Kert és műhely

A legjobb komposztálók (teszt 2020)

legjobb komposztálókA komposztálás tökéletes módja annak, hogy a kertből, teraszról vagy konyhából származó biohulladékot hasznos komposzttá alakítsuk, amelyet újra felhasználhatunk a további termesztéshez és a talajjavításhoz. Valószínűleg Ön is nagyon jól ismeri a klasszikus fakonstrukciókat, leggyakrabban fa raklapokból, amelyek a falukban sok kertben megtalálhatók. A modern idők ugyanakkor modern megoldást is hoztak, és mivel a komposztálás ökológiai trenddé és az emberek hobbijává vált, akik megpróbálják csökkenteni a keletkező hulladék mennyiségét, a jelenlegi piac olyan komposztálókat kínál, amelyek teljesen máshogy néznek ki, mint gondolná. Ezért elkészítettünk Önöknek néhány tippet a legjobb komposztálókra – mind kültéri, mind beltéri használatra.

Hogyan működik a komposztáló? Milyen szabályokat kell követnie? A komposztáló bűze beárad a lakásba? Választási útmutatónkban nemcsak a modern komposztálók tulajdonságairól és anyagairól beszélünk, hanem a komposztálás helyes elveit is megmagyarázzuk, megtudja, mi tartozik a komposztálóba, és mi nem, és megtanítjuk, hogyan válasszon olyan komposztálót, amely elegendő a kertjében vagy konyhájában termelt növényi hulladékra.

A legjobb komposztálók

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.AL-KO JUMBO 800
Kapacitás: 800 l
Mérete: 125 x 110 x 100 cm
Súly: 16 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)22000 Ft Alacsony ár
2.KETER E-Komposztáló
Kapacitás: 450 l
Mérete: 79 x 79 x 79 cm
Súly: 6,3 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)11000 Ft Alacsony ár
3.KETER ECO Composter 320 literes
Kapacitás: 320 l
Mérete: 65 x 65 x 75 cm
Súly: 4,9 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)8400 Ft Alacsony ár
4.Jelínek - trading S-650
Kapacitás: 650 l
Mérete: átmérő 110 cm
Súly: 13 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)17500 Ft Alacsony ár
5.Urbalive vermikompostér
Kapacitás: -
Mérete: 50,5 x 38 x 60,5 cm
Súly: 6,17 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)38000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon komposztálót

Az otthoni komposztálás legnagyobb előnye maga az eredmény – olcsó, természetes és otthoni trágya. A jól megválasztott komposztáló hasznosítja a háztartási és kerti biohulladék nagy százalékát. Milyen lehetőségei vannak? Ön is el tudja készíteni a komposztálót, vagy a bevált kereskedők praktikus konstrukcióira hagyatkozik? Fontos figyelembe venni nem csak a méretét, hanem az elhelyezését a telken / háztartásban, az anyagát és az időt, amelyet komposztálásra fordíthat.

Hogyan keletkezik a komposzt / humusz?

A standard kerti komposztáló esetében ez alapvetően egy teljesen természetes folyamat. Pontosan körülhatárolt területen a biohulladék gyorsan komposzttá / humusszá alakul. Amikor az alsó réteg érintkezik a talajjal, a talajbaktériumok behatolnak a komposztáló tartalmába, amelyek a magasabb hőmérséklettel és páratartalommal együtt a biohulladékot szerves anyaggá bontják.

A komposztálók típusai

Nézzük meg a jelenlegi piac által kínált lehetőségeket vagy az Ön kézügyességét. Nem titok, hogy vásárolhat minőségi komposztálót, amelyet egyszerűen otthon összeszerelhet, vagy általánosan elérhető anyagokból otthon készíthet.

hSzabad komposzthalom

Általában a kertek végén egy halom ágat, lekaszált füvet láthat. A földtulajdonosok akár akaratuk ellenére is megalapozták a hulladék lebontásának legtermészetesebb módját, de bizonytalan eredménnyel. A biohulladék idővel felbomlik, de a keletkezett komposzt (sötétebb talaj) ki van téve az időjárás minden szeszélyének, és a különféle rágcsálóknak is. Minősége és tápanyag-gazdagsága természetesen nem ideális.

