Háziállatok

A legjobb macska szökőkutak (recenziók és teszt) 2024

legjobb macska szökőkutak
Ha észrevette, hogy macskája iváskor a folyóvizet részesíti előnyben az állóvízzel szemben, támogassa ivási rendszerét egy praktikus ivókúttal/macska szökőkúttal. Hogyan válassza ki a legjobb macska szökőkutat? Néhány tippet a népszerű termékekről a következő rangsorban talál.

A macskák viselkedésében számos „manír“ és sajátosság van. Nem kell őket hibáztatni, hiszen ragadozók. És bár a háziasítás során hosszú utat tettek meg, még mindig vannak vad ösztöneik. Nemcsak a mászás, az ugrálás és a vadászat iránti igényük van, hanem a vízhez való egészen sajátos hozzáállásuk is. A vadonban a macskafélék egyrészt alkalmazkodnak a szárazabb körülményekhez, másrészt a friss táplálék fogyasztásával elegendő folyadékhoz jutnak. Az otthon nevelt macskáknak, amelyek főként száraztápot fogyasztanak, amelyet időnként konzervekkel egészítenek ki, saját vízforrásra van szükségük a megfelelő vízellátáshoz.

Ha a macskája nem hajlandó meginni a tálból az állott vizet, és úgy tűnik, hogy szándékosan kiönti, akkor itt az ideje, hogy beszerezzen egy szökőkutat. Ez a kis eszköz egy szivattyú segítségével egyenletesen oszlatja szét a vizet zárt körben. Ideális esetben automatikusan megtisztítja és lágyítja azt. A macskát így nemcsak maga a kialakítás és a víz csörgedezése vonzza a vízforráshoz, hanem az is, hogy mindig a friss oxigéndús vizet részesíti előnyben. Milyen paraméterek a döntőek a kiválasztásnál? Hogyan segíthetnek Önnek a macska szökőkút recenziók?

A legjobb macska szökőkutak (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.PetSafe Drinkwell 360
✔️ Kapacitás 3,8L
✔️ Minőségi szivattyú
✔️ Csendes működés
⭐ 100 %33000 Ft Alacsony ár
2.Hagen CatIt Fresh & Clear
✔️ Macskáknak és kistestű kutyáknak
✔️ Kapacitás 3L
✔️ Hosszú szőrű macskáknak is
⭐ 97 %11000 Ft Alacsony ár
3.Petmate Fresh Flow Deluxe
✔️ Kapacitás 3L
✔️ Csendes szivattyú
✔️ Könnyű tisztítás
⭐ 94 %24000 Ft Alacsony ár
4.Ferplast Szökőkút vega macskáknak
✔️ 3 különböző pont ivásra
✔️ Macskákna k ajánlott, vagy kis méretű kutyáknak
✔️ Kapacitás 2L
⭐ 92 %14000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon macska szökőkutat

Mire figyeljen a macska szökőkút kiválasztásakor? Fontos figyelembe venni a macska korábbi viselkedését, életkorát, esetleges egészségügyi komplikációkat és például a szőrzet hosszát. Egyes macskák imádják a szökőkutakat, mások csak lassan alakítanak ki velük kapcsolatot az ismeretlen csobogó hang miatt, de vannak olyan macskák is, akiket nem győz meg a szökőkútból való ivás. Ha azonban azzal küzd, hogy macskája visszautasítja vagy kiönti a vizet a tálból, érdemes kipróbálni egy praktikus macska itató szökőkutat.

Mi az a macska/kutya itató szökőkút?

A macskáknak (de kutyáknak is) szánt szökőkút egy olyan eszköz, amely ivóvízforrásként szolgál. A hálózatra csatlakoztatható vagy akkumulátorral működik. Ön az ajánlott mennyiségű ivóvizet tölti a tartályba, majd a szökőkút elkezdi keringetni a vizet az egyes elemein keresztül.

A keringés során a víz a magasabb szintekről az alacsonyabb szintekre kaszkádszerűen lezúdulhat, vagy a túlfolyó víz egy megemelt kifolyócsőből/csaptelepből egy alsó edénybe folyik, vagy közvetlen alacsony szökőkúthatás is lehet. Számos lehetőség van.

Ezért még a tényleges vásárlás előtt figyelje meg a macskát, hogy milyen formájú folyóvizet keres. Sokan a csapból folyó ivóvizet részesítik előnyben, másokat leginkább a szökőkútból csobogó víz vonz. Bármi, ami felhívja magára a figyelmet és egészséges ivásra ösztönöz, plusz pont.

