ 96 %19500 Ft Alacsony ár
6.Gemon Puppy Junior 20 kg
+ Teljes értékű táp kölyökkutyáknak és vemhes szukáknak
+ Tömeg20 kg
⭐ 94 %18000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon kölyökkutya granulátumot

A megfelelő táplálék kiválasztása a kölyökkutyának az egyik legfontosabb döntés élete első évében. A kölyökkutyák táplálása mind a makrotápanyagok képviseletében, mind az egészséges növekedéséhez hozzájáruló mikrotápanyagok jelenlétében specifikus. És bár nincs olyan eledel, amely minden fajta kölyökkutyának egyidejűleg megfelel, gondos kiválasztással és az egyéni tényezők figyelembevételével kiválaszthatja a piac által kínált legjobb granulátumot négylábú kedvence számára. Alapvető áttekintést és néhány hasznos tippet a kölyökkutya granulátum kiválasztásához a következő sorokban talál.

Kölyökkutya tulajdonosként tudnia kell a választ ezekre a kérdésekre:

 • Milyen táplálékot kapott eddig a kölyökkutya?
 • Milyen korú a kölyökkutya?
 • Milyen fajtájú kutyáról van szó? Mekkora a becsült mérete/súlya kifejlett korában?
 • Mekkora a jelenlegi fizikai aktivitás szintje?
 • Vannak-e egészségügyi komplikációi, vagy várható-e, hogy idővel kialakulhatnak? (genetikai hajlam – pl. ha a szülőknek ízületi problémái voltak)

Kölyökkutya eledel – szárazeledel, nedves eledel és BARF étrend

Ha kölyökkutyát vesz egy tenyésztőtől, akkor feltételezzük, hogy a kölyökkutyát megtanították egy bizonyos típusú eledelre, és képes önállóan enni. Egy jó tenyésztőtől több eledeladagot is kell kapnia, és meg kell adnia a megszokott eledel nevét is. Az, hogy a beállított étrendet ugyanazzal a táplálékkal folytatja-e, az már az Ön belátásán múlik. Annak érdekében azonban, hogy a kölyökkutyának minél könnyebb legyen a beilleszkedése az új otthonába, célszerű legalább az első napokban vagy hetekben „biztonság kedvéért“ hagyni, hogy olyan eledelt kapjon, amelyet szeret, és nem okoz emésztési problémákat.

Talált már táplálkozási szempontból megfelelőbb összetételű eledelt? Akkor óvatosan közelítsen a váltáshoz. Kutyája emésztőrendszerének hozzá kell szoknia a más összetételhez. Ezért az új eledelt fokozatosan – általában negyedével – vezesse be. Az első fázisban az eredeti eledel 75%-át megtartja, és azt 25%-ban kiegészíti az új eledellel. Ha a kutyának nincsenek emésztési problémái, vagy nem romlik az egészségi állapota, akkor átállhat az 50%-os eredeti és 50%-os új eledel arányra. Ismét figyelje meg a kutyát néhány napig, és ha a táplálék kielégítő, lépjen át a harmadik fázisba – 25% eredeti és 75% új eledel. Végül pedig 100%-ban új eledellel eteti.

Választhat a kölyökkutya száraz granulátumok, a kölyökkutya konzervek és tasakok, valamint a házilag készített főtt vagy nyers kölyökkutya eledelek közül.

Kölyökkutya granulátumok

A kölyökkutya granulátum táplálkozási szempontból kiegyensúlyozott összetételű teljes értékű eledel. Kényelmesen adagolhatók, könnyen mérhető az ajánlott mennyiség és egyszerűen tárolhatók. A kölyökkutyának állandóan hozzá kell férnie a vízhez, mivel ez egy száraz eledel. A könnyebb fogyasztás érdekében a granulátumot eleinte vízbe áztatják.

Kölyökkutya konzervek és tasakok

A nedves eledel nagyon ízlik a kölyökkutyáknak, jó az illata, és csak kevesen utasítják vissza. Olyan kölyökkutyák számára alkalmasak, akik nem hajlandóak inni, és vízfogyasztásuk alacsony, vagy olyan kölyökkutyák számára, akik váltják a fogaikat, és nehezen tudják megrágni a granulátumot. A konzervek azonban felbontás után elég gyorsan megromlanak, és hidegen kell tárolni ezeket. Ugyanakkor a kutya többet eszik, mivel a táplálék nagyobb százaléka víz.