Fa keret / siló

Kicsit jobb egy pontosan meghatározott hely, amely általában régi raklapokkal vagy más fadeszkákkal van kitűzve és körülkerítve. Könnyű legyártani, élettartama kb. 3-4 év. Az ágak és a vesszők is felhasználhatók a kibélelésére. Az egyik oldala eltávolítható, így a biohulladékot könnyebben bedobálhassa.

Beton komposztáló (vagy téglából és kövekből)

Beton komposztálót vásárolhat vagy saját kezűleg is készíthet. A felhasznált anyagot tekintve különösen vonzó lehet hosszú élettartama, tönkretehetetlensége és a külső hatásokkal szembeni ellenállósága miatt.

Hálós komposztáló

Ez nem más, mint egy „keret“ sűrű hálóból. Könnyen elkészíthető vagy megvásárolható. A komposzt minősége azonban némileg alacsonyabb (nagyobb a kiszáradás vagy eső esetén a nedvesedés kockázata), ezért gyakori a nádszőnyeg vagy geotextil borítás a hálón.

Zárt műanyag komposztáló

Ezek nagyon népszerű és modern konstrukciók, melyek minőségi komposzt előállítására vannak tervezve. A kertben nem hatnak zavaróan, nem látja és nem is érzi a komposztot. El vannak látva szellőzőnyílásokkal, felső fedéllel, és a komposzt alulról könnyen eltávolítható. Biztosan értékelni fogja a műanyag hosszú élettartamát is. A belsejében levő szerves anyagot csak minimális mértékben befolyásolja külső hatás, így amit a komposztba helyez, néhány hónap múlva hasznosíthat.

Nyitott műanyag komposztáló

Az alakja leggyakrabban hatszögletű, nagyon jól értékesített, hosszú élettartamú és könnyen összeállítható. Alapvetően ez a klasszikus fa komposztáló helyettesítője.

Vermi komposztáló

A vermi komposztáló megoldás a belső terekbe. A többszintes tartályt elhelyezheti a konyhában, a raktárban, a teraszon vagy a pincében. A vermi komposztálás lényege a földigiliszták tevékenysége, amelyek a belerakott biohulladékot vermi komposzttá alakítják, ez az úgynevezett gilisztatea. Ez a forma nagyon hatékony és nagy mennyiségű értékes tápanyagot tartalmaz. A trágyával öntözheti a szobavirágokat, az erkélyen lévő virágokat. Nem kell aggódnia a háztartásban a szaga miatt. Ezen kívül a lakásban ezek a komposztálók nagyszerűen néznek ki és ökológiai módon ártalmatlanítják a növényi hulladékokat, ha városban él.

Rotációs komposztáló

Teljesen lezárható (az alja nem érintkezik a talajjal), állványra van helyezve, tengelye körül forgatható és minden kártevőtől védett. Szigetelt is lehet, aminek köszönhetően komposztálhat még télen is. Ez a típusú komposztáló azonban drágább és különösen azok számára alkalmas, akiknek a komposztálás kedvteléssé vált, és a legjobb módszereket keresik a minőségi eredmény elérése érdekében. A forgó komposztáló több kamrára van osztva, amelyek mindegyikének megvan a saját komposztálási ciklusa, és rotáció után összekeveredik.

