Kert és műhely

A legjobb láncélező gépek (recenziók és teszt) 2024

láncélező gépek Láncfűrész tulajdonosok figyelem! Bizonyára tudja, hogy a láncfűrésszel végzett munka csak akkor lehet hatékony, ha a lánc elég éles. A használat intenzitásától függően bizonyos időközönként szükséges a lánc élezése. Hogyan kell csinálni? Ha eddig kézi élezőt használt, vagy a szervizben éleztette meg a láncát, van egy másik megoldásunk az Ön számára – tippek a legjobb elektromos láncélező gépekre, otthoni és professzionális használatra.

Hogyan válassza ki a megfelelő láncélező gépet a kínálatból? Alapvető viszonyítási pont lehet a láncfűrész használatának gyakorisága. Minél gyakrabban használja, annál valószínűbb, hogy a lánc tompa lesz, és nem tud tovább mozdulni (kivéve, ha van otthon tartalék lánca). A lánc tompulását azonban sok esetben még egy gyakorlott mesterember sem tudja előre megjósolni. Néha elég, ha egy kemény akadályba ütközik, és a munkának várnia kell, amíg a lánc visszanyeri a teljesítményét. Ha tehát rendszeresen dolgozik láncfűrésszel, akkor minőségi, kiváló élezési geometriával, pontossággal és stabilitással rendelkező láncélező gépre van szüksége. Ha azonban szezononként egyszer megélezteti a láncot, nem feltétlenül kell sokat fizetnie egy profi láncélező gépért. Keresse az optimális ár/teljesítmény arányt, és nézze meg a láncélező gép teszteket és recenziókat, ahol értékes első kézből származó információkat találhat, amelyek segítenek eligazodni a hasonló termékek sokaságában.

A következő választási útmutatóban bővebben beszélünk a láncélezők közötti különbségekről, paramétereikről és funkcióikról. Megnéztünk néhány bevált kereskedőt és kínálatukat. Itt nem csak általános információkat talál, hanem egy rangsort is a Proteco, Scheppach, Güde és Einhell márkák magasan értékelt láncélezőivel.

A legjobb láncélező gépek (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Scheppach KS 1200
Fordulatszám (ot/min): 7500
Motor: 230V, 50Hz
Csiszolókorong mérete (mm): 100/3,2
Tengely méret (mm): 10
Súly (kg): 1,8

5 out of 5 stars (5 / 5)14000 Ft Alacsony ár
2.HECHT 9230
Fordulatszám (ot/min): 2980
Motor: 230V, 50Hz
Csiszolókorong mérete (mm): 145
Tengely méret (mm): -
Súly (kg): 5,3
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)38000 Ft Alacsony ár
3.Einhell GE-CS 18 Li Solo
Fordulatszám (ot/min): 6500
Motor: -
Csiszolókorong mérete (mm): 108
Súly (kg): 1,68
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)16000 Ft Alacsony ár
4.Güde P2300A
Fordulatszám (ot/min): -
Motor: 230 V
Csiszolókorong mérete (mm): 145
Súly (kg): 4,8
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)44500 Ft Alacsony ár
5.YATO YT-84990
Fordulatszám (ot/min): 5500
Motor: -
Csiszolókorong mérete (mm): 108
Súly (kg): -
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)14500 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon láncélező gépet

A láncfűrészhez való láncélező gép kiválasztásakor sok mindent figyelembe kell venni – mindenekelőtt:

 • mennyit szeretne költeni,
 • rendszeresen vagy alkalmanként fogja használni a láncfűrészt,
 • és mennyi időt és fizikai erőfeszítést hajlandó a lánc élezésére fordítani.

Bár az elektromos láncélező gépekre összpontosítunk az útmutatónkban, a többi láncélezési lehetőséggel kapcsolatos legfontosabb információkkal is foglalkozunk, hogy átfogó képet kapjon, és kiválaszthassa az Önnek legmegfelelőbb módszert. Összeállítottunk néhány tanácsot arra vonatkozóan is, hogyan tartsa a láncot a lehető leghosszabb ideig élesen.

Mi történik, ha a lánc tompa marad?

A választ erre az egyszerű kérdésre valószínűleg mindenki ismeri, aki tartott már láncfűrészt a kezében. Ha a lánc tompa, a fűrész nem vág, hanem nyeríteni kezd és égeti a fát. Ebben a pillanatban még a legjobb, extra erős motorral felszerelt láncfűrész/motorfűrész is tehetetlenné válik. A munka hevében először talán észre sem veszi, hogy a lánc éle eltompult, és a fűrésszel nagy nyomást gyakorol a fára. A fűrész ilyenkor túlmelegszik, túlterhelődik, és a fontos alkatrészek idő előtti elhasználódását kockáztatja. Ezenkívül erősebb rezgések jutnak el a kézbe, amelyek károsítják a kézben lévő idegeket.