Nyers és főtt eledelek

A természetes étrend minden korú kutya számára alkalmas, beleértve a kölyökkutyákat is. Éppen ezért egyre nagyobb divat a háziállatok kiegyensúlyozott étrendjének elkészítése. A kölyökkutya eledel lehet főtt vagy nyers (ún. BARF etetés). Mindkét megközelítéshez a lehető legtöbb releváns információt kell beszerezni a szakértőktől/állatorvosoktól annak érdekében, hogy a tápanyagok aránya a legideálisabb legyen az étrendben. Ez az etetési mód az elkészítés szempontjából időigényesebb.

kölyökkutya

Granulátum kölyökkutyáknak vs. granulátum felnőtt kutyáknak

A kölyökkutyáknak a növekedési időszakban egyedi táplálkozási igényeik vannak, amelyek eltérnek a felnőtt kutyákétól. Fontos, hogy olyan táplálékkal lássuk el őket, amelynek köszönhetően erős csontjaik, ízületeik, optimális izomnövekedésük, egészséges szerveik, fogaik, szőrzetük, látásuk lesz, és a „táblázat szerinti“ súlyukat megtartsák. Ha alultápláltak, olyan problémák alakulhatnak ki náluk, amelyek jelentősen befolyásolják méretüket, megjelenésüket, de ami a legfontosabb, életminőségüket.

A kölyökkutya granulátumok első ránézésre méretben különböznek a felnőtt kutyáknak szánt granulátumoktól. Általában kisebb méretűek, hogy a kölyökkutya a fogzás időszakában is megbirkózzon ezekkel. Az alapvető különbségek azonban elsősorban az összetétel szintjén vannak. A kölyökkutya granulátumok gazdagabbak fehérjében, egészséges zsírokban, és különböző százalékban tartalmaznak kalciumot és foszfort, amelyek elősegítik a csontok és ízületek megfelelő növekedését. A jelenlegi tendencia továbbá az emésztést megterhelő összetevők kiküszöbölése, amelyek később allergiák és emésztési zavarok kialakulásában játszhatnak szerepet.

Ezért a kiskereskedők kínálatában különböző rendeltetésű kutyaeledeleket is találhat, és fontos, hogy kellő figyelmet fordítson a csomagoláson található információkra. A kínálat legszélesebb részét a felnőtt kutyatápok teszik ki – kis/közepes/nagy fajtáknak való kategóriákra bontva (a kutya felnőttkori súlya szerint). Kaphatóak továbbá eledelek idős kutyáknak, allergiás kutyáknak, valamint olyan kutyáknak, amelyeknek bizonyos életszakaszokban egyéni táplálkozási igényeik vannak – különösen kölyökkutyáknak, vemhes és szoptató szukáknak, valamint fokozott fizikai igénybevételnek kitett kutyáknak szánt eledelek.

Mit kell tartalmaznia a kölyökkutyáknak szánt granulátumnak?

A legfontosabb, hogy olvassa el a csomagoláson található leírásokat vagy a webáruházban található leírásokat. Egy megbízható kiskereskedő ügyel arra, hogy a vonzó képek és szimbólumok mellett az összes követelménynek eleget tegyen, hogy a vásárlóknak áttekintésük legyen arról, hogy mit vásárolnak négylábú kedvenceiknek.

Az egyes összetevőknek egyértelműen azonosíthatónak kell lenniük a szétírásban. Az a szabály érvényes, hogy az összetevőket csökkenő sorrendben sorolják fel – vagyis a legnagyobb százalékos arányú összetevő, amely egy minőségi kutyaeledel esetében a húsnak kell lennie, az első helyen szerepel. A legkevésbé reprezentált összetevőnek kell az utolsó helyen szerepelniük.

Összefoglaló áttekintés

 • Ügyeljen arra, hogy a kölyökkutyája eledelében a hús összetevő legyen a domináns. Nyersen, szárítva vagy liszt/fehérje formájában jelenik meg. A lehető legkonkrétabban kell megnevezni – csirkehús, sertéshús, marhahús, hal, … Az állati fehérjék elengedhetetlenek az izmok, ízületek és csontok növekedéséhez.
 • Táplálkozási szempontból rendkívül fontos a jó minőségű zsírok jelenléte. A zsírok többek között fontosak az agy, az idegrendszerhez fejlődéséhez és a szőrzet minőségéhez.
 • A szénhidrátok szintén jelen vannak a száraz kutyaeledelekben, de soha nem lehetnek az első helyen. Az olcsóbb eledelekben gluténtartalmú gabonaféléket találunk, a jobb minőségű eledelekben a szénhidrátok forrása a rizs, a kukorica, a burgonya, az édesburgonya vagy a hüvelyesek. Gabonamentes és gluténmentes kutyakölyök granulátumok is kaphatók.
 • Fontos, hogy a kölyökkutya rostokat, antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat kapjon az étrendben. A granulátumok összetételében ezért gyümölcsök, zöldségek és gyógynövények találhatók. Különösen nagy szükségük van D-vitaminra, kalciumra és foszforra. Ha a kölyökkutya jó minőségű tápot kap, a kalciumot nem kell külön hozzáadni a táplálékhoz. A kalcium és a foszfor mennyisége a fajtától, tehát a kutya felnőttkori méretétől függ. Ezen ásványi anyagok kiegyensúlyozatlan aránya (többlet vagy hiány) felnőttkorban számos egészségügyi komplikációt okozhat.