Hogyan válasszon komposztálót

A komposztálás fő alapelvei

Ha a komposztálásban kezdő, van néhány alapvető tippünk, hogy hogyan kezdje el, és hogy hogyan gondoskodjon a komposztálási folyamatról:

 1. Alapszabály – rétegeket kell létrehozni. Az újonnan létrehozott komposzt aljára kérjen a szomszédjától egy kis érett, kész komposztot, amely már tartalmaz alapvető tápanyagokat és aktív talajbaktériumokat. De ha nincs ilyen lehetősége, semmi sem történik. Az Ön feladata az lesz, hogy rétegezzen 2–3 rész széntartalmú hulladékot felváltva 1 rész nitrogén tartalmú hulladékkal. Hogyan lehet megkülönböztetni ezeket a hulladékokat? Minél szárazabb és barnább a biohulladék, annál nagyobb a széntartalma (ágak, száraz barna levelek, szalma, fűrészpor, faforgács). Ellenkezőleg – nagyobb a nitrogéntartalma a nagyobb víztartalmú és zöldebb színű „friss” biohulladéknak – azaz frissen kaszált fű, zöldség- és gyümölcsmaradványok, valamint trágya és ürülék. Jó előre gondolkodni, és a száraz hulladékot elraktározni, különben előfordulhat, hogy ha többször csak füvet tölt a komposztálóba, akkor tönkreteszi az egész folyamatot.
 2. A komposztáló aljára a laza anyagok valók – faforgács, ág, fűrészpor. A levegőnek természetesen áramlania kell.
 3. Ha a komposzt helyesen van lerakva, akkor először a termofil fázis jön létre – amely a mikroorganizmusok hatására 50 ° C feletti hőmérsékletet ér el. A komposztáló konstrukciója érintésre is meleg lesz.
 4. Ezután a mezofil fázis következik. Az anyag térfogata csökkent, a hőmérséklet csökkent, fontos időnként megkeverni az anyagot, hogy elegendő levegő kerüljön bele.
 5. Az utolsó szakasz az érési szakasz, amikor a komposzt a végleges formáját veszi fel.

A szellőztetés módja

A komposztáló kiválasztásakor ügyeljen a levegőzető rendszerre is. Leggyakrabban pontosan meghatározott nyílásokat talál, amelyeken a levegő bejut a komposztálóba, miközben távozik a felesleges nedvesség. A minőségi komposztálók azonban rendelkezhetnek a szellőzőnyílások szabályozásának lehetőségével is, ami azt jelenti, hogy ha a komposzt nagyon kiszáradt, akkor kicsit megöntözi és bezárja a szellőztetőt, és fordítva, ha nagyon nedves, akkor jobban kinyitja a szellőztetőt.

Milyen a műanyag minősége?

Kizárólag a műanyag komposztálókról fogunk beszélni – a konstrukcióhoz használt műanyagnak fagyállónak kell lennie (minimálisan olyan hőmérsékletig, amely télen az országunkban előfordul), és lehetőleg UV-stabilnak és hőmérséklet stabilnak. Tehát találkozhat a szabvány feletti hőmérsékleti tartományra tervezettel: – 80 ° C és + 110 ° C között. Végül még az ökológiai meggyőződései ellen sem vét – ezek a műanyagok a természetben évek után lebomlanak.

A méretet a kert terjedelmének megfelelően válassza ki

Általában meglehetősen egyszerű arányok érvényesek – 100 liter térfogatú komposztáló 100 m2 kerthez. Ha 600 m2-es kertje van, keressen legalább 600–700 liter térfogatú komposztálót, mivel a konyhai hulladékkal is számolni kell. A legkelendőbb komposztálók térfogata 400–1000 l, amelyek fedezik a házak körüli kertek túlnyomó többségének gyűjtési igényeit. Ez azonban a konstrukciótól is függ. Számoljon azzal, hogy a nyitott silókban / keretekben a komposztálás hosszabb ideig tart, tehát több hulladék halmozódik fel benne, mint a zárt komposztálókban. Ha úgy dönt, hogy olyan komposztálót vásárol, amelynek a feladata „csak” a biohulladék bekerítése a kertben, válasszon legalább 25%-kal nagyobb térfogatút.

