Kert és műhely

A legjobb lombfűrészek (recenziók és teszt) 2024

legjobb lombfűrészek
Néhányan a technikai órákon az iskolában találkoztak a lombfűrésszel, másokat csak később varázsolt el a precizitása. Ha szereti a finom famegmunkálást, és szeretné egy kicsit tovább fejleszteni a készségeit, akkor nézze meg a legjobb lombfűrészekre vonatkozó tippeket, amelyeket pozitív felhasználói vélemények kísérnek.

Mit lehet csinálni egy lombfűrésszel? Ha a boltokban csodálja a gyönyörű, faragott feliratokkal, fából készült szívekkel, szarvasokkal vagy angyalokkal díszített fadíszeket – igen, a különböző fűrésztípusok közül a lombfűrész lesz a leghasznosabb. A lombfűrészek különösen keresettek a modellezők körében. Kialakításától függően fa, műanyag, gumi, parafa, üvegszálas tábla és vékony fémlemezek kezelésére alkalmas. Precízen dolgozik, szépen kivágja a részleteket, lyukakat és íveket, aminek köszönhetően az anyagok megmunkálását érdekes esztétikai eredményekké varázsolja. Megfelelő irányítással és egy kis gyakorlással a lombfűrész használata egyszerűen öröm.

A rangsor összeállításakor olyan lombfűrészekre összpontosítottuk figyelmünket, amelyek ár/teljesítmény aránya a használhatóság szempontjából több mint ideális. Annak érdekében, hogy minden információ a rendelkezésére álljon, összeállítottunk egy választási útmutatót, amely megmutatja, hogyan válassza ki az igényeinek megfelelő lombfűrészt, és mely paraméterekre kell leginkább odafigyelnie. Ha biztosra akar menni, vegye igénybe lombfűrész tesztek és recenziók segítségét, ahol a Dremel, a Scheppach, a Hecht és a Proxxon márkák kedvenceit találja.

A legjobb lombfűrészek (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Scheppach DECO-XL
Az asztal forgási tartománya: 0-45°
Vágasi magasság: 50 mm
A rezgések száma: 550-1600 fordulat/perc
Súly: 11 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)66500 Ft Alacsony ár
2.ScheppachSD 1600
Az asztal forgási tartománya: 0-45°
Vágasi magasság: 57 mm
A rezgések száma: 500-1700 fordulat/perc
Súly: 12.7 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)50000 Ft Alacsony ár
3.Ryobi RSW1240G
Az asztal forgási tartománya: 0-45°
Vágasi magasság: 52 mm
A rezgések száma: 550-1700 fordulat/perc
Súly: 12 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)97000 Ft Alacsony ár
4.Proxxon Micromot DS 230/E
Az asztal forgási tartománya: -
Vágasi magasság: 40 mm
A rezgések száma: 150-2500 fordulat/perc
Súly: 2 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)63000 Ft Alacsony ár
5.Güde GDS 16 E
Az asztal forgási tartománya: 0-45°
Vágasi magasság: 50 mm
A rezgések száma: 400-1600 fordulat/perc
Súly: 11.6 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)49500 Ft Alacsony ár
6.ADKS21PRO Holzmann
Az asztal forgási tartománya: 0-45°
Vágasi magasság: 57 mm
A rezgések száma: 500-1700 fordulat/perc
Súly: 14 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)67500 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon lombfűrészt

Hogyan válasszon olyan lombfűrészt, amellyel minden szempontból elégedett lesz? Érdekes információk, tippek és tanácsok találhatók a következő sorokban.

Mi az a lombfűrész és milyen felhasználási módjai vannak?

A lombfűrészt, amelyet dekopírfűrésznek vagy forgácsfűrésznek is neveznek, finom vonalak és ívek vágására tervezték. Nem durva munkára készült, épp ellenkezőleg – kompakt mérete miatt akár a lakásában lévő íróasztalnál is dolgozhat vele.

Az elektromos hobbi lombfűrésszel való munka olyan, mint a varrógéppel való munka. Csakhogy nem a tű a cérnával a karról jár fel és le, hanem egy vékony fűrészpenge vezet ügyesen utat az anyagon keresztül. Tiszta és – a gép tulajdonságaitól függően – nagyon pontos vágásokat készít, további megmunkálás szükségessége nélkül.

A lombfűrész kültéri és beltéri dekorációk és használati tárgyak modellezésére használható. Használhatja egyedi intarziák (különböző színű és textúrájú furnérok hajtogatásával és ragasztásával létrehozott munkák), fa játékok, fa kirakók, karácsonyi dekorációk készítéséhez….