Akár csak fával dolgozik, hogy télire tűzifát készítsen, akár a láncfűrész a szakmája része, az éles lánc elengedhetetlen. Időt, üzemanyag/energiafogyasztást és láncfűrészt takarít meg, megkönnyíti a fával való munkát, megszabadítja Önt a nehéz munkától. És erre találták fel a láncfűrészt!

legjobb láncélező gépek

Hogyan lehet a láncot a lehető leghosszabb ideig élesen tartani?

 • Az alapszabály – csak fát vágjon. Nem sarat, nem kavicsot, nem követ és pláne nem betont. Ha piszkos fát tervez fűrészelni, szánjon néhány percet a vágási terület leporolására. Használja például a kipufogót a láncfűrészen. Törje szét a durva, rászáradt földet, és vágja le baltával.
 • Vigyázzon, hogy a lista hegyével ne akadjon meg a kövekben vagy a betonban.
 • A fa a földre van rakva? Ne fűrészelje keresztül a fát, bár ez nagy kísértés, amikor a munka már javában tart. Állítsa meg a vágást néhány centivel a vége előtt, fordítsa meg a fát, porolja le, és fejezze be a fűrészelést az ellenkező oldalról.
 • Amint úgy érzi, hogy a vágási teljesítmény csökken, állítsa le a munkát. A láncot ki kell cserélni vagy élezni kell. Ha van tartalék lánca, néhány perc alatt folytathatja a munkát. A lánc a fába való nyomástól még tompábbá válik, és hosszabb ideig és nagyobb erőfeszítésbe telik az élezése. Ha nincs másik lánca, nem kerülheti el az élezést – akár kézzel, akár elektromos élező géppel.

A fűrészlánc élezésének alapvető lehetőségei

Kézi élezés

Néhány láncfűrész-tulajdonos nem enged a kézi élezésből. Eleinte gyakorolni kell, vagy látni, ahogy egy tapasztaltabb ember reszelőkkel élezi a láncot. Egy kis érdeklődéssel azonban hamarosan jól és jó eredménnyel végezheti el a munkát, de ne számítson rá, hogy ez egy pillanat alatt sikerülni fog.

Szüksége lesz egy speciális, lekerekített láncreszelő készletre. Mindig olyat válasszon, amelyik megfelel a lánc paramétereinek. Az adatokat a megfelelő reszelőről általában a lánc csomagolásán is feltüntetik. A reszelőkön kívül szüksége lesz egy univerzális fogantyúra, amelybe a reszelők illeszkednek, lapos reszelőkre, egy vezető skálára és egy kefére, amellyel megtisztíthatja a láncot a durva szennyeződésektől. A láncot nem kell levenni a láncfűrész vezetőlistájáról. A láncfűrészt az asztalra helyezi, és a listát egy satuba fogja.

Mind a kézi, mind az elektromos élezésnél be kell tartani a megfelelő szögeket és dőlésszögeket, amelyekben a láncot élezni kell, különben a vártnál ellentétes eredményt fog elérni. Míg a kézi élezésnél minden egyes fogra külön-külön kell ügyelnie, addig az elektromos élező gépen csak a megfelelő szöget kell beállítania.

Lánc élezése szervizben

Ideális választás, ha nem meri megélezni a láncot, és biztos akar lenni a kiváló eredményben. Alkalmas azok számára, akik évente néhányszor használják a láncfűrészt, időnként, szükség szerint, és nem bánják, hogy a lánc néhány napig a szervizben van (és ezért minden fűrészelés leáll, ha nincs otthon tartalék lánc).

Elektromos láncélező gép

És végre elérkeztünk ahhoz a lehetőséghez, amely Önt ide vezette. Az elektromos láncélező gépek (vezetékes és vezeték nélküliek egyaránt) praktikus megoldást jelentenek a fűrészlánc gyors, viszonylag egyszerű és időtakarékos élezésére.

Alapvetően egy forgó szorítószerkezetből (vezetősín) álló eszköz, amely egy szögskálával (például 35°-ig terjedő tartományban) és egy motorral ellátott lengőkarral rendelkezik. A karon egy vékony láncélező korong van rögzítve.

A láncélezők könnyen kezelhetők, és előnyük, hogy pontosan az adott lánc paramétereihez állíthatók. Segítségükkel jelentősen meghosszabbíthatja a láncfűrész élettartamát, elérheti az elvárt vágási teljesítményt és biztonságot a fűrészelés során.

Hogyan válasszon láncélező gépet

Láncélezők alapvető paraméterei

Bemeneti teljesítmény és teljesítmény

Mint sok műhelyszerszám esetében, a láncélező esetében is a bemeneti teljesítmény szorosan kapcsolódik a teljesítményhez (= erőhöz). A kis teljesítményű villanymotorral felszerelt élező gépekben finom szemcsés élező korongokat használnak, amelyek nagyon gyorsan elhasználódnak, és élezés helyett csak a fűrészfog felmelegedését okozzák. A rendelkezésre álló választék nagy része 80-230 W bemeneti teljesítménnyel működik. A nagyobb bemeneti teljesítmény, 200 W-tól a robusztus élező gépek jellemzője, még professzionális használatra is.