Megjegyzés: A kölyökkutya granulátumoknak mentesnek kell lennie a mesterséges kémiai tartósítószerektől, a felesleges sótól, a mesterséges aromáktól és színezékektől.

A kölyökkutyának szánt granulátum kiválasztása a fajta méretének megfelelően

A kormeghatározás mellett az eledel csomagolásán is talál információt arról, hogy az eledel kis, közepes vagy nagy fajtájú kutyának készült (small, medium, large breed). A kis fajtájú kutyáknak szánt granulátumok kisebb méretűek, mint a nagy fajtájú kölyökkutyáknak szántak. A különbségek azonban még messze nem érnek véget.

A kis fajtájú kutyák gyorsabban érnek, mint a nagy fajták. Míg a bichon 9-10 hónapos korában éri el az ivarérettséget, és a növekedése is befejeződik, addig a border collie a közepes méretű fajta képviselőjeként körülbelül 15-16 hónapos korában válik felnőtté, a német (dán) dog pedig nagytestű fajtaként csak 24 hónapos korában válik fizikailag éretté. A növekedési időszakban a kutyát kölyökkutya granulátummal kell etetni – még akkor is, ha már tekintélyes súlyt ér el.

Különösen tudatosan kell eljárniuk a nagytestű fajta kutyakölykök tulajdonosainak. Nem ritka, hogy a kölyökkutya gyorsan és túlzottan megnő, ami ortopédiai egészségügyi problémákhoz, mozgáskorlátozottsághoz és az életminőség romlásához vezet. A nagytestű fajta kölyökkutyáknak szánt granulátumok ezért különböző arányban tartalmaznak makro- és mikrotápanyagokat, és gyakran chondroprotektív (ízületvédő) anyagokkal vannak dúsítva.

Milyen gyakran kell etetni a kölyökkutyát?

A kölyökkutyákat 3 hónapos korukig naponta négyszer kell etetni kis adagokban. Később naponta 3-szor, 6 hónapos kortól már csak naponta 2-szer etetjük őket az adott kutyafajtájának és méretnek megfelelő ajánlott adagban. Minden etetést pihenőidőnek kell követnie. Az etetés során kövesse a granulátumok csomagolásán található ajánlásokat, vagy konzultáljon állatorvosával. Ügyeljen arra, hogy a napi adagba mindenképpen építsen be nyalánkságokat és jutalomfalatokat.

Kölyökkutya eledelek ára

Mennyit fizet a minőségi kölyökkutya granulátumért? A gyorsabb tájékozódás érdekében a széles kínálatot három árkategóriára osztottuk. Mind az összetevők minősége, mind maga a kiszerelés mérete tükröződik az árban.

Kölyökkutya eledelek 1750 forintig

Ahogy valószínűleg sejtheti, a különböző gyártók legkisebb kiszerelésű, körülbelül 0,5-1 kg körüli, kölyökkutya száraz eledeleit lehet ennyiért megvásárolni. A minőségi különbségek általában óriásiak – találhat szuperprémium eledelt, prémium eledelt és olcsó eledelt a diszkont-szupermarketekből. A kisebb kiszerelésű csomagokat a kölyökkutyák gazdái elsősorban első ismerkedésre vásárolják. Ha az eledel nem passzol, a kölyökkutya elutasítja, vagy emésztési zavarokat okoz, nem kell a nagy csomagtól való megszabadulással foglalkoznia.

Kölyökkutya eledelek 1750 és 17500 forint között

Ebben az árkategóriában nagyobb – kb. 5-15 kg-os – csomagokat talál. Az 1 kg-ra átszámított ár így kedvezőbb. Ügyeljen arra, hogy a fehérje legyen a domináns összetevő. Minden kölyökkutyának jó táplálékra van szüksége az igényes növekedési időszakban, ami később kihat az egészségére és az életminőségére. Egy neves gyártótól származó teljes értékű eledel 2450 és 3500 Ft / kg közötti összegbe kerül, az olcsó, túlnyomóan gabonaféléket tartalmazó (és csak alacsony fehérjetartalmú) granulátum kb. 700 Ft / kg-ba kerül.