Milyen anyagokhoz alkalmas a lombfűrész?

Ha figyelmesen olvasta a bevezető sorokat, valószínűleg észrevette, hogy a lombfűrész használata „anyag szempontjából“ sokoldalú. Leggyakrabban formák és ívek vágására használják fában, műanyagban, parafában, gumiban, üvegszálas táblában és vékony fémlemezekben. Minőségi meghajtással, stabil konstrukcióval és megfelelő fűrészpengével a legkülönbözőbb anyagok megmunkálására alkalmas.

A lombfűrész kiválasztásakor mindenképpen ellenőrizze előre, hogy a fordulatszám szabályozható-e (a fűrészpenge sebessége növelhető vagy csökkenthető), mivel például a műanyag nagy sebesség esetén a vágási ponton megolvadna a gyorsan működő fűrész hatására. A vágásmélység szintén fontos adat, amely megmondja, hogy a lombfűrész milyen vastag lappal/deszkával bír el (keresse a termékleírásban a további részleteket – például 50 mm fa esetén, 30 mm műanyag esetén, 10 mm színesfém esetén).

Hogyan kell dolgozni a lombfűrésszel?

A lombfűrésszel való munkavégzés férfiaknak, nőknek, idősebb és fiatalabb korosztálynak egyaránt örömet okoz – bárkinek, aki kézzel szeretne alkotni. Bár eleinte nem kerülheti el az alapvető ívek gyakorlását, a legfontosabb, hogy ne kapkodjon, különben a fűrészpenge keresztbe áll és eltörik.

Az Ön feladata, hogy rajzoljon egy sablont az anyagra, és óvatosan tartsa a deszkát/lapot az úgynevezett fűrészasztalon. A fűrészpengét fokozatosan végigvezeti a vonalakon. A nők számára a lombfűrésszel való munka a varrógépen való varráshoz hasonlít. Egyes modellek még lábkapcsolóval is rendelkeznek, hasonlóan a varrógépekhez.

Készüljön fel azonban, hogy a lombfűrésznek van egy bizonyos zaja és rezgése. Ezeket egy praktikus rezgéscsillapító párnával enyhítheti, amely részben tompítja a zajt is.

forgácsfűrész faragása

A lombfűrészek alaptípusai

Bár a legjobb lombfűrészek rangsorába csak elektromos modellek kerültek be, a többi fűrésztípushoz hasonlóan a lombfűrész is létezik klasszikus kézi formában, és nem hiányozhat a tapasztalt barkácsolók felszereléséből.

Kézi lombfűrész

A kézi lombfűrész alapja egy jellegzetes acél keret (U-alakú vagy téglalap alakú), amelyet egy csúszásmentes fogantyú egészít ki. A cserélhető fűrészpegék a keretbe vannak feszítve, amelyet az aretációs csavarral lazít meg.

Talán a legérdekesebb adat a torok mélysége (pl. 120 mm, 150 mm, 170 mm, …) – ez a méret megmondja, hogy milyen mélyen lehet a deszkába/lapba vágni. A csomag általában több különböző fűrészpengét tartalmaz (különböző anyagokhoz).

Elektromos lombfűrész

A feltűnésmentes kézifűrésszel ellentétben az elektromos lombfűrész domináns szerszám. Elektromotoros részből, egy jellegzetes és hosszú karból, egy tágas munkalapból és egyéb hasznos tartozékokból (kezelőelemek, védőburkolatok, fűrészporgyűjtő rekesz, világítás, ventilátor a fűrészpor kifújásához, …) áll.

A fűrészpenge alapvető mozgása függőleges irányban, fentről lefelé történik. Az apró fogak fokozatosan átmarják az anyagot a kijelölt minta mentén, formás és általában tiszta vágást hagyva maguk után.

Tanácsot adunk Önnek, hogy milyen paraméterekre és funkciókra koncentráljon, hogy ne hagyjon figyelmen kívül semmit az elektromos lombfűrész kiválasztásakor.

A lombfűrész bemenőteljesítménye

Kezdjük a jó hírrel – még ha órákat is tölt a munkával, a lombfűrész használata nem jelent jelentős áramfogyasztást. Az otthoni hobbi használatra szánt szabványos lombfűrészek kb. 70-120 W bemenőteljesítménnyel működnek. Az intenzív használatra tervezett nagyobb modellek már 200 W-os vagy annál nagyobb bemenőteljesítménnyel rendelkeznek.