Szögtartomány

A vezetősín, amelyre a tompa láncot rögzítik, variálhatóan állítható. A láncot egy rögzítő csavarral rögzítik. Közvetlen szomszédságában egy szögskála található, leggyakrabban maximálisan 30-35°-os tartományban, amely szerint kiválaszthatja a kívánt szöget. Ezek a szögek elegendőek a legtöbb szabványos láncfűrész lánchoz.

Élező fordulatszáma

A láncélező gépek leírásában az üresjárati fordulatszámot is feltüntetik. Ezek körülbelül 3000-6000 fordulat/perc között mozognak. Hogyan befolyásolja ez a szám az élező használatát? Az alacsonyabb fordulatszámú élező gépek alkalmasak a hobbi láncfűrészek láncainak karbantartására. Ha professzionális fűrésszel rendelkezik, akkor a láncának is nagyobb szívóssággal kell rendelkeznie, és az élezőnek is ugyanúgy alkalmasnak kell lennie.

Praktikus felszerelés

Egy minőségi láncfűrész láncélező felszerelésben a következőknek kellene lenni:

 • kétoldalas élezés a dönthető élezőfejnek köszönhetően,
 • a láncélező korong állítható mélységütközője,
 • az élezési pontra célzott világítás,
 • átlátszó korongborító az élezővel való biztonságos munkavégzéshez.

A fűrészlánc élezésének alapvető lehetőségei

Láncélező gépek ára

Hobbi vagy professzionális láncélező? A láncfűrész használatának intenzitása részben megoldhatja ezt a dilemmát. Ha fát fűrészel, szüksége van egy erős élezőre, amelyre támaszkodhat. Ha alkalmanként használja, nem kell megvennie a piacon kapható legdrágább modellt. Ugyanakkor nem szabad a legolcsóbbat megvenni, ami csalódást okozhat mind az eredmények, mind a tartósság tekintetében.

Láncélezők 12250 forintig

Egyszerűk, alapmodellek, amelyek kevésbé igényes használatra készültek. Azonban néhány márkás, jó kivitelezésű élezőt is talál. Az állíthatóság és a tartósság mértéke azonban nem a legmagasabb. Tekintse meg az Einhell, Kraft & Dele, Güde márkák kínálatát.

Láncélezők 24500 forintig

Egy kategória, amelyben megtalálja a jelenleg legkelendőbb láncélezőket optimális ár/teljesítmény aránnyal. Nemcsak a hobbi felhasználók számára alkalmasak, hanem az igényesebb felhasználók számára is, akik megbízható és jól felszerelt élezőt keresnek. Figyelmébe ajánljuk a Scheppach, Hecht, Geko láncélezőket.

Láncélezők 24500 forinttól

Professzionális használatra tervezett minőségi láncélezők kisebb választéka. Nagy pontosság, stabilitás, beállítási fok, további biztonsági és védelmi funkciók. Itt érdekes élezőket talál a Proteco, Hecht, Mar-Pol, Güde cégektől.

A legjobb láncélező gép márkák

Az előző felosztásban már jeleztünk valamit, de végül bemutatjuk röviden azokat a gyártókat, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek a láncélezők gyártásában. Nem meglepő, hogy ezek olyan jól ismert márkák, amelyek a láncfűrészek gyártásában is jeleskednek.

 • Proteco – A kínálatában számos megfizethető, de professzionális láncélezőt is talál. Ideális az egyszerű és pontos élezéshez.
 • Scheppach – A német gyártó minőségi szerszámkínálatában számos jól felszerelt láncélező található, megfizethető áron.
 • Hecht – A bevált élezők kisebb választéka jó eladásokkal a piacunkon.
 • Einhell – Egyszerű és jól megtervezett láncélezők, amelyek alkalmasak hobbibarkácsolók és háziiparosok számára.
 • Güde – Minőségi fűrészlánc élezők. Szilárd kivitelezés és felszerelés, amely jelentősen leegyszerűsíti a munkát.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Scheppach KS 1200
Fordulatszám (ot/min): 7500
Motor: 230V, 50Hz
Csiszolókorong mérete (mm): 100/3,2
Tengely méret (mm): 10
Súly (kg): 1,8

5 out of 5 stars (5 / 5)14000 Ft Alacsony ár
2.HECHT 9230
Fordulatszám (ot/min): 2980
Motor: 230V, 50Hz
Csiszolókorong mérete (mm): 145
Tengely méret (mm): -
Súly (kg): 5,3
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)38000 Ft Alacsony ár
3.Einhell GE-CS 18 Li Solo
Fordulatszám (ot/min): 6500
Motor: -
Csiszolókorong mérete (mm): 108
Súly (kg): 1,68
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)16000 Ft Alacsony ár
4.Güde P2300A
Fordulatszám (ot/min): -
Motor: 230 V
Csiszolókorong mérete (mm): 145
Súly (kg): 4,8
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)44500 Ft Alacsony ár
5.YATO YT-84990
Fordulatszám (ot/min): 5500
Motor: -
Csiszolókorong mérete (mm): 108
Súly (kg): -
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)14500 Ft Alacsony ár