Kölyökkutya eledelek 17500 forinttól

Megtalálta már azt az eledelt, amely megfelel a kölyökkutyájának és elősegíti a növekedését? Akkor minden bizonnyal érdekelni fogják a nagy kiszerelésű granulátumok a piac legjobb eladóitól. A kínálatban elsősorban prémium és szuperprémium minőségű eledelek szerepelnek, ahol az összetételben az első helyen fehérjeforrásokat talál. Kicsi, közepes és nagy fajták számára kaphatók, ráadásul olyan értékes tápanyagokkal gazdagítva, amelyek mind a szervek fejlődése, mind a szőrzet minősége szempontjából előnyösek. Olyan összetétel, amely nem terheli az emésztést (hipoallergén) + minőségi alapanyagokból készült.

A legjobb kölyökkutya eledel márkák

Az alábbi listában olyan márkákat talál, amelyek kutyaeledelek széles választékával büszkélkedhetnek, köztük néhány népszerű kölyökkutya granulátumot is.

 • Panakei – A Szlovákiában gyártott minőségi kölyökkutya granulátumok 2 helyi húsfajtát – marhahúst és pulykahúst – kombinál. Egyedülálló huminanyagokkal gazdagítva, glutén-, ízesítő- és tartósítószerektől mentes.
 • Acana – Az Acana kanadai márka kiváló minőségű eledelt gyárt. A portfólióban különböző méretű fajták kölyökkutyáinak szánt granulátum szerepel, akár 50%-os hústartalommal. A többit gyümölcsök, zöldségek, gyógynövények, hüvelyesek teszik ki. Mesterséges adalékanyagok nélkül, magas tápanyagtartalmú fehérjékkel.
 • Fitmin – A hagyományos cseh Fitmin márka kutyák és macskák számára készült minőségi eledelekre specializálódott. A Fitmin kölyökkutya granulátumok kis, közepes és nagy fajták számára kaphatók. Különböző árakon (és összetétellel) megvásárolható sorozatok – For Life, Purity, Nutritional Programme.
 • Essential Foods – A dán márka nagy hangsúlyt fektet az eledelek minőségére és a higiéniára a gyártás során. Az eledelek feldolgozása alacsony hőmérsékleten történik, ami minimális tápanyagveszteséget jelent.
 • Eukanuba – Az Eukanuba kutya granulátumokat úgy állították össze, hogy optimális mennyiségű fehérjét, zsírt és szénhidrátot biztosítson minden korú kutya számára, beleértve a kölyökkutyákat is. Az általános immunitást támogató összetevőkkel feljavítva.
 • Brit – A cseh márkájú kutya- és macskaeledel két minőségileg eltérő termékcsaládban – Brit Premium prémium eledelként és Brit Care szuperprémium eledelként – kerül forgalomba. Túlnyomórészt csirkehúst és bárányhúst tartalmaz.
 • Josera – A német Josera granulátumok kiváló minőségű, természetes és egészséges összetevőket tartalmaznak, a megfelelő fehérjetartalomra helyezve a hangsúlyt. Gluténmentes receptúra az optimális takarmánytolerancia érdekében. Jó ár/minőség arány.
 • Purina – A Purina Pro Plan teljes értékű száraz eledeleket tartalmaz felnőtt korban különböző testméretű kölyökkutyák számára. Ezen kívül a granulátumok fel vannak osztva az atletikus és robusztus fajták számára is. Kiegyensúlyozott tápanyagtartalom, amelyet kifejezetten a kölyökkutyák méretének és növekedési előfeltételeinek figyelembevételével választottak ki.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.ACANA Puppy & Junior 6 kg
+ Közepes testű kölyökkutyák részére 9 - 25 kg felnőtt súly között
+ Tömeg6 kg
⭐ 100 %13500 Ft Alacsony ár
2.EUKANUBA Puppy Large Breed 15 kg
+ Teljes értékű szárazeledel nagy és nagyon nagy kutyafajták kölykök számára
+ Tömeg15 kg
⭐ 100 %21500 Ft Alacsony ár
3.Brit Care Hypo-Allergenic Junior Large Breed Lamb & Rice 12 kg
+ Hipoallergén takarmány, amely megakadályozza az ételintoleranciát
+ Tömeg12 kg
⭐ 98 %23000 Ft Alacsony ár
4.Fitmin Puppy Medium 12 kg
+ Az eledel alkalmas közepes fajtájú kölyökkutyák számára, vemhes és szoptatós szukák nagy és nagytestű fajtákhoz
+ Tömeg12 kg
⭐ 98 %20500 Ft Alacsony ár
5.Josera Junior Kids 15 kg
+ Speciális receptúra a közepes- és nagytestű fajtákhoz tartozó kölyök kutyák fejlődési igényéhez alakítva
+ Tömeg15 kg
⭐ 96 %19500 Ft Alacsony ár
6.Gemon Puppy Junior 20 kg
+ Teljes értékű táp kölyökkutyáknak és vemhes szukáknak
+ Tömeg20 kg
⭐ 94 %18000 Ft Alacsony ár