A rezgések száma és szabályozása

Ez az érték a termékleírásban is megtalálható, löketszámként vagy fordulatszámként is említik. Ez szorosan összefügg a vágási sebességgel. Minél magasabb az érték, annál gyorsabban tud dolgozni a fűrész (a megfelelő anyagválasztás esetén). Léteznek stabil sebességű, kétfokozatú sebességgel működő lombfűrészek és olyan modellek is, amelyek fokozatmentesen/folyamatosan szabályozhatók. Milyen sebességről beszélünk? A rendelkezésre álló választék nagy része körülbelül 500-1600 fordulat/perc (percenkénti rezgésszám) közötti sebességen működik.

Ha többféle anyagot kíván vágni, akkor az állítható sebességű modelleket ajánljuk. Ennek oka, hogy nagy sebességnél a lágyabb anyagokat veszélyezteti a gyorsan mozgó fűrészlap által a vágási ponton termelt hő.

A lombfűrész súlya vs. mobilitás

Az elektromos lombfűrésztől munka közben stabilitás és tágasság várható el. Egyes hobbimodellek súlya 1-2 kg, míg a professzionális használatra szánt lombfűrészek súlya meghaladja a 15 kg-ot. Ha a fűrészt gyakran kívánja egyik helyről a másikra mozgatni/áthelyezni, értékelni fogja a kisebb súlyt. Egyébként (csak egy stabil hely a műhelyben), sem kell aggódnia egy robusztusabb gép miatt sem.

Munkaasztal mérete és beállítási lehetőségei

Vágáskor a keze alatt elég tágas területre van szüksége a manipulációhoz és az elfordításhoz. A felület lehet téglalap alakú (pl. 180 × 360 mm) vagy körte alakú (szélessége legfeljebb kb. 260 mm, hossza legfeljebb 420 mm). A kiváló minőségű lombfűrészek lehetővé teszik a munkaasztal 45°-os szögben történő megdöntését, aminek köszönhetően precízen levágott éleket is létrehozhat.

faragott díszítés

Maximális vágási mélység / Vágási teljesítmény

Ez egy olyan érték, amely (leegyszerűsítve) megadja a vágni kívánt deszkák/táblák maximális vastagságát. Milliméterben van kifejezve. Leggyakrabban fa, műanyag és színesfémek esetére adják meg. Az értékek körülbelül 10 és 60 mm között mozognak.

Forgácsfűrész torokmérete

Egy másik fontos szám, amely meghatározza a fűrész használatát, az, hogy a fűrészpenge milyen mélyen tud bemenni a deszkába/lapba.

Ez a távolság a rögzített fűrészpenge és a főkar hátsó belső fala közötti távolság. Normál igényekhez elegendő egy 20 cm hosszú torok. A 35-40 cm-es torokkal rendelkező lombfűrészek lényegesen szélesebb alkalmazási kört kínálnak. Számítson azonban nagyobb helyigényre is.

Fűrészpengék típusa és rögzítésük

Míg egyes lombfűrészek lehetővé teszik különböző márkájú fűrészpengék rögzítését, mások csak egy adott márkával használhatóak. Vásárlás előtt legyen tisztában ezzel, hogy ne nehezítse meg a lombfűrész tényleges működését a megfelelő fűrészpengék megtalálásával.

Ezenkívül alapvető különbség van a karos és a sima pengék között. Az úgynevezett karos pengéknek van egy kisebb „csap“ a tetején, amely a pengét a helyén tartja. A sima pengéket a fűrészfejbe helyezik, és szorítókkal rögzítik. A jobban felszerelt fűrészek a fűrész felső karján gyorskioldó fűrészpenge rögzítő rendszerrel rendelkeznek.

Kiegészítő felszerelés

 • Világítás – A praktikus LED világítást úgy állíthatja be, hogy pontosan megvilágítsa a vágási minta vonalait.
 • Porszívó csatlakozó – Szűkítő, amely lehetővé teszi a porszívócső csatlakoztatását a fűrészhez. Készüljön fel azonban arra, hogy elég nagy zajjal kell számolnia (porszívó + fűrész).
 • Lábkapcsoló – Hasonló elv alapján indítja el a fűrészt, mint a varrógépet.
 • Műanyag védőburkolat – A fűrészpenge köré szerelhető, és megvédi az ujjakat a fűrészpengével való közvetlen érintkezéstől.
 • Ventilátor/Automatikus fűrészporfúvó – Azonnal elfújja a vágásból a legfinomabb fűrészport is.