Elhelyezés a telken

Hogyan és hova helyezze a komposztálót? Előfordulhat, hogy először nem találja meg a megfelelő pozíciót. Ha aktívan akarja megtölteni a komposztálót, akkor elérhetőnek kell lenni a kertből és a házból is. Fontos, hogy kapcsolatba kerüljön a talajjal. Nem szabad extra napsütéses helyre tenni (kiszáradás és jelentős túlmelegedés), de hűvös helyre se (problémák lehetnek a szerves anyagok magas páratartalmával). Hasonlóképpen, nem jó a túl szeles hely sem, másrészt a szélárnyék sem, ahol a levél sem mozdul meg. Ügyeljen arra is, hogy minden oldalról hozzáférhessen a komposztálóhoz. Ne helyezze teljesen a szomszédok kerítéséhez.

Komposztálók ára

Mit gondol, megéri kész komposztálót vásárolni vagy beszerezni az anyagot és saját kezűleg összetákolni? A következő árkategóriák segítségével jobban tud orientálódni az eladók kínálatában.

✅ Komposztálók 12000 Ft-ig

Néhány ezer forintért műanyag komposztálót vásárolhat, amelynek kapacitása körülbelül 450-500 liter. Viszont a nyitott műanyag komposztálók kb. 650–800 l űrtartalommal rendelkeznek. A Keter, a Prosperplast és az AL-KO márka kínálatában számos jól eladott modellt talál.

✅ Komposztálók 30000 Ft-ig

Ez az a kategória, amelyben a leggazdagabb a modell kínálat. Biztosan lenyűgözi a forma, méret és űrtartalom széles skálája, valamint a különféle külső kialakítás és szín. Az 1500 liter feletti szegmentált komposztálók is nagyon népszerűek, amelyek esetében több külön konténerekben komposztálhat. Megtalálhatja itt az olcsóbb vermi komposztálókat és az alap rotációs komposztálókat is.

✅ Komposztálók 30000 Ft-tól

Átlagon felüli térfogatok, kiváló minőségű és stabil anyagok, vonzó konstrukciók. Ha komolyan veszi a komposztálást és annak előnyeit, akkor drágább komposztálókat javasolunk, amelyek között talál kiváló minőségű vermi komposztálókat, tökéletes dizájnnal (Plastia márka – Urbalive modellek) és tartós rotációs komposztálókat is.

A legjobb komposztáló márkák

Melyik márkák teljesítenek jól a komposztáló tesztekben, és melyeket próbált ki több száz vásárló Ön előtt? Komposztáló kiválasztásakor ne vegye meg az elsőt, amelyet egy közeli kis hobbibolt kínál. Általában csak néhány darab közül választhat. Elég, ha nem találja el a térfogatát és a komposztálással több gondja lesz, mint haszna belőle.

 • AL-KO – a népszerű márka praktikus és jól kidolgozott műanyag komposztálókat kínál közepes méretű kertekhez, elfogadható áron.
 • Urbalive – a cseh Plastia márka értékelt Urbalive vermi komposztálókat (megfelelők lakásba, konyhába) kínál, amelyek tökéletesen néznek ki és a biohulladék ökológiai kezelésének szimbólumává váltak.
 • JRK – a drágább, kifinomultabb komposztálók kiemelkednek nagyszerű térfogatuk és tartósságuk miatt. Alkalmasak igényes vásárlók számára.
 • Keter – alap, megfizethető komposztálók tartós polipropilénből. Térfogatuk 400 – 720 l.
 • Prosperplast – széles választékkal (több mint 40 komposztáló modell) és nagyon jó ár-érték aránnyal vonzó lehet az Ön számára. Nagyszerű vélemények, a Heureka.sk szerint 2018. év terméke, magas eladottság.

Mire lehet használni a komposztálót?

Gyakran ismételt kérdések – GYIK (FAQ)

Mire lehet használni a komposztálót?

A virágok, zöldségek és a gyep is meghálálják a komposztot. Nagyobb mennyiségben teheti a gyümölcs- és díszfák köré. Természetes módon visszatérnek az értékes tápanyagok a talajba, és növeli a termékenységet.

Mit tartozik, és mi nem tartozik a komposztálóba?