macska és ivóvíz

Mit kell figyelembe venni a macskáknak szánt szökőkút kiválasztásakor

 • Macskák száma – Egy macskának vásárol szökőkutat, vagy több macskát tart a lakásban? Ettől függően határozza meg a macska szökőkút méretét és térfogatát.
 • A macska kora és egészségi állapota – Kisebb macskafajták számára az alacsonyabb talapzattal rendelkező szökőkutak alkalmasak, hogy elérjék a szökőkutat. Az idősebb macskák, amelyeknek mozgásproblémáik vannak, olyan szökőkutat szeretnek, ahol nem kell mélyen előrehajolniuk.
 • Szőrzet hossza – Hosszú szőrű és jobban vedlő macskák számára válasszon minőségi szűréssel rendelkező szökőkutat.
 • A fő tál szélessége – Tudta, hogy a macskák nem szeretik, ha érzékeny bajuszszálaik a tál oldalához érnek? Szintén emiatt a környező akadályoktól mentes folyóvíz sokkal vonzóbb számukra.
 • A szökőkút stabilitása – A szilárdabb anyag és a szélesebb alap jó garancia arra, hogy a szökőkút a helyén marad, és nem borul fel.
 • A szökőkút zajszintje – A macska szökőkutak esetében figyelni kell a szivattyú zajára és magának a csobogó/csörgedező víznek a hangjára. A víz zajszintje lehet magasabb, de a minőségi macska szökőkutaknál a szivattyú működése meglepően halk.
 • A szökőkút elhelyezése – A víz némileg mérsékelt zajszintje miatt érdemes olyan nyugodt helyet találni, ahol a szökőkút nem lesz útban. Ugyanakkor olyan hely legyen, ahonnan a macska több irányba is lát, és éber tud maradni. A macskák nem szeretnek hátat fordítani, mindig szemmel akarják tartani az „ellenséget“.
 • Tisztítási követelmények – Minél egyszerűbb a forma, annál könnyebb a tisztítás.
 • Beállítási lehetőségek – Folyamatos működésű szökőkútra vágyik, vagy időzítőn keresztül szeretné beállítani a keringést bizonyos órákra?

A leggyakrabban használt anyagok és tulajdonságaik

Műanyag, rozsdamentes acél és kerámia. E három anyag között kell döntenie.

 • A műanyag főként az olcsóbb szökőkutakon van jelen. Amíg nincsenek rajta karcolások, addig elég könnyen tisztán tartható. A műanyag szökőkutak azonban a legkönnyebbek közé tartoznak, így fennáll a felborulás és a víz kiömlésének veszélye.
 • A rozsdamentes acél szökőkutak szilárdabbnak és stabilabbnak tűnnek, sőt, hamarabb illeszkednek a belső berendezéshez. A tisztítási követelmények alacsonyak, és a víz tovább megőrzi frissességét.
 • A kerámia a macska szökőkutak top anyaga, ami az árban is megmutatkozik. A szökőkutak esztétikusak, ugyanakkor elég nehezek ahhoz, hogy stabilan álljanak a tervezett helyen. A higiéniai színvonal is magas. Az időnkénti tisztítás mellett azonban vigyázni kell a leesésekre vagy ütődésekre, amelyek komoly sérülésekkel vagy akár működésképtelenséggel járnak.

A macska szökőkút térfogata / kapacitása

Milyen gyakran szeretne vizet önteni a szökőkútba? Hány macska fogja használni a szökőkutat? A macska szökőkutak több liter víz befogadására alkalmasak. Ha egy macskája van, 1-2 literes térfogat elegendő. Több macska esetén fontolja meg a 3,5 literes vagy annál nagyobb térfogatú modellt. A térfogattal szorosan összefügg a szökőkút mérete is és a hely, amelyet a padlón elfoglal.

Szűrés típusa

A szökőkútban keringő víz folyamatosan szűrhető és így tisztítható. A szűrés mértéke az adott modell felszereltségétől függ. Az olcsó szökőkutakban is megtalálható alapszintű habszűrő képes a vízbe hulló macskaszőr, szemcsemaradékok és egyéb esetleges mechanikai szennyeződések felfogására. További bónusz az aktív szenet tartalmazó szűrő, amely megszünteti a víz utóízét, és a közönséges csapvízben található szennyeződéseket is felfogja.

A szűrők idővel eltömődnek/elhasználódnak. Ha szűrővel ellátott macska szökőkút iránt érdeklődik, számoljon az idővel, amelyet az időnkénti karbantartásukra kell fordítani. Néhány hét/hónap elteltével újakra kell cserélni ezeket. Ezért érdemes előre tájékozódnia a keresett szökőkút modellhez tartozó csereszűrők áráról.

Macska szökőkutak zajszintje

A macska (és kutya) szökőkút nagy előnye a víz pumpálása. A víz folyamatosan oxigénnel telítődik, friss íze van, és a háziállat nagyobb érdeklődést mutat a víz iránt. Az elegendő ivás nemcsak a normál működéshez fontos, hanem még inkább elengedhetetlen az egészségügyi komplikációkkal (pl. vesekő) küzdő háziállatok számára.