Videó

Lombfűrészek ára

Mennyibe kerül egy lombfűrész, és mit kap az adott árért?

✅ Lombfűrészek 42000 forintig

Kézi lombfűrészt körülbelül 1750-5250 forintért lehet vásárolni. A hobbi otthoni használatra szánt elektromos lombfűrészek már 28000-42000 forintba kerülnek. Általában ezek jól felszerelt gépek, amelyekkel az alapvető anyagokat lehet vágni. Koncentráljon a sebesség (rezgés) állíthatóságára, a munkaterület méretére, a torok mélységére és a kompatibilis fűrészpengék típusára. Egy kategória, amelyben a jelenleg legkelendőbb lombfűrészeket találja.

 • A népszerűek a Parkside, Dremel, Einhell, Hecht márkák modelljei.

✅ Forgácsfűrészek 42000 és 63000 forint között

Az ár/teljesítmény arány természetesen növekszik a magasabb árral. Az ilyen árú forgácsfűrészek robusztusabbak és jobban felszereltek is. Nem hiányoznak azolyan érdekes kiegészítő elemek sem, amelyek megkönnyítik a fűrész használatát (fűrészporfúvás, világítás, fokozatmentes fordulatszám-szabályozás szélesebb tartományban, állítható dőlésszögű munkafelület).

 • Figyelmébe ajánljuk a Sheppach és a Proxxon márkájú forgácsfűrészeket.

✅ Lombfűrészek 63000 forinttól

Ezen az áron többnyire robusztus lombfűrészeket talál, amelyek széles felszereltséggel, valamint több beállítási lehetőséggel rendelkeznek. A kiváló minőségű kivitelezésnek köszönhetően precíz és intenzív használatra alkalmasak. Népszerű a kézművesek és a szakemberek körében.

 • Ide tartoznak például a Dedra, Shummee, Proxxon márkájú lombfűrészek.

Legjobb lombfűrész márkák

 • Dremel – A meglepően könnyű és kompakt Dremel lombfűrész szilárd funkcionalitást kínál a kezdő hobbi rajongóknak. Könnyen használható, valamint a csökkentett vibrációval precíz vágásokat hoz létre.
 • Sheppach – A jól felszerelt Scheppach lombfűrészek nagy teljesítményű motorral, szabályozható sebességgel rendelkeznek, és képesek bonyolult vágási formák kivitelezésére is.
 • Hecht – A robusztus megjelenésű Hecht lombfűrész mindent tartalmaz, ami egy modern géptől elvárható.
 • Parkside (Lidl) – A megfizethető Parkside szerszámok kínálatában szerepel egy jól felszerelt lombfűrész, amelyet nagyon jó felhasználói vélemények kísérnek.
 • Proxxon – Azon kevés modellek egyike, amelyeket otthoni használatra terveztek, és amelyek extra széles fordulatszám-szabályozási tartományban (150 – 2500 fordulat/perc) állíthatóak.
 • Einhell – Érdekes alternatíva elektronikus sebességszabályozással az előre megrajzolt kontúrok pontos otthoni vágásához.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Scheppach DECO-XL
Az asztal forgási tartománya: 0-45°
Vágasi magasság: 50 mm
A rezgések száma: 550-1600 fordulat/perc
Súly: 11 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)66500 Ft Alacsony ár
2.ScheppachSD 1600
Az asztal forgási tartománya: 0-45°
Vágasi magasság: 57 mm
A rezgések száma: 500-1700 fordulat/perc
Súly: 12.7 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)50000 Ft Alacsony ár
3.Ryobi RSW1240G
Az asztal forgási tartománya: 0-45°
Vágasi magasság: 52 mm
A rezgések száma: 550-1700 fordulat/perc
Súly: 12 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)97000 Ft Alacsony ár
4.Proxxon Micromot DS 230/E
Az asztal forgási tartománya: -
Vágasi magasság: 40 mm
A rezgések száma: 150-2500 fordulat/perc
Súly: 2 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)63000 Ft Alacsony ár
5.Güde GDS 16 E
Az asztal forgási tartománya: 0-45°
Vágasi magasság: 50 mm
A rezgések száma: 400-1600 fordulat/perc
Súly: 11.6 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)49500 Ft Alacsony ár
6.ADKS21PRO Holzmann
Az asztal forgási tartománya: 0-45°
Vágasi magasság: 57 mm
A rezgések száma: 500-1700 fordulat/perc
Súly: 14 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)67500 Ft Alacsony ár