A komposztálóba elsősorban a nem mérgező növényi hulladékok tartoznak:

 • Növényi hulladékok a konyhából és a háztartásból – gyümölcs- és zöldségfélék maradványai, dióhéj, teás tasakok, kávézacc, tojáshéjak, szobanövény maradványok, régi föld a virágcserépből, ételmaradékok (nem állati eredetű).
 • Kerti maradványok és hulladékok – fű, ágak, levelek, fűrészpor, gyümölcs, zöldség (és rothadt formájuk), növényevő állatok ürülékei, apró fahulladékok.
 • Egyéb megengedett biohulladék – haj, szőr, fahamu, toll, papírtörlők.

Másrészt van egy olyan biohulladék csoport, amelyet nem lehet a komposztálóba helyezni. Ezek elsősorban állati eredetű hulladékok – csontok, hús- és bőrmaradványok, sajt és tejtermékek. A vegyi anyagok, műanyagok, kövek, üveg, régi gyógyszerek, olajok és festékek komposztálóba helyezése szintén szigorúan tilos.

Mennyi idő alatt lesz kész a komposzt?

Ez elsősorban a komposztáló típusától és méretétől függ. Körülbelül 6–12 hónapot kell várni az érett komposztra, frissen is kiveheti, kb. 3–6 hónap után.

Hogyan néz ki a használatra kész komposzt?

Barna vagy sötétbarna színű, nem büdös, szaga a vásárolt tápanyaggal dúsított szubsztrátra hasonlít, vagy emlékeztetheti az erdei micélium és mohák szagára. Porhanyós, de az öntözés után a vizet képes visszatartani.

Mi az a vermi komposztáló?

Szeretne komposztálót vásárolni lakásába? Ha eljátszik ezzel a gondolattal, akkor vegye figyelembe, hogy ez egy többszintes tartály (a piacon vannak modellek, amelyek kiváló dizájnnal rendelkeznek). A felső részébe a növényi biohulladékot tölti be konyhából és a szobanövényekről, az alsó részéből pedig szerzi a folyékony trágyát – ún. gilisztateát. Az ilyen komposztálást nem a talajbaktériumok tevékenysége eredményezi, és nem a szerves anyagok bomlása/melegedése. A fő szerepet a kaliforniai földigiliszták játsszák, amelyek a biohulladékot újra felhasználható trágyává alakítják. Megfelelő karbantartás esetén nem kell aggódnia a szagok vagy a muslicák miatt. A vermi komposztálót + 5 ° C és +28 ° C közötti hőmérsékleten kell elhelyezni a földigiliszták aktivitásának fenntartása érdekében. A vermi komposztáló ezért nem alkalmas erkélyre, ahol a hőmérséklet magasabb lehet. A földigiliszták elpusztulnak.

Tippünk: Minőségi fűnyírót, vertikulátort, faaprítót vagy sövényvágót keres? A Kert részben talál hasznos kerti berendezéseket és eszközöket – tippeket a minőségi termékekhez + útmutatót azok kiválasztásához.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.AL-KO JUMBO 800
Kapacitás: 800 l
Mérete: 125 x 110 x 100 cm
Súly: 16 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)22000 Ft Alacsony ár
2.KETER E-Komposztáló
Kapacitás: 450 l
Mérete: 79 x 79 x 79 cm
Súly: 6,3 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)11000 Ft Alacsony ár
3.KETER ECO Composter 320 literes
Kapacitás: 320 l
Mérete: 65 x 65 x 75 cm
Súly: 4,9 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)8400 Ft Alacsony ár
4.Jelínek - trading S-650
Kapacitás: 650 l
Mérete: átmérő 110 cm
Súly: 13 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)17500 Ft Alacsony ár
5.Urbalive vermikompostér
Kapacitás: -
Mérete: 50,5 x 38 x 60,5 cm
Súly: 6,17 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)38000 Ft Alacsony ár

Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új komposztáló kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Talán az Ön véleménye segít másoknak a legjobb komposztáló kiválasztásában a piacon.