A víz egy többé-kevésbé zajos szivattyú (pumpa) segítségével kering. Jó hír, hogy a szivattyú zajszintje nem zavaró, különben elriasztaná az állatot. Az állattartók inkább a víz csobogását regisztrálják. Nem lehet előre megmondani, hogy nyugtató vagy zavaró hatással lesz-e Önre. Ezért jó ötlet, ha olyan helyen van a szökőkút, ahol nem fogja túlságosan regisztrálni.

macska és víz

Jó tudni, hogy …

 • Ha a macska manipulál és játszik a vízzel, tegye a szökőkutat egy csúszásmentes, nedvszívó alátétre. Kevesebb nedves mancsnyom a padlón = boldogabb gazdi.
 • Mindig tartsa be a használati útmutatóban lévő utasításokat – különösen a minimális és maximális vízmennyiségre és a csatlakozóaljzat helyére vonatkozóan. A csatlakozóaljzatnak a biztonság érdekében a szökőkút szintje felett kell lennie.
 • Egyes szökőkutak fény- vagy hangjelzéssel jelzik a vízhiányt, és kikapcsolnak.
 • A jobban felszerelt modellek lehetővé teszik a vízáramlás intenzitásának beállítását, vagy mozgásérzékelős kapcsolóval rendelkeznek, amelyeknél a szökőkút csak akkor indul be, ha a macska a közelben mozog.
 • Ne becsülje alá a fő tálak és a fúvókák tisztítását. Ideális, ha minden feltöltéskor szán néhány percet az idejéből a karbantartásra.

Macska szökőkutak ára

Elérkeztünk a választás fontos kérdéséhez – az árhoz. Bár nem javasoljuk, hogy kizárólag az ár alapján válasszon szökőkutat, nyilvánvaló, hogy ez a tényező kulcsszerepet játszik. Mennyibe kerül például egy minőségi, érzékelővel ellátott macska szökőkút? Íme, 3 árkategória és általános jellemzőik.

✅ Macska szökőkutak 10500 forintig

Ezek alapszintű, kisebb térfogatú macska szökőkutak, amelyek főként műanyag alkatrészekből készülnek. Általában egy habszűrőt is tartalmaznak, amely felfogja a macskaszőrt és a szilárd szennyeződéseket. Az alacsonyabb ár ellenére azonban ragaszkodjon a csendes működéshez. Az interneten található recenziókban ugyanis olvasható, hogy a motor a vártnál zajosabb.

✅ Macska szökőkutak 10500 és 21000 forint között

Egy kategória, ahol a jelenleg legkelendőbb szökőkutakat találja macskák és kutyák számára. Az ár/minőség arány nagyon jó. A nagyobb műanyag szökőkutak mellett a rozsdamentes acélból készült modellek vannak túlsúlyban. A habszűrő mellett van aktív szénszűrő is, aminek köszönhetően a víz hosszabb ideig megőrzi frissességét. A hosszú távú elégedettséghez hasznos a LED jelzőfények formájában megjelenő felszereltség, a könnyű tisztíthatóságra, valamint a zajszint és a rezgés/vibráció hatékony csökkentésére helyezett hangsúly is.

✅ Macska szökőkutak 21000 forinttól

Olyan megoldást keres, amely az adott kategória legjobbját nyújtja? 21000 forinttól kezdődő áron talál precízen kivitelezett szökőkutakat macskák és kutyák számára, amelyek fejlett technológiákat tartalmaznak – például a vízáramlás intenzitásának beállítása, többlépcsős szűrés, mozgásérzékelő, amely működésbe hozza a szökőkutat, amint az állat közeledik hozzá.

A legjobb macska szökőkút márkák

 • Drinkwell – Népszerű szökőkutak macskák és kutyák számára, amelyek szabadalmaztatott, szabadon eső vízsugárrendszert használnak.
 • Hagen – Műanyag szökőkutak macskáknak keringtetett vízáramlással. Könnyen karbantartható és tisztítható.
 • IMAC – Aktív szénszűrővel ellátott szökőkutak. Csúszásmentes kivitelben.
 • Trevi – Szökőkút macskáknak a víztisztítást biztosító szűrővel, talppal és csúszásmentes alátéttel.
 • Zolux – A Zolux szökőkutak vonzó dizájnjuk, csendes és energiatakarékos működésük miatt népszerűek.
 • Trixie – A Trixie műanyag és kerámia macska szökőkutak folyamatos vízáramlást biztosítanak. Egyes modellek aktív szénszűrővel vannak felszerelve.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.PetSafe Drinkwell 360
✔️ Kapacitás 3,8L
✔️ Minőségi szivattyú
✔️ Csendes működés
⭐ 100 %33000 Ft Alacsony ár
2.Hagen CatIt Fresh & Clear
✔️ Macskáknak és kistestű kutyáknak
✔️ Kapacitás 3L
✔️ Hosszú szőrű macskáknak is
⭐ 97 %11000 Ft Alacsony ár
3.Petmate Fresh Flow Deluxe
✔️ Kapacitás 3L
✔️ Csendes szivattyú
✔️ Könnyű tisztítás
⭐ 94 %24000 Ft Alacsony ár
4.Ferplast Szökőkút vega macskáknak
✔️ 3 különböző pont ivásra
✔️ Macskákna k ajánlott, vagy kis méretű kutyáknak
✔️ Kapacitás 2L
⭐ 92 %14000 Ft Alacsony ár